Dabar populiaru
Sužinokite daugiau
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Ruošiame pomidorus žiemai: 9 originalūs receptai

Konservuoti pomidorai
Fotolia nuotr. / Konservuoti pomidorai
Šaltinis: 15min
0
A A

Daugelis daržininkų giriasi, kad šiemet itin gausus pomidorų derlius. Kai jau pabosta juos valgyti, pats laikas susitaisyti atsargų žiemai, kad šaltais vakarais pomidorų kvapas džiugintų vasaros kvapu.

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Tinklalapis coocook.me siūlo išbandyti 10 nesudėtingų receptų su pomidorais.

TAIP PAT SKAITYKITE: Marinuojame pomidorus, cukinijas, paprikas ir kitas daržoves. 15 receptų

Saldžiaaštriai marinuoti pomidorai

Reikės:

  • 2 kg sunokusių ir tvirtų pomidorų,
  • 1 raudono aitriosios paprikos,
  • 2–3 skiltelių česnako,
  • 1 paprikos,
  • kvapiųjų juodųjų pipirų,
  • gvazdikėlių,
  • cukraus,
  • druskos,
  • 9 proc. acto.

Marinatui: 1 litrui reikės 4 š. cukraus ir 2 š. druskos.

Kaip gaminti:

1. Į švarius stiklainius dėkite prieskonius: po 3–5 kvapiojo pipiro žirnelius, 3–5 gvazdikėlius, 1 česnako skiltelę (supjaustytą griežinėliais), ¼ gabalėliais supjaustytos paprikos ir po nedidelį gabalėlį aitriosios paprikos.

2. Pomidorus nuplaukite ir išdžiovinkite. Dėkite juos į stiklainius, užpilkite verdančiu vandeniu ir leiskite pastovėti 20–30 min., tada vandenį nupilkite.

3. Paruoškite marinatą. Užvirusį marinatą pilkite į stiklainius. Į kiekvieną litrinį stiklainį pridėkite po 1 šaukštą acto. Uždarykite stiklainius ir apverskite. Leiskite atvėsti kambario temperatūroje.

Žali sūdyti pomidorai

Reikės:

  • žalių, neprinokusių pomidorų, geriausia stambių,
  • saliero šakelės,
  • česnako,
  • raudonos aitriosios paprikos.

Marinatui: 1 litrui šalto vandens (iš čiaupo) reikės 70 g stambios druskos.

Kaip gaminti:

1. Perpjaukite pomidorą išilgai, bet ne iki galo. Jei česnakas stambus, supjaustykite jį skiltelėmis. Aitriąją pspriką supjaustykite griežinėliais. Salierą suskirstykite šakelėmis.

2. Į kiekvieną pomidorą įkiškite česnako skiltelių, 2–3 paprikos žiedelius, taip pat sulankstykite ir įkiškite saliero šakeles. Viską sutvirtinkite kokiu siūlu ar žvejybiniu valu.

3. Į puodo dugną dėkite sluoksnį saliero šakelių, tada sluoksnį pomidorų, jei mėgstate aštriau, šonuose galite išdėlioti paprikos griežinėlius, tada vėl salierą ir t. t. Viršutinis sluoksnis turi būti saliero.

4. Druską ištirpinkite vandenyje ir užpilkite pomidorus, uždenkite ir užspauskite kokiu svoriu. 3 litrų stiklainiui reikia maždaug 1,5 litro sūraus vandens tirpalo.

5. Kai pomidorai nustos burbuliuoti, vanduo taps skaidrus, vadinasi, sūdymas baigėsi. Jeigu norite valgyti iš karto – tai daugiau nieko daryti nereikia. Jeigu norite išsaugoti kaip žiemos atsargą, tuomet vandenį reikia nupilti, užvirinti ir užpilti pomidorus. Uždaryti stiklainį galima plastikiniu ar metaliniu dangteliu. Saugoti galima ilgai, net 2 metus.

Padažas „Apetitukas“

Reikės:

  • 3 kg pomidorų,
  • 3 česnako galvučių,
  • 1 stiklinės cukraus,
  • 0,5 stiklinės aliejaus,
  • 0,25 stiklinės 9 proc. acto,
  • 1 šaukšto druskos.

Kaip gaminti:

1. Pomidorus sumalkite mėsmale ir virkite valandą, kol sutirštės. Pridėkite druskos, aliejaus, cukraus ir česnaką.

2. Virkite dar 20 min., įpilkite acto, pavirkite 5 min., pilstykite į stiklainius, sandariai uždarykite.

Puselėmis konservuoti pomidorai

Reikės:

  • pomidorų,
  • juodųjų pipirų žirnelių,
  • lauro lapų,
  • svogūnų,
  • krapų,
  • česnakų,
  • aliejaus.

Marinatui:

  • 3 l vandens,
  • 3 šaukštų druskos,
  • 7 šaukštų cukraus,
  • 1 šaukšto 9 proc. acto.

Kaip gaminti:

1. Pomidorus supjaustykite per pusę. Į litrinės talpos stiklainius dėkite susmulkintus krapus, 4–5 pipirų žirnelius, 1 nedidelį svogūną (supjaustytą griežinėliais), 2 smulkintas česnako skilteles ir 1 šaukštą aliejaus.

2. Dabar dėkite pomidorų puseles perpjauta puse į apačią. Kai stiklainis bus užpildytas iki viršaus, užpilkite šiltu marinatu. Tada statykite stiklainius į didelį puodą su vandeniu ir sterilizuokite 10 min. nuo užvirimo momento. Tada užsukite dangtelius ir apverskite stiklainius. Užkloję palikite vėsti iki ryto.

TAIP PAT SKAITYKITE: Marinuojame burokėlius, agurkus ir grybus: 10 receptų

Pupelės pomidorų padaže

Aidos Chlebinskaitės nuotr./Pupelės pomidorų padaže
Aidos Chlebinskaitės nuotr./Pupelės pomidorų padaže

Reikės:

  • 1 kg pupelių,
  • 2 svogūnų,
  • 1 kg pomidorų,
  • 3 šaukštelių stambaus malimo druskos,
  • 1 šaukštelio juodų maltų pipirų,
  • 0,5 šaukštelio maltų kvapiųjų pipirų,
  • 5 lauro lapelių,
  • 1 šaukštelio 70 proc. acto.

Kaip gaminti:

1. Pupeles užmerkite parai, po to išvirkite silpnai pasūdytame vandenyje. Svogūnus supjaustykite kuo smulkiau ir apkepkite aliejuje, kad jie taptų gražios auksinės spalvos.

2. Supjaustytus pomidorus dėkite į emaliuotą indą, pridėkite druskos ir virkite, kol jie taps piurė konsistencijos. Į pomidorus įdėkite pupeles, apkeptus svogūnus, prieskonius, susmulkintus lauro lapus ir viską gerai išmaišykite.

3. Leiskite masei užvirti ir įpilkite actą. Paruoštas pupeles pilstykite į stiklainius, užsukite.

Aguročiai pomidorų padaže

Reikės:

  • 5 kg jaunų aguročių,
  • 2 l pomidorų sulčių,
  • 2 stiklinės cukraus,
  • 1 šaukšto druskos,
  • 200 ml aliejaus,
  • 150 ml acto 9 proc.,
  • 1 šaukštelio su kaupu raudonos maltos aitriosios paprikos,
  • 1 ryšulėlio petražolių,
  • 2 česnako galvų.

Kaip gaminti:

1. Aguročius nuplaukite, nupjaukite galiukus ir supjaustykite 1 cm pločio griežinėliais. Į stiklainiukų dugnus dėkite petražoles, o ant viršaus –aguročius.

2. Ruoškite padažą: į puodą supilkite pomidorų sultis, pridėkite cukraus, druskos, aliejaus, actą, česnakus ir pipirus. Virkite viską 10 min.

3. Karštą padažą pilkite į stiklainius su aguročiais. Uždenkite stiklainius dangteliais ir sterelizuokite dideliame inde su vandeniu 25 min. nuo vandens užvirimo momento.

4. Po to stiklainius užsukite, apverskite, uždenkite rankšluosčiu ir palikite atvėsti.

Naminis pomidorų padažas

Fotolia nuotr./Pomidorų padažas.
Fotolia nuotr./Pomidorų padažas.

Reikės:

  • 1 kg pomidorų,
  • 3 obuolių,
  • 2 morkų,
  • 1 šaukštelio druskos,
  • 1 šaukšto cukraus,
  • 2 šaukštų acto,
  • pipirų, česnako pagal skonį.

Kaip gaminti:

1. Pomidorus, morkas, nuvalytus obuolius sumalkite mėsmale, pridėkite druskos, cukraus, acto ir pastatykite virti.

2. Praėjus 20 min. nuo užvirimo, pridėkite česnakų, pipirų bei išmaišykite. Dėkite viską į stiklainius ir sterilizuokite puode su vandeniu. Stiklainius užsukite ir apverstus laikykite 12 val.

Pomidorai drebučiuose

Reikės:

  • Pomidorų.

Užpilui:

  • 1 l vandens,
  • 70 g cukraus,
  • 40 g druskos,
  • 1 šaukštelio acto,
  • 30 g želatinos,
  • smulkintų morkų,
  • juodųjų pipirų žirnelių ir lauro lapų pagal skonį.

Kaip gaminti:

1. Želatiną užpilkite atvėsusiu virintu vandeniu ir palikite, kol išbrinks. Tada statykite ją ant vandens vonelės, kad pilnai ištirptų.

2. Pomidorus supjaustykite ir dėkite į stiklainius. Į puodą supilkite vandenį, cukrų, druską ir užvirkite, tada pridėkite acto, želatinos, susmulkintų morkų, prieskonių ir dar virkite 3 min. Karštą užpilą pilkite į stiklainius su pomidorais, sterilizuokite, užsukite ir atvėsinkite.

Agurkai pomidorų sultyse

Reikės:

  • 1,5 kg agurkų,
  • 1,5 l pomidorų sulčių,
  • 5–6 skiltelių česnako,
  • 10 g peletrūno,
  • 50 g krapų „skėtukų“,
  • 3 šaukštų druskos.

Kaip gaminti:

1. Pomidorų sultis užvirinkite ir atšaldykite. Jose ištirpinkite druską, pridėkite česnako, žalumynų ir užpilkite agurkus, sudėtus į stiklainius. Stiklainius uždenkite dangteliais ir laikykite vėsiai.

Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką