Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Savaitgalio pusryčiams: nepakartojami prancūziški skrebučiai

Lėti savaitgalio pusryčiai – kai nereikia niekur skubėti, kai galime mėgautis nedrąsiai pro debesį šviečiančiais rudens saulės spinduliais – yra neapsakomas malonumas. Tam, kad savaitgalių rytai būtų dar ypatingesni, siūlome palepinti save ir savo šeimą: pamirškite tradicinius sumuštinius ir vietoje jų iškepkite gardžių prancūziškų skrebučių.
Prancūziški skrebučiai su braškėmis
Prancūziški skrebučiai su braškėmis / Fotolia nuotr.

Prancūziški skrebučiai (angl. „french toast“) – itin paprastas skanėstas, užsienyje dažniausiai patiekiamas ant vėlyvųjų pusryčių (angl. „brunch“) stalo. Šiandien egzistuoja begalės prancūziškų skrebučių variantų: saldžių, nesaldžių, su įvairiausiais priedais. Patiems paprasčiausiems saldiems skrebučiams paruošti tereikia kelių riekelių batono, kiaušinių, šlakelio pieno, žiupsnio cukraus bei prieskonių, dažniausiai – cinamono, muskato, vanilės. Iškepti, prieš patiekiant į stalą, skrebučiai dažnai yra apibarstomi milteliniu cukrumi ar apšlakstomi klevų sirupu, pagardinami gabalėliu tikro sviesto ar saujele šviežių uogų.

Galbūt kiek mažiau populiarūs, tačiau taip pat labai gardūs yra ir nesaldūs prancūziški skrebučiai. Jiems pagaminti naudojamos tos pačios batono riekelės bei kiaušiniai, kurių plakinys pagardinamas tik žiupsniu druskos. Patiekiami jie su mėgstamais nesaldžiais padažais, dažnai su pomidorų padažu ar majonezu.

Manoma, jog prancūziški skrebučiai kadaise buvo pradėti kepti kaip būdas sunaudoti nešviežiai baltai duonai. Pirmieji skrebučių receptai atsirado maždaug apie 1800-uosius metus, o patys skrebučiai, gali būti, jog kepami buvo jau kur kas seniau.

Daugelyje pasaulio šalių puikiai žinomi ir dažnai šeimininkių kepami skrebučiai turi ne vieną pavadinimą. Pavyzdžiui, XIV amžiuje Vokietijoje šių skrebučių receptas buvo vadinamas „Arme Eitter“ (liet. „Neturtingi riteriai“). Lygiai taip pat jie vadinami Danijoje, Švedijoje, Norvegijoje ir Suomijoje. Didžiojoje Britanijoje prancūziški skrebučiai yra vadinami kiaušinine duona (angl. „eggy bread“) ir dažniausiai yra patiekiami kaip nesaldus pusryčių patiekalas. Tuo tarpu prancūzai šiuos skrebučius vadina „pain perdu“ (liet. „pražuvusi duona“). Visgi pats populiariausias ir visiems žinomas šio patiekalo terminas yra „french toast“ (liet. „prancūziškas skrebutis“).

Įdomiausias faktas tas, jog prancūziškais šie skrebučiai yra vadinami ne dėl savo kilmės šalies, o dėl to, jog būtent tradicinės prancūziškos duonos greitai praranda savo šviežumą. Pavyzdžiui, tradicinė prancūziška duona „brioche“ yra skirta valgyti tik tą dieną, kurią yra iškepta, kadangi vėliau tampa sausa ir beskonė. Prancūziškos bagetės taip pat šviežios būna labai trumpą laiką. Taigi, tokių duonų likučiams „išgelbėti“ idealiai tinka skrebučių receptas.

Sakoma, jog patiems skaniausiems prancūziškiems skrebučiams paruošti turi būti naudojama vienos dienos senumo balta duona. Tokia duona nebus labai minkšta, todėl galės sugerti daugiau kiaušinių bei pieno plakinio nesuirdama. Nors daug kas duonos riekeles tiesiog trumpai pamirko plakinyje, jas reikėtų palaikyti jame panardintas bent minutę ar dvi – tokiu atveju iškepusio skrebučio vidus bus minkštas, kreminis, o plutelė maloniai traški.

Prancūziški skrebučiai su obuoliais ir žemės riešutų sviestu
Receptas: Prancūziški skrebučiai su obuoliais ir žemės riešutų sviestu
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.6 / 29
Receptas
Ingredientai
Batonas: 4.00 riekės (forminis arba kitaip - kvadratinis)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (išplakti)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (maltas)
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės citrinos sultys)
Obuoliai: 1.00 vnt. (pusė obuolio skrebučiams ir kelios skiltelės - patiekimui)
Žemės riešutų sviestas: 4.00 valg. š.
Sviestas: 10.00 g (gabalėlis kepimui)
Klevų sirupas: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti
  1. Nuo obuolio nulupkite žievelę, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite plonomis riekelėmis.
  2. Visas batono riekeles aptepkite žemės riešutų sviestu. Ant vienos riekelės sudėkite obuolio griežinėlius ir suvožkite riekeles taip, kad suvožtinio viduje būtų žemės riešutų sviestu apteptos batono riekių puselės.
  3. Dubenėlyje kiaušinius išplakite su žiupsneliu muskato, cinamono ir citrinos sultimis. Suvožtinį įmerkite į šį plakinį taip, kad visas pasidengtų kiaušinių mase.
  4. Keptuvę ištepkite šlakeliu aliejaus ir įdėkite gabalėlį sviesto. Kepkite įkaitintoje keptuvėje po maždaug 1 minutę iš abiejų pusių.
  5. Iškepusius skrebučius išimkite į lėkštę. Apšlakstykite klevų sirupu ir papuoškite obuolių skiltelėmis. Patiekite nedelsiant. Skanaus!  
Suskleisti
Prancūziški skrebučiai su kokosais
Receptas: Prancūziški skrebučiai su kokosais
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.3 / 4
Receptas
Ingredientai
Kokosų pienas: 250.00 ml
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Rudasis cukrus: 1.00 valg. š.
Cinamonas: 5.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Batonas: 8.00 riekės
Sviestas: 10.00 g (gabalėlis kepimui)
Klevų sirupas: 1.00 arbat. š.
Avietės: 50.00 g (šilauogės ar kitos uogos, bet nebūtinai)
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir ant jo paskleiskite kokoso drožles. Kepkite orkaitėje apie 6-10 minučių, kartais šiek tiek pamaišydami, kol kokosai ims ruduoti. Išimkite iš orkaitės ir atidėkite į šalį.
  2. Dubenyje suplakite kokosų pieną, rudąjį cukrų, cinamoną ir druską iki vientisos masės. Batono riekeles įmerkite į šį plakinį ir palaikykite porą minučių. Batono riekelės iš abiejų pusių turi būti padengtos kiaušinių mase.
  3. Keptuvę ištepkite šlakeliu aliejaus ir įdėkite gabalėlį sviesto. Įkaitinkite. Dėkite paruoštas batono riekeles ir kepkite iš kiekvienos pusės po porą minučių, kol skrebučiai taps gražiai auksinės spalvos.
  4. Iškepusius skrebučius sudėkite į lėkštę. Apibarstykite kepintomis kokoso drožlėmis, apšlakstykite klevų sirupu, jei turite – papuoškite šviežiomis uogomis. Patiekite nedelsiant.
Suskleisti
Prancūziški skrebučiai su moliūgais ir riešutais
Receptas: Prancūziški skrebučiai su moliūgais ir riešutais
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.4 / 9
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Moliūgai: 80.00 g (moliūgų tyrė)
Pienas: 2.00 valg. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Muskatas: 2.00 g (maltas)
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Rudasis cukrus: 2.00 valg. š.
Duona: 8.00 riekės (forminė arba kitaip - kvadratinė)
Sviestas: 20.00 g (po gabalėlį - kepimui ir patiekimui)
Riešutai: 1.00 sauja (saujelė mėgstamų)
Klevų sirupas: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti
  1. Dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinius, moliūgų tyrę, pieną, cinamoną, muskatą, vanilinį cukrų ir rudąjį cukrų iki vientisos masės. Batono riekeles įmerkite į šį plakinį ir palaikykite porą minučių, kol keptuvėje ištirpinsite gabalėlį sviesto.
  2. Keptuvę ištepkite šlakeliu aliejaus ir įdėkite gabalėlį sviesto. Išmirkytas batono riekeles perkelkite į įkaitusią keptuvę. Kepkite iš kiekvienos pusės po porą minučių, kol skrebučiai taps gražiai auksinės spalvos.
  3. Iškepusius skrebučius sudėkite į lėkštę. Apšlakstykite klevų sirupu. Užberkite smulkintų mėgstamų riešutų ir uždėkite ant viršaus gabalėlį gero sviesto. Patiekite nedelsiant. Skanaus!
Suskleisti

Tekstas ir receptai Astos Černės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius