Dabar populiaru
Publikuota: 2019 kovo 24d. 09:00

Sekmadienio pasaldinimui – sausainiai su šokoladu: net 10 skirtingų receptų

Sausainiai su šokoladu ir karamelizuota šonine
Astos Černės nuotr. / Sausainiai su šokoladu ir karamelizuota šonine

Sausainių su šokolado gabalėliais ar iškeptų iš šokoladinės tešlos nesunkiai nusipirktume, tačiau kam tą daryti, jei galime mėgautis nuostabiais naminiais? Jiems galima rinktis patinkantį šokoladą, formuoti didelius, o gal mažučius. Visai gali būti, kad tas keliolika minučių, kol saldėsiai keps, prarymosite prie orkaitės. Kodėl? Nes juk taip nekantru, kada gi bus galima traukti ir skanauti!

Receptai
Receptas: Sausainiai su šokolado gabaliukais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.8 / 13
Kaip gaminti
  1. Kambario temperatūros margariną išsukite su abiejų rūšių cukrumi.
  2. Kai masė pasidarys puri, po vieną įmuškite kiaušinius (visą laiką maišyti), sulašinkite vanilės esenciją.
  3. Viename inde sumaišykite abiejų rūšių miltus ir kepimo miltelius. Mišinį po truputį suberkite į nuolat maišomą margarino ir kiaušinių masę. Galiausiai įmaišykite stambiai sutarkuotą šokoladą.
  4. Skardą išklokite rudu kepimo popieriumi (jo paviršius padengtas silikonu, todėl kepiniai neprilimpa). Kabinkite maždaug po pusę šaukšto paruoštos tešlos ir dėkite į skardą. Tarp kauburėlių palikite nemažus tarpus, nes kepdami jie išsipučia.
  5. 190`C karštumo orkaitėje kepkite 15 min. Iškepusius suberkite ant grotelių, kad aušdami nesudrėktų.
Ingredientai
Margarinas: 120.00 g
Miltelinis cukrus: 90.00 g
Rudasis cukrus: 90.00 g
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Vanilė: 2.00 vnt. (keli lašai vanilės esencijos)
Miltai: 290.00 g (230 - kvietinių ir 60 - rupių kvietinių)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Juodasis šokoladas: 100.00 g
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Sausainiai su šokolado gabalėliais ir karamelizuota šonine
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.7 / 3
Kaip gaminti

PARUOŠKITE KARAMELIZUOTĄ KIAULIENOS ŠONINĘ

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardą.
  2. Dubenėlyje sumaišykite rudąjį cukrų ir cinamoną.
  3. Kiekvieną šoninės riekelę iš abiejų pusių apvoliokite cukraus ir cinamono mišinyje.
  4. Išdėliokite tas riekeles ant kepimo popieriaus.
  5. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 25 minutes, kol šoninė taps traški.
  6. Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite ant grotelių. Šoninei atšalus, sulaužykite gabalėliais.

IŠKEPKITE SAUSAINIUS

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 190 ºC temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardą.
  2. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite sviestą, cukrų ir rudąjį cukrų iki purios masės.
  3. Į plakinį supilkite vanilės ekstraktą, įmuškite kiaušinį ir išplakite iki vientisos masės.
  4. Suberkite miltų mišinį ir išmaišykite, kol neliks sausų miltų. Įmaišykite šokolado gabalėlius ir karamelizuotos šoninės gabalėlius
  5. Imkite po didelį šaukštą tešlos ir drėgnais delnais suformuokite apvalius kamuoliukus.
  6. Išdėliokite ant kepimo popieriaus, palikdami tarp jų apie 5 cm tarpus.
  7. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 10–15 minučių, kol taps gražiai auksinės spalvos.
  8. Atvėsinkite ant grotelių. Skanaus!  
Ingredientai
Miltai: 160.00 g
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (½)
Sviestas: 115.00 g (kambario temperatūros)
Cukrus: 100.00 g
Rudasis cukrus: 100.00 g (50 - sausainiams ir 50 - karamelizuotai kiaulienos šoninei)
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š. (½)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (didelis)
Šokoladas: 1.00 st. (puodelis gabalėlių)
Šoninė: ( ½ karamelizuotos kiaulienos) 1.00 puodelis
Kiauliena: 6.00 vnt. (6 riekelės šoninės - karamelizuotai kiaulienos šoninei)
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis (karamelizuotai kiaulienos šoninei)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Šokoladu pagardinti sausainiai su aguonomis
8 asmenims
Pagaminsite per 4 val.
3.0 / 5
Kaip gaminti

1. Sviestą išsukite su kiaušiniu, vanile, druska ir cukrumi.

2. Į gautą masę įmaišykite pusę miltų ir kepimo miltelius.

3. Likusius miltus įminkykite rankomis ir iš gautos tešlos suformuokite nedidelius kamuoliukus.

4. Vieną sausainių pusę apvoliokite sausose aguonose. Suformuotus sausainius sudėkite į lėkštę ir kelioms valandoms pastatykite į šaldytuvą.

5. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, o orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.

6. Kepimo skardoje, palikdami kelių centimetrų tarpus, sudėliokite atšaldytus sausainius. Juos pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 20 minučių.

Ingredientai
Sviestas: 200.00 g (kambario temperatūros)
Šokoladas: 100.00 g (pieniško su riešutais)
Miltai: 370.00 g
Cukrus: 170.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 arbat. š.
Kepimo milteliai: 0.50 arbat. š.
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š.
Aguonos: 4.00 arbat. š. (sausų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Šokoladiniai sausainiai „Taika pasauliui“
6 asmenims
Pagaminsite per 4 val.
3.5 / 2
Kaip gaminti

Kodėl toks pavadinimas? Šiuo receptu Dorie pirmąsyk pasidalino Paris Sweets, kur jie vadinosi „Korova Cookies“. Tačiau jos kaimynas R.G. buvo įsitikinęs, jog visa, ko reikia pasaulinei taikai ir laimei užtikrinti, – kasdien turėti šių sausainių. Nesu tikra, ar viskas taip paprasta, bet po tokių ditirambų kaipgi neišmėginsi?!

1. Dubenyje sumaišykite miltus, kakavą ir kepimo miltelius.

2. Virtuviniame kombaine arba rankiniu plaktuvu sviestą išplakite, kol taps minkštas. Suberkite abiejų rūšių cukrų, druską ir vanilės ekstraktą, ir plakite dar 2 minutes.

3. Į plaktuvo dubenį suberkite sausų ingredientų mišinį. Indą užklokite virtuviniu rankšluosčiu – jis neleis miltams išskristi iš dubens. Lėtai, pulsuojančiu režimu po keletą sekundžių maišykite ingredientus – turėtų pakakti kokių 5 kartų. Jei dubens dugne vis dar matote daug sausų miltų, papulsuokite dar keletą katų. Jei ne, atidengę dubenį pamaišykite dar apie pusę minutės, kol pranyks visi miltai. Kad išgautumėte kiek įmanoma trapią tekstūrą, svarbu tešlos neperminkyti. Tešla gali būti labai biri!

4. Šokoladą sukapokite mažais gabalėliais, suberkite į tešlą ir išmaišykite.

5. Paruoštą tešlą padalinkite pusiau. Kiekvieną iš dalių suformuokite į maždaug 3,5 cm skersmens cilindrą, įvyniokite į maistinę plėvelę ir vėsinkite šaldytuve bent 3 valandas.*

 

6. Orkaitę įkaitinkite iki 160°C temperatūros. Dvi kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi.

7. Aštriausiu peiliu supjaustykite cilindrus į 1 cm skersmens storio sausainius.** Pjaunami sausainiai gali trupėti – neišsigąskite ir juos tiesiog suspauskite atgal. Paruoštus sausainius išdėliokite kepimo skardose, palikdami kelių centimetrų tarpus.

8. Pašaukite po vieną skardą į orkaitę ir kepkite sausainius apie 12 minučių – iš išorės jie gali atrodyti dar neiškepę, tačiau taip ir turi būti. Iškepusius sausainius perkelkite ant grotelių ar kito paviršiaus atvėsti, kol jie bus tik vos šilti. Tiekite šiltus arba kambario temperatūros.

9. Likusius sausainius laikykite orui nepralaidžiame inde ir suvalgykite per 3 dienas. Iškeptus sausainius taip pat galima šaldyti iki 2 mėnesių.

Pastabos:

  • Tešlą galite laikyti šaldytuve iki 3 dienų arba šaldyti iki 2 mėnesių. Jei tešlą šaldote, prieš kepdami jos neatšildykite, paprasčiausiai supjaustykite ją gabalėliais ir kepkite minute ilgiau nei paprastai.
  • Kad pjaunant sausainiai išliktų apvalūs, po kiekvieno pjovimo pasukite cilindrą ketvirčiu – taip tešla bus spaudžiama tolygiai ir cilindrai nesideformuos.
Ingredientai
Miltai: 170.00 g
Kakava: 28.00 g (nesaldintos)
Sviestas: 155.00 g (kambario temperatūros)
Kepimo milteliai: 0.50 arbat. š.
Rudasis cukrus: 134.00 g
Cukrus: 50.00 g
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š.
Druska: 0.50 arbat. š. (geriau kristalų (fleur de sel))
Šokoladas: 142.00 g (pieniško arba juodojo)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Minkšti šokoladiniai sausainiai su bananais ir riešutais
6 asmenims
Pagaminsite per 4 val.
4.4 / 9
Kaip gaminti

1. Sviestą ir cukrų elektriniu plaktuvu arba tiesiog mediniu šaukštu dubenyje išsukite iki purios, lengvos, balsvos masės. Sukant po truputį supilkite kiaušinį, toliau maišykite, kol masė bus vientisa.

2. Į kitą sausą dubenį persijokite miltus, kepimo miltelius, kakavą, druską ir cinamoną, išmaišykite. Supilkite į sviesto-cukraus-kiaušinio mišinį ir išmaišykite, kad masė taptų vientisa, tačiau nepersistenkite. Sudėkite trintą bananą ir šokolado gabaliukus ir vėl išmaišykite, kad ingredientai vienodai pasiskirstytų.

3. Gautos tešlos nebus įmanoma minkyti, nenustebkite, taip ir turi būti. Su visu dubeniu dėkite šią masę porai valandų į šaldytuvą – tegul sutvirtėja.

4. Sutvirtėjus masei, formuokite iš jos nedidelius, maždaug graikiško riešuto dydžio kamuoliukus. Jei rankos itin aplips tešla, kartas nuo karto jas nusiplaukite, tačiau nepasiduokite pagundai jas miltuoti ar berti papildomų miltų į tešlą.

5. Sukapotus riešutus suberkite į dubenį neaukštais kraštais ir kiekvieną suformuotą rutuliuką apvoliokite juose – rutuliukai turi gerai pasidengti, jie nebebus tokie lipnūs.

6. Didelę medinę lentelę ar plokščią kepimo formą išklokite kepimo popieriumi ir sudėkite ant jos gautus tešlos rutuliukus. Dėkite skardą ar lentelę su suformuotais sausainiais dar valandai į šaldytuvą.

7. Įkaitinkite orkaitę iki 180 C (kaitinimas viršus-apačia, su vėjeliu). Išklokite dvi kepimo formas kepimo popieriumi.

8. Suberkite cukraus pudrą į dubenį ir apvoliokite joje kiekvieną sausainį – kad jo paviršius gerai pasidengtų.

9. Dėliokite rutuliukus ant paruoštų skardų palikdami tarp jų 2-3 cm tarpus. Suplokite juos iki 1 cm storio (ploniau nereikia, nes kepdami pernelyg išsausės).

10. Kepkite 10 min. Iškepę sausainiai bus gana minkšti, bet vėsdami sutvirtės. Pirmas 10 min. palikite vėsti skardose, o vėliau perkelkite ant specialių grotelių kepiniams (jei tokias turite). Gali būti valgomi ir dar šilti, ir jau atvėsę.

Ingredientai
Sviestas: 110.00 g (kambario temperatūros)
Cukrus: 110.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (didelis, lengvai paplaktas)
Miltai: 125.00 g
Kepimo milteliai: 0.50 arbat. š.
Kakava: 20.00 g (kokybiškos nesaldintos, skirtos kepiniams)
Cinamonas: 0.50 arbat. š.
Druska: 0.25 arbat. š.
Juodasis šokoladas: 100.00 g (sukapoto 0,5 cm dydžio gabaliukais arba šokolado lašelių (nemažiau, kaip 70% kakavos))
Bananai: 0.50 vnt. (50 g; sutrinto iki tyrės)
Pekaninių karijų riešutai: 170.00 g (stambiai sukapotų; galite keisti ir graikiškais riešutais)
Cukraus pudra: 100.00 g (apvoliojimui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Sausainiai su šokolado lašeliais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
3.8 / 12
Kaip gaminti
  1. Ištirpinkite kokosų aliejų ir sumaišykite su migdolų pienu, ruduoju cukrumi ir vanilės ekstraktu.
  2. Į gautą masę sudėkite miltus, druską, neapdorotą cukrų ir viską gerai išmaišykite. Masė neturi būti per sausa ar per drėgna, taigi pagal tešlos konsistenciją reguliuokite miltų, pieno ir aliejaus kiekį.
  3. Į tešlą suberkite ir šokolado lašelius ir gerai sumaišykite.
  4. Išklokite kepimo popieriumi pailgą indą ir sudėkite gautą tešlą – galite gabalėliais arba vientisą. Pastaruoju atveju beliks supjaustyti norimo dydžio gabalėliais.
  5. Prieš skanaudami palaikykite kelias valandas šaldytuve.
Ingredientai
Aliejus: 2.00 valg. š. (kokosų)
Pienas: 2.00 valg. š. (augalinis)
Rudasis cukrus: 1.00 puodelis (1/4)
Druska: 1.00 arbat. š. (1/4)
Vanilės ekstraktas: 2.00 arbat. š.
Miltai: 1.00 puodelis (3/4 avižiniai ir 3/4 migdolų miltų)
Šokoladiniai lašeliai: (1/2) 1.00 puodelis
Cukrus: 1.00 puodelis (1/4 neapdoroto)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Pertepti šokoladiniai sausainiai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.4 / 25
Kaip gaminti
  1. IŠKEPKITE SAUSAINIUS. Sviestą ir nedideliais gabalėliais sulaužytą šokoladą sudėkite į prikaistuvį. Kaitinkite pamaišydamos ant vidutinio stiprumo ugnies, kol ištirps ir gausite vientisą masę. Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies ir palikite atvėsti apie 10–15 minučių. Dubenyje sumaišykite miltus, kakavos miltelius, kepimo miltelius ir druską.
  2. Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite rudąjį cukrų, cukrų, kiaušinius ir vanilę. Plakite, kol masė bus vientisa ir puri. Į plakinį lengvais judesiais įmaišykite atvėsusį ištirpintą šokoladą su sviestu. Per tris kartus suberkite miltų mišinį. Lengvai sumaišykite. Nepermaišykite.
  3. Tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir 45 min. palaikykite šaldytuve.
  4. Įkaitinkite orkaitę iki 160 ºC temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardą.
  5. Imkite po šaukštą tešlos, tarp drėgnų ar sviestu pateptų delnų formuokite vienodo dydžio rutuliukus. Išdėliokite juos ant kepimo popieriaus, palikdami 5 cm tarpus. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 12–13 minučių. Išimkite iš orkaitės ir palikite 5 min. atvėsti skardoje. Tuomet perkelkite ant grotelių ir atvėsinkite.
  6. PARUOŠKITE PERTEPIMO MASĘ. Į dubenį sudėkite minkštą sviestą, rudąjį cukrų ir plakite elektriniu plaktuvu iki purios masės. Įmaišykite miltus, supilkite vanilės ekstraktą ir šaukštą liesos grietinėlės. Maišykite, kol gausis vientisa masė. Suberkite miltelinį cukrų ir toliau maišykite. Jei matote, kad masė per tiršta, įpilkite dar šlakelį grietinėlės.
  7. PERTEPKITE SAUSAINIUS. Imkite po du sausainius. Pertepkite juos pasiruošta pertepimo mase, lengvai paspauskite delnais. Išdėliokite ant lėkštės ar padėklo ir patiekite. Skanaus!

Recepto šaltinis: www.cookingclassy.com.

Ingredientai
Sviestas: 170.00 g (60 g – tešlai ir 100 g – minkšto sviesto pertepti)
Juodasis šokoladas: 260.00 g (170 g – tešlai ir 90 g – šokolado gabalėlių pertepti)
Miltai: 190.00 g (140 g tešlai ir 50 g pertepimui)
Kakava: 20.00 g (tešlai)
Kepimo milteliai: 5.00 g (tešlai)
Druska: 1.00 žiupsnelis (tešlai)
Rudasis cukrus: 115.00 g (50 g tešlai ir 65 g pertepti)
Cukrus: 50.00 g (tešlai)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (vidutinio dydžio, tešlai)
Vanilė: 2.00 arbat. š. (po 1 arbat. š. vanilės ekstrakto tešlai ir pertepti)
Miltelinis cukrus: 200.00 g (pertepti)
Grietinėlė: 2.00 valg. š. (1 ½–2 valg. š. liesos grietinėlės pertepti)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Šokoladiniai sausainiai su riešutais
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.9 / 11
Kaip gaminti

1. Kambario temperatūros sviestą, cukrų ir vanilinį cukrų, kiaušinį išplakite elektriniu plaktuvu. Suberkite miltus, kepimo miltelius, kakavą, tarkuotą šokoladą, įberkite druskos ir gerai išmaišykite. Įmaišykite kapotų riešutų.

2. Šaukštu formuokite sausainius ir dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą paliekant 5 cm tarpus.

3. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 15–20 minučių. Sausainius keletą minučių vėsinkite orkaitėje ir išimkite.

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Ingredientai
Sviestas: 75.00 g
Cukrus: 250.00 g
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Miltai: 500.00 g (kvietiniai)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Kakava: 125.00 g (miltelių)
Juodasis šokoladas: 50.00 g (tarkuoto)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Žemės riešutai: 100.00 g (arba lazdynų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Šokoladiniai sausainiai
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
4.5 / 2
Kaip gaminti

1. Sviestą palaikykite kambario temperatūroje, kad šiek tiek suminkštėtų.

2. Dubenyje sumaišykite miltus, kakavą ir kepimo miltelius, įberkite žiupsnelį druskos.

3. Elektriniu plakikliu išsukite sviestą su cukrumi, maišykite, kol masė taps puri, – maždaug 2 min. Įmuškite kiaušinį, išmaišykite. Dalimis sudėkite miltus, užminkykite kietoką tešlą.

4. Iškočiokite iš tešlos maždaug 7 mm storio lakštą, apvalia formele išspauskite sausainukus. Išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos skardos, kepkite 200 °C temperatūros orkaitėje 10–12 min. Palikite atvėsti.

5. Paruoškite mėtų įdarą. Sumaišykite miltelinį cukrų, kambario temperatūros sviestą, pieną ir mėtų esenciją, įlašinkite 3 lašelius maistinių dažų. Užtepkite šaukštelį mėtų įdaro ant sausainio, uždėkite kitą sausainuką.

Ingredientai
Miltai: 300.00 g
Kakava: 180.00 g
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Cukrus: 1.00 st.
Sviestas: 100.00 g (ir 50 g mėtų įdarui)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Miltelinis cukrus: 2.00 st. (mėtų įdarui)
Pienas: 3.00 valg. š. (mėtų įdarui)
Maistinė mėtų esencija (mėtų įdarui) 5.00 ml
Maistiniai dažai (žalios spalvos, mėtų įdarui) 1.00 g
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Sviestiniai sausainiai su šokolado gabalėliais
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.1 / 129
Kaip gaminti

1. Sutrupinkite arba stambia trintuve sutarkuokite šokoladą.

2. Sviestą palaikykite kambario temperatūroje, kad suminkštėtų. Mediniu šaukštu arba elektriniu plakikliu iki purios masės išsukite sviestą su milteliniu cukrumi. Suberkite vanilinį cukrų ir druską, įmuškite kiaušinį, gerai išsukite.

3. Suberkite į tešlą dalį miltų, išmaišykite, sudėkite šokolado gabalėlius, suberkite likusius miltus, užminkykite kietą tešlą.

4. Padalykite tešlą į tris dalis ir suformuokite maždaug 7 cm storio ritinėlius. Suvyniokite į maistinę plėvelę ir 10 min. palaikykite šaldiklyje.

5. Įkaitinkite orkaitę iki 180°С temperatūros. Supjaustykite tešlos ritinėlius maždaug 0,5 cm storio riekelėmis.

6. Išdėliokite sausainius ant kepimo popieriumi išklotos skardos, kepkite apie 20 min. Kai sausainukai gražiai paruduos, išimkite skardą iš orkaitės ir palikite atvėsti. Tiekite su arbata, kava ar pienu.  

Kulinaro patarimas. Į tešlą dar galite įmaišyti kakavos miltelių – šokoladiniai sausainukai bus tamsiai rudos spalvos.

Ingredientai
Sviestas: 200.00 g (tepus riebalų mišinys ar margarinas netinka)
Miltai: 300.00 g (aukščiausios rūšies kvietinių)
Miltelinis cukrus: 100.00 g
Juodasis šokoladas: 100.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Gera keliauti kartu

Praktiški patarimai

Video

00:37
02:32
01:00

RESTA 2019

Naviguok į ateitį

Sveikata

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką