Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ruošiame kavą namuose: 5 geros kavos paslaptys

Kavos eksper­tai pabrėžia, kad nors Lietu­voje suvoki­mas apie kavą keiči­asi, tačiau tik nedauge­lis susimąsto, kad pirk­dami kavą išsinešti ne tik turime taik­stytis su prastesne kavos kokybe, bet ir menkesniu kavos aro­matu. Tačiau išties gerą, aro­mat­ingą ir koky­bišką kavą gal­ime paruošti patys, tereikia žinoti kelias kavos paslap­tis.
Kava
Kava / Fotolia nuotr.

Negana to, pačių paruošta kava sumažinsi gam­tos taršą vienkar­tini­ais plas­tikini­ais puodeli­ais, leis mėgautis koky­biškos kavos aro­matais ir padės sutaupyti 5 litus ir dau­giau per dieną (100 Lt per mėnesį ir 1000 Lt per metus). Taigi, kokią kavą rink­tis ir ką verta žinoti, kad kavos pasaulis atsiskleistų visomis spalvomis?

1. Svarbi kilmės šalis

Norint mėgautis išskir­tinių aro­matų kava rekomen­duo­jama rink­tis ara­bikos kavos pupelių rūšį. Afrikoje gam­i­nama kava yra šiek tiek rūgštes­nio sko­nio, cen­trinės Amerikos šalių kava pasižymi gėlių aro­matais (Kosta Rika) ir yra šiek tiek švel­nes­nio bei saldesnio sko­nio. Geri­au­sia rink­tis vidu­tinio skru­din­imo, nemaltą kavą.

2. Skru­din­imo data atsklei­džia kavos kokybę

Kuo mažiau laiko praėjo nuo skru­din­imo datos, tuo kava koky­biškesnė.

Renkan­tis kavą atkreip­kite dėmesį kavos skru­din­imo datą kuo mažiau laiko praėjo nuo skru­din­imo datos, tuo kava kokybiškesnė. Pavyzdžiui, prieš savaitę skrud­inta kava atskleis savyje brand­in­tus aro­ma­tus, o prieš metus skrud­inta kava bus bek­vapė ir beskonė.

3. Malta kava „galioja“ 15 minučių

Mal­tos kavos galio­jimo laikas gali nustebinti ne vieną kavos mylė­toją. Net ir šviežiai malta kava, pasak ekspertų, savo aro­ma­tus išlaiko 15 minučių, o ką jau bekalbėti apie maltą kavą preky­bos cen­tru­ose. Negana to, nerekomen­duo­jama patiems malti kavą preky­bos cen­tru­ose esančiose sav­i­tarnos kavos mal­imo maši­nose – daž­nai tokios mal­imo maši­nos turi dulkių, yra užterš­tos ir gali sug­ad­inti net geros koky­bės kavą. Geriausias būdas mėgautis gera kava – kavą malti rank­ine kava­male. Rank­i­nis malūnėlis kavą sumals vien­odais, stam­bios druskos dydžio gabalėli­ais. Jei namu­ose tokios mal­imo mašinėlės netu­rite, galite malti ir elek­trine, tačiau stenkitės kavos nesumalti į miltus.

4. Leiskite užvir­in­tam van­de­niui šiek tiek atvėsti

Kuo smulkiau sumalta kava, tuo gėri­mas bus stipres­nis. Kuo mal­i­mas rupes­nis, tuo kava lengvesnė, kvapesnė ir netgi san­tyk­i­nai saldesnė.

Rekomen­duo­jama eksper­i­men­tuoti ir patiems atrasti savo mėgiamos kavos paruošimo būdą. Sumalkite kavą trimis skirtin­gais būdais. Kuo smulkiau sumalta kava, tuo gėri­mas bus stipres­nis. Kuo mal­i­mas rupes­nis, tuo kava lengvesnė, kvapesnė ir netgi san­tyk­i­nai saldesnė. Be to, vien­odai sumaltą kavą gal­ima užpilti skirtin­gos tem­per­atūros van­de­niu geri­au­siai kavos aro­ma­tus atskleis ne ver­dan­tis van­duo, o šiek tiek atvėsęs,  t. y. apie 80 °C.

5. Mėgauk­itės gėrimu be cukraus

Daž­ni­au­siai į ver­dančiu van­de­niu plikomą kavą įberi­ame cukraus, įpil­ame šalto pieno, viską gre­itai maišome ir gau­name kažkokį gėrimą. Tačiau tam, kad pajustumėte visus kavoje sukaup­tus sko­nius, rekomen­duo­jama mėgautis kava be cukraus. Cukrus kavos puode­lyje užgoš aro­ma­tus, ir neturėsite gal­imy­bės pasimė­gauti visais kavos poskoniais.

Atminkite, kad kavos tirščiai yra vertinga žali­ava, kurios nevalia išmesti. Jie puikiai tiks gėlėms tręšti, kom­pos­tui, kaukėms kūnui ir vei­dui gam­inti. Negana to, patyrę žvejai sako, kad kavos tirščiai padeda rasti sliekų – tiesiog išpilkite juos ant žemės, o sliekai patys išlys į paviršių.

Taip pat skaitykite: 15 būdų panaudoti kavą ir jos tirščius

Užuot pirkus prastes­nės koky­bės kavą plas­tikini­u­ose puodeli­u­ose, skirkite laiko sau, mėgaukitės su meile užaug­inta ir paruošta kava. Taip ne tik geriau pajusite kavos pupelėje sukauptą saulės energiją, bet ir labiau rūpin­sitės gamta, kuri ją sub­randino — mažin­site besaikį var­to­jimą ir išmetamo plas­tiko kiekį.

www.ekorekomendacijos.lt
www.ekorekomendacijos.lt

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius