Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saulėtam savaitgaliui – greita grybų sriuba ir prašmatnus morenginis tortas

Kol grybų sezonas dar nesibaigė, metas išsivirti jų sriubos. O pasigardžiavimui gali tikti skanėstas su dar viena sezonine gėrybe – lazdyno riešutais. Kaip greitai paruošti grybų sriubą ir iškepti morenginį lazdyno riešutų tortą, TV laidoje „Gardu Gardu“ demontruoja jos vedėjai šefas Gian Luca Demarco ir konditeris Ali Gadžijevas.
Savaitgalio patiekalai
Savaitgalio patiekalai / TV3 nuotr.

Miško grybų sriuba

Ingredientai:

sriubai:

  • 4 baravykai;
  • 3 saujos voveraičių;
  • 1 saliero stiebas;
  • 1 didesnė morka;
  • 1 baltas svogūnas;
  • ypač tyro alyvuogių aliejaus;
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnelis maltų juodųjų pipirų;
  • žiupsnelio persilado prieskonių.

skrudintai duonai:

  • baltos duonos;
  • ypač tyro alyvuogių aliejaus;
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnelis maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Užkaisti puodą su 1 l vandens, įdėti trečdalį morkos, trečdalį svogūno ir trečdalį saliero stiebo. Kai vanduo užvirs įberti druskos, pipirų ir persilado prieskonių, sumažinti kaitrą ir virti sultinį.

2. Likusias daržovių dalis supjaustyti labai smulkiais kubeliais.

4. Gilesnėje keptuvėjė įkaitinti alyvuogių aliejų ir suberti susmulkintas daržoves. Pakepinti 3-5 minutes (priklausomai nuo to, kokio kietumo daržoves mėgstate). Tada suberti norimo dydžio supjaustytas voveraites, išmaišyti ir dar viską pakepinti 3-5 minutes. Sudėti plonai riekelėmis supjasutytus 3 baravykus, išmaišyti ir pakepinti 3-5 minutes.

5. Ketvirtąjį baravyką supjaustyti išilgai per visą kotą ir galvą riekelėmis. Apvolioti jas miltuose ir apkepinti gerai įkatintoje keptuvėjė su alyvuogių aliejumi ir žiupsneliu persilado prieskonių. Apskrudusias riekelės išimti iš keptuvės ir padėti ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų aliejaus perteklius.

6. Baltą duoną supjaustyti riekelėmis, apšlakstyti alyvuogių aliejumi ir pabarstyti druska bei maltais juodaisiais pipirais. Riekeles apskrudinti ant grotelių iki 200°C įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių.

7. Ant apkepintų daržovių ir grybų mišinio užpilti pusę išvirusio sultinio, išmaišyti. Gautą sriubą išpilstyti į dubenėlius ir dar užpilti atskirai sultinio. Dekoruoti apskrudusiomis baravykų riekelėmis ir patiekti su skrudinta balta duona.

TV3 nuotr./Miško grybų sriuba
TV3 nuotr./Miško grybų sriuba

Lazdyno riešutų morenginis tortas su plikytu kremu ir šviežiomis uogomis

Ingredientai:

morenginiam biskvitui:

  • 8 kiaušinių baltymai;
  • 130 g lazdyno riešutų;
  • 30 g miltų;
  • 160 g cukraus pudros;
  • 160 g cukraus;
  • 50 g juodojo šokolado.

plikytam kremui:

  • 400 ml pieno;
  • 4 kiaušinių tryniai;
  • 40 g cukraus;
  • 40 g kukurūzų krakmolo;
  • 1 arbat. šaukšt. cukraus pudros su vanilės sėklytėmis;
  • 40 g sviesto;
  • 1 valg. šaukšt. maskarponės sūrio.

papuošimui:

  • šviežių uogų (aviečių, šilauogių);
  • šviežios mėtos lapelių;
  • žiupsnelis cukraus pudros.

Gaminimas:

1. Į elektrinį smulkintuvą suberti miltus, cukraus pudrą ir lazdyno riešutus. Viską sumalti iki miltų konsistencijos.

2. Atskirti kiaušinių trynius ir baltymus.

3. Baltymus išplakti kartu su cukrumi iki standžių putų. Į baltymų masę po truputį berti sumaltus birius produktus ir iš lėto maišyti iki vientisos masės. Gautą masę sudėti į konditerinį maišelį ir tolygiai paskirstyti masę apvalioje kepimo formoje arba žiede. Padaryti aukštesnę sienelę ties formos kraštu. Paviršių apibarstyti juodoju šokoladu ir kepti 15 minučių iki 160°C įkaitinoje orkaitėje.

4. Trynius išplakti kartu su cukrumi, vaniline cukraus pudra ir kukurūzų krakmolu iki kreminės konsistencijos.

5. Prikaistuvyje užvirti pieną ir po truputį pilti jį į trynių masę bei nuolat plakti. Gautą masę grąžinti atgal į prikaistuvį, sumažinti kaitrą, įdėti sviestą ir maišyti, kol ištirps bei kremo masė taps blizgi. Nukelti nuo kaitros, supilti į dubenį ir uždengti paviršių maistine plėvele. Padėti į šaldytuvą, kad visiškai atvėstų.

6. Iškepusį biskvitą išimti iš kepimo formos ir padėti ant serviravimo lėkštės ar padėklo, kad atvėstų.

7. Išimti atvėsusį kremą iš šaldytuvo, nuimti maistinę plėvelę ir įdėti į jį gerą šaukštą maskarponės sūrio. Naudojant elektrinį plakiklį perplakti masę iki purumo. Gautą kremą sudėti į konditerinį maišelį ir gražiai paskirstyti ant biskvito paviršiaus.

TV3 nuotr./Lazdyno riešutų morenginis tortas su plikytu kremu ir šviežiomis uogomis
TV3 nuotr./Lazdyno riešutų morenginis tortas su plikytu kremu ir šviežiomis uogomis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius