Dabar populiaru
Publikuota: 2019 kovo 15d. 13:00

Savaitgaliui – ypatingas dvejetas: aštrus troškinys su traškučiais ir riešutinis keksas

Patiekalų duetas savaitgaliui
TV3 nuotr. / Patiekalų duetas savaitgaliui

Pavasarį norisi aktyviai bendrauti, judėti, pagaliau – dalintis maistu su draugais. Jei nutarsite šį savaitgalį bičiulius ir šeimą pradžiuginti kuo nors netikėtu, jums pravers TV laidos „Gardu Gardu“ vedėjų idėjos. Virtuvės šefas Gian Luca Demarco siūlo pasiruoši visame pasaulyje gerai žinomo aštraus troškinio „Chilli con Carne“, patiekiamo jį su kukurūzų traškučiais, o konditeris Ali Gadžijevas siūlo išsikepti šventinį lazdyno riešutų keksą su citrinų konfit.

„Chili con Carne“ su kukurūzų traškučiais

Ingredientai:

  • 1 pakuotė kukurūzų traškučių „Nachos“;
  • 500 g maišyto jautienos ir kiaulienos faršo
  • 1 raudonoji paprika;
  • 1 skardinė (400 g) konservuotų raudonų pupelių;
  • 1 skardinė (400 g) konservuotos pamidorų tyrės arba smulkintų pomidorų be odelės;
  • 100 g tarkuoto čederio sūrio;
  • 1 mėlynas svogūnas;
  • 2 nuluptos česnako skiltelės;
  • „Tabasco“ padažo;
  • juodojo balzaminio acto;
  • ypač tyro alyvuogių aliejaus;
  • 0,5 valg. šaukšt. rūkytos paprikos;
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnelis džiovintų čili pipirų;
  • žiupsnelis persilado prieskonių.

Gaminimas:

1. Svogūną ir česnaką supjaustyti labai smulkiai, papriką – vidutinio dydžio kubeliais.

2. Keptuvėje įkaitinti aliejų, suberti svogūną ir česnaką bei apkepinti juos ant aukštos kaitros. Įberti džiovintų čili pipirų, persilado, išmaišyti. Tada sudėti papriką, pamaišyti ir pakepti porą minučių. Sudėti faršą ir viską apkepinti nuolat maišant medine mentele ir smulkinant faršą. Kai mėsa apkepa ir pradeda kibti prie keptuvės, įpilti gerą šlakelį juodojo balzaminio acto ir išmaišyti. Tada supilti pomidorų tyrę, įpilti „Tabasco“ padažo pagal skonį ir įberti druskos bei rūkytos paprikos. Gerai išmaišyti ir paragauti. Jei trūksta kokių nors prieskonių, dar kartą jų įberti.

3. Suberti pupeles, gerai išmaišyti, sumažinti kaitrą ir palikti troškintis 8-10 minučių. Jei padažui pritrūksta drėgmės, įpilti vandens arba sultinio ir vėl išmaišyti.

4. Patiekti dubenėliuose gausiai apibėrus tarkuotu čederio sūriu. Valgyti kartu su kukurūzų traškučiais.

TV3 nuotr./Troškinys „Chili con Carne“
TV3 nuotr./Troškinys „Chili con Carne“

Lazdyno riešutų keksas su citrinų confit

Ingredientai:

keksui:

  • 200 g sviesto, kambario temperatūros;
  • 200 g cukraus;
  • 50 g natūralios (be cukraus) lazdyno riešutų pastos;
  • 4 kiaušiniai;
  • 50 g lazdyno riešutų;
  • 200 g miltų;
  • 2 arbat. šaukšt. be kaupo kepimo miltelių;
  • 0,5 citrinos žievelė.

confit:

  • 2 citrinos;
  • 300 g cukraus;
  • 200 ml vandens;
  • 0,5 vanilės ankšties ;

dekoravimui:

  • netirpios cukraus pudros.

Gaminimas:

1. Elektriniame kombaine išsukti kambario temperatūros sviestą su cukrumi iki purios masės. Įdėti natūralios lazdyno riešutų pastos ir gerai išmaišyti. Tada įmušti kiaušinius ir dar kartą išmaišyti iki vientisos masės.

2. Riešutus susmulkinti iki trupinių ir suberti į sviesto masę. Tada suberti miltus, kepimo miltelius ir įtarkuoti citrinos žievelės. Vėl viską gerai išmaišyti iki vientisos masės.

3. Gautą masę sudėti į kepimo formą, išlyginti paviršių ir kepti iki 160°C įkaitintoje orkaitėje 40 minučių.

4. Iškepusį keksą atvėsinti ir išimti iš kepimo formos.

5. Citrinas supjaustyti vienodo storio (maždaug 0,5 cm) griežinėliais.

6. Prikaistuvyje užvirti vandenį su cukrumi, sudėti citrinos griežinėlius, įdėti pusės vanilės ankšties sėklytes ir pačią ankštį. Išmaišyti, sumažinti kaitrą ir virti 40 minučių. Retkarčiais pamaišyti, kad neprisviltų.

7. Atvėsusį pyragą dekoruoti iš sirupo išimtais citrinos griežinėliais ir pašlakstyti pačiu sirupu. Apibarstyti netirpia cukraus pudra.

TV3 nuotr./Lazdyno riešutų keksas su citrinų „confit“
TV3 nuotr./Lazdyno riešutų keksas su citrinų „confit“

Komentarai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Gera keliauti kartu

Praktiški patarimai

Sveikata

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką