Dabar populiaru
Publikuota: 2019 balandžio 3d. 09:00

Ruošiamės Velykoms – gaminame majonezą: 9 receptai ir visavalgiams, ir veganams

Majonezas
Vida Press nuotr. / Majonezas

Kada prasideda pasiruošimo Velykoms karštinė? Taip, teisingai, kai prekybos centruose prasideda nuolaidų majonezui metas! Juokai juokais, tačiau be šio ingrediento pavasariškas Velykų stalas daugelyje namų sunkiai įsivaizduojamas. O gal šiemet nutarsite majonezo nepirkti, bet pasigaminti patys? Tuomet skubame į pagalbą su receptų rinkiniu!

Receptai
Receptas: Majonezas iš putpelių kiaušinių
5 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.2 / 28
Kaip gaminti
  1. Kiaušinius suplakite su garstyčiomis, cukrumi ir druska.
  2. Atsargiai įpilkite aliejų ir plakite iki vientisos masės.

Plačiau skaitykite: „Majonezas. 3 įdomios versijos“

Ingredientai
Kiaušiniai: 5.00 vnt. (putpelių)
Alyvuogių aliejus: 1.00 st.
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (aštrios)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Japoniškas majonezas
5 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 55
Kaip gaminti
  1. Trynius išplakite su actu. Paskui, lėtai maišydamos, supilkite aliejų ir plakite iki vienalytės masės.
  2. Sudėkite sojų pupelių („miso“) pastą, pagardinkite druska ir pipirais.

Plačiau skaitykite: „Majonezas. 3 įdomios versijos“

Ingredientai
Balta sojų pupelių („miso“) pasta: 50.00 g
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (tryniai)
Actas: 5.00 ml (ryžių actas arba citrinos sultys)
Alyvuogių aliejus: 1.00 st.
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (baltieji)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Saulėgrąžų majonezas
4 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.5 / 17
Kaip gaminti
  1. Saulėgrąžų sėklas kelias valandas pamirkykite, išskalaukite ir suberkite į elektrinį plaktuvą.
  2. Kartu suberkite česnaką, supilkite šviežiai išspaustas citrinų sultis, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais, Provanso žolelėmis, įpilkite vandens (tiek, kad apsemtų saulėgrąžas).
  3. Viską gerai sutrinkite iki vientisos masės.
  4. Šiuo majonezu skanu gardinti įvairias salotas.
Ingredientai
Saulėgrąžos: 1.00 st. (neskrudintų lukštentų sėklų)
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Provanso žolelių prieskoniai: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Šviežių dilgėlių majonezas
2 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.3 / 21
Kaip gaminti
  1. Dilgėlių majonezą paruošite akimirksniu. Visus nurodytus ingredientus suberkite į elektrinį plakiklį, supilkite vandenį, aliejų ir išplakite iki vientisos masės.
  2. Šis majonezas – tikra vitaminų bomba. Ypač skanu jį valgyti su įvairių daržovių šiaudeliais ar tepti ant duonelės.
A. Chlebinskaitės nuotr./Knyga „Žalia – gardu. 100 žaliavalgiškų receptų“.
A. Chlebinskaitės nuotr./Knyga „Žalia – gardu. 100 žaliavalgiškų receptų“.

 

 

 

 

Receptas iš J. Djakonovaitės knygos „Žalia – gardu. 100 žaliavalgiškų receptų“.

Ingredientai
Dilgėlės: 1.00 sauja (šviežių jaunų dilgėlių lapelių)
Saulėgrąžos: 1.00 st. (daigintų)
Kanapių sėklos:(maltų lukštentų) 1.00 valg. š.
Ciberžolė: 1.00 arbat. š. (1,5)
Žalioji citrina: 1.00 vnt. (0,5)
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (0,5 maltų grūdelių)
Karis: 1.00 arbat. š. (1,5)
Sezamų aliejus: 4.00 valg. š. (sėklų aliejaus)
Vanduo: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Anakardžių majonezas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.9 / 9
Kaip gaminti
  1. Į elektrinį smulkintuvą suberkite 2 stiklines gerai išmirkusių anakardžių, 2 šaukštus džiovintų smulkintų svogūnų, supilkite 2 šaukštus citrinų sulčių, įberkite žiupsnelį Kajeno paprikos, pagal skonį pasūdykite ir išplakite iki vientisos masės.
  2. Galiausiai įpilkite 4 šaukštus tyro alyvuogių aliejaus ir dar atsargiai paplakite.
J. Djakonovaitės knygos „Žalia – gardu. Sveiki patiekalai pagal sezoną“ viršelis.
J. Djakonovaitės knygos „Žalia – gardu. Sveiki patiekalai pagal sezoną“ viršelis.

Receptas iš J. Djakonovaitės knygos „Žalia – gardu. Sveiki patiekalai pagal sezoną“

Ingredientai
Anakardžių riešutai: 2.00 st.
Svogūnai: 2.00 valg. š. (džiovintų)
Citrinos: 2.00 valg. š. (sulčių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Paprikos: 1.00 žiupsnelis (Kajeno)
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š. (tyro)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Veganiškas anakardžių riešutų majonezas
4 asmenims
Pagaminsite per 5 min.
2.9 / 16
Kaip gaminti

Riešutus užmerkite šaltame vandenyje ir palaikykite apie valandą. Tuomet nupilkite vandenį, sudėkite riešutus ir visus kitus ingredientus į elektrinį smulkintuvą ir malkite tol, kol pasieksite kreminę majonezo konsistenciją. Tai – labai greitai paruošiamas ir puikaus skonio veganiškas majonezas.

Ingredientai
Anakardžių riešutai: 1.00 puodelis
Citrinos: 1.00 vnt. (nulupta ir supjaustyta, be sėklų)
Druska: 0.25 arbat. š.
Actas: 2.00 valg. š. (obuolių)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Garstyčios: 0.50 valg. š.
Vanduo: 0.50 puodelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Linų sėmenų majonezas
4 asmenims
Pagaminsite per 5 min.
3.7 / 14
Kaip gaminti

Linų sėmenis sumalkite ir užpilkite karštu vandeniu. Visus ingredientus, išskyrus aliejų bei druską, sudėkite į indelį ir sumalkite, kol gausite tirštą, vientisą masę. Tuomet po truputį pilkite aliejų ir maišykite, o pabaigoje įberkite šiek tiek druskos. Šį majonezą galite pagardinti krapais.

Ingredientai
Linų sėmenys: 2.00 valg. š.
Actas: 1.00 valg. š. (arba citrinos sulčių)
Garstyčios: 2.00 arbat. š.
Vanduo: 0.50 puodelis (virinto)
Alyvuogių aliejus: 0.50 puodelis
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Druska: 0.50 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Saulėgrąžų majonezas
4 asmenims
Pagaminsite per 5 min.
3.9 / 27
Kaip gaminti

Saulėgrąžas užmerkite šaltame vandenyje ir palaikykite per naktį. Į kokteilių plaktuvą sudėkite saulėgrąžų sėklas ir kitus ingredientus, užpilkite vandeniu, kad apsemtų. Pradėję plakti, reguliuokite padažo konsistenciją vis įpildami vandens, kol pasieksite norimą tirštumą.

Šį majonezą maišykite prieš pat patiekdami ant stalo ir gardinkite juo mėgstamus patiekalus. 

Ingredientai
Saulėgrąžos: 1.00 st.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Citrinos sultys: 1.50 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Šviežias naminis majonezas
6 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.5 / 59
Kaip gaminti
  • Yra keletas sėkmingo majonezo taisyklių, į kurias verta atsižvelgti, norint, kad viskas pavyktų tobulai. Pirmiausia, visi produktai turi būti kambario temperatūros. Patyrę virtuvės meistrai sako, kad šalti kiaušiniai dažniausiai yra pagrindinė nesutirštėjančio padažo priežastis.
  • Be to, majonezui gaminti reikia rinktis tik kokybišką rapsų ar saulėgrąžų aliejų. Alyvuogių aliejus, ypač intensyvesnio skonio, šiuo atveju tinka ne taip, nes padažui suteikia kartumo. Majonezą labai lengva persūdyti, tad druską patariama berti atsargiai, vis paragaujant. Ir tik aukštos kokybės.
  • Išsisukę šviežio majonezo galite paeksperimentuoti su skirtingais skoniais: įberti šviežių petražolių, krapų ar svogūnų laiškų, ar įspausti skiltelę česnako.

1. Į nemažą stiklinį dubenį įmuškite kiaušinio trynį, įberkite druskos, cukraus ir garstyčių miltelių.

2. Išspauskite citrinos sultis ir sumaišykite jas su actu.

3. Pusę rūgščiojo mišinio supilkite į indą su kiaušinio tryniu ir minutėlę viską intensyviai sukite rankiniu plakikliu, kol pasidarys vientisa masė.

4. Plona srovele pradėkite pilti aliejų ir nuolat sukite plakinį. Kai emulsijos apimtis padidės, aliejų galite įpilti vis daugiau ir daugiau.

5. Baigdami sukti supilkite likusį citrinos sulčių ir acto mišinį ir viską gerai išmaišykite.

6. Paragaukite, ar netrūksta prieskonių. Jei norite švelnesnio skonio, galite įberti dar šiek tiek druskos. Sudėkite majonezą į sandarų indelį ir laikykite jį šaldytuve apie savaitę.

Ingredientai
Kiaušinių tryniai: 1.00 vnt.
Aliejus: 200.00 ml (švelnaus skonio, pvz., rapsų ar saulėgrąžų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Garstyčių milteliai: 0.50 arbat. š.
Cukrus: 1.00 arbat. š. (gali prireikti ir 2-ų)
Citrinos sultys: 2.00 arbat. š.
Actas: 0.50 valg. š. (baltojo vyno ar obuolių)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Praktiški patarimai

Skanumėlis
Gerumu dalintis gera

Video

02:39
00:22
07:05

Dabar tu gali

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką