Užkandžiai
- Gerai nuplautus pievagrybius nulupkite, nuvalykite, didesnius supjaustykite ketvirčiais, mažesnius palikite sveikus.
- Džiovintus baravykus užpilkite stikline verdančio vandens ir mirkykite, kol grybai suminkštės. Nuspauskite ir nusausinkite.
- Svogūną ir česnakus nulupkite, sukapokite, pakepinkite svieste. Kai svogūnas ir česnakai dailiai apskrus, sumeskite pievagrybius, baravykus ir troškinkite ant mažos ugnies, kol nuo grybų atsiradęs skystis išgaruos.
- Viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, įmaišykite rozmarinus ir maltus riešutus.
- Tiekite gausiai apibarsčiusi kapotomis petražolėmis.
- Įkaitinkite orkaitę iki 190 ºC temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardą. Apipurškite aliejumi.
- Burokėlius nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite plonais griežinėliais. Paprasčiausia tai padaryti su specialia daržovių pjaustykle. Jei neturite tokios, tiks ir bulvių skustukas ar aštrus peilis. Stenkitės, kad griežinėliai būtų kuo vienodesnio storio.
- Burokėlių griežinėlius išdėliokite vieną šalia kito ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Apšlakstykite trupučiu aliejaus ir apibarstykite druska.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 45–60 minučių, kol burokėliai bus traškūs. Išimkite iš orkaitės, atvėsinkite ir patiekite nedelsdami.
- Česnako skiltelę nulupkite ir sutraiškykite.
- Apelsiną gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, išspauskite sultis.
- 2 šaukštu sulčių pilkite į indelį su česnakais, suberkite rozmarinus, supilkite vyną, viską pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
- Sūrių ritinėlius dėkite į karščiui atsparias lėkšteles ir gausiai apliekite padažu.
- Valandą marinuokite ir šaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę.
- Kepkite apie 12 min.
- Kedrines pinijas paskrudinkite sausoje keptuvėje, užberkite ant sūrio.
- Tiekite su skrudinta baltos duonos riekele.
- Kulinaro patarimas. Jeigu norite, į užpilą galite įmaišyti šaukštelį grūdėtųjų garstyčių.
Salotos
1. Riešutus susmulkinkite ir paskrudinkite sausoje keptuvėje. Pievagrybius kruopščiai nuplaukite, supjaustykite plonais griežinėliais ir 15 minučių pamerkite į citrinos sultimis parūgštintą vandenį. Išgriebusi, gerai nuvarvinkite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, sudėkite į dubenį.
2. Į kitą indą sudėkite kreminę varškę, grietinę, pagal skonį įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų ir gerai išmaišykite. Agurką nuplaukite, nulupkite, smulkiai sutarkuokite. Įmaišykite į varškės ir grietinės masę. Suberkite skrudintus riešutus ir dar sykį išsukite.
3. Sukrėskite ant pievagrybių ir atsargiai išmaišykite. Salotas sudėkite į porcijos dydžio serviravimo indelius, ant viršaus gausiai užberkite tarkuoto parmezano. Puoškite šviežių prieskoninių žolelių (krapų, petražolių) šakelėmis.
1. Nuplautas, nusausintas salotas suplėšykite, gražgarstes kruopščiai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
2. Nuluptus burokėlius supjaustykite maždaug pusės centimetro storio griežinėliais. Išdėliokite nepridegančioje kepimo skardoje, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir iškepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
3. Apelsinus nulupkite, suskirstykite skiltelėmis, minkštimą pasmulkinkite. Smulkintus riešutus paskrudinkite sausoje keptuvėje. Mėlynųjų pelėsių sūrį supjaustykite mažais gabalėliais.
4. Į dubenį suberkite salotas ir gražgarstes, išmaišykite. Ant viršaus sudėkite keptus burokėlius, apelsinų gabalėlius. Viršų apibarstykite skrudintais riešutais, smulkintu sūriu.
5. Paruoškite užpilą: nuluptą česnako skiltelę sutrinkite ir gerai išsukite su skystu medumi. Supilkite balzaminį actą, aliejų, pagal skonį įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų, išmaišykite. Apliekite salotas.
1. Paprikas ir obuolius supjaustyti kubeliais, ridikėlius – griežinėliais, žalumynus susmulkinti, razinas nuplauti, kukurūzus nuvarvinti.
2. Visus produktus sudėti į salotinę, pasūdyti ir išmaišyti.
Sriubos
1.Svogūnus susmulkinkite ir su čiobrelių lapeliais patroškinkite aliejuje. Suberkite žirnelius, šiek tiek paskaninkite druska ir cukrumi, supilkite vyną, truputį pavirkite.
2.Supilkite sultinį ir virkite 15–20 minučių. Išsukite iki purumo ir pertrinkite. Įmaišykite grietinę, pagardinkite druska ir pipirais.
3.Krevetes pakepinkite alyvuogių aliejuje, apibarstykite druska ir pipirais.
4.Sriubą išpilstykite į lėkštes ir į kiekvieną įdėkite tris krevetes. Papuoškite šviežiais čiobreliais.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Jautienos faršą pagardinkite pipirų mišiniu, druska, aitriąja paprika ir gerai išmaišykite. Šlapiomis rankomis formuokite mažus kukulius ir dėkite į šaldytuvą, kol pasiruošite sriubą.
2. Puode storu dugnu įkaitinkite 3–4 šaukštus alyvuogių aliejaus, sudėkite smulkintą svogūną, česnaką ir maišydami apkepkite, tada sudėkite pomidorų pastą, aitriųjų pipirų padažą ir dar pakepinkite.
3. Saldžiąsias paprikas supjaustykite juostelėmis ir sumeskite į apkeptus svogūnus, sudėkite konservuotus pomidorus, įpilkite sojų padažo, šiek tiek vandens (vandens kiekis priklauso nuo to, kokio tirštumo sriubos norite) ir troškinkite ant silpnos ugnies 10–15 minučių. Į sriubą sumeskite kukulius, smulkintus rozmarinus, paskaninkite druska, cukrumi ir virkite dar 10 minučių.
4. Baigiant sriubai virti suberkite konservuotas pupeles ir dar 5–7 minutes pavirkite. Tiekite su balta duona.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
1. Bulves, morką, svogūną, česnakus nulupkite. Bulves ir morkas supjaustykite didokais gabalėliais. Svogūną ir česnakus susmulkinkite. Iš aitriosios paprikos išvalykite sėklas, minkštimą smulkiai supjaustykite.
2. Į puodą storu dugnu įpilkite aliejaus, sudėkite svogūnus, česnakus, aitriąsias paprikas, įberkite imbiero ir apkepkite. Sudėkite morkas, bulves, moliūgus, supilkite sultinį ir virkite, kol daržovės suminkštės.
3. Pasūdykite, pabarstykite pipirais. Išvirtą sriubą sutrinkite elektriniu trintuvu.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
Karštieji patiekalai
- Žuvų filė nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, apšlakstykite citrinų sultimis, pabarstykite druska, palikite 15 minučių.
- Svogūnus susmulkinkite, česnakus sutrinkite. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą alyvuogių aliejaus. Suberkite svogūnus, sudėkite trintus česnakus, minutę pakepinkite.
- Sudėkite žuvų filė, apšlakstykite vynu, uždenkite ir troškinkite apie 10 minučių. Į prikaistuvį supilkite balzaminį actą, sukrėskite agavų sirupą.
- Maišydami kaitinkite ant silpnos ugnies, kol padažas sutirštės. Atvėsusiu apšlakstykite į lėkštes sudėtą žuvį. Tiekite su šviežių agurkų ir pomidorų griežinėliais.
- Konservuotus kukurūzus išgriebkite iš marinato, gerai nuvarvinkite.
- Mėsą nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, sumalkite su smulkintais svogūnais.
- Įmuškite kiaušinius, sukrėskite jogurtą, pagal skonį įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų, gerai išsukite.
- Suberkite kukurūzus, žirnelius, gerai išmaišykite. Palikite pusvalandį pastovėti.
- Kabinkite masę šaukštu ir keptuvėje su gerai įkaitusiu alyvuogių aliejumi liekite apvalius blynelius.
- Kepkite iš abiejų pusių ant vidutinio stiprumo ugnies maždaug po aštuonias minutes. Padėkite šiltai.
- Dubenyje rikotą gerai ištrinkite su skystu medumi ir nuluptu tarkuotu šviežiu agurku.
- Karštus blynelius teikite su gaiviu sūrio padažu.
- Moliūgą nulupkite, supjaustykite mažais gabalėliais ir apibarsčiusi rozmarinais iškepkite keptuvėje svieste.
- Dideliame puode, kaip nurodyta ant pakuotės, pasūdytame vandenyje, įpylusi šaukštą aliejaus, išvirkite makaronus ir nukoškite.
- Svogūnus ir česnakus nulupkite, smulkiai sukapokite ir pakepinkite aliejuje. Kai jie gardžiai pakvips, sumeskite nuvalytus smulkintus pievagrybius.
- Jiems apkepus, sudėkite moliūgų kubelius, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais. Kai padažas sutirštės, supilkite grietinėlę ir nuolat maišydama dar kiek pakaitinkite.
- Įdėkite lydyto sūrelio ir išmaišykite. Įdaro prikimškite makaronus. Juos dėkite į riebalais išteptą kepimo formą ir užberkite saujelę tarkuoto paemezano.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 12 min.
Desertai
PARUOŠKITE TEŠLĄ
- Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, druską ir kepimo miltelius. Sudėkite šaltą, kubeliais supjaustytą sviestą. Trinkite tarp pirštų, kol susidarys trupiniai.
- Įmaišykite į masę šaltą grietinę. Perkelkite tešlą ant gausiai miltais pabarstyto lygaus ir švaraus paviršiaus.
- Minkykite tešlą. Jei ji per šlapia – įberkite šiek tiek daugiau miltų. Miltus berkite po truputį, po šaukštą, kad tešla vėliau netaptų per kieta – tokiu atveju pyragėliai bus sausi. Paruošta tešla turi būti minkšta, truputį lipni. Įvyniokite ją į maistinę plėvelę. Palaikykite šaldytuve apie 30 min., kol paruošite įdarą.
PARUOŠKITE ĮDARĄ
- Obuolius nuplaukite, nulupkite, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite labai mažais kubeliais.
- Dubenyje sumaišykite obuolius, cukrų, rudąjį cukrų, miltus, vanilės ekstraktą, citrinų sultis ir cinamoną. Atidėkite į šalį.
PARUOŠKITE PYRAGĖLIUS
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 ºC temperatūros. Kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi.
- Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir perdėkite ant miltais pabarstyto švaraus ir lygaus paviršiaus. Iškočiokite į maždaug 2–3 mm storio tešlos lakštą. Naudodami metalinę formelę, stiklinę, kibirėlį ar kitą apvalų daiktą aštriais kraštais, išspauskite iš tešlos maždaug 10 cm skersmens apskritimus. Tešlos likučius vėl šiek tiek paminkykite ir iš naujo iškočiokite. Išspauskite apskritimus ir visos tešlos. Turėtumėte gauti apie 40 tokio dydžio apskritimų.
- Perkelkite pusę tešlos apksritimų ant kepimo popieriumi išklotų skardų, palikdami tarp jų bent kelių centrimetrų tarpus. Į jų centrą dėkite po šaukštelį obuolių įdaro. Kraštelius palikite švarius. Ant obuolių įdaro dėkite po truputį karamelizuoto sutirštinto pieno. Ant viršaus uždėkite po likusį tešlos apskritimą. Šonus užspauskite šakute, kad tvirtai laikytųsi.
- Dubenėlyje išplakite kiaušinį su šaukštu vandens. Aptepkite šiuo mišiniu pyragėlių paviršių. Aštriu peiliu pyragėlių paviršiuje padarykite po 2–3 įpjovas. Apibarstykite ruduoju cukrumi.
- Kepkite paruoštus pyragėlius įkaitintoje orkaitėje apie 15 min. arba kol jie taps gražios aukso spalvos.
- Iškepusius išimkite iš orkaitės ir palikite pastovėti apie 10 minučių. Tuomet galite patiekti šiltus su kaušeliu ledų, šalta plakta grietinėle ar tiesiog su puodeliu arbatos. Galite valgyti visiškai atvėsusius.
Plačiau skaitykite: Rugpjūčio skanėstas: obuolių pyragėliai
- Viską, išskyrus šokoladukus, sudėkite į dubenį ir išsukite iki vientisos masės. Galiausiai įmaišykite šokolado gabalėlius.
- Sukrėskite tešlą į kepimo popieriumi išklotą skardelę, rankomis paskirstykite po visą jos paviršių.
- Kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, maždaug pusvalandį, arba kol gražiai paruduos.
Receptas iš: g-blogas.lt
1. Ne trumpiau nei pusvalandį kambario temperatūroje pastovėjusius kiaušinių baltymus sudėkite į plakimo indą.
2. Po šaukštą berdama kristalinį cukrų, plakite elektriniu plakikliu, kol masė sustandės ir ims blizgėti (apie 10 minučių). Sausu šaukštu atsargiai įmaišykite miltelinį cukrų.
3. Gautą masę atsargiai sukrėskite į konditerinį maišelį, juo kepimo popieriumi ištiestoje skardoje suformuokite graikinio riešuto dydžio kauburėlius. Kepkite 100 C karščio orkaitėje apie pusantros valandos. Palikite atvėsti orkaitėje.