Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skubančiame pasaulyje lėtas maistas – būdas išsaugoti jame esančias maistingas medžiagas

Per pastarąjį dešimtmetį Lietuvoje vis daugiau dėmesio skiriama sveiko gyvenimo būdo skatinimui ir puoselėjimui. Žmonės daug palankiau žiūri į mankštą, įvairias sporto šakas, prekybos centruose ieško ekologiškų ar sveikų produktų, į savo racioną įtraukia vis daugiau naudingų vaisių bei daržovių.
Vakaro akimirka
Vakaro akimirka / Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr.

Meniu – vien daržovės, vaisiai ir uogos

Daugelis mūsų tautiečių aktyviai domisi sveikos mitybos paslaptimis ir stengiasi kuo sveikiau maitintis, atsisakyti kenksmingų maisto produktų ir juos pakeisti šviežiais vaisias bei daržovėmis.

Profesionalūs virtuvės šefai džiaugiasi, kad Vakaruose jau kurį laiką vyraujančios maisto mados neužgaišta užsukti ir į Lietuvą. Daugelis mūsų tautiečių aktyviai domisi sveikos mitybos paslaptimis ir stengiasi kuo sveikiau maitintis, atsisakyti kenksmingų maisto produktų ir juos pakeisti šviežiais vaisias bei daržovėmis.

Restoranus ir kulinarijos mokyklas valdančios bendrovės „Čiop Čiop“ vadovas Ronaldas Nagrockis neslepia, kad susidomėjimą sveiku maistu pastebėjo jau prieš kelerius metus. „Mūsų komandoje dirbantys profesionalūs šefai stengiasi daug keliauti, susipažinti su populiarėjančiomis maisto tendencijomis ir tuomet pritaikyti jas čia, Lietuvoje. Šiuo metu itin akcentuojama daržovių bei vaisių nauda, stengiamasi išsaugoti kuo daugiau juose esančių maistinių medžiagų.

Organizuojame kulinarines sesijas, skirtas vien daržovėms. Iš visos Europos pas mus atkeliauja tiek visokiausių skirtingų skonių daržovių, kad iš jų pagamintų patiekalų nesunku sudaryti pilną valgiaraštį – pradedant užkandžiais ir baigiant desertu.

Tokių kulinarinių užsiėmimų dalyviai dažnai prisipažįsta, jog niekada net nebuvo pagalvoję, kiek daug galima visko pagaminti, tarkim, vien iš  paprastos morkos“, – sako Ronaldas.

Kaip maiste išsaugoti daugiau vitaminų

Tačiau pradėjus gaminti daržovių patiekalus, norisi, kad jie būtų ne vien skanūs, bet ir maistingi. Svarbu, kad gaminant išliktų vitaminai bei maistingosios medžiagos.

Ilgai ruošiant maistą žemoje temperatūroje, jame išlieka daugiausia naudingų savybių. Nereikia bijoti valgyti ir žalių daržovių.

„Kelerius metus Lietuvoje, o pasaulyje dar seniau propaguojamas lėto maisto (angl. slow food) judėjimas.  Būtent ilgai ruošiant maistą žemoje temperatūroje, jame išlieka daugiausia naudingų savybių. Nereikia bijoti valgyti ir žalių daržovių. Kažkodėl visiems dažnai atrodo, kad cukiniją būtina termiškai apdoroti, tačiau paragaukite šviežių žalių cukinijų – nustebsite.

Daržoves galima kelioms sekundėms dėti į verdantį vandenį – tuomet jos suminkštės. Tik nereikia pervirti, ypač morkų, bulvių, kaip dažnai esame pripratę“, – teigia R. Nagrockis.

Kalbos liks vien kalbomis, jei patys nepabandysite. Paprašėme Ronaldo pasidalinti nesudėtingu receptu, kaip greitai pasigaminti maistingą, sveiką ir itin skanų daržovių patiekalą savo namuose.

Burokėlių salotos su juodaisiais serbentais

  1. Burokėlius nuplauname, nulupame ir supjaustytus sudedame į foliją kartu su čiobreliais, šlakeliu balzaminio acto, druska ir pipirais.
  2. Kepame orkaitėje apie 30 min 180 °C temperatūroje.  
  3. Baigus kepti, ant viršaus patarkuojame šiek tiek apelsino žievelės ir dedame į lėkštę.
  4. Ant burokėlių sudedame su apelsinų sultimis sumaišytą liesą rikotos sūrį bei pabarstome juodaisiais serbentais.

Prie šio patiekalo ypač tiks sultenės, o salotas papuošti galite žibučių žiedais.

Daugiau daržovių – sveikiau

Virtuvės šefai rekomenduoja į savo racioną įtraukti daugiau sveikų vaisių bei daržovių. Tą pat skatina ir pasaulyje jau ne vieną dešimtmetį vykstanti kampanija „Penki per dieną“, kuri šiemet buvo pradėta ir Lietuvoje.

„Penki per dieną“ skatina lietuvius gyventi sveikai ir per dieną suvalgyti bent penkis Europos Sąjungoj užaugintus vaisius ar daržoves.

„Penki per dieną“ skatina lietuvius gyventi sveikai ir per dieną suvalgyti bent penkis Europos Sąjungoje užaugintus vaisius ar daržoves. Būtent tiek rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija.

Kampanija „Penki per dieną“ yra pagrindinė programos „Europos Sąjungos kilmės vaisių ir daržovių žinomumo didinimas Lietuvoje“ priemonė.

ES finansuojama priemonė
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius