Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Šaldytas jogurtas – trumpalaikė mada ar ilgalaikė tendencija?

Vasaros karščiams pasibeldus į duris, ieškome būdų, kaip atsigaivinti pamaloninant gomurį saldžiu, vėsinančiu desertu. Dar visai neseniai Lietuvoje duris atvėrė naujos, spalvotos, geras emocijas žadančios ir be galo skaniais desertais viliojančios šaldyto jogurto krautuvėlės!
Šaldytas jogurtas - trumpalaikė mada ar ilgalaikė tendencija?
Šaldytas jogurtas - trumpalaikė mada ar ilgalaikė tendencija? / Fotolia nuotr.
Temos: 2 Mada Jogurtas

Šiek tiek istorijos

Pirmą kartą šaldyto jogurto produktas frogurtas, buvo pristatytas 1970-aisiais H. P. Hoodo pieno bendrovės Naujojoje Anglijoje, JAV. Pirmieji žingsniai rinkoje nebuvo lydimi sekmės, vartotojai skundėsi pernelyg aitriu jogurto skoniu, lygino su ledais, kurių pranašumas skonio, konsistencijos ir pateikimo atžvilgiu buvo nepalyginamai didesnis. Nepaisant pradinės reakcijos į naujai pristatytą produktą, gamintojai nenuleido rankų, desertą tobulino. Laikui bėgant, augo ir vartotojų sąmojingumas, grindžiamas sveikesnio gyvenimo principais.

Ilgai laukti nereikėjo, kol mažesnio kaloringumo jogurto desertas vėl pakilo į kovą dėl savo dalies rinkoje – antrasis kartas nemelavo. Netrukus įvairių skonių šaldyto jogurto gaminių buvo galima rasti daugelyje JAV krautuvėlių ar kavinių. Šaldytas jogurtas buvo naudojamas labai įvairiai: nuo spaudimo į standartinius vaflius ar popierinius indelius iki tiekimo šalia blynelių ar net keptuose bananuose. Ankstyvieji 1990-ieji – laikotarpis, kai šaldyto jogurto gaminiai savo poziciją užtvirtino, užimdami net 10 proc. šalies šaldytų desertų rinkos. Tai buvo svarbus ženklas ir postūmis gamintojams siekti tobulumo ir drąsiai žengti į platesnius vandenis.

Šaldytas jogurtas ar ledai?

Pastaraisiais metais sveikos gyvensenos ir grožio kultui visuomenėje turint vis didesnę įtaką, jogurtas tapo svaria alternatyva įprastiniams ledams  – vis dažniau diskutuojama apie šaldytą jogurtą kaip apie sveikesnį, mažiau kalorijų turintį pasirinkimą. Ir šaldytas jogurtas, ir ledai gaminami iš pieno produktų, tačiau yra ir keli esminiai skirtumai, kurie šiuos gaminius gerokai išskiria.

Daugumoje šalių šaldytus pieno ir grietinėlės gaminius ženklinti kaip ledus galima tik tuomet, jei jų sudėtyje yra bent 10 proc. pieno masės riebalų. Šis reikalavimas paprastai išpildomas į sudėtį įtraukiant grietinėlę. Šaldytas jogurtas savo sudėtyje grietinėlės neturi ir niekada nebuvo nurodyta jokia privaloma riebalų norma gaminyje. Šis desertas gaminamas iš fermentuoto pieno. Priklausomai nuo naudojamos technologijos, vieni šaldyti jogurtai turi gyvųjų bakterijų, kiti ne, nes dėl aukštos temperatūros naudojamos gamybos procese jos tiesiog neišgyvena.

Maistingumo faktai

Lyginant tam tikro šaldyto jogurto ir atitinkamų įprastų ledų maistinę vertę bei žinant faktą, kad viename gaminyje naudojama grietinėlė, o kitame ne, akivaizdu, kad pagrindiniu skirtumu tampa riebalų kiekis gaminyje. Vienas puodelis reguliarių vanilinių ledų apytiksliai turi 275 kcal, 5 g baltymų, 31 g angliavandenių, 15 g riebalų ir 9 g sočiųjų riebalų. O vienas puodelis vanilės skonio šaldyto jogurto ledų turi apie 221 kcal, 5 g baltymų, 38 g angliavandenių, 6 g riebalų ir 4 g sočiųjų riebalų.

Kontroliuojant svorį ir ribojant sunaudojamų kalorijų kiekį, akivaizdu, kad pagal atitinkamus maistingumo faktus vietoj įprastinių grietininių ledų, pasirinksite šaldyto jogurto desertus. Tačiau neapsigaukite, atitinkamas riebalų ir kalorijų kiekis gali skirtis priklausomai nuo pasirinktos porcijos dydžio ar priedų desertui paskaninti. Šaldyto jogurto ledai paprastai siūlomi su daug cukraus ir riebalų turinčiais priedais, pavyzdžiui, įvairių skonių sirupais, zefyriniais pagardais ar saldainių pabarstukais. Toks paskaninimas padidintų ne tik standartinį riebalų, cukraus kiekį, bet ir bendrą suvartotų kalorijų skaičių. Tačiau dauguma žmonių būtent dėl to ir pamėgo šaldyto jogurto desertus, kai individualiai gali pasirinkti ne tik atitinkamą deserto kiekį, bet ir įvairius priedus: šaldyti jogurtai puikiai dera su šviežiais vaisiais, uogomis, grūdais ar riešutais, kuriuose gausu antioksidantų, baltymų ir ląstelienos.

Šaldytui jogurtui abejingų nėra 

Dar šiemet didžiuosiuose Lietuvos miestuose duris atvėrė žaismingos krautuvėlės – JUM JUM Frozen Yogurt. Kaip teigia JUM JUM Frozen Yogurt rinkodaros vadovė A. Černė, šaldyto jogurto ledų gamyboje naudojama ne grietinėlė, o pienas, todėl šaldyto jogurto ledai yra sveikesni ir liesesni nei įprasti ledai. Visiškai skirtinga yra ir šių ledų konsistencija: jie gana minkšti, todėl tiekiami indeliuose ir valgomi šaukšteliu.Kadangi šaldyto jogurto ledų pagrindas yra jogurtas, šiems ledams būdingas šiek tiek kitoks, truputėlį rūgštesnis poskonis. Tačiau to nereikėtų baimintis: daugelis žmonių, paragavę šaldyto jogurto ledų, tvirtina, jog šis poskonis yra teigiama šaldyto jogurto ledų savybė, suteikianti jiems išskirtinumo ir savo skonio žavesio.

Ledainės atstovė teigia, kad šaldyto jogurto ledai patinka tiek suaugusiesiems, tiek vaikams – visi jaučia malonumą galėdami patys savarankiškai susikurti unikalią ledų porciją: ledainė veikia savitarnos principu, kiekvienas gali susikurti savo ledų porciją, o jos kaina tiesiogiai priklauso nuo porcijos dydžio (100 g kaina – 2,90 Lt). „Susiduriama su įvairiais atvejais. Kartais žmonės nori vos kelių kąsnelių, o kartais prisipildo indelį iki pat viršaus. Galima sakyti, kad tai – galimybė savo ledų porciją pritaikyti tiek prie individualių norų, skonių, tiek prie piniginės turinio. Nors mūsų šalyje tai  gana nauja, tačiau smagu matyti, kaip lietuviai puikiai priima šią naujovę, noriai ragauja, dalijasi įvertinimais, o vėliau grįžta ir atsiveda savo draugus. Džiugu, kad ledainė jau turi nemažą būrį nuolatinių lankytojų, o tai yra didžiulis įvertinimas, skatinantis toliau tobulėtiu“, – džiaugiasi rinkodaros vadovė A. Černė.

Ir visgi... 

Trumpalaikė mada ar ilgalaikė tendencija – klausimas lieka neatsakytas, laikas parodys. Šiandien galime tik pasidžiaugti, kad mieste daugėja gražių, žaismingų vietų, kuriose karštą vasaros dieną galima atsipūsti ir pasimėgauti vis kitais dangiško skonio šaldyto jogurto ledais. Čia laikas sustoja...

Tekstą parengė Restoranai.lt – skanių naujienų portalas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius