Dabar populiaru
Publikuota: 2020 lapkričio 27d. 09:06

Saldaininės „ilgapirščiai“ neliečia juodojo šokolado? Sudėkite į gardėsį, kurį pripažins netgi vaikai

Tinginys tinginiams
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr. / Sveikesnė lietuviškosios klasikos – tinginio deserto – versija

Juodasis šokoladas visame pasaulyje garsėja savo turimomis maistinėmis medžiagomis ir tokiais svarbiais mikroelementais kaip magnis ar geležis. Turbūt dažnas esame girdėję ir apie tai, kaip juodasis šokoladas skatina smegenų veiklą ir daro teigiamą poveikį žmogaus sveikatai.

Pavyzdžiui, kad iš kakavos pupelių gaminamas šokoladas gerina kraujotaką ir veikia kaip antioksidantas. Vienareikšmiškai – labiausiai „nekaltas“ tarp visų kitų šokoladų.

Nepaisant to, kad, ieškodami sveikesnių alternatyvų, parsinešame namo vieną kitą juodojo šokolado plytelę, ne visi šeimos nariai tokį pirkinį pasitinka svetingai.

Ypatingai raukosi mažieji, kuriems šis atrodo kartokas ir nutolęs nuo „skanaus“ sąvokos.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šokoladinis tinginys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šokoladinis tinginys

Žanro klasika: saldaininėje mikliai tirpstant skanėstams, juodojo šokolado gabaliukai išsilaiko ilgiausiai.

Žanro klasika: saldaininėje mikliai tirpstant skanėstams, juodojo šokolado gabaliukai išsilaiko ilgiausiai.

Regis, kartais jau nebeslapstome saldaininės, kad tik vaikai užkąstų sveikesnio šokolado.

Jeigu tokia situacija susiklostė ir jūsų namuose, konditerė Daiva Selilė siūlo sprendimą: pritaikykite juodąjį šokoladą taip lietuvių pamėgto deserto – tinginio – gamyboje.

Eliminavus sutirštintą pieną, spalvą ir saldumą reguliuoja šokoladas

Net jeigu rinksitės pieninį šokoladą, kaip kad šiame kulinarinės laidos „Druska ir pipirai“ epizode, skanėstas vis tiek bus kur kas mažiau „nuodėmingas“.

Klasikinėje tinginio receptūroje dominuojant kondensuotam (sutirštintam) pienui, šiuo atveju tokį patį gardų rezultatą pasieksime nenaudodami be „iki negalėjimo“ saldaus ingrediento.

„Kadangi kondensuoto pieno nenaudosime, gaminio saldumą reguliuosime šokoladu. Jį rinktis reikia būtent pagal tai.

Jeigu saldumo norisi mažiau, galima rinktis juodąjį šokoladą. Ir priešingai – saldesniam tinginiui naudokite kitų rūšių šokoladą“, – pataria konditerė D.Selilė.

Kodėl sausainių reikia turėti daugiau, negu nurodyta recepte?

Tinginio be sutirštinto pieno variantą degustuoja ir laidos viešnia – atlikėja Irena Starošaitė.

Gaminiui prireiks 480 g sausainių, 100 g šokolado, 180 g pieno, 180 g sviesto, po 50 g kakavos miltelių ir cukraus.

„Iš visų šių ingredientų, galima sakyti, pagaminsime kondensuotą pieną? Vadinasi, dar ne visiškos tinginės mes šį kartą“, – susipažinsi su produktais, juokauja charizmatiškoji atlikėja I.Starošaitė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Konditerijos technologė Daiva Selilė ir atlikėja Irena Starošaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Konditerijos technologė Daiva Selilė ir atlikėja Irena Starošaitė

Kol Lietuvos scenos diva tituluojama kulinarinės laidos „Druska ir pipirai“ viešnia prikaistuvyje ruošia kremą iš pieno, sviesto, kakavos ir cukraus, pyragui smulkindama sausainius konditerė D.Selilė dalijasi viena esminių tinginio gaminimo su šeima įžvalgų:

„Šįkart naudojame šokoladinius sausainius, bet, iš esmės, sausainius taip pat galima rinktis pagal skonį. Svarbiausia sausainius tinginiui pirkti „su atsarga“.

Palaužyti sausainius labai mėgsta vaikai, kurie laužydami pusę sausainių išragauja. Tad vietoje, tarkime, vieno pakelio vertėtų namuose turėti du.“

Žvagulių silpnybės: Irena neabejinga šakočiui, Žilvinas – sūrio pyragui

Kulinarinės laidos „Druska ir pipirai“ studijoje atlikėja I.Starošaitė prabyla apie savo ir sutuoktinio Žilvino Žvagulio saldžiuosius pomėgius.

Pasirodo, kad studijos viešnia niekada neatsisako gabalėlio šakočio, o Ž.Žvagulio skonių receptoriams lygių neturi sūrio pyragas.

„Kai nuskrendam į Ameriką, tai jis visur, kur eina, ragauja tą tikrąjį niujorkietišką sūrio pyragą ir grįždamas dar „ant savęs“ parsiveža tris kilogramus viršaus.

Kai nuskrendam į Ameriką, tai jis visur, kur eina, ragauja tą tikrąjį niujorkietišką sūrio pyragą ir grįždamas dar „ant savęs“ parsiveža tris kilogramus viršaus.

Lietuvoje tada jau atsisako visų saldumynų“, – pasakoja I.Starošaitė, kol kremas prikaistuvyje po truputėlį išsimaišo ir tirštėja.

Šokoladas ant ugnies netirpinamas

„Kakava – kaip krakmolas, ją reikia pavirti, kad sutirštėtų. Taip pat ir visą laiką maišyti, kad neprikibtų prie dugno arba nesusidarytų guziukai.

Išduosiu kakavos paslaptį: norint, kad kakava atiduotų visą savo juodumą, reikia būtinai naudoti riebalo“, – praktiškas rekomendacijas atskleidžia konditerė D.Selilė.

Į I.Starošaitės nuo ugnies nukeltą prikaistuvį ir vis dar maišomą kremą D.Selilė sudeda šokolado gabalėlius.

„Šokoladas duoda tamsesnę spalvą, o jo kartumas suteikia tinginiui savotišką cinkelį. Kadangi šokolade esančios dalelytės bijo virimo, šokoladą ištirpdžius kaitinamame prikaistuvyje, dalelytės sudegs ir turėsim nemalonią konsistenciją, besiveliančią burnoje.

Šokoladą būtina tirpinti į kremą nuo ugnies nukeltame inde“, – pastebi konditerė D.Selilė.

Kremas su ištirpintu šokoladu pilamas ant smulkintų sausainių, ir gaminys kepimo formoje paliekamas šaldytuve nakčiai.

Vis tik geriausia – nedideliais gabalėliais: paimi vieną, kitą, trečią, ir galvoji, kad nieko čia tokio. O va didelį – tik vieną sau leidi.

Jeigu skanėsto prie garuojančio kavos puodelio norisi greičiau, šaldymo laiką galima sutrumpinti iki 5 val.

„Belieka sugalvoti, kaip supjaustyti: kvadratėliais, rombeliais ar juostelėmis. Smulkiai ar stambiau. Vis tik geriausia – nedideliais gabalėliais: paimi vieną, kitą, trečią, ir galvoji, kad nieko čia tokio. O va didelį – tik vieną sau leidi“, – juokėsi I.Starošaitė ir D.Selilė.

Visą kulinarinės laidos „Druska ir pipirai“ epizodą su Irena Starošaite žiūrėkite čia:

Remiamas turinys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Talentingi vaikai

Praktiškai su „Norfa“

Laimė jaustis saugiai

Esports namai

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką