Dabar populiaru
Publikuota: 2020 lapkričio 29d. 14:00

Skanėstai, kurie tiks Advento kalendoriui: 5 idėjos ir receptų rinkinys

Meduoliai Advento kalendoriui
Vida Press nuotr. / Meduoliai Advento kalendoriui

Visai čia pat kalendorinės žiemos startas, o taip pat ir Advento pradžia. Viena vertus, tai ramybės, laukimo metas, tačiau kartu ir laikas, kai kiekvieną rytą galima pradėti maža staigmena. Žinoma, pirmiausiai kalbame apie valgomais dalykais praturtintą Advento kalendorių, kuris gali kasdien džiuginti vaikus. Ką gi skanaus sudėlioti į dėžutes, vokelius ar maišelius?

Idėja Nr. 1: Naminiai meduoliukai. Nedidukais meduoliais galima nukabinėti sausų šakelių puokštę, galima juos dekoruoti glajumi sužymint Advento dienas. Kitas variantas – prisigaminti kartoninių trafaretų ir kiekvienai dienai skirti vis kitokį meduoliuką, darbo bus, bet ir džiaugsmo vėliau – apsčiai!

Receptai
Receptas: Meduoliai
15 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 38
Kaip gaminti
  1. Užvirkite cukrų ir auksaspalvį sirupą. Į gautą masę įdėkite sviestą arba margariną, leiskite jam ištirpti, išmaišykite. Palikite mišinį atvėsti.
  2. Į atvėsusį mišinį įmaišykite plaktus kiaušinius, prieskonius, actu gesintą sodą ir miltus. Apibarstykite tešlą trupučiu miltų ir palikite šaltoje vietoje kelias valandas arba per naktį.
  3. Išminkykite tešlą ir padalinkite ją dalimis. Iškočiokite 2-3 mm lakštais, formelėmis išspauskite sausainius. Kepkite iki 175 °C įkaitintoje orkaitėje 6-9 minutes. Palikite meduolius atvėsti ant kepimo skardos.
  4. Sudėkite visas glajaus sudedamąsias dalis į dubenį ir plakite elektriniu plaktuvu, kol masė taps vientisa ir standi. Glajumi dekoruokite meduolius.

*Jei norite glajui suteikti spalvą, vietoj kiaušinio baltymo naudokite sultis, sirupus.

*Likusią meduolių tešlą galite šaldyti šaldiklyje kitam kepimui.

Receptas „DANSUKKER“

Ingredientai
Cukrus: 150.00 g („Dansukker“ PANEVĖŽIO PLIUS)
Sirupas:(„Dansukker“ auksaspalvio) 75.00 ml
Sviestas: 150.00 g (tinka ir margarinas)
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (2 - nedidelių ir 1 - baltymo - glajui)
Apelsinai: 1.00 vnt. (0,5 valg. š. - tarkuotos žievės)
Imbieras: 1.00 valg. š. (0,5 - tarkuoto)
Gvazdikėliai: 1.00 valg. š. (0,5 - maltų)
Soda: 1.00 valg. š. (0,5)
Actas: 1.00 valg. š. (1 valg. š - meduoliams ir 2 - 3 lašeliai - glajui)
Miltai: 400.00 g
Miltelinis cukrus: 400.00 g („Dansukker“ - glajui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Kalėdiniai meduoliai
12 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.7 / 109
Kaip gaminti
  1. Į nedidelį prikaistuvį sudėkite medų, sviestą ir rudąjį cukrų. Maišydamos kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol masė užvirs ir visi cukraus kristalai ištirps. Nukelkite prikaistuvį nuo ugnies ir atidėkite į šalį, kol masė atvės ir taps tąsios lyg karamelė konsistencijos.
  2. Dubenyje išsijokite miltus, kepimo miltelius, prieskonius, druską ir sumaišykite. Miltų viduryje suformuokite duobutę. Įmuškite į ją didelį kiaušinį, supilkite atvėsusį medaus, sviesto ir cukraus sirupą. Išmaišykite ir išminkykite tešlą. Jeigu matote, kad tešla per lipni, įberkite dar saujelę miltų. Išminkyta tešla turi būti minkšta, glotni. Suformuokite rutulį, susukite jį į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve per naktį.
  3. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardas.
  4. Išimkite tešlą iš šaldytuvo, padalykite į kelias mažesnes dalis. Miltais pabarstykite lygų ir švarų paviršių – ant jo iškočiokite tešlos gabalėlius. Tešlą kočiokite gana plonai, nes kuo ploniau iškočiosite tešlą, tuo traškesni bus meduoliai.
  5. Sausainių formelėmis (skirtingo dydžio žvaigždės formos formelėmis) išspauskite meduolius. Jei tokių neturite, iš tvirtesnio popieriaus išsikirpkite trafaretus ir apipjaukite juos aštriu peiliu.
  6. Paruoštus meduolius perkelkite ant kepimo popieriumi išklotų kepimo skardų. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10 min., kol gražiai parus. Stebėkite kepančius meduolius, nes jie kepa labai greitai. Kaitresnėje orkaitėje gali iškepti ir greičiau nei per 10 minučių. Neperkepkite meduolių!
  7. Iškepusius meduolius atvėsinkite, o tuomet statykite eglutes ir dekoruokite.

Iš nurodyto produktų kiekio iškepsite apie 100 meduolių, iš kurių galėsite pastatyti apie 12 mažų meduolinių eglučių.

Ingredientai
Medus: 200.00 g
Sviestas: 150.00 g
Rudasis cukrus: 150.00 g
Miltai: 490.00 g
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Imbieras: 1.00 arbat. š. (maltas)
Muskatas: 1.00 arbat. š. (maltas)
Gvazdikėliai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (didelis)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Trapūs imbieriniai meduoliai
6 asmenims
Pagaminsite per 4 val.
3.8 / 17
Kaip gaminti

1. Į nedidelį puodą storu dugnu dėkite medų, berkite cukrų, supilkite vandenį ir užkaiskite ant vidutinės ugnies. Pakaitinkite, kol cukrus ištirps, pamaišykite šluotele, o tada sudėkite sviestą ir vėl palaukite, kol jis ištirps. Suberkite prieskonius, nukaiskite, perpilkite į dubenį, kuriame patogu minkyti, ir palaukite, kol pravės.

2. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir suberkite į dubenį su medaus-sviesto mišiniu. Išminkykite vientisą, gana kietą tešlą. Suvoliokite ją į rutulį, apdenkite maistine plėvele ir dėkite į šakdytuvą bent 3 val., bet galima ir pernakt.

3. Išimtą tešlą plonai iškočiokite ant miltais pabarstytos plokštumos, išspauskite norimos formos meduolius ir dėkite juos į miltais pabarstytas skardas.

4. Iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kepkite apie 10 min. – stebėkite, kas vyksta orkaitėje, jei meduoliai yra plonesni, smulkesni ir dėl to greitai runda, gali užtekti ir 7–8 min., o dideniems prireiks ir 11–12 min.

Ingredientai
Medus: 90.00 g
Cukrus: 100.00 g
Rudasis cukrus: 90.00 g
Vanduo: 50.00 ml
Sviestas: 140.00 g
Kepimo milteliai: 0.50 arbat. š.
Miltai: 500.00 g
Cinamonas: 2.00 arbat. š.
Kardamonas: 1.00 arbat. š.
Gvazdikėliai: 1.00 arbat. š. (maltų)
Imbieras: 1.00 arbat. š. (malto)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (smulkiai maltų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Klasikiniai meduoliai, tinkantys eglutei puošti
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.9 / 19
Kaip gaminti

1. Nedideliame prikaistyvyje pakaitinkite medų, sviestą ir cukrų, kol cukrus ištirps. Pamaišykite, tačiau neleiskite užvirti. Suberkite kakavą, prieskonius, darsyk išmaišykite ir nukaiskite. Supilkite į erdvų dubenį ir leiskite atvėsti.

2. Į medaus-sviesto masę įmuškite kiaušinį ir išmaišykite. Suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, maišykite, o tada imkite minkyti. Tešla bus vidutiniškai kieta, gana lipni.

3. Leiskite tešlai bent 30 min. pastovėti šaldytuve.

4. Išėmę iš šaldytuvo kočiokite 7–10 mm storio lakštą ir išspauskite norimos formos meduolius.

 

Ingredientai
Medus: 200.00 g
Sviestas: 70.00 g
Rudasis cukrus: 70.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (dideli)
Kakava: 1.00 valg. š.
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Miltai: 400.00 g (gali prireikti kiek daugiau)
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Kardamonas: 0.50 arbat. š.
Gvazdikėliai: 0.30 arbat. š. (maltų)
Imbieras: 0.50 arbat. š. (malto)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Idėja Nr. 2: Maži morengai. Kai prasideda šventinių pyragų ir sausainių kepimo vajus, dažnai lieka kiaušinio baltymų (ar žinote, kad juos galima užšaldyti ir kuo puikiausiai laikyti šaldiklyje, o vėliau atšildyti ir naudoti?). Jei namuose turite galingą elektrinį plaktuvą, iškepkite naminių morengų.

Tiesa, jei ketinate laikyti juos ir ilgiau ar naudoti Advento kalendoriui, būtinai supakuokite taip, kad būtų kuo labiau apsaugoti nuo drėgmės, antraip ilgainiui morengai praras traškumą, nes prisigers drėgmės.

Receptai
Receptas: Itališki migdoliniai morengai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.0 / 1
Kaip gaminti

1. Plakdami kiaušinių baltymus po truputį berkite cukrų ir plakite iki gražios vientisos, blizgančios masės.

2. Supilkite migdolų bei vanilės esencijas ir atsargiai išmaišykite.

3. Į baltymų masę suberkite migdolų miltus, cukraus pudrą ir atsargiai pamaišykite.

4. Ant sviestiniu popieriumi išklotos skardos suformuokite morengus ir juos palikite valandai, kad masė sukietėtų. Tuomet dėkite skardą į iki 150 laipsnių įkaitintą temperatūros orkaitę ir kepkite apie 10 min.

Ingredientai
Kiaušinio baltymas: 4.00 vnt.
Migdolų miltai: 2.00 st.
Cukraus pudra: 2.00 st.
Cukrus: 1.00 st.
Migdolų ekstraktas: 0.50 arbat. š.
Vanilės ekstraktas: 0.50 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Šokolade mirkyti morengai
6 asmenims
Pagaminsite per 4 val.
4.5 / 2
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 125 °C.
  2. Nerūdijančiojo plieno prikaistuvyje sumaišykite kiaušinių baltymus ir cukrų. Prikaistuvį įstatykite į verdančio vandens vonelę. Maišykite, kol cukrus ištirps (nenaudokite elektrinio plaktuvo).
  3. Išimkite prikaistuvį iš vandens vonelės ir plakite mišinį elektriniu plaktuvu, nustatę didelį greitį, kol mišinys atvės. Plakdami berkite cukraus miltelius.
  4. Padalykite mišinį į dvi dalis. Vieną dalį pagardinkite konjaku, kitą – pipirmėčių aliejumi.
  5. Ant kepimo popieriumi išklotos skardos suformuokite nedidelius pyragaičius. Kepkite orkaitėje 2–3 val. arba kol morengai taps sausi.
  6. Morengus su konjaku pamirkykite lydytame baltajame šokolade ir apvoliokite smulkintose pistacijose. Morengus su pipirmėčių aliejumi pamirkykite lydytame juodajame šokolade ir apvoliokite skrudintuose smulkintuose lazdynų riešutuose.
  7. Laikykite orui nelaidžioje taroje.

Receptas „DANSUKKER“

 

 

 

 

Ingredientai
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (baltymų)
Cukrus: 180.00 g („Dansukker“ cukraus „Panevėžio Plius“)
Miltelinis cukrus: 30.00 g („Dansukker“ cukraus miltelių)
Konjakas: (morengai su konjaku) 1.00 valg. š.
Šokoladas: 100.00 g (baltojo - morengai su konjaku)
Pistacijos: 100.00 g (morengai su konjaku)
Aliejus: 3.00 arbat. š. (3 lašelių pipirmėčių - morengai su pipirmėtėmis)
Juodasis šokoladas: 100.00 g (morengai su pipirmėtėmis)
Lazdynų riešutai: 50.00 g (morengai su pipirmėtėmis)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Morengai su šokoladu
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.0 / 6
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 130 ºC temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite dvi kepimo skardas.    
  2. Į nedidelį prikaistuvį įpilkite vandens – tiek, kad pora centrimetrų apsemtų dugną. Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol vanduo užvirs.    
  3. Ant prikaistuvio dėkite dubenėlį (jo dugnas neturi liesti vandens paviršiaus) ir į šį dubenėlį suberkite gabalėliais laužytą šokoladą.   
  4. Maišydami kaitinkite šokoladą, kol ištirps ir virs vientisa mase. Atidėkite į šalį, kad šiek tiek atvėstų.
  5. Į kitą dubenį sudėkite kiaušinių baltymus, suberkite cukrų. Statykite dubenį ant prikaistuvio ir kaitindami maišykite šluotele apie 2–3 minutes, kol cukrus ištirps ir baltymai taps karšti.   
  6. Nuimkite dubenį su baltymais nuo prikaistuvio, supilkite vanilės ekstraktą ir elektriniu plaktuvu išplakite baltymus iki labai standžių putų.    
  7. Į išplaktus baltymus supilkite tirpintą atvėsusį šokoladą ir šiek tiek pamaišykite, kol gausite „marmurinę“ masę; šokoladas neturi visiškai išsimaišyti.    
  8. Semkite po šaukštą paruoštos morengų masės ir išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotų skardų, palikdami tarp morengų kelių centimetrų tarpus.    
  9. Džiovinkite įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių, kol morengai bus traškūs išorėje ir minkšti viduje.    
  10. Perkelkite iškepusius morengus ant grotelių ir palaukite, kol visiškai atvės.    
  11. Kol morengai vėsta, dubenyje ant „garų vonelės“ ištirpinkite dar 150 g juodojo šokolado su šlakeliu pieno.    
  12. Padėklą ar didelę lėkštę ištieskite švaraus kepimo popieriaus lakštu.    
  13. Merkite atvėsusių morengų apačią į tirpintą šokoladą ir perkelkite ant kepimo popieriaus.    
  14. Palaukite, kol šokoladas sustings ir patiekite. Skanaus!

 

Ingredientai
Juodasis šokoladas: 220.00 g (70 - sausainiams ir 150 - glaistui)
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (baltymų)
Cukrus: 200.00 g
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š.
Pienas: 20.00 ml (šlakelis - glaistui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Idėja Nr. 3: Trapūs/sausi, ilgai galiojantys sausainėliai. Sausainių receptų galybė, iš jos išsirinks kiekvienas, tačiau Advento kalendoriui pravers tokie, kurie išstovi ilgiau, taigi be jokių pertepimų, kremų, geriau kietesni, paprastesni, verčiau žaiskite įdomia jų forma.

Receptai
Receptas: Šokoladiniai biskočiai
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.8 / 4
Kaip gaminti
  1. Riešutus nuplaukite, nekapotus paskrudinkite sausoje keptuvėje.
  2. Kiaušinius su cukrumi išplakite iki purumo. Kepimo miltelius sumaišykite su miltais, suberkite šokoladą ir sausoje keptuvėje pakepintus riešutus.
  3. Į masę pamažu supilkite kiaušinių bei cukraus plakinį ir užmaišykite tirštą tešlą.
  4. Ją krėskite ant miltais pabarstytos lentos, gerai išminkykite ir drėgnomis rankomis suformuokite kelis pailgus kepaliukus. J
  5. uos pašaukite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 20 min., kol pagels.
  6. Išėmusi atvėsinkite, supjaustykite plonomis riekelėmis, išdėliokite kepimo skardoje ir dar 10 min. padžiovinkite iki 160 °C įkaitintoje orkaitėje.
  7. Apverskite ir dar 5 min. džiovinkite.
Ingredientai
Cukrus: 1.00 st. (0,5)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Migdolai: 1.00 valg. š. (šlakelis - esencijos ir saujelė migdolų riešutų)
Miltai: 1.00 puodelis (1,5 apie (280 g))
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Šokoladas: 200.00 g (miltelių)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Apelsininiai biskočiai su migdolais ir spanguolėmis
15 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
4.4 / 11
Kaip gaminti
  1. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, cukrumi, riešutais ir spanguolėmis.
  2. Kiaušinius plakite porą minučių, kol išeis šviesi, gelsva masė, įberkite tarkuotą apelsino žievelę.
  3. Po truputį, nuolat maišydami, suberkite miltų mišinį.
  4. Tešlą išverskite ant gerai miltuoto paviršiaus ir minkykite vis įberiant miltų, kol nebelips prie rankų.
  5. Padalinkite į dvi lygias dalis.
  6. Iš kiekvieno tešlos gabalėlio suformuokite ritinėlį ir kepkite 160 laipsnių orkaiteje ~25–30 min, kol tešla bus iškepus, bet paspaudus: švelni ir minkšta.
  7. Iškepusią tešlą išimkite ir 10 min. palikite atvėsti.
  8. Orkaitės temperatūrą sumažinkite iki 150 laipsnių.
  9. Tada supjaustykite ~1,5 cm gabalėliais, juos išdėliokite skardoje ir dėkite kepti ~10 min. Po to visus sausainius apverskite ir kepkite dar ~10 min. (kraštuose jau ims kietėti kaip džiūvėsiai, bet viduriukai dar bus minkšti, tačiau atvėsę jie taip pat taps kietesni ir traškūs.
Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI
Ingredientai
Miltai: 2.00 puodelis (1¾)
Rudasis cukrus: 1.00 st. (¾)
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Apelsinai: 1.00 vnt. (0,5 žievelės)
Migdolai: 50.00 g
Spanguolės: 100.00 g (džiovintų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Traškūs migdoliniai sausainiai
6 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.3 / 7
Kaip gaminti

1. Išsukite sviestą ir cukrų iki lengvos. balsvos masės. Sudėkite migdolų sviestą, suberkite druską. Įmuškite kiaušinį, išmaišykite, kad tolygiai pasiskisrytų, o tada dėkite citrinos sultimis nugesintą sodą, vėl išmaišykite.

2. Suberkite ir abiejų rūšių miltus, pamaišykite masę, o tada suformuokite iš jos rutulį ir dėkite į šaldytuvą 20-iai minučių.

3. Tuo metu įkaitinkite orkaitę iki 180°C laipsnių temperatūros.

4. Naudodami šaukštą iš tešlos formuokite pusrutuliukus ir dėkite juos ant kepimo popieriumi išklotos didelės skardos. Palikite vietos tarp sausainių, nes kepdami jie plėsis į šonus.

 Šiek tiek paspauskite kiekvieną sausainį šakute, dėkite skardą į orkaitę ir kepkite apie 10 min. arba kol sausainiai taps švelniai rusvi.

Ingredientai
Migdolų sviestas: 200.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Sviestas: 100.00 g (kambario temperatūros; ar lydyto ghee, arba abiejų mišinio)
Migdolų miltai: 60.00 g
Miltai: 110.00 g (arba begliutenių miltų mišinio)
Rudasis cukrus: 140.00 g (smulkaus nerafinuoto)
Soda: 1.00 arbat. š.
Citrinos sultys: 2.00 arbat. š.
Druska: 0.50 arbat. š. (jūros)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Traškūs sausainiai su kvapniais žiemiškais prieskoniais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
3.0 / 3
Kaip gaminti

1. Dideliame dubenyje išsukite sviestą iki purumo, tada suberkite abiejų rūšių cukrų ir sukite, kol masė pabals ir taps puri. Supilkite kiaušinių trynius ir vanilės ekstraktą, sukite, kol masė bus blizgi, vientisa.

2. Suberkite į gautą masę druską, miltus, kepimo miltelius ir prieskonius. Maišykite, kol gausite minkštą tešlą (jei naudojate elektrinį maišytuvą, turi susiformuoti tešlos rutulys).

3. Išverskite tešlą ant lygaus paviršiaus ir trumpai paminkykite, kol nebus sausų miltų. Padalinkite tešlą į dvi dalis, suformuokite diskus, susukite į maistinę plėvelę ir dėkite valandai į šaldytuvą.

4. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C laipsnių temperatūros. Iš šaldytuvo išimtai tešlai leiskite pabūti kambario temperatūroje 5 min., kad kiek suminkštėtų.

 

5. Dvi dideles skardas išklokite kepimo popieriumi. Iškočiokite kiekvieną tešlos diską iki 0,5 cm storio lakšto. Naudodami formeles išpjaukite sausainius, atsargiai dėkite ant paruoštų skardų. Jei norite, pabarstykite cukrumi, švelniai pakočiokite ir dėkite skardas į šaldytuvą dar 10 min.

6. Kepkite sausainius 12–15 min., kol bus auksiškai rusvi. Iškepus leiskite pabūti skardoje kelias minutes, o tada baikite vėsinti ant grotelių.

 

Ingredientai
Sviestas: 220.00 g (šalto, supjaustyto kubeliais)
Cukrus: 100.00 g
Rudasis cukrus: 50.00 g
Kiaušinių tryniai: 2.00 vnt. (dideli)
Druska: 1.00 arbat. š.
Vanilės ekstraktas: 2.00 arbat. š.
Cinamonas: 2.00 arbat. š.
Imbieras: 2.00 arbat. š. (milteliai)
Kardamonas: 0.50 arbat. š. (galima keisti maltu/tarkuotu muskato riešutu ar maltais gvazdikėliais)
Kepimo milteliai: 0.25 arbat. š.
Miltai: 250.00 g (ir dar šiek tiek pabarstymui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Vaniliniai sausainiai su medumi
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
4.6 / 7
Kaip gaminti

1. Dubenyje sumaišykite miltus, kardamoną ir druską.

2. Į kitą dubenį suberkite cukrų ir iškrapštykite iš vanilės ankšties sėklytes (pačių ankščių neišmeskite, pravers kitiems desertams). Pirštais trinkite cukrų ir sėklytes, taip šios perduos cukrui savo aromatą. Į cukrų sudėkite sviestą ir išsukite iki lengvos, purios masės. Tuomet supilkite medų ir trynius, vėl išsukite.

3. Lėtai sukdami masę per kelis kartus suberkite sausuosius ingredientus, maišykite, kol neliks sausų dalelių.

4. Padalinkite tešlą perpus ir suvoliokite iš jų porą ritinėlių, suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite porai valandų į šaldytuvą.

5. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C laipsnių temperatūros.

6. Ant lygaus paviršiaus paberkite cukraus ir pavoliokite cukruje tešlos „dešreles“ švelniai paspausdami, kad cukrus priliptų. Tada supjaustykite dešreles 0,7–10 mm storio griežinėliais ir dėkite juos ant kepimo popieriumi išklotų skardų, dėkite kelioms minutėms į šaldytuvą, kad sukietėtų.

7. Kepkite apie 12–16 min., kol sausainių pakraštėliai bus rudi, tačiau viduriukas dar šviesus. Iškepusiems leiskite kelias minutes atvėsti skardoje, o tada perkelkite ant grotelių, kad visiškai atšaltų.

Ingredientai
Miltai: 300.00 g
Cukrus: 100.00 g
Druska: 0.50 arbat. š.
Kardamonas: 0.50 arbat. š.
Sviestas: 220.00 g (kambario temperatūros)
Vanilės lazdelė: 2.00 vnt. (perpjautos išilgai (jei neturite, galite keisti pora šaukštelių kokybiško vanilės ekstrakto))
Medus: 80.00 g (skysto)
Kiaušinių tryniai: 1.00 vnt. (didelis)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Sausainiai „Kačių liežuvėliai“ iš 4 ingredientų
4 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.4 / 67
Kaip gaminti

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180C. Dvi kepimo skardas gerai ištepkite sviestu.

2. Visus išvardintus ingredientus sumaišykite, išsukite iki vientisos masės. Suverskite į konditerinį maišelį (tokį, jei neturite, galite pasigaminti patys – iš bet kokio maistinio polietileno maišelio, prakirpę vieną jo kampą). Jei turite, įdėkite į maišelį 10 mm paprastos skylės konditerinį antgalį (jei neturite, tiesiog prakirpkite maišelį taip, kad gautumėte tokio diamertro angą). Spausdami formuokite skardoje įstrižas juosteles, maždaug 5-7cm ilgio, palikdami didelius tarpus tarp jų (kepdami sausainiai taps plokšti, tad norint, kad jie nesusiklijuotų, turi likti pakankamai vietos).

3. Kepkite apie 8-10 minučių arba kol sausainiai gražiai apskrus kraštuose, taps auksinės spalvos.

Ingredientai
Sviestas: 60.00 g (minkšto; plius dar šiek tiek formai patepti)
Cukraus pudra: 60.00 g
Kiaušinio baltymas: 60.00 g (apie du baltymai; kambario temperatūros)
Miltai: 75.00 g
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Veganiški kakaviniai speltų miltų sausainiai
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.4 / 10
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C laipsnių temperatūros.

2. Miltus sumaišykite su kakava, cukrumi ir kepimo milteliais.

3. Avinžirnių nuovirą sumaišykite su aliejumi ir vandeniu.

4. Sumaišykite sausuosius ir šlapuosius ingredientus ir išminkykite tešlą.

5. Iškočiokite iš tešlos apie iškočioti apie 0,8 cm storio lakštą ir išspauskite norimos formos sausainėlius bei išdėliokite juos ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos.

6. Kepkite sausainius apie 20 min., iškepusius atvėsinkite ant grotelių, o tuomet apibarstykite (jei naudojate) cukraus pudra.

Ingredientai
Speltų miltai: 3.00 puodelis (šviesių)
Kakava: 0.50 puodelis (ekologiškos natūralios miltelių)
Rudasis cukrus: 5.00 valg. š. (nerafinuoto)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Saulėgrąžų aliejus: 6.00 valg. š. (ekologiško)
Avinžirnių skystis: 6.00 valg. š.
Vanduo: 0.75 puodelis (padalinto į dvi dalis: 0,5 ir 0,25 puodelio)
Cukraus pudra: 1.00 valg. š. (pabarstymui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Idėja Nr. 4: Rankų darbo saldainiai. Žinoma, kad nusipirkti saldainių lengviau, tačiau pasigaminti – įdomiau. Nebūtina kurti konditerinių šedevrų silikoninėse formose, tai gali būti paprasčiausios razinos ar datulės šokolade ar kiti nesudėtingi saldainių variantai.

Receptai
Receptas: Naminiai šokoladiniai saldainiai su migdolais ir slyvomis
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
5.0 / 1
Kaip gaminti

1. Į keptuvę suberti migdolų lazdeles, cukrų ir įpilti vandens. Nuolat maišyti ir kepti, kol vanduo išgaruos. Tada sumažinti kaitrą ir nuolat maišyti. Kai riešutai gražiai apskrunda ir įgauna rusvai auksinę spalvą, paskleisti juos ant skardos, kad atvėstų.

2. 2/3 dalis šokolado nuolat maišant išlydyti dubenyje ant garų. Kai šokoladas visiškai išsilydo, dėti dubenį ant stalo ir suberti likusį šokoladą. Maišyti, kol visas šokoladas ištirps iki vientisos masės.

3. Slyvas supjaustyti juostelėmis ir suberti kartu su riešutais į šokolado masę. Gerai išmaišyti ir naudojant šaukštą suformuoti ant kepimo popieriumi išklotos skardos „kupstelius“. Palikti, kad atvėstų ir šokoladas sustingtų.

Ingredientai
Migdolai: 250.00 g (lazdelių)
Džiovintos slyvos: 200.00 g
Cukrus: 100.00 g
Vanduo: 50.00 ml
Šokoladas: 400.00 g (pieniško)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Karameliniai saldainiai su riešutais
6 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.5 / 4
Kaip gaminti
  1. Išklokite skardą kepimo popieriumi.
  2. Puode,nuolat maišant, kaitinkite cukrų, sviestą ir vandenį.
  3. Virkite iki tirštumo, kol masė pasidarys šviesiai ruda (apie 10-15 minučių).
  4. Suberkite graikinius riešutus ir paskleiskite masę ant kepimo popieriaus.
  5. Leiskite atvėsti ir supilkite išlydytą juodąjį šokoladą. Stambiai susmulkinkite.

Receptas DANSUKKER

Ingredientai
Cukrus: 180.00 g („Dansukker“ cukranendrių cukraus „Demerara“)
Sviestas: 200.00 g
Vanduo: 2.00 valg. š.
Graikiniai riešutai: 100.00 g (smulkiai sutrumpintų)
Juodasis šokoladas: 100.00 g (išlydyto)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Saldainiai „Ferrero Rocher“
8 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
0.0 / 0
Kaip gaminti

1. Riešutus apie 10 minučių paskrudinkite iki 180° C įkaitintoje orkaitėje, nuvalykite luobeles (virtuviniu rankšluosčiu ar riešutams atvėsus tiesiog pirštais). Šiek tiek pasilikti sveikų riešutų, kuriuos dėsite į saldainių vidų, o likusius stambiai sukapokite.

2. Vaflius susmulkinkite šakute, suberkite riešutus, dėkite riešutinį kremą ir masę gerai išmaišyti. Suformuokite rutuliukus ir į kiekvieną įdėkite po riešutą. Lengviausia formuoti vos vos drėgnomis rankomis. Turėtų išeiti 30–40 rutuliukų. Paruoštus rutuliukus apie valandą laikykite šaldytuve, kad sustingtų.

3. Ištirpinkite šokoladą ant silpnos ugnies ar vandens garų vonelėje kartu su aliejumi, kol gausis vientisa lygi masė. Saldainius po vieną merkite į šokoladą, dėkite ant kepimo popieriaus ir leiskite šokoladui sustingti (šokoladas greičiau sustings šaldytuve).

Ingredientai
Lazdynų riešutai: 150.00 g
Riešutinis kremas: („Nutella“ ar panašus) 200.00 g
Juodasis šokoladas: 150.00 g
Aliejus: 1.00 valg. š. (bekvapis augalinis)
Riešutiniai vafliai 100.00 g
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Riešutų ir razinų saldainiai
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 6
Kaip gaminti

1. Razinas užpilkite karštu vandeniu ir apie 30 min. palaikykite.

2. Riešutus be odelių truputį pakepinkite. Paskui juos su razinomis ir džiūvėsėliais susmulkinkite elektriniu smulkintuvu. 

3. Į dubenį suberkite smulkintus riešutus, razinas ir džiūvėsėlius, supilkite medų, sirupą ir viską gerai išminkykite.

4. Iš gautos masės darykite nedidelius rutuliukus ir apvoliokite juos milteliniame cukruje.

Į šią masę dar galima dėti sirupe virtą apelsino žievelę. Tokie saldainukai tai ir puiki dovana švenčių proga! Saldžiąją staigmeną tereikia gražiai supakuoti.

Receptą atsiuntė Jolanta Muniuvienė

Ingredientai
Riešutai: 150.00 g (mėgstami)
Razinos: 150.00 g
Džiūvėsiai: 150.00 g (saldūs vaniliniai džiūvėsėliai)
Vaisių sirupas 3.00 valg. š.
Medus: 1.00 valg. š.
Miltelinis cukrus: 50.00 g
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Saulėgrąžų ir šokolado saldainiai
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
0.0 / 0
Kaip gaminti

1. Saulėgrąžas pakepinkite.

2. Karšto vandens vonelėje ištirpdykite šokoladą ir sviestą, suberkite kepintas saulėgrąžas ir viską sumaišykite.

3. Ant kepimo popieriaus šaukšteliu dėkite mažus saulėgrąžų kauburėlius ir palikite sustingti. Jei norite, ant jų galite pabarstyti kokosų drožlių. Skanaus!

Paprasta, skanu ir puiki idėja kalėdinei dovanėlei!

Receptą atsiuntė Jolanta Muniuvienė

Ingredientai
Juodasis šokoladas: 200.00 g
Sviestas: 40.00 g
Saulėgrąžos: 200.00 g (išgliaudytos)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Želės saldainiai
5 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.5 / 17
Kaip gaminti

Želės saldainiai nekaloringi, todėl jais galėsite vaišinti ir tas bičiules, kurios dėl figūros saldėsių paprastai mandagiai atsisako.       

1. Želatiną išbrinkykite nedideliame kiekyje apelsinų sulčių. Likusias sultis su cukrumi pakaitinkite ant silpnos ugnies, kol šis produktas ištirps.

2. Kai pravės, įmaišykite karšto vandens vonelėje išbrinkytą želatiną. Išpilstykite į formeles ir padėkite į šaldytuvą, kad sustingtų.

3. Išėmusi iš formelių, apibarstykite smulkiu ar milteliniu cukrumi. 

Pagaminsite per 30 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).

Naudinga žinoti

Želės saldainius galima stingdyti plastikiniame padėkle nuo pirktinių saldainių.

Ingredientai
Sultys: 500.00 ml (šviežiai spaustų apelsinų sulčių (galite perpus maišyti su šviežiai spaustomis greipfrutų sultimis))
Cukrus: 2.00 valg. š.
Želatina: 10.00 g
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Idėja Nr. 5: Paskaninti riešutai. Karamele kvepiantys migdolai – nuostabus šventinis skanėstas. Tokių (ar kitokių riešutų) kuo lengviausiai galite pasiruošti ir namuose. Supilstykite į mažučius maišelius ar dėžutes ir naudokite kaip staigmenas gaminant Advento kalendorių.

Receptai
Receptas: Apelsinų skonio skrudinti migdolai su prieskoniais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 2
Kaip gaminti
  1. Į prikaistuvį suberkite migdolus, tarkuotą apelsino žievelę, granuliuotą cukrų ir prieskonius, supilkite vandenį. Padidinkite viryklės kaitrumą ir laukite, kol užvirs vanduo ir mišinys ims burbuliuoti. Dažnai maišykite.
  2. Sumažinkite kaitrumą ir laukite, kol vanduo visiškai išgaruos, o cukrus kristalizuosis.
  3. Cukrus turi aptirpti – sulipti gabalais aplink riešutus.
  4. Išpilkite migdolus ant kepimo popieriaus ir atskirkite vieną nuo kito šakute.

Receptas „DANSUKKER“

Ingredientai
Apelsinai: 1.00 vnt. (žievelė - pagardui)
Cinamonas: 0.50 arbat. š. (pagardui)
Kardamonas: 1.00 arbat. š. (pagardui)
Imbieras: 0.50 arbat. š. (malto - pagardui)
Migdolai: 250.00 g (plikytų)
Cukrus: 250.00 g („Dansukker“ cukraus „Panevėžio Plius“)
Vanduo: 0.75 ml
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Kepinti migdolai su cinamonu
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 5
Kaip gaminti

Dideliame dubenyje paplakite kiaušinio baltymą ir vandenį, suberkite į gautą plakinį migdolus ir gerai apvoliokite. Sumaišykite visus sausuosius priedus ir berkite ant riešutų bei darsyk gerai išmaišykite, kad tolygiai pasidengtų. Berkite į skardą, šią kiškite į įkaitintą orkaitę ir pamaišydai kepinkite, kol migdolai bus pasidengę sausa traškia auksiška plutele – 15-20 min.

Ingredientai
Migdolai: 300.00 g
Kiaušinio baltymas: 1.00 vnt.
Vanduo: 1.00 valg. š.
Cukrus: 3.00 valg. š.
Cinamonas: 0.50 arbat. š.
Druska: 0.25 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Kepinti migdolai su medumi ir sezamu
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
4.0 / 9
Kaip gaminti

Berkite migdolus į kepimo popieriumi išklotą skardą, dėkite į įkaitintą orkaitę ir pakepinkite apie 10 min., porąsyk pamaišydami. Išimkite skardą iš orkaitės, pilkite migdolus į dubenį ir liekite ant jų medų, o tada labai gerai išmaišykite, kad šis tolygiai riešutus padengtų. Tada suberkite druską ir grąžinkite riešutus į skardą bei kepkite dar 4-5 min.

Ingredientai
Migdolai: 300.00 g
Medus: 3.00 valg. š. (skysto)
Druska: 0.50 arbat. š.
Sezamo sėklos: 2.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Kepinti migdolai su druska ir paprika
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.0 / 3
Kaip gaminti

Ištirpinkite sviestą ir pilkite į dubenį su migdolais, labai gerai rankomis išmaišykite, kad riešutai vienodai pasidengtų. Pilkite migdolus į skardą ir pakepinkite apie 10 min. Išimkite skardą iš orkaitės, suberkite druską, papriką, vėl labai gerai išmaišykite, sulyginkite ir kiškite į orkaitę dar 4-5 min.

Ingredientai
Migdolai: 300.00 g
Druska: 1.00 arbat. š. (ideliai tinka druskos dribsniai)
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 arbat. š. (išbandykite ir rūkytą papriką)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Interviu

Praktiškai su „Norfa“

Esports namai

URBAN˙/

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką