Dabar populiaru
15min be reklamos
Publikuota: 2022 sausio 14d. 09:00

Savaitgaliui – ryžių patiekalas: nuo greitukų iš Azijos iki kreminio rizoto

Plovas
Vida Press nuotr. / Plovas
Ryžiai – vienas tų ingredientų, kurių galima rasti kone visų virtuvių spintelėse. Daugelis puikiai žino, kad egzistuoja daugybė jų rūšių, vienokie jie tiks plovui, kitokie – pudingui ar rizotui. Tad pirmiausia rinkitės tinkamus ryžius, o tada jau ir konkretų patiekalą. Sudėliojome gausų receptų rinkinį – ir norintiems neužtrukti ilgai, ir besimėgaujantiems gaminimo procesu.

Plovas ir panašūs patiekalai:

Receptas: Plovas moliniuose indeliuose
4 asmenims
Pagaminsite per1 val. 15 min.
3.7 /21
Kaip gaminti

1. Ryžius išbrinkinkite. Morkas stambiai sutarkuokite ir kartu su susmulkintais svogūnais pakepinkite keptuvėje įkaitintame aliejuje. Mėsos gabaliukus taip pat pakepinkite keptuvėje.

2. Plovą indeliuose sluoksniuokite taip: pakepinta mėsa, morkos su svogūnais, išbrinkę ryžiai. Į kiekvieną indelį įpilkite po stiklinę vandens, įberkite prieskonių, uždenkite ir 160°C karštumo orkaitėje troškinkite 30–45 min.

Ingredientai
Mėsa 300.00 g
Ryžiai: 2.00 st.
Morkos: 200.00 g
Svogūnai: 100.00 g
Aliejus: 2.00 valg. š.
Vanduo: 4.00 st.
Prieskoniai plovui pagal skonį 1.00 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Plovas su jautiena ir daigintais avinžirniais
6 asmenims
Pagaminsite per2 val.
3.5 /46
Kaip gaminti

1. Jei avinžirniai nedaiginti, tuomet juos reikia užmerkti iš vakaro.

2. Ryžius perplaukite, kol vanduo taps skaidrus. Svarbu nuplauti paviršiuje esantį krakmolą, kad vėliau ryžiai nesuliptų.

3. Svogūnus supjaustykite plunksnelėmis, morkas – neplonais šiaudeliais.

4. Storasieniame puode įkaitinkite aliejų ir pirmiausia apkepkite svogūnus, o po to morkas. Išimkite apkeptas daržoves ir sudėkite nedideliais kubeliais supjaustytą mėsą, kurią apkepkite iki rusvumo. Svarbu nedėti visko iš karto, kadangi mėsa troškinsis, o ne keps.

5. Atgal į puodą kartu su mėsa sudėkite morkas ir svogūnus, suberkite avinžirnius, įpilkite apie 200 ml vandens ir troškinkite ant mažos ugnies apie 30 min. (jei avinžirniai daiginti - užteks 10-15 min.).

6. Ant viršaus lygiu sluoksniu paskleiskite ryžius.

7. Vandenyje ištirpinkite  druską ir juo užpilkite ryžius.

8. Į juos įstatykite česnako galvutę, aitriąją papriką, apiberkite prieskoniais ir supjaustytomis razinomis.

9. Uždenkite puodą dangčiu, o patį dangtį iš viršaus apsukite storu rankšluosčiu, sumažinkite ugnį iki minimalios ir palikite maždaug 30 min.

10. Įpusėjus virimui, medinio šaukšto kotu (jis plonas) padarykite duobutes, kad iš apačios eitų garai.

Vietoje daigintų avinžirnių galite naudoti sausus. Tuomet imkite jų šiek tiek mažiau, nes išmirkę jie didina apimtį. Pakaks 100 ml sausų avinžirnių.

Receptas iš tinklaraščio „Žaidžiame virtuvę“

Ingredientai
Svogūnai: 300.00 g (nuvalyti)
Morkos: 350.00 g (350-400 g nuvalytų)
Jautiena: 600.00 g (600-700 g minkštos)
Aliejus: 100.00 ml
Ryžiai: 400.00 g (plikyti)
Avinžirniai: 200.00 g (daiginti)
Vanduo: 1200.00 ml
Kuminai: 1.00 arbat. š.
Paprikos: 10.00 g (1 arbat. š. maltų)
Kalendros: 5.00 g (1/2 arbat. š. maltos)
Bazilikai: 1.00 arbat. š. (džiovinti)
Juodieji pipirai: 5.00 g (1/2 arbat. š. maltų)
Razinos: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 valg. š. (nubrauktas šaukštas)
Česnakai: 1.00 vnt. (išplauta, bet nevalyta galvutė)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Vaisinis ryžių plovas
2 asmenims
Pagaminsite per40 min.
3.7 /21
Kaip gaminti

1. Karštame svieste pakepinkite ryžius. Kai jie dailiai apskrus, supilkite grietinėlę, viską gerai išmaišykite ir virkite apie 20 minučių. Jei bus per mažai skysčio, įpilkite dar grietinėlės arba vandens.

2. Kitoje keptuvėje be jokių riebalų pakepkite truputį cukraus, migdolų drožlių, suberkite saują vandenyje mirkytų razinų, keletą smulkintų džiovintų slyvų, persikų.

3. Viską pakaitinkite, tada įmaišykite keptus ryžius ir pagal skonį pagardinkite medumi.

Ingredientai
Ryžiai: 400.00 g
Grietinėlė: 100.00 ml (liesesnė)
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Migdolų drožlės 20.00 g
Razinos: 20.00 g
Džiovintos slyvos: 20.00 g
Persikai: 20.00 g (džiovinti)
Medus: 1.00 valg. š. (pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Tinginio plovas su vištiena
2 asmenims
Pagaminsite per45 min.
3.2 /170
Kaip gaminti

1.Ryžius išvirkite sūdytame vandenyje (gali būti išvirti iš anksto). Mažais kubeliais supjaustykite vištienos filė, apkepkite keptuvėje su įkaitintu aliejumi ir atidėkite.

2.Morkas supjaustykite plonais griežinėliais, susmulkinkite svogūnus, paprikas supjaustykite kubeliais ir apkepkite storadugniame puode.

3.Į puodą sudėkite vištienos gabaliukus, pomidorų pastą, pipirus ir dar truputį pakaitinkite. Supilkite iš kubelių paruoštą sultinį ir retkarčiais pamaišydami 20 minučių troškinkite (kol mėsa bus minkšta).

4.Galiausiai įmaišykite virtus ryžius ir troškinkite dar porą minučių. Galima dar sykį pagardinti druska ir pipirais.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Ingredientai
Ryžiai: 250.00 g
Vanduo: 500.00 ml
Vištiena: 2.00 vnt. (filė gabalėliai)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Morkos: 2.00 vnt.
Paprikos: 1.00 vnt. (žalia)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Pomidorų padažas: 100.00 ml (50–100 ml pomidorų pasta)
Daržovių sultinys: 1.00 l (arba vištienos sultinys)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Plovas
6 asmenims
Pagaminsite per1 val. 15 min.
3.8 /33
Kaip gaminti
  1. Svogūnus supjaustykite plunksnelėmis, morkas – plonais šiaudeliais. Aliejų įkaitinkite storasieniame inde.
  2. Svogūnus ir morkas apkepinkite aliejuje, sudėkite mėsą (Nuimkite nuo šlaunelių mėsą, supjaustykite nedideliais gabaliukais, šlaunelę maždaug į dvį-tris dalis), pakepinkite.
  3. Atskirai sausoje keptuvėje pakaitinkite kuminus, kalendras, kmynus. Labai atsargiai, nesudeginkite! Vandenyje (~ 1,2 - 1,3 l) ištirpinkite druską. Ant mėsos suberkite ryžius, supilkite vandenį.
  4. Suberkite prieskonius, įdėkite česnako skilteles, viršų pabarstyti raugerškiu. Uždenkite dangčiu, o dangtį iš viršaus uždenkite storu rankšluosčiu, sumažinkite ugnį iki minimalios ir pamirškite maždaug 40 min. Nemaišykite.

Receptas iš tinklaraščio „Žaidžiame virtuvę“

Ingredientai
Vištiena: 1.00 kg (1,3 - 1,5 kg viščiuko (arba kalakuto) šlaunelių)
Svogūnai: 2.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Morkos: 4.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Ryžiai: 2.00 st. (600 ml)
Česnakai: 15.00 skiltelės (15 - 20 nevalytų, bet gerai išplautų česnako skiltelių)
Aliejus: 100.00 ml (nekvapnus)
Kuminai: 1.00 arbat. š. (malti)
Kalendros: 2.00 g (1/2 šaukštelio maltų)
Kmynai: 2.00 g (1/2 šaukštelio maltų)
Raugerškio uogos: kupini 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Vištiena su ryžiais, prieskoniais ir karamelizuotais svogūnais
6 asmenims
Pagaminsite per1 val. 30 min.
3.8 /4
Kaip gaminti

1. Karštame vandenyje (apie 40 ml) ištirpinkite cukrų ir pamerkite šiame skystyje barbariso uogas (jei naudojate džiovintus serbentus, mirkyti nereikia).

2. Storadugnėje keptuvėje ar plačiadugniame troškintuve įkaitinkite porą šaukštų aliejaus ir iki intensyvaus auksiško rudumo apkepinkite svogūnus (tai užtruks apie 10–15 min, svogūnus nuolat maišykite, kad nepradėtų degti). Perkelkite iškepusius svogūnus į lėkštelę ir išvalykite keptuvę.

3. Sudėkite vištieną į didelį dubenį ir sumaišykite su 1/2 arbat. šaukšt. druskos, žiupsniu juodųjų pipirų, pora šaukštų alyvuogių aliejaus, kardamonu, cinamonu ir gvazdikėliais. Viską gerai išmaišykite rankomis.

4. Vėl gerai įkaitinkite keptuvę ir dėkite į ją vištieną su prieskoniais. Kepkite pavartydami, kol vištiena pasidengs auksiška plutele. Išimkite vištieną ir sudėkite į dubenį (nesvarbu, jei keptuvėje bus likę kiek aliejaus ir prieskonių – jų neišimkite).

5. Sudėkite į keptuvę nuplautus basmati ryžius, keptus svogūnus, (išmirkusias) uogas, 1 arbat. šaukšt. druskos ir gerą žiupsnį pipirų. Viską labai gerai išmaišykite. Ant ryžių sudėkite kiek įspausdami vištienos gabaliukus ir viską užpilkite verdančiu vandeniu. Sandariai uždenkite dangtį, sumažinkite ugnį iki minimalios ir virkite 30 min.

6. Praėjus šiam laikui nuimkite keptuvę nuo ugnies, atidenkite dangtį, greitai uždėkite švarų lininį rankšluostį ir vėl sandariai uždenkite – tegul ramiai pastovi dar 10 min.

7. Pagaliau gausiai apiberkite patiekalą kapotomis žolelėmis, šiek tiek įmaišydami jas šakute.

8. Patiekite su jogurto padažu, paruoštu iš jogurto, šaukšto alyvuogių aliejaus ir žiupsnio druskos ir, jei patinka, lengvomis salotomis.

 

Ingredientai
Cukrus: 30.00 g
Žagrenio uogos (barbarisas): 25.00 g (arba džiovintų juodųjų serbentų)
Alyvuogių aliejus: 5.00 valg. š.
Svogūnai: 2.00 vnt. (vid. dydžio pusžiedžiais supjaustyti)
Vištiena: 1.00 kg (tinka sparneliai, blauzdelės, į gabalus padalyta krūtinėlė)
Kardamonas: 10.00 vnt. (ankščių)
Gvazdikėliai: 6.00 vnt.
Cinamonų lazdelė: 2.00 vnt. (perlaužtos pusiau)
Ryžiai: 300.00 g (basmati)
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š.
Vanduo: 550.00 ml (verdančio)
Petražolės: 1.00 sauja (šviežių)
Kalendros: 1.00 sauja (šviežių)
Krapai: 1.00 sauja (šviežių)
Jogurtas: 100.00 ml (natūralaus)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Veganiškas plovas su avinžirniais ir spanguolėmis
1 asmenims
Pagaminsite per30 min.
3.1 /7
Kaip gaminti

1. Ryžius užkaičiame virti ir, kol jie verda, nuskutame morką, ją supjaustome šiaudeliais, nulupame svogūną, smulkiai supjaustome.

2. Morką ir svogūną pakepiname keptuvėje su šiek tiek aliejaus. Bebaigiant kepti, sudedame smulkiai supjaustytą česnaką, pomidorų pastą, visus prieskonius ir viską dar 2–3 min. pakepame.

3. Į keptuvę su daržovėmis sudedame išvirusius ryžius, avinžirnius, pilame vandenį, sojos padažą, išmaišome ir paliekame ant nedidelės kaitros dar kelioms minutėms. Galiausiai įmaišome spanguoles.

Ingredientai
Ryžiai: 0.30 puodelis (nevirtų rudųjų)
Morkos: 1.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt. (mažytis)
Avinžirniai: 0.30 puodelis (konservuotų)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Pomidorų pasta: 2.00 arbat. š.
Garstyčios: 0.50 arbat. š. (grūdėtųjų)
Vanduo: 0.40 puodelis
Ciberžolė: 0.25 arbat. š.
Kario prieskoniai: 0.25 arbat. š.
Vištienos prieskoniai: 0.25 arbat. š.
Rūkyta malta raudonoji paprika: 0.25 arbat. š.
Sojos padažas: 0.50 arbat. š.
Džiovintos spanguolės: 1.00 sauja
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Bazilikai: 1.00 žiupsnelis (džiovintų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Rizotai ir paelijos:

Receptas: Paelija su jūros gėrybėmis
3 asmenims
Pagaminsite per40 min.
3.5 /41
Kaip gaminti

1. Jūrų gėrybes atšildykite ir apie 2 min. pavirkite vištienos sultinyje, tada sultinį perkoškite į atskirą indą, o jūrų gėrybes nuvarvinkite.

2. Svogūnus ir česnakus nulupkite, susmulkinkite, pakepinkite aliejuje didelėje gilioje plokščiadugnėje keptuvėje dviem rankenomis. Tokioje ruošiamą paeliją galėsite lengvai pakratyti, nes jos maišyti nepatartina.

3. Kai svogūnai pasidarys permatomi, sumeskite smulkintą vištienos filė.

4. Pomidorų galus įpjaukite, juos nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite odelę, minkštimą susmulkinkite ir sumeskite į keptuvę su svogūnais ir vištiena. Viską kiek pakaitinkite, tada suberkite žirnelius, pagardinkite šafranu, keletą kartų krestelėkite ir dar 3 min. pakepkite.

5. Daržoves išgriebkite, sudėkite į atskirą indą, o į nuo daržovių likusį skystį suberkite ryžius, juos kepkite, kol pasidarys permatomi, tada supilkite nuo jūrų gėrybių likusį sultinį, keptuvę uždenkite ir kaitinkite ant silpnos ugnies apie 35 min.

6. Į išvirtus ryžius įmaišykite vištieną su daržovėmis, jūrų gėrybes, berkite visas prieskonines žoleles, paeliją pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, vėl pakratykite, tada dar apie 8 min. pakaitinkite, kol išgaruos visas skystis.

7. Tiekite apšlakstytą citrinų sultimis.

 

Ingredientai
Ryžiai: 300.00 g
Vištiena: 100.00 g (filė)
Česnakai: 4.00 skiltelės
Svogūnai: 2.00 vnt.
Pomidorai: 2.00 vnt.
Šaldyti žirneliai: 125.00 g
Rozmarinai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Šafranas: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Vištienos sultinys: 500.00 ml
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (kelios skiltelės)
Maišelis šaldytų jūrų gėrybių 1.00 vnt.
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Paelija
4 asmenims
Pagaminsite per1 val.
3.7 /27
Kaip gaminti

1. Gilioje keptuvėje įkaitinkite 2 šaukštus aliejaus ir jame pakepinkite smulkiai sukapotus svogūnus. Sudėkite nuluptus ir skiltelėmis supjaustytus pomidorus, juostelėmis supjaustytą vištieną, žirnelius ir viską troškinkite 10 min. Tada sudėkite juostelėmis supjaustytas paprikas ir troškinkite dar 5 min.

2. Karščiui atspariame inde įkaitinkite likusį aliejų, suberkite nuplautus ryžius ir nuolat maišydami sudėkite su prieskoniais sutrintus česnakus, perpus perpjautus pievagrybius. Supilkite sultinį, sudėkite kitoje keptuvėje ištroškintus produktus, išmaišykite ir troškinkite 10 min. (jei skystis greitai išgaruoja, įpilkite verdančio vandens).

3. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C, įdėkite indą su troškiniu, orkaitę išjunkite ir neatidarykite 10–15 min.

Ingredientai
Vištienos sultinys: 1.00 l
Ryžiai: 400.00 g
Vištiena: 300.00 g (virtos arba keptos)
Pievagrybiai: 200.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt.
Pomidorai: 2.00 vnt. (200 g)
Paprikos: 1.00 vnt. (raudonoji 150 g)
Žirniai: 1.00 st. (gali būti ir šaldyti)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (20 g)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Aliejus: 4.00 valg. š.
Ciberžolė: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis; arba šafranų)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (maltų; pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Daugiaryžis su vištų kepenėlėmis
4 asmenims
Pagaminsite per2 val.
1.7 /7
Kaip gaminti

1. Vištų kepenėles užpilkite pienu ir dėkite valandai į šaldytuvą. Nuvarvinkite, supjaustykite, pabarstykite druska, pipirais.

2. Svogūnus nulupkite, smulkiai supjaustykite. Petražoles sukapokite.

3. Didelėje keptuvėje ištirpinkite pusę kiekio sviesto, sudėkite kepenėles, smulkintus svogūnus, pabarstykite druska, pipirais, malta paprika ir kepinkite 15 minučių. Sukrėskite į dubenį.

4. Keptuvėje ištirpinkite likusį sviestą, įpilkite alyvuogių aliejaus, suberkite nuplautus ryžius ir kepinkite 1–2 minutes. Sudėkite kepenėles su svogūnais ir atsargiai išmaišykite.

5. Į kepenėles ir ryžius supilkite karštą vištienos sultinį, įpilkite grietinėlės, įberkite tarkuoto parmezano ir atsargiai išmaišykite. Virkite, kol ryžiai suminkštės ir taps vientisa mase. Daugiaryžį patiekite pabarstytą kapotomis petražolėmis.

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Vištų kepenėlės: 500.00 g
Pienas: 1.00 l (0,5)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Svogūnai: 2.00 vnt.
Petražolės: 1.00 sauja (šviežių)
Sviestas: 75.00 g
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis (maltos)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Ryžiai: 350.00 g
Vištienos sultinys: 750.00 ml
Grietinėlė: 2.00 valg. š.
Parmezano sūris: 30.00 g
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Rizotas su porais ir džiovintais pomidorais
4 asmenims
Pagaminsite per30 min.
3.5 /13
Kaip gaminti
  1. Porą supjaustykite žiedeliais, suberkite į keptuvę su įkaitintu aliejumi ir kepinkite 2 minutes.
  2. Sultinį supilkite į puodą ir pašildykite. Į keptuvę suberkite ryžius ir gerai išmaišykite. Įpilkite samtį karšto sultinio, išmaišykite ir kaitinkite, kol sultinys susigers į ryžius. Kartokite, kol taip supilsite visą sultinį (apie 20 minučių).
  3. Tuo metu supjaustykite džiovintus pomidorus ir sutarkuokite sūrį. Ryžiams išvirus pomidorus ir pusę sūrio suberkite į keptuvę, pagardinkite druska, mėgstamais prieskoniais ir išmaišykite. Dėkite į lėkštę ir pabarstykite likusiu sūriu.
Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Ingredientai
Porai: 1.00 vnt. (didesnis)
Daržovių sultinys: 500.00 ml
Ryžiai: 350.00 g (apvaliagrūdžių)
Džiovinti pomidorai: 6.00 vnt. (6-8)
Ožkų pieno sūris: 110.00 g
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Daugiaryžis su rikota
4 asmenims
Pagaminsite per50 min.
2.9 /7
Kaip gaminti
  1. Džiovintus pomidorus pasmulkinkite, apšlakstykite 50 ml vermuto, palikite brinkti.
  2. Svogūnus ir česnakus nulupkite, susmulkinkite, suberkite į gilią keptuvę su karštais riebalais. Kepinkite, kol svogūnai pagels. 
  3. Suberkite ryžius, maišydama kepinkite, kol kruopos taps skaidrios, sugers inde susikaupusį skystį.
  4. Supilkite likusį vermutą, kaitinkite, kol ryžiai jį sugers. Supilkite pusę kiekio sultinio, kaitinkite, kol susigers į kruopas. Supilkite likusį sultinį. Įdėkite gabalėlį sviesto, išmaišykite.
  5. Daugiaryžį sudėkite į lėkštes, į kiekvieną įberkite džiovintų pomidorų, įdėkite po keletą šaukštelių rikotos.
  6. Puoškite šviežiais bazilikų lapeliais. 
Ingredientai
Ryžiai: 250.00 g ("Arborio")
Vermutas: 150.00 ml (sauso balto)
Daržovių sultinys: 1.00 l
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Sviestas: 50.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Džiovinti pomidorai: 10.00 vnt. (sauja)
Rikotos sūris: 200.00 g
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Rizotas su jūros gėrybėmis
4 asmenims
Pagaminsite per30 min.
2.9 /13
Kaip gaminti
  • Ketaus puode aukštais kraštais pakaitinkite keletą šaukštų tyro alyvuogių aliejaus. Suberkite susmulkintus svogūnus ir pakaitinkite, kol jie suminkštės, kone sutirps.
  • Suberkite ryžius ir maišydami kepkite tol, kol sugers aliejų ir pradės ruduoti. Pilkite (neskubėdami, po vieną samtį) karštą sultinį ir maišykite. Visas jūros gėrybes pasiruoškite atskirose keptuvėse.
  • Smarkiai įkaitintoje ketaus keptuvėje be riebalų „pašokdinkite“ krevetes, vieną kartą apverskite, tada nugarinkite „marsala“ vynu. Midijas pasiruoškite panašiu būdu, kaip ir „impepata di cozze“, pusę jų išimkite iš kiauto.
  • Kalmarus pakepkite ant griliaus (arba įkaitintoje špižinėje keptuvėje be riebalų), kol suminkštės ir įgaus dūmo kvapą, supjaustykite juostelėmis. Kai ryžiai pakankamai suminkštės, suberkite nuluptą ir supjaustytą saliero stiebą, smulkintą kalmarą ir išlukštentas midijas. Supilkite baltąjį vyną ir maišykite.
  • Išjunkite ugnį ir beveik paruoštą rizotą trumpai uždenkite dangčiu ir kelias minutes palaikykite. Išdėliokite į lėkštes, papuošdami midijomis su kiautais ir krevetėmis, pagardinkite petražolėmis ir juodaisiais šviežiai maltais pipirais.
Ingredientai
Ryžiai: 320.00 g („arborio“ arba „carnaroli“ tipo)
Žuvies sultinys: 1.00 l
Vynas: 1.50 st. (1 stiklinė baltojo sauso ir 1/2 st. desertinio Sicilijos vyno „marsala“)
Krevetės: 4.00 vnt. (tigrinės)
Midijos: 8.00 vnt.
Kalmarai: 2.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Svogūnai: 2.00 vnt. (šalotiniai)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Petražolės: 1.00 sauja
Salierai: 1.00 vnt. (stiebas)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Burokėlių rizotas
4 asmenims
Pagaminsite per1 val. 40 min.
3.3 /11
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Į kepimo indą įberkite 3–4 cm druskos sluoksnį. Įdėkite burokėlius ir kepkite apie 50–60 minučių, arba kol iškepa. Atvėsinkite, nulupkite odelę. Vieną burokėlį supjaustykite kubeliais, o kitus susmulkinkite iki vientisos masės virtuviniu kombainu.

2. Užvirinkite vištienos sultinį ir palikite jį virti ant pačios mažiausios ugnies.

3. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite svogūnus, česnaką ir čiobrelius. Kepkite 2–3 minutes, kol daržovės pasidarys permatomos. Suberkite ryžius, maišydami kepkite apie 3 minutes. Supilkite baltąjį vyną ir palaukite, kol jis beveik išgaruos. Nepamirškite vis pamaišyti.

4. Tuomet įpilkite samtį sultinio, periodiškai vis maišykite. Kai sultinio jau beveik nelieka, įpilkite dar vieną samtį ir t.t. Virkite apie 20 minučių, kol ryžiai išverda. Ryžiai turi būti al dente, t.y. šiek tiek kietoki.

5. Kai ryžiai jau bus beveik išvirę, įpilkite paskutinį samtį sultinio, sudėkite burokėlių masę ir dar šiek tiek pavirkite. Galiausiai sudėkite ožkos sūrį ir išmaišykite. Ir palikite rizotą šiek tiek „pailsėti“, kad susigulėtų visi skoniai.

6. Dėkite į lėkštes, apibarstykite burokėlių kubeliais ir papuoškite šviežiais čiobreliais.

Ingredientai
Burokėliai: 3.00 vnt. (maži)
Druska: 200.00 g (burokėlių kepimui)
Vištienos sultinys: 250.00 ml
Sviestas: 30.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt. (mažas, smulkiai supjaustytas)
Česnakai: 1.00 skiltelės (smulkiai supjaustyta)
Čiobreliai: 5.00 vnt. (šakelių lapeliai)
Ryžiai: 100.00 g (specialių rizotui)
Vynas: 50.00 ml (sauso baltojo)
Ožkų pieno sūris: 3.00 valg. š. (šviežio)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Moliūgų rizotas
4 asmenims
Pagaminsite per1 val. 10 min.
3.5 /29
Kaip gaminti

1. Supjaustytą kubeliais moliūgą suberiame ant kepimo skardos. Mažame puodelyje sumaišome aliejų, medų ir sukapotus prieskonius, druską. Viską užpilame ant moliūgo ir permaišome, kad pasidengtų tolygiai.

2. Kepame 200 laipsnių orkaitėje 30–40 min. Imame maždaug pusę iškepusių moliūgų ir juos elektriniu trintuvu sutriname. Kitą pusę pasiliekame užbarstyti ant viršaus.

3. Keptuvėje ar puode nesvylančiu dugnu ištirpiname sviestą, suberiame svogūnus. Kepame ant vidutinės ugnies, kol svogūnai tampa skaidrūs.

4. Užkaičiame sultinį. Sultinys turi būti karštas (kad nesustabdytume virimo proceso). Geriausia palikti jį virti ant minimalios ugnies.

5. Suberiame ryžius, išmaišome ir dar pakepame keletą minučių. O tada po samtį pradedame pilti karštą sultinį. Periodiškai vis pamaišome. Verdame apie 20 min, arba kol ryžiai išverda.

6. Įmaišome trintus moliūgus. Jei matome, kad rizotas per skystas, dar šiek tiek paverdame, iki skystis išgaruoja, suberiame tarkuotą sūrį. Viską permaišome, uždengiame keptuvę/puodą dangčiu, nuimame nuo ugnies ir leidžiame rizotui pailsėti 10 min.

7. Dedame į lėkštes, ant viršaus uždedame likusius keptus moliūgus.

Ingredientai
Moliūgai: 900.00 g (supjaustyto kubeliais)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Medus: 1.00 valg. š. (skysto)
Šalavijai: 5.00 vnt. (lapeliai, smulkiai sukapoti)
Rozmarinai: 1.00 valg. š. (smulkiai sukapoto)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Sviestas: 40.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt. (vidutinis, supjaustytas kubeliais)
Vištienos sultinys: 1.00 l (gali prireikti kiek daugiau)
Ryžiai: 150.00 g (skirtų rizotui (pvz, arborio))
Kietasis sūris: 50.00 g
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Vegetariškas apelsinų rizotas su moliūgais
2 asmenims
Pagaminsite per40 min.
4.2 /12
Kaip gaminti

1. Nuo apelsinų nutarkuokite žievelę ir išspauskite iš vaisių sultis.

2. Į nedidelį puodą įpilkite 1 l vandens ir apelsinų sultis, įberkite po šaukštelį baziliko ir raudonėlio, šiek tiek juodųjų pipirų, pusę šaukštelio druskos, pavirkite apie 4 min.

2. Supjaustykite moliūgą vienos piršto pagalvėlės dydžio kubeliais.

3. Į didelę keptuvę įpilkite aliejaus, sojos padažo, įberkite šaukštelį cukraus, pakaitinkite 2 min. ant vidutinės ugnies. Sudėkite moliūgo sėklas, kubelius ir pakepkite 3 min. Suberkite ryžius ir dar 3 min. juos maišydami pakepinkite.

4. Sultinį supilkite per 4 kartus (kad tilptų į keptuvę ir ryžiai po truputį viską sugertų).

5. Po 20 min., kai ryžiai taps panašūs į makaronų al dente variantą, įpilkite kokosų pieno, suberkite visą tarkuotą apelsino žievelę, maistines mieles ir paskutinį kartą gerai išmaišykite.

6. Supjaustykite svogūnų laiškus, jais ir garstyčių daigais papuoškite lėkštes.

Ingredientai
Ryžiai: 300.00 g (arborio)
Apelsinai: 2.00 vnt.
Moliūgai: 250.00 g
Moliūgo sėklos: 100.00 g
Kokosų pienas: 200.00 ml (arba 150 ml kokosų grietinėlės)
Sūris: 40.00 g (tarkuoto; arba 3–4 valg. šaukšt. maistinių mielių)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Sojos padažas: 3.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Bazilikai: 1.00 žiupsnelis
Raudonėliai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Svogūnų laiškai: 1.00 valg. š. (smulkiai pjaustytų)
Daigai: 1.00 valg. š. (garstyčių)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Kiti patiekalai:

Receptai
Receptas: Egiptietiškas ryžių ir lęšių troškinys „kosheri“
6 asmenims
Pagaminsite per1 val. 30 min.
4.1 /14
Kaip gaminti

1. Pradėkite nuo padažo. Susmulkinkite česnako skilteles ir čili pipirus, supjaustykite pomidorus kubeliais.

2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir kelias minutes pakepinkite česnaką su čili. Sudėkite pomidorus, supilkite vandenį, actą, kuminą ir arbatinį šaukštelį druskos. Užvirkite, sumažinkite kaitrą ir virkite apie 20 min., kol padažas sutirštės. Nukaiskite, sudėkite kapotą kalendrą ir paragaukite, ar netrūksta druskos, pipirų ar daugiau kalendros.

3. Padažą laikykite šiltai arba atvėsinkite – jį galima valgyti ir šiltą, ir šaltą. Nepamirškite paragauti padažo prieš patiekdami, jei vartosite jį atvėsintą.

4. O dabar gaminame troškinį kosheri. Svogūnus supjaustykite plonais pusžiedžiais. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir kepkite svogūnus, kol jie gerai apskrus. Paskleiskite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius.

 

5. Nuplaukite lęšius, užpilkite dideliu kiekiu šalto vandens ir užvirkite. Sumažinkite kaitrą ir virkite apie 25 minutes. Nepervirkite, kad lęšiai nepavirstų į košę. Nukoškite.

6. Šaltame vandenyje gerai nuplaukite ryžius. Nukoškite ir gerai nuvarvinkite.

7. Didelėje keptuvėje ar troškintuve ištirpinkite sviestą ir suberkite nevirtus makaronus. Maišydami kepkite, kol vermišeliai įgaus auksinę spalvą. Sudėkite nuplautus ryžius ir gerai išmaišykite, kad visos kruopos pasidengtų sviestu.

8. Supilkite sultinį ar vandenį, suberkite muskato riešutą, cinamoną, 1 1/2 arbatinio šaukštelio druskos ir gerą žiupsnį šviežiai maltų juodųjų pipirų. Užvirkite, sumažinkite kaitrą, uždenkite ir virkite 12 minučių.

9. Nukaiskite, nuimkite dangtį, uždenkite keptuvę švariu medvilniniu rankšluosčiu ir vėl uždėkite dangtį. Palikite 5 minutėms.

 

10. Šakute supurenkite ryžius, sudėkite lęšius ir didžiąją dalį keptų svogūnų – šiek tiek pasilikite pateikimui. Paragaukite, ar netrūksta prieskonių.

11. Sudėkite ryžius į serviravimo indą ir apibarstykite likusiais kepintais svogūnais. Patiekite karštus su šaltu arba šiltu pomidorų padažu.

Pastabos:

Supaprastinimai: visas reikalas užima nemažai laiko ir šis troškinys tikrai to vertas. Bet kartais, pavyzdžiui, per atostogas ar kelionėse, galima šiek tiek pasukčiauti. Naudokite konservuotus lęšius, smulkintus konservuotus pomidorus padažui ir keptus svogūnus iš IKEA.

Nė dienos be mėsos? Tai puikus vegetariškas patiekalas, bet mažesnėmis porcijomis jis gali atlikti ir garnyro vaidmenį. Pomidorų padažą galite keisti agurkų ir pomidorų salotomis.

Makaronai: jei netyčia pamiršote jų parsinešti, galima patiekalą gaminti ir be jų, nors jie patiekalą pakylėja į kitą lygį. Vermišelius galima keisti orzo (ryžių formos makaronai), raidelėmis arba kitais smulkiais makaronais. Galima sulaužyti/sukarpyti spagečius.

Be glitimo/pieno: nedėkite makaronų o sviestą keiskite alyvuogių arba kokoso aliejumi.

 

Ingredientai
Lęšiai: 300.00 g (žaliųjų; ryžiams)
Ryžiai: 200.00 g (geriausia basmati; ryžiams)
Sviestas: 40.00 g (ryžiams)
Makaronai: 50.00 g (idealu, jei bus vermišeliai; ryžiams)
Sultinys: 400.00 ml (vištienos, daržovių arba tiesiog vandens; ryžiams)
Muskatas: 0.50 arbat. š. (malto; ryžiams)
Cinamonas: 1.50 arbat. š. (ryžiams)
Alyvuogių aliejus: 120.00 ml (po 60 ml ryžiams ir padažui)
Svogūnai: 2.00 vnt. (ryžiams)
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį; ryžiams)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį; ryžiams)
Česnakai: 2.00 skiltelės (pomidorų padažui)
Čili pipiras: 2.00 vnt. (pomidorų padažui)
Pomidorai: 8.00 vnt. (gali būti konservuoti; pomidorų padažui)
Vanduo: 370.00 ml (pomidorų padažui)
Actas: 60.00 ml (sidro arba baltojo vyno; pomidorų padažui)
Kalendros: 20.00 g (šviežios; pomidorų padažui)
Kuminai: 2.00 arbat. š. (maltų; pomidorų padažui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Indonezietiški kepti ryžiai „nasi goreng“
2 asmenims
Pagaminsite per40 min.
3.7 /6
Kaip gaminti

1. Išverdame ryžius ir paliekame atvėsti. Būtina palaukti, kol ryžiai bus visiškai šalti.

2. Nulupame ir smulkiais kubeliais supjaustome morką. Smulkiai supjaustome čili, imbierą, česnaką ir svogūną.

3. Įkaitiname keptuvę, pilame truputį aliejaus ir beriame svogūną. Kepame ant vidutinės ugnies apie 2-3 minutes, po to dedame čili, imbierą ir česnaką. Kepame dar 2-3 minutes. Beriame morkas, pakepiname ne daugiau, kaip 1 minutę, pilame šaukštą vandens ir uždengiame dangčiu. Po 3 minučių dedame špinatus ir kepame dar 1 minutę. Beriame ciberžolę ir viską išmaišome – svarbu, kad keptuvėje nebūtų vandens. Jei yra, padidinkite ugnį.

4. Daržoves sudedame į dubenėlį. Keptuvę išvalome popieriniu rankšluosčiu, įpilame labai labai nedaug aliejaus ir dedame šaltus ryžius. Kepame ant didesnės ugnies apie 3-4 minutes. Ryžiai turi išlikti purūs. Dedame daržoves atgal į ryžius kartu su sojos padažu, „kecap manis“, žaliosios citrinos sultimis ir viską išmaišome.

5. Tuo tarpu įkaitiname kitą keptuvę. Įpilame aliejaus ir gerai įkaitiname. Įmušame 2 kiaušinius. Kepame apie 2 minutes, svarbu kad trynys išliktų skystas, o baltymas gražiai apskrustų. Ant kiaušinio užbarstykite druskos.

6. Į lėkštę dedame ryžius su daržovėmis, kiaušinį, užbarstome šviežia kalendra ir čili (jei naudojate). Mes visada ant stalo papildomai dedame ir žaliosios citrinos.

Ingredientai
Ryžiai: 200.00 g (rudųjų)
Čili pipiras: 0.50 vnt.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Imbieras: 1.00 vnt. (2 cm ilgio gabaliukas; šviežio)
Šalotinis svogūnas: 1.00 vnt. (apie 50 g svorio; jei nerandate galite naudoti paprastą baltąjį svogūną)
Morkos: 1.00 vnt. (apie 80 g)
Špinatai: 50.00 g
Sojos padažas: 1.50 valg. š.
Žalioji citrina: 0.50 vnt. (kitą pusę palikite patiekimui)
Ciberžolė: 0.25 arbat. š.
Aliejus: 4.00 valg. š. (kepimui)
Padažas „kecap manis“: 1.00 valg. š.
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (naudokite kaip priedus)
Kalendros: 1.00 sauja (naudokite kaip priedą)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Kepti ryžiai su tunu
4 asmenims
Pagaminsite per25 min.
3.2 /10
Kaip gaminti

1. Užkaiskite vandenį, pasūdykite ir išvirkite ryžius, kaip nurodyta ant pakuotės. Kol kruopos verda, šoninę  apkepkite įkaitintoje keptuvėje, kol taps traški (apie 2–3 minutes). Išgriebkite iš keptuvės ir sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius. Susmulkinkite.

2. Nusunkite tuną ir šiek tiek pasmulkinkite šakute. Šiltu vandeniu perliekite žirnelius, kad atšiltų.

3. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite ryžius ir kepkite 1 minutę. Suberkite žirnelius, sudėkite tuną, išmaišykite, padidinkite ugnį ir kepkite dar 3 minutes. Supilkite sojų padažą, suberkite traškius šoninės gabaliukus, išmaišykite ir kepkite dar apie minutę.

 

Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Ingredientai
Ryžiai: 350.00 g (ilgagrūdžiai)
Šoninė: griežinėliai 8.00 vnt.
Šaldyti žirneliai: 200.00 g
Tunas: 200.00 g (konservuotas savo sultyse)
Sojų padažas: 3.00 valg. š.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Kiniški kepti ryžiai su kiaušiniais
4 asmenims
Pagaminsite per15 min.
3.4 /86
Kaip gaminti

1. Užvirkite vandenį, pasūdykite, suberkite ryžius ir virkite neuždengę puodo ir nemaišydami 8 minutes. Suberkite šaldytus žirnelius ir virkite dar 2 minutes. Nukoškite.

2. Kol virs ryžiai, susmulkinkite papriką, juostelėmis supjaustykite kumpį ir plonytėmis riekelėmis česnako skilteles. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite papriką, česnaką ir kumpį. Kepkite 3–4 minutes.

3. Kiaušinius išplakite, pilkite į keptuvę ir kepkite, kol plakinys sukrekės. Suberkite prieskonius ir ryžius su žirneliais. Paruoštus ryžius dėkite į lėkštes ir pabarstykite smulkintais svogūnų laiškais.

Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Ingredientai
Ryžiai: 200.00 g
Šaldyti žirneliai: 100.00 g
Aliejus: 2.00 valg. š.
Kumpis: 2.00 riekės
Paprikos: 75.00 g (1/2 raudonosios)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Kiniški prieskoniai: 1.00 arbat. š.
Svogūnų laiškai: 10.00 g
Peržiūrėti detalesnę informaciją

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Norėdamas tęsti – užsiregistruok

Komentarai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

SEB verslo augimo programa

01:16:45
47:36

Video

45:27
01:14
24:24

Adventur 2022

Maistas

URBAN˙/

Tik prenumeratoriams
Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką