Dabar populiaru

Naujausios

Publikuota: 2014 rugsėjo 23d. 13:21

Ruošiame kavą namuose: 5 geros kavos paslaptys

Kava
Fotolia nuotr. / Kava

Kavos eksper­tai pabrėžia, kad nors Lietu­voje suvoki­mas apie kavą keiči­asi, tačiau tik nedauge­lis susimąsto, kad pirk­dami kavą išsinešti ne tik turime taik­stytis su prastesne kavos kokybe, bet ir menkesniu kavos aro­matu. Tačiau išties gerą, aro­mat­ingą ir koky­bišką kavą gal­ime paruošti patys, tereikia žinoti kelias kavos paslap­tis.

Negana to, pačių paruošta kava sumažinsi gam­tos taršą vienkar­tini­ais plas­tikini­ais puodeli­ais, leis mėgautis koky­biškos kavos aro­matais ir padės sutaupyti 5 litus ir dau­giau per dieną (100 Lt per mėnesį ir 1000 Lt per metus). Taigi, kokią kavą rink­tis ir ką verta žinoti, kad kavos pasaulis atsiskleistų visomis spalvomis?

1. Svarbi kilmės šalis

Norint mėgautis išskir­tinių aro­matų kava rekomen­duo­jama rink­tis ara­bikos kavos pupelių rūšį. Afrikoje gam­i­nama kava yra šiek tiek rūgštes­nio sko­nio, cen­trinės Amerikos šalių kava pasižymi gėlių aro­matais (Kosta Rika) ir yra šiek tiek švel­nes­nio bei saldesnio sko­nio. Geri­au­sia rink­tis vidu­tinio skru­din­imo, nemaltą kavą.

2. Skru­din­imo data atsklei­džia kavos kokybę

Kuo mažiau laiko praėjo nuo skru­din­imo datos, tuo kava koky­biškesnė.

Renkan­tis kavą atkreip­kite dėmesį kavos skru­din­imo datą kuo mažiau laiko praėjo nuo skru­din­imo datos, tuo kava kokybiškesnė. Pavyzdžiui, prieš savaitę skrud­inta kava atskleis savyje brand­in­tus aro­ma­tus, o prieš metus skrud­inta kava bus bek­vapė ir beskonė.

3. Malta kava „galioja“ 15 minučių

Mal­tos kavos galio­jimo laikas gali nustebinti ne vieną kavos mylė­toją. Net ir šviežiai malta kava, pasak ekspertų, savo aro­ma­tus išlaiko 15 minučių, o ką jau bekalbėti apie maltą kavą preky­bos cen­tru­ose. Negana to, nerekomen­duo­jama patiems malti kavą preky­bos cen­tru­ose esančiose sav­i­tarnos kavos mal­imo maši­nose – daž­nai tokios mal­imo maši­nos turi dulkių, yra užterš­tos ir gali sug­ad­inti net geros koky­bės kavą. Geriausias būdas mėgautis gera kava – kavą malti rank­ine kava­male. Rank­i­nis malūnėlis kavą sumals vien­odais, stam­bios druskos dydžio gabalėli­ais. Jei namu­ose tokios mal­imo mašinėlės netu­rite, galite malti ir elek­trine, tačiau stenkitės kavos nesumalti į miltus.

4. Leiskite užvir­in­tam van­de­niui šiek tiek atvėsti

Kuo smulkiau sumalta kava, tuo gėri­mas bus stipres­nis. Kuo mal­i­mas rupes­nis, tuo kava lengvesnė, kvapesnė ir netgi san­tyk­i­nai saldesnė.

Rekomen­duo­jama eksper­i­men­tuoti ir patiems atrasti savo mėgiamos kavos paruošimo būdą. Sumalkite kavą trimis skirtin­gais būdais. Kuo smulkiau sumalta kava, tuo gėri­mas bus stipres­nis. Kuo mal­i­mas rupes­nis, tuo kava lengvesnė, kvapesnė ir netgi san­tyk­i­nai saldesnė. Be to, vien­odai sumaltą kavą gal­ima užpilti skirtin­gos tem­per­atūros van­de­niu geri­au­siai kavos aro­ma­tus atskleis ne ver­dan­tis van­duo, o šiek tiek atvėsęs,  t. y. apie 80 °C.

5. Mėgauk­itės gėrimu be cukraus

Daž­ni­au­siai į ver­dančiu van­de­niu plikomą kavą įberi­ame cukraus, įpil­ame šalto pieno, viską gre­itai maišome ir gau­name kažkokį gėrimą. Tačiau tam, kad pajustumėte visus kavoje sukaup­tus sko­nius, rekomen­duo­jama mėgautis kava be cukraus. Cukrus kavos puode­lyje užgoš aro­ma­tus, ir neturėsite gal­imy­bės pasimė­gauti visais kavos poskoniais.

Atminkite, kad kavos tirščiai yra vertinga žali­ava, kurios nevalia išmesti. Jie puikiai tiks gėlėms tręšti, kom­pos­tui, kaukėms kūnui ir vei­dui gam­inti. Negana to, patyrę žvejai sako, kad kavos tirščiai padeda rasti sliekų – tiesiog išpilkite juos ant žemės, o sliekai patys išlys į paviršių.

Taip pat skaitykite: 15 būdų panaudoti kavą ir jos tirščius

Užuot pirkus prastes­nės koky­bės kavą plas­tikini­u­ose puodeli­u­ose, skirkite laiko sau, mėgaukitės su meile užaug­inta ir paruošta kava. Taip ne tik geriau pajusite kavos pupelėje sukauptą saulės energiją, bet ir labiau rūpin­sitės gamta, kuri ją sub­randino — mažin­site besaikį var­to­jimą ir išmetamo plas­tiko kiekį.

www.ekorekomendacijos.lt
www.ekorekomendacijos.lt

 

Pažymėkite klaidą tekste pele, paspaudę kairįjį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Idėjos savaitgaliui

Video

Maudymosi kostiumėlių tendencijos

Pinigai mano ateičiai

30 geriausių restoranų

Remontas be nervų

Sveikata

Svajonių virtuvė

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką