Dabar populiaru
Publikuota: 2018 rugsėjo 16d. 13:00

Skanėstai su moliūgais žiemai: nuo cukatų iki džemo

Moliūgas
Vida Press nuotr. / Moliūgas

Storaodžiai moliūgai, laikomi tinkamomis sąlygomis, gali išlaukti ir Kalėdų, ir net kitų metų. Tačiau jei jau dabar mėgaujatės šiomis daržovėmis, žinote, jog prapjovus kokį milžiną, reikia suskubti gana greitai jį suvartoti. Kodėl gi iš gero gabalo moliūgo nepasiruošus atsargų šaltajam metų laikui? Vėliau tikrai save už tai pagirsite!

Receptai
Receptas: Saldžiarūgštis moliūgų ir ananasų padažas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 35
Kaip gaminti
  1. Moliūgus (arba cukinijas) nulupkite, supjaustykite kubeliais. Paprikas išvalykite, nuplaukite ir taip pat supjaustykite kubeliais.
  2. Nuluptas morkas stambiai sutarkuokite. Į puodą supilkite aliejų, sudėkite daržoves, užliekite pomidorų padažu, pagardinkite druska, cukrumi, cinamonu ir troškinkite ant mažos ugnies 40–45 minutes.
  3. Supilkite actą, sumeskite supjaustytus ananasus. Paragaukite, jeigu trūksta druskos ar cukraus, pridėkite dar ir patroškinkite apie dešimt minučių.
  4. Karštą padažą supilkite į pasiruoštus stiklainius ir sandariai uždarykite.
Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Moliūgai: 2.00 kg (tinka ir cukinijos)
Paprikos: 500.00 g (saldžiųjų)
Morkos: 500.00 g
Ananasai: 850.00 g (konservuotų indelis)
Pomidorų padažas: 500.00 ml
Aliejus: 200.00 ml
Actas: 150.00 ml (6 proc.)
Cukrus: 200.00 g
Druska: 1.00 valg. š.
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis (malto)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Moliūgų, apelsinų ir obuolių džemas
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 34
Kaip gaminti
  1. Nuplautus obuolius, apelsinus su žievelėmis ir moliūgų minkštimą supjaustykite kubeliais, užpilkite cukrumi, apibarstykite prieskoniais ir palikite per naktį.
  2. Tuomet masę supilkite į puodą storu dugnu ir virkite apie 20 minučių. Nukelkite nuo ugnies, atvėsinkite ir vėl kaitinkite iki užvirimo.
  3. Karštą džemą išpilstykite į švarius stiklainius ir sandariai užsukite.

Labai tinka prie sūrių, taip pat prie vištienos.

Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Moliūgai: 1.00 kg (minkštimo)
Obuoliai: 2.00 kg (geriausia antaninių)
Apelsinai: 3.00 vnt. (3 - 4)
Kardamonas: 1.00 žiupsnelis (malto)
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Gvazdikėliai: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Moliūgų košė su citrinomis
10 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 34
Kaip gaminti

1. Moliūgų minkštimą sutarkuokite burokine tarka, sudėkite į puodą, įpilkite 4 šaukštus vandens, uždenkite ir troškinkite, kol suminkštės (apie 15 min.).

2. Šiek tiek pravėsusią moliūgų košę pertrinkite per sietelį, sukrėskite atgal į puodą, suberkite cukrų ir nuolat maišant kaitinkite, kol masė pradės tirštėti.

3. Nuo kruopščiai nuplautų citrinų nutarkuokite geltonąjį žievelės sluoksnį, suberkite į verdančią moliūgų košę ir gerai išmaiškitei. Tada išspauskite citrinų sultis, sukrėskite imbierus, dar kartą gerai išmaišykite.

4. Karštą tyrę supilstykite į iškaitintus stiklainius ir iškart sandariai uždarykite.

Patarimas. Gaivios rūgštelės moliūgų košei suteikia ne tik citrinos. Vietoj jų galite įpilti spanguolių, kaukazinių slyvaičių, raudonųjų serbentų ar svarainių sulčių (1 kg moliūgų minkštimo reikia apie 200 ml rūgščių sulčių).

Ingredientai
Moliūgai: 3.00 kg (minkštimo)
Cukrus: 1500.00 g
Citrinos: 3.00 vnt.
Imbieras: 2.00 valg. š. (tarkuotų, šviežių)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Moliūgų džemas
10 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.3 / 27
Kaip gaminti

1. Moliūgus nulupkite, pašalinkite sėklas, minkštimą supjaustykite kubeliais.

2. Citrinas ir apelsinus nušveiskite šepetėliu ir nuplaukite po tekančiu vandeniu.

3. Vaisių nelupkite, supjaustykite kuo plonesniais griežinėliais, padalykite juos į keturias dalis.

4. Moliūgus ir vaisius sudėkite į puodą, užpilkite 1 l vandens, užvirinkite, sumažinkite ugnį ir virkite maždaug 30 min.

5. Suberkite cukrų, įmeskite gvazdikėlius, maišydama kaitinkite, kol ištirps cukrus. Pavirkite dar pusvalandį.

6. Karštą džemą supilkite į stiklainius ir užsukite. Auksinės spalvos aromatingas moliūgų džemas tiks su blynais, varškės apkepu ar košėmis.

Ingredientai
Moliūgai: 1500.00 g
Cukrus: 1.00 kg
Apelsinai: 2.00 vnt.
Citrinos: 3.00 vnt.
Gvazdikėliai: 8.00 vnt. (6-8)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Naminės obuolių - moliūgų - slyvų sultys
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.1 / 7
Kaip gaminti

1. Tiek obuolius, tiek moliūgus ir slyvas išsunkite sulčiaspaude atskirai, perkoškite per retą audinį ar tankų sietelį.

2. Tuomet supilstykite norimomis proporcijomis. Užkaitinkite ir supilstykite į sterilius stiklainius.

Šios sultys labai malonaus saldžiarūgščio skonio, aromatingos. Tinka ir baltos slyvos ir raudonos.

Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė

Ingredientai
Sultys: 3.00 l (naminės obuolių (1 l), moliūgų (1 l) ir slyvų (1 l))
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Moliūgų ir pomidorų čatnis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.1 / 15
Kaip gaminti
  1. Moliūgą ir pomidorus supjaustykite nedideliais kubeliais.
  2. Nuvalykite ir smulkiai supjaustykite česnakus ir svogūną.
  3. Sugrūskite pipirus. Jei neturite grūstuvės, galite naudoti pipirų žirnelius.
  4. Sudėkite visus produktus į indą, supilkite actą, užvirinkite, sumažinkite kaitrą ir virkite maišydami, kol sutirštės.
  5. Sudėkite į švarius indelius ir laikykite šaldytuve.
Ingredientai
Moliūgai: 350.00 g
Pomidorai: 200.00 g
Svogūnai: 100.00 g
Česnakai: 1.00 skiltelės
Razinos: 50.00 g (geltonųjų)
Rudasis cukrus: 200.00 g
Imbieras: 1.00 arbat. š. (nugriebto)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (po 0,5 arbat. š. - juodųjų ir kvapniųjų žirneliais)
Vynas: 250.00 ml (balto arba obuolių acto 6 proc.)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Moliūgų traškučiai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.8 / 28
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 190 ºC temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
  2. Dideliame puode užvirinkite vandenį. Kol vanduo kais, supjaustykite moliūgą. Gerai nuplaukite, nupjaukite odelę ir išimkite sėklas. Labai aštriu peiliu ar specialia pjaustykle supjaustykite kuo plonesniais griežinėliais.
  3. Vandeniui užvirus, suberkite į jį paruoštus moliūgų gabalėlius. Pavirkite 1–2 minutes. Išimkite ir visiškai nusausinkite. Tik visiškai nusausintus gabalėlius perkelkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Išdėliokite juos vienu sluoksniu, kad būtų šalia vienas kito, bet ne persidengtų.
  4. Aptepkite šlakeliu aliejaus, apibarstykite druska ir juodaisiais pipirais. Užberkite žiupsnelį džiovinto rozmarino.
  5. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių. Nuolat stebėkite, kad moliūgai nepradėtų degti. Iškepę traškučiai turi būti traškūs ir gražiai parudę.
  6. Iškepusius traškučius išimkite iš orkaitės ir dar apibarstykite žiupsniu druskos. Atvėsinkite ir nedelsiant patiekite.
Ingredientai
Moliūgai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Rozmarinai: 1.00 žiupsnelis (džiovinti)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Alyvuogių aliejus: 100.00 ml
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Moliūgų cukatos ir moliūgų sirupas
4 asmenims
Pagaminsite per 16 val.
4.0 / 41
Kaip gaminti
  1. Moliūgą supjaustykite kubeliais (nemažais), užpilkite cukrumi ir laikykite apie pusę paros, kol susidarys nemažai skysčio.
  2. Susidariusias sultis nupilkite į puodą, išspauskite citrinų sultis ir jas supilkite į puodą, skystį užvirinkite ir vėl užpilkite ant moliūgų.
  3. Laikykite apie 12 val.
  4. Tuomet viską (kartu su moliūgų gabalėliais) užvirkite ir pavirinkite apie 5 min.
  5. Sirupą nupilkite (iš jo galima gaminti gėrimą), o moliūgo gabalėlius džiovinkite pravertoje orkaitėje, apie 75 laipsnių temperatūroje po porą valandų keletą kartų (trukmė priklauso nuo gabalėlių dydžio), turintiems vaisių džiovyklę – dar paprasčiau.
  6. Išdžiovintus gabalėlius apibarstykite milteliniu cukrumi.

Receptą atsiuntė Dalia D.

Ingredientai
Moliūgai: 2.00 kg
Cukrus: 250.00 g
Citrinos: 1.00 vnt. (sulčių)
Miltelinis cukrus: 1.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

Šakočių kepėja iš Kaišiadorių rajono neatsigina kvietimų demonstruoti savo sugebėjimus

Aktualu

30 įdomiausių dalykų, kuriuos apie lietuvius atskleidžia visą Europą apimanti apklausa

Gazas

Lošti ar palaukti? „Teleloto“ laimėtas „Peugeot 206“ po 15 metų kainavo 750 eurų

Aktualu

Žiežmarių gimnazijos mokytojos tonas kirčiavimo pamokoje verčia gūžtis: mokyklos vadovybė ėmėsi veiksmų

Vitaminai sielai. Viktorija Macijauskienė apie motinystę, moteriškumą ir santykius su vyru

Vardai

Ineta ir Ąžuolas Žvaguliai iš prieglaudos pasiėmė šuniuką: „Kiekvieni namai turi turėti gyvūną“

Pasaulis kišenėje

Ispanijos vasaros sostinė, kur saule mėgautis galima 3 tūkst. valandų per metus

Gazas

Snygis vėl bando vairuotojų kantrybę: kelininkai skelbia, kur eismo sąlygos sudėtingiausios

Savaitės Lietuvos įvykiai – 15min fotografų kadruose (2019 m. sausio 14-20 d.)

Kultūra

15min rekomenduoja: kokių renginių nepraleisti kitą savaitę?

24sek

„Wizards“ lyderis gali tapti D.Sabonio bendraklubiu arba būti iškeistas į J.Valančiūną

Mokslas.IT

Šiąnakt Mėnulis turėtų nusidažyti raudona spalva

24sek

Atlantoje teko tramdyti įsisiautėjusį „Celtics“ gynėją

Aktualu

Iš Norvegijos į Lietuvą grįžtančią šeimą apgavo sukčiai: „Būkite budrūs“

Gyvenimas

Nuotakos suknelė žiemai: kokią rinktis?

Vardai

Kas lieka už kadro: pasivaikščiokite po apdovanojimų „Žmonės 2019“ užkulisius

Gyvenimas

Linksmuolio kupiškėno Gintauto namuose – daugiau kaip 400 kortų kaladžių kolekcija

Mokslas.IT

Kuriamas „garo variklis“ kosmoso tyrimų zondams

Vardai

Darjušas ir Edita Lavrinovičiai – apie staiga įsiplieskusią meilę, piršlybas ir didesnės šeimos norą

Aktualu

Algimantas Liekis: Išlikimas lietuviais Tėvynėje ir svetur

Verslas

Po „Brexit“: ar Lietuvoje galios Britanijoje gautas diplomas ir kas finansuos studijas?

Vardai

Kanaruose būstą įsigijęs A.Kriščiūnas atskleidė brangiai kainavusią klaidą: „Teko smarkiai nusivilti“

Aktualu

TMO: prie Libijos krantų galėjo dingti per 100 migrantų

Aktualu

Šveicarijoje nuslinkus lavinai, žuvo vienas žmogus, dar du sužeisti

Aktualu

Šimtai rusų protestavo prieš Kurilų salų perdavimą Japonijai

Naujienos

Vardai

Jubiliejų švenčiantis S.Urbonavičius-Samas: „Prisipažinsiu, esu pakeitęs dokumentus, man tik 25-eri“

Sportas

Titulą ginantis „Stumbras“ iškopė į LFF taurės finalą

Sportas

Irkluotojas M.Griškonis iškovojo pasaulio čempionato bronzą

Aktualu

Naktinis girtų eismo dalyvių šou Vilniuje: nuo „Jaguar“ vairuotojo iki hiperaktyvaus pėsčiojo

Verslas

Parduodamą seną karinį lėktuvą siūloma paversti ir pakelės užeiga

Aktualu

JAV Menkių kyšulyje užpultas ryklio mirė vyras

Deuce

Ričardas Berankis sužinojo savo pirmąjį varžovą ATP turnyre Prancūzijoje

Aktualu

Iš britų senolės pavogti velionio vyro pelenai

Sportas

Po rekomendacijos atšaukti RUSADA suspendavimą atsistatydino WADA komiteto narė

Konflikto genezė. Mes, lietuviai, būdami gerais lenkais...

24sek

Lietuvos rinktinės uždavinys – specifinio varžovo bausmės, iš kurių reikia pasimokyti

Aktualu

Raseinių rajone beteisis vairuotojas išregistruotu „Golfu“ važiavo girtas: 3,6 promilės

24sek

Prienų klubas patvirtino sukirtęs rankomis su M.Gecevičiumi

Sportas

Kenijos bėgikas Berlyne pagerino pasaulio maratono rekordą

Gyvenimas

Dizainerė – apie interjero tendencijas iš Paryžiaus dizaino savaitės

Vardai

„Backstreet Boys“ narys AJ McLeanas už 2,5 mln. dolerių parduoda namą Los Andžele: apžiūrėkite

Pasaulis kišenėje

Kroatija: gražiausia šalies vieta ir nakvynių ypatumai

Kultūra

Radijo transliuotojų atstovai skeptiški dėl privalomos kvotos lietuviškiems kūriniams

Sportas

Pasaulio čempionate lietuvių šaulys liko per žingsnį nuo olimpinio kelialapio 

Aktualu

Specialistai perspėja: apsinuodyti galima ir valgomais vertingais grybais

Aktualu

Jauno vyro žūtis Kėdainių rajone: užduso nuo gaisro automobilyje

24sek

„Timberwolves“ savininkas abejoja komandos vyriausiuoju treneriu

Maistas

Renatos Ničajienės „Sezoninė virtuvė“: sumuštinukai „crostini“ su uogomis ir juodaisiais pipirais

Aktualu

Seimo nario rinkimuose Zanavykų apygardoje rinkėjai kol kas balsuoja vangiai

Vardai

Natashos Crown iš Švedijos tikslas – didžiausi sėdmenys pasaulyje: kasdien suvartoja 6 000 kalorijų

Vardai

Gera keliauti kartu

Praktiški patarimai

Video

04:13
03:15
00:21

Maistas

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką