Dabar populiaru
Publikuota: 2019 spalio 12d. 13:00

Sočios ir nekaloringos trintos sriubos: 2 nauji receptai

Trinta sviestinių moliūgų sriuba
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr. / Trinta sviestinių moliūgų sriuba

Sukate galvą, kaip panaudoti morkas, salierus, kopūstus, moliūgus ar kitas sezonines daržoves? Maisto ekspertai ragina prisiminti vieną pagrindinių šaltojo sezono patiekalų – šildančias trintas daržovių sriubas. Dubenėlis sriubos ne tik pamalonins gomurį, bet ir padės organizmą aprūpinti maistingomis medžiagomis, nes jame sutelpa rekomenduojamas visos dienos daržovių kiekis.

Niekada nesuklysite trintai sriubai rinkdamiesi sezonines daržoves, Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, šiuo metų laiku šviežiausi ir sriuboms puikiai tinkantys yra moliūgai, morkos, kopūstai (paprasti ir žiediniai), taip pat bulvės bei salierai. Maisto ekspertė priduria, jog trinta sriuba gali būti skani verdama tiek iš šaldytuve turimų šviežių daržovių, tiek paįvairinta neįprastais ingredientais ar prieskoniais.

„Jei norite sunaudoti turimas rudens gėrybes ir nežinote, ką su jomis daryti – trinkite sriubą. Drąsinu paieškoti ir įmantresnių skonių. Į sriubas galima dėti kepintų riešutų, karamelizuotų svogūnų, skaninti imbierais, čiobreliais. Norintys daugiau sotumo gali naudoti kumpį, įvairių rūšių sūrį, kokosų pieną“, – patarimais dalinasi V.Juodkazienė.

Ar trintai sriubai tinka žieminėmis vadinamos daržovės, tokios kaip patisonai, kaliaropės ar pastarnokai? Anot maisto ekspertės, šios daržovės neabejotinai patenka tarp vertingiausių sezoninių gėrybių, nors ir rečiau naudojamos. Iš jų galima išvirti aromatingą ir maistingą trintą daržovių sriubą.

Trinta špinatų sriuba su feta ir riešutais

Ingredientai:

  • 2 svogūnai;
  • 500 g trintų špinatų;
  • 2 puodeliai vištienos ar daržovių sultinio;
  • 200 g trinto fetos sūrio;
  • 2 saujos kepintų riešutų (labiausiai tinka graikiniai);
  • 1 didelis valgomasis šaukštas alyvuogių aliejaus.

Gaminimas:

1. Griežinėliais supjaustykite svogūnus.

2. Puode ant vidutinės ugnies įkaitinkite didelį šaukštą alyvuogių aliejaus. Suberkite svogūnus kartu su žiupsneliu druskos. Kepinkite svogūnus uždengtame puode vis pamaišydami, kol suminkštės ir šiek tiek apskrus. Supilkite į puodą sutrintus špinatus ir maišykite. Tada pilkite sultinį – viską išmaišykite.

3. Jei norite, galite sriubą pertrinti, kad susitrintų svogūnai.

4. Supilstykite sriubą į dubenėlius, pagardinimui ant viršaus berkite sutrinto fetos sūrio ir pakepintų riešutų.

Fotolia nuotr./Kreminė špinatų sriuba
Fotolia nuotr./Kreminė špinatų sriuba

Moliūgų sriuba su kokosų pienu ir imbieru

Ingredientai:

  • 1 kg moliūgo;
  • 60 g šviežio imbiero;
  • 250 ml kokosų pieno;
  • 2 puodeliai vištienos ar daržovių sultinio;
  • 1 arbat. šaukšt. malto kumino;
  • 1-2 arbat. šaukšt. malto cinamono;
  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus (galima naudoti ir kokosų aliejų).

Gaminimas:

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros. Pasiruoškite plačią skardą ir išklokite ją kepimo popieriumi.

2. Nulupkite moliūgo žievę, supjaustykite jį vienodo dydžio gabalėliais. Dėkite supjaustytą moliūgą ant skardos, apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Pavartykite gabalėlius, kad visi pasidengtų aliejumi. Kepkite moliūgą, kol suminkštės – maždaug 45 min.

3. Kol kepa moliūgas, nulupkite imbierą.

4. Į trintuvą sudėkite iškepusį moliūgą, imbierą, pilkite sultinį, kokosų pieną, berkite kuminą ir cinamoną. Trinkite iki vientisos masės.

5. Paskaninkite druska ir pipirais. Prieš patiekdami, pašildykite sriubą puode.

Vida Press nuotr./Moliūgų sriuba
Vida Press nuotr./Moliūgų sriuba

Komentarai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Praktiški patarimai

Skanumėlis
Gerumu dalintis gera

Dabar tu gali

Maistas

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką