-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Santūriai šilto savaitgalio valgiaraštis: nuo braškių salotų iki turkiškos picos

Tie, kas nemėgsta ar net nekenčia karščių, šiomis dienomis gali atsikvėpti. Jungti orkaitę, vartyti ant grotelių čirškančius kepsnius nebe taip ir baisu. Vasara juda link vidurio, tad pats metas pilnomis saujomis semti jos siūlomas gėrybes. Rinkitės ir – skanaus!
Savaitgalio valgiaraštis
Savaitgalio valgiaraštis / Vida Press, Nidos Degutienės nuotr.

Šaltos sriubos:

Baltoji šaltsriubė su ridikėliais
Receptas: Baltoji šaltsriubė su ridikėliais
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.9 / 132
Receptas
Ingredientai
Kefyras: 500.00 ml (šaltibarščių)
Agurkai: 1.00 vnt. (ilgas)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (virti)
Ridikėliai: 8.00 vnt.
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja (ryšulėlis)
Krapai: 1.00 vnt. (ryšulėlis)
Vanduo: 1.00 st. (0,5 virinto, atvėsusio)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Svogūnų laiškus ir krapus susmulkinkite, agurką ir ridikėlius supjaustykite.
  2. Viską suberkite į kefyrą. Įpilkite vandens (jei mėgstate tirštą, galite ir nepilti). Pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais.
  3. Patiekdami šaltsriubę apibarstykite pjaustytais kiaušiniais.
  4. Šis patiekalas skaniausias gerai atvėsintas, su karštomis bulvėmis.

 

Suskleisti
Turkiška jogurto šaltsriubė
Receptas: Turkiška jogurto šaltsriubė
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.7 / 72
Receptas
Ingredientai
Jogurtas: 500.00 g (natūralaus, geriausiai – turkiško arba graikiško)
Agurkai: 2.00 vnt. (vidutiniai)
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Krapai: 3.00 vnt. (šakelės)
Mėtos: 1.00 žiupsnelis
Česnakai: 1.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Nulupkite agurkus ir supjaustykite į smulkius bei plonus gabalėlius. Sumaišykite su druska ir palikite, kol ruošime jogurtą.

2. Įpilkite jogurtą į dubenį. Plakdami įpilkite maždaug stiklinę vandens (pagal mėgstamą tirštumą) ir gerai išmaišykite.

3. Sudėkite agurkus, traiškytą česnaką, susmulkintus krapus ir mėtas. Išmaišykite ir paviršių apšlakstykite aliejumi.

4. Valgykite atšaldytą. Tinka ir į sriubą įmestas ledo gabaliukas.

Suskleisti
Braškių šaltsriubė
Receptas: Pikantiška braškių šaltsriubė
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 40 min.
3.6 / 17
Receptas
Ingredientai
Braškės: 500.00 g (gerai prinokusių)
Pomidorai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio, supjaustytas kubeliais)
Agurkai: 0.50 vnt. (supjaustytas kubeliais)
Paprikos: 0.50 vnt. (raudonosios, supjaustytas kubeliais)
Česnakai: 1.00 skiltelės (sutrinta)
Čiobreliai: 0.50 arbat. š. (šviežių)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Daržovių sultinys: 0.50 puodelis (atvėsinto; tinka ir paruoštas iš ekologiško sultinio kubelio)
Kaip gaminti

Procesas toks, jog paprasčiau nebūna: dėkite, pilkite, berkite visus ingredientus į elektrinį trintuvą ir įjungę didžiausią galingumą sutrinkite iki vientisos tyrės. Palikite šaldytuve porai valandų, kad atšaltų.

Supilstykite į dubenėlius ar stiklines, galite papuošti braškių ketvirčiais, šviežių mėtų, bazilikų ar petražolių lapeliais. Prie sriubos idealiai tiks traškus prancūziškas batonas.

Suskleisti
Gaivi arbūzų sriuba
Receptas: Gaivi arbūzų šaltsriubė su mėlynėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.9 / 8
Receptas
Ingredientai
Arbūzas: 1.00 kg
Citrinos: 1.00 vnt. (išspaustos sultys)
Cukrus: 2.00 valg. š.
Mėtos: 1.00 sauja (šviežių lapelių)
Mėlynės: 1.00 sauja
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Pašalinkite arbūzų sėklas ir susmulkinkite jį trintuvu, tuomet supilkite citrinos sultis, įberkite druskos bei dalį mėtų ir gerai išmaišykite.

2. Gautą masę bent dvi valandas laikykite šaldytuve, o patiekdami suberkite mėlynes ir papuoškite likusiais mėtų lapeliais.

Suskleisti
Šalta sriuba su agurkais
Receptas: Šalta agurkų ir jogurto sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
1.0 / 1
Receptas
Ingredientai
Agurkai: 2.00 vnt. (ilgavaisiai)
Jogurtas: 400.00 ml (graikiško)
Citrinos sultys: 3.00 valg. š.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Krapai: 15.00 g
Petražolės: 15.00 g
Peletrūnas: 15.00 g
Alyvuogių aliejus: 60.00 ml
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Baltieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Agurkus nulupkite ir išimkite sėklas. Vieną agurką sutrinkite elektriniu trintuvu su valgomuoju svogūnėliu ir česnako skiltele. Kitą agurką smulkiai supjaustykite.

2. Sutrintą agurko minkštimą sumaišykite su jogurtu, citrinos sultimis, aliejumi ir pasmulkintomis žolelėmis. Suberkite ir pjaustyto agurko gabalėlius, pasūdykite, pagardinkite pipirais.

3. Sriubą patiekite šaltą. Galite prieš patiekdami papuošti žolelėmis, agurko skiltelėmis, apšlakstyti aliejumi.

Suskleisti

Salotos:

Salotos su braškėmis, špinatais ir varške
Receptas: Salotos su braškėmis, špinatais ir varške
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.7 / 28
Receptas
Ingredientai
Špinatai: 200.00 g (jaunų lapelių)
Braškės: 200.00 g
Cukrus: 1.00 žiupsnelis (jei braškės rūgštokos)
Varškė: 200.00 g
Citrinos: 1.00 vnt. (žalioji)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Raudonėliai: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti
  1. Špinatus ir braškes gerai nuplaukite.
  2. Braškes perpjaukite per pusę ir kartu su špinatais bei varške sudėkite į dubenį, pasūdykite, įberkite raudonėlių, įspauskite citrinos sulčių ir pabarstykite cukrumi, jei reikia.
  3. Prie šių salotų puiku pasigaminti grūdėtosios duonos skrebučių.
Suskleisti
Rūkytos vištienos salotos su braškėmis
Receptas: Rūkytos vištienos salotos su braškėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.6 / 13
Receptas
Ingredientai
Vištienos krūtinėlė: 1.00 vnt. (viščiuko, karštai rūkyta)
Salotos: 1.00 vnt. (gūžė)
Nektarinai: 2.00 vnt.
Braškės: 400.00 g
Majonezas: 2.00 valg. š.
Jogurtas: 2.00 valg. š. (natūralaus)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis (miltelių)
Kaip gaminti
  1. Salotų lapus kruopščiai nuplaukite, nuvarvinkite ir sudėkite į lėkštę, sudėkite nuplautas braškes (didesnes perpjaukite pusiau ar į keturis dalis), gabaliukais supjaustykite mėsą, nektarinus.
  2. Iš majonezo, jogurto, druskos, pipirų ir aitriųjų paprikų sumaišykite padažą.
  3. Jį galima patiekti atskirame indelyje.
Suskleisti
„Panzanella“ salotos
Receptas: Gaivios itališkos daržovių ir duonos salotos „panzanella“
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.1 / 11
Receptas
Ingredientai
Duona: 4.00 riekės (vakarykštės šviesios, pvz. čiabatos arba kaimiškos)
Česnakai: 3.00 skiltelės (pertrintos)
Alyvuogių aliejus: 8.00 valg. š. (4 duonai ir 4 padažui)
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt. (nedidelis)
Paprikos: 1.00 vnt. (geltonoji arba raudonoji)
Pomidorai: 800.00 g (šviežių, gerai prinokusių (geriausia rinktis rūšį „jaučio širdis“))
Alyvuogės: 80.00 g (kalamata, be kauliukų)
Bazilikai: 1.00 sauja (nedidelė, šviežių)
Kaip gaminti

1. Orkaitę įkaitinkite 200 C° temperatūros.

2. Jei duonos pluta labai kieta ir stora, geriau nupjaukite ją (tokiu atveju duonos reikės truputį daugiau). Duonos minkštimą suplėšykite rankomis vieno kąsnio dydžio gabaliukais. Suberkite į dubenį. sumaišykite su 4 šaukštais alyvuogių aliejaus, pertrintu česnaku ir trupučiu druskos bei pipirų. Paskleiskite ant kepimo skardos ir kepkite gerai įkaitusioje orkaitėje apie 10–15min., kol apskrus ir lengvai parusvės. Ištraukite iš orkaitės ir leiskite truputį atvėsi.

3. Kol duona skrunda, svogūną supjaustykite plonai griežinėliais, papriką juostelėmis, o pomidorus vieno kąsnio gabaliukais, tokiais nei labai mažais, nei per daug dideliais. Viską sumaišykite.

4. Sudėkite į daržovių mišinį atvėsusiu duonos skrebučius ir alyvuoges, apliekite 4 šaukštais aliejaus ir 2 šaukštais balzamiko acto. Pagardinkite trupučiu druskos, pipirais, išmaišykite, geriausia tiesiog rankomis. Galite ir palikti pastovėti apie 15 min, kad susimaišytų vasaros aromatai, bet neleiskite duonai per daug permirkti.

5. Prieš patiekdami įmaišykite pirštais plėšytų baziliko lapelių, o jei dar reikia, apliekite ir dar trupučiu alyvuogių aliejaus.

Suskleisti
Grikių „tabbouleh“ salotos
Receptas: Ypatingos grikių „tabbouleh“ salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 13
Receptas
Ingredientai
Grikiai: 120.00 g
Petražolės: 60.00 g (lapelių)
Česnakai: 10.00 g
Paprikos: 1.00 vnt. (raudonoji)
Pomidorai: 1.00 vnt. (didelis)
Citrinos: 1.00 vnt.
Druska: 7.00 g
Alyvuogių aliejus: 30.00 ml
Kaip gaminti

1. Puode užverdame vandenį ir suberiame grikius (santykis: 1 nedidelis puodelis grikių ir 2 puodeliai vandens). Verdame 12 min. ant mažos ugnies. Išjungiame ugnį ir paliekame puode dar 10 min.

2. Smulkiai sukapojame petražoles ir česnaką. Mažais kubeliais supjaustome raudonąjį svogūną bei pomidorą. Papriką nuskutame ir susmulkiname mažais kubeliais.

3. Daržoves bei žalumynus dedame į išvirtus grikius, viską sumaišome.

4. Skaniname alyvuogių aliejumi, citrinos sultimis ir druska.

Suskleisti
Greitos Cezario salotos
Receptas: Greitos Cezario salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.6 / 43
Receptas
Ingredientai
Vištienos krūtinėlė: 300.00 g (filė)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (dar šiek tiek pašlakstymui)
Salotos: 1.00 vnt. (gūžė romėniškų)
Kietasis sūris: 6.00 valg. š. (sutarkuoto (parmezano arba Grana Padano, arba Džiugo))
Batonas: 4.00 riekės (arba bagetės)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Majonezas: 4.00 valg. š. (padažui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (maža; padažui)
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (padažui)
Citrinos sultys: 1.50 arbat. š. (padažui)
Vorčesterio padažas: 1.00 arbat. š. (padažui)
Kaip gaminti

1. Vištos krūtinėlę perpjaukite išilgai taip, kad gautumėte kuo plonesnius kepsnelius. Pašlakstykite juos alyvuogių aliejumi, pagardinkite druska ir pipirais.

2. Įkaitinkite keptuvę (arba grilį) ir kepinkite iš abiejų pusių po maždaug 4 minutes, kol mėsa iškeps, bet liks sultinga. Atidėkite į šalį.

3. Batono riekeles supjaustykite nedideliais kubeliais. Galite juos apkepti toje pačioje keptuvėje, kurioje kepėte vištienos filė, įpylę dar šiek tiek aliejaus. Kepkite, kol apskrus. Galite taip pat pašauti šiuos kubelius į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių temperatūros. Pašlakstykite aliejumi (aš į aliejų įdedu šiek tiek česnako ir pabarstau druska, kad skrebučiai būtų gardesni) ir kepkite, kol apskrus (atsargiai, nesudeginkite!)

4. Sumaišykite padažą iš visų išvardintų ingredientų. Pagardinkite druska ir pipirais.

5. Salotas nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite stambesniais gabalėliais. Sudėkite į didelį dubenį ir užpilkite padažu. Švelniai (geriausia rankomis) sumaišykite, kad visi lapeliai pasidengtų padažu (galite šiek tiek padažo pasilikti ir juo dar pagardinti keptą vištieną).

6. Sudėkite salotas į lėkštes. Užberkite baltos duonos skrebučiais, pabarstykite tarkuotu sūriu, ant viršaus uždėkite gabalėliais supjaustytus vištienos gabalėlius ir patiekite.

Suskleisti
Burokėlių salotos
Receptas: Burokėlių salotos su agurkais, feta ir krapais
2 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.0 / 15
Receptas
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Citrinos sultys: 1.00 valg. š.
Druska: 0.50 arbat. š.
Burokėliai: 3.00 vnt. (vidutinio dydžio virti ar kepti, supjaustyti stambiais kubeliais)
Agurkai: 1.00 vnt. (be sėklų, perpjautas pusiau išilgai ir supjaustytas plonais griežinėliais)
Krapai: 1.00 sauja (šviežių sukapotų)
Fetos sūris: 100.00 g (stambiai sutrupinto)
Kaip gaminti

1. Pirmiausiai pagaminkite padažą. Mažame indelyje sumaišykite citrinos sultis ir druską, pamaišykite, kol druska ištirps. Supilkite aliejų ir paplakite, kad viskas tolygiai susimaišytų.

2. Suberkite burokėlių kubelius į didelį dubenį, supilkite ant jų pusę padažo, išmaišykite ir leiskite 15 min. pastovėti (tuo metu kaip tik galite pjaustyti ir kapoti likusius ingredientus).

3. Prieš pat patiekiant salotas ant stalo, ant burokėlių sudėkite agurkus, fetą, suberkite krapus ir supilkite likusį padažą.

 

Suskleisti

Grilio patiekalai:

Šašlykai su mineraliniu vandeniu
Receptas: Šašlykai su mineraliniu vandeniu
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.2 / 90
Receptas
Ingredientai
Mėsa: 2.00 kg ((vištiena, kiauliena, jautiena))
Citrinos: 1.00 vnt. ((sultys))
Svogūnai: 3.00 vnt.
Mineralinis vanduo: 500.00 ml
Druska: 1.00 žiupsnelis ((pagal skonį))
Kaip gaminti
  1. Supjaustykite mėsą gabalėliais ir sudėkite į indą.
  2. Išspauskite sultis iš didelės citrinos, trintuvu sutrinkite 3 svogūnus iki vientisos masės ir viską gerai sumaišykite.
  3. Gautą masę supilkite ant šašlykų ir gerai permaišykite rankomis. Tuomet supilkite 0,5 l silpnai gazuoto vandens ir marinuokite 2-3 valandas arba parą. Druska pagardinkite prieš kepimą. 
Suskleisti
Šašlykai
Receptas: Trumpai svogūnuose marinuoti šašlykai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.9 / 24
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 1.20 kg (sprandinės (arba skaičiuokite vienam valgytojui 200-250 g mėsos))
Svogūnai: 3.00 vnt.
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (grūstų; arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Mėsą supjaustykite maždaug degtukų dėžutės dydžio gabalėliais. Svogūnus supjaustykite griežinėliais.

2. Mėsą, svogūnus ir pipirus sudėkite į dubenį. Prasideda svarbiausioji dalis – viską maišydami gerai išminkykite rankomis, kad svogūno griežinėliai paleistų sultis, o šios susigertų į mėsą.

3. Taip pat pravartu uždengti dubenį dangčiu ir stipriai pakratyti, kad mėsa gerai „atsidaužytų“ šonus.

4. Po pusvalandžio (aš kelis kartus kepiau ir po 20 minučių marinavimo), pasūdykite mėsą, trumpai paminkykite ir verkite gabalus ant iešmo. Verkite taip, kad jie prisispaustų vienas prie kito, o nebūtų atsiskyrę.

 

5. Kepkite atidžiai vartydami ir sukiodami, kad mėsa keptų tolygiai. Po keliolikos minučių, kai kepsneliai apskrus, prapjaukite didžiausią ir akimis įvertinkite, ar mėsa iškepusi.

Taip kepami kepsneliai bus sultingi ir nesukietėję. Prie jų rekomenduočiau pomidorų ir granatų salotas, kurių receptą galite rasti ČIA

Suskleisti
Japoniškas vištienos patiekalas „jakitori“
Receptas: Japoniškas grilio viščiukas „jakitori“
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.6 / 11
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 6.00 vnt. (šlaunelių be kaulo)
Ryžių degtinė sakė: 4.00 valg. š. (padažui)
Sojos padažas: 5.00 valg. š. (padažui)
Mirinas: 1.00 valg. š. (padažui)
Cukraus pudra: 1.00 arbat. š. (padažui)
Kukurūzų krakmolas: 0.50 arbat. š. (sumaišyto su šaukštu vandens; padažui)
Kaip gaminti

Yra kelios „jakitori“ padažo rūšys, šiandien jums siūlau išbandyti be druskos, bet su cukrumi. Ypatingo skonio suteiks sakė ir mirino padažas.

1. Pirmiausiai bambukinius iešmelius bent pusvalandžiui pamerkite į vandenį.

2. Mažame prikaistuvyje sumaišykite visus padažo ingredientus, išskyrus krakmolą.

3. Užvirinkite padažą ir ant mažos ugnies pavirkite apie 10 minučių. Supilkite išmaišytą vandenyje krakmolą ir dar pakaitinkite padažą, kol sutirštės (jei padažas per tirštas – įpilkite vandens).

4. Supjaustykite vištieną ir svogūnus „kąsneliais“.

5. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių (grilio režimas). Arba pasiruoškite žarijas kepsninėje.

6. Suverkite vištienos gabalėlius paeiliui su svogūno gabalėliais ant iešmelio.

7. Kepkite orkaitėje ant grotelių arba kepsninėje, kelis kartus aptepdami vištieną padažu. Kepkite, kol kepsneliai bus iškepę, bet minkšti.

8. Patiekite vienus arba su ryžiais ir valgydami būtinai kepsnelius pavilgykite likusiame „jakitori“ padaže.

Suskleisti
Vištienos „satay“
Receptas: Ant grilio kepti vištos krūtinėlės „Satay“ vėrinukai mandarinų marinate
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.3 / 4
Receptas
Ingredientai
Aliejus: 1.50 valg. š. (marinatui)
Česnakai: 2.00 skiltelės (sutarkuotos; marinatui)
Vanduo: 0.50 puodelis (marinatui)
Imbieras: 0.50 arbat. š. (tarkuoto šviežio; marinatui)
Rudasis cukrus: 3.00 valg. š. (marinatui)
Mandarinai: 3.00 vnt. (sutrinti; marinatui)
Sezamų aliejus: 1.00 arbat. š. (marinatui)
Marinatas: 2.00 valg. š. (jau paruošto mėsai; tiesiog atidėkite dalį joį šalį; padažui)
Riešutų sviestas: 0.50 puodelis (žemės riešutų; padažui)
Medus: 1.00 valg. š. (padažui)
Eterinis aliejus: 2.00 ml (mandarinų; padažui (bet galite ir nenaudoti))
Kaip gaminti

1. Vištos krūtinėlę supjaustykite pailgais griežinėliais;

2. Dideliame dubenyje sumaišykite visus marinatui skirtus ingredientus;

3. Vištienos gabaliukus verkite ant medinių iešmelių ir įdėkite į indą (galima marinuoti ir maišeliuose, tada marinatas geriau laikosi);

4. Į indą su vištiena įpilkite paruoštą marinatą, uždenkite indą dangčiu ir suplakite, kad vištiena gerai apliptų marinatu. Įdėkite į šaldytuvą ir marinuokite mažiausiai 15 min.

5. Išėmus vėrinukus iš marinato supilkite likusį marinatą į mažą puodą, kadangi jį dar naudosite padažo paruošimui – žemės riešutų sviesto glazūrai.

6. Į puodą su marinatu, dėkite žemės riešutų sviestą ir virkite maišydami maždaug 10 minučių arba kol sutirštės. Į atvėsusią glazūra įlašinkite porą lašų natūralaus terapinės klasės mandarinų eterinio aliejaus, ištirpinto meduje;

7. Ant grilio iškepkite paruoštus vėrinukus, iškepus dėkite į foliją ir užpilkite paruoštą glazūrą palaikykite apie 10 minučių. Vėrinukus galite patiekti su ryžiais ar daržovėmis.

Suskleisti
Kepami vištos sparneliai
Receptas: Grilyje kepti saldžiai aštrūs traškūs vištų sparneliai
5 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.2 / 21
Receptas
Ingredientai
Balzaminis actas: 50.00 ml
Medus: 50.00 ml
BBQ padažas: 70.00 ml (mėgstamo aštresnio)
Kaip gaminti

1. Balzaminį actą, medų bei aštrų padažą sumaišykite dubenyje.

2. Vištos sparnelius įkaitintame grilyje pakepkite apie 15 minučių, tuomet juos ištepkite padažu ir apverskite. Tepkite padažu ir vartykite juos tol, kol vištienos sparneliai pasieks norimą traškumą bei spalvą.

Suskleisti
Ant grilio keptos krevetės
Receptas: Australietiškai ant grilio keptos krevetės
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
2.7 / 3
Receptas
Ingredientai
Krevetės: 500.00 g (didelių)
Petražolės: 1.00 valg. š. (smulkintos)
Čiobreliai: 1.00 valg. š. (šviežio smulkinto)
Kalendros: 1.00 valg. š. (smulkintos)
Šalotinis svogūnas: 1.00 valg. š. (smulkinto)
Česnakai: 3.00 skiltelės (didelės sutrintos)
Sviestas: 0.50 puodelis (tirpinto)
Alyvuogių aliejus: 0.25 puodelis
Citrinos sultys: 3.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Jei norite, kad krevetės geriau išsimarinuotų, jas reiktų nulupti, paliekant tik uodegėles. Aš labiau mėgstu, kai ši darbą atlieka patys valgytojai, tad marinuoju neluptas.

2. Visus ingredientus sumaišykite dideliame dubenyje kartu su krevetėmis. Marinuokite kambario temperatūroje apie 20 minučių. Ilgiau nereikia, nes krevečių mėsa labai suminkštės.

3. Išgriebkite krevetes ir kepkite ant vidutinės kaitros grilio, abi puses maždaug po 2 minutes, kol krevetės taps rožinės. Patiekite su citrinos skiltelėmis, jos skirtos pasiskaninti užsispaudžiant sulčių.

Suskleisti
Keptos saldžiosios bulvės
Receptas: Ant grilio keptos saldžiosios bulvės
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 4
Receptas
Ingredientai
Saldžiosios bulvės: 2.00 vnt. (didelės nuluptos ir kubeliais supjaustytos)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Rudasis cukrus: 2.00 arbat. š.
Česnako milteliai: 0.50 arbat. š.
Aitrioji paprika: 0.50 arbat. š.
Kajeno pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite kepsninę iki aukštos temperatūros.

2. Bulvių gabalėlius sudėkite į platų dubenį, apšlakstykite alyvuogių aliejumi bei pabarstykite visais prieskoniais. Išmaišykite, kad prieskoniai pasiskirstytų kuo tolygiau.

3. Saldžiąsias bulves dėkite ant kepimo grotelių ir vartydami kepkite apie 15 minučių, kol suminkštės ir apskrus.

4. Patiekite su vištienos patiekalu arba kaip atskirą užkandį.

Suskleisti

Picos:

Turkiškos picos „pidė“
Receptas: Turkiškos picos „pidė“
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.0 / 2
Receptas
Ingredientai
Mielės: 1.00 valg. š. (sausų, tešlai)
Cukrus: 1.00 arbat. š. (tešlai)
Vanduo: 140.00 ml (šilto, padalinto į dvi dalis - 60 ir 80 ml; tešlai)
Miltai: 450.00 g (tešlai (ir dar šiek tiek darbastaliui pabarstyti))
Druska: 2.00 arbat. š. (po šaukštelį tešlai ir įdaro pagrindui)
Pienas: 125.00 ml (tešlai)
Mocarelos sūris: 500.00 g (tarkuoto; įdaro pagrindui (dalį šio kiekio galima pakeisti kokiu kitu sūriu))
Ožkų pieno sūris: 150.00 g (minkšto, įdaro pagrindui)
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (lengvai paplakti, įdaro pagrindui)
Aliejus: 2.00 valg. š. (pašlakstymui ir patepimui)
Kaip gaminti

1. Užminkykite tešlą: mažame dubenėlyje išmaišykite mieles, cukrų ir šiltą vandenį. Atidėkite į šalį kelioms minutėms, kad suputotų.

2. Dideliame dubenyje (arba elektrinio kombaino inde) sumaišykite miltus su druska, padarykite viduryje duobelę ir į ją supilkite suputojusį mielių mišinį, pieną ir likusį vandenį.

2. Užminkykite tešlą (jei trūksta, galite dar šiek tiek įpilti vandens – pradėkite nuo 1–2 šaukštų), kol ji taps minkšta ir elastinga.

3. Iš tešlos suformuokite rutulį ir jį įdėkite į švelniai riebalais pateptą dubenį. Uždenkite švariu virtuviniu rankšluosčiu ir palikite bent 30 minučių pakilti (tešlos kiekis turėtų padvigubėti).

 

4. Kamado tipo grilį (arba orkaitę) įkaitinkite iki 220 laipsnių. Jei pidė kepate „Big Green Egg“ kepsninėje, įdėkite konvEGGtorių ir paprastas groteles, ant grotelių uždėkite picos akmenį ir palikite akmenį kaisti aukštoje temperatūroje bent 20 minučių. Jei kepate orkaitėje, keletą minučių įkaitinkite kepimo skardas, kuriose kepsite pidė.

5. Paruoškite įdaro pagrindą: visus išvardytus ingredientus (išskyrus aliejų) sumaišykite dubenėlyje.

6. Tešlą padalinkite į 4 dalis (arba į 6, jei norite mažesnių pidė, arba į dar mažesnius gabaliukus, jei norite individualių porcijų). Ant gausiai miltais pabarstyto paviršiaus iškočiokite pailgus ovalus (jei kepate 4 pidė – 40 x 20 cm).

7. Ant šio pagrindo tepkite paruošto įdaro dalį (1/4, jei kepate 4 pidė), palikdami maždaug 5 cm tešlos kraštelius. Ant viršaus dėkite pasirinktą įdarą (receptai – žemiau), tada užlenkite tešlos kraštelius, pridengdami įdarą, o pačius kampelius užsukite ir užspauskite. Visus kraštelius patepkite aliejumi, taip pat pašlakstykite aliejumi įdarą.

 

8. Perkelkite paruoštą pidė ant įkaitinto kepimo akmens (arba ant įkaitusios kepimo skardos) ir kepkite apie 15 min., kol kraštai pagels, apskrus, o įdaro pagrindas šiek tiek sutvirtės.

Keli įdaro pasiūlymai:

  • Čioriso dešros ir svogūnų: 1 mažas svogūnas, supjaustytas labai plonais žiedeliais, čioriso dešros griežinėliai (galite pakeisti saliami dešra);
  • Špinatų: 250 g šviežių špinatų (pakaitinkite sausoje keptuvėje, kol suglebs, tada sudėkite į sietelį ir gerai nuspauskite skystį, susmulkinkite);
  • Pomidorų, lašinukų ir mėlynojo pelėsio sūrio: lašinukus susmulkinkite, pomidorus perpjaukite pusiau arba griežinėliais. Galite dar pagardinti alyvuogėmis (be kauliukų);
  • Mėsos: Šlakelyje aliejaus apkepinkite svogūnus, tada suverskite maltą mėsą (vištieną, jautiną, avieną), pagardinkite druska ir pipirais, maišydami kepinkite, kol mėsa visiškai iškeps, tada pagardinkite pomidorų pasta (koncentratu).
Suskleisti
Pica su kumpiu ir gražgarstėmis
Receptas: Pica su kumpiu ir gražgarstėmis
3 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.4 / 17
Receptas
Ingredientai
Miltai: 500.00 g (tešlai)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (tešlai)
Mielės: 20.00 g (tešlai)
Vanduo: 300.00 ml (šilto - tešlai)
Cukrus: 1.00 arbat. š. (0,5 - tešlai)
Druska: 1.00 arbat. š. (0,5 rupios jūros - tešlai)
Sūris: 200.00 g (kietojo brandinto - įdarui)
Parmos kumpis: 150.00 g (įdarui)
Pomidorai: 1.00 vnt. (skardinė konservuotų be odelių - įdarui)
Raudonėliai: 1.00 žiupsnelis (džiovintų pagal skonį - įdarui)
Gražgarstės: 1.00 sauja (šviežių - įdarui)
Kaip gaminti

1. Ant didelės medinės lentos kelis kartus persijokite su druska sumaišytus miltus. Iš miltų suformuokite kauburėlį, viduryje padarykite duobutę, į ją supilkite alyvuogių aliejų, sutrupinkite mieles, suberkite cukrų, užpilkite šiek tiek šilto vandens, visą duobutės turinį išmaišykite ir kelias minutes palikite, kad mielės pakiltų.

2. Tada po truputį į duobutę pilkite likusį šiltą vandenį, užberkite jį miltais ir  užmaišykite tešlą. Išminkytą tešlą sudėkite į indą, užklokite drobiniu rankšluostėliu ir palikite valandą kilti.

3. Iškilusią tešlą padalykite į dvi dalis, iškočiokite, suformuokite kelis papločius ir dėkite juos į karščiui atsparią kepimo formą. Pomidoriukus iš skardinės sutrinkite šakute, aptepkite jais picos papločius, berkite džiovintų raudonėlių ir kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min.

4. Ant iškepto dėkite sūrio gabalėlių, kumpio griežinėlių ir nuplautų bei nusausintų gražgarsčių.

Pagaminsite per 40 min. (neskaičiuojant tešlos kildymo laiko).

Suskleisti
Pica su kiaušiniais ir žirneliais
Receptas: Pica su kiaušiniais ir žirneliais
3 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.8 / 22
Receptas
Ingredientai
Mielės: 2.00 arbat. š. (sausų - tešlai)
Vanduo: 375.00 ml (tešlai)
Miltai: 600.00 g (tešlai)
Alyvuogių aliejus: 60.00 ml (tešlai)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį - tešlai)
Cukrus: 1.00 žiupsnelis (tešlai)
Pomidorų pasta: (natūralios - įdarui) 100.00 ml
Rūkyta šoninė: (plonos juostelės - įdarui) 6.00 riekės
Špinatai: 1.00 sauja (įdarui)
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (įdarui)
Šaldyti žirneliai: 240.00 g (arba šviežių - įdarui)
Gražgarstės: 1.00 sauja (įdarui)
Raudonėliai: 1.00 žiupsnelis (džiovinti, pagal skonį - įdarui)
Kaip gaminti

1. Į dubenį suberkite mieles, cukrų, supilkite vandenį, viską gerai išmaišykite ir palaukite, kol mielės suputos.

2. Kitame dubenyje sumaišykite su druska persijotus miltus, druską, viduryje suformuokite duobutę, į ją supilkite mieles, aliejų ir užmaišykite tešlą. Ją dėkite ant miltais pabarstytos lentos ir minkykite apie 10 min. Dėkite ją į dubenį, uždenkite rankšluostėliu ir apie valandą palaikykite, kad tešla pakiltų.

3. Iš paruoštos tešlos ant miltais pabarstyto stalo iškočiokite didesnius picos lakštus ir aptepkite juos pomidorų pasta, užberkite raudonėlių. Šoninės juosteles pakepinkite keptuvėje, išdėliokite jas ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai, o keptuvėje likusiuose riebaluose trumpai pakaitinkite špinatus. 

4. Ant picų per vidurį krėskite špinatų ir dėkite po kelias šoninės juosteles, ant jų – po žalią kiaušinį. Picas kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min. Tiekite užbėrusi žalių žirnelių ir uždėjusi gražgarsčių lapelių.

Pagaminsite per 50 min. (neskaičiuojant tešlos kildymo laiko).

Suskleisti
Pica traškiu sūrio kraštu
Receptas: Pica traškiu sūrio kraštu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.1 / 23
Receptas
Ingredientai
Vanduo: 250.00 ml (šilto; picos pagrindui)
Mielės: 1.50 arbat. š. (sausų aktyvių; picos pagrindui)
Cukrus: 1.00 valg. š. (picos pagrindui)
Druska: 1.00 arbat. š. (picos pagrindui)
Miltai: 360.00 g (picos pagrindui)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (1 picos pagrindui ir 1 picos viršutiniam sluoksniui)
Pomidorų padažas: 6.00 valg. š. (specialaus picai arba paprasto natūralaus; picos viršui)
Sūrio lazdelės: 6.00 vnt. (plėšomo; picos viršui)
Mocarelos sūris: 230.00 g (tarkuotos; picos viršui)
Sūris: 230.00 g (tarkuoto geltono ar balto sūrio; picos viršui)
Paprikos: 1.00 valg. š. (griežinėliais pjaustytos Chalapos; picos viršui)
Pomidorai: 1.00 vnt. (be sėklų, supjaustytas riekelėmis; picos viršui)
Chorizo dešra: 20.00 vnt. (riekelių; picos viršui; pvz., po 10 chorizo ir saliamio)
Kaip gaminti

1. Pirmiausiai paruošiame tešlos pagrindą. Nedideliame dubenėlyje, sumaišykite šiltą vandenį su mielėmis ir 1 šaukšteliu cukraus. Palikite pabrinkti apie 5–10 min.

2. Miltus suberkite į didelį dubenį. Pradžiai galite naudoti 2,5 puodelio, o pusę pasilikti, jei tešla bus lipni, pridėkite vėliau (kaip žinia, tešlos elastingumui daug įtakos turi oro temperatūra ir drėgmės kiekis namuose, tad kaskart pagrindas gali nežymiai skirtis nepaisant to, kad viską darysite lygiai taip pat).

3. Į miltus įmaišykite likusį cukrų ir druską. Supilkite pabrinkusių mielių mišinį (turi būti grietinės konsistencijos) ir viską išmaišykite rankomis. Tada tešlą perkelkite ant miltuoto paviršiaus ir dar paminkykite apie 5 min., o tada palikite 5 min. pailsėti.

4. Po 5 min. vėl imkite tešlą, kuri jau turėtų būti šiek tiek elastingesnė, ir dar paminkykite keletą minučių. Suformuokite rutulį ir perkelkite į aliejumi išteptą švarų ir lygų dubenėlį. Būtinai aliejumi ištepkite ne tik dubenėlį, bet ir pačią tešlą. Tada uždenkite dubenį maistine plėvele, ant viršaus uždėkite virtuvinį rankšluostėlį ir padėkite ramiai ir šiltai, maždaug valandai.

 

5. Kol kildinate tešlą, įkaitinkite orkaitę iki labai karštos (apie 250 laipsnių) ir palikite karštą iki kepimo likus apie 30 min.

6. Pakilusią tešlą dėkite ant miltuoto paviršiaus, perpjaukite pusiau ir rankomis ištempkite bei suformuokite apskritimo formos būsimos picos pagrindus (tik nenaudokite kočėlo, nes kočiojant iš tešlos išeitų visas kildinimo metu susikaupęs oras, kuris suteikia pagrindui purumą ir lengvumą).

7. Tešlos kraštus taip pat formuokite plokščius, kuo plonesnius. Tada paimkite didelį kepimo popieriaus lapą ir apibarstykite jį kukurūzų miltais ar manais (tai apsaugos nuo sukibimo su tešla), dėkite ant jo suformuotą picos pagrindą.

8. Perpjaukite sūrio lazdeles pusiau, dėkite ant picos kraštų ir juos užsukite bei gerai užspauskite kartu su viduje esančiu sūriu.

 

9. Pagrindo vidurinę dalį apšlakstykite alyvuogių aliejumi, aptepkite picos ar natūraliu pomidorų padažu ir dėliokite norimus ingredientus viršutiniam sluoksniui (mes sūrį dedame paskiausiai, nors galite dėti ir atvirkščiai – pirma sūrį, o ant jo visus likusius ingredientus). Galite dėti panašius, kaip naudojame mes, arba kitus savo mėgstamus.

10. Įdėkite paruoštą picą į orkaitę kartu su kepimo popieriumi (kad būtų lengviau įkelti į orkaitę ir vėliau išimti, galite naudoti plastikinę ar kokią kitą ploną lentelę ar net picos ližę, jei turite) ir kepkite, kol picos kraštai gražiai pageltonuos, apie 7–10 min.

11. Paruoškite ir antrąją picą, kol pirmoji kepa.

Suskleisti
Pica bulviniu padu
Receptas: Pica bulviniu padu
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.0 / 25
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 700.00 g (picos padui)
Čederio sūris: 50.00 g (picos padui)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (picos padui)
Aliejus: 30.00 g (picos padui)
Druska: 0.30 arbat. š. (arba pagal skonį; picos padui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį; picos padui)
Mocarelos sūris: 200.00 g (viršui)
Pomidorai: 6.00 vnt. (per pusę perpjauti vyšniniai; viršui)
Raudonėliai: 1.00 žiupsnelis (arba bazilikų; džiovintų (galima naudoti ir šviežias žoleles))
Chorizo dešra: 30.00 g (arba pepperoni; tinka ir vytintas kumpis; viršui)
Kaip gaminti

1. Orkaitę įkaitinkite iki 200°C laipsnių temperatūros.

2. Nuskustas bulves sutarkuokite burokine tarka. Tarkuotų bulvių masę sudėkite ant darbastalio, ant kurio išskleistas popierinis rankšluostis. Masę tolygiai paskleiskite ir iš viršaus popierinių rankšluosčiu nuspauskite kiek įmanoma skysčio.

3. Sudėkite nusausintą bulvių masę į dubenį, sudėkite tarkuotą sūrį, kiaušinį, druską, pipirus, aliejų ir gerai išmaišykite.

4. Iš bulvių masės ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos suformuokite apie 30 cm diametro apskritimą. Dėkite kepimo formą su bulviniu padu į vidurinę orkaitės lentyną ir kepkite 25-30 minučių arba kol pado kraštai gražiai apskrus.

5. Iškepusį bulvinį padą išimkite iš orkaitės, ant viršaus sudėkite suplėšytą mocarelos sūrį, dešrą, pomidoriukus, pabarstykite džiovintais bazilikais ir raudonėliais ir kepkite dar 10-15 minučių arba kol išsilydys sūris. Jei naudosite šviežius bazilikus ir raudonėlius, suberkite juos ant picos, jai iškepus.

Suskleisti
Vaisių pica
Receptas: Vaisių pica
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.7 / 3
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 210.00 g (tešlai)
Cukrus: 200.00 g (tešlai)
Citrinos: 1.00 vnt. (žievelė - tešlai, 1 valg. š. sulčių - kremui ir 1-2 valg. š. - glaistui)
Vanilinis cukrus: 2.00 arbat. š. (po 1 arbat. š. tešlai ir glaistui)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (1 didelis arba 2 maži - tešlai)
Pienas: 2.00 valg. š. (tešlai ir 1 arbat. š. glaistui)
Miltai: 370.00 g (tešlai)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (tešlai)
Druska: 1.00 žiupsnelis (1/2 arbat. š. - tešlai)
Varškė: 500.00 g (kambario temperatūros kreminė varškė arba maskarponės sūris - kremui)
Klevų sirupas: 2.00 valg. š. (arba medus - kremui)
Mėlynės: 2.00 sauja (arba šilauogės - kremui)
Avietės: 2.00 sauja (kremui)
Persikai: 1.00 vnt. (kremui)
Kiviai: 1.00 vnt. (kremui)
Miltelinis cukrus: 90.00 g (glaistui)
Kaip gaminti

PARUOŠKITE TEŠLĄ

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros.
  2. Dideliame dubenyje išplakite kambario temperatūros sviestą, cukrų, citrinos žievelę ir vanilinį cukrų iki kreminės masės. Įmuškite kiaušinį ir dar kartą išplakite. Įmaišykite pieną.
  3. Kitame dubenyje sumaišykite išsijotus miltus, kepimo miltelius ir druską. Suberkite šį mišinį į plakinį ir išmaišykite iki vientisos masės.
  4. Paruošta tešla išklokite dviejų kepimo indų (27 cm skersmens) dugną. Paprasčiausia tešlą paskirstyti inde bus tiesiog rankomis, delnais. Jeigu norite, galite visą paruoštą tešlą kepti viename inde, o iškepusią – perpjauti į dvi dalis, su picos pagrindus.
  5. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15-20 minučių, kol tešla bus gražiai auksinės spalvos. Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite.

PARUOŠKITE KREMĄ

  1. Dubenyje sumaišykite kreminę varškę arba maskarponės sūrį, citrinos sultis ir klevų sirupą (arba medų). Masę tolygiai paskleiskite ant iškepto ir atvėsinto tešlos pagrindo. Ant viršaus išdėliokite uogas ir gabalėliais supjaustytus vaisius.
  2. Kitame dubenėlyje paruoškite glaistą: sumaišykite miltelinį cukrų, vanilinį cukrų, pieną ir citrinos sultis. Apšlakstykite paruoštu glaistu picos viršų. Patiekite iš karto. Skanaus!
Suskleisti

Desertai:

Ledų „sumuštiniai“
Receptas: Ledų sumuštiniai
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.9 / 38
Receptas
Ingredientai
Sausainiai: 425.00 g (kvadratiniai, pavyzdžiui, „Selga“)
Grietinėlė: 500.00 ml (riebi plakamoji)
Sutirštintas pienas: 397.00 g (saldintas)
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Mėlynės: 250.00 g (šviežios)
Cukrus: 2.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (visos citrinos tarkuota žievelė ir 1/2 citrinų sulčių)
Kukurūzų krakmolas: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti
  1. Pasiruoškite 20 x 30 cm dydžio indą. Išklokite jį maistine plėvele. Ant dugno išdėliokite kvadratinius sausainius taip, kad kuo gražiau padengtų visą indo dugną. 
  2. Paruoškite mėlynių sluoksnį. Į nedidelį prikaistuvį suberkite mėlynes. Šiek tiek sutrinkite jas šakute. Suberkite cukrų, tarkuotą citrinos žievelę, supilkite citrinų sultis ir suberkite kukurūzų krakmolą. Viską labai gerai sumaišykite. Tuomet dėkite prikaistuvį ant vidutinio dydžio ugnies ir kaitinkite, kartais pamaišydamos, kol masė užvirs. Sumažinkite ugnį ir virkite porą minučių, kol mėlynių masė šiek tiek sutirštės. Išjunkite ugnį ir atvėsinkite mėlynes iki kambario temperatūros. Tuomet dėkite indą su uogomis į šaldytuvą ir visiškai atšaldykite.
  3. Kai mėlynės atšals, paruoškite grietinėlės ir sutirštinto saldinto pieno sluoksnį. Dubenyje elektriniu plaktuvu suplakite grietinėlę iki standžių putų. Supilkite sutirštintą pieną, suberkite vanilinį cukrų ir lengvais judesiais sumaišykite iki vientisos masės. Nepermaišykite.
  4. Supilkite paruoštą grietinėlės ir sutirštinto pieno ledų sluoksnį ant sausainių pagrindo. Ant viršaus paskleiskite mėlynių sluoksnį. Peiliu, šakute ar kitu įrankiu lengvai įmaišykite mėlynes į grietinėlės sluoksnį, taip sukurdami „marmurinį“ efektą.
  5. Ant viršaus išdėliokite likusius kvadratinius sausainius taip, kad jie kuo gražiau uždengtų visą ledų sluoksnį.
  6. Indą su ledais dėkite į šaldymo kamerą. Palaikykite 8–12 valandų. Tuomet išimkite ir greitai supjaustykite kvadratėliais (lengviausia tai padaryti pagal sausainio kraštines). Patiekite ledų sumuštinius nedelsdamos. Skanaus!

P. S. Iš nurodyto produktų kiekio paruošite apie 24 ledų sumuštinių porcijas.

Plačiau skaitykite: „Savaitgalio skanėstas: ledų sumuštiniai“

Suskleisti
Ledų tortas
Receptas: Ledų tortas
8 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.1 / 38
Receptas
Ingredientai
Sausainiai: 250.00 g (trapių avižinių su šokoladu - pagrindui)
Sviestas: 140.00 g (pagrindui)
Cukrus: 2.00 valg. š. (pagrindui)
Riešutai: 1.00 st. (0,5 maltų - pagrindui)
Ledai: (vanilinio plombyro - ledų masei) 800.00 ml
Likeris: 80.00 ml (migdolų - ledų masei)
Grietinėlė: 250.00 g (plakamosios - viršui)
Avietės: 2.00 st. (1,5 - viršui)
Citrinos: 1.00 vnt. (šlakelis sulčių - viršui)
Juodasis šokoladas: 100.00 g (viršui)
Miltelinis cukrus: 2.00 arbat. š. (viršui)
Kaip gaminti
  1. Sausainius sutrupinkite, sugrūskite ar sumalkite mėsmale.
  2. Trupinius sumaišykite su lydytu sviestu, riešutais, cukrumi, masę paskirstykite apvalioje kepimo formoje, suspauskite, apdenkite folija ir 7–8 min. pašaukite į karštą orkaitę. Ištraukusi atvėsinkite.
  3. Ledus apie 15 min. palaikykite kambario temperatūroje, kad suminkštėtų ir būtų lengviau išplakami. Sumaišykite  juos su likeriu, elektriniu plakikliu išplakite iki purumo ir užpilkite ant kepto sausainių pagrindo. Viską trumpai palaikykite šaldiklyje, kad ledų masė sustingtų.
  4. Avietes perrinkite, nuplaukite, gražesnes palikite papuošti, mažesnes pertrinkite per sietelį ir sumaišykite su citrinų sultimis bei milteliniu cukrumi iki standžių putų išplakta grietinėle. Smarkiai nemaišykite – masė bus blizgi, tarsi marmurinė.
  5. Paruošta grietinėle aptepkite ledų tortą, ant viršaus išdėliokite avietes ir vonelėje virš garų išlydytu šokoladu išraizgykite dailius nėrinius. Paruoštą tortą  mažiausiai 3 val. laikykite šaldiklyje.
  6. Prieš pjaustydami trumpai palaikykite kambario temperatūroje.

Pagaminsite per 45 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).

 

Suskleisti
Braškių-mangų desertas
Receptas: Aromatingas braškių-mangų desertas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.4 / 9
Receptas
Ingredientai
Braškės: 400.00 g
Mangas: 1.00 vnt. (didelis, sunokęs)
Apelsinai: 2.00 vnt. (iš jų išspaustos sultys, reikia apie 200-250 ml)
Mėtos: 7.00 vnt. (lapeliai)
Imbieras: 1.00 vnt. (maždaug 3 cm ilgio gabaliukas)
Cinamonų lazdelė: 1.00 vnt.
Vanilės lazdelė: 0.50 vnt.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų)
Kaip gaminti

1. Iš apelsinų išspaustas sultis pilkite į nedidelį prikaistuvį, meskite į jį ir cinamono lazdelę, nuluptą gabaliuką imbiero bei išilgai perpjautą vanilės ankšties pusę.

2. Sultis užkaitinkite iki virimo. Leiskite pavirti porą minučių ir nukelkite nuo ugnies. Kai šiek tiek pravės, išimkite iš sirupo vanilės ankštį, išskobkite sėklytes ir meskite jas ir atgal į sirupą.

3. Kol sirupas „geria“ prieskonių aromatus ir toliau vėsta, pasiruoškite vaisius: nuplaukite braškes, nuskabykite lapelius ir supjaustykite ketvirčiais (jei uogos labai didelės, tada aštuntadaliais). Mango vaisių nulupkite ir supjaustykite maždaug 2 cm dydžio kubeliais.

4. Supilkite visai atvėsusį ir perkoštą apelsinų sulčių sirupą į pusgilį dubenį, sudėkite ir vaisius, pabarstykite šviežiai maltais pipirais ir kiek patrintais bei suplėšytais mėtų lapeliais (kotelių nereikia).

5. Padėkite šaltai bent valandai, o prieš patiekiant darsyk gerai permaišykite.

Paprasta, bet efektinga, skanaus!

Suskleisti
Migdoliniai keksiukai su mėlynėmis
Receptas: Migdoliniai-jogurtiniai keksiukai su mėlynėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.1 / 24
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (didesni)
Sviestas: 80.00 g (arba ghee sviesto)
Rudasis cukrus: 100.00 g (nerafinuoto; ir dar 3 šaukštai įdarui)
Jogurtas: 150.00 g (natūralaus; skystesnės konsistencijos nei graikiškas)
Migdolų miltai: 100.00 g
Miltai: 70.00 g (arba mišinio kepiniams be glitimo)
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š.
Kepimo milteliai: 1.50 arbat. š.
Citrinos žievelė: 1.00 vnt. (nutarkuota žievelė tešlai ir išspaustos sultys įdarui)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

Jei visgi mėlynių negalite gauti, keiskite jas šilauogėmis, tik tokiu atveju būtinai naudokite citrinos sultis įdarui pagaminti – jų reikia subalansuotam skoniui.

Dar vienas slaptas (o gal ir nelabai) šių keksiukų ginklas – jogurtas. Jis suteikia lengvumo, purumo, paslepia kepimo miltelių skonį ir apskritai, turbūt, veikia magiškai.

1. Paruoškite įdarą: mėlynes sumaišykite su cukrumi (arba šilauoges su cukrumi ir citrinos sultimis) ir kaitinkite mažame prikaisuvyje kol sutirštės ir maždaug perpus sumažės masės. Atidėkite į šalį pravėsti.

2. Įkaitinkite orkaitę iki 170°C laipsnių temperatūros (režimas su ventiliatoriumi). Jei ventiliatoriaus jūsų orkaitėje nėra, siūlau temperaūrą šiek tiek pakelti, pavyzdžiui, iki 180°C.

 

3. Sviestą ištirpinkite ir leiskite jam pravėsti (taip pat galite naudoti kambario temperatūros sviestą ir iškart išsukti su cukrumi (sviesto tirpdyti nereikės). Sviestą išsukite su cukrumi iki purumo, po vieną įmaišykite kiaušinius, supilkite jogurtą, suberkite citrinos žievelę, druską, kepimo miltelius. Įmaišykite migdolų bei kitus miltus.

4. Keksiukų formeles išklokite keksiukų popierėliais. Pripildykite kiekvieną formelę maždaug 3/4 tešlos ir į kiekvieno vidurį dėkite po šaukštelį įdaro. Jei norite traškesnio viršaus, apibarstykite trupučiu cukraus. Įdaro greičiausiai šiek tiek liks, jį galėsite supiltį į sandarų indą ir laikyti šaldytuve kelias dienas (galite patiekti prie blynų, varškėčių, įmaišyti į jogurtą arba pasigaminti skrebučių su riešutų sviestu bei mėlynių/šilauogių uogiene).

5. Kepkite keksiukus 30-35 minutes kol tolygiai paruduos. Leiskite jiems visiškai atvėsti prieš išimant iš formelių.

Suskleisti
Avižinių dribsnių-braškių batonėliai
Receptas: Avižinių dribsnių-braškių batonėliai
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.3 / 4
Receptas
Ingredientai
Miltai: 60.00 g
Cukrus: 110.00 g (80 g avižų sluoksniui ir 30 g braškių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Braškės: 200.00 g (braškių sluoksniui)
Krakmolas: 7.00 g (braškių sluoksniui)
Kaip gaminti

1. Įkaitiname orkaitę iki 180°C laipsnių temperatūros.

2. Dubenyje sumaišome avižinius dribsnius, miltus, cinamoną, druską, kepimo miltelius, cukrų. Įmaišome aliejų.

3. Du trečdalius gautos masės sudedame į kepimo formą ir stipriai suspaudžiame.

4. Braškes supjaustome, dedame į dubenėlį, sumaišome su kukurūzų krakmolu ir cukrumi. Braškių mišinį tolygiai dedame ant masės formoje, o ant viršaus dedame likusią avižinių dribsnių masę. Stipriai suspaudžiame.

5. Dedame į orkaitę ir kepame 35 min.

6. Iškepus atvėsiname, o tada 2 val. palaikome šaldytuve.

7. Supjaustome ir ragaujame.

Suskleisti
Panakota su mėlynėmis
Receptas: Mėlynių ir jogurto panakota
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 10 min.
1.0 / 1
Receptas
Ingredientai
Mėlynės: 250.00 g (šviežių arba šaldytų)
Medus: 60.00 ml
Jogurtas: 420.00 g (graikiško, be priedų)
Želatina: 1.50 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Suberkite mėlynes į trintuvą kartu su medumi ir sutrinkite iki vientisos masės. Supilkite masę į keptuvę kartu su jogurtu. Pakaitinkite mišinį ant žemos ugnies iki kiek aukštesnės nei kambario temperatūros.

2. Pusę masės supilkite į stiklinį indą ir apibarstykite želatinos milteliais. Tuomet luktelkite 5 minutes ir į indą įmaišykite likusią masę.

Supilstykite masę į atskirus indelius ir 2-3 valandoms palikite juos šaldytuve. Desertas paruoštas!

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius