Dabar populiaru
Sužinokite daugiau
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Sočiausi užkandžiai iki 100 kcal

Arbūzas mūsų grožiui
Anna Verdina, Flickr.com / Arbūzas.
Šaltinis: 15min
0
A A

Nesvarbu, bandote atsikratyti antsvorio ar ne, mėgautis vien tik sveikais ir nekaloringais užkandžiais išties verta. Juk net ir nedidelė maisto porcija gali lemti visos dienos savijautą.

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Klystate, jei manote, kad vos 100 kilokalorijų turinčiu užkandžiu nepasisotinsite. Jei išsirinksite sočius, bet mažiau kaloringus maisto produktus, pertrauką tarp pusryčių ir pietų ištversite kur kas lengviau ir neteks klausyti skrandžio skleidžiamų maršų.

Didžiojoje Britanijoje dirbanti sveikos mitybos ekspertė Shona Wilkinson tikina, kad sveikus užkandžius rinktis būtina vien dėl to, kad kraujyje išlaikytume cukraus pusiausvyrą, mat vos tik ji bus pažeista, natūraliai norėsis tuojau pat griebti šokoladuką. O tai tik nereikalingos ir nesveikos kalorijos.

Taip pat skaitykite: 5 dienų dieta: valgykite dažniau ir sverkite mažiau

„Jei palaikysite gerą cukraus pusiausvyrą kraujyje, neteks patirti, kaip darbo dienos pabaigoje (maždaug 16–17 val.) netikėtai dingsta energija. Tuo juk skundžiasi daugelis žmonių. Tiesa, užkandžius vertėtų rinktis kuo sotesnius, tačiau tai dar nereiškia, kad jie turės daug kalorijų. Čia svarbu tiek porcijos dydis, tiek ir produktai, kuriuos pasirinksite“, – patarimais su portalu „The Daily Mail“ dalijasi mitybos ekspertė.

Sh. Wilkinson pataria vengti produktų, kuriuose daug cukraus ir užkandžiauti tik tada, kai iš tiesų jaučiate alkį, o ne vien dėl įpročio. Anot ekspertės, užkandžiams geriausia rinktis daug baltymų turinčius produktus.

  • Tad jei jaučiatės itin išalkę, atsipjaukite 2 nedidelius lieso kumpio gabalėlius ir valgykite juos su 2 šaukštais itin lieso tepamo varškės sūrio.
  • Jei mėgstate salierus, užkandžiauti galite ir jais. 2 saliero šaknis drąsiai valgykite su 2 šaukštais gvakamolės (meksikietiškas patiekalas, kurio pagrindą sudaro avokadai).
    Receptai
    Receptas: Avokadų grūstienė („Guacamole“) su kukurūzų traškučiais
    4 asmenims
    Pagaminsite per 20 min.
    3.4 / 22
    Peržiūrėti detalesnę informaciją
    Ingredientai
    Kukurūzų traškučiai; pakelis 1.00 vnt.
    Avokadai: 3.00 vnt. (sunokusių)
    Citrinos: 1.00 vnt. (pusės žaliosios citrinos sulčių)
    Svogūnai: 1.00 vnt. (pusė)
    Česnakai: 1.00 skiltelės
    Meksikietiškas pomidorų padažas 125.00 g
    Druska: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
    Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
    Kalendros: 1.00 arbat. š. (maltos)
    Kaip gaminti

    Guacamole – prieskoniais pagardinta avokadų minkštimo tyrė Meksikoje vartojama kaip mirkalas, įdaras arba padažas prie mėsos, paukštienos patiekalų.

    1. Nulupkite avokadus, perpjaukite perpus, išimkite kaulus, išskobkite minkštimą ir sudrėbkite į dubenį. Kuo greičiau įmaišykite žaliosios citrinos sulčių, antraip avokadų tyrė patamsės.

    2. Minkštimą sugrūskite bulvių grūstuvu arba elektriniu plakikliu. Pasūdykite, suberkite prieskonius, sudėkite tarkuotą česnaką ir smulkiai pjaustytą svogūną, supilkite pomidorų padažą. Gerai išmaišykite, kad masė taptų vientisa.

    3. Guacamole padažą sukrėskite į dubenėlį ir patiekite su kukurūzų traškučiais arba paskrudinta duona. Į šį padažą galima mirkyti ir įvairias žalias daržoves: juostelėmis pjaustytus agurkus, saldžiąsias paprikas ar salierų stiebus.

    Plačiau skaitykite: Gardžiausi pasaulio pagardai

  • Jei avokadai ar salierai nevilioja, rinkitės agurką. Supjaustykite jį ir gardžiuokitės su 28 g ožkos sūrio. Arba valgykite kietai virtą kiaušinį, pasigardinę jį druska, pipirais ar paprika.

Taip pat skaitykite: Mitybos specialistė: to paties svorio užkandžių vertė skiriasi kardinaliai

  • Organizmą baltymais aprūpinsite ir užkandžiams pasirinkę puodelį liesos varškės, ją pasiskaninę keliomis šviežiomis ar šaldytomis uogomis.
  • Jei jaučiatės itin išalkę, 2 šaukštus pupelių be riebalų paskleiskite ant vienos nedidelės pilno grūdo tortilijos ir apibarstę 2 šaukštais lieso čederio sūrio, susisukite ją ir mėgaukitės.
  • Jei norisi mėsos, pasisotinsite ir nuo nedidelio gabalėlio liesos kalakutienos kumpio kartu su gabalėliu lieso šveicariško sūrio.

 Taip pat skaitykite: 15 naudingų produktų iki 100 kcal

„Shutterstock“ nuotr./Uogos
„Shutterstock“ nuotr./Uogos
  • Vasarą sveikam užkandžiui galite rinktis ir arbūzą – itin atgaivins ši užkandžio idėja: į vidutinio dydžio puodelį supjaustykite keletą arbūzo gabalėlių, 8 g lieso fetos sūrio ir vieną arbatinį šaukštelį smulkiai pjaustytų mėtos lapelių.
  • Jei valgyti užsinorėsite sėdėdami prie darbo stalo, greitai pasisotinti padės migdolai su nedideliu indeliu lieso jogurto. Jei norėsis kiek saldumo, jogurtą galite pasiskaninti ir lašeliu natūralaus medaus.
  • Prasidėjus uogų sezonui, tikra nuodėmė neišnaudoti jų užkandžiams. Tad jei norite, kad šis užkandis neviršytų šimto kilokalorijų, vienu metu drąsiai galite suvalgyti 0,5 puodelio aviečių, 0,5 puodelio mėlynių ir 0,5  puodelio braškių.
  • Vietoj uogų verčiau rinktumėtės daržoves? Tuomet užkandžiams rinkitės 10 nedidelių morkyčių ir jas valgykite su graikišku jogurtu.
    Receptai
    Receptas: Graikiškas jogurtas
    3 asmenims
    Pagaminsite per 10 min.
    3.4 / 62
    Peržiūrėti detalesnę informaciją
    Ingredientai
    Jogurtas: 1.00 l (natūralus jogurtas be priedų, tinka tiek pirktinis, tiek naminis)
    Kaip gaminti
    1. Į sietelį, įdėtą į indą, įklokite dvigubai sulenktą marlę. Supilkite jogurtą ir palikite jį persikošti 4–8 valandoms.
    2. Praėjus nurodytam laikui, jogurtas sutirštės ir bus paruoštas skanauti. Skanaus.

    Kaip patiems pasigaminti natūralų jogurtą, skaitykite straipsnyje KAM PIRKTI, JEI GALITE PASIGAMINTI.

Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką