Dabar populiaru

Naujausios

Publikuota: 2018 vasario 10d. 18:00

Siūlo paragauti Lietuvos šimtmečio patiekalų: lietuviškas maistas nustebins

Sausio 16-osios „Šimtmečio pusryčiai“
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr. / Sausio 16-osios „Šimtmečio pusryčiai“

Koks yra šimtmečio skonis? Kas atspindi lietuvybę? Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos tarybos narys, sostinėje įsikūrusio restorano „Ertlio namas“ virtuvės šefas Tomas Rimydis šalies kavinėms ir restoranams siūlo prisijungti prie idėjos ir savo valgiaraščius papildyti Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui skirtais patiekalais. Tiesa, tikrasis lietuviškas maistas toli gražu nėra mums įprasti cepelinai.

„Buvo daug diskusijų, kalbėjome su kolegom. Aš peržvelgiau visas istorines Lietuvos epochas, domėjausi istorine gastronomija. Jautiena yra vienas iš pagrindinių ingredientų, ji buvo dažnai valgoma, mėgstama aukštuomenės, didikų. Yra tokia patarlė: „Stiprus kaip jautis“. Buvo tikima, kad ką valgai, tuo pats ir patapsi. Jautiena atspindi to meto gastronomijos madą ir pagal šią patarlę atspindi pačią Lietuvą. Lietuva – kaip ir jautis – stipri, ir atsilaikė prieš ne vieną okupaciją“, – pasakojo T.Rimydis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Sausio 16-osios „Šimtmečio pusryčiai“
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Sausio 16-osios „Šimtmečio pusryčiai“

Maistui lietuviai naudojo bemaž visas jaučio dalis, o kartais ir visą kepdavo ant laužo. Dar vienas išskirtinumas – mėsa buvo gausiai gardinama prieskoniais, kartais net užgožiant pačios mėsos skonį. Prieskonių ypač negailėdavo kunigaikščiai, priimdami svečius, o gausūs prieskoniai simbolizuodavo turtingumą.

Patiekalams pagardinti buvo naudojami gvazdikėliai, pipirai, kardamonas, pankolis, džiovintos žolelės.

„Šiuo atveju mes jautieną ir kitus patiekalus pristatom gražiai, moderniai, estetiškai, profesionaliai. Taip pristatom ir Lietuvą – kaip modernią šalį“, – kalbėjo T.Rimydis.

Kaip sakė pašnekovas, prie šios iniciatyvos kviečiami prisijungti ir kiti Lietuvos restoranai ar kavinės, tačiau jei nenorima naudoti viso virtuvės šefų sudaryto šimtmečio valgiaraščio, siūlomos bent jo detalės.

Pavyzdžiui, pagal T.Rimvydžio receptą jautiena bus patiekiama su seniausias istorines šaknis turinčia daržove – burokėliais, kurių siūloma rinktis iš dviejų ruošiamų variantų. Garnyrui siūlomi grikiai, iš jų restorane bus gaminamas grikių pudingas.

„Grūdinės kultūros Lietuvą išmaitino ne kartą. Taip pat siūlome ir juodą kasdienę duoną. Gaminsim padažą iš duonos, o atspindint sezoninę virtuvę bus ir džiovintos spanguolės, kurios į patiekalą „atneša“ gamtos dalelę. Gėrimui tieksime natūralios fermentacijos midų, kurio receptą aprašė Petras Vileišis“, – pasakojo T.Rimydis.

Galima rinktis ir kitus lietuvišką skonį atspindinčius patiekalus. Pavyzdžiui, Vinco Kudirkos karkutę su krienais. Mat laiškuose sesei V.Kudirka buvo rašęs ir prašęs atsiųsti jam karkutės, nes sausa jautiena nusibodo.

Šimtmečio patiekalų receptuose siūlomas ir desertas – spanguolių ir vyšnių šerbetas, avies sūrio kremas ir šaltalankių džemas.

T.Rimydis lietuviams įprastus cepelinus ir kitus bulvinius patiekalus vadina „sovietmečio virtuve“.

Šimtmečio desertas
Šimtmečio desertas

Mūsų šaknys iš Viduržemio regiono, prancūzai buvo pirmieji kuchenmeisteriai Lietuvoje, atvykę Radvilų laikais. Mūsų virtuvė buvo arti prancūzų klasikos.

„Tai gana jauna virtuvė, pradėjusi formuotis XX amžiaus pradžioje, kai atsirado šiuolaikinės priemonės, kurios leido užrašyti receptus.V ėliau rusai vieną receptų knygą išdalydavo visom maitinimo įstaigoms. Ir iš to mes tarsi tapome bulvine tauta. Bet pažiūrėkim į istoriją, kuri yra turtinga. Mūsų šaknys iš Viduržemio regiono, prancūzai buvo pirmieji kuchenmeisteriai Lietuvoje, atvykę Radvilų laikais. Mūsų virtuvė buvo arti prancūzų klasikos. Tai ne vien kugeliai. Taip, jie – taip pat dalis mūsų istorinio segmento“, – kalbėjo T.Rimydis.

Pasak pašnekovo, restorano tikslas – moderniai pristatyti istorinę lietuvišką virtuvę.

„O koks tada buvo skonis – niekas negali pasakyti. Jau pusantrų metų dirbame kartu su profesoriumi Rimvydu Laužiku, jis yra vienas iš pirmųjų Lietuvos istorinių gastronomų, kuris prižadino istorinę virtuvę, apie tai parašė ne vieną knygą. Su R.Laužiku konsultuojamės, tariamės, kad nepadarytume klaidų ir panaudotume tam laikotarpiui būdingus receptus. Tai ne tik maisto gaminimas, bet dar sunkesnis kelias – parodyti kitokią lietuvišką virtuvę. Labai didelis iššūkis pradžioje buvo“, – pasakojo žinomas virtuvės šefas T.Rimydis.

Žmonės ne tik valgo – kartu jie susipažįsta su istorija, su patiekalų kilme.

„Tai daryti reikia atsakingai. Istorijos yra ne kuriamos, o pasakojamos. Nes istorija yra viena, tu jos nepakeisi“, – įsitikinęs šefas.

Šefo Tomo Rimydžio receptas:

Trumpai kepta jautiena su grikių pudingu, burokėliais, juodos duonos padažu ir džiovintomis spanguolėmis

Jautiena:

  • 400 g jautienos papilvės, brandintos 31 parą;
  • prieskonių: juodųjų pipirų, kardamono, kmynų, česnakų, cinamono – pagal skonį;
  • 200 ml kanapių aliejus mėsai kepti;
  • druskos.

Jautieną įtriname smulkintais prieskoniais ir 3 val. verdame 57 °C temperatūroje. Tada trumpai apkepame aliejuje, kiekvieną pusę po 1 min. Iškeptą mėsą pasūdome.

Grikių pudingas:

  • 200 g gerai išvirtų grikių;
  • 200 g burokėlių kremo;
  • 2 kiaušiniai;
  • 200 g riebios grietinėlės;
  • 30 g kanapių sėklų;
  • druskos.

Grikius išverdame įprastu būdu, atvėsiname.

Burokėlių kremą sumaišome su kiaušinių tryniais, grietinėle, prieskoniais, paskui supilame gerai išplaktus kiaušinių baltymus, viską švelniai išmaišome, išpilstome į formeles, viršų pabarstome kanapių sėklomis ir 25 min. kepame įkaitintoje krosnyje.

Burokėliai:

  • virtas nenuluptas burokėlis;
  • 100 g tirpinto sviesto;
  • 50 ml aviečių acto;
  • čiobrelių;
  • rozmarino.

Sūdytame vandenyje, 90 °C temperatūroje, 2,5 val. verdame burokėlius. Išvirę nulupame ir gražiai suformuojame. Užmarinuojame burokėlius su žolelėmis ir actu. Tiekdami prie mėsos, pakepiname.

Burokėlių kremas:

  • virtas burokėlis;
  • 100 ml burokėlių sulčių;
  • 2 kiaušinių baltymai;
  • druskos.

Kitą burokėlį susmulkiname kubeliais ir sudedame į verdančias burokėlių sultis. Verdame 10 min., tuomet įberiame druskos ir viską gerai išmaišome. Baigdami maišyti supilame kiaušinių baltymus.

Duonos padažas:

  • 5 kg vištienos kaulų;
  • 200 g džiovintos juodos duonos;
  • 10 g kmynų;
  • druskos.

Vištos kaulus paskrudiname orkaitėje iki rudumo, tuomet užpilame šaltu vandeniu ir 48 val. verdame ant silpnos ugnies. Nukošiame nugarintą sultinį, beriame kmynų ir džiovintos juodos duonos. Verdame 2 val., tuomet sutriname ir perkošiame per sietelį.

Džiovintos spanguolės

Jomis dekoruojamas patiekalas

Pažymėkite klaidą tekste pele, paspaudę kairįjį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

15min tema Verslas

Paskutinis firminis dūmas: jau netrukus visi cigarečių pakeliai gali būti vienodi

Interviu 24sek

Dainius Adomaitis – apie „Ryto“ permainas, naują kultūrą Vilniuje ir R.Kurtinaitį

Aktualu

R.T.Erdoganas Turkijos prezidentu perrinktas per pirmąjį turą

Sportas

Ar tikrai naudinga būti pasaulio futbolo čempionato šeimininku?

Vardai

P.Gražulio dukros mama B.Navickaitė paviešino žinutes: „Jis grasina atimti iš manęs vaiką“

Verslas

Ministerija: vaiko pinigai jau mokami didžiajai daliai vaikų

Aktualu

Kova dėl sankcijų: kas ir kodėl skalbia nešvarius Rusijos oligarchų baltinius?

Aktualu

Orai.lt: savaitės pradžia bus lietinga, bet į pabaigą orai keisis

Gyvenimas

Naujoji virtuvės tendencija – itin traukianti akis

Sportas

Uraganinės atakos atnešė Kolumbijai pergalę išgyvenimo mače – lenkai keliaus namo

Savaitės Lietuvos įvykiai – 15min fotografų kadruose (2018 m. birželio 18 – birželio 24 d.)

Aktualu

I.Šimonytė įžvelgia politinę korupciją: partijų finansavimas keičiamas mainais į paramą

Vardai

Joninių atgarsiai socialiniuose tinkluose: vainikai, laužai ir Rytis Cicinas su Jonu Valančiūnu

15min tema Mokslas.IT

Žmonių mulkinimas: kaip iš lengvatikių vien Lietuvoje kasmet išviliojami milijonai

Everesto link: ko tikėtis iš nakvynės vietų Himalajuose

Sportas

Žūtbūtinį Lenkijos ir Kolumbijos mūšį papuošė moteriškos grožybės

Vardai

Beyonce ir Jay-Z dukra išvydusi erotišką tėvų klipą nežinojo kur dėtis: jos reakcija tapo interneto hitu

Kultūra

Gabija Grušaitė: apie Stasį Šaltoką, būsimą knygą ir Marcelio Prousto įkvėpimą

Verslas

Lietuva prašys EK leidimo padėti nuo sausros nukentėjusiems ūkininkams

Sportas

Nustebinęs P.Pogba pareiškimas: „Tai gali būti mano paskutinis čempionatas“

Naujienos

15min tema Verslas

Paskutinis firminis dūmas: jau netrukus visi cigarečių pakeliai gali būti vienodi

Interviu 24sek

Dainius Adomaitis – apie „Ryto“ permainas, naują kultūrą Vilniuje ir R.Kurtinaitį

Aktualu

R.T.Erdoganas Turkijos prezidentu perrinktas per pirmąjį turą

Sportas

Ar tikrai naudinga būti pasaulio futbolo čempionato šeimininku?

Vardai

P.Gražulio dukros mama B.Navickaitė paviešino žinutes: „Jis grasina atimti iš manęs vaiką“

Verslas

Ministerija: vaiko pinigai jau mokami didžiajai daliai vaikų

Aktualu

Kova dėl sankcijų: kas ir kodėl skalbia nešvarius Rusijos oligarchų baltinius?

Aktualu

Orai.lt: savaitės pradžia bus lietinga, bet į pabaigą orai keisis

Gyvenimas

Naujoji virtuvės tendencija – itin traukianti akis

Sportas

Uraganinės atakos atnešė Kolumbijai pergalę išgyvenimo mače – lenkai keliaus namo

Savaitės Lietuvos įvykiai – 15min fotografų kadruose (2018 m. birželio 18 – birželio 24 d.)

Aktualu

I.Šimonytė įžvelgia politinę korupciją: partijų finansavimas keičiamas mainais į paramą

Vardai

Joninių atgarsiai socialiniuose tinkluose: vainikai, laužai ir Rytis Cicinas su Jonu Valančiūnu

15min tema Mokslas.IT

Žmonių mulkinimas: kaip iš lengvatikių vien Lietuvoje kasmet išviliojami milijonai

Everesto link: ko tikėtis iš nakvynės vietų Himalajuose

Sportas

Žūtbūtinį Lenkijos ir Kolumbijos mūšį papuošė moteriškos grožybės

Vardai

Beyonce ir Jay-Z dukra išvydusi erotišką tėvų klipą nežinojo kur dėtis: jos reakcija tapo interneto hitu

Kultūra

Gabija Grušaitė: apie Stasį Šaltoką, būsimą knygą ir Marcelio Prousto įkvėpimą

Verslas

Lietuva prašys EK leidimo padėti nuo sausros nukentėjusiems ūkininkams

Sportas

Nustebinęs P.Pogba pareiškimas: „Tai gali būti mano paskutinis čempionatas“

Vardai

Idėjos savaitgaliui

Video

Pinigai mano ateičiai

30 geriausių restoranų

Sveikata

Svajonių virtuvė

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką