Dabar populiaru

Naujausios

Publikuota: 2013 rugsėjo 10d. 13:00

Ruošiame grybų atsargas. 7 puikūs receptai

Marinuoti grybai
Shutterstock nuotr. / Marinuoti grybai

Vieniems su radybomis sekasi geriau, kitiems prasčiau, tačiau bet kuriuo atveju, labai malonu, kai namai pakvimpa savo pačių rinktomis miško gėrybėmis.

Rasti miške ir pririnkti grybų dar ne viskas. Ko gero, pats didžiausias iššūkis laukia, parsinešus juos namo. Ypač jei randame daugiau negu pajėgiame iškart suvalgyti. Tokiu atveju, be jokios abejonės, geriausia pasiruošti atsargų. Žiemą jos tikrai džiugins ir uoslę, ir skonio receptorius...

Ką veikti su grybais, plačiau skaitykite straipsnyje: KAIP DOROTI GRYBUS IR PASIRUOŠTI ATSARGŲ ŽIEMAI.

ĮKVĖPIMUI – 7 RECEPTAI!

Receptai
Receptas: Marinuoti grybai
10 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.8 / 51
Kaip gaminti

1. Nuvalykite ir nuplaukite grybus, didesnius perpjaukite išilgai.

2. Puode užvirinkite 400 ml vandens, suberkite druską, įmaišykite actą, sumeskite grybus ir virkite 15–20 min. ant silpnos ugnies. Vis pamaišykite ir nugraibykite putas. Iki virimo pabaigos likus 5 min., į marinatą įberkite žiupsnelį citrinų rūgšties ir šaukštelį cukraus, sumeskite prieskonius.

3. Kai marinatas nustos putoti ir taps skaidrus, o grybai nusės ant dugno, nukelkite puodą nuo ugnies. Nusunkite grybus, leiskite atvėsti, sudėkite į švarius stiklainius ir užpilkite marinatu, kuriame virė. Užsukite metaliniais dangteliais, laikykite vėsioje patalpoje.

Ingredientai
Grybai: 1.00 kg
Actas: 80.00 ml (9 proc.)
Druska: 1.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Pipirai: 5.00 vnt. (kvapieji)
Gvazdikėliai: 1.00 vnt.
Laurų lapai: 1.00 vnt.
Citrinų rūgštis: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Grybai pomidorų padaže
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.5 / 44
Kaip gaminti
  1. Grybus nuvalykite, nuplaukite ir virkite pasūdytame ir parūgštintame vandenyje apie 20–25 minutes (kol grybai nusės ant puodo dugno). Išvirtus grybus gerai nuvarvinkite.
  2. Kitame puode įkaitinkite aliejų, sudėkite grybus, suberkite cukrų, supilkite su 200 ml vandens išmaišytą pomidorų pastą, jei reikia – įberkite dar druskos, sumeskite laurų lapelius, supilkite actą.
  3. Pomidorus nuplaukite, nulupkite, sumalkite mėsmale, supilkite į puodą ir vis pamaišydami virkite, kol tūris sumažės trečdaliu. Grybus suverskite į pomidorų padažą, išmaišykite ir užvirkite. Paragaukite, ar netrūksta druskos.
  4. Konservus išpilstykite į stiklainius, pridenkite dangteliais, dėkite į puodą su vandeniu, pašildytu iki 70 laipsnių, ir lengvai kunkuliuojančiame vandenyje kaitinkite 30–40 minučių (nelygu, kokio dydžio stiklainiai). Paruoštus konservus iškelkite iš puodo ir sandariai užsukite dangtelius.
Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Grybai: 1.00 kg (baravykų arba raudonikių, voveraičių arba šilbaravykių, arba pievagrybių)
Druska: 1.00 arbat. š. (1,5 - grybams virti)
Citrinų rūgštis: 1.00 arbat. š. (1,5 - grybams virti)
Pomidorai: 1.00 kg
Cukrus: 2.00 valg. š.
Pomidorų pasta: 200.00 g
Vanduo: 200.00 ml
Laurų lapai: 4.00 vnt.
Aliejus: 60.00 ml
Actas: 2.00 valg. š. (9 proc.)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Grybai įdarams gardinti
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.2 / 5
Kaip gaminti
  1. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite kubeliais, nuvalytas morkas sutarkuokite arba supjaustykite, viską apkepkite su aliejumi, paskaninkite pipirais ir druska.
  2. Sudėkite supjaustytus grybus ir 15–20 minučių patroškinkite.
  3. Gautą masę sukrėskite į pasiruoštus nedidelius stiklainius, pridenkite dangteliais ir dėkite į puodą su vandeniu. Kai vanduo užvirs, kaitinkite apie 15 minučių. Stiklainius sandariai uždarykite.
Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Grybai: 1.00 kg (virti miško)
Morkos: 2.00 vnt. (didelės)
Svogūnai: 3.00 vnt. (3 - 4)
Aliejus: 130.00 ml
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Sūdyti miško grybai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 37
Kaip gaminti
  1. Grybus nuvalykite, nuplaukite ir gerai nuvarvinkite.
  2. Į emaliuotą puodą suberkite druską, grybus ir užpilkite vandeniu, kad grybai būtų vos apsemti.
  3. Dėkite ant ugnies ir virkite 20–25 minutes (grybai turi nusėsti ant dugno). Nukoškite ir atvėsinkite.
  4. Susmulkinkite nuluptus česnakus. Į stiklainius dėkite pipirų ir laurų lapelių, tuomet sluoksnį grybų, česnakų, vėl grybų, krapų – taip sluoksniuokite iki pat stiklainio susiaurėjimo.
  5. Paspauskite, nupilkite skystį. Ant viršaus užpilkite sluoksnį aliejaus. Užsukite dangtelius.
  6. Laikykite šaldytuve.
Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Grybai: 1.00 kg (įdarui)
Druska: 20.00 g (įdarui)
Laurų lapai: 2.00 vnt. (2 - 3 - kiekvienam litriniam stiklainiui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (kiekvienam litriniam stiklainiui)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (4 - 5 kvapnieji žirneliai ir 6 - 7 juodieji žirneliai - kiekvienam litriniam stiklainiui)
Krapai: 10.00 g (kiekvienam litriniam stiklainiui)
Aliejus: 100.00 ml (kiekvienam litriniam stiklainiui)
Vanduo: 1.00 st. (kiekvienam litriniam stiklainiui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Marinuoti miško grybai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 28
Kaip gaminti
  1. Grybus nuvalykite, nuplaukite, sudėkite į lengvai pasūdytą ir parūgštintą vandenį ir virkite 20–25 minutes (iki grybai nusės ant dugno).
  2. Išvirtus nuspauskite, kad išbėgtų kuo daugiau vandens. Kol grybai verda, pasigaminkite marinatą: į puodą supilkite vandenį, sumeskite visus kitus marinatui ruošti skirtus produktus.
  3. Užkaitinkite ir pavirkite kelias minutes. Išvirusius ir nuspaustus grybus suverskite į puodą su verdančiu marinatu. Dar kartą užvirkite ir nukelkite nuo ugnies.
  4. Dar karštus grybus sudėkite į paruoštus sterilius stiklainius, užpilkite karštu marinatu ir užsukite dangtelius.
Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Grybai: 1.00 kg (miško grybų (baravykų, voveraičių, ūmėdžių, šilbaravykių, raudonikių))
Druska: 2.00 valg. š. (pagal skonį - grybams virti ir 1 valg.š. - marinatui)
Citrinų rūgštis: 2.00 arbat. š. (grybams virti ir 1 nubraukto šaukštelio citrinų rūgšties (jei nemėgstate rūgščiai – dėkite mažiau rūgšties) - marinatui)
Vanduo: 1.00 l (marinatui)
Cukrus: 1.00 arbat. š. (marinatui)
Pipirai: 4.00 vnt. (po keletą kvapniųjų ir juodųjų žirniukų - marinatui)
Laurų lapai: 2.00 vnt. (2 - 3 - marinatui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Grybų tyrė ir ekstraktas sriuboms gardinti
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.9 / 9
Kaip gaminti
  1. Grybus nuvalykite ir nuplaukite. Į emaliuotą puodą įpilkite pusę stiklinės vandens, suberkite druską ir citrinų rūgštį, užvirkite. Sudėkite grybus ir ant mažos ugnies virkite 30 minučių, virdami po truputį supilkite dar pusę stiklinės vandens. Nugriebkite putas.
  2. Išvirusius grybus nusunkite, sunką atidėkite į šalį, o grybus sumalkite mėsmale. Nuspauskite.
  3. Išspaustas sultis sumaišykite su nuoviru, supilkite į emaliuotą puodą ir virkite, kol skysčio sumažės perpus.
  4. Sumaltus grybus dar karštus sukrėskite į nedidelius stiklainiukus, maždaug per pirštą nuo viršaus palikite tuščią, dėkite į puodą su labai karštu vandeniu ir kaitinkite 30 minučių. Sandariai užsukite dangtelius.
  5. Grybų ekstraktą supilkite į nedidelį stiklainiuką ar buteliuką ir sandariai užsukite.
Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Grybai: 1.00 kg (įvairių miško)
Druska: 2.00 valg. š. (2 - 3)
Citrinų rūgštis: 1.00 arbat. š. (ant šaukštelio galo)
Vanduo: 1.00 l
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Raugintos voveraitės
10 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.0 / 18
Kaip gaminti

1. Nuvalykite grybus, patrumpinkite kotelius, nuplaukite ir nuvarvinkite. Kelias minutes pavirkite voveraites šiek tiek pasūdytame vandenyje, nusunkite ir nuvarvinkite.

2. Svogūnus nulupkite, supjaustykite plonais griežinėliais. Druską sumaišykite su cukrumi.

3. Į medinį ar emaliuotą indą dėkite voveraites, kiekvieną sluoksnį pabarstykite druskos ir cukraus mišiniu, kas antrą sluoksnį – svogūnų griežinėliais ir prieskoniais. Kai indas bus pilnas, uždenkite nedidele lėkštute arba medine lentele ir paslėkite.

4. Po kelių dienų pastatykite indą su grybais šaltesnėje patalpoje. Ragaukite anksčiausiai po mėnesio. Grybai visą laiką turi būti apsemti skysčio. Jei jo per mažai, užpilkite sūrymu iš 1 l vandens ir 30 g druskos.

Ingredientai
Grybai: 1.00 kg (voveraičių)
Svogūnai: 2.00 vnt. (nedideli)
Laurų lapai: 5.00 vnt.
Druska: 50.00 g
Cukrus: 5.00 g
Pipirai: 4.00 vnt. (keli kvapieji ir juodieji pipirai)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

 

Temos: 2 Patiekalai Receptai
Pažymėkite klaidą tekste pele, prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

Premjeras Saulius Skvernelis apie galimus konkurentus: „Tegul pasinervina“

15min tema Verslas

Sulieknėk, keliauk, atsinaujink, pirk – asmenines reklamas jau galima užčiaupti

Sportas

Į kovą dėl Baltijos taurės lietuviai stos apkarpytu sąrašu, bet nesumažinę ambicijų

Gyvenimas

Trenerė A.Pakalenkaitė: „Jei figūrą paveldime, kodėl tiek daug žmonių priauga po 6–20 kg per kelis mėnesius?“

Mokslas.IT

„Xiaomi Mi“ robotas siurblys: kaip kinai išvalė grindis ir nušluostė nosis

Vardai

Seserys Puzaraitės ir Katažina: ar jos išdrįsta pasirodyti mieste be jokio makiažo?

Aktualu

Kaune besiblaškiusio čiau čiau veislės šuns likimas nežinomas: nepavyko net jo pašauti

Maistas

Nidos receptas: kaip teisingai iškepti „steiką“?

Vardai

15min studijoje – „Galapagų“ desantas: A.Barniškis-Blėka, V.Bareikis, „G&G Sindikatas“

22 kartus į Everestą užkopęs nepalietis pagerino savo paties pasiektą pasaulio rekordą

Aktualu

Prezidentė dailininkui Samueliui Bakui įteikė valstybės apdovanojimą

Kultūra

Skelbiami pretendentai į „Sidabrines gerves“: daugiausia nominacijų pelnė „Stebuklas“ ir „Nuolankioji“

Klajokliai elnių augintojai Mongolijoje siekia išsaugoti tradicijas

Gazas

Susisiekimo ministerijai akibrokštas: kelius nutiesti prisižadėjusi įmonė neišasfaltavo 27 žvyrkelių

Vardai

Karališkos princo Harry ir Meghan Markle vestuvės skaičiais: kas kiek kainavo?

Gazas

Dakaro ralio 2019 kontūrai aiškėja: jame dalyvaus Vaidotas Žala su Saulium Jurgelėnu ir „Agrorodeo Dakar“ komanda

24sek

Šaras ir CSKA: ar „Žalgiriui“ reikia nerimauti dėl rusų milijonų?

Sukurk save

AŠ – FUTBOLO ŽINOVAS
Dalyvaukite kasdieneje 15min ir OLYBET apklausoje ir pasitikrinkite savo žinias. Pasirinkite savo varianta ir keliaukite i OLYBET svetaine isitikinti, kad jusu atsakymas teisingas. Gero futbolo!
ŽIŪRĖKITE TEISINGĄ ATSAKYMĄ
Aktualu

Aukščiausiasis Teismas: nuo 1998 m. iki 2014 m. paskolas teikusi Gražina Minkštimienė nusikalto

Naujienos

Aktualu

Premjeras Saulius Skvernelis apie galimus konkurentus: „Tegul pasinervina“

15min tema Verslas

Sulieknėk, keliauk, atsinaujink, pirk – asmenines reklamas jau galima užčiaupti

Sportas

Į kovą dėl Baltijos taurės lietuviai stos apkarpytu sąrašu, bet nesumažinę ambicijų

Gyvenimas

Trenerė A.Pakalenkaitė: „Jei figūrą paveldime, kodėl tiek daug žmonių priauga po 6–20 kg per kelis mėnesius?“

Mokslas.IT

„Xiaomi Mi“ robotas siurblys: kaip kinai išvalė grindis ir nušluostė nosis

Vardai

Seserys Puzaraitės ir Katažina: ar jos išdrįsta pasirodyti mieste be jokio makiažo?

Aktualu

Kaune besiblaškiusio čiau čiau veislės šuns likimas nežinomas: nepavyko net jo pašauti

Maistas

Nidos receptas: kaip teisingai iškepti „steiką“?

Vardai

15min studijoje – „Galapagų“ desantas: A.Barniškis-Blėka, V.Bareikis, „G&G Sindikatas“

22 kartus į Everestą užkopęs nepalietis pagerino savo paties pasiektą pasaulio rekordą

Aktualu

Prezidentė dailininkui Samueliui Bakui įteikė valstybės apdovanojimą

Kultūra

Skelbiami pretendentai į „Sidabrines gerves“: daugiausia nominacijų pelnė „Stebuklas“ ir „Nuolankioji“

Klajokliai elnių augintojai Mongolijoje siekia išsaugoti tradicijas

Gazas

Susisiekimo ministerijai akibrokštas: kelius nutiesti prisižadėjusi įmonė neišasfaltavo 27 žvyrkelių

Vardai

Karališkos princo Harry ir Meghan Markle vestuvės skaičiais: kas kiek kainavo?

Gazas

Dakaro ralio 2019 kontūrai aiškėja: jame dalyvaus Vaidotas Žala su Saulium Jurgelėnu ir „Agrorodeo Dakar“ komanda

24sek

Šaras ir CSKA: ar „Žalgiriui“ reikia nerimauti dėl rusų milijonų?

Sukurk save

AŠ – FUTBOLO ŽINOVAS
Dalyvaukite kasdieneje 15min ir OLYBET apklausoje ir pasitikrinkite savo žinias. Pasirinkite savo varianta ir keliaukite i OLYBET svetaine isitikinti, kad jusu atsakymas teisingas. Gero futbolo!
ŽIŪRĖKITE TEISINGĄ ATSAKYMĄ
Aktualu

Aukščiausiasis Teismas: nuo 1998 m. iki 2014 m. paskolas teikusi Gražina Minkštimienė nusikalto

Metas rinktis

Maistas

Laikas griliui

Išlaikyk atostogų ritmą

Sveikata

Automobilių švaros centras AINAVA

Ryškiems įvarčiams

Pasaulis kišenėje

Sulčių nauda

Daugiau skonio

Unicef vaikų bėgimas „Už kiekvieną vaiką“

Renginių gidas

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką