Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Smėlinis pyragas iš Harper Lee romano „Nežudyk strazdo giesmininko“

Vaikystė – ypatingas laikas, kai pasaulį matome tokį, koks jis yra iš tikrųjų. Ir tik paskui, suaugusiųjų išmokyti „gero elgesio“, pradedame jį regėti tokį, koks turėtų būti. „Ką reiškia išprievartauti?“ – paklausė tėvo aštuonmetė Džina Luiza, amerikiečių rašytojos Harper Lee romano Nežudyk strazdo giesmininko pasakotoja. Kai tėvas jai paprastais žodžiai paaiškinęs, ji nustebusi – tai kodėl tarnaitė Kelpurnija užčiaupusi jai burną, kai to pasiteiravusi... Štai kaip.
Smėlinis pyragas
Smėlinis pyragas / Giedrės Barauskienės nuotr.

Tačiau romanas – ne tik apie nesugadintą vaiko pasaulį. Jis dar ir apie tai, kad kilnumas, sąžiningumas ir tolerancija – ne tik teorinės sąvokos. Gyventi jomis vadovaujantis reiškia būti darnoje su pačiu savimi, nes „vienintelis dalykas, kuris nepriklauso nuo daugumos, yra žmogaus sąžinė“.

Mis Modė Atkinson, Džinos Luizos kaimynė, kepė skaniausius pyragus visame Meikombe, Alabamos valstijoje. Jos smėlinis pyragas buvo neprilygstamas, tačiau šio recepto jau trisdešimt metų niekam neišduodanti. Kai sykį jo ragavusi, Džina Luiza net apsvaigusi – taip gausiai buvęs „sulaistytas antpilu“.

Šis receptas – iš neseniai išleistos knygos „Prie stalo su rašytoju. Patiekalai, įkvėpti mėgstamų knygų“. Jos autorės Giedrė Barauskienė ir Rasa Derenčienė siūlo pasigaminti patiekalų, kuriais herojai mėgaujasi žinomuose literatūros kūriniuose.

Ingredientai (8 porcijoms):

  • 125 g miltų;
  • 125 g bulvių arba kukurūzų krakmolo;
  • 100 g lazdynų riešutų miltų;
  • 1 šaukštelio kepimo miltelių;
  • žiupsnio druskos;
  • 225 g sviesto;
  • 200 g cukraus;
  • 3 didelių kiaušinių;
  • 1 žaliosios citrinos plonai nutarkuotų žievelių;
  • 8 šaukštų romo.

Gaminimas:

1. Dubenėlyje sumaišykite miltus, krakmolą, maltus riešutus, kepimo miltelius, druską.

2. Dideliame dubenyje iki purumo išplakite kambario temperatūros sviestą su cukrumi. Į išplaktą sviestą po vieną įplakite kiaušinius. Į šią masę įmaišykite miltų ir riešutų mišinį, žaliosios citrinos žieveles, pusę romo.

3. Supilkite tešlą į formą ir kepkite 175 °C temperatūros orkaitėje maždaug 50–60 min. arba kol į kepinį įsmeigtas medinis iešmelis ištraukus bus švarus.

4. Atvėsintą pyragą sulaistykite likusiu romu.

Giedrės Barauskienės nuotr./Smėlinis pyragas
Giedrės Barauskienės nuotr./Smėlinis pyragas

Cituota iš: Harper Lee. Nežudyk strazdo giesmininko. Vilnius: Jotema, 2014. Iš anglų kalbos vertė Silvija Lomsargytė-Pukienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius