Dabar populiaru
15min be reklamos
Publikuota 2022 05 06, 13:00

Skaniam savaitgaliui – 15 idėjų, ką naujo ir lengvo pagaminti iš ryžių

Ryžiai – vienas universaliausių ingredientų, karaliaujančių kone viso pasaulio virtuvėse. Žinoma, priklausomai nuo ryžių rūšies, skiriasi ir iš jų gaminami patiekalai. Pavasario proga pririnkome idėjų, ką skanesnio ir lengvesnio iš jų galima pagaminti. Siūlome ir patiekalų greitukų, ir tokių, kuriems prireiks šiek tiek daugiau laiko.
Apvalūs ryžiai su įvairiomis daržovėmis ir kiaušiniu
Apvalūs ryžiai su įvairiomis daržovėmis ir kiaušiniu / Vida Press nuotr.
Receptas: Rizotas su smidrais ir parmezanu
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.8 / 9
Receptas
Ingredientai
Ryžiai: 250.00 g (skirtų rizotui, t.y. „arborio“ arba „carnaroli“ rūšių)
Smidrai: 200.00 g
Parmezano sūris: 40.00 g (autoriai naudojo brandintą 30 mėnesių, bet tiktų ir jaunesnis)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Vynas: 0.50 puodelis (balto sausojo)
Sviestas: 40.00 g
Daržovių sultinys: 1.00 l (gali užtekti ir kiek mažiau)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Aliejuje pakepkite susmulkintą šalotinį svogūną. Suberkite ryžius ir pakepinkite kelias minutes, kol taps beveik skaidrūs.

2. Kitame puode išsivirkite lengvą daržovių sultinį

3. Užpilkite ryžius baltuoju vynu ir nugarinkite. Neskubėdami, kas trys minutes pilkite po keletą šaukštų sultinio ant ryžių ir netaupydami jėgų maišykite. Sumažinkite ugnį.

4. Į karštą sultinį kelioms minutėms įmeskite nuskustus smidrus. Išimkite juos ir sudėkite į rizotą (kelis stiebus sutrumpinkite ir pasilikite papuošimui).

5. Kai ryžiai įgaus vientisą homogenišką konsistenciją įmeskite sviesto gabaliuką. Suberkite dalį tarkuoto parmezano, labai kruopščiai išmaišykite ir uždenkite dangčiu. Duokite rizotui pailsėti kelias minutes.

6. Patiekdami lėkštėje sudėkite į formelę ir apvožkite. Išdėliokite ant rizoto smidrus ir pabarstykite likusiu parmezano sūriu bei pagardinkite juodaisiais pipirais iš malūnėlio.

Suskleisti
Receptas: Indonezietiški kepti ryžiai „nasi goreng“
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.9 / 9
Receptas
Ingredientai
Ryžiai: 200.00 g (rudųjų)
Čili pipiras: 0.50 vnt.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Imbieras: 1.00 vnt. (2 cm ilgio gabaliukas; šviežio)
Šalotinis svogūnas: 1.00 vnt. (apie 50 g svorio; jei nerandate galite naudoti paprastą baltąjį svogūną)
Morkos: 1.00 vnt. (apie 80 g)
Špinatai: 50.00 g
Sojos padažas: 1.50 valg. š.
Žalioji citrina: 0.50 vnt. (kitą pusę palikite patiekimui)
Ciberžolė: 0.25 arbat. š.
Aliejus: 4.00 valg. š. (kepimui)
Padažas „kecap manis“: 1.00 valg. š.
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (naudokite kaip priedus)
Kalendros: 1.00 sauja (naudokite kaip priedą)
Kaip gaminti

1. Išverdame ryžius ir paliekame atvėsti. Būtina palaukti, kol ryžiai bus visiškai šalti.

2. Nulupame ir smulkiais kubeliais supjaustome morką. Smulkiai supjaustome čili, imbierą, česnaką ir svogūną.

3. Įkaitiname keptuvę, pilame truputį aliejaus ir beriame svogūną. Kepame ant vidutinės ugnies apie 2-3 minutes, po to dedame čili, imbierą ir česnaką. Kepame dar 2-3 minutes. Beriame morkas, pakepiname ne daugiau, kaip 1 minutę, pilame šaukštą vandens ir uždengiame dangčiu. Po 3 minučių dedame špinatus ir kepame dar 1 minutę. Beriame ciberžolę ir viską išmaišome – svarbu, kad keptuvėje nebūtų vandens. Jei yra, padidinkite ugnį.

4. Daržoves sudedame į dubenėlį. Keptuvę išvalome popieriniu rankšluosčiu, įpilame labai labai nedaug aliejaus ir dedame šaltus ryžius. Kepame ant didesnės ugnies apie 3-4 minutes. Ryžiai turi išlikti purūs. Dedame daržoves atgal į ryžius kartu su sojos padažu, „kecap manis“, žaliosios citrinos sultimis ir viską išmaišome.

5. Tuo tarpu įkaitiname kitą keptuvę. Įpilame aliejaus ir gerai įkaitiname. Įmušame 2 kiaušinius. Kepame apie 2 minutes, svarbu kad trynys išliktų skystas, o baltymas gražiai apskrustų. Ant kiaušinio užbarstykite druskos.

6. Į lėkštę dedame ryžius su daržovėmis, kiaušinį, užbarstome šviežia kalendra ir čili (jei naudojate). Mes visada ant stalo papildomai dedame ir žaliosios citrinos.

Suskleisti
Receptas: Briedžiukai su šparagais ir ryžiais
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
4.0 / 2
Receptas
Ingredientai
Briedžiukai: 1.50 l
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (grūstų)
Čiobreliai: 1.00 žiupsnelis (džiovintų)
Peletrūnas: 1.00 žiupsnelis (džiovintų)
Ryžiai: 1.00 st. (rudųjų)
Druska: 2.00 arbat. š.
Šparagai: 2.00 vnt. (ryšeliai žaliųjų)
Citrinos: 0.50 vnt.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Grybus nuvalykite, sudėkite į puodą su vandeniu ir užvirkite. Vandenį nupilkite ir užpylę nauju vandeniu vėl užvirkite ir virkite 10 minučių. Nukoškite ir palikite nuvarvėti.

2. Ryžius perskalaukite po tekančiu šaltu vandeniu ir sudėkite į puodą. Įpilkite 2 stiklines vandens, įberkite šaukštelį druskos ir užvirkite. Kaitrą sumažinkite iki mažos ir virkite 15–20 minučių, kol vanduo visiškai susigers į ryžius, o ryžiai bus išvirę.

3. Smidrus nuplaukite po šaltu vandeniu ir nulaužkite sustabarėjusius galus. Puode užvirkite pasūdytą vandenį ir sudėkite į juos smidrus. Virkite 1 minutę ir išėmę smidrus nuliekite juos lediniu vandeniu, kad sustotų virimo procesas ir smidrai išliktų skaisčiai žali. Apibarstykite juos grūstais juodaisiais pipirais.

4. Grybus apkepkite svieste. Pagardinkite druska, pipirais, čiobreliais ir peletrūnais.

5. Ryžius tiekite karštus kartu su smidrais ir briedžiukais. Viską apšlakstykite citrinų sultimis.

Suskleisti
Receptas: Rizotas su smidrais ir vištiena
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
2.9 / 7
Receptas
Ingredientai
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis, supjaustytas smulkiais kubeliais)
Česnakai: 2.00 skiltelės (susmulkintos)
Vištienos krūtinėlė: 1.00 vnt. (filė puselė, supjaustyta kąsnio dydžio gabalėliais)
Ryžiai: 0.50 st. (skirtų risotto (arborio))
Vynas: 0.25 st. (baltojo)
Vištienos sultinys: 600.00 ml
Smidrai: 1.00 vnt. (ryšelis; supjaustytų 2-3cm gabalėliais)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Kietasis sūris: 0.30 st. (parmezano, grana padano ar pan.; tarkuoto)
Šoninė: 3.00 riekės (paskrudintos (nebūtina))
Ciberžolė: 0.30 arbat. š.
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Aitriosios paprikos milteliai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

Rizotą išvirti tikrai nėra sudėtinga. Tereikia turėti vištienos sultinio (naminis – geriausias, ką čia slėpti) ir šlakelį baltojo vyno. Na ir ryžiai – svarbu, kad jie būtų itin krakmolingi, arborio rūšies.

1. Puode storu dugnu įkaitinkite apie 1 šaukštą alyvuogių aliejaus ir jame apkepinkite svogūnus, kol jie taps skaidrūs. Bebaigiant kepti svogūnams, suberkite česnakus ir pakepinkite apie pusę minutės, tik kol česnakai paskleis aromatą.

2. Pastumkite svogūnus į puodo kraštą ir įmeskite gabalėlį sviesto. Kai jis ištirps, sudėkite vištienos gabalėlius, pabarstykite druska, pipirais, maltais aitriaisiais pipirais, ciberžole ir saldžiąja paprika bei kepkite pamaišydami apie 3 minutes, kol vištiena šiek tiek apkeps.

3. Tada suberkite ryžius (jų neplaukite!) ir toliau kepinkite maišydami, kol ryžiai švelniai apkeps. Supilkite vyną ir maišydami pakepinkite, kol vynas visiškai išgaruos.

 

4. Įpilkite į puodą samtelį sultinio (apie pusę stiklinės) ir lėtai virkite rizot1 atidengtame puode, kartkartėmis pamaišydami. Kai ši sultinio porcija susigers, pilkite kitą samtelį. Ryžiai turi būti ne pernelyg minkšti – al dente. Užtruksite apie 17 minučių, kol būtent tokią konsistenciją pasieksite.

5. Kai įpilsite paskutinę porciją sultinio, sudėkite ir smidrus. Kaitinkite, kol paskutinė sultinio porcija susigers į ryžius ir nukelkite nuo ugnies.

4. Įmaišykite į rizotą 2 šaukštus sviesto ir du trečdalius tarkuoto sūrio (likusį palikite pabarstyti paitiekiant). Galite patiekti su paskrudintais šoninės gabalėliais ir tarkuotu sūriu.

 

Suskleisti
Receptas: Rytietiški kepti ryžiai su vištiena ir daržovėmis
6 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.8 / 12
Receptas
Ingredientai
Lapiniai kopūstai (kale): 1.00 vnt. (ryšulėlis; smulkinto, tik lapelių, be koto)
Česnakai: 5.00 skiltelės (traiškyto)
Alyvuogių aliejus: 5.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis, susmulkintas)
Pievagrybiai: 120.00 g (smulkintų šviežių)
Daržovės: 120.00 g (įvairių mišinio, gali būti šaldytos)
Vištiena: 150.00 g (virtos ar keptos likučių, gaoima naudoti ir kitą mėsą)
Ryžiai: 4.00 puodelis (virtų)
Sojos padažas: 3.00 valg. š.
Austrių padažas: 2.00 valg. š.
Sezamų aliejus: 2.00 valg. š.
Svogūnų laiškai: 6.00 valg. š. (smulkintų)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š. (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

Keptus ryžius galima ruošti su bet kokiomis ankštinėmis daržovėmis (tinka pupelės, avinžirniai, šparaginės pupelės, lęšiai, žirneliai), taip su morkomis, brokoliais, kalafiorais, kukurūzais, grybais ir, žinoma, česnaku ir svogūnais. Puikiai tinka visi žalumynai, o taip pat ir bet kokia smulkinta mėsa – vištiena, kalakutiena, kiauliena ar jautiena. Taigi, interpretacijoms šis patiekalas yra labai atviras. Skanaus!

1. Visų pirma pradėkite nuo lapinio kopūsto kale – jį reikia pakepinti atskirai. Įkaitinkite porą šaukštų alyvuogių aliejaus ant vidutinės-aukštos ugnies, sudėkite porą skiltelių traiškyto česnako, pakepkite apie pusę minutės, tada dėkite smulkintus kopūsto lapelius, pilkite sezamų aliejaus, berkite druskos, pipirų ir dar viską pakepkite apie 3-4 min., kopūstas suminkštės. Išimkite iš keptuvės ir atidėkite į šalį.

2. Į tą pačią keptuvą supilkite likusį alyvuogių aliejų, berkite smulkintą svogūną ir pakepinkite apie minutę ant aukštos-vidutinės ugnies. Sudėkite likusius traiškytus česnakus, dar pakepinkite apie pusę minutės, sudėkite šaldytas daržoves ir pakepinkite, kol daržovės suminkštės.

3. Kol daržovės kepa, pasiruoškite padažą: atskirame indelyje sumaišykite sojos padažą su austrių padažu ir 1,5 šaukšto sezamų aliejaus (ko lkas jo dar nepilkite į keptuvę).

 

4. Padidinkite kaitrą iki aukštos, sudėkite šviežias daržoves ar grybus, pakepinkite viską maišydami apie porą minučių, sudėkite virtus ryžius, smulkintą mėsą (jei naudojate) ir dar pakepinkite nuolat maišant, kol viskas sušils, maždaug 3 min. (ĮSPĖJIMAS: būtina kepti ant aukštos ugnies, ne vidutinės ar žemos, nes skystis turi nugaruoti ir daržovės su ryžiais kepti, o ne troškintis skystyje).

5. Pačioje pabaigoje sudėkite į keptuvę prieš tai pakepintą kopūstą, supilkite pasigamintą padažą ir dar viską maišydami kartu pakepkite apie 5 min.

6. Iškeptus ryžius su daržovėmis dėkite į norimą dubenį, jei norite, apibarstykite mėgstamais žalumynais ir tiekite.

Suskleisti
Receptas: Egiptietiškas ryžių ir lęšių troškinys „kosheri“
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.1 / 14
Receptas
Ingredientai
Lęšiai: 300.00 g (žaliųjų; ryžiams)
Ryžiai: 200.00 g (geriausia basmati; ryžiams)
Sviestas: 40.00 g (ryžiams)
Makaronai: 50.00 g (idealu, jei bus vermišeliai; ryžiams)
Sultinys: 400.00 ml (vištienos, daržovių arba tiesiog vandens; ryžiams)
Muskatas: 0.50 arbat. š. (malto; ryžiams)
Cinamonas: 1.50 arbat. š. (ryžiams)
Alyvuogių aliejus: 120.00 ml (po 60 ml ryžiams ir padažui)
Svogūnai: 2.00 vnt. (ryžiams)
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį; ryžiams)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį; ryžiams)
Česnakai: 2.00 skiltelės (pomidorų padažui)
Čili pipiras: 2.00 vnt. (pomidorų padažui)
Pomidorai: 8.00 vnt. (gali būti konservuoti; pomidorų padažui)
Vanduo: 370.00 ml (pomidorų padažui)
Actas: 60.00 ml (sidro arba baltojo vyno; pomidorų padažui)
Kalendros: 20.00 g (šviežios; pomidorų padažui)
Kuminai: 2.00 arbat. š. (maltų; pomidorų padažui)
Kaip gaminti

1. Pradėkite nuo padažo. Susmulkinkite česnako skilteles ir čili pipirus, supjaustykite pomidorus kubeliais.

2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir kelias minutes pakepinkite česnaką su čili. Sudėkite pomidorus, supilkite vandenį, actą, kuminą ir arbatinį šaukštelį druskos. Užvirkite, sumažinkite kaitrą ir virkite apie 20 min., kol padažas sutirštės. Nukaiskite, sudėkite kapotą kalendrą ir paragaukite, ar netrūksta druskos, pipirų ar daugiau kalendros.

3. Padažą laikykite šiltai arba atvėsinkite – jį galima valgyti ir šiltą, ir šaltą. Nepamirškite paragauti padažo prieš patiekdami, jei vartosite jį atvėsintą.

4. O dabar gaminame troškinį kosheri. Svogūnus supjaustykite plonais pusžiedžiais. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir kepkite svogūnus, kol jie gerai apskrus. Paskleiskite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius.

 

5. Nuplaukite lęšius, užpilkite dideliu kiekiu šalto vandens ir užvirkite. Sumažinkite kaitrą ir virkite apie 25 minutes. Nepervirkite, kad lęšiai nepavirstų į košę. Nukoškite.

6. Šaltame vandenyje gerai nuplaukite ryžius. Nukoškite ir gerai nuvarvinkite.

7. Didelėje keptuvėje ar troškintuve ištirpinkite sviestą ir suberkite nevirtus makaronus. Maišydami kepkite, kol vermišeliai įgaus auksinę spalvą. Sudėkite nuplautus ryžius ir gerai išmaišykite, kad visos kruopos pasidengtų sviestu.

8. Supilkite sultinį ar vandenį, suberkite muskato riešutą, cinamoną, 1 1/2 arbatinio šaukštelio druskos ir gerą žiupsnį šviežiai maltų juodųjų pipirų. Užvirkite, sumažinkite kaitrą, uždenkite ir virkite 12 minučių.

9. Nukaiskite, nuimkite dangtį, uždenkite keptuvę švariu medvilniniu rankšluosčiu ir vėl uždėkite dangtį. Palikite 5 minutėms.

 

10. Šakute supurenkite ryžius, sudėkite lęšius ir didžiąją dalį keptų svogūnų – šiek tiek pasilikite pateikimui. Paragaukite, ar netrūksta prieskonių.

11. Sudėkite ryžius į serviravimo indą ir apibarstykite likusiais kepintais svogūnais. Patiekite karštus su šaltu arba šiltu pomidorų padažu.

Pastabos:

Supaprastinimai: visas reikalas užima nemažai laiko ir šis troškinys tikrai to vertas. Bet kartais, pavyzdžiui, per atostogas ar kelionėse, galima šiek tiek pasukčiauti. Naudokite konservuotus lęšius, smulkintus konservuotus pomidorus padažui ir keptus svogūnus iš IKEA.

Nė dienos be mėsos? Tai puikus vegetariškas patiekalas, bet mažesnėmis porcijomis jis gali atlikti ir garnyro vaidmenį. Pomidorų padažą galite keisti agurkų ir pomidorų salotomis.

Makaronai: jei netyčia pamiršote jų parsinešti, galima patiekalą gaminti ir be jų, nors jie patiekalą pakylėja į kitą lygį. Vermišelius galima keisti orzo (ryžių formos makaronai), raidelėmis arba kitais smulkiais makaronais. Galima sulaužyti/sukarpyti spagečius.

Be glitimo/pieno: nedėkite makaronų o sviestą keiskite alyvuogių arba kokoso aliejumi.

 

Suskleisti
Receptas: Kokosinis ryžių troškinys su lašiša
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 9
Receptas
Ingredientai
Kokosų pienas: 450.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 arbat. š. (0,5 čili miltelių)
Imbieras: 1.00 arbat. š. (0,5)
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (džiovinto)
Krapai: 1.00 vnt. (pundelio šviežių)
Bazilikai: 1.00 vnt. (keli lapeliai - šviežių)
Ryžiai: 1.00 st. (arba 236 ml)
Daržovių sultinys: 1.00 puodelis (0,5)
Krakmolas: 1.00 arbat. š.
Lašiša: 2.00 vnt. (2 gabalėliai filė)
Parmezano sūris: 1.00 sauja (tarkuoto)
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 žiupsnelis (papuošimui)
Kaip gaminti
  1. Šlakelį kokosų pieno sumaišykite su krakmolu ir atidėkite.
  2. Likusį kokoso pieną pilkite į puodą, suberkite pipirus, druską, raudonėlį, maltą aitriąją papriką ir imbierą.
  3. Ryžius užpilkite verdančiu sultiniu, tada supilkite į kokosų masę ir leiskite jai užvirti.
  4. Užvirus įmaišykite likusį kokoso pieną, suberkite žalumynus ir įdėkite nesmulkintus lašišos gabalėlius.
  5. Kaitrą sumažinkite, kad viskas vos burbuliuotų ir troškinkite apie pusvalandį.
  6. Patiekite apibarstę sūriu ir žalumynais.

Receptas iš: g-blogas.lt

Suskleisti
Receptas: Omletas su ryžiais
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.3 / 56
Receptas
Ingredientai
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Kumpis: 100.00 g (mėgstamo)
Aliejus: 10.00 ml (šlakelis)
Ryžiai: 180.00 g (virtų arba apie 65 g - nevirtų)
Sūris: 100.00 g (fermentinio)
Kiaušiniai: 5.00 vnt.
Krapai: 1.00 sauja (ryšelis - šviežių)
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (0,5 - maltų)
Sviestas: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Svogūną smulkiai supjaustykite, česnakus sukapokite, kumpį supjaustykite nedideliais kubeliais.
  2. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus, suberkite svogūnus, česnakus ir kumpį. Pakepinkite, kol svogūnai suminkštės.
  3. Perdėkite pakepintą mišinį iš keptuvės į dubenį. Įmaišykite ryžius ir tarkuotą fermentinį sūrį.
  4. Kiaušinius suplakite su kapotais krapais, druska ir pipirais.
  5. Plaktus kiaušinius supilkite į ryžius ir daržoves.
  6. Keptuvėje ištirpinkite sviestą. Supilkite paruoštą masę ir kepkite ant mažos ugnies, uždengę keptuvę dangčiu, kol viena omleto pusė gražiai apkeps ir apskrus, o viršus šiek tiek sutirštės.
  7. Atsargiai apverskite omletą ir apkepkite iš kitos pusės. Arba dėkite keptuvę į iki 180 ºC temperatūros įkaitintą orkaitę ir baikite omletą kepti joje, kol paviršius gražiai apskrus.
  8. Patiekite omletą iš karto su norimais priedais.
Suskleisti
Receptas: Kepti ryžiai su tunu
4 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.2 / 14
Receptas
Ingredientai
Ryžiai: 350.00 g (ilgagrūdžiai)
Šoninė: griežinėliai 8.00 vnt.
Tunas: 200.00 g (konservuotas savo sultyse)
Sojų padažas: 3.00 valg. š.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Užkaiskite vandenį, pasūdykite ir išvirkite ryžius, kaip nurodyta ant pakuotės. Kol kruopos verda, šoninę  apkepkite įkaitintoje keptuvėje, kol taps traški (apie 2–3 minutes). Išgriebkite iš keptuvės ir sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius. Susmulkinkite.

2. Nusunkite tuną ir šiek tiek pasmulkinkite šakute. Šiltu vandeniu perliekite žirnelius, kad atšiltų.

3. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite ryžius ir kepkite 1 minutę. Suberkite žirnelius, sudėkite tuną, išmaišykite, padidinkite ugnį ir kepkite dar 3 minutes. Supilkite sojų padažą, suberkite traškius šoninės gabaliukus, išmaišykite ir kepkite dar apie minutę.

 

Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Receptas: Vegetarinis ryžių troškinys
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
3.6 / 56
Receptas
Ingredientai
Ryžiai: 200.00 g
Svogūnai: 200.00 g
Česnakai: 3.00 skiltelės
Salierai: 200.00 g (šakniagumbių)
Žirniai: 100.00 g (šviežių arba šaldytų)
Alyvuogės: 100.00 g (juodųjų, be kauliukų)
Tirpus sultinys 125.00 ml
Aliejus: 2.00 valg. š.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Paprikos: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Išvirkite birią ryžių košę. Smulkiai supjaustykite svogūnus, česnakus sugrūskite. Salierus supjaustykite šiaudeliais.

2. Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų, jame ištirpinkite sviestą ir pakepinkite svogūnus bei česnakus. Sudėkite visas kitas daržoves, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir maišant kepinkite maždaug 3 min.

3. Tada supilkite sultinį, uždenkite ir troškinkite dar 10 min. Sudėkite ryžius ir troškinkite, kol ryžiai sugers visą skystį. Papuoškite pjaustytais svogūnų laiškais.

Suskleisti
Receptas: Rizotas su krevetėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
4.0 / 9
Receptas
Ingredientai
Rizoto ryžiai 200.00 g
Krevetės: 400.00 g (šviežių)
Daržovių sultinys: 5.00 st. (natūralaus)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Salierai: 1.00 vnt. (lapkotis)
Česnakai: 4.00 skiltelės
Baltas martinis 1.00 st.
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (šviežiai maltų pagal skonį)
Petražolės: 1.00 arbat. š. (kapotų pagal skonį)
Sviestas: 70.00 g
Sūris: 100.00 g (gabalėlis kieto brandinto)
Gražgarstės: 100.00 g (saujelė)
Kaip gaminti

1. Česnakus, svogūną ir salierą sumulkinkite ir pakepinkite karštame svieste.

2. Kai jie suminkštės, įpilkite ir apskrudinkite stiklinę ryžių, jiems sugėrus skystį – stiklinę martinio. Tada po truputį vis pilkite daržovių sultinį, kol ryžiai visiškai išbrinks.

3. Galiausiai sumeskite nuplautas ir nusausintas krevetes, sudėkite sviestą, suberkite šviežiai tarkuotą sūrį, viską gerai išmaišykite, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais, uždenkite ir kelias minutes palaikykite. Tiekite apibarsčiusi žolelėmis, su gražgarstėmis.

Suskleisti
Receptas: Paelija su jūros gėrybėmis
3 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.5 / 45
Receptas
Ingredientai
Ryžiai: 300.00 g
Vištiena: 100.00 g (filė)
Česnakai: 4.00 skiltelės
Svogūnai: 2.00 vnt.
Pomidorai: 2.00 vnt.
Rozmarinai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Šafranas: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Vištienos sultinys: 500.00 ml
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (kelios skiltelės)
Maišelis šaldytų jūrų gėrybių 1.00 vnt.
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Jūrų gėrybes atšildykite ir apie 2 min. pavirkite vištienos sultinyje, tada sultinį perkoškite į atskirą indą, o jūrų gėrybes nuvarvinkite.

2. Svogūnus ir česnakus nulupkite, susmulkinkite, pakepinkite aliejuje didelėje gilioje plokščiadugnėje keptuvėje dviem rankenomis. Tokioje ruošiamą paeliją galėsite lengvai pakratyti, nes jos maišyti nepatartina.

3. Kai svogūnai pasidarys permatomi, sumeskite smulkintą vištienos filė.

4. Pomidorų galus įpjaukite, juos nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite odelę, minkštimą susmulkinkite ir sumeskite į keptuvę su svogūnais ir vištiena. Viską kiek pakaitinkite, tada suberkite žirnelius, pagardinkite šafranu, keletą kartų krestelėkite ir dar 3 min. pakepkite.

5. Daržoves išgriebkite, sudėkite į atskirą indą, o į nuo daržovių likusį skystį suberkite ryžius, juos kepkite, kol pasidarys permatomi, tada supilkite nuo jūrų gėrybių likusį sultinį, keptuvę uždenkite ir kaitinkite ant silpnos ugnies apie 35 min.

6. Į išvirtus ryžius įmaišykite vištieną su daržovėmis, jūrų gėrybes, berkite visas prieskonines žoleles, paeliją pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, vėl pakratykite, tada dar apie 8 min. pakaitinkite, kol išgaruos visas skystis.

7. Tiekite apšlakstytą citrinų sultimis.

 

Suskleisti
Receptas: Vaisinis ryžių plovas
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.5 / 25
Receptas
Ingredientai
Ryžiai: 400.00 g
Grietinėlė: 100.00 ml (liesesnė)
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Migdolų drožlės 20.00 g
Razinos: 20.00 g
Persikai: 20.00 g (džiovinti)
Medus: 1.00 valg. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Karštame svieste pakepinkite ryžius. Kai jie dailiai apskrus, supilkite grietinėlę, viską gerai išmaišykite ir virkite apie 20 minučių. Jei bus per mažai skysčio, įpilkite dar grietinėlės arba vandens.

2. Kitoje keptuvėje be jokių riebalų pakepkite truputį cukraus, migdolų drožlių, suberkite saują vandenyje mirkytų razinų, keletą smulkintų džiovintų slyvų, persikų.

3. Viską pakaitinkite, tada įmaišykite keptus ryžius ir pagal skonį pagardinkite medumi.

Suskleisti
Receptas: Lašišos ir ryžių pyragas
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.8 / 5
Receptas
Ingredientai
Lašiša: 700.00 g (filė su oda)
Morkos: 130.00 g
Svogūnai: 110.00 g
Ryžiai: 80.00 g (auksinių plikytų)
Pomidorai: 70.00 g (vyšninių)
Krapai: 10.00 g
Avokadai: 0.50 vnt.
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Išverdame ryžius. Nulupę odą, sumalame lašišą.

2. Nulupame svogūnus ir morkas. Svogūną susmulkiname, morką sutarkuojame.

3. Pirmiausia pakepiname svogūną, tuomet dedame morkas ir dar pakepiname kelias minutes.

4. Dubenyje sumaišome maltą lašišą, virtus ryžius, morkas, svogūnus, susmulkintus krapus, druską, pipirus.

5. Kepimo indą išklojame kepimo popieriumi ir sudedame gautą masę.

6. Kepame iki 180°C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje 45 min.

7. Ant iškepusio pyrago dedame avokadus, pomidorus.

Suskleisti
Receptas: Skanus ir šiltas, ir šaltas ryžių ir obuolių apkepas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 40
Receptas
Ingredientai
Ryžiai: 1.00 st.
Pienas: 1.30 st.
Vanduo: 1.00 st.
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Sviestas: 80.00 g
Cukrus: 3.00 valg. š.
Obuoliai: 6.00 vnt.
Razinos: 1.00 sauja
Cinamonas: 0.50 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Į puodą supilkite stiklinę pieno ir stiklinę vandens, įberkite žiupsnį druskos, užvirkite ir suberkite ryžius. Virkite ant mažos ugnies apie 15 min. – turite gauti tirštą, tačiau dar birią ryžių košę.

2. Obuolius nulupkite ir supjaustykite plonomis skiltelėmis.

3. Kiaušinius išplakite su likusiu pienu.

4. Keturkampį ar apvalų stiklinį ar keramikinį kepimo indą ištepkite sviestu. Sudėkite pusę ryžių košės ir ją išlyginkite. Klokite obuolių skilteles, pabarstykite jas cukrumi ir cinamonu, o tada dėkite kitą pusę košės, išlyginkite.

5. Ryžių-obuolių sluoksniuotinį apipilkite kiaušinių-pieno plakiniu, ant viršaus padėliokite sviesto kubelių ir dėkite kepti.

6. Kepkite apie 30 min., kol viršus bus gražiai auksinis, krašteliai apskrudę. Galite valgyti iškart, galite, kai pravės. Jei kepate vakarienei, likučiai puikiai tiks pusryčiams, tik laikykite apkepą šaldytuve.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Norėdamas tęsti – užsiregistruok

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką