Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Savaitgalio valgiaraštis: nuo lietuviškos klasikos iki pyrago su persimonais

Gruodis pakvipo prieskoniais, o dienos įgavo vis didesnį pagreitį. Gal darbo dienoms tai ir tinka, tačiau savaitgalį siūlome bent šiek tiek atsipalaiduoti ir niekur nelėkti. Verčau pasimėgauti šaltomis dienomis sušildančiais, namus aromatų pripildančiais patiekalais. Šįsyk jų spektras itin platus – nuo bulvinių blynų iki pasakiškų skanėstų su parduotuvėse iš tolo šviečiančiais persimonais.
Persimonų pyragas
Persimonų pyragas / Vida Press nuotr.

Mišrainės, salotos ir užkandžiai:

Mišrainė su kiaušiniais
Receptas: Tuno ir kiaušinių mišrainė
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.1 / 65
Receptas
Ingredientai
Tunas: 150.00 g (kokybiško konservuoto savo sultyse)
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (kietai virti)
Majonezas: 2.00 valg. š. (neriebaus)
Garstyčios: 1.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis (jei tunas nesūdytas)
Krapai: 1.00 valg. š. (šviežių kapotų)
Kaip gaminti

1. Tuną sugnaibykite šakute į nedidelius gabalėlius, berkite į dubenį, ten pat dėkite ir kubeliais supjaustytus kiaušinius.

2. Iš garstyčių, majonezo ir prieskonių sumaišykite padažą, pilkite ant mišrainės ingredientų ir gerai išmaišykite. Negailėdami paskaninkite krapais.

3. Valgykite uždėję ant mėgstamos duonos riekelių ar standžių (pvz., Romaninių) salotų lapų.

Suskleisti
Burokėlių mišrainė su lęšiais
Receptas: Veganiška burokėlių ir lęšių mišrainė
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.6 / 77
Receptas
Ingredientai
Lęšiai: 100.00 g
Burokėliai: 3.00 vnt. (virti didesni)
Saulėgrąžų grietinė: 4.00 valg. š.
Porai: 2.00 valg. š. (smulkinto)
Krapai: 2.00 valg. š. (smulkintų)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Druska: 0.50 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Lęšius išvirkite (jei ant pakuotės nurodyta,kad prieš tai reikia pamirkyti, tą ir padarykite), burokėlius sutarkuokite šiaudeliais,

2. Į indą dėkite lęšius, porus, krapus, druską, pipirus, saulėgrąžų grietinę ir viską gerai išmaišykite

4. Tokio tipo mišrainę galite valgyti iš karto arba laikyti šaldytuve iki 3 dienų.

Suskleisti
Mišrainė
Receptas: Greitai pagaminama baltoji mišrainė su avokadu
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.6 / 60
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 7.00 vnt. (virtos)
Morkos: 3.00 vnt. (virtos)
Agurkai: 3.00 vnt. (marinuoti arba rauginti)
Avokadai: 1.00 vnt. (gerai sunokęs)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (virti)
Majonezas: 4.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

Virtas bulves, morkas, kiaušinius, agurkus ir avokadą supjaustykite, sudėkite žirnelius ir norimus prieskonius bei viską išmaišykite su majonezu.

 

Suskleisti
Rūkytos žuvies užtepėlė
Receptas: Sūdytos lašišos užtepėlė
4 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
1.5 / 2
Receptas
Ingredientai
Lašiša: 100.00 g (sūdytos)
Kreminis sūris: 150.00 g (tinka bet koks jūsų mėgstamas be priedų)
Krapai: 1.00 sauja (šviežių kapotų)
Citrinos sultys: 2.00 valg. š. (arba pagal skonį)
Citrinos žievelė: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį; tinka ir apelsino)
Kaip gaminti

1. Į indą sudėkite lašišą ir sūrį, taip pat smulkintus krapus (jų kiekį parinkite pagal skonį). Įspauskite pusės citrinos sulčių, šiek tiek patarkuokite citrinos ar apelsino žievelės. Beje, pasirinkę tarkuoti apelsino žievelę, išgausite kiek neįprastesnį skonį. Tuomet visus ingredientus susmulkinkite maisto smulkintuvu.

2. Gerai išmaišę gautą masę, indą pridenkite maistine plėvele, ir padėkite į šaldytuvą, kad šiek tiek geriau sustingtų.

Suskleisti
Persimonai
Receptas: Persimonų ir avokadų salotos
1 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.5 / 15
Receptas
Ingredientai
Persimonai: 1.00 vnt. (vidutiniškai sunokęs)
Avokadai: 1.00 vnt.
Citrinos: 1.00 vnt. (žievelė)
Citrinos sultys: 2.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Garstyčių milteliai: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 0.50 žiupsnelis
Salotos: 2.00 sauja (mėgstamų)
Kaip gaminti

1. Nulupkite ir supjaustykite avokadą kąsnio dydžio kubeliais. Apšlakstykite arbatiniu šaukšteliu citrinų sulčių. Nulupkite persimonus ir supjaustykite tokio paties dydžio kaip avokadas kubeliais. Plonai nuskuskite keletą citrinos žievelės juostelių.

2. Į dubenį kartu sumaišykite likusias citrinų sultis, alyvuogių aliejų, garstyčių miltelius ir druską. Gautu padažu apšlakstykite avokado ir persimono kubelius.

3. Pasiruoškite salotų dubenį, į jį pridėkite mėgstamų salotų lapų, ant viršaus suberkite persimonų ir avokadų kubelius. Ant salotų berkite maltus juoduosius pipirus, gardinkite citrinos žievele ir trupučiu petražolių. Prieš patiekdami, nesusigėrusį salotų padažą nupilkite.

Suskleisti

Blynai:

Veganiški žemaičių blynai
Receptas: Veganiški žemaičių blynai
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 10
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 1.00 kg
Miltai: 2.00 valg. š.
Krakmolas: 1.00 valg. š.
Linų sėmenys: 2.00 valg. š. (maltų)
Vanduo: 5.00 valg. š.
Morkos: 1.50 vnt. (apie 150 g)
Paprikos: 50.00 g (raudonosios ar geltonosios)
Špinatai: 50.00 g
Salierai: 60.00 g
Svogūnai: 0.50 vnt. (apie 60 g)
Kmynai: 0.50 arbat. š.
Kalendros sėklos: 0.50 arbat. š.
Druska: 0.50 arbat. š.
Petražolės: 1.00 sauja (nedidelė)
Kaip gaminti

1. Sėmenis sumaišyti su vandeniu ir palikti brinkti.

2. Bulves švariai nuplauti, išvirti su lupena. Išvirus nulupti, sugrūsti arba sumalti per mėsmalę. Sumaišyti su miltais, krakmolu ir sėmenimis. Pagal skonį pasūdyti. Jeigu matote, kad tešla per trapi formavimui, pilkite po valgomąjį šaukštą vandens, kol taps tinkama. Tešla paruošta!

3. Smulkiai supjaustytą svogūną pakepinti, kol pradės darytis permatomas. Suberti tarkuotas morkas ir kartais pamaišant kepti, kol pradės skrusti. Tada dėti smulkiai supjaustytą salierą ir papriką, paskaninti prieskoniais. Kepti, kol daržovės suminkštės. Išjungus ugnį įmaišyti kapotus špinatus. Įdaras irgi paruoštas!

4. Dabar beliko iš viso šito pagaminti blynus. Kad blynai išeitų vienodo dydžio, siūlome sverti tešlą, pvz., po 105 gramus. Vėsiame vandenyje pamirkę rankas formuokite ploną paplotėlį. Dėkite šaukštą įdaro ir užlyginkite kraštus. Po poros blynų tikrai įgusite!

5. Kepti galite keptuvėje (idealu nepridegančia danga su trupučiu aliejaus) arba orkaitėje (šiek tiek aliejumi patepus skardą ir blynų viršų, 200 °C laipsnių temperatūroje, kol gražiai apskrus).

Suskleisti
Bananiniai avižiniai blynai su linų sėmenimis
Receptas: Bananiniai avižiniai blynai su linų sėmenimis
3 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.5 / 14
Receptas
Ingredientai
Bananai: 2.00 vnt.
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Aliejus: 3.00 valg. š. (ir dar šiek tiek kepimo)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š.
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Miltai: 7.00 valg. š. (viso grūdo avižų)
Linų sėmenys: 2.00 valg. š. (maltų)
Kaip gaminti

1. Bananus nulupkite ir sutrinkite, sumaišykite su kiaušiniais, aliejumi ir vanilės ekstraktu.

2. Suberkite avižų miltus, kepimo miltelius, sumaišykite, o tada įmaišykite linų sėmenis.

3. Į keptuvę įpilkite lašelį aliejaus, tik tiek, kad užtektų patepti keptuvės dugną. Įkaitinkite keptuvę ant silpnos ugnies, šaukštu formuokite blynus ir kepkite ant labai silpnos ugnies. Kai paviršius ims sausėti, blynus atsargiai apverskite ir dar truputį pakepkite iš kitos pusės. Taip iškepkite visus blynus.

 

Suskleisti
Bananų blynai su grikių miltais ir karamelizuotais riešutais
Receptas: Bananų blynai su grikių miltais ir karamelizuotais riešutais
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.6 / 36
Receptas
Ingredientai
Bananai: 4.00 vnt. (t.y. maždaug 1,5 stiklinės; sutrintų sunokusių)
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Grikių miltai: 100.00 g
Vanilės ekstraktas: 2.00 arbat. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Meduolių prieskoniai: 1.00 arbat. š.
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Graikiniai riešutai: 100.00 g (karamelizuotiems riešutams ir dar 1 šaukštas pasmulkintų į tešlą)
Džiovintos spanguolės: 1.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (kepimui)
Avietės: 1.00 sauja (šviežių patiekimui)
Medus: 115.00 g (karamelizuotiems riešutams ir dar šiek tiek patiekimui)
Kaip gaminti

1. Į dubenį arba elektrinio maišytuvo indą sudėkite bananus, kiaušinius, grikių miltus, cinamoną, prieskonius, kepimo miltelius, riešutus ir spanguoles ir viską sumaišykite.

2. Įkaitinkite didelę keptuvę nepridegančiu dugnu, teptuku ištepkite keliais lašais aliejaus. Šaukštu formuokite iš tešlos blynelius ir kepkite juos iš abiejų pusių, kol patamsės. Iškepusius laikykite šiltai, kol kepsite paskesnius.

3. Pabaigoje popieriniu rankšluosčiu išsausinkite keptuvę, suberkite riešutus. Kepinkite juos maišydami apie 1–2 minutes, kol šiek tiek apskrus. Supilkite medų ir toliau kepinkite maišydami apie 1 minutę, kol medus ims tirštėti.

4. Patiekite blynus iškart, pabarstę avietėmis ir karamelizuotais riešutais, su medumi, jei trūksta saldumo.

Suskleisti
Bulviniai blynai
Receptas: Tradiciniai bulviniai blynai
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 279
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 5.00 vnt. (didelės)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Miltai: 3.00 valg. š.
Aliejus: 100.00 ml
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Bulves nuskuskite. Nuskustas bulves, svogūną ir česnako skiltelę sutarkuokite tarka iki vientisos masės. Įmuškite kiaušinį. Į masę įberkite miltų, druskos ir juodųjų pipirų.

2. Keptuvėje įkaitinkite kelis šaukštus aliejaus. Šaukštu kabinkite paruoštą bulvių tešlą ir keptuvėje formuokite blynus.

3. Kepkite porą minučių, kol gražiai apskrus. Atsargiai apverskite ir kepkite dar porą minučių. Iškepusius blynus išimkite iš keptuvės ir perkelkite ant popieriniu rankšluosčiu ištiestos lėkštės, kad sugertumėte riebalus.

4. Patiekite su grietine ar grybų padažu.

Suskleisti
Bulviniai sklindžiai su lašiša
Receptas: Bulviniai sklindžiai su lašiša
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.8 / 57
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 3.00 vnt. (3 - 4 - vidutinio dydžio)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (trynių)
Sūris: 1.00 valg. š. (tarkuoto kietojo sūrio)
Krakmolas: 1.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės (1 - sklindžiams ir 0,5 smulkintos - sūrio masei)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 100.00 ml (kepimui)
Kreminė varškė: 180.00 arbat. š. (tepamo sūrelio - sūrio masei)
Krapai: 1.00 valg. š. (smulkintų - sūrio masei)
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5 arbat. š. - sulčių - sūrio masei)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (sūrio masei)
Lašiša: 15.00 vnt. (sūdytos 15 - 18 plonai pjaustytų juostelių)
Smidrai: 4.00 vnt. (konservuoti ūgliai)
Kaip gaminti
  1. Bulves sutarkuokite plonais šiaudeliais, palikite 10 minučių, nuspauskite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
  2. Sudėkite likusius produktus, išmaišykite. Įkaitintame aliejuje iškepkite nedidelius blynelius. Sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai.
  3. Sūrio masei sumaišykite visus produktus.
  4. Patogiausia sūrio masę spausti ant blynelių pro tūtelę, taip pat ją galima dėti ir šaukštu.
  5. Ant viršaus iš lašišų susukite gėlytes.
  6. Puoškite smidrais, pabarstykite krapais.
Suskleisti
Trintų bulvių blynai su sūriu
Receptas: Trintų bulvių blynai su sūriu
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 142
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 3.00 puodelis (virtos, sutrintos)
Mocarelos sūris: 1.00 puodelis (tarkuotas)
Sūris: 1.00 puodelis (tarkuotas, fermentinis)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Miltai: 35.00 g
Aliejus: 100.00 ml (kepti)
Grietinė: 200.00 g
Žalumynai: 50.00 g
Kaip gaminti
  1. Dideliame dubenyje sumaišykite virtas ir sutrintas bulves, tarkuotą mocarelos sūrį, tarkuotą fermentinį sūrį, kiaušinį ir miltus.
  2. Keptuvėje įkaitinkite kelis šaukštus aliejaus. Imkite po šaukštą paruoštos masės, tarp drėgnų delnų suformuokite nedidelius plokščius blynelius. Kepkite įkaitintame aliejuje apie porą minučių iš kiekvienos pusės, kol gražiai apskrus.

  3. Iškepusius blynelius išimkite iš keptuvės ir perkelkite ant popieriniu rankšluosčiu ištiestos lėkštės, kad nusausintumėte riebalus.
  4. Tiekite šiltus su grietine ir žalumynais. Skanaus!

Suskleisti
Blyneliai su lašišomis
Receptas: Blyneliai su lašišomis
5 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
4.3 / 3
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 5.00 vnt.
Miltai: 1.00 st. (1-1,5)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Kreminė varškė: 200.00 g (indelis)
Kefyras: 100.00 ml
Druska: 1.00 žiupsnelis
Obuoliai: 1.00 vnt. (didesnis)
Lašiša: 200.00 g (filė)
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės sultys)
Kaip gaminti

1. Šluotele arba elektriniu plakikliu kiaušinius išplakite iki vientisumo.

2. Į kiaušinių masę supilkite aliejų, gerai išmaišykite, suberkite miltus, pasūdykite.  Įmaišykite kefyrą ir kreminę varškę.

3. Obuolį nulupkite, sutarkuokite smulkia trintuve. Sukrėskite į tešlą ir dar kartą išplakite.

4. Gerai įkaitintoje keptuvėje iškepkite nedidelius blynelius.

5. Lašišų filė supjaustykite plonais griežinėliais, apšlakstykite citrinų sultimis, sumaukite ant medinių iešmelių ir tiekite su blyneliais.

Prie tokio patiekalo derės purus plaktos grietinėlės ir grūdėtosios varškės kremas. Jį pagaminsite grūdėtąją varškę pertrynusi per sietelį ir šaukštu atsargiai sumaišiusi su iki standumo išplakta grietinėle.

Suskleisti
Bulviniai blynai su sojomis
Receptas: Bulviniai blynai su sojomis
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 19
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 500.00 g
Sojos: 1.00 st. (faršas)
Daržovių sultinys: 1.00 vnt. (kubelis)
Miltai: 2.00 valg. š.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Aliejus: 3.00 valg. š.
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Grietinė: 3.00 valg. š.
Gražgarstės: 50.00 g
Kaip gaminti

1. Į užvirtą vandenį įdėkite sultinio kubelį, suberkite sojų faršą ir kelias minutes pavirkite. Nukelkite nuo ugnies ir palikite pusvalandžiui brinkti. Faršą nuspauskite (kad liktų kuo mažiau skysčio).

2. Svogūną nulupkite, susmulkinkite ir paskrudinkite aliejuje. Tuomet dėkite nuspaustą sojų faršą ir apkepkite.

3. Bulves nuskuskite, nuplaukite ir sutarkuokite. Į tarkius įmuškite kiaušinį, suberkite miltus, pagardinkite juodaisiais pipirais ir druska. Įmaišykite paruoštas sojas. Karštame aliejuje kepkite nedidelius blynelius.

4. Tiekite su grietine, sumaišyta su salotomis.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti

Sriubos:

Sriuba su lašišomis
Receptas: Sriuba su lašišomis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.9 / 10
Receptas
Ingredientai
Lašiša: 200.00 g
Krevetės: 200.00 g (šviežių su lukštais)
Bulvės: 2.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Sviestas: 3.00 valg. š.
Petražolės: 1.00 vnt. (šaknis)
Grietinėlė: 200.00 ml (neriebios)
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės citrinos sulčių ir pusė šaukštelio nutarkuotos citrinų žievelės)
Porai: 1.00 vnt. (trečdalis)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį šviežiai maltų baltųjų)
Kalendros: 1.00 arbat. š. (pagal skonį grūdelių)
Migdolai: 40.00 g (saujelė skrudintų)
Kaip gaminti

1. Krevetes su lukštais sumeskite į kepimo skardą ir kepkite karštoje orkaitėje apie 10 min., kol smarkiai pakvips.

2. Svogūną susmulkinkite, pakepinkite 2 šaukštuose sviesto. Kai šis dailiai apskrus, sumeskite tarkuotas bulves ir kepkite iki jos suminkštės.

3. Porą susmulkinkite, pakepinkite likusiame svieste, tada sukrėskite smulkintas lašišas ir dar kelias minutes pakepinkite.

4. Keptas krevetes sudėkite į puodą, užpilkite puse litro vandens, įmeskite petražolės šaknį ir virkite ant mažos ugnies apie 40 min.

5. Paruoštą sultinį perkoškite, krevetes pertrinkite per sietelį, sukrėskite keptas daržoves, puodą su sriuba dar kartą užvirkite, supilkite grietinėlę, suberkite nutarkuotas citrinų žieveles, šiek tiek pavirkite, tada nukelkite nuo ugnies ir išplakite elektriniu plakikliu iki vientisos masės.

6. Sriubą pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir kalendromis, supilkite citrinų sultis ir išpilstykite į sriubos dubenėlius. Į kiekvieną krėskite po šaukštą keptų lašišų ir porų.

7. Tiekite apibarsčiusi migdolų drožlėmis.

Plačiau skaitykite: Vakarienei – šilta sriuba!

Suskleisti
Trinta bulvių sriuba
Receptas: Trinta bulvių sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.2 / 11
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 4.00 vnt.
Salierai: 100.00 g (gumbo)
Daržovių nuoviras 1.00 l
Saulėje džiovinti pomidorai 4.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Baltieji pipirai (pagal skonį, šviežiai maltų) 1.00 žiupsnelis
Petražolės: 1.00 arbat. š. (šviežių, pagal skonį)
Bazilikai: 1.00 arbat. š. (smulkintų, pagal skonį)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Grietinėlė: 40.00 ml (riebios)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (pusė trynio)
Kaip gaminti

1. Bulves nuskuskite, nuplaukite, supjaustykite kubeliais ir apie 15 min. pavirkite sultinyje kartu su smulkintais saulėje džiovintais pomidorais ir salierais.  

2. Svogūnus ir česnakus nulupkite, susmulkinkite, kartu su bazilikais pakepinkite svieste, sukrėskite į puodą su bulvėmis ir dar 8 min. pavirkite. Viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite žalumynais, šviežiai maltais baltaisiais pipirais ir iki vientisos masės išplakite elektriniu plakikliu.

3. Grietinėlę suplakite su puse naminio kiaušinio trynio, į plakinį įpilkite porą šaukštų sriubos ir išmaišykite. Galiausiai išplaktą grietinėlę supilkite į bulvienę, kiek pakaitinkite, tik neužvirinkite, ir patiekite.

Suskleisti
Tiršta sūrio sriuba
Receptas: Tiršta sūrio sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
2.6 / 11
Receptas
Ingredientai
Pienas: 1.00 l
Sūris: 225.00 g (fermentinio, pvz. čederio, „Rokiškio“ ir pan.)
Sviestas: 25.00 g
Miltai: 15.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Sojų padažas: 1.00 arbat. š. (keli lašai sojų arba aitriųjų paprikų padažo)
Krabų lazdelės: 150.00 g (arba snieginių krabų mėsa)
Petražolės: 2.00 valg. š. (lapelių)
Avokadai: 1.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Dideliame puode ant mažos ugnies išlydykite sviestą, suberkite miltus ir maišant kaitinkite, kol miltai pradės ruduoti. Pasūdykite, pagardinkite pipirais ir, nuolat maišant, plona srovele supilkite pieną.

2. Kai visas pienas užvirs, sudėkite stambiai sutarkuotą sūrį ir kaitinkite, kol sūris išsilydys ir masė pasidarys vienalytė.

3. Pagal skonį įlašinkite aitriųjų paprikų padažo, sudėkite įžambiai supjaustytas krabų lazdeles, avokadų griežinėlius ir dar kelias minutes pakaitinkite. Papuoškite petražolių lapeliais ir iš karto nukelkite nuo ugnies.

Patarimas. Krabų lazdeles šioje sriuboje galite pakeisti išlukštentomis krevetėmis.

Suskleisti
Aštri pupelių sriuba
Receptas: Aštri pupelių sriuba
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 32
Receptas
Ingredientai
Daržovių sultinys: 1.00 l (1-1,5 l)
Bulvės: 2.00 vnt. (didesnės)
Morkos: 1.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Pomidorai: 1.00 vnt. (1 indelis konservuotų (be odelių))
Pupelės: 250.00 g (1 indelis konservuotų kelių rūšių)
Salierai: 1.00 vnt. (trečdalis gumbo)
Pipirai: 2.00 vnt. (1-2 aitrieji ir juodieji pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 arbat. š. (čiobreliai, mairūnai ar petražolės pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Keptuvėje ar puode, kuriame virsite sriubą, įkaitinkite aliej, sudėkite smulkintą svogūną, česnaką, kubeliais pjaustytą morką ir maišydami apkepkite.

2. Tuomet sudėkite kubeliais pjaustytas bulves, gabalėliais raikytą salierą ir dar kelias minutes pakepkite.

3. Supilkite pomidorus, sultinį, įdėkite aitriuosius pipirus, paskaninkite druska, pipirais, saldžiąja paprika, įmeskite žalumynų. Virkite ant nedidelės ugnies apie 20 minučių, kol daržovės suminkštės. Baigdami virti supilkite pupeles. Jei sriuba pasirodys per tiršta, įpilkite dar sultinio. Virkite dar apie 10 minučių.

4. Tiekite paskaninę šaukštu grietinės ar natūralaus jogurto.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Daržovių sriuba su aguoniniais kukuliais
Receptas: Daržovių sriuba su aguoniniais kukuliais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.7 / 18
Receptas
Ingredientai
Morkos: 5.00 vnt.
Kopūstai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Daržovių sultinys: 1200.00 ml
Muskatas: 1.00 žiupsnelis
Moliūgo sėklos: 4.00 valg. š. (skrudintos)
Aliejus: 2.00 valg. š. (moliūgų sėklų aliejus)
Petražolės: 1.00 sauja (ir 1 šaukštas kapotų)
Druska: 1.00 žiupsnelis (ir kukuliams)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Pienas: 200.00 ml (kukuliams)
Sviestas: 50.00 g (kukuliams)
Aguonos: 75.00 g (kukuliams)
Miltelinis cukrus: 3.00 g (kukuliams)
Citrinos: 1.00 vnt. (2 šaukšteliai tarkuotų citrinų žievelių kukuliams)
Miltai: 150.00 g (kukuliams)
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (kukuliams)
Varškė: 75.00 g (kukuliams)
Kaip gaminti

1.Morkas supjaustykite plonomis riekelėmis, svogūnus – pusžiedžiais, kininį kopūstą – juostelėmis. Sudėkite į puodą su verdančiu daržovių sultiniu ir ant silpnos ugnies virkite 20 minučių. Pasūdykite, pabarstykite pipirais ir muskatais.

2.Puode užvirinkite pieną, sudėkite gabalėliais pjaustytą sviestą, suberkite aguonas, cukraus pudrą, pasūdykite. Nukelkite nuo ugnies ir berkite miltus, nuolat maišydami mediniu šaukštu, kad nesusidarytų gumuliukų.

3.Po vieną įmuškite kiaušinius, sukrėskite varškę, suberkite tarkuotas citrinų žieveles ir gerai išmaišykite. Iš masės dviem šaukštais suformuokite nedidelius pailgus kukulius, sudėkite į puodą ir virkite 10 minučių.

4 Tiekite pabarstę moliūgų sėklomis, petražolėmis, pašlakstę moliūgų sėklų aliejumi.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
 Tiršta lašišų sriuba
Receptas: Tiršta lašišų sriuba
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.5 / 26
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 4.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Morkos: 1.00 vnt. (didesnė)
Petražolės: 70.00 g (smulkintos)
Lašiša: 350.00 g (filė)
Krapai: 2.00 valg. š.
Karis: 2.00 g (1/2 arbat. š.)
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (Dižono)
Peletrūnas: 2.00 g
Laiškiniai česnakai: 1.00 sauja
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Bulves nulupkite, supjaustykite nedideliais kubeliais ir išvirkite. Sutarkuokite morkas, susmulkinkite petražoles. Jas suberkite į įkaitintą keptuvę ir kepkite 3–4 minutes, kol švelniai paruduos. Į puodą su verdančiu litru vandens suberkite karį, įdėkite filė, žiedinius kopūstus, laiškinius česnakus ir virkite ant silpnos ugnies 5–8 minutes.
  2. Išgriebkite žuvį ir sutrinkite šakute. Nusunkite bulves ir sutrinkite šakute. Į košę suberkite peletrūnus, sudėkite Dižono garstyčias ir gerai išmaišykite. Bulvių košę, trintą lašišą sudėkite į puodą ir pavirkite kelias minutes. Pagardinkite druska,  pipirais ir smulkintais krapais.
Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti

Įvairūs rimtieji patiekalai:

Įdarytas karpis
Receptas: Troškintas karpis su daržovėmis
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 91
Receptas
Ingredientai
Karpis: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Morkos: 2.00 vnt.
Salierų stiebai: 3.00 vnt.
Bulvės: 4.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Vanduo: 250.00 ml
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Karpį išvalykite ir pasūdykite.

2. Svogūną smulkiai supjaustykite, o daržoves susmulkinkite – morkas ir saliero lapkočius supjaustykite riekelėmis, o bulves kubeliais.

3. Svieste pakepinkite svogūną, suberkite pjaustytas daržoves ir patroškinkite. Karpio pilvą įdarykite daržovėmis.

4. Užpilkite vandeniu, uždenkite ir kepkite troškintuve apie 40 minučių. Baigdami troškinti galite papildomai įmesti šiek tiek kubeliais supjaustyto fermentinio sūrio ir palaukti, kol jis išsilydys.

Suskleisti
Bulvių ir žuvies apkepas
Receptas: Lašišų ir bulvių apkepas su krapais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.9 / 37
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 1.50 kg (virtų, atvėsintų)
Lašiša: 700.00 g (filė)
Kiaušiniai: 5.00 vnt.
Pienas: 250.00 ml
Grietinėlė: 250.00 ml (neriebios)
Sviestas: 200.00 g
Krapai: 1.00 sauja
Kaip gaminti

1. Virtas bulves supjaustykite maždaug 0,5 cm storio riekelėmis. Panašaus storio gabaliukais supjaustykite ir lašišą.

2. Į nedidelę, tačiau geriau gilesnę skardą pakaitomis klokite bulvių ir lašišos sluoksnius (apatinis ir viršutinis sluoksniai turėtų būti bulvių), kiekvieną sluoksnį pabarstykite trupučiu druskos ir pipirų.

3. Dubenyje lengvai paplakite kiaušinius, pieną ir grietinėlę ir supilkite šį mišinį ant bulvių-lašišos sluoksniuočio.

4. Kepkite apkepą iki 175 °C įkaitintoje orkaitėje 45–60 min, kol viršus bus gražiai geltonas.

5. Baigiant kepti apkepui keptuvėje ištirpinkite sviestą ir pridėkite kuo daugiau smulkiai kapotų krapų. Šiuo padažu užpilkite į lėkštes išdėliotą apkepą.

Suskleisti
Grietinėlėje troškinta lydeka su daržovėmis
Receptas: Grietinėlėje troškinta lydeka su daržovėmis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.3 / 19
Receptas
Ingredientai
Žuvis: 1.00 kg (vidutinio dydžio lydekos (~1 - 1,5 kg))
Grietinėlė: 250.00 g
Daržovės: 400.00 g (šviežių arba šaldytų daržovių mišinio (recepto autorė naudojo cukinijas, šparagines pupeles, morkas, bulves, žirnelius))
Druska: 2.00 arbat. š. (žiupsnelis - daržovėms ir 1 arbat.š. - marinatui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Česnakai: 2.00 skiltelės (marinatui)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai grūsti - marinatui)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (marinatui)
Balzaminis actas: 2.00 valg. š. (marinatui)
Šalavijai: 1.00 g (pora lapelių šviežio - marinatui)
Rozmarinai: 1.00 g (šakelės šviežio arba džiovinto - marinatui)
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės sulčių ir tarkuotos žievelės - marinatui)
Kaip gaminti
  1. Paruošiamas marinatas: česnaką, šalaviją ir rozmariną sudėkite į grūstuvę ir sutrinkite, suberkite druską, pipirus ir viską gerai išmaišykite.
  2. Supilkite aliejų, actą, citrinos sultis, suberkite tarkuotą citrinos žievelę.
  3. Marinatą gerai išmaišykite ir juo įtrinkite žuvį.
  4. Palikite marinuotis kelioms valandoms, o geriausiai – per naktį.
  5. Žuvį dėkite į skardą, šalia jos dėkite druska ir pipirais pagardintas daržoves.
  6. Viską uždenkite folija ir dėkite kepti į 180°C orkaitę ~40 min.
  7. Tuomet supilkite grietinėlę ir kepkite dar ~20 min. (patikrinkite, ar daržovės ir žuvis jau iškepusios ir patiekite).

Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI

Suskleisti
Įvairių daržovių pyragas
Receptas: Įvairių daržovių pyragas
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.9 / 20
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 2.00 vnt. (mažų)
Paprikos: 2.00 vnt. (po saldžiąją raudoną ir geltoną)
Patisonas: 1.00 vnt.
Pastarnokas: 1.00 vnt.
Porai: 1.00 vnt.
Varškės sūris: 300.00 g (riebaus)
Pomidorai: 1.00 vnt. (nedidelė skardinė kapotų su bazilikais)
Sūris: 400.00 g (tarkuoto brandinto ir 200 g - tešlai)
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (2 - tešlai ir 2 - įdarui)
Grietinė: 400.00 ml (200 ml -įdarui ir 6 valg. š. - tešlai)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Sviestas: 200.00 g (150 g - tešlai ir 2 valg. š. - įdarui)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Miltai: 400.00 g (tešlai)
Kaip gaminti
  1. Česnakus nulupkite, sukapokite.
  2. Miltus persijokite per sietelį ant didelės lentelės, viduryje padarykite kauburėlį, supilkite šakute išplaktus kiaušinius, užberkite miltų, ant viršaus dėkite tarkuotą šaltą sviestą ir kapokite peiliu, kol tešla pasidarys vientisa.
  3. Įmaišykite sūrį ir grietinę. Paruoštą tešlą dėkite į karščiui atsparią kepimo formą. Česnakus nulupkite, sukapokite, pakepinkite svieste.
  4. Kai apskrus, suberkite smulkintas išvalytas paprikas, tarkuotą patisoną ir pastarnoką, griežinėliais pjaustytą porą ir kepinkite, kol daržovės suminkštės.
  5. Sukrėskite pomidorus, išmaišykite, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais. Paruoštą daržovių masę atvėsinkite ir paskirstykite ant tešlos.
  6. Užberkite tarkuotų varškės ir brandintų sūrių. Kiaušinius išplakite su grietine ir apliekite daržoves. 
  7. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 min.
Suskleisti
Daržovių troškinys su lęšiais
Receptas: Daržovių troškinys su lęšiais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 100
Receptas
Ingredientai
Svogūnai: 2.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Morkos: 3.00 vnt.
Salierai: 3.00 vnt. (lapkočiai)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Karis: 30.00 g (1,5 šaukšto)
Daržovių sultinys: 600.00 ml
Pomidorai: 400.00 g (1 indelis konservuotų pomidorų be odelių)
Lęšiai: 200.00 g (raudonieji)
Citrinos: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Kaip gaminti

1.Svogūnus ir česnako skilteles nulupkite ir susmulkinkite. Morkas nuskuskite ir supjaustykite kubeliais, salierą – griežinėliais.

2.Puodo dugne įkaitinkite aliejų, sudėkite svogūnus, česnakus ir kelias minutes pakaitinkite. Tada sudėkite morkas, salierus, karį ir išmaišykite.

3.Supilkite sultinį, trintus pomidorus, lęšius ir užvirkite. Uždengę sumažinkite ugnį ir retkarčiais pamaišydami troškinkite 20–25 minutes.

4.Pagardinkite ką tik išspaustomis citrinų sultimis, druska ir pipirais.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Daržovių troškinys su lašišomis
Receptas: Daržovių troškinys su lašišomis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 45 min.
3.8 / 8
Receptas
Ingredientai
rūkyta šoninė 3.00 riekės
Svogūnai: 1.00 vnt.
Salierai: 1.00 vnt. (stiebas)
Bulvės: 2.00 vnt.
Morkos: 2.00 vnt.
Pomidorai: 200.00 g (vyšniniai)
Daržovių sultinys: 400.00 ml
Pienas: 200.00 ml
Miltai: 2.00 valg. š.
Lašiša: 700.00 g (filė)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Krapai: 1.00 sauja (smulkinti)
Citrinos: 1.00 vnt. (pusė)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Česnakai: 1.00 valg. š. (smulkinti laiškiniai)
Kaip gaminti

1.Lašišų filė pabarstykite druska, pipirais ir apšlakstykite citrinų sultimis. Palikite 15–20 minučių, kad pasimarinuotų. Žuvį apvoliokite miltuose ir apkepinkite alyvuogių aliejuje iš abiejų pusių.

2.Apkeptą lašišų filė išimkite iš keptuvės ir padėkite šiltai. Keptuvėje apkepinkite mažus šoninės gabaliukus, kol pasidarys traškūs. Spirgus iš keptuvės išimkite ir atidėkite. Keptuvėje likusiuose taukuose pakepinkite pjaustytą salierą, smulkintą svogūną, kol taps skaidrūs.

3.Sudėkite luptas ir pjaustytas bulves, morkas bei šparagines pupeles. Retkarčiais pamaišydami 5 minutes troškinkite ant mažos ugnies. Supilkite sultinį ir užvirkite. Sumažinę ugnį troškinkite apie 10 minučių, kol daržovės bus beveik minkštos. Tada supilkite pieną, sudėkite pusiau perpjautus pomidorus, krapus ir pipirus.

4.Ant viršaus uždėkite keptą lašišų filė ir ant mažos ugnies troškinkite dar 5–8 minutes. Pagardinkite druska, pipirais. Tiekite apibarsčius traškiais spirgais ir smulkintais laiškiniais česnakais.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Upėtakis su citrinomis
Receptas: Upėtakis su citrinomis
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.5 / 87
Receptas
Ingredientai
Upėtakiai: 1.00 vnt. (didesnis)
Morkos: 2.00 vnt.
Citrinos: 2.00 vnt. (nedidelės)
Petražolės: 40.00 g (ryšulėlis)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Čiobreliai: 10.00 g (pagal skonį čiobrelių šakelių)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 kg (rupios)
Kaip gaminti

1. Žuvį nuplaukite, išvalykite, nuskuskite, vidų įtrinkite sviestu, išspaustais česnakais ir pagal skonį šviežiai maltais juodaisiais pipirais.

2. Morkas nuskuskite, sutarkuokite šiaudeliais.

3. Svogūną nulupkite, supjaustykite plonyčiais griežinėliais.

4. Citrinas gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu ir supjaustykite plonyčiais griežinėliais.

5. Į žuvies vidų kimškite svogūnų, citrinų, morkų, smulkintų petražolių ir čiobrelių šakelių.

6. Į karščiui atsparią kepimo formą tieskite kepimo popierių, tada suberkite pusę druskos kiekio, atsargiai guldykite žuvį ir užberkite likusia druska taip, kad nepribyrėtų į vidų.   

7. Žuvį kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min., tada atsargiai nukrapštykite druskos sluoksnį ir upėtakį tiekite lėkštėje.

Suskleisti

Kepiniai:

Persimonų pyragas
Receptas: Kvapnus persimonų pyragas su riešutais ir džiovintais vaisiais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.3 / 9
Receptas
Ingredientai
Persimonai: 4.00 vnt. (dideli, labai gerai sunokę: tamsiai oranžiniai, spustelėjus – minkšti)
Cukrus: 200.00 g (galima naudoti rudąjį)
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Druska: 0.25 arbat. š.
Cinamonas: 0.50 arbat. š.
Muskatas: 0.50 arbat. š. (tarkuoto)
Brendis: 50.00 ml (arba viskio; galima ir nepilti)
Graikiniai riešutai: 150.00 g (arba pekano; švelniai pakepintų ir stambiai sukapotų)
Džiovinti vaisiai: 1.00 sauja (mėgstamų - labiausiai tinka razinos, džiovintos datulės, abrikosai; jei stambūs, susmulkintų)
Kaip gaminti

1. Sviestu ištepkite stačiakampę kepimo formą ir išklokite kepimo popieriumi. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C laipsnių temperatūros.

2. Nulupkite persimonus ir petrinkite minkštimą per sietelį arba sutrinkite elektriniu smulkintuvu iki tyrės konsistencijos (jei liks gabaliukų, nieko tokio).

3. Sviestą išlydykite ir leiskite pravėsti iki kambario temperatūros.

4. Dideliame dubenyje išsukite kiaušinius bei cukrų iki baltumo, muškite po vieną visus kiaušinius, kiekvienąsyk išsukdami, kad gautumėte vientisą masę. Supilkite persimonų tyrę bei alkoholį (jei naudojate).

5. Atskirame dubenyje sumaišykite persijotus miltus, prieskonius, kepimo miltelius bei druską. Per 3 kartus visą sudėkite viską į skystųjų ingredientų mišinį, kaskart atsargiai, tačiau gerai išmaišydami.

6. Gautą tešlą sukrėskite į paruoštą kepimo formą, išlyginkite viršų ir šaukite į orkaitę. Kepkite apie valandą arba, kol į pyrago vidurį įsmeigtas medinis pagaliukas ištraukus bus sausas.

7. Leikite kiek pravėsti, išimkite iš kepimo formos, pjaukite ir skanaukite!

Suskleisti
Stori minkšti meduoliai
Receptas: Stori minkšti meduoliai
6 asmenims
Pagaminsite per 4 val.
3.9 / 13
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 100.00 g
Medus: 100.00 g
Miltelinis cukrus: 125.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (L dydžio)
Miltai: 300.00 g
Kakava: 50.00 g
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š. (kupini)
Mielės: 25.00 g
Meduolių prieskoniai: 2.00 valg. š. (galima berti ir 3)
Apelsino žievelė: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kiaušinio baltymas: 1.00 vnt. (meduoliams patepti)
Šokoladas: 100.00 g (juodojo arba pieniško, glaistui)
Kaip gaminti

1. Sumaišykite medų, sviestą, miltelinį cukrų ir prieskonius nedideliame prikaistuvyje ir ištirpinkite. Pravėsinkite ir įmaišykite kiaušinį.

2. Miltus sumaišykite su kakava, apelsino žievele, kepimo milteliais ir druska. Į miltus sutrupinkite mieles ir sutrinkite. Supilkite sviesto ir medaus masę, užminkykite tešlą.

3. Suformuokite rutulį, įvyniokite į plėvelę ir dėkite į šaldytuvą mažiausiai 3 valandoms.

4. Tešlą kočiokite maždaug 5 mm storio lakštais. Spauskite nesudėtingos formos meduolius, geriausiai tinka su stambiomis apvaliomis detalėmis. Patepkite juos lengvai paplaktu baltymu. Dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite apie 12–15 min. iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje.

5. Iškepusius meduolius atvėsinkite ant grotelių. Padėkite į sandariai uždaromą dėžutę ir palikite bent parai pastovėti – meduoliai turi būti minkšti. Prieš patiekdami ištirpinkite šokoladą ir paglaistykite juo meduolius.

Suskleisti
Pyragas su persimonais
Receptas: Persimonų pyragas su speltų miltais
6 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
1.0 / 1
Receptas
Ingredientai
Persimonai: 2.00 vnt. (dideli, gerai sunokę)
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (kambario temperatūros, baltymai ir tryniai atskirti)
Rudasis cukrus: 180.00 g
Jogurtas: 150.00 g (riebaus graikiško)
Kepimo milteliai: 1.50 arbat. š.
Vanilės ekstraktas: 0.50 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Speltų miltai: 200.00 g (viso grūdo)
Cukraus pudra: 1.00 valg. š. (apibarstymui)
Sviestas: 1.00 arbat. š. (kepimo formai ištepti)
Kaip gaminti

1. Abu persimonus nulupkite, vieną supjaustykite griežinėliais, kitą nedideliame dubenėlyje sutrinkite šakute iki tyrelės. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C laipsnių temperatūros. Apvalią kepimo formą kruopščiai ištepkite sviestu ir pabarstykite miltais.

2. Dideliame dubenyje išsukite kiaušinių trynius ir cukrų iki baltumo. Įmaišykite ir jogurtą, persimono tyrelę bei vanilės esenciją. Suberkite persijotus miltus, kepimo miltelius ir lengvai išmaišykite, kad neliktų sausų produktų.

3. Atskirame dubenyje iki standumo išplakite baltymus su druska. Šį plakinį dėkite į tešlą ir atsargiai, lengvais judesiais išmaišykite.

4. Dėkite gautą tešlą į paruoštą kepimo formą, išlyginkite paviršių ir apdėliokite persimono griežinėliais.

5. Kepkite apie 30 min., kol parus, o į pyragą įkištas medinis pagaliukas ištraukus bus sausas.

6. Atsargiai išimkite iš kepimo formos, atvėsinkite ir pabarstykite cukraus pudra. Skanaus!

Suskleisti
Imbieriniai keksiukai
Receptas: Pikantiški persimonų keksiukai
6 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.5 / 13
Receptas
Ingredientai
Miltai: 3.00 puodelis
Cinamonas: 2.00 arbat. š.
Imbieras: 0.50 arbat. š. (malto)
Gvazdikėliai: 0.25 arbat. š. (malto)
Muskatas: 0.25 arbat. š. (malto ar tarkuoto)
Soda: 1.00 arbat. š.
Druska: 0.50 arbat. š.
Rafinuotas rapsų aliejus: 1.00 puodelis
Cukrus: 1.00 puodelis
Linų sėmenys: 3.00 valg. š. (maltų)
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š.
Persimonai: 3.00 vnt. (jei labai dideli, naudokite 2)
Kviečių gemalai: 0.50 puodelis
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C laipsnių temperatūros. Keksiukų formą ištepkite sviestu arba išklokite kepimo popieriumi. Į dubenį išsijokite miltus, cinamoną, imbierą, gvazdikėlius, muskato riešutą, kepimo sodą ir druską.

2. Supilkite aliejų, cukrų, linų sėmenis ir vanilę, plaktuvu plakite maždaug 4–5 minutes. Į gautą plakinį pilkite išsijotus birius produktus. Lengvai sumaišykite visus produktus.

3. Nulupkite ir sutarkuokite persimonus. Juos berkite į tešlą. Galiausiai berkite kviečių gemalus, viską lėtai ir kruopščiai išmaišykite. Tešlą tolygiai paskirstykite į formeles. Kepkite apie 25 min., vis įkišdami medinį pagaliuką ir tikrindami, kada bus sausas.

4. Išimtus iš orkaitės keksiukus palikite 5 min. atvėsti, tada išimkite iš formos ir palaukite kol visai atvės.

Suskleisti
Veganiškas šokoladinis pyragas su burokėliais
Receptas: Veganiškas šokoladinis tortas su burokėliais ir avokadais
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.2 / 5
Receptas
Ingredientai
Miltai: 3.00 st. („self-raising“ kvietinių; tešlai)
Kakava: 170.00 ml (ir dar 6 šaukštai kremui; miltelių)
Rudasis cukrus: 250.00 ml (tešlai)
Linų sėmenys: 2.00 valg. š. (kupini maltųl; tešlai)
Vanduo: 6.00 valg. š. (šilto; tešlai)
Druska: 1.00 žiupsnelis (tešlai)
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š. (arba pastos; tešlai)
Burokėliai: 500.00 ml (keptų ir sutrintų; tešlai)
Augalinis pienas: 250.00 ml (tešlai)
Bananai: 2.00 vnt. (prinokę, šalti; kremui)
Avokadai: 2.00 vnt. (kremui)
Datulės: 10.00 vnt. (minkštų; kremui)
Agavų sirupas: 1.00 valg. š. (arba pagal skonį; kremui)
Kaip gaminti

1. Linų sėmenis užpilkite šiltu vandeniu ir leiskite išbrinkti.

2. Visus sausus ingredientus sumaišykite dubenyje. Sudėkite ten burokėlių piurė, supilkite augalinį pieną ir vanilės pastą arba ekstraktą. Viską išmaišykite. Tuomet sudėkite linų sėmenis. Viską dėmesingai išmaišykite, kad tešla būtų vientisa.

3. Supilkite į 23 cm skersmens kepimo formą ir kepkite apie valandą, 180°C temperatūroje.

4. Visus kremo ingredientus smulkinkite iki vientisos masės. Padėkite į šaldytuvą, kad šiek tiek sutvirtėtų.

5. Iškepusį biskvitą atvėsinkite ir perpjaukite per pusę arba į 3 lakštus. Ant kiekvieno užtepkite paruošto kremo ir taip sluoksniuokite vieną po kito.

6. Viršų galima puošti kuo įvairiausiai: smulkintais riešutais, šviežiomis uogomis ar malta kava.

Suskleisti
Minkštas meduolis
Receptas: Meduolinis pyragas
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 41
Receptas
Ingredientai
Miltai: 500.00 g
Medus: 300.00 g
Cukrus: 170.00 g
Sviestas: 70.00 g
Kiaušiniai: 5.00 vnt.
Grietinė: 250.00 g
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Gvazdikėliai: 1.00 arbat. š. (maltų)
Muskatas: 0.50 arbat. š. (tarkuoto)
Kaip gaminti

1. Kiaušinių trynius išsukite su cukrumi ir į gautą masę supilkite medų. Viską gerai išmaišykite ir berkite cinamoną, tarkuotą muskatą bei gvazdikėlius.

2. Puodelyje išlydykite sviestą, kurį sumaišykite su medaus ir cukraus mase bei supilkite grietinę. Viską dar kartą gerai išmaišykite.

3. Atskirame dubenyje miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir po truputį, nuolat maišydami, pilkite į medaus masę. Stebėkite, kad neatsirastų gumuliukų.

4. Atskirai išplakite kiaušinių baltymus ir juos atsargiai įmaišykite į gautą tešlą.

5. Supilkite tešlą į kepimo formą (itin tinka speciali meduolio forma) ir kepkite apie pusvalandį 180 laipsnių orkaitėje, kol gražiai parus.

Suskleisti
Kakavos meduolis
Receptas: Kakavos meduolis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.3 / 24
Receptas
Ingredientai
Miltai: 250.00 g
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Kakava: 1.00 valg. š. (miltelių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Sviestas: 115.00 g (kambario temperatūros)
Cukrus: 100.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (didelių)
Pienas: 1.00 puodelis (0,5)
Medus: 1.00 puodelis
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (1 arbat. š. - tarkuotos žievelės - meduoliui ir 2,5 valg.š. - sulčių - glaistui)
Cinamonas: 2.00 arbat. š. (malto)
Imbieras: 2.00 arbat. š. (malto)
Gvazdikėliai: 2.00 arbat. š. (maltų)
Miltelinis cukrus: 100.00 g (glaistui)
Kaip gaminti
  1. Miltus sumaišykite su druska, kakavos ir kepimo milteliais.
  2. Sviestą išsukite su cukrumi, vanile, citrinos žievele, likusiais prieskoniais ir medumi.
  3. Po vieną įplakite kiaušinius.
  4. Pakaitomis berkite miltų mišinį ir pilkite pieną, užmaišykite vientisą tešlą ir supilkite į kepimo formą, išklotą sviestiniu popieriumi.
  5. Kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, kol į vidurį įsmeigtas pagaliukas, ištraukus liks neapsivėlęs tešla.
  6. Kol meduolis vėsta, pasiruoškite glaistą. Miltelinį cukrų sumaišykite su citrinų sultimis.
  7. Apglaistykite pyragą jau šaltą.

Receptas iš: g-blogas.lt

Suskleisti
Ruginių miltų meduolis
Receptas: Ruginių miltų meduolis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.6 / 32
Receptas
Ingredientai
Medus: 680.00 g
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Cukrus: 4.00 valg. š.
Rūgęs pienas: 250.00 ml
Grietinė: 250.00 ml
Ruginiai miltai: 420.00 g (rupūs)
Soda: 1.00 arbat. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Pipirai: 5.00 g (malti kvapieji)
Imbieras: 5.00 g (maltas)
Gvazdikėliai: 2.00 g (malti)
Kaip gaminti
  1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ˚C temperatūros.
  2. Medų sudėkite į vidutinio dydžio prikaistuvį ir kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol užvirs. Kelias minutes pavirkite, tuomet nuimkite nuo ugnies ir atvėsinkite.
  3. Dideliame dubenyje kiaušinius išplakite su cukrumi iki purios masės. Supilkite rūgusį pieną, grietinę ir vėl išplakite. Atvėsus medui, supilkite jį į plakinį ir vėl išplakite iki vientisos masės.
  4. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, sodą ir visus prieskonius. Suberkite į plakinį ir dar kartą išplakite iki vientisos masės. Tešla turėtų būti grietinės tirštumo.
  5. Paruoštą tešlą supilkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo indą (36x12 cm dydžio ar 20x30 cm dydžio). Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30-40 minučių. Ar meduolis jau iškepė, galite patikrinti mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro, jis turi būti švarus.
  6. Meduoliui iškepus, išjunkite orkaitę. Palikite meduolį atvėsti kepimo inde apie 15 minučių. Tuomet išimkite iš kepimo indo ir atvėsinkite ant grotelių. Pjaustykite riekelėmis ar gabalėliais ir patiekite.
Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius