Dabar populiaru
Tiesiogiai
15min be reklamos
Publikuota 2022 10 03, 09:00

Šildančios kopūstų sriubos – nuo paprastučių iki įmantrių. 10 receptų

Kai orai niūresni, lietingi, geriausia vakarienė – šilta, skani sriuba. Dabar pats kopūstų sezonas – ir tradicinių baltagūžių, ir egzotiškesnių šių giminaičių, tad kviečiame išsivirti gardžios sriubos. Jei norite sočiau, rinkitės variantus su mėsa, tačiau nė kiek ne prastesnės bus ir bemėsės sriubų variacijos.
Soti kopūstų sriuba su faršu
Soti kopūstų sriuba su faršu / Mariaus Žičiaus nuotr.
Receptas: Pikantiška saldžiarūgštė kopūstų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.5 / 140
Receptas
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Morkos: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Kopūstai: 1.00 vnt. (½ galvos)
Aitrioji paprika: 2.00 vnt.
Pomidorų tyrė:(skardinė) 1.00 vnt.
Druska: 1.00 arbat. š. (½)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (½)
Rudasis cukrus: 2.00 valg. š.
Actas: 3.00 valg. š. (obuolių)
Daržovių sultinys: 200.00 ml
Vištienos krūtinėlė: 400.00 g (pjaustytos kubeliais)
Kaip gaminti
  1. Svogūną, morką, kopūstą ir aitriąją papriką susmulkinkite ir dėkite į didelį puodą storu dugnu. Supilkite alyvuogių aliejų ir patroškinkite 5-7 minutes.
  2. Sudėkite pomidorų tyrę, smulkintą vištienos krūtinėlę, suberkite druską, juoduosius pipirus, rudąjį cukrų, supilkite obuolių actą, daržovių sultinį. Virkite ant vidutinio kaitrumo ugnies 30-40 minučių. Jeigu sriuba per tiršta, galite įpilti daugiau vandens.

 

Suskleisti
Receptas: Burokėlių ir kopūstų sriuba su pomidorais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 40
Receptas
Ingredientai
Kopūstai: 3.00 kg (šviežio)
Svogūnai: 1.00 kg
Burokėliai: 1.00 kg (šviežių)
Morkos: 1.00 kg
Agurkai: 1.00 kg (šviežių)
Pomidorai: 1.00 kg (šviežių)
Aliejus: 500.00 ml
Druska: 3.00 valg. š.
Cukrus: 250.00 g
Juodieji pipirai: 20.00 vnt. (žirnelių)
Laurų lapai: 5.00 vnt.
Krapai: 2.00 sauja
Actas: 3.00 valg. š. (3 - 4)
Kaip gaminti
  1. Daržoves nuplaukite, kurias reikia, nulupkite. Į užvirintą aliejų sudėkite tarkuotas morkas ir burokėlius.
  2. Troškinkite dešimt minučių. Tada sumeskite smulkintus svogūnus, kai ims kunkuliuoti – smulkintus kopūstus, agurkus, pomidorus (pastaruosius taip pat galite nuplikyti ir nulupti). Viską troškinkite dar 20 minučių.
  3. Supilkite actą, sumeskite smulkintus krapus, pipirų žirnelius, laurų lapus, pagardinkite druska, cukrumi, užvirinkite ir dar karštą masę išpilstykite į stiklainius.

Iš nurodyto kiekio turėtų išeiti apie šešis litrus konservų. Vėliau iš jų verdant sriubą, galima įdėti mėsos, dešrelių, virtų bulvių.

Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Receptas: Žiedinių kopūstų sriuba su vištiena
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.5 / 56
Receptas
Ingredientai
Žiediniai kopūstai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Paprikos: 1.00 vnt. (raudona)
Porai: 30.00 g (gabalėlis)
Ryžiai: 4.00 valg. š. (ilgagrūdžiai)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Pipirai: 8.00 vnt. (keli kvapieji ir aitrieji)
Vištiena: 2.00 vnt. (viščiukų šlaunelės)
Kaip gaminti

1. Nuplautą žiedinį kopūstą suskirstykite žiedynėliais.

2. Raudoną saldžiąją papriką perpjaukite pusiau, išskobusi sėklalizdžius, supjaustykite kubeliais.

3. Nuluptus porus supjaustykite griežinėliais.

4. Į puodą sudėkite nuplautas viščiuko šlauneles, įpilkite apie pusantro litro vandens. Kai užvirs, sumeskite laurų lapus, pipirus ir apie 20 minučių pakaitinkite. Suberkite ryžius ir virkite dar 10 minučių.

5. Šlauneles išgriebkite. Nuo kaulų nupjaustykite mėsą, susmulkinkite.

6. Keptuvėje išlydytame svieste pakepinkite porų griežinėlius. Sudėkite smulkintą mėsą ir kepinkite dar kelias minutes. Suverskite į puodą su ryžiais, išmaišykite, luktelėkite, kol užvirs.

7. Sumeskite smulkintus žiedinius kopūstus, paprikas ir virkite, kol daržovės suminkštės. Pagal skonį įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų. Tiekiant tinka užbalinti liesa grietinėle.

Suskleisti
Receptas: Soti kopūstų sriuba su faršu
4 asmenims
Pagaminsite per 55 min.
3.7 / 79
Receptas
Ingredientai
Kopūstai: 1.00 vnt. (pusės gūžės šviežio)
Faršas: 300.00 g (300 - 400 g kiaulienos)
Morkos: 1.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės (2 - 3)
Paprikos: 2.00 vnt. (kelių griežinėlių raudonos ir geltonos)
Citrinos: 1.00 vnt.
Aliejus: 3.00 valg. š. (3 - 4)
Sojų padažas: 2.00 valg. š. (2 - 3)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Petražolės: 20.00 g (smulkintos)
Kaip gaminti

1. Didesniame puode įkaitinkite 3–4 šaukštus aliejaus, sudėkite faršą, pjaustytą svogūną, smulkintą česnaką ir gerai apkepkite.

2. Tada suberkite pjaustytas morkas, paprikas, kopūstą ir maišydami dar kelias minutes pakepkite, pagardinkite prieskoniais, įmeskite laurų lapelių, įpilkite apie 2 litrus vandens, sojų padažo ir virkite, kol daržovės suminkštės. Virdami įspauskite citrinų sulčių.

3. Tiekite su grietine ir apibarstę smulkintomis petražolėmis.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė

Suskleisti
Receptas: Kopūstų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.1 / 107
Receptas
Ingredientai
Vanduo: 2.00 l
Kopūstai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Bulvės: 4.00 vnt.
Aitrioji paprika: 1.00 arbat. š.
Kalendros: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Ciberžolė: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Daržovių sultinys: 2.00 vnt. (kubeliai)
Citrinos sultys: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Cukrus: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (malti pagal skonį)
Petražolės: 10.00 g (šviežių)
Krapai: 10.00 g (šviežių)
Kaip gaminti

1. Bulves nuskuskite ir supjaustykite kubeliais. Kopūstą nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir supjaustykite šiaudeliais.

2. Keptuvėje įkaitintame aliejuje pakepinkite smulkintus svogūnus ir trintus česnakus. Suberkite aitriąsias paprikas, kalendras, ciberžoles, išmaišykite ir dar šiek tiek viską pakepinkite.

3. Vandenį supilkite į puodą, statykite jį ant ugnies ir luktelėkite, kol užvirs. Sumeskite bulves, kopūstus, sukrėskite kvapią prieskonių masę, ugnį sumažinkite ir virkite apie 10 minučių.

4. Sudėkite smulkintus sultinio kubelius. Jei reikia, pagal skonį įberkite druskos, cukraus, šviežiai maltų juodųjų pipirų. Supilkite citrinos sultis ir dar kelias minutes virkite.

5. Tiekite apibarstytą šviežiais smulkintais žalumynais. Sriubą tinka skaninti šaukšteliu natūralaus jogurto ar liesos grietinės.

Suskleisti
Receptas: Kokosų ir garbanotųjų kopūstų sriuba su imbierais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.3 / 7
Receptas
Ingredientai
Garbanotieji kopūstai 600.00 g
Imbieras: 1.00 vnt. (1,5 cm ilgio šviežios šaknies gabalėlis)
Svogūnai: 1.00 vnt. (mažas)
Aliejus: 4.00 valg. š.
Daržovių sultinys: 600.00 ml
Nesaldintas kokosų pienas (skardinė) 200.00 ml
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų)
Aitriųjų paprikų dribsniai 15.00 g
Vištiena: 1.00 vnt. (krūtinėlės filė)
Pomidorai: 6.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Kopūstą nuplaukite, išpjaukite kietą kotą, lapus supjaustykite juostelėmis. Imbierus ir svogūnus nulupkite ir smulkiai supjaustykite.

2. Puode įkaitinkite 2 šaukštus aliejaus ir jame apkepinkite imbierus ir svogūnus. Sudėkite kopūstų juosteles, atskieskite sultiniu, supilkite kokosų pieną. Pasūdykite, pagardinkite pipirais, paprikų dribsniais ir 15–20 min. pavirkite.

3. Tuo metu nuplaukite ir nusausinkite mėsą, supjaustykite plonomis juostelėmis. Keptuvėje įkaitinkite likusį aliejų ir jame iki rusvumo apkepinkite mėsą. Pasūdykite, pagardinkite pipirais ir nukelkite nuo ugnies. Pomidorus supjaustykite ketvirčiais, išpjaukite kotelius ir supjaustykite mažais kubeliais.

4.  Išimkite iš puodo kelis šaukštus kopūstų, sutrinkite ir vėl sukrėskite į sriubą. Sudėkite vištieną ir pomidorus, sriubą dar kartą užvirinkite, paskui išpilstykite į pakaitintas lėkštes.  

Plačiau skaitykite: Kai vėsu, vilioja patiekalai su imbieru...

Suskleisti
Receptas: Raugintų kopūstų sriuba su moliūgų sėklomis
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.2 / 24
Receptas
Ingredientai
Kopūstai: 1.00 kg (rauginti)
Daržovių sultinys: 750.00 ml
Morkos: 300.00 g
Porai: 300.00 g
Sviestas: 2.00 valg. š.
Moliūgo sėklos: 5.00 valg. š.
Laurų lapai: 1.00 vnt.
Kadagių uogos 7.00 vnt.
Grietinė: 4.00 valg. š.
Duona: 200.00 g (dubenėlis baltos duonos skrebučių)
Kaip gaminti

1. Kopūstus sudėkite į verdantį sultinį, įmeskite laurų lapelį, kadagių uogas ir virkite, kol kopūstai suminkštės.

2. Porą nuvalykite, supjaustykite griežinėliais ir pakepinkite keptuvėje įkaitintame svieste. Sudėkite stambiai tarkuotas morkas ir dar truputį pakepinkite. Suminkštėjusias daržoves sukrėskite į verdančius kopūstus, suberkite moliūgų sėklas ir baikite virti.

3. Prieš patiekdami sriubą pagardinkite grietine. Skrebučius patiekite atskirame inde. Beje, kubeliais supjaustytą duoną geriau kepti ne keptuvėje įkaitintuose riebaluose, o paskrudinti orkaitėje.

Suskleisti
Receptas: Šviežių kopūstų sriuba su ryžiais
4 asmenims
Pagaminsite per 35 min.
3.4 / 49
Receptas
Ingredientai
Aliejus: 1.00 valg. š.
Kopūstai: 500.00 g (baltagūžių)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Ryžiai: 100.00 g (ilgagrūdžių)
Kokosų drožlės: 1.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis maltų)
Muskatas: 1.00 arbat. š. (¼ šaukštelio tarkuotų muskatų riešutų)
Kaip gaminti

1. Paruoškite daržoves: kopūstus supjaustykite juostelėmis, svogūnus – plonais žiedeliais. Ryžius nuplaukite.

2. Į storasienį puodą supilkite aliejų, pavartykite puodą, kad aliejus padengtų visą dugną, ir gerai įkaitinkite ant nelabai stiprios ugnies.

3. Sudėkite svogūnus, kopūstus ir retkarčiais pamaišydami kepkite, kol daržovės suminkštės.

4. Supilkite sultinį, suberkite ryžius, pagardinkite pipirais, muskatų riešutais, uždenkite ir ant mažos ugnies virkite maždaug 20 min.

Suskleisti
Receptas: Žiedinių kopūstų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
2.8 / 6
Receptas
Ingredientai
Žiediniai kopūstai: 1.00 vnt. (Vidutinio dydžio)
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Vištienos sultinys: 500.00 ml (arba daržovių)
Pienas: 500.00 ml (lieso)
Kiauliena: 30.00 g (gabalėlis rūkytos šoninės)
Druska: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
gabalėlis pelėsinio sūrio 30.00 g
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (šviežiai maltų; pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Žiedinį kopūstą nuplaukite ir padalykite nedideliais žiedynais.

2. Svogūną nulupkite ir smulkiai supjaustykite.

3. Dideliame puode užvirinkite sultinį, sudėkite žiedinio kopūsto žiedynus ir smulkintą svogūną. Užvirinkite, sumažinkite ugnį, uždenkite ir pavirkite maždaug 15 min.

4. Nukaiskite puodą nuo ugnies, leiskite šiek tiek atvėsti. Susmulkinkite daržoves elektriniu grūstuvu. Kai masė taps vientisa, įmaišykite pieną. Pasūdykite sriubą, pagardinkite pipirais ir užvirinkite.

5. Keptuvėje apkepinkite plonais griežinėliais pjaustytą šoninę.

6. Į dubenėlį įpilkite sriubos, ant viršaus užtrupinkite pelėsinio sūrio, uždėkite kelis keptos šoninės gabalėlius. Tiekite su skrudinta balta duona.

Kulinaro patarimas: pertrintą žiedinių kopūstų sriubą galima pagardinti graikiniais riešutais arba migdolais. Riešutus suberkite prieš sugrūsdama sriubą.

Suskleisti
Receptas: Indiška žiedinių kopūstų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.6 / 46
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 1.00 vnt. (didelė)
Žiediniai kopūstai: 1.00 vnt. (mažas)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Aliejus: 1.00 valg. š.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Imbieras: 1.00 valg. š. (šviežio, tarkuoto)
Ciberžolė: 2.00 arbat. š.
Kuminai: 1.00 arbat. š.
Kalendros sėklos: 2.00 arbat. š.
Jogurtas: 1.50 st. (natūralaus)
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kalendros: 4.00 žiupsnelis (papuošimui)
Kaip gaminti

1. Sudėkite supjaustytą bulvę bei žiedinį kopūstą ir susmulkintą svogūną į didelį puodą su aliejumi ir trupučiu vandens.

2. Užvirinkite, išmaišykite, uždenkite puodą ir sumažinę kaitrą virkite apie 10 minučių – retsykiais pamaišydami ir stebėdami, kad neprisviltų, jei kartais kaitra per didelė.

3. Pridėkite sutraiškytą česnaką, imbierą, prieskonius ir maišydami pakaitinkite kelias minutes.

4. Supilkite į puodą daržovių sultinį, užvirinkite, uždenkite ir pavirkite ant mažos ugnies apie 20 minučių. Trintuvėje sriubą sutrinkite, sumaišykite su jogurtu ir įpylę į lėkštę papuoškite kalendra.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką