Dabar populiaru
Publikuota: 2019 kovo 26d. 09:00

Saulėgrąžos – ir energijos rutuliukams, ir į salotas, ir į duoną. 12 receptų

Porų troškinys su menkėmis ir saulėgrąžomis
Neringos Kalasauskaitės nuotr. / Porų troškinys su menkėmis ir saulėgrąžomis

Universaliosios saulėgrąžos tinka daug kur – ir užkandžiams, ir salotoms paskaninti, jų beriama ir į pačius įvairiausius kepinius – nuo duonos iki sausainių. Jei spintelėje turite ilgokai tūnančią saujelę šių sėklų, metas jas skaniai sunaudoti!

Receptai
Receptas: Saulėgrąžų batonėliai
6 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.1 / 7
Kaip gaminti

Visus ingredientus dėkite į dubenį, išmaišykite ir suminkykite. Iš gautos masės formuokite norimos formos desertus. Laikykite juos šaldytuve iki 7 dienų.

Ingredientai
Saulėgrąžos: 2.00 st. (sausai orkaitėje pakepintų, sumaltų kavamale)
Avižiniai dribsniai: 1.00 st. (smulkių viso grūdo)
Datulės: 35.00 vnt. (be kauliukų, susmulkintų)
Citrinos: 1.00 vnt. (išspaustos sultys)
Serbentai: 1.00 sauja (džiovintų juodųjų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Veganiški energijos rutuliukai su datulėmis ir saulėgrąžomis
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.6 / 12
Kaip gaminti

1. Saulėgrąžas nuplaukite ir gerai nusausinkite.

2. Į elektrinį smulkintuvą su S formos peiliu berkite 3 puodelius avižinių dribsnių, datules, bananus bei kakavą ir susmulkinkite iki vientisos masės.

3. Gautą masę pilkite į dubenį ir įmaišykite avižinių dribsnių likutį.

4. Iš gautos masės formuokite norimo dydžio rutuliukus, o tada dėkite juos į šaldytuvą 1–2 valandoms, kad sutvirtėtų.

Ingredientai
Saulėgrąžos: 3.00 puodelis
Avižiniai dribsniai: 4.50 puodelis (greito paruošimo)
Datulės: 50.00 vnt. (natūralių)
Bananai: 2.00 vnt. (labai gerai prinokę)
Kakava: 3.00 valg. š. (be pridėtinio cukraus)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Saulėgrąžų rutulėliai su kokosu
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.5 / 2
Kaip gaminti

1. Datules užpilkite karštu vandeniu ir palikite pabrinkti.

2. Maisto smulkintuvu sumalkite datules su šiek tiek likusio skysčio iki vientisos masės (ji turėtų priminti tirštą karamelę). Palikite masę smulkintuvo inde.

3. Kokoso drožles pakepinkite sausoje keptuvėje, kol ims kvepėti ir įgaus rusvą atspalvį.

4. Į smulkintuvo indą sudėkite visus likusius ingredientus ir malkite, kol tolygiai išsimaišys. Jei naudojate baltymų miltelius, jų reikės 1/3 stiklinės, jei ne, tuomet juos galite pakeisti maltais riešutais ar sėklomis, tik tada gali reikti keisti skysčio kiekį.

5. Iš masės suformuokite norimo dydžio rutuliukus. Jei norite, galite juos apvolioti kokoso drožlėse (taip jie nelips prie rankų ir bus patogesni transportuoti).

6. Paruoštus rutuliukus laikykite šaltai ir suvartokite per savaitę.

Ingredientai
Datulės: 0.50 st. (džiovintų)
Kokosų drožlės: 0.25 st.
Saulėgrąžos: 0.50 st. (geriausia naudoti saulėgrąžų sviestą)
Avižos: 0.75 st. (maltų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Saulėgrąžų užtepėle
4 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.0 / 5
Kaip gaminti

Į maisto kombainą suberkite gerai nuplautas ir valandą mirkytas saulėgrąžas, nuluptos ir supjaustytos cukinijos gabaliukus, saulėje džiovintus pomidorus, žoleles, krėskite tahini pastos, berkite prieskonius, pilkite aliejų, medų ir citrinos sultis, sužerkite sumaltas saulėgrąžas. Pasūdykite nemažu žiupsniu druskos ir viską sumalkite, kad susidarytų košelė.

Ingredientai
Cukinijos: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Saulėgrąžos: 2.00 valg. š. (mirkytų)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Tahini pasta: 4.00 valg. š. (arba žemės riešutų sviesto)
Medus: 1.00 valg. š. (galima dėti ir 2; arba 4 minkštos datulės)
Saldžiosios paprikos milteliai: 0.50 arbat. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (išspaustos sultys)
Saulėje džiovinti pomidorai: 5.00 vnt. (gabalėliai)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Bazilikai: 2.00 vnt. (šakelės šviežių)
Petražolės: 2.00 vnt. (šakelės šviežių)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Saulėgrąžų majonezas
4 asmenims
Pagaminsite per 5 min.
3.9 / 27
Kaip gaminti

Saulėgrąžas užmerkite šaltame vandenyje ir palaikykite per naktį. Į kokteilių plaktuvą sudėkite saulėgrąžų sėklas ir kitus ingredientus, užpilkite vandeniu, kad apsemtų. Pradėję plakti, reguliuokite padažo konsistenciją vis įpildami vandens, kol pasieksite norimą tirštumą.

Šį majonezą maišykite prieš pat patiekdami ant stalo ir gardinkite juo mėgstamus patiekalus. 

Ingredientai
Saulėgrąžos: 1.00 st.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Citrinos sultys: 1.50 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Keptų šakninių daržovių salotos su saulėgrąžomis
2 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
5.0 / 4
Kaip gaminti
  1. Visas daržoves nulupkite, nuplaukite ir (pasitelkę kantrybę) supjaustykite kubeliais – jie turėtų būti maždaug 1 kubinio cm dydžio (tik svogūną pjaustykite dar smulkiau). Jei kantrybės neturite, tuomet tiks ir daržovių lazdelės. Suberkite į dubenį.
  2. Atskirame mažame dubenėlyje sumaišykite aliejų, actą ir medų, kol gausite skystą tyrelę. Supilkite ją ant daržovių ir gerai rankomis permaišykite.
  3. Didelę kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, suberkite ir vienu sluoksniu paskleiskite daržoves. Pabarstykite jas prieskoninėmis žolelėmis, druska, pipirais ir pašaukite į iki 180C įkaitintą orkaitę.
  4. Kepkite apie 20-30 min porąsyk pamaišydami. Daržovės turi būti iškepusios, tačiau dar išsaugojusios traškumą. Jei iškepusios salotos jums pasirodė kiek sausokos, tiesiog užpilkite dar šaukštą ar porą alyvuogių aliejaus.
  5. Kol daržovės kepa, keptuvėje nuolat maišydami pakepinkite saulėgrąžas. Jas ant salotų berkite tik prieš pat valgant, kitaip praras traškumą.
Ingredientai
Morkos: 2.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Burokėliai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Salierai: 1.00 vnt.
Pastarnokas: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt.
Medus: 1.00 valg. š.
Vyno actas: 1.00 valg. š. ((baltojo vyno))
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Bazilikai: 1.00 žiupsnelis (džiovintų)
Raudonėliai: 1.00 žiupsnelis (džiovintų)
Saulėgrąžos: 2.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Paukštienos salotos su persikais ir saulėgrąžomis
3 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.8 / 15
Kaip gaminti

1. Paukštienos krūtinėlę supjaustykite šiaudeliais, užberkite prieskonių, šiek tiek druskos ir kepkite (geriausia kepti visiškai be aliejaus).

2. Kai mėsytė apskrus, suberkite saulėgrąžas ir viską kartu pakepinkite.

3. Tuomet belieka supjaustyti salotas, persikus ir visus ingredientus sumaišyti su majonezu.

Skaniausia mišrainė būna, kai šiek pastovi šaldytuve. Lengva ir subtilaus skonio mišrainė.

Sveika ir skanu!

Receptą atsiuntė Edita Aleksandravičienė

Ingredientai
Vištiena: 300.00 g (ar kalakutienos - krūtinėlės)
Salotos: 300.00 g (Pekino arba bet kokių kietesnių salotų)
Persikai: 300.00 g (konservuotų)
Saulėgrąžos: 200.00 g
Prieskoniai paukštienai 1.00 žiupsnelis
Majonezas: 100.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Porų troškinys su menkėmis ir saulėgrąžomis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.4 / 11
Kaip gaminti

1.Porus supjaustykite žiedais, morkas – šiaudeliais, pievagrybius – plonomis  riekelėmis. Puode užvirinkite litrą sūdyto vandens, sukrėskite porus ir ant silpnos ugnies virkite 12 minučių. Nuvarvinkite sietelyje.

2.Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir pakepinkite pievagrybius. Pasūdykite, pabarstykite pipirais ir išimkite į lėkštę. Toje pačioje keptuvėje pakepinkite morkas. Menkių filė supjaustykite vienodo dydžio gabalėliais, pašlakstykite citrinų sultimis, pabarstykite druska ir pipirais.

3.Morkas sumaišykite su porais, sukrėskite į karščiui atsparų indą. Ant viršaus išdėliokite menkių gabalėlius, ant jų sukrėskite pievagrybius, tada – saulėgrąžas.

4.Supilkite daržovių sultinį, indą uždenkite ir 200 laipsnių orkaitėje troškinkite 18–20 minučių. Pabarstykite kapotais krapais.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Ingredientai
Pievagrybiai: 200.00 g
Menkė: 700.00 g (filė)
Daržovių sultinys: 200.00 ml
Porai: 1.00 kg
Morkos: 5.00 vnt.
Aliejus: 2.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (2 šaukštai sulčių)
Saulėgrąžos: 4.00 valg. š.
Krapai: 1.00 sauja
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Juoda duona su salyklu ir saulėgrąžomis
4 asmenims
Pagaminsite per 4 val. 30 min.
3.7 / 7
Kaip gaminti

Maišinio ruošimas

Raugą, ruginius miltus, šiltą vandenį  sumaišykite dubenyje, uždenkite rankšluosčiu ir 12–16 valandų palikite, kad išrūgtų.

Tešlos ruošimas

1. Salyklą sumaišykite su verdančiu vandeniu ir leiskite pravėsti. Į dubenį su mišiniu suberkite miltus, druską, cukrų ir saulėgrąžas.

2. Šlapiomis rankomis gerai suminkykite. Iš tešlos padarykite norimo dydžio kepaliuką, dėkite jį į riebalais išteptą ir miltais pabarstytą skardą ir palikite šiltai 2–3 valandas, kad pakiltų.

3. Kai duona pakils, skardą pašaukite į 200 laipsnių karštumo orkaitę ir kepkite 45–55 minutes. Atminkite, kad iškepusi duo na atšoka nuo skardos kraštų.

4. Ištrauktą iš orkaitės duoną apklokite drėgnu rankšluosčiu ir leiskite atvėsti.  

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Ruginiai miltai: 300.00 g (150 g - maišiniui ir 150 g - tešlai)
Vanduo: 130.00 ml (po 65 ml maišiniui ir tešlai)
Raugas: paruoštas maišiniui 75.00 g
Salyklas: sausas tešlai 2.00 valg. š.
Cukrus: 3.00 valg. š. (tešlai)
Saulėgrąžos: 75.00 g (tešlai)
Aliejus: 1.00 valg. š. (skardai patepti)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Grikių miltų duona su saulėgrąžomis
6 asmenims
Pagaminsite per 3 val. 30 min.
3.3 / 11
Kaip gaminti

1. Kiaušinius išplakite su pienu.

2. Mieles ištrinkite su cukrumi.

3. Sviestą išsukite iki purumo, į jį sukrėskite mieles, sukdami po truputį pilkite kiaušinių ir pieno plakinį, berkite miltus, druską ir saulėgrąžas.

4. Plakite, kol masės pasidarys puri. Minklę supilkite į riebalais išteptą skardą ir padėkite šiltai, kad pakiltų (apie 1–2 valandas).

5. Kepkite 200 laipsnių karštumo orkaitėje apie 1 valandą.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Ingredientai
Miltai: 1.00 kg (po 500 g kvietinių (550 D tipo) ir grikių)
Pienas: 500.00 ml
Mielės: 50.00 g (šviežių)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Sviestas: 100.00 g (minkšto)
Druska: 2.00 arbat. š.
Cukrus: 2.00 valg. š.
Saulėgrąžos: 50.00 g (lukštentų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Batonėliai su šafranu ir saulėgrąžomis
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 50 min.
1.8 / 4
Kaip gaminti

1. Ištirpintą sviestą dubenyje sumaišykite su pienu. Drungname mišinyje ištirpinkite mieles, įberkite šafrano arba ciberžolės.

2. Miltus sumaišykite su cukrumi, kardamonu ir druska. Supilkite mielių mišinį ir užminkykite tešlą (jeigu reikia, įberkite daugiau miltų ir minkykite, kol nebelips prie indo).

3. Minklę uždenkite ir laikykite šiltai apie 40–50 minučių, kol pakils dvigubai.

4. Pakilusią tešlą padalykite į 2 ar 3 lygias dalis, iš jų padarykite pailgus batonėlius. Juos sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą, uždenkite ir dar palaikykite šiltai 20–30 minučių.

5. Pakilusius batonėlius aptepkite plaktu kiaušiniu, apibarstykite saulėgrąžų (arba  sezamų) sėklomis ir kepkite 220 laipsnių orkaitėje apie 20 minučių. Atvėsti palikite orkaitėje.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė.

Ingredientai
Sviestas: 100.00 g
Pienas: 300.00 ml
Mielės: 30.00 g (šviežios)
Šafranas: 2.00 g (2,5 g arba 1 arbat. š. ciberžolės)
Miltai: 600.00 g (kvietiniai)
Cukrus: 3.00 valg. š.
Kardamonas: 1.00 arbat. š. (maltas)
Druska: 2.00 g (0,5 arbat. š.)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Saulėgrąžos: 1.00 valg. š. (arba sezamų sėklų - apibarstyti)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Saulėgrąžų ir šokolado saldainiai
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
0.0 / 0
Kaip gaminti

1. Saulėgrąžas pakepinkite.

2. Karšto vandens vonelėje ištirpdykite šokoladą ir sviestą, suberkite kepintas saulėgrąžas ir viską sumaišykite.

3. Ant kepimo popieriaus šaukšteliu dėkite mažus saulėgrąžų kauburėlius ir palikite sustingti. Jei norite, ant jų galite pabarstyti kokosų drožlių. Skanaus!

Paprasta, skanu ir puiki idėja kalėdinei dovanėlei!

Receptą atsiuntė Jolanta Muniuvienė

Ingredientai
Juodasis šokoladas: 200.00 g
Sviestas: 40.00 g
Saulėgrąžos: 200.00 g (išgliaudytos)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Komentarai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Gera keliauti kartu

Praktiški patarimai

Video

03:16
01:33
01:16

RESTA 2019

Naviguok į ateitį

Sveikata

Jauskitės gražūs

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką