Dabar populiaru
Publikuota: 2020 rugsėjo 19d. 13:00

Savaitgaliui ar darbo dienos rytui – netikėti kavos gėrimai: 5 receptai

Kava
Vida Press nuotr. / Kava

Puodelis juodos ar espresso kavos nemažai daliai žmonių yra neatsiejama ryto ritualo dalis. Kava geriama visais metų laikais – ir karšta, ir šalta, kartais – pagardinta mėgstamu sirupu ar pakaitiniu pienu. Nenuostabu, kad kava yra populiariausias gėrimas pasaulyje, o jos suvartojimas kasmet auga.

Remiantis pasauline statistika, per metus išgeriama daugiau nei 10 mln. tonų kavos. Tuo metu Suomijoje, Švedijoje, Šveicarijoje ir Vokietijoje šio gėrimo suvartojama daugiausia pasaulyje.

Pasak pranešime žiniasklaidai cituojamos Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, turimi pardavimų duomenys rodo, kad lietuvių kavos vartojimo įpročiai atitinka pasaulines tendencijas. „Daugelyje šalių augant kavos suvartojimo mastams pastebime, kad mūsų parduotuvėse taip pat kasmet jos nuperkama keliais procentais daugiau. Be to, pirkėjus vis dažniau sudomina rūšinė kava. Galbūt tam įtaką daro augantis įvairių kavinukių skaičius šalyje, kuriose galima rasti kokybiškos, šviežiai skrudintos kavos. Lietuviai, vis dažniau lankydamiesi tokiose vietose, ragautus skonius nori parsinešti į namus ir save palepinti ryte, prieš skubėdami į darbus“, – sako ji.

Vida Press nuotr./Kava chemex inde
Vida Press nuotr./Kava chemex inde

Geba nustebinti naujais skoniais

Pavasarį turbūt nebuvo žmogaus, kuriam bent viena ausimi neteko girdėti apie socialiniuose tinkluose plačiai aptarinėjamą kavos gėrimą – „Dalgona“. Pasauliui gyvenant karantino sąlygomis, žmonės dalijosi patarimais, kaip skaniausiai jį paruošti, bei neslėpė susižavėjimo nauju atradimu. Pasak maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės, iš tirpios kavos ruošiamo gėrimo pavyzdys rodo, kad kava vis dar geba nustebinti naujais skoniais.

„Nors kai kuriems kava – tik klasikinė ir visur randama juoda, kiti žmonės nori atrasti ir naujų, dar neišbandytų jos variacijų. Kava, pagardinta mėtomis, citrinžolėmis ar cinamonu gali sukelti įspūdį, jog tai – naujas ir iki šiol nebandytas gėrimas. Toks šio produkto universalumas jį išlaiko populiarumo viršūnėse“, – teigia V.Juodkazienė.

Anot ekspertės, neužilgo prasidėsiantis ilgų ir žvarbių vakarų laikotarpis yra tinkamas metas pamėginti neįprastas kavos gaminimo alternatyvas. Išbandę naujus priedus nustebtų ir ištikimi šaltos kavos gerbėjai – argi nežadina smalsumo šio gėrimo ir imbiero derinys?

Maisto ekspertė siūlo išmėginti 5 nesudėtingus gėrimus su kava.

Kavos kokteilis

Ingredientai:

  • 1 stiklinė pieno;
  • 1 šaukštas tirpios kavos;
  • 1 šaukštas ledų;
  • 15 g šokolado.

Paruošimas:

Iki vientisos masės išplakite pieną, kavą ir išlydytą šokoladą. Supilkite į taurę ir pridėkite šaukštą ledų. Kokteilį galite paskaninti kavos ar kito skonio likeriu.

Vida Press nuotr./Desertinis kavos gėrimas
Vida Press nuotr./Desertinis kavos gėrimas

Migdolų kava

Ingredientai:

  • 4 šaukštai kavos pupelių;
  • 1 šaukštas migdolų;
  • 400 ml vandens.

Paruošimas

Sumalkite kavos pupeles. Į gautą masę sudėkite migdolus ir darkart sumalkite. Kavos ir migdolų miltelius sumaišykite šaukšteliu ir užplikykite karštu vandeniu. Pagardinimui ant kavos galite užberti tarkuotų riešutų.

Kavos gėrimas su cinamonu

Ingredientai:

  • 2 šaukšteliai kavos;
  • 0,5 šaukštelio cinamono;
  • žiupsnelį maltų pipirų;
  • 150 ml pieno;
  • 150 ml vandens.

Paruošimas

Sumaišykite kavą, cinamoną ir pipirus, užpilkite verdančiu vandeniu. Nukošus užpilkite pieno.

Vida Press nuotr./Kavos gėrimas
Vida Press nuotr./Kavos gėrimas

Mėtinis kavos gėrimas

Ingredientai:

  • 400 ml pieno;
  • 200 ml kavos;
  • 100 g juodojo šokolado;
  • 0,5 šaaukštelio mėtų sirupo;
  • 0,5 šaukštelio cinamono.

Paruošimas

Į įkaitintą puodą supilkite pieną, kavą, gabalėliais sulaužytą šokoladą. Maišykite, kol šokoladas ištirps. Įmaišykite cinamoną ir mėtų sirupą.

Vida Press nuotr./Kavos gėrimas
Vida Press nuotr./Kavos gėrimas

Kava su imbieru ir citrinžolėmis

Ingredientai:

  • 600 ml pieno;
  • 200 ml kavos;
  • 200 g kondensuoto pieno;
  • 1 citrinžolės stiebelis;
  • 2 šaukštelis imbiero;
  • grietinėlės (pagal skonį).

Paruošimas

Baltą citrinžolės dalį plonai supjaustykite. Trintuvėje sumaišykite atvėsintą kavą, pieną, kondensuotą pieną, imbierą ir citrinžolę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Praktiškai su „Norfa“

Skanumėlis

Video

07:03
00:49
17:58

Esports namai

URBAN˙/

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką