Dabar populiaru
Publikuota: 2019 sausio 11d. 09:00

Savaitgalio valgiaraštis: paprastoji lietuviška klasika ir šis tas skanaus iš kaimynų

Bulvių apkepas su spirgučiais
Vida Press nuotr. / Bulvių apkepas su spirgučiais

Tie, kas jau laukia vasaros, liūdi, kad prabėgo tik pusė žiemos, mėgstantieji šaltį džiaugiasi tuo, kiek dar liko. Mėgstate žiemą ar ne, šalčiai mus verčia valgyti kiek sočiau – norisi ne šaltibarščių, bet kugelio ar cepelinų. Šiam savaitgaliui – nemažai lietuviškos klasikos, o, kad būtų įdomiau, dar šis tas skanaus iš mūsų kaimynų bei skandinavų.

Mišrainės ir košės:

Receptas: Perlinių kruopų košė su riešutais
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.0 / 28
Kaip gaminti

1. Gerai nuplautas ir išbrinkintas kruopas suberkite į verdantį vandenį ir 5–10 min. pavirkite. Paskui vandenį nupilkite, o apvirusias kruopas suberkite į verdantį pasūdytą pieną ir ant mažos ugnies virkite, kol kruopos sugers visą skystį ir suminkštės.

2. Paruoškite padažą: smulkiai sukapotą svogūną pakepinkite svieste. Kai svogūnų gabalėliai pasidarys skaidrūs, suberkite sukapotus riešutus ir dar truputį pakepinkite.

3. Košę patiekite užpiltą riešutų padažu.

Ingredientai
Perlinės kruopos: 200.00 g
Pienas: 3.00 st.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Riešutai: 100.00 g (žemės ar lazdynų)
Druska: 1.00 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Bulvių košė su faršu
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.5 / 84
Kaip gaminti
  1. Bulves nuskuskite, išvirkite sūdytame vandenyje ir sutrinkite.
  2. Kol bulvės virs, paruoškite maltą mėsą. Į keptuvėje įkaitintą aliejų sukrėskite maltą mėsą, truputį apkepkite. Tuomet suberkite smulkintus svogūnus ir kmynus, pasūdykite, įpilkite 100–200 ml vandens ir kepkite, kol mėsa visiškai iškeps.
  3. Į karštas trintas bulves įdėkite sviesto, maišykite, kol išsilydys. Tada sukrėskite grietinę ir  gerai išmaišykite.
  4. Suberkite į košę keptą maltą mėsą ir vėl gerai išmaišykite. Jei košė jums atrodys pernelyg tiršta, galite dar įdėti grietinės arba, liesesnis variantas, įpilti norimą kiekį karšto virinto vandens.
  5. Tiekdamos galite apibarstyti košę žalumynais: krapais, svogūnų laiškais, bazilikais, rozmarinais ir pan.
Ingredientai
Bulvės: 8.00 vnt. (pagal poreikį)
Grietinė: 4.00 valg. š.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Jautiena: 200.00 g (malta jautiena; tinka ir kitokia jūsų mėgstama malta mėsa)
Vanduo: 100.00 ml
Svogūnai: 1.00 vnt.
Kmynai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 3.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Lenkiška baltoji mišrainė
10 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.4 / 59
Kaip gaminti
  1. Virtas morkas, bulves, pastarnoką, kiaušinius, marinuotus agurkėlis supjaustykite kubeliais, petražoles ir svogūną susmulkinkite, česnaką sutrinkite.
  2. Ingredientus sumaišykite su konservuotais žaliaisiais žirneliais, kukurūzais, pagardinkite druska, pipirais ir sumaišykite su majonezu bei garstyčiomis.
Ingredientai
Bulvės: 6.00 vnt. (virtos)
Morkos: 8.00 vnt. (virtos)
Petražolės: 1.00 sauja
Pastarnokas: 1.00 vnt.
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Agurkai: 4.00 vnt. (marinuoti)
Svogūnai: 1.00 vnt. (arba baltoji poro dalis)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Konservuoti žirneliai: 400.00 g
Majonezas: 200.00 g
Garstyčios: 1.00 valg. š.
Kukurūzai: 200.00 g (konservuoti)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti, pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Bulvių salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
2.6 / 37
Kaip gaminti
  1. Bulves nuskuskite, nuplaukite, išvirkite, atvėsinkite ir supjaustykite per pusę arba į keturias dalis. Dėkite į dubenį, pridėkite sukapotų krapų, kalendros bei per pusę perpjautų vyšninių pomidorų. Gerai viską išmaišykite.
  2. Užpilui: kruopščiai išmaišykite anakardžių riešutus, garstyčias, aitriąją papriką, susmulkintus česnakus, citrinų sultis ir vandenį. Pilkite užpilą į salotas bei kruopščiai išmaišykite.
Ingredientai
Bulvės: 5.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Kalendros: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Krapai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pomidorai: 5.00 vnt. (5-6 vyšninių)
Anakardžių riešutai: 1.00 st. (0,5 - užpilui)
Garstyčios: 2.00 valg. š. (užpilui)
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis (miltelių - užpilui)
Česnakai: 2.00 skiltelės (užpilui)
Citrinos: 2.00 vnt. (1/4 stiklinės sulčių - užpilui)
Vanduo: 1.00 st. (1/4 - užpilui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Lenkiškos silkių ir bulvių salotos
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 66
Kaip gaminti

1. Išvirkite bulves su lupenomis. Ataušinkite, nulupkite ir supjaustykite kubeliais.

2. Nedideliais gabaliukais supjaustykite silkę ir agurkus.

3. Susmulkinkite svogūną.

4. Viską sumaišykite, užberkite prieskonių, uždėkite majonezo ir palikite bent kelioms valandoms šaldytuve, kad „susidraugautų“ visi skoniai.

Ingredientai
Silkė: 400.00 g (filė; gali būti dūmo skonio)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Bulvės: 1.00 kg (verdant nesubyrančių)
Agurkai: 4.00 vnt. (rauginti)
Majonezas: 2.00 valg. š.
Druska: 0.25 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Perlinių kruopų košė su žirniais
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.1 / 21
Kaip gaminti

1. Žirnius ir kruopas atskirai išmirkykite per naktį. Ryte išvirkite, nukoškite, kruopas išplaukite ir viską kartu virkite apie 15–20 minučių pasūdytame vandenyje ant vidutinio kaitrumo ugnies.

2. Kai išvirs, nuo viršaus nupilkite vandenį ir suberkite su sviestu apkepintą, smulkiai supjaustytą svogūną bei toliau pavirkite, kol kruopos taps minkštos.

3. Paskaninkite košę sviestu, čiobreliais, viską gerai išmaišykite ir pavirkite dar penkias minutes.

Ingredientai
Perlinės kruopos: 200.00 g
Žirniai: 150.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt.
Čiobreliai: 2.00 valg. š. (susmulkintų)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Blynai ir apkepai:

Receptai
Receptas: Tradiciniai bulviniai blynai
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 92
Kaip gaminti

1. Bulves nuskuskite. Nuskustas bulves, svogūną ir česnako skiltelę sutarkuokite tarka iki vientisos masės. Įmuškite kiaušinį. Į masę įberkite miltų, druskos ir juodųjų pipirų.

2. Keptuvėje įkaitinkite kelis šaukštus aliejaus. Šaukštu kabinkite paruoštą bulvių tešlą ir keptuvėje formuokite blynus.

3. Kepkite porą minučių, kol gražiai apskrus. Atsargiai apverskite ir kepkite dar porą minučių. Iškepusius blynus išimkite iš keptuvės ir perkelkite ant popieriniu rankšluosčiu ištiestos lėkštės, kad sugertumėte riebalus.

4. Patiekite su grietine ar grybų padažu.

Ingredientai
Bulvės: 5.00 vnt. (didelės)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Miltai: 3.00 valg. š.
Aliejus: 100.00 ml
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Gardūs mieliniai blynai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
2.8 / 8
Kaip gaminti

1. Mieles sumaišykite su 1 šaukštu cukraus ir užpilkite šiltu pienu. Į tešlą supilkite išplaktus kiaušinius, likusį cukrų ir viską išmaišykite. Maišydami įberkite vandenyje išbrinkytas razinas.

2. Galiausiai įberkite tiek miltų, kad tešla taptų grietinės tirštumo.

3. Indą su tešla uždenkite maistine plėvele ar rankšluostėliu ir palikite šiltoje vietoje, kol tešla padvigubės.

4. Kepkite blynus gerai įkaitintoje keptuvėje.

5. Tiekite su uogiene, grietine, sviestu ar klevų sirupu. Galite pabarstyti cukraus pudra.

Ingredientai
Mielės: 25.00 g (šviežių; arba 8–9 g sausų)
Cukrus: 3.00 valg. š.
Pienas: 500.00 ml
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Razinos: 1.00 sauja (didelė)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Miltai: 2.00 st. (arba pagal poreikį, kad tešla taptų grietinės tirštumo)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Senoviniai moliūgų sklindžiai
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.0 / 27
Kaip gaminti

1. Pirmiausiai pasiruoškite patį nuostabiausią pagardą blynams – keptuvėje pakepinkite smulkiai supjaustytą šoninę, kol ji taps traški. Suberkite smulkintą svogūną ir kepinkite jį iki auksinės spalvos. Ir tik nepamirškite pabaigoje padažą paskaninti keliais žiupsniais kmynų – būtent kmynai yra svarbiausias šio recepto ingredientas!

2. Į didesnį dubenį supilkite miltus, druską, cukrų ir viską užplikykite pakaitinto pieno stikline, įmuškite 2 kiaušinių trynius ir viską išmaišykite.

3. Kiaušinių baltymus išplakite iki putų ir taip pat supilkite į tešlą. Moliūgą smulkiai sutarkuokite ir įmaišykite į tešlą. Tešlą maišykite tol, kol ji taps vientisa.

4. Blynelius kepkite aliejumi pateptoje keptuvėje, tik nepadauginkite – aliejaus reikės labai nedaug. Blynelius valgykite karštus su šiltu pagardu.

Ingredientai
Moliūgai: 400.00 g (tarkuoto; sklindžiams)
Pienas: 1.00 st. (sklindžiams)
Miltai: 200.00 g (viso grūdo kvietinių; sklindžiams)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (sklindžiams)
Druska: 1.00 žiupsnelis (sklindžiams)
Cukrus: 1.00 arbat. š. (sklindžiams)
Saulėgrąžų aliejus: 0.50 st. (kepimui)
Šoninė: 200.00 g (šaltai rūkytos kiaulienos; padažui)
Svogūnai: 1.00 vnt. (smulkiai pjaustytas; padažui)
Sviestas: 10.00 g (padažui)
Kmynai: 2.00 žiupsnelis (padažui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Sotūs rusiški blynai
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 30
Kaip gaminti
  • Dubenyje sumaišykite miltus, druską ir sodą.
  • Atskirame inde sumaišykite cukrų, kiaušinius, pieną, grietinėlę ir tirpintą sviestą.
  • Visus ingredientus itin gerai išmaišykite.
  • Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus ir pilkite po nedidelį kiekį tešlos. Apverskite blynus tada, kai paviršius taps korėtas.
  • Blynus reikėtų patiekti kuo karštesnius, todėl jei kepate didelį kiekį, geriausia jau iškepusius blynus laikyti šiltoje orkaitėje.
Ingredientai
Miltai: 400.00 g
Druska: 0.50 arbat. š.
Soda: 0.25 arbat. š.
Cukrus: 2.00 arbat. š.
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Pienas: 800.00 ml
Grietinėlė: 100.00 ml
Sviestas: 2.00 valg. š. (tirpinto)
Aliejus: 5.00 valg. š. (kepimui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Trintų bulvių blynai su sūriu
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 78
Kaip gaminti
  1. Dideliame dubenyje sumaišykite virtas ir sutrintas bulves, tarkuotą mocarelos sūrį, tarkuotą fermentinį sūrį, kiaušinį ir miltus.
  2. Keptuvėje įkaitinkite kelis šaukštus aliejaus. Imkite po šaukštą paruoštos masės, tarp drėgnų delnų suformuokite nedidelius plokščius blynelius. Kepkite įkaitintame aliejuje apie porą minučių iš kiekvienos pusės, kol gražiai apskrus.

  3. Iškepusius blynelius išimkite iš keptuvės ir perkelkite ant popieriniu rankšluosčiu ištiestos lėkštės, kad nusausintumėte riebalus.
  4. Tiekite šiltus su grietine ir žalumynais. Skanaus!

Ingredientai
Bulvės: 3.00 puodelis (virtos, sutrintos)
Mocarelos sūris: 1.00 puodelis (tarkuotas)
Sūris: 1.00 puodelis (tarkuotas, fermentinis)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Miltai: 35.00 g
Aliejus: 100.00 ml (kepti)
Grietinė: 200.00 g
Žalumynai: 50.00 g
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Manų košės blynai
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.7 / 12
Kaip gaminti

1. Išvirkite manų košę, kiaušinį suplakite su cukrumi. Kai košė pravės, sudėkite į ją likusius produktus ir gerai išmaišykite.

2. Skardą patepkite aliejumi, formuokite blynelius ir kepkite orkaitėje, kol pagels. Valgykite su uogomis.

Recepto autorė Jolanta Sutkuvienė

Ingredientai
Pienas: 1.00 st.
Manai: 2.00 valg. š.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Cukrus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Miltai: 3.00 valg. š. (maždaug 3-4 šaukštai: kad tešla nebūtų kieta, nes blynelius reikia formuoti šaukštu)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Sriubos:

Receptai
Receptas: Ukrainietiški Veronikos barščiai
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.2 / 53
Kaip gaminti

1. Pupeles ir mėsą išmirkykite vandenyje, geriausiai iš vakaro.

2. Penkių litrų puode vandenyje užkaiskite mėsą su pupelėmis ir prieskoniais. Verdant nugriebkite putas.

3. Bulves supjaustykite kubeliais ir dėkite į viralą.

4. Plonai supjaustykite kopūstą ir dėkite į puodą – jei kopūstai „lipa“ per kraštus, nebijokite, jie susmegs.

5. Kol sriuba verda, smulkiai supjaustome svogūną ir česnaką. Morką ir burokėlį susmulkiname stambia trintuve.

6. Smulkiai supjaustome lašinius ir apkepame įkaitintoje keptuvėje iki spirgų (vietoj lašinių galima naudoti ir saulėgrąžų aliejų). Apkepiname svogūnus ir česnaką. Sudedame morkas ir buroką, maišydami kepiname apie 10 minučių.

7. Kai morkos ir burokai „paleidžia“ sultis, pridedame pomidorų tyrės, kelias minutes pakepiname ir viską iš keptuvės dedame į puodą.

8. Po dešimties minučių virimo pridedame druskos, pipirų, žalumynų pagal skonį ir barščius patiekiame karštus su šaukštu grietinės dubenyje.

9. Barščius ukrainiečiai užkanda juoda duona arba mielinėmis bandelėmis su česnakų padažu, kurias vadina „pampuškomis“.

Ingredientai
Kiauliena: 1.00 kg (arba jautienos, arba riebios vištienos)
Lašinukai: 1.00 vnt. (gabalėlis sūdytų)
Morkos: 1.00 vnt. (didelė)
Bulvės: 4.00 vnt.
Pupelės: 1.00 st.
Burokėliai: 1.00 vnt.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Kopūstai: 0.50 vnt.
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Laurų lapai: 2.00 vnt. (arba pagal skonį)
Žolelės: 1.00 sauja
Pomidorų tyrė: 5.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Kopūstų sriuba su žirneliais
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
2.9 / 17
Kaip gaminti

1. Užkaiskite vandenį ir jam užvirus suberkite bulves, supjaustytas kubeliais. Nugraibykite susidariusias putas ir tada sudėkite kubeliais pjaustytas morkas, pjaustytą kopūstą, pipirus ir lauro lapus.

2. Kai morkos ir bulvės taps minkštos, sudėkite žirnelius, sviestą ir smulkintą svogūną. Pabaigoje pagardinkite pipirais, druska ir krapais.

Ingredientai
Kvapnieji pipirai: 3.00 vnt.
Kopūstai: 1.00 vnt.
Bulvės: 2.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Laurų lapai: 3.00 vnt.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Krapai: 1.00 žiupsnelis
Petražolės: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Šaldyti žirneliai: 1.00 puodelis (tinka ir švieži žalieji, jei turite)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Pupelių sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 35 min.
3.1 / 34
Kaip gaminti

1. Pupeles nuplaukite, užpilkite vandeniu, palikite per naktį išmirkti, prieš ruošdama sriubą išvirkite pasūdytame vandenyje.

2. Puode įkaitinkite aliejų, sudėkite kubeliais pjaustytą svogūną, trumpai pakepinkite, įmaišykite šiaudeliais pjaustytą šoninę. Kepkite, kol gabalėliai taps perregimi, tik neperkepinkite svogūnų, nes apkars. Baigiant kepti išspauskite česnaką.

3. Sudėkite griežinėliais pjaustytą salierą ir šiaudeliais tarkuotas morkas, kepkite maždaug 2 min., kol suminkštės daržovės.

4. Supilkite sultinį, suberkite pupeles, užvirinkite sriubą, įmeskite laurų lapus, pasūdykite, pagardinkite pipirais. Virkite ant mažos ugnies 10–15 min.

5. Išpilstykite sriubą į lėkštes, įdėkite šaukštą grietinės, ant viršaus užberkite kapotų petražolių.

Ingredientai
Pupelės: 500.00 g
Kiauliena: 50.00 g (rūkytos šoninės)
Vištienos sultinys: 1.00 l
Svogūnai: 1.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Salierai: 1.00 vnt. (stiebas)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Aliejus: 2.00 valg. š.
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Petražolės: 20.00 g (ryšulėlis)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Perlinių kruopų sriuba
6 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.1 / 36
Kaip gaminti

1. Pirmiausia užmerkite kruopas – išbrinkusios greičiau išvirs.

2. Kaulus sudėkite į skardą ir 30 min. kepkite 200oC karštumo orkaitėje. Ataušinkite, nupjaustykite suminkštėjusius mėsos gabaliukus. Apskrudusius kaulus sudėkite į didelį puodą ir įpilkite vandens, kad apsemtų. 

3. Paruoškite sultiniui skirtas prieskonines daržoves: svogūnus nulupkite ir perpjaukite į keturias dalis. Morkas supjaustykite griežinėliais, salierų stiebus – nedideliais gabaliukais. Paruoštas daržoves sudėkite į puodą, įmeskite į ryšulėlį surištus prieskoninius žalumynus ir laurų lapelį.

4. Sultinį užvirinkite neuždengtame puode, nugraibykite putas, uždenkite ir ant nedidelės ugnies virkite 1,5 val. Paskui sultinį nukoškite ir supilkite į švariai išplautą puodą.

5. Sultinį vėl užvirinkite, sudėkite mirkytas kruopas, sriubai skirtas susmulkintas daržoves, kubeliais supjaustytą kalakutieną, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir virkite dar 35 min.

Ingredientai
Kalakutiena: 1.00 kg (Sultiniui;kalakutų krūtinėlių kaulų su trupučiu mėsos)
Svogūnai: 1.00 vnt. (Sultiniui)
Morkos: 1.00 vnt. (Sultiniui ir sriubai 2 morkos)
Salierai: 2.00 vnt. (stiebai ir sriubai gabaliukas (apie 100 g) saliero šakniagumbio)
Petražolės: 1.00 vnt. (sultiniui kelios šakelės ir sriubai šaknis)
Porai: 1.00 vnt. (sriubai)
Perlinės kruopos: 75.00 g (Sriubai)
Čiobreliai: 10.00 g (sultiniui kelios šakelės)
Laurų lapai: 1.00 vnt. (sultiniui)
Druska: 1.00 arbat. š. (sriubai; pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (sriubai; pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Raugintų kopūstų sriuba duonos kepaliukuose
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.8 / 13
Kaip gaminti

1. Kopūstus sudėti į verdantį sultinį, įmesti laurų lapelį, kadagių uogas ir virti, kol kopūstai suminkštės.

2. Porą nuvalyti, supjaustyti griežinėliais ir pakepinti keptuvėje įkaitintame svieste. Sudėti stambiai sutarkuotas morkas ir dar truputį pakepinti. Suminkštėjusias daržoves sukrėsti į verdančius kopūstus, suberti moliūgų sėklas ir baigti virti.

3. Nupjauti duonos kepaliukų viršų, išskobti dalį minkštimo. Šiuos savotiškus dubenėlius padžiovinti orkaitėje prieš pat patiekiant sriubą. Į apdžiūvusius ir įkaitusius pripilti sriubos, pagardinti grietine ir iš karto patiekti.  

Ingredientai
Kopūstai: 1.00 kg (raugintų)
Daržovių sultinys: 750.00 ml (tirpaus)
Morkos: 3.00 vnt. (300 g)
Porai: 1.00 vnt. (300 g)
Sviestas: 2.00 valg. š.
Moliūgo sėklos: 5.00 valg. š.
Laurų lapai: 1.00 vnt.
Kadagių uogos 2.00 vnt.
Grietinė: 4.00 valg. š.
Duona: 4.00 vnt. (nedideli baltos duonos kepaliukai)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Mėsos ir pupelių sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.5 / 26
Kaip gaminti

1. Pupas iš vakaro užpilkite vandeniu ir palikite per naktį išbrinkti.

2. Nuplaukite mėsą. Puode užvirinkite 1,5 l vandens, suberkite druską ir pipirus, sudėkite mėsą. Virkite maždaug pusvalandį, vis nugriebkite susidariusias putas. Sudėkite pupeles ir pavirkite dar apie valandą.

3. Nuskuskite ir griežinėliais supjaustykite morkas. Papriką perpjaukite pusiau, pašalinkite sėklas, supjaustykite šiaudeliais. Susmulkinkite saulėje džiovintus pomidorus. 

4. Išgriebkite mėsą, nuimkite nuo kaulo, supjaustykite smulkesniais gabalėliais ir su daržovėmis sudėkite atgal į puodą.

5.Virkite, kol suminkštės daržovės, – apie 20 minučių. Baigdama virti įmaišykite pomidorų tyrę, pagardinkite sriubą šviežiais arba džiovintais čiobreliais.

Ingredientai
Jautiena: 1.00 kg (šonkaulių, krūtinės arba mentės su kaulu)
Sviestinės pupelės 1.00 st.
Pupelės: 1.00 st. (raudonųjų)
Paprikos: 1.00 vnt. (raudona saldžioji)
Morkos: 2.00 vnt.
Džiovinti pomidorai: 5.00 vnt. (aliejuje)
Pomidorų tyrė 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Pipirai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis šviežių arba džiovintų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Karštieji patiekalai:

Receptai
Receptas: Daniškas kiaulienos kepsnys
10 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
2.8 / 12
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 250 laipsnių karščio su kaitinimu iš viršaus ir apačios.

2. Aštriu peiliu kas kelis centimetrus odoje padarykite įpjovas – tik odoje, neįpjaudami mėsos. Tai svarbu, kad vėliau kepant oda būtų traški.

3. Įdėkite kepsnį į kepimo indą oda į apačią. Užvirinkite vandens ir užliekite kepsnį, kad apsemtų odą.

4. Pašaukite kepsnį 15 minučių į orkaitę.

5. Po 15 minučių ištraukite kepsnį iš orkaitės ir apverskite oda į viršų. Gausiai apibarstykite druska, taip pat ir į įpjovas. Į įpjovas įkiškite lauro lapų, įberkite pipirų.

6. Sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 160 laipsnių ir pašaukite kepsnį į orkaitę. Kepkite apie valandą (arba kol kepsnio temperatūra pasieks 160 laipsnių).

 

7. Pakelkite orkaitės temperatūrą iki 250 laipsnių karščio, jei yra galimybė – įjunkite viršutinio kaitinimo funkciją. Kepkite, kol oda apskrus ir taps traški.

8. Ištraukite kepsnį iš orkaites ir palikite „pailsėti“ dešimčiai minučių. Mėsą pjaustykite prieš pat patiekdami – bus gražesnė kepsnio spalva.

9. Garnyrą pasirinkite pagal skonį. Danijoje šis kepsnys dažniausiai valgomas su virtomis bulvėmis ir raudonųjų kopūstų salotomis.

10. Jei viso karšto kepsnio nesuvalgysite, mėsos griežinėliai skanūs ir šalti. Ypač tinka sumuštiniams.

Ingredientai
Kiauliena: 2.00 kg (nugarinės su oda)
Laurų lapai: 10.00 vnt.
Druska: 2.00 arbat. š. (rupios; arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (grūstų; arba pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Bulviniai piršteliai su špinatais ir garstyčių padažu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.6 / 12
Kaip gaminti

piršteliai:

1. Nepjaustytas bulves išvirkite su lupena arba iškepkite orkaitėje. Pravėsusias nulupkite, sutrinkite bulvių trintuve. Suberkite kitus ingredientus ir truputį paminkykite – svarbu neperminkyti!

2. Iš masės formuokite maždaug rodomojo piršto storio pailgas lazdeles.

3. Keptuvėje išlydykite sviestą su aliejumi ir apkepinkite pirštelius, kol iš visų pusių dailiai apskrus.

špinatai:

1. Svogūną smulkiai supjaustykite ir apkepinkite aliejuje su druska, kol suminkštėja. Suberkite plėšytus špinatus arba šaldytų špinatų kubelius, uždenkite ir troškinkite, kol viskas suminkštėja arba kol baigsite gaminti pirštelius ir padažą.

padažas:

1. Užvirkite sultinį ir supilkite grietinėlę. Nukelkite nuo ugnies, suberkite raudonėlį ir garstyčias. Išmaišykite.

2. Tiekite pirštelius su dar šiltais špinatais ir padažu.

Ingredientai
Bulvės: 500.00 g (piršteliams)
Kiaušinių tryniai: 1.00 vnt. (piršteliams)
Miltai: 1.00 valg. š. (piršteliams)
Druska: 2.00 žiupsnelis (piršteliams ir špinatams)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (malto; piršteliams)
Sviestas: 2.00 valg. š. (piršteliams kepti)
Grietinėlė: 0.50 st. (riebios; padažui)
Daržovių sultinys: 0.25 st. (padažui)
Garstyčios: 2.00 arbat. š. (grūdėtųjų; padažui)
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (padažui)
Špinatai: 200.00 g (šviežių ar šaldytų)
Svogūnai: 1.00 vnt. (špinatams)
Aliejus: 1.00 valg. š. (špinatams)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Cepelinai su varške ir mėtomis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.7 / 6
Kaip gaminti

1. Žalias bulves nuskuskite, sutarkuokite, nusunkite. Virtas bulves nulupkite, sumalkite ir sudėkite į žalių bulvių tarkius. Į masę įberkite druskos ir viską gerai išmaišykite.

2. Pradėkite gaminti įdarą. Varškę pertrinkite per sietelį, sudėkite sviestą, grietinę, kiaušinį, prieskonius, druską ir gerai išmaišykite.

3. Bulvių masę padalykite į keliolika dalių, kiekvieną plonai išplokite, o į vidurį dėkite varškės įdarą. Sulenkite, kraštus užspauskite ir formuokite cepelinus.

4. Taip paruoštus cepelinus išvirkite, o išvirusius patiekite su spirgučiais arba grietine.

Ingredientai
Bulvės: 1.00 kg (ir dar 3 išvirtos su lupena)
Sviestas: 30.00 g
Varškė: 200.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Grietinė: 1.00 valg. š.
Mėtos: 1.00 arbat. š.
Druska: 2.00 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Šiaurietiški menkės kotletai
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.6 / 14
Kaip gaminti

1. Menkės filė sumalkite. Kiaušinį suplakite ir supilkite į menkės masę. Sudėkite visus ingredientus ir gerai išminkykite.

2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, drėkindami rankas iš menkės masės suformuokite kotletus ir kelias minutes kepkite keptuvėje apversdami, kol abi pusės gražiai paruduos.

3. Kotletai skanūs ir karšti, ir šalti. Jei juos valgysite karštus, garnyrui tinka bulvių košė ir kopūstų salotos „su rūgštele“. Joms kopūstą sutarkuokite arba smulkiai supjaustykite (jei pjaustote, tai tada būtinai smulkintą kopūstą paminkykite rankomis, kad suminkštėtų), įdėkite smulkintų svogūnų arba svogūnų laiškų, cukraus ir druskos pagal skonį, apšlakstykite citrinos sultimis ir išmaišykite.

Ingredientai
Menkė: 1.00 kg (filė)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Džiūvėsiai: 2.00 valg. š. (trintų)
Krapai: 2.00 valg. š. (smulkintų; arba petražolių, ką labiau mėgstate)
Majonezas: 1.00 valg. š. (arba grietinės)
Aliejus: 0.50 st. (kepimui)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Kiaulienos troškinys su pupelėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
3.7 / 20
Kaip gaminti

1. Kiaulieną supjaustykite kubeliais. Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir dėkite mėsą. Kepkite apie 10 minučių ant vidutinės ugnies.

2. Mėsai apkepus sudėkite smulkintą svogūną, čili pipirą ir užpilkite viską sultiniu. Berkite druskos, pipirų ir uždengę dangčiu troškinkite apie pusvalandį ant silpnos ugnies.

3. Sudėkite pupeles, supilkite grietinę ir pomidorų padažą. Berkite smulkintų petražolių bei gerai jas įmaišę troškinkite dar 5–10 minučių.

4. Pagamintą kiaulienos troškinį su pupelėmis patiekite karštą.

Ingredientai
Kiauliena: 500.00 g (sprandinės arba kumpio)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Aliejus: 3.00 valg. š.
Pupelės: 250.00 g (konservuotų)
Petražolės: 30.00 g
Sultinys: 200.00 ml
Grietinė: 100.00 ml
Pomidorų padažas: 3.00 valg. š.
Aitrioji paprika: 1.00 vnt.
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Skanieji švediški kukuliai
6 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.5 / 19
Kaip gaminti

1. Nedideliame dubenyje sumaišykite džiūvėsėlius ir 1/3 sultinio – palikite, kad išbrinktų.

2. Keptuvėje storu dugnu ištirpinkite gabaliuką sviesto, berkite svogūnus ir ant vidutinės ugnies kepinkite 8–10 min. – kol taps rusvi (atsargiai, nesudeginkite!). Suberkite pakepintus svogūnus į didelį dubenį.

3. Išvalykite keptuvę, kurioje kepinote svogūnus ir grąžinkite ant ugnies. Suberkite į keptuvę šoninės gabaliukus ir pakepinkite, kol gabaliukai bus traškūs, tada sudėkite juos į dubenį su svogūnais (išsiskyrusius riebalus pasilikite).

4. Į dubenį su svogūnais bei šonine sudėkite mėsą, muškite kiaušinius, berkite prieskonius, druską, išbrinkusius džiūvėsėlius ir viską labai gerai rankomis išmaišykite.

5. Iš gautos masės formuokite nedidukus kukulius (orientuokitės į masės, kuri tilptų į valgomąjį šaukštą, kiekį). Dėkite kukulius ant aliejumi pateptos kepimo skardos ar kito nelipnaus paviršiaus.

6. Keptuvėje vėl įkaitinkite pasiliktus riebalus, kurie išsiskyrė kepinant šoninę, įdėkite dar šaukštą sviesto ir per 3 kartus pakepinkite suformuotus kukulius – vienai porcijai skirkite 6–8 min., stebėkite, kad apkeptų iš visų pusių. Dėdami kiekvieną naują porciją kukulių, į keptuvę vis įmeskite po gabaliuką sviesto.

7. Kai visi kukuliai bus pakepinti, pasilikite keptuvėje apie 2 šaukštus riebalų, berkite į juos miltus ir paplakite šluotele, kol turėsite gana tirštą košelę. Į šią košelę pilkite likusį sultinį, išmaišykite, užvirinkite, o tada suberkite kukulius, uždenkite keptuvę ir ant silpnos ugnies pavirkite 5–6 min. – kol kukuliai bus iškepę.

8. Keptuvę su kukuliais nuimkite nuo ugnies, įmaišykite grietinę ir tiekite ant stalo – su bulvių koše, burokėlių mišraine, spanguolių ar bruknių padažu. Skanaus!

Ingredientai
Jautiena: 450.00 g (maltos)
Kiauliena: 350.00 g (maltos)
Džiūvėsiai: 90.00 g (maltų)
Jautienos sultinys: 550.00 ml
Sviestas: 50.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis smulkiai sukapotas)
Šoninė: 2.00 riekės (rūkytos, smulkiai supjaustytos)
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (švelniai paplakti)
Druska: 1.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (šviežiai maltų)
Cukrus: 1.50 arbat. š.
Muskatas: 0.50 arbat. š.
Cinamonas: 0.50 arbat. š.
Gvazdikėliai: 0.50 arbat. š. (maltų)
Miltai: 2.00 valg. š.
Grietinė: 2.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Tinginių balandėliai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
3.3 / 28
Kaip gaminti

1. Ryžius apvirkite, kad būtų dar puskiečiai – maždaug pusę jiems skirto laiko, atvėsinkite. Keptuvėje įkaitinkite truputį alyvuogių aliejaus ir pakepinkite svogūnus, kol taps auksiškai geltoni, suminkštės, taip pat juos atvėsinkite.

2. Į didelį dubenį dėkite maltą mėsą, berkite ryžius, svogūnus, įspauskite česnaką, muškite kiaušinį, berkite džiovinto čiobrelio, po žiupsnį druskos ir pipirų. Gerai išmaišykite, o tada šlapiomis rankomis suformuokite 14–16 rutuliukų. Išdėliokite juos ant aliejumi pateptos lėkštės ar lentelės ir atidėkite, kol paruošite daržoves.

3. Kopūstą supjaustykite, morkas nuskuskite ir supjaustykite griežinėliais, nupjaukite viršutinę poro dalį ir taip pat supjaustykite griežinėliais. Papriką išvalykite ir supjaustykite plonomis riekelėmis. Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu, tada greitai įmeskite į šaltą, nulupkite ir supjaustykite kubeliais.

4. Ant viryklės dėkite plačiadugnį puodą, ištirpinkite sviestą, sudėkite porus ir pusę morkų ir pakepinkite kelias minutes, kol porai pakvips.

5. Dėkite į puodą pjaustytus kopūstus, likusias morkas, paprikas, užpilkite vandeniu, kad apsemtų, įberkite druskos, įmeskite kvapniuosius pipirus ir pavirkite apie 7–10 min., kol kopūstai šiek tiek sukris.

6. Ant daržovių viršaus sudėkite mėsos kukulius, į jų tarpus priberkite smulkintų pomidorų. Uždenkite ir ant lengvos ugnies troškinkite apie 15–20 min. Baigiant troškinti ant viršaus uždėkite pomidorų pastos, gausiai pabarstykite krapais ir leiskite nuo ugnies nukeltam puodui dar kelias minutes pastovėti.

7. Patiekite su virtomis bulvėmis, bulvių koše, o galite valgyti ir be jokių priedų, nes kukuliai ir daržovės – puikus savarankiškas patiekalas, be to, ir lengvesnis.

Ingredientai
Kopūstai: 1.00 vnt. (nedidelis šviežias)
Morkos: 2.00 vnt.
Paprikos: 1.00 vnt. (raudonoji)
Pomidorai: 1.00 vnt. (didelis, gerai prinokęs)
Porai: 1.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Malta mėsa: 500.00 g (geriausiai tinka kiaulienos ir jautienos mišinys, bet galite išbandyti ir su gryna kiauliena ar veršiena)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Ryžiai: 0.50 st. (ilgagrūdžių)
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (džiovintų)
Pomidorų pasta: 1.00 valg. š.
Sviestas: 25.00 g
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š.
Kvapnieji pipirai: 5.00 vnt.
Krapai: 1.00 sauja
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Raugintų kopūstų apkepas su faršu ir bulvėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 40
Kaip gaminti
  1. Bulves išvirkite su lupenomis. Palaukite, kol šiek tiek pravės. Nulupkite, supjaustykite riekelėmis, šiek tiek pasūdykite, apibarstykite džiovintų žolelių mišiniu.
  2. Keptuvėje įkaitinkite 2 šaukštus aliejaus, į ją suberkite faršą, smulkintą supjaustytą svogūną, susmulkintus pievagrybius. Pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir vis maišydami apkepkite.
  3. Keptą faršą iškrėskite į dubenį. Švarioje keptuvėje vėl įkaitinkite aliejų, suberkite raugintus kopūstus, smulkintą svogūną ir retkarčiais pamaišydami, patroškinkite. Kai bus beveik išsitroškinę, sukrėskite pomidorų padažą, išmaišykite ir dar šiek tiek patroškinkite.
  4. Kepimo formą ištepkite sviestu ir išklokite bulvėmis (dalį palikite viršutiniam sluoksniui).
  5. Kiaušinius išplakite su grietine, plakinį pasūdykite, pagardinkite pipirais, muskato riešutais ir tolygiai užpilkite ant bulvių sluoksnio.
  6. Ant bulvių sluoksnio dėkite pusę kiekio troškintų raugintų kopūstų, tada dėkite sluoksnį faršo. Ant faršo – vėl sluoksnį bulvių. Paskutinis sluoksnis - raugintų kopūstų.
  7. Apkepą statykite į orkaitę ir kepkite 200 laipsnių temperatūroje apie 45 min. Prieš apkepui baigiant kepti, apibarstykite jį tarkuotu sūriu.
  8. Iš kepimo indo išimkite apkepą atsargiai, nedideliais gabalėliais, nes jis gana birus.
Ingredientai
Bulvės: 500.00 g
Faršas: 300.00 g (jautienos arba kiaulienos)
Kopūstai: 500.00 g (raugintų)
Pievagrybiai: 100.00 g
Grietinė: 100.00 g
Parmezano sūris: 150.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Pomidorų padažas: 3.00 valg. š.
Svogūnai: 2.00 vnt.
Aliejus: 4.00 valg. š. (pagal poreikį - kepti)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 arbat. š. (mėgstamų žolelių mišinio)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (tarkuoto)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Lenkiški koldūnai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.4 / 5
Kaip gaminti
  1. Iš miltų, kiaušinio, gazuoto vandens ir druskos išminkykite tešlą. Iškočiokite ją ir stikline išspauskite apskritimus.
  2. Jautieną sumalkite. Į faršą įdėkite pipirų, česnako, čiobrelių ir mairūno.
  3. Į tešlos apskritimų vidurį dėkite šaukštelį faršo, sulenkite ir formuokite koldūnus.
  4. Užvirkite ir pasūdykite vandenį, dėkite koldūnus ir virkite, kol jie iškils į paviršių.
  5. Koldūnams išvirus, išgriebkite juos, į sultinį įdėkite buroką ir nuvirkite.
  6. Tiekite į stalą koldūnus, užpiltus sultiniu. Skanaus.

Receptą atsiuntė Lina M.

Ingredientai
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 vnt. (žiupsnelis smulkintų)
Miltai: 200.00 g
Burokėliai: 1.00 vnt. (virto)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Vanduo: 100.00 ml (gazuoto)
Kumpis: 50.00 g (jautienos)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Orkaitėje keptos bulvės
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.0 / 45
Kaip gaminti
  1. Neskustas bulves virkite 15 minučių, nusunkite, atvėsinkite ir nulupkite.
  2. Apibarstykite druska, pipirais, prieskoniais.
  3. Šoninės juosteles pertepkite garstyčiomis ir medumi.
  4. Šonine apvyniokite bulves bei apriškite jas svogūnų laiškais.
  5. Bulves sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą.
  6. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje 12-15 minučių.

Recepto autorė: Gintarė

Ingredientai
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja (10 vnt.)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Prieskoniai: (pagal skonį) 1.00 žiupsnelis
Garstyčios: 2.00 valg. š.
Bulvės: 10.00 vnt. (mažų)
Šaltai rūkytos šoninės: (plonų juostelių arba kumpio) 10.00 vnt.
Medus: 1.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Kugelis su vištiena
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
3.4 / 235
Kaip gaminti
  1. Bulves ir 1 svogūną sutarkuokite tarkavimo mašina. Norint, tąsaus ir minkšto kugelio, skysčio nupilti nereikia.
  2. Į tarkius įpilkite išplaktą kiaušinį, įberkite druskos, pipirų ir krapų, išmaišykite.
  3. Pieną, pakaitinkite iki užvirimo, pilkite ant tarkių ir dar kartą išmaišykite.
  4. Vištieną supjaustykite gabalėliais ir suberkite į tarkius.
  5. Kepimo indą gausiai ištepkite aliejumi arba sviestu, supilkite į jį masę.
  6. Kepkite 210 laipsnių orkaitėje 1 h 15 min.
  7. Keptuvėje pakepinkite susmulkintą antrą svogūną bei šoninę.
  8. Iškepusį kugelį valgykite su grietine bei šoninės ir svogūnų padažu.

Skanaus!

Recepto autorė: Eglė Savickaitė

 

Ingredientai
Bulvės: 12.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Pienas: 200.00 ml
Vištiena: 300.00 g (rūkytos)
Šoninė: 100.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų - pagal skonį)
Krapai: 1.00 valg. š. (pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Kiaulienos troškinys su bulvėmis
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 22
Kaip gaminti
  1. Mėsą supjaustykite nedideliais gabalėliais, pabarstykite prieskoniais, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir užpilkite vynu (kad mėsą dubenėlyje vos vos apsemtų).
  2. Mėsą padėkite į šaldytuvą ir bent porą valandų marinuokite (jei norite galite palikti per naktį).
  3. Mėsą apkepkite gerai įkaitintoje keptuvėje, į ją įpilkite dar šiek tiek vyno ir palaukite kol išgaruos alkoholis, tada sudėkite stambiais kubeliais supjaustytas bulves, įpilkite pora šaukštų  sojos, šlakelį vandens ir viską troškinkite ant mažos ugnies kol bulvės suminštės.

Pagaminsite per 1 valandą, neskaičiuojant marinavimo laiko.

Receptas Lauros Kanevičiūtės, http://virtuvesuzrasai.blogspot.com/

Ingredientai
Kiauliena: 500.00 g
Prieskoniai: ( įvairūs pagal skonį, nebijokite eksperimentuoti) 3.00 žiupsnelis
Vynas: 400.00 ml (raudono sauso)
Alyvuogių aliejus: 30.00 ml
Bulvės: 10.00 vnt.
Sojos: 2.00 vnt. (2 valg. š.)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Purūs žuvų kotletai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.1 / 23
Kaip gaminti

1. Į faršą sudėkite kiaušinių trynius, suberkite prieskonius, pipirus, druską ir gerai išminkykite. Kiaušinių baltymus išplakite iki standžių putų. Į paruoštą faršą sudėkite baltymus ir greitai stambiai įtarkuokite šaltą sviestą. Faršą lengvai išmaišykite ir šlapiomis rankomis formuokite nemažus kotletus. Pavoliokite juos manų kruopose ir gerai įkaitintoje keptuvėje apkepkite iš abiejų pusių. Kotletus sudėkite į kepimo skardą ir užpilkite padažu.

2. Padažui į tą pačią keptuvę, kur kepė kotletai, sudėkite ir ištirpinkite sviestą, suberkite miltus ir maišydami kaitinkite. Tuomet po truputį pilkite pieną ir nuolat maišydami toliau kaitinkite, pagardinkite žuvų prieskoniais, pipirais, druska*. Kotletus kepkite iki 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20–30 minučių.

*Pieno kiekis priklauso nuo to, kokio tirštumo padažo norite.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė

Ingredientai
Faršas: 600.00 g (600 - 700 pangasijų filė)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Sviestas: 50.00 g (50 g šalto - kotletams ir 2 valg. š. - padažui)
Manai: 2.00 valg. š.
Aliejus: 5.00 valg. š. (kepimui)
Pipirai: 2.00 žiupsnelis (kotletams ir padažui)
Druska: 2.00 žiupsnelis (kotletams ir padažui)
Žuvies prieskoniai: 5.00 g (citrininiai pagal skonį, kotletams ir padažui)
Miltai: 1.00 valg. š. (kvietinių - padažui)
Pienas: 1.00 st. (1 - 1,5 - padažui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Balandėliai su kalakutiena
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.4 / 25
Kaip gaminti

1. Kopūstą išvirkite, nupjaustykite lapkočius. Svogūną ir morką patroškinkite svieste su žiupsneliu muskato. Šį troškinį sudėkite į mėsą, suberkite mirkytus ryžius, įberkite pusę šaukšto druskos ir po žiupsnelį kitų prieskonių.

2. Po kukulį mėsos dėkite ant kopūsto lapo, sulankstykite, pavoliokite miltuose ir apkepkite svieste.

3. Dėkite apkepusius balandėlius į puodą, užpilkite vandeniu, pridėkite druskos, vėl tų pačių prieskonių bei vištienos sultinio, krapų, grietinės, pomidorų padažo ir virkite apie 45 min. Tiekite su bulvėmis

Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė

Ingredientai
Kopūstai: 1.00 vnt.
Faršas: 400.00 g (kalakutienos)
Ryžiai: 100.00 g (1 maišelis ilgagrūdžių)
Morkos: 1.00 vnt. (didelė)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Sviestas: 100.00 g
Grietinė: 50.00 g
Miltai: 70.00 g
Druska: 2.00 arbat. š.
Vištienos sultinys: 1.00 vnt. (1 kubelis)
Krapai: 5.00 g (šakelė žalių)
Pomidorų padažas: 4.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Laurų lapai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis maltų)
Muskatas: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis malto)
Bazilikai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Plikytas kugelis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.1 / 78
Kaip gaminti

1. Bulves nuskuskite, sutarkuokite ir nusunkite kuo daugiau skysčio (bet ne tiek daug, kaip gaminant cepelinus).

2. Svogūną susmulkinkite ir pakepinkite svieste.

3. Pieną užvirinkite, užplikykite bulvių tarkius, supilkite karštus riebalus, pasūdykite ir gerai išmaišykite.

4. Masę sukrėskite į skardą arba išdėliokite į vienos porcijos molinius indelius ir 180`C karštumo orkaitėje kepkite maždaug 1 val. Patiekite su grietine arba kitokiu mėgstamu padažu.

Ingredientai
Bulvės: 2.00 kg
Pienas: 500.00 ml
Svogūnai: 1.00 vnt.
Sviestas: 100.00 g
Druska: 1.00 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Švediškos bulvės („Hasselback Potatoes“)
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.8 / 61
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.

2. Šviežias bulves gerai nuplaukite.

3. Svarbiausia, ruošiant šį švedišką bulvių patiekalą, dailiai ir teisingai supjaustyti bulves. Turite supjaustyti jas labai plonais, apie 3 mm storio, kuo lygesniais griežinėliais, tačiau neperpjauti visiškai, t. y. viena bulvės pusė turi būti visiškai nepažeista, „laikyti“ visus griežinėlius kartu. Nors taip supjaustyti bulvę iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti itin lengva, taip nėra – bulvė gana kieta, o aštrus peilis kartais ima... ir perpjauna ją perpus. Kad taip nenutiktų, galite imtis gudrybių:

I variantas. Jeigu naudojate nedideles bulves, dėkite jas į valgomąjį šaukštą (taip, lyg įdėtumėte kiaušinį). Kadangi šaukštas yra gaubtas, jo sienelės neleis peiliui perpjauti bulvės per pusę, apsaugos nuo galimos nesėkmės.

II variantas. Jeigu pasirinkote didesnes bulves, kurios netelpa į šaukštą, naudokite medinius pagaliukus (pvz., sušių lazdeles). Padėkite dvi lazdeles abipus bulvės: peilis, pjaunant bulvę, atsitrenks į pagaliukus, ir galėsite jaustis saugūs, kad bulvė išliks sveika, bus gražiai supjaustyta.

4. Jeigu visos bulvės pusės nelabai lygios, galite vieną jos pusę plonai nupjauti taip, kad gautumėte plokščią paviršių. Tokiu būdu bulvė tvirčiau laikysis ant pagrindo ir bus lengviau ją supjaustyti.

5. Bulves iš visų pusių aptepkite šlakeliu alyvuogių aliejaus. Išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių.

6. Per šį laiką nedideliame prikaistuvyje sumaišykite sviestą, alyvuogių aliejų ir labai smulkiai sukapotas česnako skilteles. Pakaitinkite ant vidutinės ugnies, kol sviestas ištirps, o česnakas ims skleisti aromatą. Jeigu nenorite naudoti prikaistuvio, sviesto, aliejaus ir česnakų mišinį apie minutę galite kaitinti mikrobangų krosnelėje, paskui labai gerai sušmaišyti. Perkoškite per sietelį ir pašalinkite česnakus. Paruoštą mišinį atidėkite į šalį.

7. Praėjus pirmosioms 15 kepimo minučių, išimkite bulves iš orkaitės. Šepetėliu aptepkite jas maždaug puse pasiruošto sviesto ir aliejaus mišinio. Peiliu atsargiai šiek tiek praskleiskite griežinėlius, kad šio mišinio patektų ir į tarpelius. Dėkite skardą atgal į orkaitę ir dar apie 20 min. kepkite.

8. Praėjus šiam laikui, dar kartą pakartokite tą patį: apšlakstykite bulves likusiu aliejaus ir sviesto mišiniu. Vėl stenkitės, kad jo patektų tarp bulvių griežinėlių. Apibarstykite žiupsneliu druskos ir pipirais. Kepkite dar 20–30 minučių, kol bulvės bus gražios aukso spalvos. Iškepusios bulvės turi būti apskrudusios ir traškios išorėje, o viduje – minkštos.

9. Iškepusias bulves išimkite iš orkaitės, jei norite, apibarstykite dar žiupsniu druskos, pipirų ir mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis, ir nedelsiant patiekite. Patiekti jas galite kaip garnyrą arba kaip pagrindinį patiekalą

Plačiau skaitykite: Švediškos bulvės (Hasselback Potatoes)

Ingredientai
Bulvės: 4.00 vnt. (šviežios vidutinio dydžio)
Alyvuogių aliejus: 8.00 valg. š.
Sviestas: 3.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Kepiniai:

Receptai
Receptas: Purus ir minkštas močiutės ragaišis su buvių koše
8 asmenims
Pagaminsite per 3 val. 30 min.
3.1 / 9
Kaip gaminti

1. Pirmiausia išvirkite bulves, nusunkite jas ir gerai sutrinkite (rankiniu grūstuvu, o ne elektriniu trintuvu). Tinka ir iš vakaro virtos bulvės, tačiau bulvių košė su sviestu ir pienu – ne.

2. Puode pašildykite pieną, perpilkite jį į didelį dubenį, sudėkite trintas bulves, gerai išmaišykite. Atskirame nedideliame dubenėlyje mieles užpilkite dalimi cukraus, pamaišykite, kol ištirps ir turėsite mielių-cukraus tyrelę, supilkite ją į pieno ir bulvių mišinį, vėl gerai išmaišykite.

3. Į gautą mišinį suberkite maždaug trečdalį miltų, išmaišykite, kad gautumėte labai tirštą košę be jokių sausų miltų plotelių. Viršų gausiai apiberkite miltais, pridenkite švariu virtuviniu rankšluosčiu ir padėkite kilti šiltai maždaug 1–1,5 val. Tešla turi gerokai pakilti, miltais apibertas viršus suaižėti.

4. Pakilusią masę išmaišykite, pilkite į ją su kiaušiniais paplaktą likusį cukrų bei druską, taip pat lydytą (nekarštą) sviestą. Gerai išmaišykite.

 

5. Į tešlą po truputį berkite likusius miltus, kol įmanoma, maišykite, o tada pradėkite minkyti. Turite gauti gana minkštą, kiek lipnoką, tačiau vientisą ir paslankią tešlą. Nepriberkite miltų per daug!

6. Vėl padėkite šiltai, kad tešla pakiltų – ji turi beveik padvigubėti.

7. Pakilusią tešlą darsyk perminkykite, o tuomet suformuokite du ovalius ar pailgus kepaliukus ir dėkite juos į miltais pabarstytą skardą. Jei patinka, galite keliais aštraus peilio pjūviais dekoruoti viršų. Apdenkite rankšluosčiu ir dar kartą 20–30 min. pakildinkite šiltoje vietoje.

Ingredientai
Miltai: 800.00 g (gali prireikti ir dar kiek daugiau; dalis jų gali būti viso grūdo arba 200–300 g kvietinių galite keisti speltos miltais)
Pienas: 300.00 ml
Bulvės: 500.00 g
Mielės: 30.00 g (šviežių)
Sviestas: 50.00 g (tirpinto)
Cukrus: 80.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (dideli, kambario temperatūros (plius dar 1, jei aptepsite viršų)
Druska: 1.00 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Rusiški pyragėliai su raugintais kopūstais ir grybais
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.4 / 10
Kaip gaminti

1. Mieles puodelyje užpilkite cukrumi ir šiltu vandeniu. Pusvalandžiui pastatykite šiltai. Kai pasirodys iškilusi „kepurėlė“, mieles sumaišykite ir kartu su druska supilkite į miltus. Išminkykite tešlą ir palikite ją kilti.

2. Grybus pamirkykite. Svogūnus smulkiai supjaustykite ir pakepinkite iki auksinės spalvos ant sviesto keptuvėje. Kopūstus nusunkite ir kartu su grybais sudėkite į keptuvę. Maišydami patroškinkite apie 15 minučių.

3. Tešlą iškočiokite maždaug iki 1 cm storio. Puodeliu „išpjaukite“ apskritimus. Ant jų šaukštu dėkite įdaro ir perlenkę lipdykite norimos formos bandeles. Pyragėlius 15 minučių pastatykite šiltai.

4. Kepimo skardą ištepkite sviestu, pabarstykite miltais (kad kepiniai nepriliptų), sudėkite pyragėlius, aptepkite plaktu kiaušinio tryniu ir pašaukite į 180 laipsnių karščio orkaitę.

5. Kepkite apie pusvalandį. Galima valgyti ir karštus, ir šaltus. Taip pat šie pyragėliai tinka prie sultinių ir sriubų.

Ingredientai
Miltai: 700.00 g (tešlai)
Mielės: 25.00 g (šviežių; tešlai)
Druska: 1.00 arbat. š. (perpus tešlai ir įdarui)
Cukrus: 40.00 g (tešlai)
Vanduo: 200.00 ml (tešlai)
Rauginti kopūstai: 400.00 g (įdarui)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Sviestas: 1.00 valg. š. (įdarui)
Grybai: 1.00 st. (džiovintų; įdarui)
Kiaušinių tryniai: 1.00 vnt. (pyragėlių aptepimui prieš kepant)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Senovinis morkų pyragas „Zomšas“
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.6 / 39
Kaip gaminti

1. Išplakite 5 kiaušinius. Į plakinį supilkite cukrų.

2. Į kiaušinių plakinį su cukrumi pilkite kefyrą ir grietinę, taip pat sodą ir viską gerai išmaišykite.

3. Ištirpinkite margariną arba sviestą, atvėsinkite. Atvėsusius riebalus supilkite į paruoštą plakinį ir viską dar kartą gerai išmaišykite.

4. Smulkiai sutarkuokite 3 didesnes morkas. Jas ir miltus supilkite į paruoštą plakinį ir viską sumaišykite. Miltų reikės tiek, kad tešla išeitų grietinės tirštumo.

5. Gautą masę supilkite į sviestu išteptą skardą ir šaukite į gerai įkaitintą orkaitę.

6. Pyragą kepkite apie 45–60 min.

Ingredientai
Kiaušiniai: 5.00 vnt.
Morkos: 3.00 vnt. (didesnės)
Margarinas: 200.00 g (arba sviesto)
Cukrus: 1.50 st.
Grietinė: 0.75 st. (arba vidutinio dydžio indelis)
Kefyras: 1.00 st.
Kepimo milteliai: 0.50 arbat. š.
Miltai: 2.00 st. (arba tiek, kad tešla būtų grietinės tirštumo)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Meduolinis pyragas
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 6
Kaip gaminti

1. Kiaušinių trynius išsukite su cukrumi ir į gautą masę supilkite medų. Viską gerai išmaišykite ir berkite cinamoną, tarkuotą muskatą bei gvazdikėlius.

2. Puodelyje išlydykite sviestą, kurį sumaišykite su medaus ir cukraus mase bei supilkite grietinę. Viską dar kartą gerai išmaišykite.

3. Atskirame dubenyje miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir po truputį, nuolat maišydami, pilkite į medaus masę. Stebėkite, kad neatsirastų gumuliukų.

4. Atskirai išplakite kiaušinių baltymus ir juos atsargiai įmaišykite į gautą tešlą.

5. Supilkite tešlą į kepimo formą (itin tinka speciali meduolio forma) ir kepkite apie pusvalandį 180 laipsnių orkaitėje, kol gražiai parus.

Ingredientai
Miltai: 500.00 g
Medus: 300.00 g
Cukrus: 170.00 g
Sviestas: 70.00 g
Kiaušiniai: 5.00 vnt.
Grietinė: 250.00 g
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Gvazdikėliai: 1.00 arbat. š. (maltų)
Muskatas: 0.50 arbat. š. (tarkuoto)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: 30 blynų tortas bet kokiai progai
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.6 / 7
Kaip gaminti

Iškepkite blynus:

1. Visus ingredientus išmaišykite kartu iki vientisos masės.

2. Blynus kepkite keptuvėje kuo plonesnius, turi išeiti itin ploni blynai!

Iš recepte nurodyto kiekio produktų iškepsite apie 30 blynų.

Paruoškite kremą:

1. Minkštą sviestą išsukite su „Philadelphia“ sūriu, cukraus milteliai, vanilės ekstraktu. Atšaldytą kremą tepkite plonu sluoksniu ant kiekvieno blyno ir dėkite juos vieną ant kito, kol išeis blynų tortas.

 

Ingredientai
Miltai: 465.00 g (blynams)
Kakava: 15.00 g (blynams)
Druska: 1.50 arbat. š. (blynams)
Cukrus: 450.00 g (150 g blynams ir 300 g cukraus miltelių kremui)
Kiaušiniai: 9.00 vnt. (blynams)
Pienas: 720.00 ml (blynams)
Pasukos: 360.00 ml (blynams)
Vanilės ekstraktas: 6.00 arbat. š. (po 3 šaukštelius blynams ir kremui)
Sviestas: 110.00 g (kremui)
Alyvuogių aliejus: 6.00 valg. š. (blynams)
Tepamas sūris „Philadelphia“: 450.00 g (kremui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Paprastas lietuviškas „Močiutės tortas“
10 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
4.0 / 5
Kaip gaminti

1. Cukrų ir medų tirpinkite ant mažos ugnies arba virš vandens garų. Ištirpus leiskite atvėsti iki kambario temperatūros.

2. Atskirame inde sodą „užgesinkite“ citrinos sultimis.

3. Sumaišykite tirpintą medaus ir cukraus mišinį su soda, miltais ir kiaušiniais į vientisą masę ir ją palikite 30 min. kambario temperatūroje.

4. Skardoje, išklotoje kepimo popieriumi, rankomis suformuokite tris vienodus paplotėlius ir kepkite iki 170 laipsnių įkaitusioje orkaitėje 7–12 minučių, kol kiekvienas lakštas gražiai paruduos. Iškepus leiskite atvėsti iki kambario temperatūros.

Paruoškite kremą pertepimui:

1. Grietinę plakite plaktuvu kartu su cukrumi, citrinos sultimis ir citrinos žievele, kol masė taps puri.

 

Sluoksniuokite tortą:

1. Dėkite pirmąjį lakštą ir 4–5 mm kremo sluoksnį, tada vėl dėkite lakštą, vėl kremą ir taip toliau.

2. Užtepkite viršutinį kremo sluoksnį, sandariai uždenkite ir palikite šaldytuve parai, kad tortas sustingtų.

3. Prieš patiekdami puoškite skaldytais, kepintais riešutais.

Ingredientai
Cukrus: 330.00 g (180 g torto lakštams ir 150 g lakštų pertepimui)
Miltai: 360.00 g (torto lakštams)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (torto lakštams)
Medus: 2.00 valg. š. (torto lakštams)
Soda: 0.50 arbat. š. (torto lakštams)
Citrinos: 2.00 vnt. (išspaustos sultys ir 1 nutarkuota žievelė; šaukštelio sulčių reikės sodos nugesinimui, likusių – lakštų pertepimui)
Grietinėlė: 1.00 l (riebios; lakštų pertepimui)
Lazdynų riešutai: 1.00 sauja (kepintų; papuošimui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Komentarai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Gera keliauti kartu

Praktiški patarimai

Video

00:18
01:17
00:44

Maistas

Kinas

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką