Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šalti ledai karštą vasaros dieną: kokius geriausia rinktis besirūpinantiems sveikata?

Karštomis vasaros dienomis ledai atgaivina daugelį, tačiau ne visi mėgstantys ledus žino, kiek kalorijų, riebalų ir cukraus slepiasi šiame skanumyne. Ar pernelyg dažnai besilepindami ledais nekeliame grėsmės savo sveikatai?
Ledai
Ledai / Fotolia nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • Ledai yra geriau negu daugelis kepinių ar tortų
  • Tačiau kai kuriuose esama daug cukraus ir sočiųjų riebalų rūgščių
  • Todėl reikėtų rinktis mažiau riebius ar vaisinius ledus
  • Ir valgyti ne daugiau negu porciją per dieną

15min aiškinosi, kiek kalorijų ir maistinių medžiagų yra populiariausiuose Lietuvoje parduodamuose leduose. Išvydusi skaičius, dietologė Jūratė Dobrovolskienė sakė, kad ledai maistine prasme yra geresnis pasirinkimas negu daugelis kitų desertų – pavyzdžiui, glaistytos šokoladu sviestinės ar trapios tešlos bandelės, sausainiai ar tortai su riebiais pertepimais.

Tačiau ji pažymėjo, kad nederėtų valgyti ledų kiekvieną dieną, ypač asmenims su antsvoriu. Taip pat nereiktų ledų valgyti vietoje pusryčių, pietų ar vakarienės.

Mažiausiai riebūs yra vaisiniai ledai

Ledai parduotuvėse parduodami įvairiais pavidalais, ir ledai ledams nelygu – pavyzdžiui, vaisiniuose leduose ir ledų torte maistinių medžiagų bei kalorijų skaičius skirsis. Todėl pasirinkta nagrinėti aštuonių skirtingų kategorijų ledų maistingumą. Šios kategorijos – tai vaisiniai ledai, ledai vafliniame puodelyje, ledai vafliniame kūgyje, ledai ant pagaliuko, ledų sumuštiniai, ledai be laktozės, didelės ledų pakuotės ir ledų tortai.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Ledais besimėgaujantys gyvūnai
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Ledais besimėgaujantys gyvūnai

Informaciją apie tai, kokie ledai kokioje kategorijoje yra patys populiariausi, 15min suteikė prekybos centrų tinklo „Rimi“ atstovai. Būtent šių rūšių ledų maistingumas ir buvo vertinamas.

Dietologų teigimu, vidutinis žmogus per dieną su maistu turėtų gauti 1800–2000 kilokalorijų (kcal). Rekomenduojama maistinių medžiagų paros norma kiekvienam žmogui šiek tiek skiriasi, tačiau apie 50–60 proc. per parą gaunamų kalorijų turėtų būti gauta iš angliavandenių, apie 25–35 proc. – iš riebalų, apie 10–15 proc. – iš baltymų.

1 g angliavandenių išskiria 4 kilokalorijas, 1 g baltymų – tiek pat, o 1 g riebalų – 9 kilokalorijas. Kitaip tariant, žmogus per parą turėtų su maistu gauti apie 250–300 g angliavandenių, apie 45–70 g baltymų ir apie 50–80 g riebalų, iš kurių ne daugiau kaip 10 proc. (5–8 g) turėtų sudaryti sočiosios riebalų rūgštys. Be to, per parą rekomenduojama suvartoti ne daugiau kaip 5–6 gramus druskos ir 20–25 gramus cukraus.

Kaip pagal šiuos kriterijus atrodo ledai?

Vaisiniai ledai. Populiariausių „Rimi“ parduodamų vaisinių ledų „Jocker Joice“ porcijos svoris yra 80 g, o vienos porcijos energinė vertė – 80 kcal. Druskos, riebalų ir sočiųjų riebalų rūgščių šiuose leduose nėra, o angliavandenių vienoje porcijoje yra 20 g, iš jų 18,4 g sudaro cukrus. Baltymų kiekis vienoje porcijoje siekia 1,92 g.

123rf.com nuotr./Vaisiniai ledai
123rf.com nuotr./Vaisiniai ledai

Ledai vafliniame puodelyje. Ledų vafliniame puodelyje „Rimi Basic“ vienos porcijos svoris yra 65 g, o energinė vertė yra 124 kcal. Vienoje porcijoje yra 6,2 g riebalų (iš jų 1,95 g yra sočiosios riebalų rūgštys), 15,7 g angliavandenių (iš jų 10,8 g yra cukrus), 1,17 g baltymų ir 0,13 g druskos.

123RF.com nuotr./Ledai vafliniame puodelyje
123RF.com nuotr./Ledai vafliniame puodelyje

Ledai vafliniame kūgyje. Vanilinių ledų vafliniame kūgyje „Baltija“ vienos porcijos svoris yra 95 g, o energinė vertė yra 273,6 kcal. Vienoje porcijoje yra 15,2 g riebalų (iš jų 8,7 g yra sočiosios riebalų rūgštys), 31,3 g angliavandenių (iš jų 22,8 g yra cukrus), 4,46 g baltymų ir 0,17 g druskos.

123rf.com nuotr./Ledai vafliniame kūgyje
123rf.com nuotr./Ledai vafliniame kūgyje

Ledai ant pagaliuko. Populiariausi ledai ant pagaliuko „Rimi“ parduotuvėse yra „Nykštuko“ glaistytas vanilinis plombyras su migdolais. Tokių ledų vienos porcijos svoris yra 63 g, o energinė vertė yra 216,1 kcal. Vienoje porcijoje yra 16,5 g riebalų (iš jų 9,3 g yra sočiosios riebalų rūgštys), 14,4 g angliavandenių (iš jų 13,9 g yra cukrus), 2,52 g baltymų ir 0,08 g druskos.

123RF.com nuotr./Ledai ant pagaliuko
123RF.com nuotr./Ledai ant pagaliuko

Ledų sumuštiniai. Ledų sumuštinio „Etalon“ porcijos svoris yra 90 g, o porcijos energinė vertė yra 202,5 kcal. Vienoje porcijoje yra 11,7 g riebalų (iš jų 10,8 g yra sočiosios riebalų rūgštys), 21,6 g angliavandenių (iš jų 17,4 g yra cukrus), 2,52 g baltymų ir 0,14 g druskos.

123rf.com nuotr./Ledų sumuštinis
123rf.com nuotr./Ledų sumuštinis

Ledai be laktozės. Populiariausių ledų be laktozės – vanilinio „Dadu“ plombyro be laktozės – porcijos svoris yra 65 g. Vienos porcijos energinė vertė siekia 152,7 kcal. Vienoje porcijoje yra 9,4 g riebalų (iš jų 5,8 g yra sočiosios riebalų rūgštys), 14,6 g angliavandenių (iš jų 9,6 g yra cukrus), 2,4 g baltymų ir 0,09 g druskos.

Didelės kartoninės ledų pakuotės. Į šią kategoriją patenka į dideles kartotines pakuotes dedami ledai. Populiariausių kategorijos ledų – „Karališkų“ karamelinių ledų su karamelės įdaru ir lazdynų riešutais – pakuotės svoris yra 510 gramų. Tariant, kad vieną porciją sudaro 100 gramų, tokios porcijos energinė vertė būtų 216 kcal. Vienoje porcijoje būtų 10,8 g riebalų (iš jų 5,8 g yra sočiosios riebalų rūgštys), 26,4 g angliavandenių (iš jų 24,2 g yra cukrus), 3,2 g baltymų ir 0,15 g druskos.

123rf.com nuotr./Didelė ledų pakuotė
123rf.com nuotr./Didelė ledų pakuotė

Ledų tortai. Šiai kategorijai priskiriami ledai plastmasinėse pakuotėse, ledų skonio kokteiliai ir ledų tortai. Populiariausių kategorijos ledų – vanilinio plombyro „Klasika“ – pakuotės svoris yra 500 gramų. Tariant, kad vieną porciją sudaro 100 gramų, tokios porcijos energinė vertė būtų 214 kcal. Vienoje porcijoje būtų 13 g riebalų (iš jų 7,7 g yra sočiosios riebalų rūgštys), 21 g angliavandenių (iš jų 21 g yra cukrus), 3,3 g baltymų ir 0,14 g druskos. Žinoma, tiek šios, tiek prieš tai einančios kategorijos maistingumas gali skirtis, priklausomai nuo to, kokio dydžio porciją įsidėsite į lėkštę.

Apibendrintą informaciją matote žemiau pateiktoje lentelėje.

Matome, kad kalorijų leduose išties nėra ypač daug. Druskos kiekis juose taip pat nepavojingas. Angliavandenių ir baltymų kiekis taip pat nėra reikšmingas.

Riebalai, esantys leduose, gali sudaryti ir trečdalį–ketvirtadalį visų paros riebalų normos. O ypač daug leduose yra sočiųjų riebalų rūgščių – net šešiose iš aštuonių į tyrimą įtrauktų ledų rūšių sočiųjų riebalų rūgščių kiekis yra artimas paros normai ar net ją viršijantis.

Be to, beveik visą leduose esančių angliavandenių kiekį sudaro cukrus. Net penkiose iš aštuonių į tyrimą įtrauktų ledų rūšių cukraus kiekis yra artimas ar net siekiantis rekomenduojamą paros normą.

Dietologė: ledai yra geriau negu daugelis kitų desertų

Ledai nėra pirmo poreikio maisto produktas, bet kaip desertas jis yra vertingesnis negu kai kurie kiti desertai, sako dietologė Jūratė Dobrovolskienė.

Asmeninio archyvo nuotr./Jūratė Dobrovolskienė
Asmeninio archyvo nuotr./Jūratė Dobrovolskienė

„Dietologiškai žvelgiant, ledai yra geresnė blogybė negu kepiniai iš trapios, sviestinės tešlos ar saldūs pyragaičiai su kremais, kur gausu riebalų, cukraus, transriebiųjų rūgščių.

Ledai yra geresnė blogybė negu kepiniai iš trapios, sviestinės tešlos ar saldūs pyragaičiai su kremais, kur gausu riebalų, cukraus, transriebiųjų rūgščių.

Geriau ir už daugelį tortų, nors, aišku, tortas tortui nelygu – želatininis tortas nėra taip blogai. Bet ledai tikrai yra geriau negu riebūs, kreminiai pertepti pyragaičiai ar, sakykime, sausainiai, kuriuose naudingų dalykų išvis beveik nėra. Ledai yra pieno produktas, juose yra baltymų, nedideli kiekiai vitaminų ir maistinių medžiagų“, – sako dietologė.

Pasak J.Dobrovolskienės, ji siūlytų rinktis ledus taip, kad juose būtų kuo mažiau riebalų, nes šiuose daugiausia kalorijų, ir taip pat kreipti dėmesį į cukraus kiekį. Anot jos, dėl to geriausia rinktis pusiau riebius arba vaisinius ledus.

Skirtumo, ar valgyti ledus iškart po valgio, ar tarp valgymų, nėra. Svarbiausia, anot dietologės – kad ledai nepakeistų pusryčių, pietų ar vakarienės.

„Suvalgyti porciją ledų vietoje vakarienės – netinkamas pasirinkimas. Ledai nesuteiks sotumo, leduose nėra krakmolo, skaidulų. Didžioji dalis leduose esančių angliavandenių yra cukrus, kuris kaip tik pakels apetitą. Ledai yra desertas ir turi likti desertu, o ne pagrindiniu valgiu“, – pažymi J.Dobrovolskienė.

Taip pat dietologė pataria, esant galimybei, rinktis ledus be glaisto. Ypač, pasak jos, tai svarbu, jei glaistas yra rožinės ar geltonos spalvos – tai reiškia, kad jame gali būti maisto priedų, be to, glaisto, gaminamo augalinių kietintų riebalų pagrindu, kalorinė vertė yra ypač didelė.

„Prisiminkime, kad ledus dažnai mėgsta vaikai, o vaikams maisto priedai ir dažai dideliais kiekiais nėra gerai. Nuo vienos porcijos dar nieko, bet jei vaikas smaližius ir suvalgys kelias porcijas, jau gali būti neigiamas poveikis. Ypač jei vaikui dar tik treji ar ketveri metai“, – sako J.Dobrovolskienė.

Fotolia nuotr./Ledai
Fotolia nuotr./Ledai

Tačiau apskritai, pasak dietologės, bijoti vaikams duoti ledų nereikia.

„Jei vaiko svoris pagal amžių ir ūgį yra adekvatus, tai vieną porciją jam be problemų galima leisti suvalgyti. O jei vaikas ir nutukęs, tai greičiausiai nutuko ne nuo ledų, o nuo pagrindinių patiekalų, ir tada jau žiūrėti reikia visą mitybą“, – atkreipia dėmesį specialistė.

Jei vaiko svoris pagal amžių ir ūgį yra adekvatus, tai vieną porciją jam be problemų galima leisti suvalgyti.

Nutukusiems asmenims, jei šie nori pasilepinti ledais, dietologė pataria rinktis juos kuo liesesnius arba pagamintus sulčių pagrindu, taip pat jokiu būdu nevalgyti dviejų ar daugiau porcijų per dieną.

Sveikas žmogus, pasak dietologės, per dieną suvalgęs vieną ledų porciją, daugiau saldžių dalykų valgyti tą pačią dieną neturėtų, nes su ledais daugeliu atvejų yra gaunama paros cukraus norma.

Saugant širdį ir kraujagyslių sistemą, sako J.Dobrovolskienė, reiktų kreipti dėmesį ir į sočiųjų riebalų rūgščių kiekį, kad jis nebūtų kasdien viršijamas.

„Ir sveikam žmogui nederėtų valgyti ledų kasdien, o juo labiau trijų ar keturių porcijų per dieną. Tuomet jo organizme atsiras cukraus perteklius, o tokių persivalgymų kartojimasis palengva ves prie nutukimo ir su tuo siejamų problemų“, – įspėja dietologė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius