Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Saulėto savaitgalio valgiaraštis: grilis, gaivios sriubos, braškės ir kiti malonumai

Šiltos, net karštos dienos šį pavasarį, atrodo, ne atsitiktinumas, bet maloni tendencija. Prieš akis dar vienas šiltas ir saulėtas savaitgalis, tad pats metas ieškoti receptų grilio patiekalams, skanėstams su braškėmis ir kitomis naujo derliaus gėrybėmis. Rinkitės ir... skanaus!
Saulėto savaitgalio meniu
Saulėto savaitgalio meniu / Vida Press nuotr.

Salotos, užkandžiai, pusryčių patiekalai:

Sumuštiniai su ridikėliais
Receptas: Sumuštiniai su ridikėliais
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.8 / 63
Receptas
Ingredientai
Duona: 4.00 vnt. (duonos arba prancūziškojo batono riekės)
Varškė: 200.00 g
Grietinė: 1.00 valg. š.
Ridikai: 6.00 vnt.
Petražolės: 1.00 valg. š.
Krapai: 1.00 valg. š.
Sviestas: 30.00 g
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Nuplaukite petražoles ir krapus, nuvarvinkite, smulkiai sukapokite.

2. Dubenyje išsukite varškę su grietine, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir prieskoninėmis žolelėmis, gerai išmaišykite.

3. Ant duonos riekės užtepkite sviesto, varškės kremo, uždėkite griežinėliais pjaustytų ridikėlių, papuoškite svogūnų laiškais ir pipirinių daigais. Jeigu naudosite prancūziškąjį batoną, prieš tai riekeles paskrudinkite orkaitėje.

Kulinaro patarimas. Jei mėgstate aštriau, išspauskite į varškę skiltelę česnako arba įmaišykite šaukštelį krienų. Ant sumuštinio dar galite uždėti lašišos ar kumpio griežinėlį – bus sočiau.

Plačiau skaitykite: Kaip paruošti sveikesnius sumuštinius

Suskleisti
Kišas su špinatais
Receptas: Kišas su špinatais
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 20 min.
3.5 / 30
Receptas
Ingredientai
Miltai: 150.00 g
Sviestas: 100.00 g (ir 2 valg. š. įdarui)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (ir 2 vnt. įdarui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (ir įdarui taip pat)
Špinatai: 400.00 g (pakelis šaldytų, įdarui)
Pienas: 240.00 ml (įdarui)
Sūris: 150.00 g (fermentinio, įdarui)
Varškės sūris: 150.00 g (įdarui)
Porai: 1.00 vnt. (įdarui)
Salierai: 2.00 vnt. (lapkočiai, įdarui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (½ šaukštelio maltų, įdarui)
Muskatas: 1.00 arbat. š. (¼ šaukštelio maltų muskatų riešutų, įdarui)
Kaip gaminti

1. Miltus sumaišykite su druska, ant viršaus užtarkuokite šaltą sviestą ir pirštais trinkite, kol neliks sausų miltų. Tada viduryje padarykite duobutę, supilkite išplaktą kiaušinį ir mentele maišykite, kol tešla pradės lipti į vieną gumulą. Jį suspauskite, suvyniokite į plėvelę ir bent 30 min. palaikykite šaldytuve.

2. Atšalusią tešlą iškočiokite į 0,5 cm storio lakštą, perkelkite į apvalią kepimo formą, subadykite šakute ir 180°C karštumo orkaitėje kepkite apie 15 min.

3. Paruoškite įdarą: pagal nurodymus ant pakuotės apvirkite špinatus. Supilkite į sietelį ir palikite nuvarvėti. Salierus ir porus supjaustykite griežinėliais ir keptuvėje išlydytame svieste kepkite, kol suminkštės. Ataušinkite ir sumaišykite su špinatais.

4. Ant praaušusio pyrago pagrindo sutrupinkite varškės sūrį, sukrėskite špinatų masę, o ant viršaus suberkite tarkuotą fermentinį sūrį.

5. Kiaušinius išplakite su pienu, druska, pipirais, muskatų riešutais ir supilkite ant pyrago. 175°C karštumo orkaitėje kepkite 45 min.  

Suskleisti
Bulvės su ridikėliais
Receptas: Bulvės su ridikėliais
3 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 25
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 500.00 g (mažos šviežios)
Ridikėliai: švieži 2.00 sauja
Salotos: 10.00 g (salotinės sultenės)
Agurkai: 3.00 vnt. (maži)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Svogūnų laiškai: 5.00 g (pusė šaukšto - užpilui)
Petražolės: 1.00 arbat. š. (užpilui)
Krapai: 1.00 arbat. š. (užpilui)
Peletrūnas: 1.00 arbat. š. (užpilui)
Jogurtas: 200.00 ml (arba liesos grietinės - užpilui)
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (grūdėtosios - užpilui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (užpilui)
Cukrus: 1.00 žiupsnelis (užpilui)
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (užpilui)
Kaip gaminti

1. Bulves gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, tada pasūdykite, apšlakstykite aliejumi, su lupenomis iškepkite orkaitėje, atvėsinkite ir supjaustykite vidutinio storio griežinėliais.

2. Salotines sultenes nuplaukite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.

3. Ridikėlius ir agurkus nuplaukite, supjaustykite griežinėliais.

4. Bulves, agurkus, salotines sultenes ir ridikėlius išdėliokite lėkštėse, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir apliekite padažu.

5. Paruoškite padažą: prieskoninius žalumynus smulkiai sukapokite ir užpilkite jogurtu, sumaišytu su smulkintais kietai virtais kiaušiniais, pagardinkite druska, pipirais, cukrumi ir grūdėtosiomis garstyčiomis.

6. Prieš užpildama ant bulvių, padažą pertrinkite per sietelį – bus vientisesnis.

Suskleisti
Salotos su šparagais
Receptas: Salotos su šparagais
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.6 / 8
Receptas
Ingredientai
Smidrai: 400.00 g (šparagai švieži)
Agurkai: 150.00 g
Ridikėliai: 100.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (kietai virti)
Gražgarstės: 50.00 g
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Garstyčios: 1.00 arbat. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (1 arbat. š. - sulčių)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Kaip gaminti

1. Šviežius šparagus išvirkite (apie 15 min.), ataušinkite ir supjaustykite gabaliukais.

2. Ridikėlius supjaustykite skiltelėmis, agurkus – kubeliais. Gražgarstes kruopščiai nuplaukite ir nuvarvinkite. Viską, išskyrus kiaušinius, sudėkite į salotinę, pasūdykite, įberkite pipirų, žiupsnelį cukraus, išmaišykite.

3. Iš aliejaus, garstyčių, su druska sutrinto česnako ir citrinų sulčių paruošti padažą, supilkite ant salotų ir išmaišykite. Ant viršaus išdėliokite kiaušinių puseles.     

Suskleisti
Ridikėlių traškučiai
Receptas: Ridikėlių traškučiai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.3 / 12
Receptas
Ingredientai
Ridikėliai: 20.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Karis: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (česnakinė ir paprasta)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardą. Apipurškite aliejumi.
  2. Ridikėlius nuplaukite ir supjaustykite kuo plonesniais griežinėliais. Paprasčiausia tai padaryti su specialia daržovių pjaustykle. Jei neturite tokios, tiks bulvių skustukas ar aštrus peilis. Stenkitės, kad griežinėliai būtų kuo vienodesnio storio.
  3. Suberkite paruoštus ridikėlių griežinėlius į dubenį ir uždenkite maistine plėvele. Pakaitinkite mikrobangų krosnelėje apie 40 sek., kad suminkštėtų. Nuimkite plėvelę, nupilkite skystį ir gerai nusausinkite.
  4. Perdėkite gerai nusausintus ridikėlius į kitą dubenį. Supilkite į jį alyvuogių aliejų ir suberkite prieskonius. Gerai sumaišykite.
  5. Ridikėlių griežinėlius išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Griežinėlius dėliokite vieną šalia  kito vienu sluoksniu.
  6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių. Tuomet apverskite, sumažinkite temperatūrą iki 110 ºC  ir kepkite dar apie 20 minučių. Kepimo laikas labai priklauso nuo griežinėlių storio, todėl nuolat stebėkite juos kepimo metu.
  7. Iškepusius ridikėlių traškučius išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite. Patiekite netrukus.  
Suskleisti
Lietiniai ryžių miltų blynai su špinatų ir fetos įdaru
Receptas: Ryžių miltų lietiniai su špinatų ir fetos įdaru
5 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.1 / 53
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (lietiniams)
Miltai: 130.00 g (ryžių - lietiniams)
Pienas: 250.00 ml (lietiniams)
Alyvuogių aliejus: 10.00 ml (kepimui ir 1 valg. š. - įdarui)
Svogūnai: 1.00 vnt. (įdarui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (įdarui)
Kumpis: 100.00 g (mėgstamo (nebūtina) - įdarui)
Špinatai: 100.00 g (įdarui)
Fetos sūris: 100.00 g (150 - 200 - įdarui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų - įdarui)
Kaip gaminti

PARUOŠKITE ĮDARĄ

  1. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą alyvuogių aliejaus.
  2. Suberkite smulkiai supjaustytą svogūną ir pakepinkite, kol šis taps skaidrus ir suminkštės.
  3. Suberkite kapotą česnaką ir pakepinkite dar minutę.
  4. Jei naudojate, suberkite į keptuvę kubeliais supjaustytą mėgstamą kumpį ir pakepinkite, kol šis gražiai apskrus.
  5. Suberkite špinatų lapus ir pakepinkite, kol jie suminkštės.
  6. Pagardinkite maltais juodaisiais pipirais ir išmaišykite.
  7. Atidėkite į šalį (jei tik įmanoma, šiltai), kol iškepsite lietinius blynus.

IŠKEPKITE LIETINIUS BLYNUS

  1. Į dubenį įmuškite kiaušinį, suberkite ryžių miltus ir supilkite pieną. Išplakite iki vientisos masės.
  2. Ištepkite keptuvę šlakeliu alyvuogių aliejaus ir įkaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies. Kai aliejus įkais, sumažinkite ugnį.
  3. Pilkite samtį tešlos į keptuvės centrą ir nedelsdami, paėmę keptuvę už rankenos ir ją judindami, paskirstykite tešlą tolygiai per visą keptuvės dugną.
  4. Kepkite apie 1–2 minutes, kol blynas gražiai apskrus.
  5. Atsargiai apverskite apkepusį blyną jums įprastu būdu – ore, rankomis anr mentele.
  6. Kitą blyno pusę taip pat kepkite apie 1–2 minutes, kol gražiai apskrus.
  7. Išimkite iškepusį blyną iš keptuvės į lėkštę ir atidėkite į šalį.
  8. Vėl keptuvę ištepkite šlakeliu aliejaus. Taip iškepkite visus lietinius blynus. 
  9. Ant kiekvieno lietinio blyno ketvirtadalio paskleiskite po šaukštą paruošto įdaro, ant viršaus užbarstykite po saują trupinto fetos sūrio. Perlenkite blyną per pusę ir dar kartą per pusę, kad gautumėte trikampio formą.
  10. Patiekite nedelsdami.
Suskleisti
Mocarelos brusketos su šparagais ir žalumynais
Receptas: Mocarelos brusketos su šparagais ir žalumynais
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
2.6 / 5
Receptas
Ingredientai
Mocarelos sūris: 200.00 g (būtų idealu, jei naudotumėt mocarela di bufala)
Šparagai: 7.00 vnt.
Bazilikai: 20.00 g (šviežio)
Meškiniai česnakai: 15.00 g (šviežių)
Mėtos: 15.00 g (šviežių)
Apelsinai: 1.00 vnt.
Citrinos sultys: 2.00 valg. š.
Čiabata: 1.00 vnt. (nedidelis kepaliukas)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Griliaus keptuvėje arba orkaitėje apskrudinkite iš abiejų pusių riekelėmis supjaustytą ciabatą.

2. Smulkiai susmulkinkite mėtas, meškinius česnakus ir bazilikus. Juos dėkite į lėkštę (užpildykite pusę lėkštės). Kubeliais supjaustykite mocarelą ir dėkite į kitą lėkštės pusę. Ant lėkštėje esančių produktų užbarstykite šiek tiek druskos, šviežiai grūstų juodųjų pipirų, užtarkuokite apelsino žievelės.

3. Į švarų dubenėlį išspauskite 2 šaukštus apelsino sulčių, tiek pat citrinos sulčių ir 3 šaukštus alyvuogių aliejaus. Išmaišykite.

4. Švariai nuplautus ir nusausintus šparagus perlaužkite ir nulūžusią apatinę dalį išmeskite (arba panaudokite verdant sultinį).

5. Liko sukonstruoti brusketą, tik tai reikia daryti prieš pat patiekiant.

6. Įkaitinkite griliaus keptuvę, įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus ir 2 minutes kepkite šparagus, išspauskite likusio apelsino sultis, pakratykite šparagus keptuvėje, pabarstykite šiek tiek druskos, dar 1 minutė ir šparagai paruošti.

7. Ant ciabatos klokite sluoksnį susmulkintų prieskoninių žolelių. Patogiausia tai iš karto padaryti su visomis riekelėmis. Tada dėkite moracelos kubelius ir galiausiai papuoškite šparagu. Valgykite iš karto, nes jei ilgai laikysite, ciabata praras savo traškumą.

Suskleisti
Šalta pasta su gražgarsčių pestu ir vynuoginiais pomidoriukais
Receptas: Šalta pasta su gražgarsčių pestu ir vynuoginiais pomidoriukais
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.9 / 7
Receptas
Ingredientai
Makaronai: 320.00 g (labiausiai tinka „mezze maniche“ formos)
Gražgarstės: 120.00 g
Česnakai: 1.00 skiltelės
Graikiniai riešutai: 12.00 vnt.
Pomidorai: 12.00 vnt. (vynuoginių)
Alyvuogių aliejus: 0.50 st.
Kaip gaminti

1. Įpilkite į puodą 1, 5 litro vandens, užvirinkite, pasūdykite kokybiška stambia druska. Išvirkite pastą „mezze maniche“ keliomis minutėmis trumpiau, nei parašyta ant pakuotės, atvėsinkite.

2. Elektriniu plaktuvu susmulkinkite ir išsukite iki kremo konsistencijos gražgarstes, riešutus, tarkuotą „pecorino romano“ sūrį, alyvuogių aliejų.

3. Vynuoginius pomidoriukus perpjaukite pusiau.

4. Pašlakstykite pastą tyru alyvuogių aliejumi, išmaišykite. Sumaišykite pastą su gražgarsčių pestu.

5. Patiekdami lėkštėje papuoškite vynuoginiais pomidoriukais ir gražgarsčių lapeliais.

Suskleisti
Britiškos bandelės „scones“ su braškių pagardu
Receptas: Britiškos bandelės „scones“ su braškių pagardu
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.6 / 5
Receptas
Ingredientai
Miltai: 325.00 g (tešlai)
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š. (tešlai)
Cukrus: 40.00 g (tešlai)
Sviestas: 75.00 g (šalto, supjaustyto gabalėliais; tešlai)
Kefyras: 250.00 ml (tešlai)
Druska: 0.25 arbat. š. (tešlai)
Vanilės ekstraktas: 2.00 arbat. š. (perpus tešlai ir braškių pagardui)
Braškės: 400.00 g (tinka ir šaldytos; braškių pagardui)
Džemas: 3.00 valg. š. (aviečių ar juodųjų serbentų; braškių pagardui)
Krakmolas: 1.00 valg. š. (braškių pagardui)
Kaip gaminti

Scones pagaminamos taip paprastai, kad net darželinukas laisvai susitvarkytų su šia užduotimi! Vienintelė taisyklė, kurios dera laikytis – tai neperminkyti tešlos. Kuo lipnesnė ji bus, kuo prasčiau sumaišyti ingredientai, tuo puresnės išeis bandelės!

Dažniausiai scones būna apvalios arba trikampės, o jų dydį galite nustatyti patys! Po 20 minučių karštoje orkaitėje visi namai pakvips dieviškais kvapais. Nesuvalgytus scones pravartu užšaldyti, o kai norėsite ir vėl pasilepinti minkšta bandele, palaikykite ją išėmę iš šaldiklio apie 20–30 minučių, tada įdėkite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių ir pašildykite apie 6–10 minučių (priklausomai nuo bandelės didumo).

1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių.

2. Sumaišykite miltus ir kepimo miltelius, tada persijokite viską į dubenį. Suberkite cukrų ir sviestą ir lengvai pirštais ištrinkite (nesijaudinkite, jei liks sviesto gabalėlių, jie padarys šiuos kepinius minkštesnius!)

3. Supilkite kefyrą, vanilę ir druską ir rankomis arba šaukštu lengvai išmaišykite, kol tešla sušoks į vieną lipnų rutulį. Tik nepermaišykite!

 

4. Dėkite tešlą ant pergamentinio popieriaus lakšto ir suploninkite, suformuodami apie 2 cm storio apskritimą. Stikline (arba specialia tešlos pjaustymo formele) išspauskite apskritimus, išstumdydami juos toliau vienas nuo kito, kad nesiliestų kepant. Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 20 min. arba kol paruduos ir taps traškūs.

5. Kol scones kepa, pasigaminkite braškių pagardą: braškes sudėkite į mažą puodą (didesnes supjaustykite ketvirčiais) ir kaitinkite kelias minutes, kol braškės suminkštės ir atsiras skysčio. Sudėkite džemą, dar pakaitinkite minutę, tada per sietelį įsijokite krakmolą tiesiai į verdančią braškių masę, nuolat maišydami. Pabaigoje supilkite vanilės ekstraktą ir dar minutę kitą pakaitinkite, kol gauskite norimą padažo konsistenciją. Atvėsinkite.

6. Patiekite scones šiltus, su plakta grietinėle arba graikišku jogurtu ir su braškių pagardu.

Suskleisti
Omletas su žalumynais ir sūriu
Receptas: Omletas su špinatais ir sūriu
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.7 / 46
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 6.00 vnt.
Sūris: 125.00 g (tarkuoto)
Porai: 50.00 g
Pienas: 100.00 ml
Špinatai: 150.00 g
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 0.30 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Svogūnų laiškai: 7.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Porus ir svogūnų laiškus supjaustykite, tuomet viską kelias minutes patroškinkite keptuvėje su lašeliu alyvuogių aliejaus.

2. Kiaušinius ir pieną išplakite bei pagardinkite prieskoniais.

3. Sūrį supjaustykite mažais kubeliais ir suberkite jį kartu su porais, smulkintais špinatais ir svogūnų laiškais į kiaušinių plakinį.

4. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, supilkite paruoštą mišinį ir pakepinkite apie 5 minutes. Omletą pašaukite į įkaitintą orkaitę bei kepkite tol, kol susiformuos auksinė plutelė.

Suskleisti

Šaltosios sriubos:

Braškių šaltsriubė
Receptas: Pikantiška braškių šaltsriubė
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 40 min.
3.6 / 17
Receptas
Ingredientai
Braškės: 500.00 g (gerai prinokusių)
Pomidorai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio, supjaustytas kubeliais)
Agurkai: 0.50 vnt. (supjaustytas kubeliais)
Paprikos: 0.50 vnt. (raudonosios, supjaustytas kubeliais)
Česnakai: 1.00 skiltelės (sutrinta)
Čiobreliai: 0.50 arbat. š. (šviežių)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Daržovių sultinys: 0.50 puodelis (atvėsinto; tinka ir paruoštas iš ekologiško sultinio kubelio)
Kaip gaminti

Procesas toks, jog paprasčiau nebūna: dėkite, pilkite, berkite visus ingredientus į elektrinį trintuvą ir įjungę didžiausią galingumą sutrinkite iki vientisos tyrės. Palikite šaldytuve porai valandų, kad atšaltų.

Supilstykite į dubenėlius ar stiklines, galite papuošti braškių ketvirčiais, šviežių mėtų, bazilikų ar petražolių lapeliais. Prie sriubos idealiai tiks traškus prancūziškas batonas.

Suskleisti
Turkiška jogurto šaltsriubė
Receptas: Turkiška jogurto šaltsriubė
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.7 / 72
Receptas
Ingredientai
Jogurtas: 500.00 g (natūralaus, geriausiai – turkiško arba graikiško)
Agurkai: 2.00 vnt. (vidutiniai)
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Krapai: 3.00 vnt. (šakelės)
Mėtos: 1.00 žiupsnelis
Česnakai: 1.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Nulupkite agurkus ir supjaustykite į smulkius bei plonus gabalėlius. Sumaišykite su druska ir palikite, kol ruošime jogurtą.

2. Įpilkite jogurtą į dubenį. Plakdami įpilkite maždaug stiklinę vandens (pagal mėgstamą tirštumą) ir gerai išmaišykite.

3. Sudėkite agurkus, traiškytą česnaką, susmulkintus krapus ir mėtas. Išmaišykite ir paviršių apšlakstykite aliejumi.

4. Valgykite atšaldytą. Tinka ir į sriubą įmestas ledo gabaliukas.

Suskleisti
Šalta agurkų sriuba
Receptas: Šalta agurkų sriuba su mėtomis ir jogurtu
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 15 min.
2.8 / 34
Receptas
Ingredientai
Agurkai: 3.00 vnt. (dideli)
Jogurtas: 2.00 valg. š. (graikiško)
Mėtos: 4.00 vnt. (lapeliai)
Citrinos: 0.50 vnt. (išspaustų sulčių)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 2.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 2.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Supjaustykite agurką smulkiais gabalėliais ir sudėkite į trintuvą su kitais ingredientais. Viską sutrinkite iki vientisos masės.

2. Atšaldykite sriubą, palikę ją valandai šaldytuve

3. Sriubą patiekite vėsiuose dubenėliuose. Galite papuošti agurko juostelėmis, mėtų lapeliais ir apšlakstydami graikišku jogurtu.

Suskleisti
Baltoji šaltsriubė su ridikėliais
Receptas: Baltoji šaltsriubė su ridikėliais
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.9 / 132
Receptas
Ingredientai
Kefyras: 500.00 ml (šaltibarščių)
Agurkai: 1.00 vnt. (ilgas)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (virti)
Ridikėliai: 8.00 vnt.
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja (ryšulėlis)
Krapai: 1.00 vnt. (ryšulėlis)
Vanduo: 1.00 st. (0,5 virinto, atvėsusio)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Svogūnų laiškus ir krapus susmulkinkite, agurką ir ridikėlius supjaustykite.
  2. Viską suberkite į kefyrą. Įpilkite vandens (jei mėgstate tirštą, galite ir nepilti). Pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais.
  3. Patiekdami šaltsriubę apibarstykite pjaustytais kiaušiniais.
  4. Šis patiekalas skaniausias gerai atvėsintas, su karštomis bulvėmis.

 

Suskleisti
Burokėlių ir apelsinų šaltsriubė
Receptas: Burokėlių ir apelsinų šaltsriubė
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.1 / 36
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 800.00 g (švieži jauni)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Kalendros: 2.00 valg. š. (maltos)
Sultinys: 1.00 l (1,2 l daržovių arba paukštienos)
Apelsinai: 2.00 vnt. (dideli)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Batonas: 1.00 st. (gruzdučiai)
Kaip gaminti
  1. Burokėlius nuplaukite, nulupkite, dar sykį nuplaukite ir susmulkinkite. Nuluptą svogūną supjaustykite griežinėliais. Apelsinus nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, nuplikykite verdančiu vandeniu. Nuo vieno nusausinto vaisiaus nutarkuokite žievelę, iš abiejų išspauskite sultis.
  2. Puode įkaitinkite porą šaukštų alyvuogių aliejaus. Sudėkite smulkintus svogūnus ir kepinkite, kol pagels. Suberkite kalendras ir maišydama kepinkite dar 3 minutes. Sudėkite smulkintus burokėlius, supilkite sultinį, išmaišykite. Kai užvirs, puodą uždenkite, virkite sriubą apie 20 minučių. Sutrinkite elektrine trintuve, palikite atvėsti.
  3. Įmaišykite tarkuotas apelsinų žieveles, citrusų sultis. Pagal skonį pasūdykite, pagardinkite maltais juodaisiais pipirais, išmaišykite. Porą valandų šaldykite.  Tiekdama į kiekvieną ledinės sriubos dubenį įberkite smulkinto mėlynųjų pelėsių sūrio, batono gruzdučių.
Suskleisti
Lietuviški šaltibarščiai
Receptas: Lietuviški šaltibarščiai
3 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.3 / 571
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 500.00 g (marinuoti obuolių sultyse)
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Agurkai: 200.00 g
Krapai: 20.00 g
Kefyras: 1.00 l
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Kiaušinius kietai išvirkite, atvėsinkite ir nulupkite. Supjaustykite gabalėliais.

2. Agurkus supjaustykite nedideliais simetriškais gabalėliais. Susmulkinkite krapus ir svogūnų laiškus.

3. Nuo burokėlių nusunkite skystį ir sukrėskite juos į didelį dubenį. Suberkite smulkintus agurkus, žalumynus, supilkite ant viršaus kefyrą. Jei mėgstate skystesnius šaltibarščius, galite šiek tiek atskiesti pienu ar virintu vandeniu iki reikiamos konsistencijos. Pagal skonį pasūdykite.

4. Tiekite atvėsintus su karštomis bulvėmis.

 

Suskleisti

Grilio patiekalai:

Grilio dešrelės
Receptas: Grilio dešrelės
5 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.5 / 11
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 1.00 kg (nevirtų kiaulienos dešrelių (kuo plonesnių – bus lengviau susukti))
Česnakai: 1.00 vnt.
Svogūnai: 3.00 vnt.
Prieskoniniai žalumynai: 40.00 g (sauja šviežių)
Kaip gaminti

1. Svogūnus supjautykite stambesniais kvadratėliais (kad būtų patogu verti ant iešmų), česnakus išskirstykite skiltelėmis ir nulupkite.

2. Kiekvieną dešrelę susukite ir pramaišiui su svogūnų gabaliukais ir česnakų skiltelėmis suverkite ant iešmų.

3. Ant vidutinio karštumo žarijų vis pavartydami kepkite 10–15 min.

4. Iškepusias dešreles apibarstykite susmulkintais prieskoniniais žalumynais.

Suskleisti
Kiauliena ant grotelių
Receptas: Kiauliena ant grotelių
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.3 / 23
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 1.00 kg (kumpio)
Garstyčios: 3.00 valg. š.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Laurų lapai: 3.00 vnt.
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Actas: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Marinatą ruoškite taip: sumaišykite 3 šaukštus garstyčių, smulkintą česnaką, įberkite maltų pipirų, lauro lapelius, druskos, šaukštelį acto. Viską sumaišykite.

2. Iš kiaulienos suformuokite kepsnius, išmuškite juos plaktuku, skirtu mėsai mušti, įtrinkite marinatu. Palikite parai laiko pasimarinuoti.

3. Kepkite ant grotelių. Patiekite su mėgstamomis daržovėmis.

Skanaus :)

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti
Vištienos kukulių ir daržovių šašlykai
Receptas: Vištienos kukulių ir daržovių šašlykai
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
2.0 / 4
Receptas
Ingredientai
Faršas: 700.00 g (700 - 800 vištienos filė)
Vištienos prieskoniai: 3.00 g (žiupsnelis)
Prieskoniniai žalumynai: 4.00 g (žiupsnelis)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Grietinėlė: 3.00 valg. š. (riebios, tinka ir grietinė)
Paprikos: 1.00 vnt. (saldžiosios geltonos)
Cukinijos: 1.00 vnt.
Pomidorai: 10.00 vnt. (vyšniniai)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Vištienos faršą sumaišykite su grietinėle ar grietine, vištienos prieskoniais, pipirais, druska ir labai gerai išsukite. Šlapiomis rankomis formuokite graikinio riešuto dydžio kukulius ir apkepkite keptuvėje ant didesnės ugnies nuolat vartydami, kad gražiai apskrustų.

2. Vyšninius pomidorus, griežinėliais pjaustytą cukiniją ir smulkintą papriką pabarstykite žolelių mišiniu, pipirais, druska ir apšlakstykite aliejumi. Viską gerai išmaišykite ir leiskite 10 minučių pastovėti, kad įsigertų prieskoniai. Ant medinių pagaliukų paeiliui verkite kukulius ir daržoves. Vėrinukus kepkite 200 laipsnių orkaitėje ant grotelių 10–15 minučių.

3. Taip paruoštus vėrinukus galima kepti įjungus kepintuvo su ventiliatoriumi funkciją, tik kukulių nereikia apkepti.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė

 

Suskleisti
Spalvotas šašlykas
Receptas: Spalvoti šašlykai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.1 / 7
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 800.00 g ((sprandinės))
Svogūnai: 4.00 vnt. ((4-5 dideli))
Cukinijos: 1.00 vnt.
Paprikos: 2.00 vnt. ((skirtingų spalvų))
Druska: 2.00 arbat. š. ((pagal skonį))
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis ((pagal skonį))
Provanso žolelių prieskoniai: 1.00 arbat. š. ((pagal skonį))
Aliejus: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Supjaustykite kiaulienos sprandinę į stambius kvadratėlius. Taip pat stambiais kvadratėliais supjaustykite svogūnus. Svogūnus dėkite į dubenį kartu su supjaustyta kiauliena. Įberkite maltų pipirų ir druskos.

 

2. Rankomis pamaigykite mėsą su svogūnais, maltais pipirais ir druska. Kuo geriau maigysite svogūnus, tuo daugiau svogūnų sulčių išsiskirs ir mėsa iškepus bus traškesnė ir aromatingesnė.

 

3. Dubenį su mėsa uždenkite plėvele ir palikite per naktį pastovėti šaldytuve ar kokioje vėsioje vietoje.

 

4. Supjaustykite cukiniją stambiais griežinėliais, o saldžiąsias paprikas stambiais kvadratėliais. Apšlakstykite aliejumi, pasūdykite, užberkite žolelių prieskoniais ir bent valandą iki kepimo palikite pastovėti.

 

5. Prieš kepant, pasiruoškite mėsos iešmukus. Tam puikiai tiks metaliniai ar mediniai iešmukai. Verkite užmarinuotos mėsos gabaliuką ant iešmo, tada verkite cukinijos griežinėlį ir saldžiosios paprikos kvadratėlį. Tada vėl verkite mėsos gabaliuką ir taip iki galo.

 

6. Kepkite ant žarijų, kol gražiai apskrus ir pakvips. Skanaus!

 

V. Ramašauskaitės nuotr./Spalvotas šašlykas
V. Ramašauskaitės nuotr. / Spalvoti šašlykai

 

Receptas Viktorijos Ramašauskaitės

Suskleisti
Jautienos kepsnys ant grotelių
Receptas: Jautienos kepsniai ant grotelių
5 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.7 / 26
Receptas
Ingredientai
Jautiena: 1.00 kg (filė)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Sultys: 5.00 valg. š. (citrinų)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (malti - pagal skonį)
Medus: 1.00 arbat. š.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Sviestas: 50.00 g
Aitrioji paprika: 1.00 vnt.
Prieskoniniai žalumynai: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Supjaustykite kepsniams jautieną ir įtrinkite druska bei pipirais.

2. Paruoškite marinatą: sumaišykite citrinų sultis su alyvuogių aliejumi ir medumi. Apliekite juo kepsnius. Palaikykite kelias valandas, o dar geriau per naktį.

3. Paruoštus kepsnius dėkite ant grotelių ir apkepkite iš abiejų pusių. Prieš baigdami kepti, uždėkite ant kiekvieno po gabalėlį sviesto ir apibarstykite mėgstamais žalumynais ir smulkinta aitriąja paprika.

4. Skanaukite su šviežiomis salotomis arba vyšniniais pomidoriukais.

Skaitykite daugiau: Kepame ant grotelių: 7 gardūs lauko kepsnių receptai

 

Suskleisti
Rytietiški šašlykai
Receptas: Rytietiški šašlykai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.8 / 52
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 1500.00 g (šašlykui)
Medus: 2.00 valg. š. (šašlykui)
Sojų padažas: 11.00 valg. š. (8 - šašlykui ir 3 - rytietiškui padažui)
Pipirai: 1.00 vnt. (0.5 čili - šašlykui ir 0.5 - rytietiškui padažui)
Česnakai: 5.00 skiltelės (3 - šašlykui ir 2 - rytietiškui padažui)
Imbieras: 2.00 vnt. (gabalėlis - šašlykui ir rytietiškui padažui)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (2 - šašlykui ir 2 - rytietiškui padažui)
Sezamo sėklos: 1.00 valg. š. (šašlykui)
Cukrus: 1.00 arbat. š. (rytietiškui padažui)
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt. (nedidelis - rytietiškui padažui)
Balzaminis actas: 3.00 arbat. š. (rytietiškui padažui)
Padažas: (saldžiaaštris kinietiškas - rytietiškui padažui) 3.00 valg. š.
Vynas: 3.00 valg. š. (raudono, sauso - rytietiškui padažui)
Sultinys: 1.00 puodelis (rytietiškui padažui)
Krakmolas: 1.00 valg. š. (rytietiškui padažui)
Kaip gaminti
  1. Mėsa supjaustykite nedideliais kubeliais.
  2. Česnaką, čili ir imbierą susmulkinkite, sumaišykite su likusiais ingredientais (jei medus tirštas, jį reikia šiek tiek pašildyti).
  3. Gautą marinatą supilkite ant mėsos ir viską gerai išmaišykite, palikite ~10 min marinuotis.
  4. Mėsa kepkite ant žarijų, pastoviai vartydami  (jei nevartysite medus greitai ims degti).

Prie tokios mėsos puikiai tinka rytietiškas padažas:

  1. Cukrų ir aliejų supilkite į keptuvę ir kaitinkite kol cukrus išsilydis ir taps rudas (paprasčiau tariant padeginamas).
  2. Svogūną, čili, imbierą ir česnaką susmulkinkite ir suberkite viską į padegintą cukrų, lengvai apkepkite.
  3. Labai atsargiai (aliejus labai stipriai taškysis) supilkite sultinį, viską gerai išmaišykite, įpilkite sojos, kinietiško padažo, balsamico ir vyno.
  4. Krakmolą ištirpinkite nedideliame kiekyje vandens ir supilkite į padažą (stebėkite konsistenciją, jei reikia įdėkite dar krakmolo arba įpilkite vandens).
 

Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI

Suskleisti
Sultingas vištienos blauzdelių šašlykas
Receptas: Sultingas vištienos blauzdelių šašlykas
4 asmenims
Pagaminsite per 5 val.
3.6 / 42
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 1500.00 g (blauzdelių)
Citrinos: 2.00 vnt.
Grietinė: 3.00 valg. š.
Apelsinai: 1.00 vnt. (žiupsnelis džiovintų žievelių)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (žirnelių)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Svogūnai: 1.00 vnt. (0,5)
Aliejus: 50.00 ml
Karis: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (1,5)
Sviestas: 50.00 g
Vanduo: 100.00 ml
Kaip gaminti
  1. Viščiuko blauzdeles nuplaukite ir pasūdykite.
  2. Į elektrinį trintuvą supilkite pipirus, pusę šaukštelio druskos ir apelsino žieveles, viską susmulkinkite.
  3. Tuomet sudėkite česnakus, aliejų, grietinę, supilkite vienos citrinos sultis ir vėl viską susmulkinkite, baigus sudėkite pusę smulkinto svogūno, kario prieskonius ir dar kartą pasidarbuokite trintuvu.
  4. Gautą masę supilkite ant viščiuko blauzdelių ir 4 val. įdėkite į šaldytuvą.
  5. Į metalinį indelį supilkite vandenį, išspauskite pusės citrinos sultis, sudėkite atšilusį sviestą, paskui indelį pastatyskite prie šašlykinės. Sviestas ištirps, o jūs šiuo mišiniu drėkinkite kepantį šašlyką.
  6. Šašlyką kepkite ant grotelių ar sumovę ant iešmelių.
  7. Taip pat sėkmingai galite iškepti gabalėliais supjaustytą viščiuką.
  8. Šašlyką patiekite su jums patinkančiomis daržovėmis, ryžiais ar duona. Skanaus!

Receptą atsiuntė Egidijus

Suskleisti
Aštrūs vištienos sparneliai
Receptas: Aštrūs vištienos sparneliai
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 45 min.
2.8 / 21
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 1.00 kg (sparnelių)
Actas: 1.00 valg. š. (1 - 2 raudono vyno acto arba raudono vyno)
Garstyčios: 2.00 arbat. š. (dižono)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (1 - 2)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Krapai: 1.00 sauja (pagal skonį)
Petražolės: 1.00 sauja (pagal skonį)
Čili pipiras: (pagal skonį) 1.00 žiupsnelis
Vištienos prieskoniai: 1.00 g (pagal skonį)
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja (smulkiai pjaustytų - nebūtina)
Kaip gaminti
  1. Prieskonines žoleles ir čili pipiriuką (recepto autorė deda tik šiek tiek, ne visą, čia priklauso, kokio aštrumo norite) supjaustykite smulkiai.
  2. Dėkite visus marinato ingridientus ant sparnelių, gerai įtrinkite ir palikite valandai ar kelioms.
  3. Recepto autorė po valandos „paragauja“ marinato, ar nieko netrūksta ir jei dar ko nors trūksta įdėkite norimų prieskonių. Ilgesniam laikui paliksite - geriau išsimarinuos. Bet jei labai skubate, užtenka ir geros valandos.
  4. Galite kepti ant grotelių.
  5. P.S. paskutinį sykį kepdama sparnelius, vietoj aliejaus įdėjau du šaukštus majonezo ir nedėjau čili pipiro. Gavosi labai skanūs, šiek tiek kitokie, daugiau česnakiniai sparneliai.

Receptą atsiuntė Inga B., Vilkaviškio raj.

 

Suskleisti
Griliuje kepti glazūruoti kiaulienos šonkauliukai
Receptas: Grilyje kepti glazūruoti kiaulienos šonkauliukai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.4 / 40
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 1.50 kg ((šonkaulių))
Druska: 2.00 valg. š. ((stambi))
Česnakai: 1.00 valg. š. ((miltelių))
Svogūnai: 0.50 valg. š. ((miltelių))
Čiobreliai: 0.50 arbat. š. ((džiovintų))
Raudonėliai: 0.50 arbat. š. ((džiovinti))
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š.
Pipirai: 0.50 arbat. š. ((kvapieji))
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Į atskirą indą suberkite visus mėsai marinuoti naudojamus sausuosius prieskonius ir įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus. Išmaišykite.
  2. Prieskonius su aliejumi įtrinkite į šonkauliukus.
  3. Uždengtą mėsą palikite marinuotis mažiausiai pusę valandos, tačiau jei laiko turite daugiau, ją palikti marinuotis galite ir visai nakčiai (mėsos marinavimui puikiai tinka ir plastikiniai užsegami arba vakuuminiai maišeliai – į juos įdėkite jau prieskoniais ištrintą mėsą ir sandariai uždarę dėkite į šaldytuvą marinuotis. Tokiu būdu mėsa gali marinuotis mažiausiai pusvalandį, bet ne daugiau kaip dvylika valandų).
  4. Kuomet mėsa jau bus pasimarinavusi, o grilis įkaitintas iki 150–200 laipsnių, dėkite ją kepti šonkauliukais į apačią.
  5. Iš abiejų pusių maždaug po 8 minutes apkepintus šonkauliukus ištraukite iš grilio ir įdėkite juos į folijos indą.
  6. Tuomet specialiu teptuku šonkauliukus padenkite pasiruošta barbekiu glazūra (receptą rasite paspaudę nuorodą), įpilkite šiek tiek vandens (tinka ir vynas, alus, obuolių sultys) ir, uždengę folija bei primažinę grilio temperatūrą, vėl dėkite kepti mažiausiai valandai.

Recepto autorė: Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos narė Galina Bovševič.

Suskleisti
Ėrienos kepsnys
Receptas: Ant grotelių kepta ėriena su šparagais ir žirnelių piurė
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.7 / 7
Receptas
Ingredientai
Ėriena: 600.00 g (arba 4 ėrienos nugarinės T-bone kepsniai)
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (džiovintų ir dar šakelė šviežio)
Mėtos: 1.00 arbat. š. (džiovintų ir dar kelios šakelės šviežių)
Citrinos: 0.50 arbat. š.
Šparagai: 150.00 g
Pomidorai: 8.00 vnt. (vyšniniai)
Bulvės: 4.00 vnt. (mažos)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. (tyro)
Druska: 0.30 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Į didesnį indą sudėkite džiovintus raudonėlius, mėtas, smulkintą šviežią raudonėlį, 1/3 susmulkintų šviežių mėtų, druskos, pipirų ir kelis šaukštus alyvuogių aliejaus. Gerai išmaišykite. Į marinatą sudėkite ėrienos kepsnius bei tolygiai paskirstykite jį rankomis. Palikite marinuotis apie 1 valandą.

2. Tuo metu pasiruošiame žaliųjų žirnelių piurė. Į verdantį vandenį suberiame žirnelius ir verdame tiksliai 3 minutes. Tik išvirus, nupilame šaltu vandeniu, kad žirneliai neprarastų spalvos. Dedame į elektrinį trintuvą kartu su citrinos sultimis ir 1/3 šviežių mėtų. Priklauso nuo trintuvo galingumo, bet jei jūsų piurė ne glotni – perkoškite ją per sietelį. Pagal skonį berkite druskos ir pipirų.

3. Išvirkite bulves. Į verdantį vandenį kartu su bulvėmis sudėkite likusias šviežias mėtas.

4. Supjaustykite pomidorus, dėkite į lėkštę su alyvuogių aliejumi, druska ir pipirais ir viską neškite į lauką, nes patiekalą užbaigsime ruošti ant grotelių.

5. Ant įkaitusių grotelių dedame ėrieną ir kepame apie 6–8 minutes (priklauso nuo kepsnio storio). Ėrienai iškepus, leidžiame lėkštėje „pailsėti“ apie 3–4 minutes.

6. Tuo metu ant grotelių dedame šparagus (prieš tai nulaužę sumedėjusį kotelį), būtinai prieš tai užlašiname truputėlį alyvuogių aliejaus, kad neliptų, ir kepame apie 2–3 minutes. Taip pat ant grotelių sušildome bulves ir puodą su žirnelių piurė.

7. Dedame mėsą ir visus priedus į lėkštes ir patiekiame. Skanaus!

Suskleisti
Kepami kiaulienos šonkauliai
Receptas: Marinuoti kiaulienos šonkauliukai su mėtų padažu
8 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
4.2 / 16
Receptas
Ingredientai
Garstyčių sėklos: 2.00 arbat. š. (marinatui)
Tamarindų pasta: 6.00 valg. š. (galima keisti 4 valg. šaukšt. citrinų sulčių; marinatui)
Česnakai: 4.00 skiltelės (sukapotos; marinatui)
Sojos padažas: 2.00 valg. š. (marinatui)
Medus: 12.00 valg. š. (marinatui)
Kuminai: 2.00 arbat. š. (malto; marinatui)
Kalendros: 2.00 arbat. š. (maltos; marinatui)
Aitrioji paprika: 1.00 arbat. š. (marinatui)
Mėtos: 1.00 sauja (šviežių, kapotų; padažui)
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt. (labai smulkiai supjaustytas; padažui)
Čili pipiras: 2.00 vnt. (žalieji, pašalintomis sėklomis ir labai smulkiai supjaustyti; padažui)
Citrinos sultys: 4.00 valg. š. (padažui)
Cukrus: 2.00 arbat. š. (padažui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Kaip gaminti

1. Pirmiausia pagaminkite marinatą. Ant sausos keptuvės pakepinkite garstyčių sėklas, kol jos ims šokinėti. Nukelkite keptuvę nuo ugnies, sėklas atvėsinkite ir lengvai pagrūskite.

2. Sumaišykite likusius marinato ingredientus su garstyčiomis. Sudėkite kiaulienos šonkaulius į nedidelį, negilų indą ir užpilkite marinatu, apvoliokite juo mėsą, kad visa pasidengtų. Tada indą uždenkite ir palikite marinuotis šaldytuve 1–2 val.

3. Kol šonkauliukai marinuojasi, pasiruoškite padažą. Į nedidelį elektrinio smulkintuvo indelį dėkite mėtas, svogūnus, citrinos sultis, čili pipirus, cukrų ir trinkite iki vienalytės masės, o tada įberkite pipirų ir druskos.

4. Marinuotus šonkauliukus išimkite iš indo, kuriame jie buvo, nuvarvinkite marinato perteklių ir dėkite ant augaliniu aliejumi pateptų kepsninės grotelių. Kepkite 15–20 min. dažnai vartydami, kol visiškai iškeps ir apskrus.

5. Patiekite su mėtų padažu ir šviežiomis salotomis, kitais mėgstamais priedais.

Suskleisti
Mėsainis
Receptas: Mėsainis su ant grilio kepta vištos šlaunelių mėsa
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.3 / 18
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 400.00 g (vištos šlaunelių mėsos)
Bandelės: 4.00 vnt. (skirtos mėsainiams)
Sviestas: 4.00 arbat. š. (bandelių patepimui)
Pomidorai: 4.00 riekės
Salotos: 4.00 vnt. (Iceberg lapai)
Citrinos: 0.50 vnt. (nutarkuotos žievelės; marinatui)
Čiobreliai: 2.00 vnt. (šakelės šviežių; marinatui)
Druska: 0.50 arbat. š. (marinatui)
Baltieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (marinatui)
Česnakai: 2.50 valg. š. (2 marinatui ir 0,5 padažui)
Saulėgrąžų aliejus: 2.00 valg. š. (marinatui)
Tunas: 80.00 g (konservuoto; padažui)
Kaparėliai: 1.00 valg. š. (smulkintų; padažui)
Krapai: 2.00 valg. š. (smulkintų; padažui)
Agurkai: 2.00 vnt. (smulkinti marinuoti; padažui)
Majonezas: 4.00 valg. š. (padažui)
Kaip gaminti

1. Pirmiausia sumaišykite marinatui skirtus produktus. Gautu marinatu aptepkite mėsą ir palikite valandai, o tada ant grilio kepkite iš abiejų pusių maždaug po 4–5 min.

2. Padažui skirtus ingredientus sumaišykite, pagardinkite druska ir maltais pipirais.

3. Bandeles iš vidinės pusės aptepkite ištirpintu sviestu ir apskrudinkite ant grilio.

4. Formuokite mėsainius: ant bandelės apačios dėkite ingredientus tokia tvarka: padažas, salotos lapas, kepta vištiena, pomidoras, padažas, bandelė.

Suskleisti
Ant grotelių keptas karpis
Receptas: Ant grotelių keptas karpis
2 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 20 min.
3.9 / 18
Receptas
Ingredientai
Karpis: 1.00 vnt.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Krapai: 1.00 sauja
Druska: 0.50 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Iš karpio išpjauname filė. Žuvį nuplauname, nusausiname vienkartiniu rankšluosčiu.

2. Česnakus supjaustome riekelėmis. Supjaustome krapus. Viską sudedame į dubenį, užpilame aliejumi ir apibarstome druska, išmaišome.

3. Marinatu ištriname žuvį ir paliekame marinuotis porai valandų.

4. Žuvį dedame ant grotelių ir kepame, kol iškeps ir gražiai apskrus.

Taip pat šalia pasikepkite ir mėgstamų daržovių. Prie bet kokių keptų daržovių man visada pasiteisina alyvuogių aliejus, sumaišytas su balzamiku, čiobreliais, traiškytu česnaku, smulkiai kapotu čili, druska ir šiek tiek cukraus. Proporcijos iš akies ir pagal skonį. Arba tiesiog pomidorai su alyvuogių aliejumi ir šviežiu baziliku.

Pabaigoje ant grotelių uždėkite batono, iki gražiai apskrus iš abiejų pusių, jei, aišku, dar balti miltai neišbraukti iš valgiaraščio.

 

Suskleisti
Ant grotelių kepta marinuota lašiša su daržovėmis
Receptas: Ant grotelių kepta marinuota lašiša su daržovėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 37
Receptas
Ingredientai
Smidrai: 20.00 vnt. (stiebų)
Morkos: 4.00 vnt.
Lašiša: 4.00 vnt. (filė)
Aliejus: 2.00 valg. š. (pvz. Vynuogių kauliukų)
Balzaminis actas: 1.00 valg. š.
Saldus čili padažas: 1.00 valg. š.
Žalioji citrina: 1.00 vnt. (sultys)
Pomidorų padažas: 2.00 valg. š. (MAGGI klasikinio arba aitraus - pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Dubenyje išmaišykite šaukštą aliejaus su balzaminiu actu ir saldžiu čili padažu bei trupučiu druskos.
  2. Šiuo marinatu aptepkite lašišos filė, palikite ją dubenyje su likusiu marinatu ir padėkite į šaldytuvą marinuotis.
  3. Morkas nuplaukite šepetėliu ir išilgai supjaustykite plonais griežinėliais, pabarstykite druska.
  4. Smidrus perliekite vandeniu ir sudėkite į pasūdytą verdantį vandenį. Po 1–2 min. išgriebkite į kiaurasamtį. Pašlakstykite morkas ir smidrus likusiu aliejumi.
  5. Įkaitinkite keptuvę su grotelėmis ir sudėkite ant jų morkas bei smidrus. Kepkite kiekvieną pusę maždaug po 2 min.
  6. Tada patepkite groteles trupučiu aliejaus, sudėkite lašišą ir kepkite kiekvieną pusę po maždaug 4 min.
  7. Ragaukite su apkeptomis daržovėmis. Patiekalą pagardinkite laimo sultimis.
Suskleisti
Žuvies šašlykas
Receptas: Žuvies šašlykas
4 asmenims
Pagaminsite per 4 val. 20 min.
3.5 / 12
Receptas
Ingredientai
Žuvis: 700.00 g (tvirtesnės žuvies (lašišos, tuno ir pan.) filė)
Citrinos: 1.00 vnt. (marinatui ir 4 žaliosios citrinos kepimui)
Porai: 2.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Džiovinti pomidorai: 20.00 g (1 valg. š. saulėje džiovintų pomidorų pastos)
Jogurtas: 130.00 ml (natūralaus)
Krapai: 30.00 g (pluoštelis šviežių)
Sezamo sėklos: 100.00 g
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (maltų, pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Žuvies filė supjaustykite didokais kubeliais (kad nenusprūstų nuo iešmo).
  2. Česnakus sugrūskite. Nuo citrinos nutarkuokite geltonąjį žievelės sluoksnį, iš likusio vaisiaus išspauskite sultis. Jogurtą sumaišykite su citrinų sultimis, žievelėmis, česnakais ir pomidorų pasta. Šiuo marinatu aptepkite žuvį, sudėkite į indą, uždenkite ir mažiausiai 3 val. palaikykite šaldytuve.
  3. Porus kruopščiai nuplaukite ir supjaustykite stambiais kvadratėliais. Žaliąsias citrinas nuplikykite verdančiu vandeniu ir supjaustykite skiltelėmis.
  4. Iš marinato išimtą žuvį pramaišiui su porų kvadratėliais ir žaliųjų citrinų skiltelėmis suverkite ant iešmų, kiekvieną iešmą pavoliokite sezamų sėklose ir ant karštų žarijų kepkite 10 min. Apverskite ir dar truputį pakepkite, kad gražiai apskrustų iš visų pusių.
  5. Patiekdami papuoškite krapų šakelėmis.
Suskleisti
Daržovių vėrinukai
Receptas: Daržovių vėrinukai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.1 / 16
Receptas
Ingredientai
Ridikėliai 300.00 g
Cukinijos: 400.00 g (2 nedidelės)
Paprikos: 400.00 g (po vieną raudonosios bei geltonosios paprikos ankštį)
Svogūnai: 100.00 g (nedidelių)
Česnakai: 5.00 skiltelės
Aliejus: 2.00 valg. š.
Actas: 2.00 valg. š. (arba citrinų sulčių)
Druska: 1.00 arbat. š.
Kvapieji pipirai 5.00 g
Vanduo: 1.00 l
Kaip gaminti

1. Česnakų skilteles nulupkite. Paprikas, išėmus sėklas, supjaustykite kvadratėliais. Cukiniją supjaustykite 3-4 cm pločio griežinėliais. Žiedinį kopūstą išdalykite žiedynėliais. Ridikėlių lapus nupjaukite.

2. Taip paruoštas daržoves suverkite ant medinių smeigtukų. Vėrinukus talpiai sudėkite į didelį stiklainį. Sudėkite nesmulkintus česnakus ir užpilkite ataušusiu marinatu.

3. Marinatui vandenį užvirinkite su druska ir kvapiaisiais pipirais, nukelkite nuo ugnies ir supilkite aliejų bei citrinų sultis. Atvėsusiu skysčiu užpilkite paruoštus vėrinukus.

4. Taip paruoštos daržovės ilgai negenda.

Suskleisti
Ant žarijų pakepinti tofu vėrinukai
Receptas: Ant žarijų pakepinti tofu vėrinukai
2 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 40 min.
3.7 / 6
Receptas
Ingredientai
Tofu sūris (pakelis) 350.00 g
Paprikos: 1.00 vnt. (raudonosios paprikos ankštis)
Svogūnų laiškai: 20.00 g (pluoštelis)
Citrinos: 1.00 vnt. (4 šaukštai šviežiai spaustų sulčių marinatui)
Sojų padažas: 1.00 valg. š. (marinatui)
Alyvų aliejus (marinatui) 1.00 valg. š.
Česnakai: 1.00 skiltelės (sugrūsta skiltelė marinatui)
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 valg. š. (susmulkintų marinatui)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis maltų marinatui)
Kaip gaminti

1. Paruoškite marinatą: visus jam skirtus produktus sumaišykite.

2. Tofu sūrį išimkite iš pakuotės ir nesmulkintą užpilkite marinatu. Uždenkite ir palikite 1-2 val. Marinuotą sūrį supjaustykite stambokais kubeliais. 

3. Papriką, išėmę sėklas, supjaustykite kubeliais, svogūnų laiškus - 4-5 cm ilgio gabaliukais ir pramaišiui su tofu kubeliais suverkite ant medinių iešmelių.

4. Vėrinukus vartydami ir apšlakstydami marinatu kepkite 5-8 min.

Suskleisti
Vegetariniai šašlykai
Receptas: Vegetariški šašlykai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 16
Receptas
Ingredientai
Paprikos: 600.00 g (žaliųjų, geltonųjų, raudonųjų)
Svogūnai: 2.00 vnt. (dideli)
Cukinijos: 1.00 vnt.
Sūris: 400.00 g (fermentinio)
Pievagrybiai: 150.00 g
Česnakai: 2.00 skiltelės
Aliejus: 1.00 st.
Daržovių prieskoniai 1.00 valg. š.
Čiobreliai: 2.00 vnt. (kelios šakelės)
Kaip gaminti

1. Paprikas, išėmę sėklas, supjaustykite gabalėliais. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite skiltelėmis. Cukiniją supjaustykite 1 cm storio griežinėliais. Sūrį supjaustykite 2–3 cm dydžio kubeliais. Pievagrybius nuvalykite.

2. Daržoves, pievagrybius ir sūrį pramaišiui suverkite ant iešmų.

3. Paruoškite marinatą: sugrūskite česnakus, susmulkinkite čiobrelius. Aliejų sumaišykite su daržovių prieskoniais, čiobreliais, saldžiųjų paprikų milteliais ir česnakais.

4. Šašlykus sudėkite į dubenį, užpilkite marinatu, uždenkite ir 12 val. palaikykite šaldytuve.

5. Daržovių šašlykus sudėkite ant grotelių ir 6–8 min. kepkite. Paskui apverskite ir kepkite dar 6–7 min.

Plačiau skaitykite: „Šašlykų puota lieknėjantiems ir vegetarams“

Suskleisti
Kepsninėje kepta duona su mocarelos sūriu
Receptas: Kepsninėje kepta duona su mocarelos sūriu
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.3 / 8
Receptas
Ingredientai
Miltai: 2.00 st. (2,5)
Grietinėlė: 100.00 ml
Vanduo: 100.00 ml
Mielės: 4.00 g (sausų)
Cukrus: 1.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 5.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Mocarelos sūris: 250.00 g (du gabalėliai po 125g. - įdarui)
Kaip gaminti
  1. Grietinėlę sumaišykite su vandeniu ir truputį pašildykite.
  2. Sumaišykite su trečdaliu miltų, cukrumi, druska ir aliejumi, mielėmis.
  3. Gautą mišinį sumaišykite su likusiais miltais ir užminkykite tešlą.
  4. Uždenkite tešlą, pastatykite šiltai ir apie pusę valandos kildinkite.
  5. Iš pakilusios tešlos suformuokite keturis pailgus liežuvėlius.
  6. Paimkite keturias kuo lygesnes lazdyno šakas (apie 30 cm ilgio, 1,5–2 cm skersmens), gerai nuplaukite.
  7. Ant dviejų užverkite po gabalėlį mocarelos ir apvyniokite paruošta tešla taip, kad sūris visiškai pasislėptų.
  8. Ant kitų dviejų tiesiog gražiai apvyniokite paruoštą tešlą. Kepkite apie 10–15 min. nedidelėje kaitroje ant kepsninės. Nepamirškite vartyti.
  9. Duonos tešlą galite paskaninti džiovintais pomidorais, alyvuogėmis, prieskoninėmis žolelėmis, kepintomis saulėgrąžomis ar moliūgų sėklomis.

Recepto autorius: VMG – A. Ivanauskas

Suskleisti

Desertai:

Kokosų kremas su rabarbarų užpilu
Receptas: Kokosų kremas su rabarbarų užpilu
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.1 / 7
Receptas
Ingredientai
Kokosas: 1.00 vnt. (didelis)
Rabarbarai: 300.00 g
Cukrus: 3.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Pradurkite riešuto galą ir per skylutes išvarvinkite visą skystį. Jį perkoškite, kad neliktų šapelių. Tada riešutą perskelkite, išskobkite visą minkštimą ir jį sutarkuokite arba sutrinkite elektriniu smulkintuvu.

2. Į storasienį puodą sudėkite kokosų minkštimą, supilkite išvarvintą skystį, maišydami užvirinkite, išjunkite ugnį, puodą uždenkite ir palikite ataušti iki kambario temperatūros.

3. Paruoškite užpilą: nuvalytus rabarbarų lapkočius supjaustykite gabaliukais. Juos sudėkite į puodą, įpilkite trečdalį stiklinės vandens, suberkite cukrų ir ant mažos ugnies virkite 5 min. Paskui nukelkite nuo ugnies ir palikite ataušti.

4. Ataušusį kokosų kremą išdėliokite į skaidraus stiklo indelius, o ant viršaus užkrėskite rabarbarų užpilo.

Suskleisti
Braškių ir rabarbarų pyragas
Receptas: Braškių ir rabarbarų pyragas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
3.6 / 21
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Miltai: 1.00 st.
Cukrus: 1.00 st. (ir žiupsnelis papuošimui)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Rabarbarai: 250.00 g
Braškės: 250.00 g
Pienas: 125.00 ml
Sviestas: 100.00 g
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (papuošimui)
Kaip gaminti

1. Kiaušinius išplakite su cukrumi, sudėkite išlydytą sviestą, po to palaipsniui suberkite miltus, kepimo miltelius, supilkite pieną ir išmaišykite iki vientisos masės.

2. Rabarbarus nulupkite ir supjaustykite, braškes taip pat susmulkinkite.

3. Supilkite tešlą į kepimo formą, ant viršaus sudėkite rabarbarus, braškes, apibarstyti cinamonu ir cukrumi. Pašaukite į 180 laipsnių orkaitę 30-40 minučių.

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti
Morengas su rabarbarais
Receptas: Morengas su rabarbarais
6 asmenims
Pagaminsite per 5 val.
3.9 / 12
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 6.00 vnt. (baltymų)
Miltelinis cukrus: 300.00 g („Dansukker“)
Vanilinis cukrus: 2.00 arbat. š. („Dansukker“ su natūralia vanile)
Sirupas:(šviesiojo „Dansukker“) 170.00 ml
Rabarbarai: 3.00 vnt. (3 - 4 kotai)
Kaip gaminti
  1. Dideliame dubenyje elektriniu plaktuvu baltymus išplakite iki standžių putų.
  2. Tada po šauktą berkite cukraus miltelius ir plakite toliau. Kai visus cukraus miltelius subersite, įberkite 1 šaukštelį vanilinio cukraus ir baltymus plakite dar apie 5 min.
  3. Baltymų masę sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos, šaukštu suformuokite kamuolį, palikdami viduryje negilią duobutę.
  4. Kepkite 100-120 °C orkaitėje 2 ½ val. Tada karštį išjunkite ir palikite kepinį orkaitėje atvėsti.
  5. Rabarbarus supjaustykite 2 cm ilgio griežinėliais, suberkite į dubenį, pabarstykite likusiu vaniliniu cukrumi ir užpylę šviesiuoju sirupu palikite 2-3 val. arba per naktį.
  6. Arba  2-3 min. šviesiajame sirupe juos pavirkite ant nesmarkios ugnies ir atvėsinkite.
  7. Jeigu rabarbarai žalios spalvos, į šviesųjį sirupą įpilkite 1-2 šaukštus raudonų uogų, pavyzdžiui, aviečių, sunkos.
  8. Rabarbarus išgriebkite į iškeptų baltymų duobutę, apliekite sirupu.

Receptas DANSUKKER

Suskleisti
Zefyrų tortas su braškėmis
Receptas: Zefyrų tortas su braškėmis
6 asmenims
Pagaminsite per 6 val.
3.7 / 38
Receptas
Ingredientai
Zefyrai: 500.00 g
Grietinėlė: 500.00 ml (30 proc. riebumo)
Braškės: 250.00 g
Biskvitas:(2 - 3 lakštai tortui, tačiau nėra būtini, jeigu norite gaivesnio torto varianto 2.00 vnt.
Pienas: 1.00 st.
Cukrus: 200.00 g
Želatina: 20.00 g
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Sultys: 1.00 arbat. š. (burokėlių sultys kremo spalvai)
Kaip gaminti
  1. Želatiną sumaišykite su 4 valg. š. pieno ir palikite 15–20 minučių, kad išbrinktų. Po to, karšto vandens vonelėje, įstatę indą, ištirpinkite.
  2. Grietinėlę plakite apie 1 minutę elektriniu plakikliu, kol nepradės tirštėti, tuomet supilkite pieną ir sudėkite įprastą ir vanilinį cukrų. Plakite masę dar 2–3 minutes.
  3. Dabar grietinėlės ir pieno masę sumaišykite su burokėlių sultimis ir ištirpinta želatina. Išplakę kremą iki vientisos masės, jį padėkite į šaldytuvą 20 minučių.
  4. Braškės nuplaukite ir nusausinkite. Zefyrus supjaustykite išilgai taip, kad gautumėte iš vieno 3–4 apskritimus.
  5. Į torto formą įdėkite biskvitą, padenkite jį zefyrais, sudėkite smulkintas braškės ant viršaus ir užpilkite gautu kremu. Antrą sluoksnį dėliokite tokiu pačiu būdu. Papuoškite torto viršų kremu ir braškėmis.
  6. Palikite šaldytuve 4–5 valandoms.
Suskleisti
Burnoje tirpstantis rabarbarų pyragas
Receptas: Burnoje tirpstantis rabarbarų pyragas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 43
Receptas
Ingredientai
Miltai: 250.00 g (tešlai)
Sviestas: 100.00 g (tešlai)
Cukrus: 5.00 valg. š. (3 - tešlai ir 2 - vaniliniam kremui, 100g - rabarbarų įdarui)
Vanilinis cukrus: 3.00 valg. š. (1 arbat.š.- tešlai ir 3 valg. š. - vaniliniam kremui, 4 valg. š. - bezė sluoksniui)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (1 - trynys - tešlai ir 1 trynys - vaniliniam kremui ir 2 baltymai - bezė sluoksniui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (tešlai)
Grietinėlė: 250.00 ml (Vaniliniam kremui)
Krakmolas: 4.00 arbat. š. (2 - vaniliniam kremui ir 2 - rabarbarų įdarui)
Rabarbarai: 500.00 g (rabarbarų įdarui)
Kaip gaminti
  1. Paruoškite tešlą: į minkštą sviestą suberkite cukrų, vanilinį cukrų ir druską. Gerai išmaišykite. Supilkite miltus, kiaušinio trynį. Išminkykite, suvyniokite į maistinę plėvelę ir pusvalandžiui dėkite į šaldytuvą.
  2. Mažesnės apimties torto formoje ar kepimo inde tešlą suformuokite taip, kad ji būtų lyg dubenėlis – į jį dėsime įdarą. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 10 min.
  3. Kol pyrago pagrindas keps, paruoškite rabarbarų įdarą. Rabarbarų lapkočius nuplaukite ir nulupkite. Supjaustykite gabalėliais. Dėkite juos į kepimo indą. Apibarstykite cukrumi sumaišytu su krakmolu ir statykite į orkaitę. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 15 min. Kol rabarbarai suminkštės.
  4. Kol rabarbarai keps, paruoškite vanilinį kremą. Į nedidelį puodą supilkite grietinėlę, paprastą ir vanilinį cukrų, krakmolą ir kiaušinio trynį. Viską gerai išmaišykite. Nuolat maišydami kaitinkite ant mažos ugnies. Kai kremas sutirštės, nukaiskite.
  5. Kiaušinių baltymus suplakite su cukrumi iki standžių putų.
  6. Ant pyrago papločio užtepkite sluoksnį vanilinio kremo, ant viršaus dėkite sluoksnį rabarbarų, galiausiai suformuokite dailų sluoksnį plaktų kiaušinio baltymų.
  7. Statykite į orkaitę ir kepkite 200 laipsnių temperatūroje apie 5 minutes – kol baltymai lengvai pagels.
  8. Pyragas patiekiamas gerai atvėsintas.

Pastebėjimas: vietoj rabarbarų nuostabiai tinka ir uogos: braškės, žemuogės, avietės. Jų orkaitėje kepti nereikia – pakanka sutrinti su cukrumi elektriniu plakikliu.

Suskleisti
Braškių ir bananų ledai
Receptas: Braškių ir bananų ledai
8 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.9 / 62
Receptas
Ingredientai
Bananai: 2.00 vnt. ((+1 papuošimui))
Braškės: 2.00 st. ((šaldytų))
Mandarinai: 3.00 vnt.
Kaip gaminti
  1. Į maisto plaktuvą/trintuvą sudėkite bananus, atšildytas braškes ir išspaustas mandarinų sultis.
  2. Viską sutrinkite iki vientisos masės.
  3. Likusį ½ banano supjaustykite skiltelėmis, jas prilipdykite ant ledų formalių sienelių (kaip kad matoma nuotraukose).
  4. Į ledų formeles supilstykite paruoštą trintą vaisių masę ir dėkite į šaldiklį pernakt arba bent 4–6 val., kol ledai bus visiškai sustingę.
Tinklaraščio „Skanios dienos“ nuotr./Braškių ir bananų ledai
Tinklaraščio „Skanios dienos“ nuotr./Braškių ir bananų ledai

Receptą rasite čia.

Suskleisti
Rabarbarų „galetė“
Receptas: Rabarbarų „galetė“
8 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.7 / 14
Receptas
Ingredientai
Miltai: 200.00 g (165 g pagrindui ir 35 g įdarui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagrindui)
Kepimo milteliai: 1.00 žiupsnelis (pagrindui)
Sūris: 85.00 g (šalto minkšto sūrio (cream cheese); pagrindui)
Sviestas: 140.00 g (110 g šalto, supjaustyto kubeliais pagrindui ir 30 g įdarui)
Vanduo: 1.50 arbat. š. (šalto; pagrindui)
Actas: 1.50 arbat. š. (obuolių; pagrindui)
Rabarbarai: 500.00 g (supjaustytų gabaliukais; įdarui)
Cukrus: 250.00 g (įdarui)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (įdarui)
Kaip gaminti

1. Miltus, druską ir kepimo miltelius gerai permaišykite. Suberkite į elektrinį virtuvės kombainą. Sudėkite minkštą sūrį ir 20 sekundžių įjunkite pulso funkciją – turite gauti smėlio faktūrą.

2. Tuomet sudėkite šaltą sviestą, supjaustytą kubeliais. Vėl įjunkite pulso funkciją – tešla pradės po truputį lipti. Supilkite šaltą vandenį ir obuolių actą. Vėl įjunkite pulso funkciją.

3. Tešlą išimkite iš kombaino ir baikite minkyti ant miltais pabarstyto stalo. Labai persistengti nereikia – užtenka, kad suliptų į vieną gabalą. Suformuokite rutulį ir šiek tiek suspauskite – vėliau bus lengviau kočioti tešlą.

4. Suvyniokite į maistinę plėvelę ir minimum valandai įkiškite į šaldytuvą. Geriausia per naktį.

5. Dubenyje gerai permaišykite rabarbarus, cukrų, miltus ir cinamoną.

6. Iškočiokite 33 cm skersmens diską. Perkelkite į skardą, išklotą kepimo popieriumi. Į vidurį sudėkite rabarbarus, iš šonų palikite apie 5–7 cm kraštus. Kraštus kruopščiai užlenkite. Ant rabarbarų viršaus uždėkite sviesto.

7. Kepkite 190 C temperatūroje apie 40–45 min. Rabarbarai turi būti visiškai iškepę, o kraštai gražiai apskrudę.

Suskleisti
Braškių-mangų desertas
Receptas: Aromatingas braškių-mangų desertas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.4 / 9
Receptas
Ingredientai
Braškės: 400.00 g
Mangas: 1.00 vnt. (didelis, sunokęs)
Apelsinai: 2.00 vnt. (iš jų išspaustos sultys, reikia apie 200-250 ml)
Mėtos: 7.00 vnt. (lapeliai)
Imbieras: 1.00 vnt. (maždaug 3 cm ilgio gabaliukas)
Cinamonų lazdelė: 1.00 vnt.
Vanilės lazdelė: 0.50 vnt.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų)
Kaip gaminti

1. Iš apelsinų išspaustas sultis pilkite į nedidelį prikaistuvį, meskite į jį ir cinamono lazdelę, nuluptą gabaliuką imbiero bei išilgai perpjautą vanilės ankšties pusę.

2. Sultis užkaitinkite iki virimo. Leiskite pavirti porą minučių ir nukelkite nuo ugnies. Kai šiek tiek pravės, išimkite iš sirupo vanilės ankštį, išskobkite sėklytes ir meskite jas ir atgal į sirupą.

3. Kol sirupas „geria“ prieskonių aromatus ir toliau vėsta, pasiruoškite vaisius: nuplaukite braškes, nuskabykite lapelius ir supjaustykite ketvirčiais (jei uogos labai didelės, tada aštuntadaliais). Mango vaisių nulupkite ir supjaustykite maždaug 2 cm dydžio kubeliais.

4. Supilkite visai atvėsusį ir perkoštą apelsinų sulčių sirupą į pusgilį dubenį, sudėkite ir vaisius, pabarstykite šviežiai maltais pipirais ir kiek patrintais bei suplėšytais mėtų lapeliais (kotelių nereikia).

5. Padėkite šaltai bent valandai, o prieš patiekiant darsyk gerai permaišykite.

Paprasta, bet efektinga, skanaus!

Suskleisti
Desertas su braškėmis
Receptas: Nekeptas sūrio desertas su braškėmis ir bananais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 19
Receptas
Ingredientai
Grietinėlė: 50.00 ml (plakamosios)
Pienas: 1.50 puodelis (šalto, nenugriebto)
Šokoladas: 40.00 g (baltojo)
Cukrus: 5.00 valg. š.
Braškės: 300.00 g
Bananai: 2.00 vnt.
Sviestas: 10.00 g
Želatina: 2.00 vnt. (maži pakeliai)
Kaip gaminti

1. Nuplaukite braškes, nupjaukite žiedkočius, gerai jas nusausinkite ir supjaustykite mažais gabalėliais. Pusę atskirkite ir atidėkite į šalį.

2. Nulupkite bananus ir taip pat supjaustykite mažais gabalėliais.

3. Gerai įkaitintoje keptuvėje ištirpinkite sviestą ir dvi minutes pakepkite bananus ir pusę pjaustytų braškių. Įberkite vieną valgomąjį šaukštą cukraus, dar minutę pakepkite ir padėkite į šalį.

4. Paruoškite sirupą iš 2 valgomųjų šaukštų cukraus ir 2 valgomųjų šaukštų vandens (pakaitinkite mažame inde, kol cukrus ištirps), užpilkite ant pjaustytų braškių, kurias buvote atidėję, ir leiskite atvėsti.

5. Pusėje šalto pieno ištirpinkite du pakelius želatinos miltelių. Kitą pusę pieno pakaitinkite ant žemos ugnies su kreminiu sūriu, grietinėle, pjaustytu baltuoju šokoladu ir dviem valgomaisiais šaukštais cukraus. Viską maišykite plakimo šluotele, kad susimaišytų. Kai užvirs, nuimkite nuo ugnies, supilkite pieną su želatinos milteliais ir statykite atgal ant ugnies, iki kol vėl užvirs.

6. Į skystą masę dėkite trumpai apkeptus vaisius, viską sumaišykite ir verskite į indą, kuriame stingdysite – tam tinka atskiri indeliai, vienas didelis indas, pailga kekso forma. Leiskite visiškai atvėsti ir dėkite į šaldytuvą kelioms valandoms.

7. Patiekite išėmę iš formos su braškėmis ir sirupu ant viršaus.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius