Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seni pažįstami rauginti kopūstai: 10 tradicinių ir modernesnių receptų

Rauginti kopūstai ne itin kam nors rūpi šiltuoju metų laiku, tačiau vėlyvas ruduo, žiema – kitas reikalas. Tada ruošiame tradicinius valgius su šia rauginta gėrybe, o kai kurie leidžiasi ir į modernesnius eksperimentus. Kad ir ką begamintumėte, svarbu, kad kopūstai būtų kokybiški, išlaikę traškumą, tad jei negaunate jų užraugtų mamos ar močiutės, būtinai susiraskite patikimą pardavėją.
Pikantiški troškinti rauginti kopūstai
Pikantiški troškinti rauginti kopūstai / Vida Press nuotr.
Salotos su raugintais kopūstais
Receptas: Salotos su raugintais kopūstais
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.5 / 63
Receptas
Ingredientai
Rauginti kopūstai 150.00 g
Rauginti agurkai 2.00 vnt.
Paprikos: 1.00 vnt. (saldžioji)
Morkos: 1.00 vnt.
Bulvės: 2.00 vnt.
Burokėliai: 1.00 vnt.
Svogūnai: 50.00 g
Šaldyti žirneliai: 100.00 g (arba švieži)
Aliejus: 2.00 valg. š. (augalinis)
Kaip gaminti

1. Morką, burokėlį, bulves ir žirnelius (jei šaldyti) išvirkite, atvėsinkite ir supjaustykite smulkiais gabaliukais, papriką ir agurkus kubeliais. Svogūnų laiškus susmulkinkite.

2. Dėkite į lėkštes nuvarvintus raugintus kopūstus, ant jų po lygiai paskirstykite likusias daržoves, o ant viršaus užberkite svogūnų laiškų bei žirnelių ir viską pagardinkite aliejumi.

Suskleisti
Rauginti kopūstai
Receptas: Rauginti kopūstai su spanguolėmis ir obuoliais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 69
Receptas
Ingredientai
Kopūstai: 2.00 kg
Spanguolės: 100.00 g
Druska: 2.00 valg. š. (2-3)
Obuoliai: 4.00 vnt.
Morkos: 2.00 vnt.
Cukrus: 1.00 valg. š.
Kmynai: 3.00 valg. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Kopūstus nestambiai supjaustykite. Morkas sutarkuokite.
  2. Tuomet sluoksniuokite kopūstus, morkas, su nuluptais ir perpus perpjautais obuoliais bei spanguolėmis į indą.
  3. Kaskart po sluoksniavimo užberkite pagal skonį druskos, cukraus, kmynų. Kad atsirastų daugiau sulčių, galite šį turinį nestipriai pastuksenti. Kuo? Paprasčiausias įrankis, kurį pasigaminsite per kelias minutes: šampano ar kitokį butelį ilgesniu, patogiu į ranką paimti kakleliu pripilkite vandens ir užsukite.
  4. Nepamirškite taip paruoštų kopūstų prislėgti ir pastatyti į šiltą vietą, kad pradėtų rūgti.
  5. Kartkartėmis pamaišykite juos ar pabadykite peiliu, kad išeitų susidaręs oras.
  6. Po 4-5 dienų jau galėsite skanauti. Arba jei pasigaminsite daugiau (4 žmonėms nurodytą  ingredientų kiekį dauginkite iš 4), sandariai sudėkite į stiklainius ir laikykite vėsioje vietoje.
Suskleisti
Rauginti kopūstai su moliūgais ir žolelėmis
Receptas: Rauginti kopūstai su moliūgais ir žolelėmis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 51
Receptas
Ingredientai
Kopūstai: 2.00 kg
Cukrus: 3.00 valg. š.
Druska: 2.00 valg. š.
Moliūgai: 1.00 kg
Raudonėliai: 10.00 g (pagal skonį)
Mėtos: 10.00 g (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Supjaustykite moliūgą postambiais gabalėliais ir pabarstykite cukrumi bei palikite kuriam laikui, kad išsiskirtų sultys.
  2. Susmulkinkite kopūstus, pertrinkite juos su druska ir sumaišykite su smulkintomis žolelėmis.
  3. Į paruoštą indą dėkite kopūstus, o ant viršaus moliūgus. Prislėkite paruoštus kokiu nors sunkiu daiktu ir palikite kelioms paroms šiltoje vietoje.
  4. Po kelių dienų galite ragauti ir sudėti į stiklainius. Laikykite šaltoje ir vėsioje vietoje.
Suskleisti
Rauginti kopūstai kepti su džiovintomis slyvomis
Receptas: Rauginti kopūstai kepti su džiovintomis slyvomis
3 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.3 / 30
Receptas
Ingredientai
Rauginti kopūstai su morkomis 500.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Vanduo: 200.00 ml
Džiovintos slyvos: 8.00 vnt. (8-10 vnt. be kauliukų)
Kaip gaminti

1. Svogūną supjaustykite smulkiais kubeliais ir pakepkite šlakelyje aliejaus.

2. Kopūstus perplaukite šaltu vandeniu ir sumaišykite su svogūnais, druska bei džiovintomis slyvomis. Formeles patepkite aliejumi, sudėkite kopūstus ir įpilkite tiek vandens, kad apsemtų.

3. Kepkite apie 20 minučių 175 °C temperatūros orkaitėje.

4. Norint tokiu būdu pagaminti įdarą pyragėliams arba pyragui, slyvas reikia supjaustyti. Šiuos kopūstus galima ruošti porcijinėse formelėse arba didesnėje kepimo formoje, tik ji turi būti storų sienų (stiklinė, keramikinė). Slyvas geriau naudoti saldesnes.

Receptas iš tinklaraščio „Žaidžiame virtuvę“

Suskleisti
Raugintų kopūstų sriuba duonos kepaliukuose
Receptas: Raugintų kopūstų sriuba duonos kepaliukuose
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.5 / 31
Receptas
Ingredientai
Kopūstai: 1.00 kg (raugintų)
Daržovių sultinys: 750.00 ml (tirpaus)
Morkos: 3.00 vnt. (300 g)
Porai: 1.00 vnt. (300 g)
Sviestas: 2.00 valg. š.
Moliūgo sėklos: 5.00 valg. š.
Laurų lapai: 1.00 vnt.
Kadagių uogos 2.00 vnt.
Grietinė: 4.00 valg. š.
Duona: 4.00 vnt. (nedideli baltos duonos kepaliukai)
Kaip gaminti

1. Kopūstus sudėti į verdantį sultinį, įmesti laurų lapelį, kadagių uogas ir virti, kol kopūstai suminkštės.

2. Porą nuvalyti, supjaustyti griežinėliais ir pakepinti keptuvėje įkaitintame svieste. Sudėti stambiai sutarkuotas morkas ir dar truputį pakepinti. Suminkštėjusias daržoves sukrėsti į verdančius kopūstus, suberti moliūgų sėklas ir baigti virti.

3. Nupjauti duonos kepaliukų viršų, išskobti dalį minkštimo. Šiuos savotiškus dubenėlius padžiovinti orkaitėje prieš pat patiekiant sriubą. Į apdžiūvusius ir įkaitusius pripilti sriubos, pagardinti grietine ir iš karto patiekti.  

Suskleisti
Kokorai su troškintais raugintais kopūstais
Receptas: Kokorai su troškintais raugintais kopūstais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 82
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 500.00 g (virtos su lupenomis)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Krakmolas: 100.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį tešlai ir įdarui)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti, pagal skonį tešlai ir įdarui)
Bulvių prieskoniai: 1.00 žiupsnelis
Kopūstai: 400.00 g (rauginti)
Morkos: 2.00 vnt.
Paprikos: 100.00 g (keptos marinuotos arba paprastos)
Svogūnai: 1.00 vnt. (arba 2)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Kaip gaminti
  1. Bulves išvirkite (geriausiai tai padaryti iš vakaro), nulupkite ir sumalkite per mėsmalę. Suplokite dubenėlyje ir padalinkite į 4 dalis (tiesiog perbrėžkite pirštu).
  2. Išimkite vieną dalį ir ją dėkite ant likusių bulvių, o į tuščią vietą pilkite bulvių krakmolo tiek, kad susilygintų su likusiomis bulvėmis. Įberkite prieskonių, įmuškite kiaušinį.
  3. Kopūstus užpilkite verdančiu vandeniu, kad apsemtų ir troškinkite, kol baigsis vanduo ir kol kopūstai taps minkštesni. Keptuvėje pakepkite svogūną, sutarkuotą morką, šoninę ar spirgučius (jeigu juos naudosite), smulkintą česnaką ir pjaustytą papriką. Visas daržoves šiek tiek patroškinkite, kol suminkštės ir pagardinkite druska bei pipirais.
  4. Sudėkite troškintus kopūstus ir viską gerai išmaišykite, patroškinkite su daržovėmis apie 5 min. Įdarui leiskite atvėsti.
  5. Formuokite blynus, dėkite įdaro ir kepkite aliejuje, kol gražiai apskrus. Valgykite su grietine, pagardinta druska ir pipirais.

P. S. Kepant įdarą galima įdėti šoninės ar spirgučių

Skanaus!

Receptas iš tinklaraščio „remember every moment“

Suskleisti
Greitas raugintų kopūstų troškinys
Receptas: Greitas raugintų kopūstų troškinys
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.6 / 162
Receptas
Ingredientai
Kopūstai: 400.00 g (rauginti)
Savo sultyse konservuotų pomidorų tyrė: 250.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis)
Morkos: 1.00 vnt.
Obuoliai: 1.00 vnt.
Džiovinti pomidorai: 50.00 g (nebūtinai)
Kmynai: 1.00 žiupsnelis
Raudonėliai: 1.00 žiupsnelis (džiovinti)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Aliejus: 4.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Morką ir obuolį sutarkuokite šiaudeliais, svogūną smulkiai supjaustykite. Viską apkepinkite aliejuje.
  2. Į apkepintas daržoves sukrėskite raugintus kopūstus, supilkite savo sultyse konservuotų pomidorų tyrę, suberkite smulkintus džiovintus pomidorus, pasūdykite, pagardinkite kmynais, raudonėliais ir, vis pamaišydamos, troškinkite gilioje dangčiu uždengtoje keptuvėje apie 10 minučių.
  3. Patiekite su karštomis virtomis arba orkaitėje keptomis bulvėmis.
Suskleisti
Raugintų kopūstų apkepas su faršu ir bulvėmis
Receptas: Raugintų kopūstų apkepas su faršu ir bulvėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 81
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 500.00 g
Faršas: 300.00 g (jautienos arba kiaulienos)
Kopūstai: 500.00 g (raugintų)
Pievagrybiai: 100.00 g
Grietinė: 100.00 g
Parmezano sūris: 150.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Pomidorų padažas: 3.00 valg. š.
Svogūnai: 2.00 vnt.
Aliejus: 4.00 valg. š. (pagal poreikį - kepti)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 arbat. š. (mėgstamų žolelių mišinio)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (tarkuoto)
Kaip gaminti
  1. Bulves išvirkite su lupenomis. Palaukite, kol šiek tiek pravės. Nulupkite, supjaustykite riekelėmis, šiek tiek pasūdykite, apibarstykite džiovintų žolelių mišiniu.
  2. Keptuvėje įkaitinkite 2 šaukštus aliejaus, į ją suberkite faršą, smulkintą supjaustytą svogūną, susmulkintus pievagrybius. Pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir vis maišydami apkepkite.
  3. Keptą faršą iškrėskite į dubenį. Švarioje keptuvėje vėl įkaitinkite aliejų, suberkite raugintus kopūstus, smulkintą svogūną ir retkarčiais pamaišydami, patroškinkite. Kai bus beveik išsitroškinę, sukrėskite pomidorų padažą, išmaišykite ir dar šiek tiek patroškinkite.
  4. Kepimo formą ištepkite sviestu ir išklokite bulvėmis (dalį palikite viršutiniam sluoksniui).
  5. Kiaušinius išplakite su grietine, plakinį pasūdykite, pagardinkite pipirais, muskato riešutais ir tolygiai užpilkite ant bulvių sluoksnio.
  6. Ant bulvių sluoksnio dėkite pusę kiekio troškintų raugintų kopūstų, tada dėkite sluoksnį faršo. Ant faršo – vėl sluoksnį bulvių. Paskutinis sluoksnis - raugintų kopūstų.
  7. Apkepą statykite į orkaitę ir kepkite 200 laipsnių temperatūroje apie 45 min. Prieš apkepui baigiant kepti, apibarstykite jį tarkuotu sūriu.
  8. Iš kepimo indo išimkite apkepą atsargiai, nedideliais gabalėliais, nes jis gana birus.
Suskleisti
Kalakutienos sriuba guliašas su raugintais kopūstais
Receptas: Kalakutienos guliašas su raugintais kopūstais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.9 / 64
Receptas
Ingredientai
Obuoliai: 1.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Mairūnas: 1.00 arbat. š. (džiovinti)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Kopūstai: 400.00 g (rauginti)
Sultinys: 600.00 ml
Bulvės: 1.00 vnt. (didelė)
Grietinė: 100.00 ml
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kalakutiena: 500.00 g (filė 500-600 g)
Paprikos: 2.00 vnt. (žalia ir raudona)
Petražolės: 1.00 valg. š. (smulkintos šviežios)
Kaip gaminti
  1. Obuolį nulupkite, perpjaukite, išimkite sėklalizdį ir supjaustykite. Svogūną nulupkite ir susmulkinkite. Į storadugnį puodą įpilkite aliejaus ir kelias minutes pakepkite svogūnus bei mairūnus.
  2. Sudėkite kopūstus, obuolio gabaliukus, supilkite karštą sultinį ir užvirkite. Uždengę ant mažos ugnies virkite 20 minučių. Sudėkite tarkuotą bulvę, užvirkite. Įmaišykite grietinę, pagardinkite druska, pipirais.
  3. Kalakutienos filė supjaustykite 2 centimetrų kubeliais. Paprikas perpjaukite pusiau, išvalykite sėklas ir supjaustykite šiaudeliais. Kalakutienos kubelius ir paprikos šiaudelius 5–6 minutes kepinkite keptuvėje su įkaitintu aliejumi. Pagardinkite druska, pipirais, malta paprika.
  4. Sudėkite į puodą su kopūstais ir visą mišinį troškinkite dar 5–6 minutes. Pabarstykite petražolėmis, galima pagardinti grietine.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Pyragėliai su raugintais kopūstais
Receptas: Pyragėliai su raugintais kopūstais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 62
Receptas
Ingredientai
Miltai: 2.00 st. (kupinos stiklinės)
Sviestas: 200.00 g (minkštas)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Grietinė: 100.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis (tešlai ir įdarui)
Kopūstai: 300.00 g (rauginti)
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis)
Aliejus: 1.00 valg. š. (kepimui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Kaip gaminti

1. Į dubenį sukrėskite sviestą, suberkite miltus. Išmaišykite. Įmuškite kiaušinius, įberkite druskos, sukrėskite grietinę. Išmaišykite tešlą. Kad ji neliptų prie rankų, įdėkite pusvalandžiui į šaldytuvą.

2. Kol tešla atvės, paruoškite įdarą. Aliejuje pakepinkite smulkintą svogūną. Raugintus kopūstus taip pat susmulkinkite ir berkite į keptuvę. Pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir maždaug dešimt minučių troškinkite ant lėtos ugnies.

3. Atvėsusią tešlą imkite po gniužulėlį ir padėjusi ant miltais pabarstyto stalo ar lentos, iškočiokite apvalius blynelius (kaip virtiniams, tik didesnius). Į blynelį dėkite troškintų kopūstų įdaro, per vidurį gerai užspauskite ir susukite pynute (taip pat kaip virtiniams). Jei norite, kad pyragėlių viršus gražiai blizgėtų, galite patepti kiaušinio baltymais.

4. Sudėkite pyragėlius ant skardos ir kepkite orkaitėje apie 20 min., kol gražiai pagels.

Tiekite vienus arba su mėgstamu padažu.

Plačiau skaitykite: „Kulinarinė idėja: improvizuoti kibinai

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius