Dabar populiaru
Publikuota: 2018 balandžio 19d. 08:00

Šiltasis sezonas keičia kasdienį meniu: nauji receptai su agurkais ir pomidorais

Lengvi patiekalai iš daržovių
Vida Press nuotr. / Lengvi patiekalai iš daržovių

Atšilus orams į kasdienį valgiaraštį norisi įtraukti kuo daugiau šviežių vaisių, daržovių. Pavasarį, o taip pat pamažu žengiant į vasarą salotos, gaivios sriubos tampa tikru išsigelbėjimu. Lietuvoje šiltojo sezono stalas sunkiai įsivaizduojamas be dviejų populiariausių daržovių – agurkų ir pomidorų.

Pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen sako, kad šias daržoves itin paprasta ruošti ir apdoroti, jos puikiai dera prie įvairių mėsos ir žuvies patiekalų, o kartu yra ir itin vertingas įvairių naudingų maisto medžiagų šaltinis.

Receptų idėjos pavasariui

Tiek pomidorai, tiek agurkai, sėkmingai augantys mūsų kraštuose, patenka į aukštą vertę turinčio maisto kategoriją. „Šviežiame agurke yra maždaug 90 proc. vandens. Taigi, jei geriate neužtektinai vandens, puikia alternatyva gali tapti salotos su agurkais ar gaivinantis agurkų kokteilis“, – sako maisto ekspertė. Jos teigimu, agurkai ir pomidorai gali būti vartojami įvairiais būdais – pateikiami kaip garnyras, su jais ruošiamos salotos, sriubos, padažai, gėrimai, troškiniai.

„Plačiausiai naudojami klasikiniai, apvalūs pomidorai, kurie puikiai tinka salotoms. Juos galima kepti ant grotelių, naudoti sriuboms ir padažams. Taip pat lietuvių pamėgti yra vyšniniai arba kitaip – kokteiliniais vadinami pomidorai, kurie yra maži, labai saldūs ir aromatingi. Kekėmis parduodami kokteiliniai pomidorai – dažnas ingredientas salotose, o pailgi, ovalo formos pomidorai puikiai tinka makaronų patiekalams ir picų kepimui“, – pasakoja A.Rasmussen.

Vida Press nuotr./Įvairių rūšių pomidorai
Vida Press nuotr./Įvairių rūšių pomidorai

Maisto ekspertė primena, kad iš agurkų – tiek ilgavaisių, tiek ir trumpavaisių, galima gaminti pačias įvairiausias salotas ir gardžius sumuštinius.

„Daugelis išmėgina ir įvairius šaltų sriubų receptus, kurių pagrindą sudaro agurkai ir natūralus jogurtas. Kadangi ši daržovė labai vandeninga, ji ypač tinka įvairioms sveikuoliškoms sriuboms ir kokteiliams. Pastaruosius galima skiesti pienu, neriebiu jogurtu, mineraliniu vandeniu, gardinti medumi, riešutais, imbieru, cinamonu ar mėtomis – viskas priklauso nuo skonio ir fantazijos“, – sako A.Rasmussen ir dalinasi keliais receptais.

Sveikuoliškas agurkų kokteilis

Ingredientai:

  • 2 agurkai;
  • 200 ml natūralus jogurto;
  • 1 arbat. šaukšt. sezamo sėklų;
  • 1 valg. šaukšt. smulkintų krapų ir petražolių;
  • 2 valg. šaukšt. grūstų ledukų;
  • prieskonių pagal skonį.

Gaminimas:

Agurkus sutrinkite ir išplakite su jogurtu, norimais prieskoniais, sezamų sėklomis ir ledukais. Viršų papuoškite žalumynais. Tirštąjį kokteilį taip pat galite pagardinti skaldytais grūdais ar kviečiais.

Vida Press nuotr./Moteris mėgaujasi glotnučiu
Vida Press nuotr./Moteris mėgaujasi glotnučiu

Šviežių agurkų salotos

Ingredientai:

  • 1 kg agurkų;
  • 2 valg. šaukšt. žaliosios citrinos sulčių;
  • 4 valg. šaukšt. nerafinuoto alyvuogių aliejaus;
  • 3 skiltelės česnako;
  • 1 valg. šaukšt. rudojo cukraus;
  • maltų juodųjų pipirų;
  • maltų baltųjų pipirų;
  • druskos;
  • smulkintų šviežių krapų.

Gaminimas:

1. Agurkus supjaustykite plonais griežinėliais.

2. Atskirame dubenyje sumaišykite žaliosios citrinos sultis, aliejų, išspaustą česnaką, cukrų, pipirus bei druską ir maišykite tol, kol cukrus ištirps.

3. Gautu padažu apšlakstykite agurkus ir gerai išmaišę padėkite į šaldytuvą kelioms valandoms.

4. Prieš patiekiant, salotas apibarstykite smulkintais šviežiais krapais.

123RF.com nuotr./Agurkų griežinėliai
123RF.com nuotr./Agurkų griežinėliai

Šaltoji pomidorų sriuba gaspačio

Ingredientai:

  • 3 skiltelės česnako;
  • 1 svogūnas;
  • 6 švieži pomidorai;
  • 1 žaliasis pipiras;
  • 1 ilgavaisis agurkas;
  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • druskos;
  • maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Pomidorus nuplikykite karštu vandeniu, nulupkite odelę, išimkite sėklas ir smulkiai supjaustykite. Taip pat susmulkinkite ir papriką, agurką, česnaką bei svogūną.

2. Visas smulkintas sudedamąsias dalis papildomai sutrinkite trintuvu tol, kol gausis vientisa masė. Tuomet įpilkite aliejaus ir įberkite druskos.

3. Kelioms valandoms įdėkite į šaldytuvą ir vėliau patiekite su kitomis daržovėmis ar skrudinta duona.

Fotolia nuotr./„Gaspačio“ sriuba
Fotolia nuotr./„Gaspačio“ sriuba

Tirštasis pomidorų kokteilis

Ingredientai:

  • 4 kokteiliniai pomidorai;
  • 60 ml pomidorų sulčių;
  • 30 ml šviežiai spaustų citrinos sulčių;
  • 1 arbat. šaukšt. tabasko padažo;
  • 1 arbat. šaukšt medaus;
  • žiupsnelis druskos.

Gaminimas:

1. Nulupkite pomidorų odelę ir pomidorus supjaustykite ketvirčiais.

2. Visus ingredientus sumeskite į maišytuvą arba kokteilinę ir kelias minutes pamaišykite.

3. Baigę gautą kokteilį supilkite į aukštą taurę su ledo kubeliais.

Jūsų dėmesiui – dar daugiau patiekalų su agurkais bei pomidorais receptų:

Receptai
Receptas: Aštri agurkų mišrainė su aliejumi
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 45
Kaip gaminti
  1. Nuplautus agurkus supjaustykite griežinėliais. Užberkite druska ir palikite šešioms valandoms, kartkartėmis pamaišykite.
  2. Suberkite cukrų, apibarstykite aitriąja paprika. Užpilkite aliejaus ir išmaišykite. Supilkite actą ir vėl išmaišykite.
  3. Česnakus nulupkite, plonai supjaustykite ir taip pat įmaišykite į mišrainę. Palikite dvylikai valandų, tik nepamirškite vis pamaišyti.
  4. Taip paruoštą agurkų masę sukrėskite į švarius stiklainius ir sandariai uždarykite.

Agurkus su aliejumi galima konservuoti ir kitaip:

  1. 4 kg agurkų supjaustykite plonais griežinėliais, suverskite į didelį dubenį ir užpilkite 200 ml acto, 200 ml aliejaus, 4 nubrauktais šaukštais druskos, 250 ml cukraus, įpjaustykite kelias skilteles česnakų, jei mėgstate, pagardinkite aitriąja paprika, krapais.
  2. Uždenkite ir palaikykite dvylika valandų, kartkartėmis pamaišykite. Sukrėskite į švarius stiklainius, pasterizuokite 20–35 minutes ir sandariai užsukite.
Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Ingredientai
Agurkai: 2.00 kg
Druska: 4.00 valg. š. (nubraukti)
Cukrus: 250.00 g
Aitrioji paprika: 1.00 valg. š. (maltos)
Aliejus: 200.00 ml
Actas: 200.00 ml (6 arba 9 proc.)
Česnakai: 2.00 vnt.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Avokadų ir agurkų salotos su linais
3 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.8 / 157
Kaip gaminti
  1. Agurką nuplaukite ir perpjaukite išilgai į keturias dalis; supjaustykite griežinėliais ir sudėkite į salotinę. Iškaulinkite avokadą, šaukštu išimkite jį iš žievės ir supjaustykite kubeliais.
  2. Supjaustykite arba smulkiai suplėšykite salotų lapus. Daržoves sumaišykite, užpilkite citrinos sultimis, sėmenų aliejumi, įberkite juoduosius pipirus, krapus ir linų sėmenis.
  3. Viską gerai ir intensyviai išmaišykite. Avokadas turi šiek tiek aptirpti ir išsileisti, kad kartu su citrina bei aliejumi sukurtų šių salotų padažą.

Receptas iš tinklaraščio „Jogos mityba“

Ingredientai
Agurkai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio ilgasis)
Avokadai: 1.00 vnt. (didelis gerai sunokęs)
Salotos: 4.00 vnt. (keli „Iceberg" salotų lapai)
Citrinos: 1.00 vnt. (½ citrinos sultys)
Krapai: 20.00 g (šluotelė smulkiai sukapotų krapų)
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 2.00 g (½ pusės šaukštelio šviežiai maltų)
Linų sėmenys: 3.00 g (1 šaukštelio)
Linų sėmenų aliejus: 2.00 valg. š. (keli šaukštai šalto spaudimo)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Agurkų užkandis su lašiša
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.5 / 17
Kaip gaminti
  1. Agurkus nulupkite ir šaukšteliu išimkite sėklas, susmulkinkite, kaip ir ridikėlius su avokadu.
  2. Sumaišytas daržoves apšlakstykite šaukšteliu citrinos sulčių.
  3. Jogurtą pagardinkite druska, pipirais ir įmaišykite smulkintus krapus.
  4. Paruoškite keturias stiklines. Į jas dėkite po porą šaukštų pjaustytų daržovių, užpilkite jogurto.
  5. Viduryje dėkite lašišos suktinuką ir papuoškite krapo šakele.

Receptas iš tinklaraščio MaistoKlubas.lt

Ingredientai
Agurkai: 2.00 vnt.
Avokadai: 1.00 vnt.
Ridikėliai: 10.00 vnt.
Jogurtas: 400.00 g ((natūralaus))
Rūkyta lašiša: 200.00 g
Krapai: 4.00 arbat. š. ((kapoti))
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Šalta agurkų sriuba su mėtomis ir jogurtu
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 15 min.
3.4 / 16
Kaip gaminti

1. Supjaustykite agurką smulkiais gabalėliais ir sudėkite į trintuvą su kitais ingredientais. Viską sutrinkite iki vientisos masės.

2. Atšaldykite sriubą, palikę ją valandai šaldytuve

3. Sriubą patiekite vėsiuose dubenėliuose. Galite papuošti agurko juostelėmis, mėtų lapeliais ir apšlakstydami graikišku jogurtu.

Ingredientai
Agurkai: 3.00 vnt. (dideli)
Jogurtas: 2.00 valg. š. (graikiško)
Mėtos: 4.00 vnt. (lapeliai)
Citrinos: 0.50 vnt. (išspaustų sulčių)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 2.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 2.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Žaliosios pomidorų ir agurkų salotos su kedro riešutais
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.6 / 7
Kaip gaminti

1. Paskrudinkite kedro riešutus sausoje keptuvėje ant nedidelės ugnies.

2. Supjaustykite pomidorus, plonomis juostelėmis supjaustykite agurkus.

3. Suplėšykite salotų lapus ir pamerkite į vandenį su 56 ledo kubeliais, kad jos būtų traškios ir gaivios.

4. Padažą salotoms ruoškite dubenėlyje gerai sumaišę citrinos sultis, alyvuogių aliejų, garstyčias, medų, druską ir pipirus.

5. Nusausinę salotas išdėliokite jas lėkštėje su kitomis daržovėmis, apšlakstykite padažu ir apiberkite skrudintais kedro riešutais.

Ingredientai
Pomidorai: 8.00 vnt. (kuo įvairesnių rūšių)
Agurkai: 2.00 vnt. (trumpavaisiai)
Salotos: 1.00 vnt. (gužė)
Kedrinės pinijos: 25.00 g
Citrinos: 1.00 vnt. (padažui)
Garstyčios: 0.50 arbat. š. (grūdėtųjų; padažui)
Medus: 0.50 arbat. š. (padažui)
Alyvuogių aliejus: 2.00 arbat. š. (padažui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Lašiša su aitriosiomis paprikomis ir avokadų, agurkų salotomis
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.2 / 16
Kaip gaminti
  1. Kubeliais supjaustytą avokadą apšlakstykite žaliosios citrinos sultimis.
  2. Nulupkite agurką, išimkite sėklas ir supjaustykite gabaliukais, panašiais į avokado kubelius.
  3. Sumaišykite visus salotų komponentus ir padėkite į vėsią vietą, kad skonis būtų geresnis.
  4. Sumaišykite druską, aitriąsias paprikas ir cukrų. Lašišos filė supjaustykite į 10 gabalėlių ir įtrinkite prieskoniais.
  5. Pakaitinkite aliejų ir apie 3–4 minutes paskrudinkite lašišą iš abiejų pusių, kol atsiras traški plutelė, o giliau žuvis suminkštės.
  6. Patiekite su avokadų ir agurkų salotomis.
  7. Taip pat galite patiekti su bulguru arba kuskusu, o šalia paruoškite padažą su aitriosiomis paprikomis CHIPOTLE ir majonezu.
  8. Pabandykite pagardinti lašišą SANTA MARIA CHILI EXPLOSION prieskonių mišiniu!
Ingredientai
Lašiša: 800.00 g (filė, be odos ir kaulų)
Aitrioji paprika: 2.00 valg. š. (SANTA MARIA)
Cukrus: 2.00 valg. š.
Druska: 2.00 arbat. š. (1 arbat. š. - SANTA MARIA akmens druskos, malūnėlyje - lašišai ir žiupsnelis - salotoms)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Avokadai: 2.00 vnt. (pjaustytų kubeliais - salotoms)
Agurkai: 1.00 vnt. (pjaustytas kubeliais - salotoms)
Svogūnai: 3.00 vnt. (supjaustyti žieminiai - salotoms)
Krapai: 1.00 sauja (ryšulėlis pjaustytų - salotoms)
Salotos: 1.00 sauja (pusė puokšties romaninių - salotoms)
Žalioji citrina: 1.00 vnt. (sulčių - salotoms)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (salotoms)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Obuolių ir agurkų kokteilis
2 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.6 / 22
Kaip gaminti
  1. Į kokteilinę sudėkite supjaustytus obuolius ir agurkus. Išspaustas apelsinų sultis, sutarkuotą imbiero šaknį, sirupą ir sėklas.
  2. Viską sutrinkite iki vientisos masės. Jei matote, kad kokteilis per tirštas – įpilkite šiek tiek šalto vandens ir dar kartą išplakite.
  3. Patiekite iš karto.

Receptą rasite čia.

Ingredientai
Obuoliai: 3.00 vnt.
Agurkai: 2.00 vnt. ((trumpavaisių))
Apelsinai: 2.00 vnt. ((šviežiai spaustų sulčių))
Imbieras: 1.00 vnt. ((1 cm gabalėlio imbiero šaknies))
Agavų sirupas: 1.00 valg. š. ((tinka ir skystas medus))
Chia sėklos: 1.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Įvairių pomidorų ir mocarelos salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
4.2 / 17
Kaip gaminti

1. Ruošdami padažą perpjaukite vieną avietinį pomidorą ir iš pusės jo išspauskite sultis į dubenėlį. Kartu su pomidoro sultimis sumaišykite alyvuogių aliejų, balzaminį actą, druską ir pipirus.

2. Supjaustykite visus pomidorus, o ant jų užpilkite kelis šaukštus padažo ir gerai išmaišykite.

3. Sudėkite pomidorus į lėkštes su mocarelos gabaliukais, apibarstykite druska, pipirais ir kuminu. Papuoškite baziliko lapeliais ir mėgaukitės!

Ingredientai
Pomidorai: 22.00 vnt. (keliolika įvairiaspalvių vyšninių, po kelis juoduosius ir geltonuosius, bent vienas avietinis padažui)
Mocarelos sūris: 150.00 g (buivolų pieno)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kuminai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Bazilikai: 5.00 vnt. (lapeliai papuošimui)
Alyvuogių aliejus: 5.00 arbat. š. (padažui)
Balzaminis actas: 3.00 arbat. š. (padažui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Brusketa su kepintais pomidoriukais, rikotos sūriu ir balzamiko padažu
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
4.5 / 2
Kaip gaminti

1. Supjaustykite čiabatą riekelėmis ir pakepinkite ant grilio (ar sausoje keptuvėje) su šiek tiek alyvuogių aliejaus, kol švelniai apskrus.

2. Vietoje iešmelio naudokite rozmarino šakeles – ant jų suverkite vyšninius pomidoriukus. Pakepinkite pomidorų vėrinukus ant grilio apie 2–3 minutes, kol šie suminkštės.

3. Užtepkite sūrį ant duonos riekelių ir uždėkite keptus pomidoriukus;

4. Apšlakstykite viską alyvuogių aliejumi ir balzamiko actu, užberkite druskos, pipirų, papuoškite žalumynais ir mėgaukitės!

Ingredientai
Duona: 1.00 vnt. (kepalėlis itališkos duonos čiabatos)
Pomidorai: 15.00 vnt. (vyšninių)
Rozmarinai: 5.00 vnt. (šakelės)
Balzaminis actas: 2.00 arbat. š.
Rikotos sūris: 125.00 g
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 2.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 2.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Uzbekiškos pomidorų salotos šakarob
6 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
4.5 / 19
Kaip gaminti

1. Iš granato išlukštenkite sėklas. Svogūnus supjaustykite plonais griežinėliais ir „nugesinkite“ – pamerkite į šaltą sūdytą vandenį.

2. Supjaustykite pomidorus griežinėliais. Įdėkite smulkintos kalendros arba baziliko, pipirų, maltos kalendros, druskos.

3. Nusausinkite svogūnus, uždengę dubenį lengvai pakratykite (kad griežinėliai iširtų) ir sudėkite į pomidorus. Saujoje virš pomidorų išspauskite dalį granatų sėklų ir kartu su likusiomis sėklomis sudėkite į pomidorus. Išmaišykite.

Šios salotos patiekiamos prie plovo, šašlykų, mėsos patiekalų. Ir žinokite paslaptį – skystis, kuris lieka suvalgius salotas, irgi labai skanus.

Ingredientai
Svogūnai: 2.00 vnt.
Pomidorai: 6.00 vnt. (prinokę)
Kalendros: 1.00 sauja (arba baziliko)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (grūstų; pagal skonį)
Druska: 0.25 arbat. š. (arba pagal skonį)
Kalendros sėklos: 1.00 arbat. š. (maltų)
Granatas: 1.00 vnt. (sėklų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Krevetės su pomidorų padažu
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.4 / 5
Kaip gaminti

1. Ant švarių krevečių užberkite du žiupsnelius čili prieskonių, žiupsnelį druskos, nepagailėkite pipirų ir viską sumaišykite su šaukšteliu alyvuogių aliejaus. Šiame prieskonių mišinyje leiskite krevetėms pasimarinuoti apie 10 minučių.

2. Užkaiskite puodą ant vidutinio stiprumo ugnies, įpilkite 2 šaukštus alyvuogių aliejaus ir sudėkite supjaustytą svogūną.

3. Suminkštėjus svogūnui, sudėkite česnaką, druską, pipirus ir pakaitinkite apie minutę. Suberkite pjaustytus pomidorus.

4. Kai masė užvirs, troškinkite ją ant silpnos ugnies maždaug 20 minučių. Suberkite baziliko lapelius.

6. Gerai įkaitinkite keptuvę, o tuomet ant vidutinio stiprumo ugnies apkepkite krevetes iš abiejų pusių po minutę. Pabaigoje įspauskite žaliosios citrinos sulčių ir įdėkite šaukštelį sviesto;

7. Į gilią lėkštę įdėkite pomidorų padažo, o ant viršaus – krevetes. Jei norite, apibarstykite viską čili prieskoniais ir užspauskite žaliosios citrinos sulčių.

Ingredientai
Pomidorai: 9.00 vnt. (6 vyšniniai ir 3 slyviniai)
Krevetės: 10.00 vnt. (nevirtų)
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Sviestas: 1.00 arbat. š.
Žalioji citrina: 0.50 vnt.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Čili prieskoniai: 0.25 arbat. š.
Druska: 0.30 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Bazilikai: 3.00 vnt. (šakelės)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Pomidorų tarta su ožkų pieno sūriu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.7 / 3
Kaip gaminti

1. Tešla išklokite pailgą 37x12 cm dydžio ar panašią tartos formą, šakute subadykite dugną ir dėkite į šaldytuvą 30 min.

2. Orkaitę įkaitinkite iki 210°C.

3. Ožkų pieno sūrį ištrinkite šakute, sumaišykite su kiaušiniu, smulkintu baziliku, pagardinkite druska, pipirais.

4. Sūrio mišinį tolygiai paskleiskite ant tešla išklotos tartos formos dugno, ant viršaus išdėliokite vyšninius pomidorus, apšlakstykite medumi, apiberkite migdolų skiltelėmis.

5. Kepkite gerai įkaitintoje orkaitėje 30 minučių. Ištraukus iš orkaitės prieš mėgaujantis leiskite tartai pastovėti 10 min.

Ingredientai
Ožkų pieno sūris: 200.00 g (šviežio, varškės tipo)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Bazilikai: 6.00 vnt. (smulkiai sukapoti lapeliai)
Pomidorai: 400.00 g (vyšninių)
Medus: 1.00 valg. š. (skysto)
Druska: 0.30 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Migdolai: 1.00 valg. š. (skiltelių)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Greitas, paprastas ir skanus pomidorų pyragas
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.9 / 25
Kaip gaminti

1. Miltus persijokite ir suberkite ant lentelės. Miltų kalnelio viduryje padarykite „šulinėlį“ ir į jį suberkite kubeliais supjaustytą sviestą, kiaušinio trynį, druską ir vandenį.

2. Viską sumaišykite ir greitai išminkykite. Svarbu dirbti greitai ir kuo mažiau liestis prie tešlos. Tešla neturi būti labai elastinga ir vienalytė, svarbu, kad nebeliktų didelių sviesto gabalų ir visi ingredientai sušoktų į gabalą.

3. Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių temperatūros.

4. Tešlą iškočiokite ir išklokite ja 22–24 cm skersmens kepimo formos dugną. Subadykite tešlą šakute.

5. Patepkite tešlą garstyčiomis, ant jų išdėliokite plonai supjaustytą sūrį. Ant sūrio išdėliokite griežinėliais pjaustytus pomidorus.

6. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir pabarstykite druska, pipirais bei Provanso žolelėmis.

7. Kepkite apatinėje orkaitės lentynoje apie 30 minučių, kol tešla iškeps, o pomidorai gražiai apskrus.

8. Valgykite pyragą, kol jis šiltas, arba išsikepkite iš anksto ir pašildykite prieš valgant.

Ingredientai
Miltai: 250.00 g (kvietinių; tešlai)
Druska: 1.00 arbat. š. (tešlai; ir dar šiek tiek įdarui)
Sviestas: 125.00 g (šalto; tešlai)
Kiaušinių tryniai: 1.00 vnt. (tešlai)
Vanduo: 50.00 ml (tešlai)
Garstyčios: 2.00 valg. š. (įdarui)
Sūris: 150.00 g (fermentinio; įdarui)
Pomidorai: 4.00 vnt. (dideli; įdarui)
Provanso žolelių prieskoniai: 1.00 valg. š. (įdarui)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (įdarui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (įdarui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

Klaipėdos rajono mokykloje dalinti sąsiuviniai su P.Gražulio atvaizdu šokiravo moksleivės motiną

Aktualu

R.Karbauskis pareikalavo atskleisti, kiek LRT darbuotojų atleisti dėl girtavimo

Aktualu

Teisingumo ir sveikatos apsaugos ministrai sutarė, kad ŽIV infekuotus kalinius gydys iš PSDF

15min iš Stambulo 24sek

L.Westermannas – apie chaotiškas derybas su „Žalgiriu“ ir Šarą jam sunkią akimirką

Verslas

Lietuvoje neišsitenkantys NT plėtotojai investuoja ir Latvijoje: sumos įspūdingos

Gyvenimas

Vyro stilius: geltona, žalia, raudona – kaip rudenį derinti šias spalvas?

Aktualu

Nuo STT agentu apsimetusio kaimyno nukentėjusi medikė apeliaciniu skundu nieko nepešė

Vardai

Pirma Baibos ir Mykolo Serdiukų kelionė po sūnaus gimimo: „Vežtis vaiką į tolimą Čikagą būtų iššūkis“

Verslas

Paveldosaugininkų staigmena paralyžiavo milijoninį projektą

Aktualu

Turkų dienraštis: garso įrašai rodo, kad Saudo Arabijos žurnalistui buvo nukirsta galva

Aktualu

Klimatologai: Vėlinės bus vėsios, bet žiema ateiti neskubės

Vardai

„Dydžio (r)evoliucijos“ išbandymas: gatvėje tik su bikiniu ir žeminančiais užrašais ant kūnų

Aktualu

15min studijoje – Seimo tyrimo dėl LRT veiklos išvadų aptarimas

Pasaulis kišenėje

Estijoje iškeltos bylos keliones į Krymą pardavinėjusioms turizmo agentūroms

Gazas

Benediktas Vanagas bolido bandymų metu įvardijo, kas lems rezultatus „Dakare 2019“

Sportas

Jau yra ryškus favoritas galimoje F.Mayweatherio ir Ch.Nurmagomedovo dvikovoje

24sek

Su Kauno „Žalgiriu“ sietas Kazys Maksvytis: „Nepuoliau neigti, man gera reklama“

Aktualu

Orų anomalijos: meteorologai fiksuoja neįprastai daug rekordų

Pasaulis kišenėje

„Neregėtos Lietuvos“ autoriaus M.Jovaišos dovana – vaizdo klipas šalies reklamai

Maistas

Itin paprasta, bet gardi žirnių sriuba su šonine ir daržovėmis

Naujienos

Aktualu

Klaipėdos rajono mokykloje dalinti sąsiuviniai su P.Gražulio atvaizdu šokiravo moksleivės motiną

Aktualu

R.Karbauskis pareikalavo atskleisti, kiek LRT darbuotojų atleisti dėl girtavimo

Aktualu

Teisingumo ir sveikatos apsaugos ministrai sutarė, kad ŽIV infekuotus kalinius gydys iš PSDF

15min iš Stambulo 24sek

L.Westermannas – apie chaotiškas derybas su „Žalgiriu“ ir Šarą jam sunkią akimirką

Verslas

Lietuvoje neišsitenkantys NT plėtotojai investuoja ir Latvijoje: sumos įspūdingos

Gyvenimas

Vyro stilius: geltona, žalia, raudona – kaip rudenį derinti šias spalvas?

Aktualu

Nuo STT agentu apsimetusio kaimyno nukentėjusi medikė apeliaciniu skundu nieko nepešė

Vardai

Pirma Baibos ir Mykolo Serdiukų kelionė po sūnaus gimimo: „Vežtis vaiką į tolimą Čikagą būtų iššūkis“

Verslas

Paveldosaugininkų staigmena paralyžiavo milijoninį projektą

Aktualu

Turkų dienraštis: garso įrašai rodo, kad Saudo Arabijos žurnalistui buvo nukirsta galva

Aktualu

Klimatologai: Vėlinės bus vėsios, bet žiema ateiti neskubės

Vardai

„Dydžio (r)evoliucijos“ išbandymas: gatvėje tik su bikiniu ir žeminančiais užrašais ant kūnų

Aktualu

15min studijoje – Seimo tyrimo dėl LRT veiklos išvadų aptarimas

Pasaulis kišenėje

Estijoje iškeltos bylos keliones į Krymą pardavinėjusioms turizmo agentūroms

Gazas

Benediktas Vanagas bolido bandymų metu įvardijo, kas lems rezultatus „Dakare 2019“

Sportas

Jau yra ryškus favoritas galimoje F.Mayweatherio ir Ch.Nurmagomedovo dvikovoje

24sek

Su Kauno „Žalgiriu“ sietas Kazys Maksvytis: „Nepuoliau neigti, man gera reklama“

Aktualu

Orų anomalijos: meteorologai fiksuoja neįprastai daug rekordų

Pasaulis kišenėje

„Neregėtos Lietuvos“ autoriaus M.Jovaišos dovana – vaizdo klipas šalies reklamai

Maistas

Itin paprasta, bet gardi žirnių sriuba su šonine ir daržovėmis

Gera keliauti kartu

Video

02:30
32:10
01:02

BALTIJOS MAISTO IR GĖRIMŲ PARODA „BAF“ 2018

Įkvėpk daugiau gyvenimo

Nacionalinis sveikatos egzaminas 2018

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką