-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šalto spaudimo sultys: kuo jos kitokios, kiek turi cukraus, kaip laikyti?

Šaltuoju sezonu nelengva gauti kokybiškų ir gerai prinokusių vaisių, o visi žinome, jog jų valgyti sveika. Dažnas ima dairytis sulčių, kurių, pačių įvairiausių, parduotuvėse tikra galybė. Naujausia jų kategorija – šviežiai šaltai spaustos sultys, pirmiausia išsiskiriančios aukšta savo kaina. Kuo jos ypatingos ir ar vertos tos kainos?
Šaltai spaustos obuolių sultys
Šaltai spaustos obuolių sultys / Vida Press nuotr.

Diplomuota mitybos specialistė Deimantė Rapalytė paaiškina, ką reiškia pats „šalto spaudimo“ terminas ir komentuoja kai kuriuos su sultimis susijusius faktus.

Vilmanto Morkvėno nuotr./Deimantė Rapalytė
Vilmanto Morkvėno nuotr./Deimantė Rapalytė

Ką reiškia terminas „sultys iš koncentrato“ ir ką „šalto spaudimo“?

Terminas „pagamintos iš koncentrato“ reiškia, kad pradžioje sulčių masė buvo pasterizuota, taip siekiant, kad sultys ilgai negestų – tą darant aukštoje temperatūroje sunaikinamos rūgimo bakterijos. Tačiau kartu žūsta ir visos kitos maistingosios medžiagos. Vėliau pasterizuota masė dar gali būti dehidratuojama ir paverčiama milteliais – taip daug paprasčiau nugabenti produktą į bet kurią pasaulio vietą. O norint iš miltelių ar koncentarto vėl gauti sultis, ši „žaliava“ tiesiog užpilama vandeniu. Prarastam skoniui sugrąžinti dažnai dar gali būti pridedama cukraus ar skonio stipriklių.

Terminas „šalto spaudimo“ reiškia, kad švieži vaisiai bei daržovės buvo apdoroti lėtaeige sulčiaspaude, taip išsaugant maistingąsias medžiagas bei vitaminus. Sultys iš sulčiaspaudės keliauja tiesiai į buteliuką, o tada į šaldytuvą. Skirtumas – kaina ir galiojimo laikas. Šalto spaudimo sultys gerokai brangesnės, o galioja gerokai trumpesnį laiką, tačiau yra organizmui naudingesnės.

Kiek cukraus yra sultyse?

Paprastais žodžiais tariant yra du cukraus tipai – natūraliai esantis vaisiuose bei daržovėse, ir pridėtinis. Cukrus iš vaisių ir daržovių yra naudingas smegenų darbui, jo reikia organizmo funkcijoms palaikyti. Sulčių gėrimuose, pagamintuose iš koncentrato, gausu pridėtinio cukraus, kuris staigiai kelia cukraus kiekį kraujyje, kenkia odai, dantims, plaukams, skatina senėjimo procesą, trukdo ramiam miegui ir sukelia širdies bei kraujagyslių ligas. „Juk į namie spaustas sultis nedėtumėte kelių šaukštelių cukraus – ši taisyklė turėtų galioti ir produktui, kurį perkate prekybos centre“, – sako mitybos specialistė.

Kodėl svarbus spaudimo būdas?

Labai svarbu ne tik tai, kaip jau išspaustos sultys apdorojamos, bet ir pirmasis žingsnis – kaip jos spaudžiamos. Sulčių priešas – greitai besisukantys aštrūs metaliniai sulčiaspaudžių dantukai, kurie įkaista nuo trinties. Spaudžiant lėtai, temperatūra nepakyla, todėl mikroelementai išlieka sultyse kartu su skaidulinėmis medžiagomis.

Šaltai spaustos sultys
Šaltai spaustos sultys

O gal geriau vaisiai, ne sultys?

Daugeliui yra tekę girdėti replikų, esą geriau valgyti pačius vaisius, o ne gerti iš jų spaustas sultis. Žinoma, vaisių tikrai nereikia atsisakyti, tačiau tikriausiai kiekvienam būtų nemenkas iššūkis suvalgyti 7–9 porcijas vaisių ar daržovių per dieną. Taigi, sulčių privalumas tas, kad viename buteliuke telpa didelis kiekis vitaminų, mineralų, antioksidantų ir kitų naudingų medžiagų, kurios gaunamos vienu kartu išspaudus įvairių daržovių ir vaisių.

Kodėl vienos sultys – lentynose, kitos – šaldytuve?

Parduotuvėse Lietuvoje išvysite daugybę ne šaldytuve laikomų sulčių – jos buvo stipriai kaitintos ir garintos. Toks produktas ne šaldytuve gali išstovėti daugiau kaip metus. Pasak mitybos specialistės, pavyzdžiui, Skandinavijos šalyse sultys, laikomos ne šaldytuve, neegzistuoja. Tad jei norite gerti organizmui kuo naudingesnes sultis, jų turėtumėte ieškoti šaldytuvų lentynose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius