Dabar populiaru
Publikuota: 2018 rugsėjo 28d. 13:00

Ryški daržovė – ryškios klaidos: kaip jų išvengti gaminant iš burokėlių?

Burokėliai
Vida Press nuotr. / Su medumi marinuoti burokėliai ir svogūnai

Burokėlis – iš ištvermingųjų daržovių lygos, pradedame jais mėgautis ankstyvą rudenį ir sėkmingai tą darome iki pat pavasario vidurio. Nors gali atrodyti, jog tai tokia paprasta, suprantama daržo gėrybė, vienos kitos klaidos ruošiant iš burokėlių maistą verčiau išvengti.

1. Nuo dėmių išgelbės pirštinės ir plastiko lentelė

Ne visus erzina burokėlių teplumas, tačiau jei jūs – vienas tokių, verta apsisaugoti nuo dėmių, kurias vėliau gali būti sunkoka pašalinti. Jei nenorite išsitepti rankų, paprasčiausias sprendimas – guminės pirštinės (arba rankų šveitimas citrinos gabaliuku, jei tą klaidą jau padarėte), lupkite ir pjaustykite burokėlius jomis mūvėdami. Burokėlių sultys labai lengvai įsigeria į medį, tad pravartesnė bus plastikinė lentelė, o jei tokios neturite, bent jau apdenkite medinę lentelė keliais kepimo popieriaus sluoksniais (tik tuomet neperpjaukite popieriaus peiliu). Virtuvės prijuostės net nebeverta minėti, ji būtina, nes burokėlių dėmės iš audinio sunkiai pašalinamos.

2. Lupkite jau išvirtus ar iškeptus

Jei burokėlius verdate ar kepate, neskubėkite dar prieš tai nulupti jų žievės. Ją be didžiulių pastangų ir terlionių nulupsite daržovei jau išvirus/iškepus. Be to, žievė prisidės ir prie to, kad termiškai apdorojama daržovė išsaugos daugiau maistingųjų medžiagų, bus kiek sultingesnė.

3. Kai reikia termiškai apdorotų, dažniau kepkite

Jei ruošiate mišrainę, humusą ar kitą patiekalą, kur reikia virtų burokėlių, pabandykite ne virti, bet kepti juos orkaitėje nepjaustytus susuktus į foliją (rinkitės panašaus dydžio burokėlius, kad vienu metu iškeptų, kepkite neluptus, prieš vyniojant į foliją patepkite alyvuogių aliejumi). Burokėliai bus ne tokie vandeningi, intensyvesnio skonio ir spalvos, mat savo sulčių neatiduos vandeniui.

„AUGA group“ nuotr./Burokėliai
„AUGA group“ nuotr./Burokėliai

3. Panaudokite ir stiebus bei lapelius

Jei pavyko nusipirkti nedidukų burokėlių su visais stiebais ir lapeliais, neišmeskite jų kaip atliekų. Šios daržovės dalys puikiai tinka ir sriubai, ir troškiniui, pabandykite!

4. Svarbu subalansuoti skonį

Termiškai neapdoroti burokėliais turi savotišką žemišką prieskonį, kuris ne visiems patinka, o virtuose ar keptuose dominuoja gana intensyvus ir „plokščias“ saldumas. Tad gaminant patiekalą ir iš vienokių, ir iš kitokių, skonį reikia subalansuoti.

Su burokėliais draugauja balzamiko ar baltojo/raudonojo vyno actas, citrinos sutys, taip pat sūresni sūriai, ypač ožkos, nebijokite ir aitrumo – itin aromatingi Telicherry juodieji pipirai taip pat nuostabus jų kompanionas.

Klaidų jau išvengėte, o dabar – keli rudeniški patiekalai su burokėliais:

Receptai
Receptas: Burokėlių salotos su apelsinais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.9 / 16
Kaip gaminti
  1. Salotų lapelius gerai nuplaukite, nusausinkite specialioje salotų džiovykloje arba, uždengusi kiaurasamtį lėkšte, smarkiai nupurtykite.
  2. Sudėkite į sandariai uždaromą dėžutę ir apie pusvalandį palaikykite šaldytuve – lapeliai bus dailios formos ir traškūs, tarsi ką tik nuskinti.
  3. Gerai nuplautus ir šepetėliu po tekančiu vandeniu nušveistus burokėlius kiekvieną atskirai suvyniokite į foliją ir kepkite iki 200 0C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45 min., kol suminkštės. Ataušinkite ir nulupkite. 
  4. Nuluptus burokėlius supjaustykite plonyčiais griežinėliais ir išdėliokite ant salotų lapelių. Apelsinus nulupkite kartu su baltąja odelės dalimi, supjaustykite gabalėliais ir išdėliokite ant salotų.
  5. Ant viršaus berkite sausoje keptuvėje skrudintų sezamų sėklų.
  6. Visus padažo ingredientus iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais. P
  7. aruoštu užpilu apliekite salotas.
  8. Tiekite su sviestu apteptomis skrudintomis itališkos duonos riekelėmis.
Ingredientai
Burokėliai: 4.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Apelsinai: 2.00 vnt.
Gražgarstės: 3.00 sauja (1 pakuotė - tinka bet kurios mėgstamos salotos)
Sezamo sėklos: 1.00 sauja (trečdalis stiklinės)
Graikiniai riešutai: 1.00 st. (trečdalis st. maltų - užpilui)
Alyvuogių aliejus: 6.00 valg. š. (užpilui)
Citrinos: 1.00 vnt. (2 valg. š. - sulčių - užpilui)
Medus: 1.00 valg. š. (užpilui)
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (grūdėtųjų - užpilui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (užpilui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (užpilui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Burokėlių blyneliai
6 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.4 / 47
Kaip gaminti
  1. Virtus burokėlius sutarkuokite burokine tarka.
  2. Manų kruopas užpilkite vandeniu ir palikite kelioms minutėms, kad išbrinktų.
  3. Išbrinkusias kruopas sudėkite į dubenėlį su tarkuotais burokais.
  4. Įmuškite kiaušinius, pagardinkite druska ir pipirais.
  5. Gerai išmaišykite. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus.
  6. Formuokite nedidelius apvalius blynelius ir apkepkite juos iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus ir bus iškepę.
  7. Nusausinkite ant popierinių rankšluosčių, tuomet perkelkite į lėkštes.
  8. Patiekite šiltus su bulvių koše. Skanaus!
Ingredientai
Burokėliai: 500.00 g (virtų)
Manai: 120.00 g
Vanduo: 120.00 ml
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Avinžirnių ir burokėlių salotos
4 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.8 / 33
Kaip gaminti

1. Į indą sudėkite skiltelėmis supjaustytus virtus burokus, supilkite nusunktus avinžirnius, dėkite saujelę rukolos, pagardinkite varškės sūrio kamuoliukais, smulkintu česnaku, įberkite šiek tiek skrudintų riešutų.

2. Pagardinkite salotas žiupsneliu druskos, pipirų, o jei norėsite ryškesnio skonio, apliekite padažu.

3. Padažą sumaišykite iš alyvuogių aliejaus, garstyčių, skysto medaus ir citrinos sulčių. Gerai suplakite šluotele, kad visi ingredientai susimaišytų.

Ingredientai
Burokėliai: 2.00 vnt. (virti)
Avinžirniai: 1.00 vnt. (skardinė)
Gražgarstės: 1.00 sauja
Varškės sūris: 7.00 vnt. (rutuliukai)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Riešutai: 1.00 sauja (mėgstamų skrudintų)
Druska: 0.30 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. (padažui)
Medus: 1.00 valg. š. (padažui)
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (padažui)
Citrinos sultys: 1.00 arbat. š. (padažui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Burokėlių spagečiai su ožkos sūriu ir pesto padažu
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.3 / 13
Kaip gaminti

Jei spiralinės daržovių pjaustyklės neturite, nenusiminkite, nes ilgais plačiais „makaronais“ daržoves galima supjaustyti ir bulvių skutikliu, o turint kantrybės – ir aštriu peiliu. Daržovių pasta išverda labai greitai – vos per keletą minučių, o ją virti reikia keliuose šaukštuose vandens arba trumpai apkepinti šaukšte įkaitinto aliejaus.

1. Burokėlius nulupkite ir supjaustykite ilgais plonais „makaronais“. Patrumpinkite, kad jie nebūtų pernelyg ilgi, juos būtų lengviau serviruoti ir valgyti. Dideliame puode užvirinkite 3–4 šaukštus vandens, sudėkite burokėlius ir puodą uždenkite. Troškinkite daržovių pastą keletą minučių, kol ji taps al dente. Žnyplėmis išimkite iš puodo ir nuvarvinkite sietelyje.

2. Patiekite burokėlių spagečius lėkštėje, pabarstę trupintu ožkos sūriu, keliais šaukštais pesto padažo, pašlakstykite alyvuogių aliejumi, papuoškite baziliko lapeliais.

Ingredientai
Burokėliai: 4.00 vnt. (lengviau spiralėmis supjaustysite pailgos formos burokėlius)
Ožkų pieno sūris: 200.00 g (arba fetos, arba brinzos sūrio)
Pesto padažas: 3.00 valg. š. (tiks pirktinis arba pagamintas pačių iš šviežių bazilikų, kedro riešutų, parmezano sūrio ir alyvuogių aliejaus)
Bazilikai: 1.00 sauja
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Burokėlių rizotas su ožkos sūriu
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.8 / 4
Kaip gaminti

1. Puode storu dugnu įkaitinkite aliejų. Suberkite svogūnus ir kepinkite maišydami apie 3–4 minutes, kol svogūnai suminkštės, taps skaidrūs, bet neapskrus. Suberkite česnakus ir čiobrelius, dar pakepinkite apie 1 minutę.

2. Suberkite ryžius ir kepinkite toliau, kartkartėmis pamaišydami (apie 3–4 minutes) arba kol ryžiai sugers visą aliejų, taps skaidrūs.

3. Kol ryžiai kepa, užkaitinkite iki virimo sultinį ir suberkite į jį tarkuotus burokėlius. Palikite virti ant labai mažos ugnies.

4. Į ryžių masę supilkite vyną ir maišydami kaitinkite, kol vynas visiškai išgaruos. Tada pilkite samtį sultinio su burokėliais ir vėl kartkartėmis maišydami virinkite, kol visas skystis susigers į ryžius. Taip dalimis supilkite visą sultinį su burokėliais, paragaudami, kad nepervirtumėte ryžių, nes jie turi išlikti al dente.

5. Pabaigoje įmaišykite sviestą ir tarkuotą sūrį, pagardinkite druska ir pipirais (jei trūksta). Patiekite iškart su ožkos pieno sūriu, arba kaip garnyrą prie mėsiškų ar žuvies patiekalų.

Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Svogūnai: 1.50 vnt. (vidutinio dydžio, supjaustyti kubeliais)
Česnakai: 3.00 skiltelės (sutrintos)
Čiobreliai: 1.00 žiupsnelis (džiovintų)
Ryžiai: 150.00 g (tinkamų rizotui (arborio))
Vynas: 150.00 ml (baltojo)
Sultinys: 750.00 ml (gero naminio (daržovių arba vištienos))
Burokėliai: 400.00 g (nuskustų ir sutarkuotų stambia tarka)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Parmezano sūris: 4.00 valg. š. (tarkuoto)
Druska: 0.50 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai grūstų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Naminiai rauginti burokėliai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 61
Kaip gaminti

1. Pirmiausia užvirinkite vandenį ir sumaišykite su druska. Visiškai atvėsinkite.

2. Žalius burokėlius nulupkite ir supjaustykite ketvirčiais (jei burokėliai dideli – galite supjaustyti riekelėmis). Burokėlius sudėkite į stiklinį arba keraminį indą, ten pat dėkite lauro lapus, kvapiuosius pipirus bei skersai per pusę perpjautą česnako galvą (jos nereikia nulupti, dėkite su visais lukštais) ir riekelę ruginės duonos. Pabaigoje viską užpilkite vandeniu su druska (visi ingredientai turi būti visiškai padengti vandeniu).

3. Indą (pvz., stiklainį) su taip paruoštais burokėliais uždenkite gabalėliu marlės ir pastatykite kur nors šiltai (tačiau ne pernelyg šiltai – kambario temperatūra, kur nors arčiau radiatoriaus arba kaitlentės kuo puikiausiai tiks!).

4. Per kelias pirmas dienas skystis ims putoti, burbuliuoti – tai visiškai normalu, nesibaiminkite, prasideda fermentacijos procesas. Tačiau stebėkite paviršių, kad neatsirastų pelėsis ant išbrinkusios duonos. Jei atsiras, nuimkite nuo viršaus susidariusį pelėsį ir vėl palikite rūgti, kartkartėmis stebėdami. Duoną patartina iš indo su rūgstančiais burokėliais išimti po 2–3 dienų, ir palikti toliau viską rūgti.

5. Burokėlių raugas (skystis) skaniausias po 5–7 dienų. Tuo pat metu labai skanūs ir burokėliai (jie kieti, traškūs, švelniai rūgštūs). Tačiau čia kaip su raugintais agurkais – vieni mėgsta mažiau įrūgusius, kiti – daugiau, tad ragaukite ir spręskite, kas skaniausia jums.

6. Aš burokėlių raugą perkošiu per labai tankų sietelį, supilu į stiklinį indą ir laikau jį šaldytuve, naudoju pagardinti burokėlių sriubai (kiekį parašyti labai sunku – tiesiog pilu ir ragauju) arba tada, kai verdu skaidrius (geriamus) lenkiškus barščius. Raugintus burokėlius taip pat laikau šaldytuve, sandariai uždengtame inde. Valgau juos vienus arba įpjaustau į salotas, mišraines.

Ingredientai
Burokėliai: 1.50 kg (pageidautina mažesnių)
Česnakai: 1.00 vnt. (galva)
Laurų lapai: 5.00 vnt.
Kvapnieji pipirai: 10.00 vnt.
Druska: 2.00 arbat. š.
Vanduo: 2.00 l
Duona: 1.00 riekės (maža riekelė; keptos naudojant natūralų raugą)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Burokėlių keksiukai „Red Velvet“
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 9
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 160 laipsnių.

2. Sudėkite visus išvardintus ingredientus į elektrinio kombaino indą ir plakite apie 3 minutes, kol masė gerai susimaišys.

3. Supilstykite masę į 12 popieriniais „sijonėliais“ išklotų keksiukų kepimo skardos ertmių, į kiekvieną įpildami maždaug 1/2 stiklinės tešlos. Kepkite apie 28–30 minučių, arba, kol įbedę medinį pagaliuką, jį ištrauksite sausą. Atvėsinkite keksiukus išdėlioję ant grotelių.

4. Visiškai atvėsintus keksiukus galite papuošti rikotos sūrio kepurėlėmis. Jis gaminamas taip:

5. Rikotą kartu su medumi plakite 1–2 minutes elektriniu maišytuvu, kol masė taps minkšta ir vienalytė. Jei matote, kad masė pernelyg tiršta, įmaišykite kelis šaukštus pieno.

6. Sukrėskite kremą į konditerinį maišą ir išspauskite po truputį ant kiekvieno keksiuko. Papuoškite šaltyje džiovintomis (liofilizuotomis) uogomis.

Ingredientai
Migdolų miltai: 120.00 g (arba kokosų miltų)
Rudasis cukrus: 135.00 g
Speltos kviečių grūdai: 105.00 g (viso grūdo)
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Burokėliai: 1.00 vnt. (250 g svorio; sutarkuotas smulkia tarka)
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 125.00 ml (bekvapio; arba rapsų ar kokosų aliejaus)
Kefyras: 125.00 ml
Vanilės ekstraktas: 2.00 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Drėgnas šokoladinis pyragas su burokėliais
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
2.6 / 8
Kaip gaminti

1. Keptus (arba virtus) burokėlius sutrinkite elektriniu trintuvu, nebūtina, kad jie virstų vientisa tyre, šiek tiek rupumo gali likti. 2. Į prikaistuvį sulaužykite šokoladą ir ant silpnos ugnies ar virš garų išlydykite. Tada supilkite karštą kavą, supjaustytą sviestą ir gerai išmaišykite, kad masė taptų vientisa. Leiskite pravėsti.

3. Atskirame dubenyje išplakite kiaušinių trynius, tada į juos supilkite šokolado-sviesto masę, sudėkite sutrintus burokėlius, viską išmaišykite.

4. Kitame dubenyje iki standumo išplakite baltymus su cukrumi – šį plakdami berkite dalimis. Baltymų masę atsargiai įmaišykite į šokolado-burokėlių.

5. Galiausiai dar viename dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir kakavą, o tada šiuos sausuosius ingredientus sumaišykite su šlapiaisiais – tą darykite atsargiai, nes svarbu, kad masė išliktų puri ir lengva.

6. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi, šį dar patepkite trupučiu sviesto, pilkite pagamintą masę ir kiek palyginkite paviršių. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C ir dėkite į ją skardą su pyrago mase (orkaitė tegul kaista, kol dar ruošiate pyrago masę, pyragą reikia pašauti į orkaitę vos tik ji pagaminta).

7. Kepkite apie 35–40 min, o ar pyragas iškepęs, patikrinsite įsmeigę medinį pagaliuką – jis turi būti sausas. Iškepusį pyragą palikite skardoje, kol atvės.

8. Galima patiekti su vaniliniais ledais, plakta grietinėle, bus dar puošniau, jei pyragą apibarstysite cukraus pudra ar kakava.

Ingredientai
Sviestas: 180.00 g
Burokėliai: 220.00 g (orkaitėje keptų nuluptų; galima naudoti ir virtus, tačiau kepti bus ne tokie šlapi, saldesni)
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (dideli; tryniai ir baltymai atskirai)
Cukrus: 180.00 g
Juodasis šokoladas: 200.00 g (ne mažiau kaip 70% kakavos)
Kava: 3.00 valg. š. (užplikytos, stiprios)
Miltai: 120.00 g
Kakava: 3.00 valg. š. (kokybiškos)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Praktiški patarimai

Skanumėlis
Gerumu dalintis gera

Video

04:41
01:21
06:02

Dabar tu gali

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką