Dabar populiaru
Publikuota: 2019 lapkričio 8d. 12:00

Saldžiam savaitgaliui – pyragai su retesniais miltais: grikių su obuoliais ir speltų su morkomis

Obuolių pyragas
Vida Press nuotr. / Obuolių pyragas

Pyragus mėgsta kone visi, tačiau dalį žmonių stabdo mintis, jog pradėjus valgyti, bus sunku sustoti! Tokiu atveju verta išbandyti kepinius ne su baltais kvietiniais, bet su retesnių rūšių miltais. Kone taisyklė, jog tokie pyragai yra sotesni, o be to, net jei suvalgysite daugiau, galėsite guostis, jog viskas tik į naudą, mat grikių ar speltų miltai yra žymiai maistingesni, naudingesni organizmui.

Pranešime žiniasklaidai cituojamas „Maximos“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas sako, kad viso grūdo miltuose yra išsaugoma gerokai daugiau maistingųjų medžiagų nei nuvalytų grūdų miltuose. Pavyzdžiui, viso grūdo grikių miltai yra geras baltymų šaltinis. Juose taip pat daug aminorūgščių ir B grupės vitaminų, kurie stiprina kraujagysles. Viso grūdo grikių miltuose nėra glitimo, jie pasižymi didele mineralų ir antioksidantų koncentracija. Šie miltai padeda reguliuoti cukraus kiekį organizme ir gerina širdies veiklą.

Tuo metu speltų – senovinės kviečių veislės – miltuose yra daug magnio, kalio, geležies, cinko, magnio ir B grupės vitaminų. Nors speltų miltai pasižymi netgi didesniu glitimo kiekiu nei įprasti miltai, tačiau dėl kitokios šių grūdų struktūros jis neturi alergizuojančio poveikio.

Vida Press nuotr./Speltų miltai
Vida Press nuotr./Speltų miltai

A.Polenino teigimu, visi šie miltai gali būti naudojami pyragų kepimui ir pateikia poros tokių gardėsių receptus.

Grikių miltų obuolių pyragas

Ingredientai:

  • 300 g pjaustytų obuolių (4–5 vidutiniai obuoliai);
  • 3,5 arbat. šaukšt. cinamono;
  • 250 g grikių miltų;
  • 1,5 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
  • 6 valg. šaukšt. sviesto, kambario temperatūros;
  • 1 puodelis paprasto graikiško jogurto;
  • 110 g medaus;
  • 0,5 arbat. šaukšt. skystos stevijos (arba ½ puodelio daugiau medaus);
  • 2 kiaušiniai;
  • 1 valg. šaukšt. vanilės ekstrakto;
  • 2 valg. šaukšt. rudojo cukraus.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 175 ºC. Apskritą formą išklokite pergamento popieriumi (arba ištepkite riebalais).

2. Į didelį dubenį sudėkite pjaustytus obuolius ir 2 šaukštelius cinamono. Kitame vidutinio dydžio dubenyje sumaišykite grikių miltus, 1 šaukštelį cinamono, kepimo miltelius ir druską.

3. Atskirame dubenyje iki purios masės išsukite sviestą. Įpilkite jogurto ir plakite, kol gerai susimaišys. Įdėkite medaus, skystos stevijos, įmuškite kiaušinius ir įpilkite vanilės – maišykite viską iki vientisos masės. Po truputį suberkite miltų mišinį. Tuomet šią masę supilkite į dubenį su pjaustytais obuoliais.

4. Sumaišykite rudąjį cukrų ir pusę šaukštelio cinamono nedideliame dubenyje pyrago viršui papuošti.

5. Pilkite tešlą į paruoštą pyrago formą, išlyginkite mentele. Tolygiai pabarstykite cinamono cukraus mišinį ant viršaus.

6. Kepkite 175 ºC temperatūroje apie 1 valandą. Prieš išimdami leiskite atvėsti apie 10 minučių.

Shutterstock nuotr./Obuolių pyragas
Shutterstock nuotr./Obuolių pyragas

Morkų ir speltų miltų pyragas

Ingredientai:

  • 260 g speltų miltų;
  • 100 g rudojo cukraus;
  • 2 arbat. šaukšt. malto cinamono;
  • 0,5 arbat. šaukšt. malto imbiero;
  • 0,5 arbat. šaukšt. maltų pipirų;
  • 0,5 arbat. šaukšt. malto muskato riešuto;
  • 1 arbat. šaukšt. kepimo sodos;
  • 0,25 arbat. šaukšt. druskos;
  • 300 g alyvuogių aliejaus;
  • 3 dideli kiaušiniai;
  • 600 g smulkiai tarkuotų morkų.

kremui:

  • 500 g rikotos sūrio;
  • 40 g paprasto graikiško jogurto;
  • 3 valg. šaukšt. klevų sirupo;
  • 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC. Riebalais ištepkite pyrago kepimo formą.

2. Dideliame dubenyje išmaišykite sausus ingredientus, išskyrus morkas. Atskirame mažame dubenyje lengvai išplakite aliejų ir kiaušinius. Skystą mišinį įpilkite į sausus ingredientus ir plakite, kol susimaišys. Suberkite tarkuotas morkas ir išmaišykite. Supilkite tešlą į paruoštą pyrago keptuvę.

3. Kepkite 35–45 minutes arba tol, kol į centrą įkištas dantų krapštukas ištraukus pasirodys švarus. Palikite pyragą 10 minučių atvėsti.

4. Gaminame kremą. Nedideliame dubenyje išplakite jam skirtus ingredientus, kol jie visiškai susimaišys.

5. Gautu kremu ištepkite atvėsusio pyrago viršų.

Patiekite ir ragaukite!

„Maxima“ nuotr./Morkų pyragas
„Maxima“ nuotr./Morkų pyragas

Komentarai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Kviečiame anties

Video

46:42
12:44
01:01

Esports namai

Lietuviškas verslas

Maistas

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką