Dabar populiaru
Publikuota: 2020 rugsėjo 12d. 18:06

Ruošiame raugintas gėrybes: nuo agurkų bei kopūstų iki obuolių ar voveraičių

Rauginti kopūstų ketvirčiai
Šarūnė Zurba nuotr. / Rauginti kopūstų ketvirčiai

Rauginimas – bene archaiškiausias ir sveikiausias sodo bei daržo gėrybių konservavimo būdas, o ką jau kalbėti, jog tos gėrybės dar ir nuostabiai skanios, švelniai pikantiškos. Nors šiais laikais taip paruoštų galima nusipirkti pačių įvairiausių skanėstų, apims tikras pasididžiavimo jausmas, kai valgantieji girs būtent jūsų užraugtus kopūstus, agurkėlius ar obuolius.

Receptai
Receptas: Raugintos voveraitės
10 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.5 / 53
Kaip gaminti

1. Nuvalykite grybus, patrumpinkite kotelius, nuplaukite ir nuvarvinkite. Kelias minutes pavirkite voveraites šiek tiek pasūdytame vandenyje, nusunkite ir nuvarvinkite.

2. Svogūnus nulupkite, supjaustykite plonais griežinėliais. Druską sumaišykite su cukrumi.

3. Į medinį ar emaliuotą indą dėkite voveraites, kiekvieną sluoksnį pabarstykite druskos ir cukraus mišiniu, kas antrą sluoksnį – svogūnų griežinėliais ir prieskoniais. Kai indas bus pilnas, uždenkite nedidele lėkštute arba medine lentele ir paslėkite.

4. Po kelių dienų pastatykite indą su grybais šaltesnėje patalpoje. Ragaukite anksčiausiai po mėnesio. Grybai visą laiką turi būti apsemti skysčio. Jei jo per mažai, užpilkite sūrymu iš 1 l vandens ir 30 g druskos.

Ingredientai
Grybai: 1.00 kg (voveraičių)
Svogūnai: 2.00 vnt. (nedideli)
Laurų lapai: 5.00 vnt.
Druska: 50.00 g
Cukrus: 5.00 g
Pipirai: 4.00 vnt. (keli kvapieji ir juodieji pipirai)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Šviežiai rauginti agurkai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.1 / 111
Kaip gaminti
  1. Druską ištirpinkite vandenyje. Nulupto česnako skilteles supjaustykite į keturias dalis, žirklėmis sukarpykite krieno ir juodųjų serbentų lapus.
  2. Agurkus sudėkite į didelį indą, ant viršaus suberkite susmulkintus lapus bei česnakus, sukiškite krapus ir užpilkite pasūdytu vandeniu.
  3. Neuždengtą indą parą palaikykite virtuvėje, tuomet penkioms–šešioms valandoms įdėkite į šaldytuvą – pietums ar vakarienei turėsite traškių šiek tiek paraugintų agurkų.
Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Ingredientai
Agurkai: 1.00 kg (mažų)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Serbentai: 1.00 st. (10 vnt. juodųjų serbentų lapų su koteliais)
Krienai: 1.00 g (vieno lapo)
Krapai: 1.00 sauja (4 krapų žiedynų su stiebais)
Druska: 1.00 valg. š. (1 - 2 rūpios)
Vanduo: 75.00 ml
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Pikantiški rauginti agurkėliai
5 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.4 / 62
Kaip gaminti
  1. Agurkus nuplaukite ir palikite kelioms valandoms šaltame vandenyje.
  2. Česnakų skilteles, krieno šaknį, aitriąją papriką supjaustykite griežinėliais, krapus susmulkinkite.
  3. Dugną indo, kuriame raugsite agurkus, padenkite vienu sluoksniu prieskonių, o ant viršaus sudėkite agurkus.
  4. Viską susluoksniuokite, o viršų apdėliokite krieno šaknies griežinėliais.
  5. Paruoškite sūrymą: 1 l vandens reikia 2 valg. š. druskos. Galite užpilti šaltu sūrymu arba jį pakaitinti, kol užvirs.
  6. Uždenkite taip paruoštus agurkus, prislėkite sunkiu daiktu. Valgykite jau po 1–3 dienų.
Ingredientai
Agurkai: 3.00 kg
Česnakai: 3.00 skiltelės
Krienai: 20.00 g (šaknies pagal skonį)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt.
Druska: 2.00 valg. š. (1 l vandens - jūros)
Krapai: 1.00 sauja (ryšelis)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Naminiai rauginti burokėliai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.8 / 90
Kaip gaminti

1. Pirmiausia užvirinkite vandenį ir sumaišykite su druska. Visiškai atvėsinkite.

2. Žalius burokėlius nulupkite ir supjaustykite ketvirčiais (jei burokėliai dideli – galite supjaustyti riekelėmis). Burokėlius sudėkite į stiklinį arba keraminį indą, ten pat dėkite lauro lapus, kvapiuosius pipirus bei skersai per pusę perpjautą česnako galvą (jos nereikia nulupti, dėkite su visais lukštais) ir riekelę ruginės duonos. Pabaigoje viską užpilkite vandeniu su druska (visi ingredientai turi būti visiškai padengti vandeniu).

3. Indą (pvz., stiklainį) su taip paruoštais burokėliais uždenkite gabalėliu marlės ir pastatykite kur nors šiltai (tačiau ne pernelyg šiltai – kambario temperatūra, kur nors arčiau radiatoriaus arba kaitlentės kuo puikiausiai tiks!).

4. Per kelias pirmas dienas skystis ims putoti, burbuliuoti – tai visiškai normalu, nesibaiminkite, prasideda fermentacijos procesas. Tačiau stebėkite paviršių, kad neatsirastų pelėsis ant išbrinkusios duonos. Jei atsiras, nuimkite nuo viršaus susidariusį pelėsį ir vėl palikite rūgti, kartkartėmis stebėdami. Duoną patartina iš indo su rūgstančiais burokėliais išimti po 2–3 dienų, ir palikti toliau viską rūgti.

5. Burokėlių raugas (skystis) skaniausias po 5–7 dienų. Tuo pat metu labai skanūs ir burokėliai (jie kieti, traškūs, švelniai rūgštūs). Tačiau čia kaip su raugintais agurkais – vieni mėgsta mažiau įrūgusius, kiti – daugiau, tad ragaukite ir spręskite, kas skaniausia jums.

6. Aš burokėlių raugą perkošiu per labai tankų sietelį, supilu į stiklinį indą ir laikau jį šaldytuve, naudoju pagardinti burokėlių sriubai (kiekį parašyti labai sunku – tiesiog pilu ir ragauju) arba tada, kai verdu skaidrius (geriamus) lenkiškus barščius. Raugintus burokėlius taip pat laikau šaldytuve, sandariai uždengtame inde. Valgau juos vienus arba įpjaustau į salotas, mišraines.

Ingredientai
Burokėliai: 1.50 kg (pageidautina mažesnių)
Česnakai: 1.00 vnt. (galva)
Laurų lapai: 5.00 vnt.
Kvapnieji pipirai: 10.00 vnt.
Druska: 2.00 arbat. š.
Vanduo: 2.00 l
Duona: 1.00 riekės (maža riekelė; keptos naudojant natūralų raugą)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Rauginti kopūstų ketvirčiai su krienais ir ąžuolo šakelėmis
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.6 / 5
Kaip gaminti

1. Jei kopūstai labai maži, pjaustykite ketvirčiais, jei didesni, padalykite į 6–8 dalis. Sudėkite įrauginimo indą, į tarpelius prikaišiokite česnakų skiltelių (tinka ir žiedynai ar žiedkočiai), ant viršaus uždėkite krienų šaknies gabaliukų, ąžuolo šakelių arba lapų, užklokite krienų lapais.

2. Užpilkite sūrymą, sumaišytą iš 30 g druskos 1 l vandens, kad apsemtų visus lapus, ir kambario temperatūroje palikite 3–5 dienas. Vėliau išneškite į vėsesnę vietą.

Šiuos kopūstus geriausia valgyti po 2 savaičių, kai gerai įrūgsta.

Ingredientai
Kopūstai: 4.00 vnt. (mažos galvutės; gali būti vasariniai kopūstai)
Česnakai: 4.00 skiltelės
Krienai: 100.00 g (arba pagal skonį; šaknų arba lapų)
Druska: 30.00 g
Vanduo: 1.00 l
Ąžuolo šakelės/lapai: 1.00 sauja
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Rauginti obuoliai
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.2 / 57
Kaip gaminti

1. Obuolius nuplaukite, didesnius perpjaukite pusiau, mažesnius dėkite nepjaustytus į rauginimo indą, įmeskite lapelių ir užpilkite sūrymu.

2. Palikite kambario temperatūroje apie savaitę, vėliau neškite į vėsią vietą. Valgykite po 2–3 savaičių.

Ingredientai
Obuoliai: 3.00 kg
Vanduo: 2.00 l (arba kiek prireiks)
Druska: 60.00 g (proporcija yra 30 g:1 l vandens)
Prieskoniniai žalumynai: 7.00 vnt. (juodųjų serbentų ir vyšnių lapelių)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Rauginti kopūstai su moliūgais ir žolelėmis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 43
Kaip gaminti
  1. Supjaustykite moliūgą postambiais gabalėliais ir pabarstykite cukrumi bei palikite kuriam laikui, kad išsiskirtų sultys.
  2. Susmulkinkite kopūstus, pertrinkite juos su druska ir sumaišykite su smulkintomis žolelėmis.
  3. Į paruoštą indą dėkite kopūstus, o ant viršaus moliūgus. Prislėkite paruoštus kokiu nors sunkiu daiktu ir palikite kelioms paroms šiltoje vietoje.
  4. Po kelių dienų galite ragauti ir sudėti į stiklainius. Laikykite šaltoje ir vėsioje vietoje.
Ingredientai
Kopūstai: 2.00 kg
Cukrus: 3.00 valg. š.
Druska: 2.00 valg. š.
Moliūgai: 1.00 kg
Raudonėliai: 10.00 g (pagal skonį)
Mėtos: 10.00 g (pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Rauginti kopūstai su spanguolėmis ir obuoliais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 64
Kaip gaminti
  1. Kopūstus nestambiai supjaustykite. Morkas sutarkuokite.
  2. Tuomet sluoksniuokite kopūstus, morkas, su nuluptais ir perpus perpjautais obuoliais bei spanguolėmis į indą.
  3. Kaskart po sluoksniavimo užberkite pagal skonį druskos, cukraus, kmynų. Kad atsirastų daugiau sulčių, galite šį turinį nestipriai pastuksenti. Kuo? Paprasčiausias įrankis, kurį pasigaminsite per kelias minutes: šampano ar kitokį butelį ilgesniu, patogiu į ranką paimti kakleliu pripilkite vandens ir užsukite.
  4. Nepamirškite taip paruoštų kopūstų prislėgti ir pastatyti į šiltą vietą, kad pradėtų rūgti.
  5. Kartkartėmis pamaišykite juos ar pabadykite peiliu, kad išeitų susidaręs oras.
  6. Po 4-5 dienų jau galėsite skanauti. Arba jei pasigaminsite daugiau (4 žmonėms nurodytą  ingredientų kiekį dauginkite iš 4), sandariai sudėkite į stiklainius ir laikykite vėsioje vietoje.
Ingredientai
Kopūstai: 2.00 kg
Spanguolės: 100.00 g
Druska: 2.00 valg. š. (2-3)
Obuoliai: 4.00 vnt.
Morkos: 2.00 vnt.
Cukrus: 1.00 valg. š.
Kmynai: 3.00 valg. š. (pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Praktiškai su „Norfa“

Skanumėlis

Video

15:15
01:01:04
06:27

Esports namai

URBAN˙/

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką