Dabar populiaru
Publikuota: 2013 balandžio 21d. 08:00

Ruošiame savaitgalio desertą: citrininis tiramisas

Citrininis tiramisu
A. Černės nuotr. / Citrininis tiramisas

Ar esate kada nors ragavę tokį desertą, kurio niekada negalėjote ir vis dar negalite pamiršti? Didelė tikimybė, kad jums, kaip ir man, būtent taip galėjo nutikti su tiramisu.

Tiramisas – itališkas desertas, šiandien gaminamas visame pasaulyje. Klasikinis šio deserto variantas gaminamas be jokių priedų: tik iš biskvitinių sausainių („damų pirštelių“ (anglų k. ladyfingers), maskarponės kremo, sirupo, paruošto iš kavos ir brendžio ar romo. Nors toks tiramiso receptas visuomet liks nemirštanti klasika, šiandien drąsiai galime eksperimentuoti ir ieškoti naujų itališko deserto skonių. Labai dažnai tiramisas ruošiamas su braškėmis, mėlynėmis ir kitomis įvairiomis uogomis, su šokoladu ar karamele...

Vienas iš begalės šio itališko deserto variantų – citrininis tiramisas. Nuo klasikinio jis skiriasi tuo, kad ruošiamas dar vienas papildomas citrinų kremas, o biskvitiniai sausainiai mirkomi ne į tradicinį kavos ir brendžio ar romo mišinį, o į citrinų likerio sirupą (galima ir į nealkoholinį citrinų sirupą).

Citrininis tiramisas – panašus į klasikinį, o kartu yra ir visiškai kitoks. Saldžiarūgštis citrinų kremas maloniai kontrastuoja su saldžiu maskarponės kremu, o bendras skonių junginys yra itin ryškus ir gaivus – kaip tik saulėtam pavasariui!

Receptai
Receptas: Citrininis tiramisas
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
5.0 / 2
Kaip gaminti

PARUOŠKITE CITRINŲ KREMĄ

1. Prikaistuvyje sumaišykite citrinų sultis, tarkuotas citrinų žieveles, miltelinį cukrų, kambario temperatūros sviestą ir kiaušinius. Suplakite iki vientisos masės. Prikaistuvį su produktais kaitinkite ant silpnos ugnies, nuolat maišydami, kol masė sutirštės. Neužvirkite jos.

2. Masei sutirštėjus, nuimkite prikaistuvį nuo ugnies. Šiek tiek atvėsinkite, supilkite į stiklainėlius ir palaukite, kol visiškai atvės. Uždenkite dangteliais. Laikykite šaldytuve.

 

PARUOŠKITE CITRININĮ TIRAMISĄ

1. Į dubenį sudėkite maskarponę, suberkite cukrų, smulkiai tarkuotas citrinų žieveles ir supilkite vanilės ekstraktą. Suplakite iki purios masės elektriniu plaktuvu.

2. Kitame dubenyje suplakite grietinėlę iki standžių putų. Lengvais judesiais įmaišykite į maskarponės kremo masę.

3. Sirupui dubenėlyje sumaišykite citrinų likerį, citrinų sultis ir cukrų. Maišykite, kol ištirps cukrus.

4. Pasiruoškite stiklines, kuriose sluoksniuosite tiramisą.

5. Sausainius perlaužkite į kelias dalis, kad tilptų į stiklines. Sausainių gabalėlius merkite į paruoštą sirupą, palaikykite porą sekundžių ir dėkite į stiklines, kad uždengtų visą dugną. Ant sausainių tolygiai paskleiskite po šaukštą ar porą maskarponės kremo, o ant jo – po šaukštą ar porą citrinų kremo. Vėl tolygiai ant viršaus dėkite sirupe pamirkytus sausainių gabalėlius, maskarponės ir citrinų kremus.

6. Dėkite stiklines su paruoštu desertu į šaldytuvą ir palaikykite bent porą valandų ar per naktį, kol desertas „subręs“. Prieš patiekdami, apibarstykite tarkuotomis citrinų žievelėmis ir papuoškite citrinų griežinėliais. Skanaus!

Plačiau skaitykite: „Ruošiame savaitgalio desertą: citrininis tiramisas“

Ingredientai
Maskarponės sūris: 350.00 g
Cukrus: 250.00 g (ir 4 valg. š. sirupui)
Vanilė: 1.00 arbat. š. (vanilės ekstraktas)
Grietinėlė: 280.00 g (riebi plakamoji)
Sausainiai: 200.00 g (biskvitiniai „damų piršteliai“)
Citrinos: 9.00 vnt. (1 valg. š. tarkuotos citrinos žievelės - maskarponės masei; 4 citrinų sultys - sirupui; 4 citrinų sultys bei žievelės - kremui; 1 citrina - papuošimui)
Likeris: 4.00 valg. š. (citrinų likeris - sirupui)
Miltelinis cukrus: 200.00 g (kremui)
Sviestas: 100.00 g (kambario temperatūros - kremui)
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (kremui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Kitos tiramisų rūšys ir skoniai, kuriais galite pasimėgauti šį savaitgalį:

Receptas: Tiramisu
5 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
4.1 / 35
Kaip gaminti

1. Kiaušinius kruopščiai nušveiskite šepetėliu ir gerai nuplaukite, tada perliekite verdančiu vandeniu, kad neliktų jokių bakterijų. Atskirkite baltymus nuo trynių.

2. Trynius iki vientisos masės išplakite su cukrumi, įmaišykite į maskarponę ir vėl viską plakite, iki masė taps vientisa.

3. Baltymus išplakite iki standžių putų ir atsargiai kabindama šaukštu iš apačios į viršų (jokiu būdu negalima intensyviai maišyti) įmaišykite į maskarponės masę – ji turi būti puri ir lengva.

4. Sausainius išdėliokite ant didesnės lėkštės ir iš abiejų pusių apšlakstykite atvėsintu kavos ir brendžio mišiniu.

5. Į pasirinktą indą ar mažus indelius krėskite truputį sūrio masės, tada dėkite sausainių, vėl krėskite maskarponės, dėkite likusius sausainius ir sūrį.

6. Paruoštą desertą iš pradžių apie valandą palaikykite kambario temperatūroje, tada per naktį – šaldytuve.

7. Prieš tiekdama ant deserto per arbatos sietelį užberkite kakavos.

Pagaminsite per 20 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).

Ingredientai
Kiaušiniai: 5.00 vnt. (5 baltymai ir 4 tryniai)
Maskarponės sūris: 500.00 g
Sausainiai: 100.00 g („Damų piršteliai“)
Cukrus: 125.00 g
Kava: 125.00 ml (stiprios nesaldintos)
Brendis 50.00 ml
Kakava: 4.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Tiramisu su uogomis
8 asmenims
Pagaminsite per 6 val.
4.2 / 5
Kaip gaminti

1. Kavos pupeles iš vakaro užpilkite grietinėle ir laikykite šaldytuve.

2.Baltymus atskirkite nuo trynių. Trynius išsukite su 4 šaukštais cukraus iki purumo. Baltymus išplakite su likusiu cukrumi iki standžių putų. Abi mases atsargiai sumaišykite. Suberkite išsijotus miltus, krakmolą ir užmaišykite tešlą. Ją sukrėskite į apvalią kepimo formą ir 15 min. kepkite 200°C karštumo orkaitėje.

3. Paruoškite kremą: trynius su cukrumi išsukite iki purumo. Į juos įmaišykite varškę, citrinų sultis. Kavos pupeles išgriebkite iš grietinėlės. Grietinėlę išplakite. Pusę plaktos grietinėlės palikite tortui papuošti, o kitą pusę įmaišykite į varškės masę. Dalį uogų ir sumaišykite su kremu, dalį palikite papuošti.

4. Praaušusį biskvitą perpjaukite horizontaliai pusiau. Vieną lakštą įdėkite į torto formą ir apšlakstykite likeriu. Užtepkite pusę kremo ir užklokite kitu lakštu. Ant viršaus sukrėskite likusį kremą, išlyginkite paviršių ir 4 val. dėkite į šaldytuvą.

5. Sustingusio torto šonus aptepkite plakta grietinėle ir aplipdykite sausainiais. Torto viršų apibarstykite kakavos milteliais, papuoškite uogomis.  

Ingredientai
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (biskvitui ir 4 tryniai kremui)
Cukrus: 6.00 valg. š. (biskvitui ir 4 valg. š. kremui)
Miltai: 4.00 valg. š. (biskvitui)
Krakmolas: 3.00 valg. š. (biskvitui)
Kavos pupelės (kremui) 150.00 g
Grietinėlė: 400.00 ml (35% riebumo; kremui)
Maskarponės sūris: 570.00 g (kremui)
Sultys: 2.00 valg. š. (citrinų; kremui)
Ugos (avietės, gervuogės, mėlynės ar šilauogės) 800.00 g
“Amaretto” likeris (kremui) 3.00 valg. š.
Sausainiai: 30.00 vnt. („Damų piršteliai“ (šonams aplipdyti))
Kakava: 1.00 arbat. š. (viršui apibarstyti)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Vaikiškas tiramisu
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.9 / 8
Kaip gaminti

1. Varškę, sirupą, kakavą sumaišykite, po truputį pilkite pieną ir gerai ištrinkite. Kai masė pasidarys vienalytė, sumaišykite ją su truputį atšilusiais ledais.

2. Masę išdėliokite į indelius, į kiekvieną įsmeikite po kelis sausainius. Ant viršaus užberkite po žiupsnelį kakavos miltelių.    

Ingredientai
Varškė: 4.00 valg. š. (riebios)
Kavos sirupas 4.00 valg. š.
Kakava: 4.00 arbat. š.
Pienas: 200.00 ml
Vaniliniai ledai 200.00 g
Sausainiai: 4.00 vnt. („Damų piršteliai“)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Tiramisu su mėlynėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.8 / 11
Kaip gaminti

1. Šaltą kavą sumaišykite su amareto likeriu.

2. Kiaušinio trynius sudėkite į dubenį (geriausiai metalinį), supilkite cukrų ir plakite maišytuvu iki purumo, kol tryniai taps šviesūs (apie 5 minutes). Sumažinkite greitį ir po šaukštą sudėkite maskarponės sūrį bei įlašinkite migdolų esencijos.

3. Sausainius išmirkykite (po 3 sekundes iš kiekvienos pusės) kavoje, sudėkite į vieną didelį arba kelis nedidelius indelius. Užtepkite sluoksnį kremo. Suberkite pusę mėlynių. Užklokite kitu išmirkytų sausainių sluoksniu, užtepkite likusiu kremu. Užbarstykite kakavos. Galima papuošti mėlynėmis.

4. Desertą dėkite 2-3 val. į šaldytuvą.

Receptą atsiuntė Jolanta Muniuvienė

Ingredientai
Kava: 1.00 st. (stiprios)
Amareto likeris 50.00 ml
Mėlynės: 1.00 st.
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (tryniai)
Cukrus: 4.00 valg. š.
Maskarponės sūris: 250.00 g
Sausainiai: 100.00 g ("Damų piršteliai")
Kakava: 1.00 arbat. š. (viršaus pabarstymui)
Migdolų esencija 1.00 ml
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Itališkas desertas tiramisas
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.0 / 1
Kaip gaminti

1. Paruoškite kavą, pasaldinkite ją šaukšteliu cukraus, atvėsinkite ir įpilkite kavos likerio.

2. Dubenyje maskarponę išsukite su paprastu ir vaniliniu cukrumi, įmaišykite nurodytą kiekį jogurto.

3. Sulaužykite sausainius į 2–3 dalis, apšlakstykite juos kava ir palaukite, kol įsigers.

4. Į stiklines sluoksniais dėkite sausainių gabalėlius ir sūrio kremą. Ant viršaus užbarstykite tarkuoto šokolado arba kakavos. Uždenkite ir, prieš tiekdami, bent 30 min. palaikykite šaldytuve.

Receptą atsiuntė Nina Balinskienė

Ingredientai
Sausainiai: 10.00 vnt. („Damų piršteliai“)
Kava: 100.00 ml (stipri)
Kavos likeris: 2.00 valg. š.
Maskarponės sūris: 250.00 g
Jogurtas: 250.00 g (natūralus)
Cukrus: 3.00 valg. š.
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Juodasis šokoladas: 1.00 valg. š. (tarkuotas šokoladas arba kakava)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Bananinis tiramisu
8 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 25 min.
3.2 / 36
Kaip gaminti
  1. Į dubenį sudėkite maskarponę, suberkite cukrų ir supilkite vanilės ekstraktą. Išplakite elektriniu plaktuvu iki purios masės. Bananus sutrinkite smulkintuvu iki vientisos masės ir įmaišykite į kremą.
  2. Kitame dubenyje riebią šaltą grietinėlę suplakite iki standžių putų. Lengvais judesiais įmaišykite į maskarponės kremo masę.
  3. Pasiruoškite sirupą: dubenėlyje sumaišykite brendį (arba romą, arba bananų likerį), stiprią kavą ir cukrų. Maišykite, kol cukrus ištirps.
  4. Bananą supjaustykite riekelėmis.
  5. Pasiruoškite stiklines ar taures, kuriose sluoksniuosite tiramisu.
  6. Sausainius perlaužkite į kelias dalis, kad tilptų į stiklines.
  7. Sausainių gabalėlius merkite į paruoštą sirupą, palaikykite porą sekundžių ir dėkite į stiklines, kad uždengtų dugną.
  8. Ant sausainių paskleiskite po šaukštą ar porą šaukštų bananinio maskarponės kremo, o ant šio kremo išdėliokite bananų griežinėlius.
  9. Vėl tolygiai ant viršaus sudėkite sirupe pamirkytus sausainių gabalėlius, paskleiskite maskarponės kremą.
  10. Paruoštus desertus dėkite į šaldytuvą ir palaikykite jame bent porą valandų arba per naktį. Prieš patiekdamos, apibarstykite tiramisu viršų smulkintu šokoladu ar kakava.
Ingredientai
Maskarponės sūris: 250.00 g
Cukrus: 200.00 g (100 g – desertui ir 100 g – sirupui)
Vanilė: 1.00 arbat. š. (ekstrakto)
Grietinėlė: 250.00 g (riebios plakamosios)
Bananai: 2.00 vnt. (didelis arba du maži gerai prinokę)
Citrinos: 1.00 vnt. (1 valg. š. – sulčių)
Sausainiai: 150.00 g (biskvitinių „Damų pirštelių“)
Brendis: (galima romo arba bananų likerio – sirupui) 60.00 ml
Kava: 125.00 ml (stiprios – sirupui)
Šokoladas: 1.00 žiupsnelis (galima pakeisti cinamonu – apibarstyti)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Tiramisu
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 15
Kaip gaminti
  1. Išmaišyti maskarponę su cukraus pudra, įpilti dalį kavos likerio ar brendžio.
  2.  Atskirai išplakti grietinėlę ir sumaišyti su maskarpone.
  3. Sausainius mirkyti kavos ir brendžio ar likerio mišinyje, labai trumpam po kelias sekundes, kad jie per daug "neišpamptų" ir po vieną dėti į skardą.
  4. Sudėjus sluoksnį sausainių, dėti sluoksnį kremo. Tokioje formoje kaip pavaizduota nuotraukoje, man išėjo 2 sluoksniai. 
  5. Viršų puošiau karčia kakava, ne ta grūdeliais, kurią mėgta vaikai.

Skanaus!

Receptą atsiuntė Rūta Matulkaitė

Ingredientai
Maskarponės sūris: 450.00 g
Sausainiai: 450.00 g (biskvitinių)
Grietinėlė: 450.00 g (plakamosios 35 - 36 proc. riebumo)
Miltelinis cukrus: 120.00 g
Šokoladas: 100.00 g
Kava: 1.00 st. (stiprios paruoštos)
Likeris: 125.00 g (kavos arba 60 g brendžio (0,5 kiekio pilti į kavą, kitą pusę į kremą))
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Kviečiame anties

Video

04:17
01:26
02:04

Esports namai

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką