Dabar populiaru
Publikuota: 2018 lapkričio 7d. 13:00

Skirtingų, bet skanių pyragų dvejetas: klasikinis obuolių ir veganiškas mėlynių

Obuolių pyragas
Strelkabelka nuotr. / Obuolių pyragas

Antradienį, lapkričio 6-ąją Lietuvoje paminėta Pyragų diena, kuri tampa proga kepti pyragus, dalintis jais su draugais, kolegomis ar nudžiuginti namiškius. Tačiau iš tiesų pyragus galima kepti nors ir kasdien – jei tik yra, kas juos valgo ir giria!

Kaip pranešime žiniasklaidai teigia prekybos tinklo IKI kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič, daugiausiai komplimentų paprastai sulaukia natūralūs, mamos kepinius primenantys pyragai. Tačiau, žinoma, kai ingredientų pasirinkimas toks didelis, verta ne tik įsikibti klasikos, bet ir išbandyti naujoves.

Klasikinis obuolių pyragas

Obuolių pyragas visuomet primena namų jaukumą. Tiesa, ne visada pakilę nuo mamos stalo jaučiamės lengvai, todėl mažai kalorijų turintis obuolių pyragas bus puiki alternatyva pasiilgusiems tradicinių, naminių gardumynų.

Ingredientai:

  • 700 g obuolių;
  • 110 g miltų;
  • 2 kiaušiniai;
  • 90 g rudojo cukraus;
  • 1 tarkuotas citrinos griežinėlis;
  • 75 ml neriebaus pieno;
  • 3 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • šiek tiek druskos.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir paruoškite kepimo indą – ištepkite jį riebalais, pabarstykite šiek tiek miltų ir tuomet padėkite į šalį.

2. Nulupkite obuolius ir supjaustykite juos skiltelėmis.

3. Į atskirą indą įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų, citrinos griežinėlio drožles bei druską ir viską plakite iki vientisos kreminės masės. Vėliau įmaišykite miltus, kepimo miltelius bei pieną ir viską gerai išmaišykite.

4. Į tešlą sudėkite du trečdalius obuolių ir išmaišykite mediniu šaukštu arba mentele.

5. Galiausiai, sudėkite tešlą į kepimui skirtą indą, o likusias obuolių skilteles išdėliokite ant masės viršaus.

6. Pyragą kepkite 35 minutes.

7. Prieš patiekiant šį gardėsį, galite jį apibarstyti cukraus pudra.

Vida Press nuotr./Obuolių pyragas
Vida Press nuotr./Obuolių pyragas

Veganiškas mėlynių pyragas

Pasak maisto ekspertės, pyragais gali mėgautis net išrankiausi žmonės – tereikia atrasti sau tinkamą receptą. „Pasirinkta ar paskirta mityba neturėtų riboti žmonių maisto pasirinkimo, o atvirkščiai – plėsti akiratį ir paskatinti domėtis kulinarinėmis naujovėmis. Šiandien turime visas galimybes eksperimentuoti virtuvėje ir ieškoti to, kas mums geriausia, todėl ir šis mėlynių pyragas nesudėtingai gali tapti kriaušių, spanguolių ar kitų sodo gėrybių pyragu,“ – įsitikinusi konditerė.

Ingredientai:

pagrindui:

  • 350 g avižinių sausainių;
  • 115 g veganiško sviesto;
  • 1 valg. šaukšt. cukraus.

mėlynių įdarui:

  • 4 puodeliai mėlynių;
  • 1 puodelis cukraus;
  • 3 valg. šaukšt. kukurūzų krakmolo;
  • 1 puodelis vandens;
  • 1 valg. šaukšt. veganiško sviesto;
  • šiek tiek druskos.

Gaminimas:

1. Pradėkite nuo pagrindo – susmulkinkite avižinius sausainius ir juos sumaišykite su sviestu bei cukrumi. Gautu mišiniu išklokite pyragui skirtą indą, pirštais apspauskite pagrindą ir indo šonus. Paruoštą pagrindą įdėkite į šaldytuvą sustingti.

2. Tuomet nedideliame puode išmaišykite cukrų ir kukurūzų krakmolą. Suberkite puodelį mėlynių, druską bei įpilkite vandens ir viską virkite ant silpnos ugnies apie 15 minučių, kol masė taps tiršta. Jei nusprendėte naudoti sviestą, įdėkite jį į puodą ir išmaišykite.

3. Ištraukite pyrago pagrindą iš šaldytuvo ir suberkite ant jo likusias mėlynes, o ant jų supilkite kaitintą pyrago įdarą.

4. Uždenkite pyragą ir valandai palikite atvėsti.

Dariaus Katino nuotr./Mėlynių tortas
Dariaus Katino nuotr./Mėlynių tortas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

Turkmėnijos Stalinas savo šalį pavertė Šiaurės Korėja su pingvinais dykumoje

Aktualu

V.Šapoka priešinsis bet kokiam pinigų mokytojams didinimui

Verslas

2 tūkstančių eurų alga Vilniaus įmonėje – dar ne viskas: pirtis, robotas ir hobiai

Gyvenimas

Pasitikrinkite, ar neturite slaptos alergijos: tarp simptomų ir pilvo pūtimas, ir augantis svoris

24sek

Neskani pergalė: Šaras – apie konfliktą, neatleistinus dalykus ir neraminančias traumas

Aktualu

Apžvalgininkas R.Bogdanas: premjeras nesuvokia, kad jis nėra Venesuelos policijos generolas

Vitaminai sielai. J.Arlauskaitė-Jazzu atvirai apie skaudžiausias pamokas, moteriškumą ir meilę

Aktualu

Savo bloge apie mitingą ir valdžią prabilusiam Varėnos mokytojui E.Nasevičiui – policijos įspėjimas

Sportas

Audringas „Copa Libertadores“ finalas baigėsi „River Plate“ triumfu

Gyvenimas

Naujagimis ant Rūtos krūtinės liovėsi kvėpuoti: moteris niekada nepamirš gydytojos žodžių

Gazas

Kodėl automobilių gamintojai vengia išskirtinių durelių, primenančių lėktuvų gaubtus?

Interviu 24sek

Konflikto epicentre atsidūręs E.Ulanovas: „Tai juk „Rytas“ ir „Žalgiris“

Vardai

Jolitos Vaitkutės namuose sutvisko eglutė... iš 24 kg silkių: vėliau jų neišmetė – skyrė kilniam tikslui

24sek

Aistros Kaune: D.Suttono šou, masinis susistumdymas ir „Žalgirio“ pergalė

Vardai

Aktorė Severija Janušauskaitė Vokietijos GQ apdovanojimuose nuskynė Metų dainos laurus

Aktualu

Vilniuje vyko masinis protestas „Paskutinis skambutis“: reikalavo pagarbos ir atšaukti etatinį apmokėjimą

Vardai

Eglė Malinauskaitė antrąkart išsiskyrė su Pauliumi Aršausku: „Noriu greičiau viską pamiršti“

Aktualu

Nufilmuota: paryčiais Kauno senamiestyje sudegintas „Mercedes-Benz“

Mokslas.IT

Artėja diena, kai mėsa bus pernelyg didelė prabanga – lietuvis jau augina jos pamainą

24sek

Rezultatyvus M.Kuzminsko ir A.Gudaičio tandemas nukalė Milanui pergalę

Naujienos

Aktualu

Panevėžio ir Šiaulių miestų vaikų darželiuose – salmoneliozės protrūkiai

Pasaulis kišenėje

Kur lietuviai bėga nuo rudens vėsos?

Gazas

Renkame „Tautos automobilį 2019“: „Audi Q8“

Kultūra

Viceministras: kitąmet kultūros darbuotojų algos turėtų didėti daugiausia 120 eurų

Gazas

Naujieji troleibusai jau atvyksta į Vilnių – pamatykite pirmojo kelionę

Pasaulis kišenėje

Dar nepažinti Balkanai: šalys, į kurias norisi nerti stačia galva

Gyvenimas

Plaukų priežiūra rudenį: ką daryti, kad jie nesausėtų, neskilinėtų ir neslinktų

Verslas

Įstiklinto fasado istorija: architektai konstatavo – pastato vertingosios savybės pažeistos

Aktualu

Asta Repšienė: Planuojate skirtis? Laukia naujovės

Aktualu

Nufilmuota, kaip pareigūnas žiauriai susidoroja su girtu parduotuvės lankytoju

Aktualu

Lenkijoje prieš nepriklausomybės šimtmetį iškilo paminklas velioniui prezidentui

Aktualu

Latvijos prezidentas vyriausybę formuoti pavedė Janiui Bordanui

Kultūra

Gražiausios lietuviškos knygos leidėja S.Pūkienė: „Kiekviena knyga turi savo komandą“

Mokslas.IT

Lietuvos karinė pramonė turi ką parodyti: pigiau, šilčiau, patogiau ir saugiau nei bet kur pasaulyje

Verslas

Didžiausi gastronomijos ir svetingumo sektorių įvykiai Lietuvoje – jau šią savaitę

Gyvenimas

E.Laurinaitis: kodėl XXI amžiuje skeptiškai vertiname skiepus ir tikime mitais?

Aktualu

Nufilmuota kraupi šuns žūtis pėsčiųjų perėjoje: vairuotojas nė nesustojo – jo ieško policija

Aktualu

Reido Kaune rekordas: „Toyota Prius“ lėkė 55 km/val. greičiau, nei galima

Gyvi regionai

Audrius Bružas išmėgino jėgas Prienų futbolo klube

Aktualu

Vyriausybė pritarė sprendimui parką Alytuje pavadinti A.Matučio vardu

Vardai

Ypatingos

07:15
07:03

Gera keliauti kartu

Kviečiame anties

Šiemet buvau geras

Maistas

Sveikata

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką