Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skirtingi, bet vienodai gardūs pyragai: bulvių su jautiena ir trupininis vyšnių

Lapkričio 6-ąją Lietuvoje jau kelerius metus švenčiama „Pyragų diena“. Šią dieną visi raginami iškepti pyragą ir jo gabalėlius už sutartą kainą parduoti bendradarbiams, kolegoms ar bendramoksliams, o surinktas lėšas paaukoti. TV laidos „Gardu Gardu“ vedėjai Gian Luca Demarco ir Ali Gadžijevas šiai iniciatyvai paruošė gardžių idėjų. Gian Luca siūlo iškepti sotų bulvių pyragą su jautiena, o Ali pasiūlymas – rudeniškas trupininis vyšnių pyragas.
Kepinių duetas „Pyragų dienai“
Kepinių duetas „Pyragų dienai“ / TV3 nuotr.

Bulvių pyragas su jautiena

Ingredientai:

  • 600 g bulvių;
  • 2-3 rutuliukai mocarelos sūrio;
  • 50 g parmezano sūrio;
  • 400 g smulkintos jautienos;
  • 1 svogūnas;
  • 300 ml grietinėlės;
  • 3 dideli kiaušiniai;
  • balzaminio acto;
  • prieskonių mišinio bulvėms;
  • druskos;
  • pipirų.

Gaminimas:

1. Bulves nuskusti, nuplauti ir sutarkuoti stambia („burokine“) tarka. Tuomet gerai nusausinti ir dėti į kepimo indą (geriausia apvalų), kuriame masę paskleisti tolygiai ant dugno ir krašų (turi atrodyti, kaip tartaletė). Kepti iki 180°C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje grilio režimu apie 10-15 min., kol lengvai paruduos.

2. Svogūną supjaustyti pusžiedžiais ir apkepti su alyvuogių aliejumi įkaitintoje keptuvėje. Tuomet sudėti smulkintą jautieną ir kepti, kol šiek tiek apskrus. Pagardinti druska, pipirais ir šlakeliu balzaminio acto.

3. Keptą jautieną sumaišyti su parmezano sūriu, grietinėle, kiaušiniais ir šiek tiek mocarelos sūrio. Gautą įdarą supilti ant apkeptų bulvių, ant viršaus sudėti pjaustytą mocarelos sūrį bei užberti šiek tiek parmezano sūrio.

Kepti iki 180°C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje konvekciniu režimu apie 30 min.

TV3 nuotr. /Bulvių pyragas su jautiena
TV3 nuotr. /Bulvių pyragas su jautiena

Trupininis vyšnių pyragas

Ingredientai:

trapiai tešlai:

  • 260 g sviesto;
  • 260 g cukraus;
  • 600 g miltų;
  • 2 kiaušiniai.

įdarui:

  • 95 g sviesto;
  • 160 g cukraus;
  • 50 g rudojo cukraus;
  • 2 kiaušiniai;
  • 250 g miltų;
  • 0,5 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
  • 95 g grietinės;
  • 160 g pieno.

taip pat reikės:

  • 400 g vyšnių be kauliukų;
  • 2 valg. šaukšt. cukraus;
  • 1 valg. šaukšt. krakmolo.

Gaminimas:

1. Pyragą pradedame gaminti nuo tešlos. Sviestą, cukrų ir miltus maišyti iki trupinių masės. Tuomet įmušti kiaušinius ir dar lengvai permaišyti. Masė neturi gautis vientisa, o likti atskiri gabaliukai.

2. Tešlą perskirti pusiau ir įvyniojus į maistinę plėvelę palikti šaldytuve atvėsti ir sutvirtėti. Viena tešlos dalis bus skirta papuošimui, taigi tešlos stengtis nespausti, kad išliktų trupiniai. O kitą tešlos dalį šiek tiek paminkyti rankomis, kad būtų vientisa, ji bus skirta pyrago pagrindui.

3. Sviestą plakti kartu su cukrumi ir ruduoju cukrumi bei druska, kol gausis puri masė. Plakant, po vieną įmušti kiaušinius. Plakti, kol masė taps vientisa ir puri. Tuomet įmaišyti miltus su kepimo milteliais ir pieną su grietine. Viską maišyti iki vientisos masės.

4. Tešlą, skirtą pagrindui, iškočioti iki 0,5 cm storio ir iškloti kepimo formos pagrindą bei šonus.

5. Įdarą reikia sluoksniuoti. Supilti dalį įdaro ir ant viršaus sudėti pusę vyšnių, sumaišytų su cukrumi ir krakmolu. Vėl užpilti įdaro, užberti likusią dalį vyšnių ir ant viršaus visą likusį įdarą. Ant viršaus gausiai užberti trupinių.

6. Kepti iki 175°C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 1,5 val.

TV3 nuotr. /Trupininis vyšnių pyragas
TV3 nuotr. /Trupininis vyšnių pyragas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius