Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Savaitgalio desertui – burnoje tirpstantys pudingai

Pripažinkime – dažniausiai, kai norisi kažko skanaus, kepame pyragą arba maišome sausainių tešlą. Kartais išsisukame dar lengviau: šaldytuve randame užsilikusią dėžutę ledų arba spintelėje užtinkame kadaise paslėptą šokoladą. O jei šį savaitgalį būtų kitaip?..
Bananų pudingas su vaniliniais sausainiais
Bananų pudingas su vaniliniais sausainiais / A. Černės nuotr.

Saldūs pudingai tikrai nėra naujas ar nežinomas desertas. Tačiau sunku būtų paneigti faktą, kad pyragus  kepame gerokai dažniau. Juos kepdavo mūsų močiutės, mamos... tad ir mums atrodo gerokai paprasčiau užmaišyti šokoladinio pyrago tešlą nei, pavyzdžiui, išvirti pudingą. Vis dėlto šįkart norime sugriauti visas galimas išankstines nuostatas: paruošti saldų pudingą tikrai lengva, o valgyti jį neapsakomai skanu.

Iš nurodyto produktų kiekio paruošite 6 bananų pudingo su vaniliniais sausainiais porcijas.

Bananų pudingas su vaniliniais sausainiais

Bananų pudingui:

• 3/4 puodelio (150 g) cukraus,

• 2 valg. š. kukurūzų krakmolo (arba 4 valg. š. bulvių krakmolo),

• 1/3 arbat. š. druskos,

• 4 didelių kiaušinių tryniai,

• 3 puodeliai (750 ml) pieno,

• 2 valg. š. (30 g) šalto sviesto,

• 2 arbat. š. vanilės ekstrakto,

• 1/4 puodelio (60 ml) bananų likerio (nebūtina),

• 3 dideli gerai prinokę bananai,

• 1/2 citrinos sulčių,

• apie 20 naminių vanilinių sausainių,

• 300 ml riebios plakamosios grietinėlės,

• 2 valg. š. miltelinio cukraus,

• 3 valg. š. kokosų drožlių.

Vaniliniams sausainiams:

• 115 g sviesto (kambario temperatūros),

• 1/2 puodelio (100 g) cukraus,

• 1/2 tarkuotos citrinos žievelės,

• kiaušinis,

• 2 arbat. š. vanilės ekstrakto,

• 1 valg. š. citrinos sulčių,

• 1 valg. š. grietinėlės arba pieno,

• 1 1/2 puodelio (210 g) miltų,

• 1 arbat. š. kepimo miltelių,

• 1/2 arbat. š. druskos,

• 2 valg. š. kokosų drožlių.

IŠKEPKITE VANILINIUS SAUSAINIUS

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ˚C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite didelę, prie orkaitės komplektuojamą kepimo skardą.

2. Dubenyje išplakite minkštą kambario temperatūros sviestą. Plakite apie pusę minutės, kol sviestas taps minkštas ir purus. Suberkite cukrų, tarkuotą citrinos žievelę ir plakite dar apie 2 min., kol gausite vientisą purią masę. Tuomet įmuškite į dubenį kiaušinį, supilkite vanilės ekstraktą, citrinos sultis, grietinėlę (arba pieną) ir plakite dar minutę.

3. Kitame dubenyje išsijokite miltus, kepimo miltelius ir druską. Sumaišykite su kokosų drožlėmis. Miltų mišinį suberkite į plakinį ir sumaišykite iki vientisos masės.

4. Gautą tešlą uždenkite maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą. Palaikykite 15–20 minučių. Praėjus skirtam laikui, išimkite tešlą ir, imdami jos po arbatinį šaukštelį, delnais formuokite nedidelius kamuoliukus. Kad kamuoliukus formuoti būtų lengviau ir tešla nekibtų prie rankų, šiek tiek sudrėkinkite jas vandeniu. Kamuoliukus išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotų kepimo skardų, palikdami tarp jų poros centimetrų tarpus. Pirštais švelniai paspauskite kiekvieną kamuoliuką, kad būtų šiek tiek plokštesni.

5. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15 min., kol gražiai pagels. Tuomet perkelkite ant grotelių ir visiškai atvėsinkite. Kai sausainiai atvės, galėsite juos naudoti ruošdami bananų pudingą.

Iš nurodyto kiekio iškepsite 25–30 vanilinių sausainių.

PARUOŠKITE PUDINGĄ

1. Dideliame prikaistuvyje sumaišykite cukrų, kukurūzų krakmolą ir druską. Kiaušinių trynius suplakite atskirame inde, supilkite į cukraus mišinį ir šluotele išmaišykite iki vientisos masės. Tuomet į prikaistuvį supilkite pieną ir vėl viską gerai sumaišykite. Nors iš pradžių galite matyti likusių mažesnių ir didesnių gumulėlių, šluotele maišykite tol, kol gausite vientisą masę.

2. Prikaistuvį su paruošta vientisa produktų mase kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, nuolat maišydami, apie 10–20 min., kol masė sutirštės. Maišydami stenkitės, kad masė neprikibtų prie prikaistuvio dugno ar sienelių. Kai ji ims šiek tiek burbuliuoti kraštuose, pamatysite, kad masė ima sparčiai tirštėti. Iš karto nuimkite prikaistuvį nuo ugnies, neleiskite jo turiniui užvirti.

3. Į prikaistuvį suberkite šalto sviesto kubelius. Dėkite juos dalimis, po porą kubelių, po kiekvieno išmaišydami, kol sviestas ištirps ir gausite vientisą masę. Tuomet supilkite vanilės ekstraktą, bananų likerį (jeigu jį naudojate) ir sumaišykite.

4. Perpilkite paruoštą pudingą į dubenį ir uždenkite viršų maistine plėvele taip, kad ji liestų patį pudingą. Tai apsaugos nuo pudingo paviršiaus išsausėjimo ir išdžiūvimo. Šiek tiek atvėsinus pudingą kambario temperatūroje, dėkite į šaldytuvą ir palaikykite jame apie 2 val., kol visiškai atšals.

SUSLUOKSNIUOKITE DESERTĄ

1. Pasiruoškite indelius, kuriuose sluoksniuosite desertą.

2. Bananus supjaustykite griežinėliais ir apšlakstykite citrinos sultimis. Priklausomai nuo indelių dydžio, atvėsusius sausainius perlaužkite į kelias dalis. Jei norite, pasilikite 6 sausainius desertams papuošti.

3. Į kiekvieno indelio dugną dėkite po saują sausainių – taip, kad jie tolygiai padengtų dugną. Ant sausainių sudėkite sluoksnį bananų griežinėlių, o ant bananų – užtepkite sluoksnį atšalusio bananų pudingo. Taip susluoksniuokite desertą iki indelio viršaus.

4. Kitame inde suplakite grietinėlę su milteliniu cukrumi iki standžių putų. Sudėkite grietinėlę į konditerinį maišelį su norimos formos antgaliu ir išspauskite ant desertų viršaus. Apibarstykite sausoje keptuvėje apkepintomis aukso spalvos kokosų drožlėmis.

5. Palaikykite indelius su pudingu šaldytuve porą valandų, kol sausainiai suminkštės. Prieš patiekiant, jei norite, deserto viršų galite papuošti likusiais sausainiais ir banano griežinėliais. Skanaus!

P. S. Jeigu norite desertą paruošti greičiau, galite nekepti naminių sausainių, o vietoje jų naudoti pirktinius minkštus sausainius arba biskvito gabalėlius. Bananinio likerio galite nenaudoti, tačiau jis pudingui suteikia tikrai puikų bananinį aromatą ir skonį.

Pudingą ruošė, ragavo ir aprašė Asta Černė

TAIP PAT SIŪLOME IŠBANDYTI:

Fotolia nuotr. / Uogų pudingas
Fotolia nuotr. / Uogų pudingas

 

 

Uogų pudingas

Fotolia nuotr. / Pudingas su vyaniomis
Fotolia nuotr. / Pudingas su vyšniomis

 

 

Pudingas su vyšniomis

Fotolia nuotr. / Vanilinis pudingas
Fotolia nuotr. / Vanilinis pudingas

 

 

Vanilinis pudingas

Shutterstock nuotr. / Ryžių pudingas
Shutterstock nuotr. / Ryžių pudingas

 

 

Ryžių pudingas

Fotolia nuotr. / `okoladinis pudingas
Fotolia nuotr. / Šokoladinis pudingas

 

 

Šokoladinis pudingas

Fotolia nuotr. / Duonos pudingas
Fotolia nuotr. / Duonos pudingas

 

 

Duonos pudingas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius