Saldus pasiūlymas: trapūs šachmatiniai sausainiai

Trapius dvispalvius sausainius kepu jau – sunku patikėti! – porą dešimtmečių, dar nuo tų laiku, kai jų kaulydavo tada dar vos tik stalą praaugę brolis ir sesuo. Dabar atsirado naujų mažų vaikų, kurie šių sausainėlių pageidauja. Veikti su jais tikrai yra ką: tešla trapi, tad svarbu ją kočiojant neužsižaisti, o ir suformuoti tas mažytes šachmatų lentas kiek užtrunka. Bet rezultatas atperka pastangas, neišsigąskite ir išbandykite!
Trapūs dvispalviai sausainiai
Trapūs dvispalviai sausainiai / Vida Press nuotr.

Ingredientai (2 skardoms sausainių):

  • 180 g minkšto sviesto;
  • 3 kiaušinių tryniai ir 1 baltymas;
  • 80 g cukraus pudros;
  • 300 g miltų;
  • 2 valg. šaukšt. kokybiškos nesaldintos kakavos;
  • nutarkuotos citrinos žievelės (geriau naudoti ekologišką citriną, nutarkuokite tik geltonąją žievelės dalį);
  • žiupsnelis druskos.

Gaminimas:

1. Dideliame dubenyje išsukite sviestą su cukraus pudra, tebesukdami po vieną sudėkite trynius, berkite nutarkuotos citrinos žievelės, supilkite miltus ir išminkykite tešlą – ji turi būti švelni ir vienalytė.

2. Pusę tešlos atskirkite – ji tebūnie šviesi, o į kitą pusę berkite kakavą ir gerai išminkykite, kad kakava gerai pasiskirstytų. Abu tešlos gumulus atskirai įvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą 2–3 valandoms.

3. Išimkite abiejų spalvų tešlas ir kiekvieną jų iškočiokite iki maždaug 5–6 mm sluoksnio – lengviausiai tai pavyks, jei kočiosite tarp dviejų plastiko plėvelės sluoksnių – lengva nebus, bet pavyks. Iškočiotus lakštus darsyk dėkite į šaldytuvą ir palaikykite bent pusvalandį.

4. Dabar bus daugiausiai kruopštumo pareikalausiantis etapas – gaminsime formuosime šachmatinius sausainius. Aštriu peiliu supjaustykite lakštus 5–6 mm pločio lazdelėmis. O dabar jas beliks „sumūryti“. Pirmas aukštas: imkite dvi šviesias juosteles, tarp jų dėkite tamsią ir visos šios kompozicijos viršų patepkite kiaušinio baltymu. Antras aukštas: ant šviesių juostelių dėkite tamsias, o ant tamsios – šviesią juostelę bei vėl patepkite sluoksnį kiaušinio baltymu. Trečiasis aukštas: pakartokite pirmąjį aukštą. Turite gauti blokelį stačiais iš 9 lazdelių (galima klijuoti ir 4x4 = 16 lazdelių) stačiais kampais. Jei mėgstate preciziką, iš vienos ar kitos tešlos likučių iškočiokite 3–4 mm storio lakštą ir patepę jį kiaušinio baltymu, apsukite gautą blokelį – tuomet sausainiai turės rėmelį.

Vida Press nuotr./Trapūs dvispalviai sausainiai
Vida Press nuotr./Trapūs dvispalviai sausainiai

5. Suformuotus blokelius darsyk atšaldykite šaldytuve – vėl prireiks poros valandų, o galite palaikyti ir per naktį.

6. Supjaustykite blokelius maždaug 5–6 mm storio riekelėmis, svarbu, kad naudotumėte aštrų peilį, o blokelių pernelyg nespaudytumėte ir nemaigytumėte. Dėkite sausainėlius į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 9–10 min.

7. Jei pritingite terliotis su šachmatiškomis kompozicijomis, galite tiesiog iškočioti abi tešlas į pailgus ovalus, dėti juos vieną ant kito (prieš tai apatinį patepus kiaušinio baltymu) ir suvynioti ritinėlį. Supjausčius atšaldytą ritinėlį gausite ne šachmatinius, bet kiek kitokius apvalius sausainius su kontrastingų spalvų ornamentu. Išvaizda kita, skonis toks pat geras.

Skanaus!

Turiu brolį kariškį, tai ta proga - baltieji prieš juoduosius #cookies #homemadecookies #sausainiai

A post shared by Jurga Vaičiūtė (@jurgav) on

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius