Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Savaitgalio pasilepinimui – purūs kepiniai, pasakiškai derantys su šviežia uogiene

Ar gali būti kas geresnio, kaip sėdint kur nors kaime, sodyboje, o pagaliau ir jaukiuose namuose mieste, išsivirti šviežios uogienės ir valgyti ją su dar šiltu kepiniu... Arba išsikepti mielinių kepinių su uogiene. Jei ir jums patinka tokia vizija, rinkitės receptą!
Mielinis suktinis su uogiene
Mielinis suktinis su uogiene / Dangiros Šimašiutės nuotr.
Mielinis suktinis su uogiene ir spanguolių kisieliumi
Receptas: Mielinis suktinis su uogiene
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 20 min.
3.0 / 11
Receptas
Ingredientai
Mielės: 30.00 g (šviežių)
Pienas: 230.00 ml (drungno)
Cukrus: 70.00 g
Miltai: 500.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š.
Sviestas: 50.00 g (minkšto)
Uogienė: 3.00 valg. š. (rinkitės, ką turite po ranka)
Kaip gaminti

1. Mieles apiberkite šaukštu cukraus ir apliekite puse pieno kiekio. Ištirpinkite ir palaikykite 10–15 minučių, kol suputos.

2. Miltus suberkite į didelį dubenį, sumaišykite su likusiu cukrumi ir žiupsneliu druskos. Viduryje suformuokite duobutę, įmuškite kiaušinį, įpilkite vanilės ekstraktą, mielių mišinį ir likusį pieną. Sumaišykite. Sudėkite minkštą sviestą.

3. Suminkykite tešlą į vieną gabalą ir išverskite ant miltais paberto virtuvinio stalo. Minkykite tešlą bent 10 min., kol ji taps vientisa ir elastinga.

4. Iškočiokite tešlą į didelį, pailgą ovalą. Užtepkite uogienę ir susukite. Supjaustykite į 10–12 gabalų, priklausomai nuo savo kepimo indo. Indą išklokite kepimo popieriumi ir sudėkite susuktus tešlos gabaliukus stačiai. Laikykite šiltoje vietoje apie valandą, kad pakiltų.

5. Orkaitę įkaitinkite 180 °C. Dėkite į ją kepimo formą su suktiniu ir kepkite 40 min.

Pastaba: jei neturite šiltos krosnies, žiemą gali būt sunku rasti šiltą vietelę tešlai kildinti. Aš ją kildinu orkaitėje: pagal produktų atšildymo programą ji įkaista iki 30 °C, tai dar kiek per karšta, nes optimali mielinės tešlos kildinimo temperatūra yra maždaug 25 °C, todėl aš palieku mažą plyšį orkaitės durelėse ir tešla kyla kaip ant mielių!

Suskleisti
Ragaišis su bulvėmis
Receptas: Purus ir minkštas močiutės ragaišis su buvių koše
8 asmenims
Pagaminsite per 3 val. 30 min.
3.1 / 9
Receptas
Ingredientai
Miltai: 800.00 g (gali prireikti ir dar kiek daugiau; dalis jų gali būti viso grūdo arba 200–300 g kvietinių galite keisti speltos miltais)
Pienas: 300.00 ml
Bulvės: 500.00 g
Mielės: 30.00 g (šviežių)
Sviestas: 50.00 g (tirpinto)
Cukrus: 80.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (dideli, kambario temperatūros (plius dar 1, jei aptepsite viršų)
Druska: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Pirmiausia išvirkite bulves, nusunkite jas ir gerai sutrinkite (rankiniu grūstuvu, o ne elektriniu trintuvu). Tinka ir iš vakaro virtos bulvės, tačiau bulvių košė su sviestu ir pienu – ne.

2. Puode pašildykite pieną, perpilkite jį į didelį dubenį, sudėkite trintas bulves, gerai išmaišykite. Atskirame nedideliame dubenėlyje mieles užpilkite dalimi cukraus, pamaišykite, kol ištirps ir turėsite mielių-cukraus tyrelę, supilkite ją į pieno ir bulvių mišinį, vėl gerai išmaišykite.

3. Į gautą mišinį suberkite maždaug trečdalį miltų, išmaišykite, kad gautumėte labai tirštą košę be jokių sausų miltų plotelių. Viršų gausiai apiberkite miltais, pridenkite švariu virtuviniu rankšluosčiu ir padėkite kilti šiltai maždaug 1–1,5 val. Tešla turi gerokai pakilti, miltais apibertas viršus suaižėti.

4. Pakilusią masę išmaišykite, pilkite į ją su kiaušiniais paplaktą likusį cukrų bei druską, taip pat lydytą (nekarštą) sviestą. Gerai išmaišykite.

 

5. Į tešlą po truputį berkite likusius miltus, kol įmanoma, maišykite, o tada pradėkite minkyti. Turite gauti gana minkštą, kiek lipnoką, tačiau vientisą ir paslankią tešlą. Nepriberkite miltų per daug!

6. Vėl padėkite šiltai, kad tešla pakiltų – ji turi beveik padvigubėti.

7. Pakilusią tešlą darsyk perminkykite, o tuomet suformuokite du ovalius ar pailgus kepaliukus ir dėkite juos į miltais pabarstytą skardą. Jei patinka, galite keliais aštraus peilio pjūviais dekoruoti viršų. Apdenkite rankšluosčiu ir dar kartą 20–30 min. pakildinkite šiltoje vietoje.

8. Pakilusius kepaliukus aptepkite šiek tiek paplaktu kiaušiniu (bet galite to ir nedaryti), o tada skardą dėkite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 40–50 min., kol viršus bus gerokai rudas.

9. Išimkite iš orkaitės, dėkite ant vėsinimo grotelių ir leiskite ataušti. Šis ragaišis ilgiau nesusensta, yra drėgnas ir kvapnus. Jis puikiai dera su mėsos ar daržovių paštetais, užtepais, taip pat džemais ir kitais saldžiais priedais.

Suskleisti
Mieliniai rageliai
Receptas: Minkštutėliai mieliniai rageliai su sezamu
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 10 min.
3.6 / 26
Receptas
Ingredientai
Miltai: 500.00 g (ir dar šiek tiek pabarstymui)
Pienas: 250.00 ml
Mielės: 20.00 g
Jogurtas: 100.00 ml (natūralaus)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (didelis)
Sviestas: 80.00 g
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 valg. š.
Druska: 0.50 arbat. š.
Sezamo sėklos: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Miltus persijokite į didelį dubenį, padarykite juose duobutę, į ją dėkite mieles, pusę reikiamo cukraus kiekio, įpilkite porą šaukštų šilto pieno. Ištrinkite šiuos ingredientus duobutėje iki tyrelės ir švelniai apiberkite miltais. Statykite šiltai ir palaikykite 10 min., kol susidarys kepurėlė. 2. Maždaug pusę kiaušinio (likusią dalį pasilikite) išsukite su likusiu cukrumi. Į dubenį su miltais ir mielėmis pilkite šį mišinį, likusį šiltą pieną, jogurtą, aliejų, įberkite druskos. Užminkykite minkštą, prie rankų nelimpančią tešlą.

3. Kol minkote tešlą, ant garų ar labai lengvos ugnies išlydykite sviestą. Patikrinkite, kad būtų šiltas, bet ne karštas ir supilkite jį ant jau išminkytos tešlos bei dar kurį laiką paminkykite, kol sviestas susigers – nesibaiminkite, tai tikrai įvyks. Jei tešla labai lipni, galite įberti dar porą šaukštų miltų. 4. Pridenkite dubenį su tešla švariu rankšluostėliu ir padėkite kilti šiltoje vietoje maždaug 40 min.

5. Pakilusią tešlą paminkykite, o tada ant miltais pabarstyto stalviršio iškočiokite į stačiakampį. Šį stačiakampį supjaustykite į 20 trikampių (kraštinė turėtų būti 12–14 cm ilgio). Vyniokite šiuos trikampius nuo kraštinės link prieš ją esančio kampo, kol suformuosite gražius ragelius.

6. Šiuos ragelius sudėkite į kepimo popieriumi išklotą ir miltais pabarstytą skardą ir dar pastatykite 20 min. šiltai, kad pakiltų. Galiausiai aptepkite kiekvieną jų atsidėtu išsuktu puse kiaušinio, negailėdami pabarstykite sezamais (jei norite, dalį jų ar visus keiskite kmynais, aguonomis – išsirinkite, kaip jums skaniau). 7. Kepkite ragelius iki 200 C įkaitintoje orkaitėje 15–20 min., kol taps auksiškai rudos spalvos. Atvėsinkite ir gardžiuokitės – be jokių priedų ar su sūriu, sviestu, mėgstamu džemu.

Suskleisti
Bandelės pynutės
Receptas: Purios mielinės pynutės
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.2 / 38
Receptas
Ingredientai
Miltai: 500.00 g
Pienas: 250.00 ml
Varškė: 150.00 g (pusriebės)
Cukrus: 100.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Mielės: 20.00 g
Sviestas: 40.00 g
Druska: 0.30 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Į nedidelį prikaistuvį supilkite pieną ir pašildykite iki kūno temperatūros. Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies, perpilkite pieną į didelį dubenį, įtrupinkite mieles, suberkite cukrų, druską ir švelniai paplakite šluotele, kad mielės ir cukrus ištirptų.

2. Į pieno ir mielių skystį muškite vieną kiaušinį ir darsyk pamaišykite.

3. Varškę kruopščiai ištrinkite šakute atskirame dubenėlyje, sviestą išlydykite. Tuomet abu produktus sudėkite į pieno-mielių-kiaušinio mišinį, išmaišykite.

4. Miltus persijokite ir dalimis berkite į dubenį su kitais ingredientais – iš pradžių maišykite, o kai tešla taps labai tiršta, imkite minkyti. Minkykite tol, kol tešla bus vientisa, nebelips prie rankų. Jei prireiks daugiau miltų, galite įberti saujelę kitą, tačiau nepiktnaudžiaukite, tešla turi išlikti minkšta.

5. Statykite dubenį su išminkyta tešla šiltoje vietoje, uždenkite rankšluostėliu ir palikite pakilti 30–40 min.

6. Kai tešla iškils, darsyk ją perminkykite ir kočiokite piršto storumo „dešreles“. Iš šių pinkite klasikines kaseles, kurias vėliau pjaustykite 10–12 cm ilgio gabaliukais. Arba galite iškart susipjaustyti „dešreles“ tokio ilgio atkarpomis ir iš jų pinti kaseles (beje, svarbu gerai užtvirtinti šių kaselių galus suspaudžiant galiukus pirštais).

7. Skardą išklokite kepimo popieriumi, pabarstykite miltais, dėkite ant jos bandeles palikdami tarpus. Palikite skardą su paruoštomis bandelėmis šiltoje vietoje apie 15 min., kad šiek tiek pakiltų.

8. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių, aptepkite kiek pakilusias bandeles likusiu išplaktu kiaušiniu ir dėkite į orkaitę kepti. Iškeps per 15–20 min, kai taps gražios auksinės spalvos – į kepimo pabaigą atidžiai stebėkite. Jei patinka, šias bandeles aptepę kiaušiniu dar galite pabarstyti aguonomis ar sezamų sėklomis arba į tešlą, dar prieš ją kildinant, įberti nuplautų ir nusausintų nedidelių razinų.

9. Atvėsinkite bandeles ant grotelių ir dėkite ant stalo!

 

Suskleisti
Mielinis pyragas
Receptas: Mielinis pyragas
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.1 / 11
Receptas
Ingredientai
Pienas: 250.00 ml (tešlai)
Sviestas: 100.00 g (tešlai)
Cukrus: 1.00 st. (trečdalis - tešlai)
Mielės: 40.00 g (tešlai)
Miltai: 500.00 g (tešlai)
Druska: 1.00 žiupsnelis (tešlai)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (tešlai)
Džemas: 250.00 g (aviečių - įdarui)
Kaip gaminti
  1. Pieną pašildykite ir gilesniame dubenėlyje išmaišykite su 50 g lydyto sviesto ir šaukštu cukraus.
  2. Į paruoštą masę suberkite trupintas mieles ir gerai išmaišykite.
  3. Indą su mielėmis uždenkite virtuviniu rankšluosčiu ir pastatykite šiltai apie 15 minučių, kol pakils
  4. Į dubenį suberkite miltus, viduryje padarykite duobutę,  supilkite mieles, berkite žiupsnį druskos ir likusį cukrų, įmaišykite kiaušinį ir užminkykite tešlą.
  5. Uždengusi palaikykite apie 30 min., kol pakils. Iškočiokite, aptepkite uogiene, suvyniokite ir palikite šiltoje vietoje kilti 15–20 min.
  6. Karščiui atsparioje skardoje pyragą kepkite iki 180 0C įkaitintoje orkaitėje apie 45 min.
  7. Iškeptą apliekite likusiu lydytu sviestu, atvėsinkite ir tiekite su vaniliniu padažu.
Suskleisti
Britiškos bandelės „scones“ su braškių pagardu
Receptas: Britiškos bandelės „scones“ su braškių pagardu
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.6 / 5
Receptas
Ingredientai
Miltai: 325.00 g (tešlai)
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š. (tešlai)
Cukrus: 40.00 g (tešlai)
Sviestas: 75.00 g (šalto, supjaustyto gabalėliais; tešlai)
Kefyras: 250.00 ml (tešlai)
Druska: 0.25 arbat. š. (tešlai)
Vanilės ekstraktas: 2.00 arbat. š. (perpus tešlai ir braškių pagardui)
Braškės: 400.00 g (tinka ir šaldytos; braškių pagardui)
Džemas: 3.00 valg. š. (aviečių ar juodųjų serbentų; braškių pagardui)
Krakmolas: 1.00 valg. š. (braškių pagardui)
Kaip gaminti

Scones pagaminamos taip paprastai, kad net darželinukas laisvai susitvarkytų su šia užduotimi! Vienintelė taisyklė, kurios dera laikytis – tai neperminkyti tešlos. Kuo lipnesnė ji bus, kuo prasčiau sumaišyti ingredientai, tuo puresnės išeis bandelės!

Dažniausiai scones būna apvalios arba trikampės, o jų dydį galite nustatyti patys! Po 20 minučių karštoje orkaitėje visi namai pakvips dieviškais kvapais. Nesuvalgytus scones pravartu užšaldyti, o kai norėsite ir vėl pasilepinti minkšta bandele, palaikykite ją išėmę iš šaldiklio apie 20–30 minučių, tada įdėkite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių ir pašildykite apie 6–10 minučių (priklausomai nuo bandelės didumo).

1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių.

2. Sumaišykite miltus ir kepimo miltelius, tada persijokite viską į dubenį. Suberkite cukrų ir sviestą ir lengvai pirštais ištrinkite (nesijaudinkite, jei liks sviesto gabalėlių, jie padarys šiuos kepinius minkštesnius!)

3. Supilkite kefyrą, vanilę ir druską ir rankomis arba šaukštu lengvai išmaišykite, kol tešla sušoks į vieną lipnų rutulį. Tik nepermaišykite!

 

4. Dėkite tešlą ant pergamentinio popieriaus lakšto ir suploninkite, suformuodami apie 2 cm storio apskritimą. Stikline (arba specialia tešlos pjaustymo formele) išspauskite apskritimus, išstumdydami juos toliau vienas nuo kito, kad nesiliestų kepant. Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 20 min. arba kol paruduos ir taps traškūs.

5. Kol scones kepa, pasigaminkite braškių pagardą: braškes sudėkite į mažą puodą (didesnes supjaustykite ketvirčiais) ir kaitinkite kelias minutes, kol braškės suminkštės ir atsiras skysčio. Sudėkite džemą, dar pakaitinkite minutę, tada per sietelį įsijokite krakmolą tiesiai į verdančią braškių masę, nuolat maišydami. Pabaigoje supilkite vanilės ekstraktą ir dar minutę kitą pakaitinkite, kol gauskite norimą padažo konsistenciją. Atvėsinkite.

6. Patiekite scones šiltus, su plakta grietinėle arba graikišku jogurtu ir su braškių pagardu.

Suskleisti
Mielinės bandelės
Receptas: Mielinės bandelės
10 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
3.2 / 156
Receptas
Ingredientai
Miltai: 500.00 g
Pienas: 250.00 ml
Mielės: 20.00 g (šviežios)
Sviestas: 50.00 g
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Mieles ištrinkite su šaukšteliu cukraus, įmaišykite pašildytą pieną ir palaikykite šiltoje vietoje 20 minučių.
  2. Kai mielės pakils, į masę įmaišykite plaktą kiaušinį, suberkite persijotus miltus ir druską, ištirpintą sviestą, užminkykite tešlą ir palikite kilti, kol ji padvigubės.
  3. Tada tešlą dar kartą išminkykite ir padalykite į  vidutinio dydžio rutuliukus, iš kurių formuosite bandeles.
  4. Bandeles galite kepti be įdaro arba įdaryti pasirinktu vienu ar keliais įdarais – vienos galbūt bus pusryčiams, kitos – vakarienei.
  5. Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 30–35 minutes. 

PASIŪLYMAI BANDELIŲ ĮDARAMS:

Suskleisti
Banda iš  bandelių
Receptas: Banda iš bandelių
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.6 / 11
Receptas
Ingredientai
Miltai: 430.00 g (430–450 g; kvietiniai)
Mielės: 25.00 g (šviežios)
Vanduo: 150.00 ml
Pienas: 50.00 ml
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Parmezano sūris: 100.00 g (tarkuotas; pasilikite pabarstyti)
Druska: 1.00 arbat. š.
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (džiovinti)
Lazdynų riešutai: 60.00 g (kapoti)
Kaip gaminti

1. Verdantį vandenį sumaišykite su šaltu pienu ir alyvuogių aliejumi, atvėsinkite iki 37 °C temperatūros.

2. Mieles sutrupinkite į dubenį, įpilkite nedidelį kiekį pasiruošto mišinio ir gerai išmaišykite.

3. Supilkite likusį vandens mišinį, suberkite tarkuotą parmezaną, druską, raudonėlius ir maišykite.

4. Supilkite miltus ir užminkykite vientisą tešlą.

5. Palaikykite ją šiltai, kad dvigubai pakiltų (apie 30 min.).

6. Maždaug 24 cm skersmens skardą išklokite kepimo popieriumi arba pabarstykite miltais.

7. Pakilusią tešlą perkelkite ant miltuoto stalo, perminkykite ir padalykite į 15 lygių gabalėlių.

8. Padarykite iš jų kamuoliukus ir sudėkite į skardą, palikdami tarpus.

9. Tegul bandelės dvigubai pakyla (laikykite 20–45 min.).

10. Prieš kišdami skardą į orkaitę, bandeles apšlakstykite vandeniu ir apibarstykite tarkuoto sūrio bei riešutų mišiniu. 200 °C orkaitėje kepkite apie 25–35 minutes. Palikite atvėsti po rankšluosčiu.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Ankstyvo  rytmečio  bandelės
Receptas: Ankstyvo rytmečio bandelės
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
0.0 / 0
Receptas
Ingredientai
Miltai: 300.00 g (kvietiniai - 30 g rupių ir 270 g (550 D ) tipo)
Miežiniai miltai: arba avižiniai 30.00 g
Mielės: 15.00 g (šviežios)
Druska: 2.00 g (0,5 arbat. š.)
Pienas: 250.00 ml (arba vandens)
Cukrus: 1.00 valg. š.
Aliejus: 35.00 ml
Linų sėmenys: 1.00 valg. š.
Kviečių gemalai: 2-3 valg.š. 3.00 valg. š.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Sumaišykite visų rūšių miltus.

2. Kambario temperatūros mieles dubenyje ištrinkite su druska, įpilkite kambario temperatūros pieno arba vandens. Įmaišykite pusę miltų, sirupą (arba cukrų) ir aliejų.

3. Subėrę likusius miltus, kviečių gemalus ir sėmenis, suminkykite tešlą (ji turėtų būti kiek minkštesnė nei įprasta bandelėms).

4. Uždenkite tešlos dubenį rankšluosčiu ir palikite 15–30 minučių šiltai, kad pakiltų dvigubai. Išverskite minklę ant stalo, suminkykite, suformuokite ilgoką ritinį, supjaustykite jį į 16–20 dalių.

5. Iš tešlos gabaliukų tarp delnų suvoliokite kamuoliukus, sudėkite juos ant skardos ir palaukite, kol dvigubai pakils. Bandelių viršų įpjaukite kryžmai, aptepkite vandeniu arba kiaušinio plakiniu.

6. 10 minučių kepkite 225 laipsnių orkaitėje, skardą padėję ant vidurinių grotelių.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Mielinės tešlos bandelės
Receptas: Mielinės tešlos bandelės
5 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 39
Receptas
Ingredientai
Obuoliai: 4.00 vnt. (raudoni)
Rudasis cukrus: 3.00 valg. š.
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (pusė)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Tešlą atšildykite, iš jos išspauskite norimo dydžio skritulėlius ir išdėliokite karščiui atsparioje kepimo skardoje.

2. Skritulėlių viduryje pirštu įspauskite nemažą duobutę obuolio griežinėliui įdėti, pagal skonį berkite cinamono.

3. Obuolius gerai nuplaukite ir supjaustykite vidutinio dydžio griežinėliais, išdėliokite ant tešlos skritulėlių.

4. Kiaušinį išplakite iki vientisos masės, tada plačiu šepetėliu aptepkite tešlos kraštelius, apibarstykite ruduoju cukrumi.

5. Bandeles kepkite iki 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 min.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius