Dabar populiaru
Sužinokite daugiau
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Skanauk: 3 gardūs patiekalai iš grikių miltų

Patiekalai iš grikių miltų.
Astos Černės nuotr. / Patiekalai iš grikių miltų.
Šaltinis: 15min
0
Skaitysiu vėliau
A A

Tradiciniai kvietiniai miltai pamažu ir Lietuvos parduotuvių lentynose užleidžia vietą įdomesniems, dar ne visų atrastiems miltams: grikių, ryžių, kukurūzų, sojų, avižinių dribsnių ir kitiems. Visi jie skirtingi ir verti šios vietos; štai, pavyzdžiui, grikių miltai yra ne tik maistingesni už kvietinius, tačiau gali būti puiki išeitis, kovojant su įvairiomis sveikatos problemomis.

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Sveikos gyvensenos šalininkai grikių miltus tikriausiai jau seniai įtraukė į savo kasdienį racioną. Tuo tarpu visiems kitiems norime pasakyti: iš grikių miltų galima pasigaminti tikrai skanių patiekalų, kurie paįvairins jūsų kasdienius pusryčius, pietus ar popietės desertus. Ir net nesvarbu, esate didelis sveikuolis ar per daug to nesureikšminate, siūlome įsidėti pakuotę grikių miltų į savo pirkinių krepšelį ir išbandyti keletą patiekalų. Gali būti, kad liksite labai sužavėti ir įsitikinsite – tarp „sveika“ ir „skanu“ tikrai galima dėti lygybės ženklą.

Tiesa, grikių miltus galite pasiruošti ir patys namuose: paprastas grikių kruopas tereikės keletą kartų perplauti, visiškai išdžiovinti ir kelias minutes sąžiningai susmulkinti su kavamale, kol bus miltai. O jei vis tik norite iš karto rankose turėti galutinį produktą, viskas paprasta – šiandien parduotuvių lentynose rasite net kelių gamintojų grikių miltų pakuotes.

Grikiai, kurių tėvyne laikoma Indija (o tiksliau – Himalajai), ten visuomet buvo vertinami kaip vaistai. Tai visiškai nestebina, kai supranti, kiek daug naudingų savybių turi tiek patys grikiai, tiek iš jų išgaunami grikių miltai. Maistinguose ir lengvai virškinamuose miltuose gausu baltymų (net 12 proc.), riebalų ir mineralinių medžiagų (kalcio, magnio, fosforo), taip pat – B grupės vitaminų ir vitamino PP, užtikrinančių energijos išskyrimą iš maisto medžiagų, padedančių įveikti stresą ar nemigą. Dėl grikių miltuose esančio gausaus geležies kiekio jie yra rekomenduojami asmenims, besiskundžiantiems kraujotakos sutrikimais, sergantiems mažakraujyste. Kraujagyslių problemų turintys žmonės taip pat turėtų rinktis grikių miltus – juose esantis rutinas stiprina kapiliarų sieneles. Dar daugiau – grikių miltai padeda kovoti su cholesterolio problemomis ir yra vertingi, siekiant sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje, rekomenduojami sergant diabetu. Grikių miltuose, kaip ir grikiuose, santykinai mažiau angliavandenių, todėl jie lengviau virškinami ir rekomenduojami žmonėms, turintiems virškinimo ar svorio kontrolės problemų. Galima sutikti nuomonę, jog mūsų organizmui grikių miltai vertingi ne mažiau nei šviežios daržovės ar vaisiai.

Priešingai nei mums įprastuose kvietiniuose miltuose, grikių miltuose nėra glitimo, kas ypač svarbu grūdiniams baltymams alergiškiems asmenims, turintiems vengti visų produktų – makaronų, kepinių, duonos gaminių – turinčių glitimo. Grikių miltai neabejotinai yra vienas iš produktų, kuriuos tokiu atveju reikėtų įtraukti į beglitiminę dieną. Taip pat glitimo neturi ir ryžių, kukurūzų, avinžirnių miltai. 

Rupesni nei kvietiniai grikių miltai šiais laikais taip pat vis plačiau naudojami tiek kulinarijoje, tiek konditerijoje. Iš jų verdami makaronai, kepami pyragai, keksai ir sausainiai, kildinama tešla bandelėms, maišoma – blynams. Duona, iškepta su grikių miltais, pasižymi ypatingu skoniu, švelniu riešutų aromatu, yra tamsi, rupi ir sveikuoliška. Nors kilę iš tolimų kraštų, dabar grikių miltai plačiai naudojami Lenkijos ir Rusijos virtuvėse, o štai vienas iš Prancūzijos tradicinių patiekalų yra plonyčiai grikių miltų blyneliai (crepes).

Naudojant grikių miltus, reikia prisiminti, kad juose nėra nėra glitimo – medžiagos, kuri leidžia kepiniui susijungti į vieną vienetą, išlaiko jį pastovios formos bei dydžio. Būtent dėl šios priežasties kepiniai vien su grikių miltais yra labai trapūs; jei norite suderinti ir sveiką mitybą, ir skonį, ir kepinio išvaizdą, grikių miltus galite maišyti su kvietiniais miltais.


PUSRYČIAMS

Ir kas gi nemėgsta pusryčiams valgyti minkštučių blynų ar purių vaflių? Gaila, tačiau tokie pusryčiai dažnai asocijuojasi ne tik su puikiu skoniu, bet ir su įvairiomis baimėmis: miltai ir riebalai jų dažnai įvaro nemažai, ypač dabar – pavasarį, kai taip norisi rūpintis tiek savo sveikata, tiek atvaizdu veidrodyje. Tokiems atvejams galima rasti išeitį – pavyzdžiui, kepti sveikuoliškus grikių miltų vaflius. Sveikesnius, bet taip pat labai gardžius!

Receptas: Grikių miltų vafliai su karamelizuotomis kriaušėmis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.3 / 6
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Miltai: 210.00 g (140 - grikių ir 70 kvietinių - grikių miltų vafliams)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (grikių miltų vafliams)
Soda: 1.00 arbat. š. (grikių miltų vafliams)
Cinamonas: 2.00 valg. š. (1arbat. š. - grikių miltų vafliams ir 1 valg. š. - karamelizuotoms kriaušėms)
Druska: 1.00 žiupsnelis (grikių miltų vafliams)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (grikių miltų vafliams)
Cukrus: 50.00 g (grikių miltų vafliams)
Pasukos: 625.00 ml (raugintų - grikių miltų vafliams)
Sviestas: 200.00 g (115 g - tirpinto - grikių miltų vafliams, gabalėlis kepimui ir 1 valg. š - karamelizuotoms kriaušėms)
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š. (grikių miltų vafliams)
Kriaušės: 2.00 vnt. (karamelizuotoms kriaušėms)
Rudasis cukrus: 50.00 g (karamelizuotoms kriaušėms)
Sultys: 2.00 valg. š. (citrinų - karamelizuotoms kriaušėms)
Medus: 2.00 valg. š. (karamelizuotoms kriaušėms)
Kaip gaminti

PARUOŠKITE KARAMELIZUOTAS KRIAUŠES

  1. Kriaušes nuplaukite, perpjaukite per pusę ir išpjaukite sėklalizdžius. Supjaustykite vidutinio storio skiltelėmis.
  2. Dubenėlyje sumaišykite cukrų, cinamoną, citrinų sultis ir medų.
  3. Į dubenėlį sudėkite kriaušių skilteles ir išmaišykite taip, kad visos apsiveltų mišiniu.
  4. Keptuvėje ištirpinkite šaukštą sviesto.
  5. Sudėkite kriaušių skilteles ir kepkite ant vidutinio dydžio ugnies, kartais pamaišydami, kol kriaušių skiltelės suminkštės, tačiau vis dar išlaikys savo formą.

IŠKEPKITE GRIKIŲ MILTŲ VAFLIUS

  1. Dubenyje sumaišykite grikių miltus, kvietinius miltus, kepimo miltelius, sodą, cinamoną ir druską. Atidėkite į šalį.
  2. Kiaušinių baltymus ir trynius atskirkite.
  3. Kiaušinių baltymus plakite elektriniu plaktuvu, kol susidarys minkštos putos. Po truputį berdami cukrų, plakite toliau, kol gausite standžias putas. Atidėkite į šalį.
  4. Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinių trynius, raugintas pasukas, tirpintą atvėsintą sviestą ir vanilės ekstraktą iki vientisos masės.
  5. Miltų mišinį suberkite į šį plakinį ir išmaišykite, kol neliks sausų miltų.
  6. Įmaišykite trečdalį plaktų baltymų. Tuomet sudėkite likusius du trečdalius ir lengvai išmaišykite. Nepermaišykite.
  7. Ištepkite vaflinę gabalėliu sviesto ir įkaitinkite pagal instrukcijas.
  8. Dėkite po samtį tešlos, išlyginkite paviršių ir toliau kepkite pagal instrukcijas, kol vafliai gražiai apskrus, taps sodriai rudos spalvos.
  9. Patiekite su karamelizuotomis kriaušėmis. Skanaus!

 

PIETUMS

Grikių miltų pagrindas nesaldžiam pyragui yra puikus pasirinkimas, jei norite gyventi sveikiau ir gauti iš pietų porcijos daugiau maistingųjų medžiagų. Tešla, ruošta su grikių miltais, yra šiek tiek rupesnė, trapesnė, tačiau lygiai taip pat labai skani. Tokį tešlos pagrindą galite pagardinti bet kokiais produktais, tačiau šįkart rekomenduojame rinktis lengvą ir sveikuolišką rikotos sūrio, špinatų ir pomidorų derinį.

Receptas: Nesaldus grikių miltų pyragas su rikotos sūriu, špinatais ir pomidorais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 35 min.
3.8 / 24
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Sviestas: 120.00 g (100 g - tešlai ir 1 valg. š. - įdarui)
Aliejus: 1.00 valg. š. (tešlai)
Vanduo: 3.00 valg. š. (tešlai)
Druska: 2.00 arbat. š. (1 - tešlai ir 0,5 - įdarui)
Cukrus: 1.00 valg. š. (tešlai)
Miltai: 150.00 g (100 - grikių ir 50 kvietinių - tešlai)
Svogūnai: 1.00 vnt. (įdarui)
Špinatai: 200.00 g (įdarui)
Rikotos sūris: 150.00 g (įdarui)
Pomidorai: 2.00 vnt. (įdarui)
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (didelių arba 4 maži - įdarui)
Grietinėlė: 250.00 ml (įdarui)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (0,5 maltų - įdarui)
Muskatas: 1.00 arbat. š. (įdarui)
Sūris: 150.00 g (kietojo fermentinio - įdarui)
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite 22 cm skersmens kepimo indą.
  2. Paruoškite pyrago tešlą. Į dubenį sudėkite sviestą, supilkite aliejų, vandenį, suberkite druską ir cukrų.
  3. Pakaitinkite dubenį mikrobangų krosnelėje (arba orkaitėje), kol masė ims burbuliuoti.
  4. Suberkite į dubenį grikių miltus, kvietinius miltus ir išmaišykite.
  5. Paruošta tešla išklokite pasiruošto kepimo indo dugną ir sieneles.
  6. Dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 10–15 minučių, kol tešla taps gražiai auksinės spalvos.
  7. Kol tešla kepa, paruoškite įdarą. Keptuvėje ištirpinkite šaukštą sviesto.
  8. Svogūną susmulkinkite nedideliais kubeliais ir pakepinkite kelias minutes, kol suminkštės.
  9. Sudėkite į keptuvę špinatų lapus ir pakepinkite dar porą minučių, kol šie taps minkšti.
  10. Nuimkite keptuvę nuo ugnies ir atidėkite į šalį.
  11. Apkeptą tešlos pagrindą šiek tiek atvėsinkite, o tuomet dugną tolygiai aptepkite rikotos sūriu.
  12. Ant viršaus tolygiai paskleiskite kepintus svogūnus ir špinatus.
  13. Ant svogūnų ir špinatų mišinio išdėliokite pomidorų griežinėlius. 
  14. Atskirame dubenyje kiaušinius išplakite su grietinėle, druska, maltais juodaisiais pipirais, muskatu ir 50 g tarkuoto kietojo fermentinio sūrio. Užpilkite ant pyrago viršaus.
  15. Likusį kietąjį sūrį (100 g) sutarkuokite ir apibarstykite juo pyrago viršų.
  16. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 35–45 minutes, kol įdaras sutvirtės ir pyragas bus iškepęs.
  17. Iškepusį pyragą kelias minutes palikite pastovėti kepimo inde. Tuomet išimkite, supjaustykite gabalėliais ir patiekite.

DESERTUI

Grikių miltų keksiukai – tikrai sveikuoliškas desertas. Jie nėra labai saldūs, todėl, jei norite, galite patiekti su mėgstamu džemu ir puodeliu arbatos. Keksiukuose ryškiai jaučiami bananai, suteikiantys kepiniui sunkumo ir drėgnumo, o taip pat – puikų aromatą.

Receptas: Grikių miltų keksiukai su bananais ir pieniniu šokoladu
20 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 15 min.
4.2 / 16
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Rudasis cukrus: 120.00 g (100 g - keksiukams ir 1 ½ valg. š. - trupiniams)
Sviestas: 80.00 g (70 g - minkšto keksiukams ir 1 valg. š . - trupiniams)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (dideli arba 3 maži)
Bananai: 3.00 vnt. (dideli prinokę)
Jogurtas: 125.00 ml (vanilinio)
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š.
Miltai: 280.00 g (140 - grikių, 140 - kvietinių ir 1 - valg. š. - trupiniams)
Kava: 1.00 valg. š. (tirpios miltelių)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (0,5)
Šokoladas: 50.00 g (pieninio)
Avižiniai dribsniai: 1.00 valg. š. (trupiniams)
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Pasiruoškite 24 standartinio dydžio keksiukų formeles.
  2. Į dubenį suberkite rudąjį cukrų ir sudėkite minkštą sviestą. Elektriniu plaktuvu išplakite iki purios masės.
  3. Po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno išplakdami masę.
  4. Sudėkite iki vientisos masės sutrintus bananus, jogurtą ir vanilės ekstraktą. Išmaišykite iki vientisos masės.
  5. Kitame dubenyje sumaišykite grikių miltus, kvietinius miltus, tirpios kavos miltelius, kepimo miltelius ir druską.
  6. Miltų mišinį suberkite į plakinį ir lengvai išmaišykite, kol neliks sausų miltų.
  7. Įmaišykite nedideliais gabalėliais susmulkintą pieninį šokoladą.
  8. Paruoštą masę sudėkite į keksiukų kepimo formeles, pripildydami 2/3 jų tūrio.
  9. Paruoškite trupinius: visus jiems skirtus produktus sudėkite į dubenėlį ir trinkite prištais tol, kol gausite trupinius.
  10. Apibarstykite trupiniais keksiukų paviršių.
  11. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15–20 minučių, kol iškils ir taps gražiai auksinės spalvos. Ar keksiukai jau iškepė, patikrinkite mediniu pagaliuku – įsmeigtas ir ištrauktas iš kepinio centro, jis turi būti švarus.
  12. Iškepusius keksiukus atvėsinkite ant grotelių ir patiekite. Jei norite, galite patiekti su mėgstamu džemu.
Komentarai
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką