Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sluoksniuotasis kaukazietiškas gardėsis ačma: Danutė aptiko šio pyrago versiją tinginiams

Nors dažnam lietuviui be konkurencijos artimiausi tradiciniai gimtosios šalies patiekalai, tautiečiams smalsu virtuvėje išbandyti ir ką nors naujo. Juolab kad interneto platybėse be vargo galime susirasti netgi egzotiškiausių patiekalų receptūras. Pavyzdžiui, „nusižiūrėti“ kelias idėjas nuo jūros gėrybių patiekalų guru – Viduržemio jūros regiono gyventojų – ar praskaidrinti gyvenimą kaukazietiškais gardėsiais.
Ačma – sluoksniuotasis tradicinis Sakartvelo gardėsis
Ačma – sluoksniuotasis tradicinis Sakartvelo pyragas su įdaru / 123RF.com nuotr.

Vienas tokių – nemenką gerbėjų Lietuvoje ratą turintis Sakartvelo gardėsis ačma. Sluoksniuotos tešlos ir sūrio pyragas, kilęs iš autonominio Adžarijos regiono, laikomas vietovės išskirtinumu. Šiam kepiniui neabejinga ir 15min skaitytoja Danutė.

„Apskritai esu sūrių maniakė. Kvepia „diagnoze“: kartą atvėrusi šaldytuvą jame suskaičiavau 12 skirtingų rūšių sūrius. O ir patiekalus labiausiai mėgstu su sūriu. Ne išimtis – sluoksniuotas kaukazietiškas pyragas“, – pasakoja Danutė.

Kartvelietiškasis sūrio pyragas, anot Danutės, reikalauja daug pastangų ir laiko, kurio dažnai tiesiog pritrūksta. Vis tik apsukri moteris atrado išeitį, kaip gardųjį kepinį su sūriu paruošti greičiau ir paprasčiau.

„Šio pyrago tešlos minkymas – gryna terlionė. Kadangi paroje vis maža vienos kitos valandos, be to, nesu talentinga patiekalų kūrėja, prisitaikiusi tapau nebloga „plagiatore“. Dėl to labai džiaugiausi aptikusi ačmos recepto versiją tinginiams“, – teigia Danutė, savo atradimu šiandien besidalijanti su 15min auditorija.

Skaitytojos Danutės nuotr./Sakartvelo sūrio pyragas
Skaitytojos Danutės nuotr./Sakartvelo sūrio pyragas

Ačmai reikės:

  • poros pokelių lavašo (jeigu didelis, užteks ir vieno; taip pat naudoti galima turkišką „Yufka“ arba „Filo“ tešlą, bet bus papildomai reikalingas tirpintas sviestas)
  • 200 g gerai besilydančio sūrio (Danutė jį neretai keičia identišku kiekiu varškės su 50 g turkiško sūrymo sūrio)
  • pundelio mėgstamos žalumos (puikiausiai tinka krapai)
  • kefyrą (tinka nedidelis indelis natūralaus arba graikiško jogurto)
  • 1 didelio ar 2 mažesnių kiaušinių
  • šlakelio aliejaus kepimo formai sutepti

Įdaro ir užpilo paruošimas:

Sūrį tarkuojame ir maišome su smulkinta žaluma. Jeigu naudojame varškę, tiesiog sumaigome ją su sūriminiu sūriu ir gerai išmaišome su žaluma. Įdaras paruoštas.

Jogurtą (kefyrą) sumaišome su kiaušiniais ir lengvai paplakame. Užpilas paruoštas.

Kepinio formavimas:

Kepimo formą ištepame aliejumi (formą padengti galima ir lydytu sviestu – pasak Danutės, taip netgi skaniau). Išpjauname lavašo gabalą tokio dydžio ir formos, kad šis padengtų kepimo formą, o likusi lavašo dalis nusvirtų per formos kraštus.

Dedame norimą kiekį įdaro, patepame užpilu, likusio lavašo dalį paplėšom, kaip norisi, ir uždengiam įdaru. Taip sluoksniuojame, kol įdaras pasibaigia. Užpilo dar turėtų likti.

Tuomet „užmetame“ kabančius lavašo kraštus ir supilame likusį užpilą.

Ruošinį pašauname į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę 25–30 min., arba „lietuviškai“ – tol, kol iškeps.

Skanaus!

Tarp kitko, panašiu principu kaip ačma, Danutės teigimu, gaminami Islamo bei Balkanų virtuvėse plačiai paplitę burekai. Tik šie kepiniai kitaip vyniojami į lavašą (tešlą).

Skaitytojos Danutės nuotr./Burekas
Skaitytojos Danutės nuotr./Burekas

Danutės receptas dalyvauja 15min ir „Norfa“ organizuojamame konkurse, kurio pagrindinis prizas – trys gardžių „Rivona“ pieninės gaminamų sūrių rinkiniai.

Konkurse sudalyvauti galite ir jūs. Kepkite, gaminkite, aprašykite savo patiekalus ir būtinai nufotografuokite! Receptus siųskite el. paštu konkursai@15min.lt iki lapkričio 15 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius