Dabar populiaru
Publikuota: 2020 birželio 4d. 09:00

Smidrai gurmaniškai: 7 patiekalai – nuo derinio su žuvimi iki piknikui tinkančio kišo

Makaronai su smidrais
Vida Press nuotr. / Makaronai su smidrais

Smidrus, kurių sezonas kaip reikiant įsibėgėjo, paruošti itin paprasta, o ir gausios kitų ingredientų kompanijos jiems net nereikia. Tačiau jei nusibodo smidrus valgyti apvirtus ar keptus, išbandykite ir nekasdienius patiekalus su jais. Daliai šių valgių prireiks nekasdienių ingredientų, o kitais atvejais apsieisite ir su tuo, ką nesunkiai rasite savo virtuvėje.

Receptai
Receptas: Šalta trinta smidrų ir žiedinių kopūstų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
4.2 / 5
Kaip gaminti

1. Plačiadugniame puode įkaitinkite alyvuogių aliejų, kaitrą sumažinkite iki vidutinės ir suberkite svogūnus. Maišydami pakepinkite 2-3 min., kol ims minkštėti, suberkite česnakus, pakepinkite apie minutę, kol pakvips, tačiau neleiskite pradėti svilti.

2. Suberkite į puodą ir smidrus (kelias viršūnėles pasilikite papuošimui) bei žiedinius kopūstus, įpilkite kelis šaukštus vandens, karštį sumažinkite iki minimalaus ir uždengę patroškinkite apie 7-9 min. Tada supilkite sultinį (ar vandenį), pasūdykite, užvirkite ir palikite toliau virti ant silpnos ugnies apie 15 min., kol daržovės bus visiškai minkštos.

3. Nukelkite puodą nuo kaitros, suberkite žoleles, palaikykite uždengę kelias minutes, o tada sutrinkite elektriniu trintuvu, kol gausite skystą kreminę konsistenciją.

4. Jei dar reikia, pasūdykite, įberkite šviežiai maltų pipirų, įpilkite citrinos sulčių, paragaukite, ar nieko netrūksta.

5. Sriubą galite atvėsinti, galite valgyti ir šiltą. Prieš pat patiekiant į dubenėlius įberkite pasiliktų šviežių žolelių, pistacijų ir plonyčiais griežinėliais supjaustytų smirdų viršūnėlių.

Ingredientai
Smidrai: 24.00 vnt. (nupjautais sumedėjusiais galais ir supjaustyti 2-3 cm gabaliukais)
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Žiediniai kopūstai: 1.00 vnt. (nedidelis, nuplautas ir suskirstytas žiedynais)
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis, nuluptas ir supjautytas kubeliais)
Česnakai: 3.00 skiltelės (nuluptos ir susmulkintos)
Sultinys: 1.00 l (arba vandens)
Petražolės: 1.00 sauja (šviežių, smulkiai sukapotų (šiek tiek pasilikite papuošimui))
Krapai: 1.00 sauja (šviežių, smulkiai sukapotų (šiek tiek pasilikite papuošimui))
Čiobreliai: 1.00 žiupsnelis (šviežių lapelių)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Citrinos sultys: 1.00 valg. š. (gali reikėti ir daugiau)
Pistacijos: 50.00 g (nesūdytų, tik švelniai pakepintų keptuvėje ir stambiai sukapotų; nebūtinai)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Makaronai su smidrais ir ožkos pieno sūriu (arba rikota)
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
5.0 / 2
Kaip gaminti

1. Virkite makaronus dideliame kiekyje pasūdyto vandens. Kai iki makaronų virimo pabaigos (laikas nurodytas ant pakuotės) liks 3 minutės, į tą patį puodą suberkite ir smidrų gabaliukus. Nukoškite viską kartu, pasilikdami gerą samtį virimo vandens.

2. Kol makaronai verda, nemažame dubenyje sumaišykite aliejų, sūrį, citrinos žievelę ir naudojamas žoleles. Vos tik nukoštus makaronus ir šparagus dėkite į šį dubenį, dar užpilkite pasilikto virimo vandens ir labai gerai viską išmaišykite, kad sūris ir kiti priedai gerai pasiskirstytų.

3. Dosniai pasūdykite, užberkite šviežiai maltų juodųjų pipirų, jei norisi, įspauskite šiek tiek citrinos sulčių ir iškart tiekite.

Ingredientai
Makaronai: 500.00 g (labiausiai tinka trumpi, pvz., spiralės formos)
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Smidrai: 300.00 g (nupjautais sumedėjusiais galiukais, apskustų, supjaustytų 2–3 cm ilgio gabaliukais)
Citrinos: 1.00 vnt. (nutarkuota žievelė)
Citrinos sultys: 1.00 valg. š. (šviežių)
Raudonėliai: 1.00 žiupsnelis (nebūtina, arba galite keisti bazilikais)
Ožkų pieno sūris: 100.00 g (minkšto šviežio ožkų pieno sūrio (jei nemėgstate, galite keisti rikota, tačiau ožkos sūris patiekalui suteiks daugiau charakterio))
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Virtinukai su ožkų sūriu ir smidrais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
0.0 / 0
Kaip gaminti

1. Miltus sumaišykite su druska ir suberkite ant lentelės. Viduryje padarykite duobutę,  įmuškite kiaušinius, sudėkite trynį. Plakite kiaušinius šakute nuo kraštų vis pasemdami miltų, kol masė sulips, tada suminkykite rankomis. Palikite pusvalandžiui pastovėti.

2. Natūralaus pluošto siūlais surištus nuplautus smidrus įstatykite į gilų puodą. Įpilkite tiek vandens, kad apsemtų daržovių kotelius. Statykite puodą ant stiprios ugnies, uždenkite ir luktelėkite, kol vanduo užvirs. Ugnį sumažinkite ir virkite daržoves apie 5 minutes. Išgriebkite, palikite atvėsti, paskui susmulkinkite (porą kotelių supjaustykite stambiais gabalais).

3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Sudėkite smulkintus česnakus ir kelias minutes pakepinkite. Kai pravės, sudėkite smulkintą ožkų sūrį, smulkintus smidrus, kiaušinio baltymą, suberkite čiobrelius, pagal skonį įberkite druskos ir gerai išmaišykite.

4. Iš tešlos iškočiokite du plonus vienodo dydžio lakštus. Ant vieno, palikdami kelių centimetrų tarpus, po šaukštelį išdėliokite įdarą. Uždenkite kitu tešlos lakštu. Aplink įdaro kauburėlius tešlą sulipinkite pirštais, tada išpjaustykite kvadratėlius. Kiekvieno kraštelius papildomai susukite pirštais.

5. Dėkite virtinius į pasūdytą verdantį vandenį ir virkite 5–7 minutes. Tiekite su grietine, apibarstytus likusiais smulkintais smidrais.

 

Ingredientai
Miltai: 2.00 st. (tešlai)
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (2 kiaušiniai, 1 trynys bei baltymas)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Ožkų pieno sūris: 150.00 g (įdarui)
Smidrai: 6.00 vnt. (t. y. smidrai)
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Krevetės su smidrais ir apelsinais
2 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.5 / 11
Kaip gaminti

1. Įkaitintoje keptuvėje ištirpinkite sviestą. Sudėkite smulkintus česnakus, imbierą, aitriąją papriką ir lengvai apkepkite.

2. Supilkite vyną ir sultinį, pakaitinkite. Sudėkite virtas krevetes, smidrus, nuluptas apelsino skilteles, pagardinkite druska.

3. Virkite apie 3 minutes. Galiausiai įmaišykite 50 g šalto sviesto ir pagardinkite kapotomis petražolėmis.

4. Patiekite giliose lėkštėse su padažu.

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Krevetės: 10.00 vnt. (tigrinių)
Smidrai: 10.00 vnt. (t. y. apvirti smidrai)
Imbieras: 1.00 vnt. (gabalėlis 2cm)
Česnakai: 6.00 skiltelės
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (0,5)
Sviestas: 80.00 g
Vynas: 75.00 ml (balto)
Vištienos sultinys: 100.00 ml
Petražolės: 1.00 sauja
Druska: 1.00 žiupsnelis
Apelsinai: 1.00 vnt. (didelis)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Rizotas su smidrais ir vištiena
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
5.0 / 1
Kaip gaminti

Rizotą išvirti tikrai nėra sudėtinga. Tereikia turėti vištienos sultinio (naminis – geriausias, ką čia slėpti) ir šlakelį baltojo vyno. Na ir ryžiai – svarbu, kad jie būtų itin krakmolingi, arborio rūšies.

1. Puode storu dugnu įkaitinkite apie 1 šaukštą alyvuogių aliejaus ir jame apkepinkite svogūnus, kol jie taps skaidrūs. Bebaigiant kepti svogūnams, suberkite česnakus ir pakepinkite apie pusę minutės, tik kol česnakai paskleis aromatą.

2. Pastumkite svogūnus į puodo kraštą ir įmeskite gabalėlį sviesto. Kai jis ištirps, sudėkite vištienos gabalėlius, pabarstykite druska, pipirais, maltais aitriaisiais pipirais, ciberžole ir saldžiąja paprika bei kepkite pamaišydami apie 3 minutes, kol vištiena šiek tiek apkeps.

3. Tada suberkite ryžius (jų neplaukite!) ir toliau kepinkite maišydami, kol ryžiai švelniai apkeps. Supilkite vyną ir maišydami pakepinkite, kol vynas visiškai išgaruos.

 

4. Įpilkite į puodą samtelį sultinio (apie pusę stiklinės) ir lėtai virkite rizot1 atidengtame puode, kartkartėmis pamaišydami. Kai ši sultinio porcija susigers, pilkite kitą samtelį. Ryžiai turi būti ne pernelyg minkšti – al dente. Užtruksite apie 17 minučių, kol būtent tokią konsistenciją pasieksite.

5. Kai įpilsite paskutinę porciją sultinio, sudėkite ir smidrus. Kaitinkite, kol paskutinė sultinio porcija susigers į ryžius ir nukelkite nuo ugnies.

4. Įmaišykite į rizotą 2 šaukštus sviesto ir du trečdalius tarkuoto sūrio (likusį palikite pabarstyti paitiekiant). Galite patiekti su paskrudintais šoninės gabalėliais ir tarkuotu sūriu.

 

Ingredientai
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis, supjaustytas smulkiais kubeliais)
Česnakai: 2.00 skiltelės (susmulkintos)
Vištienos krūtinėlė: 1.00 vnt. (filė puselė, supjaustyta kąsnio dydžio gabalėliais)
Ryžiai: 0.50 st. (skirtų risotto (arborio))
Vynas: 0.25 st. (baltojo)
Vištienos sultinys: 600.00 ml
Smidrai: 1.00 vnt. (ryšelis; supjaustytų 2-3cm gabalėliais)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Kietasis sūris: 0.30 st. (parmezano, grana padano ar pan.; tarkuoto)
Šoninė: 3.00 riekės (paskrudintos (nebūtina))
Ciberžolė: 0.30 arbat. š.
Saldžiosios paprikos milteliai: 0.50 arbat. š.
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Aitriosios paprikos milteliai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Keptos starkio filė su smidrais ir žaliaisiais žirneliais
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.5 / 2
Kaip gaminti

1. Starkio filė atitirpinkite ir nusausinkite. Pabarstykite druska ir pipirais (gausiau nei paprastai) ir palikite pasimarinuoti apie 10-15 min. Tada nuplaukite po šaltu vandeniu ir gerai nusausinkite virtuviniu rankšluosčiu.

2. Nedideliame puode apvirkite šparagus pasūdytame vandenyje vos kelias minutes, kol jie šiek tiek suminkštės. Tada iškart perliekite lediniu vandeniu, kad šparagai išliktų skaisčiai žalios spalvos. Nusausinkite ir padėkite į šalį.

3. Žuvies filė apvoliokite miltuose ir nupurtykite miltų perteklių. Didelėje gilioje keptuvėje įkaitinkite kelis šaukštus lydyto sviesto (arba aliejaus), ir apkepinkite žuvį iš abiejų pusių. Ji neturi pilnai iškepti. Išimkite iš keptuvės ir atidėkite į šalį.

4. Į tą pačią keptuvę įdėkite dar porą šaukštų sviesto, suberkite svogūnus ir kepinkite, kol jie suminkštės, švelniai apskrus. Suberkite česnakus ir toliau kepinkite minutę, kol česnakai paskleis aromatą. Įberkite 1 šaukštą miltų ir maišydami pakepinkite minutę. Dalimis maišydami supilkite vyną, tada sultinį (arba vandenį), ir užvirinkite (turėtų gautis tirštas vientisas padažas). Pagardkinkite druska ir pipirais.

5. Sudėkite atgal į keptuvę sterko filė, uždenkite dangčiu keptuvę, ir troškinkite apie 1-2 minutes. Sudėkite apvirtus šparagus, suberkite žirnelius, ir uždengę dar patroškinkite, kol dažovės sušils.

Ingredientai
Starkis: 800.00 g (filė (tinka ir šaldyta, o vietoje starkio tiks ir kitokia žuvis, tiek šviežia, tiek šaldyta))
Smidrai: 200.00 g (tik minkštesnė dalis – viršūnėlės)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Miltai: 2.00 valg. š. (apvoliojimui ir padažui)
Sviestas: 2.00 valg. š. (lydyto (arba aliejaus))
Vynas: 175.00 ml (baltojo)
Šalotinis svogūnas: 2.00 vnt. (maži)
Česnakai: 4.00 skiltelės (susmulkintos)
Sultinys: 100.00 ml (arba vandens)
Šaldyti žirneliai: 250.00 g
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Kišas su vištiena, smidrais ir porais
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.3 / 20
Kaip gaminti

1. Į virtuvinį kombainą sudėti sviestą, suberti miltus, čiobrelį ir raudonėlį. Viską gerai išmaišyti. Tada įpilti vandens ir dar kartą gerai permaišyti iki vientisos masės. Gautą tešlą įvynioti į maistinę plėvelę ir padėti pusvalandžiui į šaldytuvą.

2. Porą supjaustyti pusžiedžiais, vištieną – 3-4 cm dydžio gabaliukais, smidrus – 1 cm dydžio gabaliukais, o viršūnėles palikti nepjaustytas.

3. Keptuvę įkaitinti ir išlydyti joje 1 šaukštą sviesto. Sudėti porus ir apkepinti, kol suminkštės. Tada sudėti vištieną, apibarstyti persilado prieskoniais ir gerai apkepinti iš visų pusių. Suberti smidrų gabaliukus, išmaišyti ir pakepinti 2 minutes. Įpilti pusę puodelio vandens, sumažinti kaitrą ir palikti troškintis 10 minučių. Pabaigoje išjungti kaitrą, įdėti 1 šaukštą sviesto ir išmaišyti.

4. Atskiroje keptuvėje ant likusio sviesto apkepinti smidrų viršūnėles.

5. Dubenyje išplakti kiaušinius, įdėti kreminio sūrio ir dar kartą perplakti. Tada supilti grietinėlę, suberti tarkuotą parmezano sūrį, įtarkuoti muskato riešuto žiupsnelį, įberti maltų juodųjų pipirų, druskos. Viską gerai išmaišyti.

 

6. Tešlą plonai iškočioti ir gautu lakštu iškloti miltais pabarstytos kepimo formos dugną bei kraštus. Palikti didesnį tešlos kraštelį, išsikišusį virš formos krašto. Tada sudėti vištienos ir daržovių troškinį bei užpilti jį kiaušinių ir sūrių plakiniu. Tešlos kraštelius gražiai užlenkti į vidų ir išdėlioti ant paviršiaus apkepintas smidrų viršūnėles.

7. Kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 40 minučių statiniu rėžimu (kaitinimas iš viršaus ir apačios). Iškepusiam kišui leisti 10 minučių „pailsėti“.

Ingredientai
Miltai: 200.00 g (tešlai)
Vanduo: 70.00 ml (tešlai)
Sviestas: 100.00 g (kambario temperatūros; tešlai ir dar 3 šaukštai įdarui)
Čiobreliai: 1.00 žiupsnelis (šviežių arba džiovintų; tešlai)
Raudonėliai: 1.00 žiupsnelis (šviežių arba džiovintų; tešlai)
Druska: 2.00 žiupsnelis (tešlai ir įdarui)
Vištienos krūtinėlė: 1.00 vnt. (įdarui)
Smidrai: 250.00 g (įdarui)
Porai: 1.00 vnt. (nedidelis; įdarui)
Prieskonių mišinys Persiladas: 1.00 žiupsnelis (įdarui)
Grietinėlė: 300.00 ml (įdarui)
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (įdarui)
Kreminis sūris: 1.00 valg. š. (įdarui)
Parmezano sūris: 100.00 g (tarkuoto; įdarui)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (įdarui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (įdarui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Šiuolaikiškos studijos

Video

01:11
08:10
00:18

Esports namai

Susikurk savo vasaros namus su IKEA

URBAN˙/

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką