-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ruošiame prancūziškas galetas: 2 puikūs receptai

Elegantiškas ir lengvas, žavus ir gundančiai skambantis – štai toks yra žodis „galeta“ (prancūzų k. „galette“). Galetos, kilusios iš jaukaus Bretanės regiono, netruko užkariauti visą Prancūziją, o vėliau ir kitas Europos bei viso pasaulio šalis. Kuo jos žavi ir kokia jų populiarumo istorija?
Gaminant pomidorų, kumpio ir sūrio galetą
Gaminant pomidorų, kumpio ir sūrio galetą / Astos Černės nuotr.

Galeta – tai tradicinis prancūzų virtuvės patiekalas, ruošiamas iš sluoksniuotos ar trapios tešlos pagrindo ir įvairių saldžių arba nesaldžių įdarų. Kalbėdami apie galetų atsiradimo istoriją, turime nusikelti į senuosius laikus – į Dvyliktąją naktį, kai Trys karaliai atvyko į Betliejų su dovanomis kūdikėliui Jėzui. Prancūzai kasmet šią dieną, sausio 6-ąją, mini ant šventės stalo patiekdami galette des Rois, dar vadinamą „Karalių pyragu“ (anglų k. King cake). Tradicinis galette des Rois įdaras – tai migdolų pasta, sumaišyta su kiaušiniais ir tarkuota apelsinų žievele.  Prancūzijoje per Tris karalius kepėjai į parduodamas galette des Rois įmaišo ir tam tikrų laimę nešančių mažučių amuletų. Sakoma, kad, laikantis tradicijų, šventės dieną, kai galeta supjaustoma gabalėliais, kiekvienas šeimos narys išsirenka po vieną. Tas, kuris savo gabalėlyje randa amuletą, žaismingai karūnuojamas šios dienos karaliumi ar karaliene – jam uždedama simbolinė karūna ir tądien pildomi visi karūnuotojo norai.

Be galette des Rois, šiandien įvairiose pasaulio šalyse ruošiama begalė įvairių rūšių galetų. Paprastai tai yra žemi ir plokšti sluoksniuotos ar trapios tešlos pyragai su įvairiais įdarais – dažniausiai saldžiais, o kartais ir nesaldžiais. Saldiems galetų įdarams dažnai naudojamos sezoninės uogos ar vaisiai, taip pat įvairūs kremai, šokoladas. Pačiai paprasčiausiai saldžiajai galetai reikia tik trijų dalykų: tešlos, norimos rūšies vaisių ar uogų ir cukraus. Nors produktų sąrašas kuklokas, rezultatas vis tiek būna stulbinamas – tuo ir žavus šis paprastas kasdienis, bet elegantiškas kepinys. Na, o tradicinės nesaldžios prancūziškos galetos įdarui reikia smulkiai pjaustytų ar trintų bulvių ir grūdų, pavyzdžiui, kukurūzų, sorų, avižų. Taip pat nesaldžios galetos gaminamos su kumpiu, įvairių rūšių dešra, sūriais, kiaušiniais, daržovėmis. Kad ir koks būtų nesaldžios galetos įdaras, dažnai jis apibarstomas tarkuotu sūriu, ir galeta kepama, kol ši tampa aukso spalvos ir gardžiai traški.

Įdomu, kad ne visada, paprašę padavėjo galette, gausite gabalėlį tokio trapaus pyrago. Žinia, kartais Prancūzijoje galetomis vadinami ir pikantiško skonio grikių miltų blynai su įvairiais įdarais. Nesaldžios grikių miltų galetos dažnai gaminamos su įvairia mėsa, žuvimi, kiaušiniais, sūriu, daržovėmis ir kitais ingredientais. Prancūzijoje labai populiarus gallete complète su tarkuotu sūriu, kumpio riekelėmis ir ant viršaus užmuštu bei iškeptu kiaušiniu. Vienas iš netradicinių variantų – galette saucisse, kuris  valgomas kaip dešrainis, į grikių miltų blyną suvyniojus dešrelę. O saldžiosios galetos pagardinamos įvairiais mėgstamais vaisiais ar uogomis, šokoladu.

Kartais tradiciniams įvairių šalių patiekalams keliami gana aukšti reikalavimai: nuo naudojamų ingredientų tikslaus sąrašo iki konkrečios patiekalo formos ar dydžio. Galetos, priešingai, gali būti ruošiamos tiek su įvairiais saldžiais, tiek nesaldžiais įdarais ar būti netaisyklingos formos, nes nėra kepamos specialiose kepimo formose. Galetų paruošimas labai paprastas. Galite ruošti „atvirą“ arba „uždarą“. Jei ruošiate „atvirą“ galetą, iškočiojus paruoštą tešlą ir jos viduryje paskleidus norimą įdarą, tešlos kraštai užlenkiami į galetos vidurį, uždengiant įdaro kraštelius, tačiau nepaslepiant jo viso po tešlos sluoksniu. Jeigu gaminate „uždarą“ galetą, turite pasiruošti du tešlos lakštus. Ant pirmojo paskleidus įdarą, jis uždengiamas antruoju tešlos lakštu, o krašteliai dailiai užspaudžiami. Kartais iš likusios tešlos  išspaudžiamos norimos formelės ir jomis dekoruojamas pyrago viršus. 

Prieš patiekiant į stalą, galeta supjaustoma trikampiais gabalėliais. Priešingai nei kiti desertai, ji nekepama maža, porcijinio dydžio. Sakoma, kad tai patiekalas, skirtas pjaustyti gabalėliais ir dalytis su šeima, draugais, artimaisiais, svečiais...

Pomidorų, kumpio ir sūrio galeta
Receptas: Pomidorų, kumpio ir sūrio galeta
12 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
4.1 / 34
Receptas
Ingredientai
Miltai: 210.00 g
Druska: 1.00 arbat. š. (1 arbat. š. tešlai ir žiupsnis įdarui)
Cukrus: 1.00 valg. š.
Sviestas: 115.00 g (šaltas)
Vanduo: 60.00 ml (šaltas)
Rikotos sūris: 250.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis)
Kumpis: 100.00 g (šaltai rūkytas, kiaulienos)
Pomidorai: 2.00 vnt. (dideli)
Sūris: 90.00 g (tarkuotas kietasis fermentinis)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai malti)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (aptepti)
Žalumynai (pabarstyti): 10.00 g
Kaip gaminti

PARUOŠKITE TEŠLĄ

  1. Dubenyje sumaišykite miltus, druską ir cukrų. Sudėkite šaltą, gabalėliais supjaustytą sviestą ir išmaišykite. Trinkite tarp pirštų tol, kol susidarys trupiniai. 
  2. Palaipsniui į trupinius supilkite labai šaltą vandenį. Vandens gali reikėti šiek tiek mažiau ar daugiau, todėl nesupilkite jo viso iš karto, stebėkite, kada trupiniai pradeda kibti. Jeigu matote, kad jie per sausi ir nekimba, įpilkite dar šlakelį šalto vandens.
  3. Perkelkite tešlą ant lygaus ir švaraus miltais pabarstyto paviršiaus. Šiek tiek lengvai paminkykite ir suformuokite iš tešlos rutulį. Suvyniokite į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve apie 30–60 minučių.

PARUOŠKITE ĮDARĄ

  1. Svogūnus susmulkinkite nedideliais kubeliais ir pakepinkite šlakelyje įkaitinto aliejaus. Kumpį supjaustykite riekelėmis, o šias – vidutinio dydžio gabalėliais. 
  2. Pomidorus supjaustykite vidutinio storumo riekelėmis. Pasiruoškite visus produktus ir atidėkite į šalį, kol tešla bus atšalusi ir galėsite ją išimti iš šaldytuvo.

PARUOŠKITE GALETĄ

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros.
  2. Pasiruoškite lakštą kepimo popieriaus, šiek tiek pabarstykite jį miltais. Išimkite iš šaldytuvo atšalusią tešlą, perkelkite ant kepimo popieriaus ir iškočiokite į daugiau ar mažiau taisyklingą 30–35 cm skersmens apskritimą. 
  3. Tešlos apskritimą, palikdamos švarius, maždaug 5 cm kraštelius, aptepkite rikotos sūriu. Ant sūrio tolygiai užberkite kepintų svogūnų. Išdėliokite kumpio riekeles, o ant šių – pomidorų riekeles. Apibarstykite žiupsneliu šviežiai maltų juodųjų pipirų ir druskos pagal skonį. Viršų apibarstykite tarkuotu kietuoju fermentiniu sūriu. Tešlos kraštelius užlenkite į vidinę pusę. 
    Astos Černės nuotr. / Gaminant pomidorų, kumpio ir sūrio galetą
    Astos Černės nuotr. / Gaminant pomidorų, kumpio ir sūrio galetą
  4. Dubenėlyje išplakite kiaušinį ir aptepkite juo užlenktus tešlos kraštus. 
  5. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40 min., kol tešlos kraštai taps gražios aukso spalvos, o sūris gražiai apskrus. Jeigu matote, kad kepimo metu tešlos kraštai ima per daug ruduoti, uždenkite galetą lakštu folijos.
  6. Kelias minutes atvėsinkite, apibarstykite žalumynais ir iš karto patiekite. Skanaus!
Suskleisti

♦ ♦ ♦ 

Slyvų galeta
Receptas: Slyvų galeta
12 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
3.7 / 19
Receptas
Ingredientai
Miltai: 210.00 g
Druska: 5.00 g
Cukrus: 60.00 g (50 g tešlai ir 1 arbat. š. viršui)
Sviestas: 115.00 g (šaltas)
Pienas: 60.00 ml (šaltas)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (1 trynys tešlai ir 1 kiaušinis viršui aptepti)
Slyvos: 7.00 vnt. (didelės, gerai prinokusios, apie 700 g)
Citrinos: 1.00 vnt. (½ citrinų sulčių)
Rudasis cukrus: 100.00 g
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Kukurūzų krakmolas: 1.00 valg. š.
Lazdynų riešutai: 1.00 sauja (saujelė smulkintų – įdarui ir 2 valg. š. – viršui)
Kaip gaminti

PARUOŠKITE TEŠLĄ

  1. Dubenyje sumaišykite miltus, druską ir cukrų. Sudėkite šaltą, gabalėliais supjaustytą sviestą ir išmaišykite. Trinkite tarp pirštų tol, kol susidarys trupiniai.
  2. Kitame dubenėlyje išplakite pieną su kiaušinio tryniu. Supilkite į tešlos trupinius ir išmaišykite, kol trupiniai sukibs. Jeigu matote, kad jie per sausi ir nekimba, tuomet įpilkite dar šlakelį šalto pieno.
  3. Perkelkite tešlą ant lygaus ir švaraus miltais pabarstyto paviršiaus. Dar šiek tiek lengvai paminkykite ir suformuokite plokščią tešlos apskritimą. Suvyniokite į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve apie 30–60 minučių.

PARUOŠKITE ĮDARĄ

  1. Slyvas nuplaukite, perpjaukite per pusę ir išimkite kauliukus. Supjaustykite skiltelėmis ir apšlakstykite jas citrinų sultimis.
  2. Į tą patį dubenį su slyvomis suberkite 70 g rudojo cukraus ir šaukštelį vanilinio cukraus. Išmaišykite ir palikite pastovėti apie 20 minučių.
  3. Kitame dubenėlyje sumaišykite likusius 30 g rudojo cukraus, kukurūzų krakmolą ir smulkintus lazdynų riešutus.

PARUOŠKITE GALETĄ

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros.
  2. Pasiruoškite lakštą kepimo popieriaus, šiek tiek pabarstykite jį miltais. Išimkite iš šaldytuvo atšalusią tešlą, perkelkite ant kepimo popieriaus ir iškočiokite į daugiau ar mažiau taisyklingą 30–35 cm skersmens apskritimą.
  3. Tešlos apskritimo viduryje berkite cukraus, kukurūzų krakmolo ir smulkintų lazdynų riešutų mišinį. Paskleiskite tolygiai po visą tešlos lakšto centrą, palikdamos maždaug 5 cm pločio švarius tešlos kraštelius. Ant viršaus gražiai išdėliokite slyvų skilteles. Stenkitės nuo skiltelių nuvarvinti didžiąją dalį susidariusio sirupo, antraip dėl jo pertekliaus galetos tešla nebus trapi. Galetos paviršių apibarstykite cukrumi ir smulkintais lazdynų riešutais.
    Astos Černės nuotr. / Gaminant slyvų galetą
    Astos Černės nuotr. / Gaminant slyvų galetą
  4. Tešlos kraštelius užlenkite į vidinę pusę. Dubenėlyje išplakite kiaušinį ir aptepkite juo užlenktus tešlos kraštus. 
  5. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių, kol tešlos kraštai taps gražios aukso spalvos, o slyvų įdaras ims „burbuliuoti“. Jeigu matote, kad kepimo metu tešlos kraštai ima per daug ruduoti, uždenkite galetą lakštu folijos.
  6. Patiekite šiltą ar kambario temperatūros, supjaustytą gabalėliais. Galite tiekti su kaušeliu ledų ar mėgstamu kremu.
Suskleisti

Tekstas ir receptai Astos Černės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius