Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Skonio bomba – umami! Netikėtas gardžių kreminių makaronų receptas

1908 metais japonų chemikas Kikunae Ikeda atrado, kad aminorūgštis, vadinama gliutamatu aptinkama džiovintuose rudadumbliuose, arba „kombu“, yra atsakinga už tą nuostabiai pikantišką jo žmonos ruošiamo dashi skonį. Dashi – tai iš anksto paruoštas aromatingas skystis, kuris yra daugelio japoniškų patiekalų, įskaitant miso sriubą, shabu-shabu ir okonomiyaki, pagrindas.
Makaronai su šparagais
Makaronai su šparagais / „The New York Times“/Linda Xiao nuotr.

Kadangi tas unikalus skonis nebuvo nei sūrus, nei saldus, nei rūgštus ar kartus, K.Ikeda jį pavadino „umami“ – apytikslis vertimas būtų „skanumo esmė“, nors tobulo atitikmens šiam žodžiui mūsų kalboje nėra.

Šiandien, kai kalbame apie namuose gaminamo maisto umami, dažnai pagalvojame apie ryškų, liežuvį sutraukiantį skonį, tarkime, pomidorų padažo, persmelkto ančiuvių aromatu ar gerokai karamelizuotų svogūnų.

Į galvą šauna ir mintis apie mėsą, ir ne be reikalo: umami yra toks specifinis skonis, kurį mūsų liežuviai pajunta, kai liečiasi su maisto produktais, kuriuose gausu gliutamatų, pavyzdžiui, ant grotelių keptu kepsniu.

Jo yra ir patiekaluose kuriems gaminti naudojami miso, grybų arba žuvies padažai, kur jis sprogsta visu savo galingumu, primenančiu mums, kaip gera yra valgyti.

Tačiau pravartu žinoti viena: umami ne visada sprogsta kaip bomba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius