Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Skanėstai su moliūgais žiemai: nuo cukatų iki džemo

Storaodžiai moliūgai, laikomi tinkamomis sąlygomis, gali išlaukti ir Kalėdų, ir net kitų metų. Tačiau jei jau dabar mėgaujatės šiomis daržovėmis, žinote, jog prapjovus kokį milžiną, reikia suskubti gana greitai jį suvartoti. Kodėl gi iš gero gabalo moliūgo nepasiruošus atsargų šaltajam metų laikui? Vėliau tikrai save už tai pagirsite!
Moliūgas
Moliūgas / Vida Press nuotr.
Saldžiarūgštis moliūgų ir ananasų padažas
Receptas: Saldžiarūgštis moliūgų ir ananasų padažas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 78
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 2.00 kg (tinka ir cukinijos)
Paprikos: 500.00 g (saldžiųjų)
Morkos: 500.00 g
Ananasai: 850.00 g (konservuotų indelis)
Pomidorų padažas: 500.00 ml
Aliejus: 200.00 ml
Actas: 150.00 ml (6 proc.)
Cukrus: 200.00 g
Druska: 1.00 valg. š.
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis (malto)
Kaip gaminti
  1. Moliūgus (arba cukinijas) nulupkite, supjaustykite kubeliais. Paprikas išvalykite, nuplaukite ir taip pat supjaustykite kubeliais.
  2. Nuluptas morkas stambiai sutarkuokite. Į puodą supilkite aliejų, sudėkite daržoves, užliekite pomidorų padažu, pagardinkite druska, cukrumi, cinamonu ir troškinkite ant mažos ugnies 40–45 minutes.
  3. Supilkite actą, sumeskite supjaustytus ananasus. Paragaukite, jeigu trūksta druskos ar cukraus, pridėkite dar ir patroškinkite apie dešimt minučių.
  4. Karštą padažą supilkite į pasiruoštus stiklainius ir sandariai uždarykite.
Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Moliūgų, apelsinų ir obuolių džemas
Receptas: Moliūgų, apelsinų ir obuolių džemas
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.1 / 110
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 1.00 kg (minkštimo)
Obuoliai: 2.00 kg (geriausia antaninių)
Apelsinai: 3.00 vnt. (3 - 4)
Kardamonas: 1.00 žiupsnelis (malto)
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Gvazdikėliai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Nuplautus obuolius, apelsinus su žievelėmis ir moliūgų minkštimą supjaustykite kubeliais, užpilkite cukrumi, apibarstykite prieskoniais ir palikite per naktį.
  2. Tuomet masę supilkite į puodą storu dugnu ir virkite apie 20 minučių. Nukelkite nuo ugnies, atvėsinkite ir vėl kaitinkite iki užvirimo.
  3. Karštą džemą išpilstykite į švarius stiklainius ir sandariai užsukite.

Labai tinka prie sūrių, taip pat prie vištienos.

Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Moliūgų košė su citrinomis
Receptas: Moliūgų košė su citrinomis
10 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 62
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 3.00 kg (minkštimo)
Cukrus: 1500.00 g
Citrinos: 3.00 vnt.
Imbieras: 2.00 valg. š. (tarkuotų, šviežių)
Kaip gaminti

1. Moliūgų minkštimą sutarkuokite burokine tarka, sudėkite į puodą, įpilkite 4 šaukštus vandens, uždenkite ir troškinkite, kol suminkštės (apie 15 min.).

2. Šiek tiek pravėsusią moliūgų košę pertrinkite per sietelį, sukrėskite atgal į puodą, suberkite cukrų ir nuolat maišant kaitinkite, kol masė pradės tirštėti.

3. Nuo kruopščiai nuplautų citrinų nutarkuokite geltonąjį žievelės sluoksnį, suberkite į verdančią moliūgų košę ir gerai išmaiškitei. Tada išspauskite citrinų sultis, sukrėskite imbierus, dar kartą gerai išmaišykite.

4. Karštą tyrę supilstykite į iškaitintus stiklainius ir iškart sandariai uždarykite.

Patarimas. Gaivios rūgštelės moliūgų košei suteikia ne tik citrinos. Vietoj jų galite įpilti spanguolių, kaukazinių slyvaičių, raudonųjų serbentų ar svarainių sulčių (1 kg moliūgų minkštimo reikia apie 200 ml rūgščių sulčių).

Suskleisti
Moliūgų džemas
Receptas: Moliūgų džemas
10 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.3 / 54
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 1500.00 g
Cukrus: 1.00 kg
Apelsinai: 2.00 vnt.
Citrinos: 3.00 vnt.
Gvazdikėliai: 8.00 vnt. (6-8)
Kaip gaminti

1. Moliūgus nulupkite, pašalinkite sėklas, minkštimą supjaustykite kubeliais.

2. Citrinas ir apelsinus nušveiskite šepetėliu ir nuplaukite po tekančiu vandeniu.

3. Vaisių nelupkite, supjaustykite kuo plonesniais griežinėliais, padalykite juos į keturias dalis.

4. Moliūgus ir vaisius sudėkite į puodą, užpilkite 1 l vandens, užvirinkite, sumažinkite ugnį ir virkite maždaug 30 min.

5. Suberkite cukrų, įmeskite gvazdikėlius, maišydama kaitinkite, kol ištirps cukrus. Pavirkite dar pusvalandį.

6. Karštą džemą supilkite į stiklainius ir užsukite. Auksinės spalvos aromatingas moliūgų džemas tiks su blynais, varškės apkepu ar košėmis.

Suskleisti
Naminės obuolių - moliūgų - slyvų sultys
Receptas: Naminės obuolių - moliūgų - slyvų sultys
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 22
Receptas
Ingredientai
Sultys: 3.00 l (naminės obuolių (1 l), moliūgų (1 l) ir slyvų (1 l))
Kaip gaminti

1. Tiek obuolius, tiek moliūgus ir slyvas išsunkite sulčiaspaude atskirai, perkoškite per retą audinį ar tankų sietelį.

2. Tuomet supilstykite norimomis proporcijomis. Užkaitinkite ir supilstykite į sterilius stiklainius.

Šios sultys labai malonaus saldžiarūgščio skonio, aromatingos. Tinka ir baltos slyvos ir raudonos.

Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė

Suskleisti
Moliūgų ir pomidorų čatnis
Receptas: Moliūgų ir pomidorų čatnis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 36
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 350.00 g
Pomidorai: 200.00 g
Svogūnai: 100.00 g
Česnakai: 1.00 skiltelės
Razinos: 50.00 g (geltonųjų)
Rudasis cukrus: 200.00 g
Imbieras: 1.00 arbat. š. (nugriebto)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (po 0,5 arbat. š. - juodųjų ir kvapniųjų žirneliais)
Vynas: 250.00 ml (balto arba obuolių acto 6 proc.)
Kaip gaminti
  1. Moliūgą ir pomidorus supjaustykite nedideliais kubeliais.
  2. Nuvalykite ir smulkiai supjaustykite česnakus ir svogūną.
  3. Sugrūskite pipirus. Jei neturite grūstuvės, galite naudoti pipirų žirnelius.
  4. Sudėkite visus produktus į indą, supilkite actą, užvirinkite, sumažinkite kaitrą ir virkite maišydami, kol sutirštės.
  5. Sudėkite į švarius indelius ir laikykite šaldytuve.
Suskleisti
Moliūgų traškučiai
Receptas: Moliūgų traškučiai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.7 / 34
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Rozmarinai: 1.00 žiupsnelis (džiovinti)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Alyvuogių aliejus: 100.00 ml
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 190 ºC temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
  2. Dideliame puode užvirinkite vandenį. Kol vanduo kais, supjaustykite moliūgą. Gerai nuplaukite, nupjaukite odelę ir išimkite sėklas. Labai aštriu peiliu ar specialia pjaustykle supjaustykite kuo plonesniais griežinėliais.
  3. Vandeniui užvirus, suberkite į jį paruoštus moliūgų gabalėlius. Pavirkite 1–2 minutes. Išimkite ir visiškai nusausinkite. Tik visiškai nusausintus gabalėlius perkelkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Išdėliokite juos vienu sluoksniu, kad būtų šalia vienas kito, bet ne persidengtų.
  4. Aptepkite šlakeliu aliejaus, apibarstykite druska ir juodaisiais pipirais. Užberkite žiupsnelį džiovinto rozmarino.
  5. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių. Nuolat stebėkite, kad moliūgai nepradėtų degti. Iškepę traškučiai turi būti traškūs ir gražiai parudę.
  6. Iškepusius traškučius išimkite iš orkaitės ir dar apibarstykite žiupsniu druskos. Atvėsinkite ir nedelsiant patiekite.
Suskleisti
Moliūgų cukatos ir moliūgų sirupas
Receptas: Moliūgų cukatos ir moliūgų sirupas
4 asmenims
Pagaminsite per 16 val.
3.6 / 81
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 2.00 kg
Cukrus: 250.00 g
Citrinos: 1.00 vnt. (sulčių)
Miltelinis cukrus: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Moliūgą supjaustykite kubeliais (nemažais), užpilkite cukrumi ir laikykite apie pusę paros, kol susidarys nemažai skysčio.
  2. Susidariusias sultis nupilkite į puodą, išspauskite citrinų sultis ir jas supilkite į puodą, skystį užvirinkite ir vėl užpilkite ant moliūgų.
  3. Laikykite apie 12 val.
  4. Tuomet viską (kartu su moliūgų gabalėliais) užvirkite ir pavirinkite apie 5 min.
  5. Sirupą nupilkite (iš jo galima gaminti gėrimą), o moliūgo gabalėlius džiovinkite pravertoje orkaitėje, apie 75 laipsnių temperatūroje po porą valandų keletą kartų (trukmė priklauso nuo gabalėlių dydžio), turintiems vaisių džiovyklę – dar paprasčiau.
  6. Išdžiovintus gabalėlius apibarstykite milteliniu cukrumi.

Receptą atsiuntė Dalia D.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius