Dabar populiaru
Publikuota: 2018 rugsėjo 16d. 13:00

Skanėstai su moliūgais žiemai: nuo cukatų iki džemo

Moliūgas
Vida Press nuotr. / Moliūgas

Storaodžiai moliūgai, laikomi tinkamomis sąlygomis, gali išlaukti ir Kalėdų, ir net kitų metų. Tačiau jei jau dabar mėgaujatės šiomis daržovėmis, žinote, jog prapjovus kokį milžiną, reikia suskubti gana greitai jį suvartoti. Kodėl gi iš gero gabalo moliūgo nepasiruošus atsargų šaltajam metų laikui? Vėliau tikrai save už tai pagirsite!

Receptai
Receptas: Saldžiarūgštis moliūgų ir ananasų padažas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 35
Kaip gaminti
  1. Moliūgus (arba cukinijas) nulupkite, supjaustykite kubeliais. Paprikas išvalykite, nuplaukite ir taip pat supjaustykite kubeliais.
  2. Nuluptas morkas stambiai sutarkuokite. Į puodą supilkite aliejų, sudėkite daržoves, užliekite pomidorų padažu, pagardinkite druska, cukrumi, cinamonu ir troškinkite ant mažos ugnies 40–45 minutes.
  3. Supilkite actą, sumeskite supjaustytus ananasus. Paragaukite, jeigu trūksta druskos ar cukraus, pridėkite dar ir patroškinkite apie dešimt minučių.
  4. Karštą padažą supilkite į pasiruoštus stiklainius ir sandariai uždarykite.
Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Moliūgai: 2.00 kg (tinka ir cukinijos)
Paprikos: 500.00 g (saldžiųjų)
Morkos: 500.00 g
Ananasai: 850.00 g (konservuotų indelis)
Pomidorų padažas: 500.00 ml
Aliejus: 200.00 ml
Actas: 150.00 ml (6 proc.)
Cukrus: 200.00 g
Druska: 1.00 valg. š.
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis (malto)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Moliūgų, apelsinų ir obuolių džemas
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 33
Kaip gaminti
  1. Nuplautus obuolius, apelsinus su žievelėmis ir moliūgų minkštimą supjaustykite kubeliais, užpilkite cukrumi, apibarstykite prieskoniais ir palikite per naktį.
  2. Tuomet masę supilkite į puodą storu dugnu ir virkite apie 20 minučių. Nukelkite nuo ugnies, atvėsinkite ir vėl kaitinkite iki užvirimo.
  3. Karštą džemą išpilstykite į švarius stiklainius ir sandariai užsukite.

Labai tinka prie sūrių, taip pat prie vištienos.

Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Moliūgai: 1.00 kg (minkštimo)
Obuoliai: 2.00 kg (geriausia antaninių)
Apelsinai: 3.00 vnt. (3 - 4)
Kardamonas: 1.00 žiupsnelis (malto)
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Gvazdikėliai: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Moliūgų košė su citrinomis
10 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 34
Kaip gaminti

1. Moliūgų minkštimą sutarkuokite burokine tarka, sudėkite į puodą, įpilkite 4 šaukštus vandens, uždenkite ir troškinkite, kol suminkštės (apie 15 min.).

2. Šiek tiek pravėsusią moliūgų košę pertrinkite per sietelį, sukrėskite atgal į puodą, suberkite cukrų ir nuolat maišant kaitinkite, kol masė pradės tirštėti.

3. Nuo kruopščiai nuplautų citrinų nutarkuokite geltonąjį žievelės sluoksnį, suberkite į verdančią moliūgų košę ir gerai išmaiškitei. Tada išspauskite citrinų sultis, sukrėskite imbierus, dar kartą gerai išmaišykite.

4. Karštą tyrę supilstykite į iškaitintus stiklainius ir iškart sandariai uždarykite.

Patarimas. Gaivios rūgštelės moliūgų košei suteikia ne tik citrinos. Vietoj jų galite įpilti spanguolių, kaukazinių slyvaičių, raudonųjų serbentų ar svarainių sulčių (1 kg moliūgų minkštimo reikia apie 200 ml rūgščių sulčių).

Ingredientai
Moliūgai: 3.00 kg (minkštimo)
Cukrus: 1500.00 g
Citrinos: 3.00 vnt.
Imbieras: 2.00 valg. š. (tarkuotų, šviežių)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Moliūgų džemas
10 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.3 / 26
Kaip gaminti

1. Moliūgus nulupkite, pašalinkite sėklas, minkštimą supjaustykite kubeliais.

2. Citrinas ir apelsinus nušveiskite šepetėliu ir nuplaukite po tekančiu vandeniu.

3. Vaisių nelupkite, supjaustykite kuo plonesniais griežinėliais, padalykite juos į keturias dalis.

4. Moliūgus ir vaisius sudėkite į puodą, užpilkite 1 l vandens, užvirinkite, sumažinkite ugnį ir virkite maždaug 30 min.

5. Suberkite cukrų, įmeskite gvazdikėlius, maišydama kaitinkite, kol ištirps cukrus. Pavirkite dar pusvalandį.

6. Karštą džemą supilkite į stiklainius ir užsukite. Auksinės spalvos aromatingas moliūgų džemas tiks su blynais, varškės apkepu ar košėmis.

Ingredientai
Moliūgai: 1500.00 g
Cukrus: 1.00 kg
Apelsinai: 2.00 vnt.
Citrinos: 3.00 vnt.
Gvazdikėliai: 8.00 vnt. (6-8)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Naminės obuolių - moliūgų - slyvų sultys
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.1 / 7
Kaip gaminti

1. Tiek obuolius, tiek moliūgus ir slyvas išsunkite sulčiaspaude atskirai, perkoškite per retą audinį ar tankų sietelį.

2. Tuomet supilstykite norimomis proporcijomis. Užkaitinkite ir supilstykite į sterilius stiklainius.

Šios sultys labai malonaus saldžiarūgščio skonio, aromatingos. Tinka ir baltos slyvos ir raudonos.

Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė

Ingredientai
Sultys: 3.00 l (naminės obuolių (1 l), moliūgų (1 l) ir slyvų (1 l))
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Moliūgų ir pomidorų čatnis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.1 / 15
Kaip gaminti
  1. Moliūgą ir pomidorus supjaustykite nedideliais kubeliais.
  2. Nuvalykite ir smulkiai supjaustykite česnakus ir svogūną.
  3. Sugrūskite pipirus. Jei neturite grūstuvės, galite naudoti pipirų žirnelius.
  4. Sudėkite visus produktus į indą, supilkite actą, užvirinkite, sumažinkite kaitrą ir virkite maišydami, kol sutirštės.
  5. Sudėkite į švarius indelius ir laikykite šaldytuve.
Ingredientai
Moliūgai: 350.00 g
Pomidorai: 200.00 g
Svogūnai: 100.00 g
Česnakai: 1.00 skiltelės
Razinos: 50.00 g (geltonųjų)
Rudasis cukrus: 200.00 g
Imbieras: 1.00 arbat. š. (nugriebto)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (po 0,5 arbat. š. - juodųjų ir kvapniųjų žirneliais)
Vynas: 250.00 ml (balto arba obuolių acto 6 proc.)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Moliūgų traškučiai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.7 / 26
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 190 ºC temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
  2. Dideliame puode užvirinkite vandenį. Kol vanduo kais, supjaustykite moliūgą. Gerai nuplaukite, nupjaukite odelę ir išimkite sėklas. Labai aštriu peiliu ar specialia pjaustykle supjaustykite kuo plonesniais griežinėliais.
  3. Vandeniui užvirus, suberkite į jį paruoštus moliūgų gabalėlius. Pavirkite 1–2 minutes. Išimkite ir visiškai nusausinkite. Tik visiškai nusausintus gabalėlius perkelkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Išdėliokite juos vienu sluoksniu, kad būtų šalia vienas kito, bet ne persidengtų.
  4. Aptepkite šlakeliu aliejaus, apibarstykite druska ir juodaisiais pipirais. Užberkite žiupsnelį džiovinto rozmarino.
  5. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių. Nuolat stebėkite, kad moliūgai nepradėtų degti. Iškepę traškučiai turi būti traškūs ir gražiai parudę.
  6. Iškepusius traškučius išimkite iš orkaitės ir dar apibarstykite žiupsniu druskos. Atvėsinkite ir nedelsiant patiekite.
Ingredientai
Moliūgai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Rozmarinai: 1.00 žiupsnelis (džiovinti)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Alyvuogių aliejus: 100.00 ml
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Moliūgų cukatos ir moliūgų sirupas
4 asmenims
Pagaminsite per 16 val.
4.1 / 37
Kaip gaminti
  1. Moliūgą supjaustykite kubeliais (nemažais), užpilkite cukrumi ir laikykite apie pusę paros, kol susidarys nemažai skysčio.
  2. Susidariusias sultis nupilkite į puodą, išspauskite citrinų sultis ir jas supilkite į puodą, skystį užvirinkite ir vėl užpilkite ant moliūgų.
  3. Laikykite apie 12 val.
  4. Tuomet viską (kartu su moliūgų gabalėliais) užvirkite ir pavirinkite apie 5 min.
  5. Sirupą nupilkite (iš jo galima gaminti gėrimą), o moliūgo gabalėlius džiovinkite pravertoje orkaitėje, apie 75 laipsnių temperatūroje po porą valandų keletą kartų (trukmė priklauso nuo gabalėlių dydžio), turintiems vaisių džiovyklę – dar paprasčiau.
  6. Išdžiovintus gabalėlius apibarstykite milteliniu cukrumi.

Receptą atsiuntė Dalia D.

Ingredientai
Moliūgai: 2.00 kg
Cukrus: 250.00 g
Citrinos: 1.00 vnt. (sulčių)
Miltelinis cukrus: 1.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

24sek

Vilniaus „Rytui“ – rimti kaltinimai: ispano istorija atskleidžia nuslėptus mokesčius?

Aktualu

Bado akciją paskelbė ir Pravieniškių nuteistieji: „Nori mus grąžinti į akmens amžių“

24sek

Darius Gudelis traukiasi iš „Ryto“ direktoriaus pareigų

15min recenzija Kultūra

„Scanoramos“ dienoraštis: šiuolaikinis Boschas ir meilė, užgimusi prekybos centre

Verslas

Bitkoinas pratinasi prie naujo „dugno“ – tokių žemų kainų nebuvo daugiau nei metus

primena Aktualu

Pasakyta/Padaryta. Kaip kito V.Bako požiūris į valstybės dotaciją „socdarbiečiams“?

„Eurolygos diena“: ar „Žalgiriui“ pavyko pakeisti į Barseloną išvykusį K.Pangosą? (1/4)

Aktualu

Traukiantis JK kabineto nariams Th.May tikina, kad „Brexit“ susitarimo alternatyva – jokio „Brexit“

Vardai

19-ąjį gimtadienį švenčianti Iglė: „Dar niekada nesijaučiau tokia mylima ir mylinti“

Aktualu

A.Paulausko judėjimas į sostinės vadovus kelia buvusį merą ekskonservatorių V.Navicką

Gazas

Neeilinis reidas Vilniuje: vakariniame aplinkkelyje pareigūnai ieškojo švarių vairuotojų

Vardai

Cristiano Ronaldo pasipiršo Georginai Rodriguez: būsima nuotaka jau renkasi suknelę

Pasaulis kišenėje

Ką būtina aplankyti Lietuvoje: Dzūkijos ir Nemuno glėbyje – vaizdingoji Punia

Aktualu

Užfiksuoti kadrai, kaip Kaune sulaikomas prabangius automobilius vogusios grupuotės narys

Vardai

Dėl krūtinės sukritikuota S.Burbaitė: „Jei atrodo, kad be krūtinės nėra gyvenimo, man jūsų gaila“

Sportas

Per pasirodymą ant ledo pasaulio čempionė buvo arti pilno striptizo

Aktualu

15min studijoje – rašytojas Dailius Dargis apie dar nežinomas „MG Baltic“ paslaptis

Gyvenimas

Stilistė V.Šaulytė patarė, kaip rengtis šaltuoju sezonu, kad išliktumėte stilingi

Verslas

Paslaugos.lt: Grafikos dizainerės atskleidžia savo kūrybinio darbo užkulisius

Aktualu

Mažeikių rajone žuvo aštuonmetis pėsčiasis, jį pražudė „Volvo“ vairuotojas

Naujienos

Vardai

Jubiliejų švenčiantis S.Urbonavičius-Samas: „Prisipažinsiu, esu pakeitęs dokumentus, man tik 25-eri“

Sportas

Titulą ginantis „Stumbras“ iškopė į LFF taurės finalą

Sportas

Irkluotojas M.Griškonis iškovojo pasaulio čempionato bronzą

Aktualu

Naktinis girtų eismo dalyvių šou Vilniuje: nuo „Jaguar“ vairuotojo iki hiperaktyvaus pėsčiojo

Verslas

Parduodamą seną karinį lėktuvą siūloma paversti ir pakelės užeiga

Aktualu

JAV Menkių kyšulyje užpultas ryklio mirė vyras

Deuce

Ričardas Berankis sužinojo savo pirmąjį varžovą ATP turnyre Prancūzijoje

Aktualu

Iš britų senolės pavogti velionio vyro pelenai

Sportas

Po rekomendacijos atšaukti RUSADA suspendavimą atsistatydino WADA komiteto narė

Konflikto genezė. Mes, lietuviai, būdami gerais lenkais...

24sek

Lietuvos rinktinės uždavinys – specifinio varžovo bausmės, iš kurių reikia pasimokyti

Aktualu

Raseinių rajone beteisis vairuotojas išregistruotu „Golfu“ važiavo girtas: 3,6 promilės

24sek

Prienų klubas patvirtino sukirtęs rankomis su M.Gecevičiumi

Sportas

Kenijos bėgikas Berlyne pagerino pasaulio maratono rekordą

Gyvenimas

Dizainerė – apie interjero tendencijas iš Paryžiaus dizaino savaitės

Vardai

„Backstreet Boys“ narys AJ McLeanas už 2,5 mln. dolerių parduoda namą Los Andžele: apžiūrėkite

Pasaulis kišenėje

Kroatija: gražiausia šalies vieta ir nakvynių ypatumai

Kultūra

Radijo transliuotojų atstovai skeptiški dėl privalomos kvotos lietuviškiems kūriniams

Sportas

Pasaulio čempionate lietuvių šaulys liko per žingsnį nuo olimpinio kelialapio 

Aktualu

Specialistai perspėja: apsinuodyti galima ir valgomais vertingais grybais

Vardai

Ypatingos

07:22
06:20

Gera keliauti kartu

Ko reikia šiuolaikiniam pirkėjui?

Sveikata

Mamos prieš meningokoką

Būk nesustabdoma

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką