Užkandžiai
- Smulkiai sutarkuokite sūrį.
- Iki standumo suplakite kiaušinių baltymus, atsargiai įmaišykite sūrį. Masė turi būti pakankamai kieta, kad būtų galima suformuoti rutuliukus.
- Gruzdintuvėje arba puode įkaitinkite aliejų iki 180 ºC temperatūros. Jei neturite kulinarinio termometro, įmeskite į puodą baltos duonos kubelį. Jei gabalėlis per minutę pagelto ir tapo traškus, temperatūra tinkama, jei suskrudo greičiau – aliejus per karštas.
- Patepkite delnus aliejumi, arbatiniu šaukšteliu pakabinkite sūrio masės ir suformuokite rutuliuką. Dėkite po kelis sūrio rutuliukus į įkaitintą aliejų ir gruzdinkite, kol gražiai pagels. Išgriebkite ir sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad nusivarvėtų. Sūrio rutuliukai skaniausi, kol karšti. Kad neatvėstų, sudėkite į skardą ir laikykite šiltoje orkaitėje.
- Gruzdintus sūrio rutuliukus tiekite kaip garnyrą arba kaip užkandį prie alaus.
1. Burokėlius nulupkite, supjaustykite plonais griežinėliais, juos pasūdykite, pagardinkite kmynais, citrinų sultimis, iš abiejų pusių gerai apkepkite svieste ir atvėsinkite.
2. Avokadus nuplaukite, nulupkite, supjaustykite griežinėliais ir apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepatamsėtų.
3. Varškę ir fetą ištrinkite su druska ir peletrūnais.
4. Avokadus, burokėlius ir fetą sluoksniuokite taip, kad pasidarytų dailūs bokšteliai. Ant viršaus sudėkite likusią fetos masę, užberkite kedrinių pinijų ir kapotų petražolių.
5. Užkandėlę apliekite padažu, paruoštu iš „Pesto“ ir alyvuogių aliejaus.
Tiekite su mėgstama balta duona.
1. Sojų varškės sūrį supjaustykite stambesniais kubeliais.
2. Paruoškite marinatą: supilkite citrinų sultis, sojų padažą, smulkiai tarkuotą imbierą, rudąjį cukrų, druską. Gerai išmaišykite. Į sandariai uždaromą indą suberkite sojų kubelius, kruopščiai apšlakstykite marinatu, uždarykite ir palikite bent valandai.
3. Į keptuvę įpilkite aliejaus, vis vartydama tolygiai iš visų pusių apkepkite sojų varškės sūrio kubelius.
4. Paruoškite padažą: keptuvėje ištirpinkite sviestą, berkite smulkintus česnakus, razinas ir kedrines pinijas, supilkite sojų padažą, vandenį, imbiero miltelius, rudąjį cukrų ir druską. Pakaitinkite, kol padažas ims kunkuliuoti. Šiuo padažu apšlakstykite keptus sojų sūrio kubelius, apibarstykite sezamų sėklomis (galite ir mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis).
5. Tiekite vienus kaip užkandėlę arba su daržovėmis ir ryžiais.
Plačiau skaitykite: Kai vėsu, vilioja patiekalai su imbieru...
Salotos
1. Nulupkite svogūną, supjaustykite kuo plonesniais griežinėliais. Vyšninius pomidorus supjaustykite puselėmis, agurkus – griežinėliais, saulėje džiovintus pomidorus – juostelėmis.
2. Nuplaukite ir nuvarvinkite salotas.
3. Supilkite į dubenį alyvuogių aliejų, citrinų sultis ir medų, pasūdykite, pagardinkite pipirais, plakite šluotele, kol ištirps medus.
4. Užpilkite padažą ant salotų, sudėkite svogūnus, agurkus, džiovintus ir šviežius pomidorus, atsargiai išmaišykite. Tiekite prie keptos mėsos arba valgykite vienas su šviežia balta bandele.
Kulinaro patarimas. Jei ruošiatės iškylauti toli nuo namų, paruoštą padažą salotoms supilkite į nedidelį stiklainį, supjaustytas daržoves sudėkite į sandarų indą. Prieš tiekdama salotas, sudėkite daržoves į plastikinį maišelį, supilkite padažą, papurtykite ir iškrėskite atgal į indą.
- Neluptas bulves gerai nuplaukite po tekančiu vandeniu. Išvirkite, atvėsinkite, nulupkite ir supjaustykite griežinėliais.
- Perpjaukite pusiau vyšninius pomidorus.
- Marinuotus agurkus supjaustykite nedideliais kubeliais arba sutarkuokite stambia trintuve. Jei agurkų žievelė kietoka, ją nulupkite. Sudėkite agurkus į sietelį, kad nusivarvėtų.
- Sumaišykite jogurtą su grietine, pasūdykite, pagardinkite pipirais. Įmaišykite į padažą marinuotus agurkus.
- Sukrėskite padažą ant bulvių, sudėkite pomidorų puseles ir atsargiai išmaišykite. Prieš patiekiant salotas palaikykite šaltai. Bulvių salotas galima valgyti vienas arba patiekti kaip garnyrą prie šaltos mėsos ar žuvies patiekalų.
Kulinaro patarimas: bulvių salotas galite maišyti ir su majonezu, pagardinti šaukšteliu tarkuotų krienų, kapotų krapų ar svogūnų laiškų.
1. Nulupkite ir stambiai supjaustykite svogūną.
2. Nuvarvinkite saulėje džiovintus pomidorus, supjaustykite šiaudeliais.
3. Paprikas perpjaukite pusiau, pašalinkite sėklas, supjaustykite šiaudeliais arba kubeliais.
4. Keptuvėje įkaitinkite sviestą, sudėkite svogūnus ir pakepinkite, kol svogūnų gabalėliai įgaus auksinį atspalvį, išspauskite česnaką. Sudėkite paprikas, trumpai pakepinkite. Įmaišykite saulėje džiovintus pomidorus ir alyvuoges, pagal skonį pasūdykite.
5. Sudėkite daržoves į karščiui atsparų kepimo indą, ant viršaus uždėkite kubeliais pjaustyto sūrio, pabarstykite prieskoninėmis žolelėmis ir pašaukite trumpam į karštą orkaitę. Tiekite su skrudinta baltos duonos riekele.
Sriubos
1. Paruoškite sultinį. Nuplaukite daržoves. Porus ir salierą supjaustykite griežinėliais, nulupkite ir stambia trintuve sutarkuokite morką.
2. Puode ištirpinkite sviestą ir apkepkite jame smulkintas daržoves. Supilkite sultinį, išspauskite česnaką, įmaišykite pomidorų tyrę, įmeskite laurų lapą, porą petražolių šakelių, įberkite džiovintų čiobrelių. Uždenkite puodą ir pavirkite apie 10 min.
3. Lašišas supjaustykite stambiais kubeliais. Išgriebkite iš sultinio laurų lapą ir petražolių šakeles, sudėkite lašišų gabalėlius ir pavirkite dar 5 min.
4. Raugintus agurkus supjaustykite plonais griežinėliais, suberkite į puodą. Pasūdykite sriubą, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, įmaišykite šaukštą citrinų sulčių.
5. Leiskite sriubai šiek tiek pastovėti, išpilstykite į lėkštes, papuoškite petražolių lapeliais ir citrinos griežinėliais.
1. Žirnelius atšildykite ir nuvarvinkite.
2. Bulves ir morkas nuplaukite, nulupkite, susmulkinkite. Porą supjaustykite griežinėliais.
3. Svogūną ir česnakus nulupkite, sukapokite ir, iki pagels, pakepinkite šaukšte sviesto. Tada suberkite juostelėmis pjaustytą rūkytą vištieną, verskite smulkintas daržoves, žirnelius ir troškinkite, kol daržovės suminkštės. Supilkite grietinėlę, dar kiek pakaitinkite, tada sriubą supilkite į puodą ir iki vientisos masės sutrinkite elektriniu plakikliu.
4. Duoną supjaustykite kubeliais ir paskrudinkite sausoje keptuvėje.
5. Sriubą išpilstykite į lėkštes, berkite duonos skrebučių ir kapotų žalumynų.
1. Bulves ir morkas nuskuskite, nuplaukite ir supjaustykite kubeliais. Porą nuvalykite, nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite plonais skridinėliais. Svogūnus ir česnakus nulupkite ir smulkiai supjaustykite.
2. Lašinukus supjaustykite smulkiais kubeliais ir išlydykite dideliame puode. Spirgučius išgriebkite ir padėkite atskirai. Keptuvėje likusiuose taukuose apkepinkite bulves. Sudėkite morkas, porus, svogūnus, česnakus ir viską trumpai pakepinkite.
3. Pakepintas daržoves sudėkite į puodą su sultiniu, pasūdykite, įberkite pipirų. Įdėkite nugarinę ir viską virkite apie 35 min. Retkarčiais atsargiai pamaišykite.
4. Nugarinę ištraukite, supjaustykite kubeliais ir padėkite atskirai. Sriubą trumpai patrinkite maišytuvu, pasūdykite, pagardinkite pipirais, mairūnais. Dešreles supjaustykite ratukais ir suberkite į sriubą. Ten pat suberkite nugarinės kubelius ir pakaitinkite. Sriubą patiekite lėkštėse, į kiekvieną porciją įdėkite spirgučių ir česnakų skridinėlių.
Karštieji patiekalai
1. Sojų kubelius užpilkite pomidorų sultimis ir ant labai mažos ugnies virkite, kol suminkštės.
2. Paruoškite marinatą: visus jam skirtus produktus sumaišykite.
3. Tofu sūrį išimkite iš pakuotės ir nesusmulkintą užpilkite marinatu. Uždenkite ir palikite porai valandų. Marinuotą sūrį supjaustykite stambokais kubeliais.
4. Paprikas, išėmus sėklas, supjaustykite dideliais kvadratėliais, baklažanus ir cukinijas – gana storais griežinėliais, svogūnus – maždaug 4 cm dydžio kvadratais. Pievagrybius nulupkite.
5. Paruoštas daržoves pramaišiui su sojų ir tofu kubeliais suverkite ant iešmų.
6. Vartydami ir vis apšlakstydami marinatu ant vidutinio karštumo žarijų kepkite 5–8 min. Patiekdami apibarstykite susmulkintais prieskoniniais žalumynais.
Plačiau skaitykite: „Šašlykų puota lieknėjantiems ir vegetarams“
1. Vištieną nuplaukite ir stambiai supjaustykite.
2. Svogūną ir salierus susmulkinkite, morkas nulupkite, supjaustykite vidutinio dydžio juostelėmis.
3. Gilioje keptuvėje įkaitintame aliejuje pakepinkite svogūnus, sudėkite vištieną ir maišydama apkepkite iš visų pusių.
4. Tada supikite sultinį, suberkite morkas, salierus ir troškinkite ant mažos ugnies apie 10 min., kol mėsa suminkštės, bet daržovės liks traškios.
5. Į keptuvę supilkite sojų padažą, pagal skonį įberkite pipirų ir cukraus.
6. Krakmolą sumaišykite su trečdaliu stiklinės šalto vandens, supilkite į patiekalą ir vėl užvirkite.
7. Tiekite su puriai išvirta kuskuso koše apibarsčiusi skrudintomis sezamų sėklomis.
1. Jautieną nuplaukite, nusausinkite, pašalinkite plėves, supjaustykite plonais griežinėliais. Apšlakstykite aliejumi, išspauskite česnako skiltelę, pabarstykite prieskoniais, išmaišykite ir palikite pasimarinuoti.
2. Bulves nuplaukite ir nulupkite, supjaustykite griežinėliais. Nuluptus askaloninius česnakus supjaustykite puselėmis.
3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir trumpai apkepkite jautienos gabalėlius, baigdama kepti pasūdykite. Išdėliokite mėsą ant popierinio rankšluosčio, kad nusivarvėtų.
4. Kitoje keptuvėje įkaitintame aliejuje iškepkite bulvių griežinėlius ir svogūnus, pasūdykite, pagardinkite pipirais.
5. Baigdama kepti sudėkite puselėmis pjaustytus pomidorus ir jautieną, suberkite kmynus, atsargiai išmaišykite, uždenkite ir dar pakepkite porą minučių. Iškart patiekite.
Desertai
1. Želatiną užpilkite 50 ml šalto virinto vandens ir palikite išbrinkti 10 minučių.*
2. Užvirinkite grietinėlę su pienu ir cukrumi, įdėkite tarkuotos tongapupės** (tongapupę galite keisti vanilės ankštimi) ir kaitinkite ant labai mažos ugnies apie 10 minučių.
3. Išbrinkintą želatiną sukrėskite į karštą grietinėlę ir gerai išmaišykite.
4. Mišinį supilstykite į formeles ir palikite stingti.
5. Padažui uogas, cukrų ir bazilikus sutrinkite trintuvu iki vientisos masės ir įpilkite į kiekvieną lėkštelę. Puoškite mėtos lapeliu.
Svarbu!
Želatinos kiekį būtinai tikslinkite pagal gamintojo nurodymus. Želatina gali būti skirtingo stiprumo, todėl būtinai skaitykite etiketes. Šiame recepte gamintojo nurodytas želatinos kiekis yra 20 g želatinos 1 l skysčio.
* Kuo smulkesnė želatina, tuo trumpiau ją reikia brinkinti.
Norint, kad deserte neliktų prieskonių dalelių, prieš išpilstant panna cotta į formeles, reikia ją perkošti per tankų audinį.
Panna cotta gaminama arba formelėse ir, prieš patiekiant, iš jų išimama, arba kreminėse ir patiekiama jose.
** Tongapupės – kvapiosios tongapupės medžio vaisių sėklos. Kvapioji tongapupė (lot. Dipteryx odorata) paplitusi Pietų, Centrinėje Amerikoje ir Karibuose. Plačiausiai naudojama parfumerijos srityje. Maistui tongapupė vartojama labai mažais kiekiais, nes sėklose yra kumarino. Kulinarijoje tongapupe dažniausia skaninami pieniniai, šokoladiniai desertai, gardinamas romas, kava. Tongapupe kartais keičiama vanilė. Tongapupės po surinkimo yra išdžiovinamos, po to mirkomos alkoholyje.
Plačiau skaitykite: kulinarijos pamokėlė: ruošiame „Panna cotta“
1. Želatiną užmerkite ir palikite, iki išbrinks.
2. Kiaušinius gerai nuplaukite, baltymus atskirkite nuo trynių. Trynius iki vientisos masės išplakite su paprastu ir vaniliniu cukrumi.
3. Želatiną ištirpinkite mažame puodelyje, tada supilkite trynių plakinį ir nuolat maišydama kaitinkite, iki cukrus ištirps ir masė pasidarys vientisa. Ataušinkite.
4. Grietinę krėskite į gilų dubenį, pagardinkite migdolų esencija, nutarkuotomis citrinų žievelėmis ir šluotele po truputį įplakite trynių ir želatinos masę.
5. Baltymus išplakite iki standžių putų ir labai atsargiai įmaišykite į grietinės masę.
6. Pudingą su milteliniu cukrumi apibarstytomis vyšniomis sluoksniuokite į stiklinius indelius ir per naktį palaikykite šaldytuve.
Pagaminsite per 45 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).
1. Miltus ir kiaušinius sumaišykite, pamažu pilkite pieną, vandenį, įberkite druskos, supilkite išlydytą sviestą ir viską gerai išmaišykite.
2. Blynelius kepkite ant vidutinio kaitrumo ugnies.
3. Vaisius supjaustykite kubeliais ir sumaišykite.
4. Į iškeptą blynelį įdėkite įdaro, suvyniokite ir, jei reikia, dar šiek tiek apkepkite.
5. Tiekite karštus. Galite aplieti mėgstamu jogurtu, grietine ar saldžiu padažu.