Ingredientai:
- 6 kiaušiniai;
- 3 plytelės mėgstamo šokolado;
- 100 g sviesto.
Gaminimas:
1. Ištirpinkite sviestą kartu su šokoladu.
2. Atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų, atskirai išplakite elektriniu plaktuvu.
3. Sumaišykite šokoladą su trynių plakiniu ir atsargiai dalimis įmaišykite kiaušinių baltymus.
4. Patepus kepimo skardą sviestu, supilkite tešlą ir kepkite iki 175 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 30-40 min.
Beje, daliai valgytojų jokia naujiena, tačiau atsiras nemažai žmonių, negirdėjusių, jog pastaraisiais metais plinta tendencija desertus, tarp jų ir ruoštus su šokoladu, derinti su alumi.
Kaip teigiama pranešime žiniasklaidai, kai kurios alaus ir maisto derinime nusistovėjusios taisyklės jau spėjo virsti tradicijomis, bet tai nereiškia, kad būtina jų laikytis.
„Saldaus šokoladinio deserto skoniui papildyti rekomenduojamas tamsesnės spalvos ir intensyvesnio aromato karališkasis (Imperial) stautas, tradicinis stautas arba porteris. Toks alus saldesnis, turi daugiau šokoladinio ar karamelinio salyklo, todėl kartu ragaujant desertą atsiskleidžia viena kitą papildančios panašios natos ir poskoniai“, – pataria „Švyturys Brewery“ alaus someljė Jonas Lingys.
O jei prie saldaus deserto norima atgaivos, saldumą atsverti, tam tinka lambikai arba rūgštūs eliai, kurių rūgštumas kontrastuoja su šokolado saldumu. O jei kontrastui norisi kartumo, galima rinktis IPA stiliaus alų, deserto saldumą sušvelninantį apynių kartumu.
Kaip teigia J.Lingys, alaus ir šokoladinių desertų derinimo rezultatas priklauso ir nuo deserto sudedamųjų dalių. Pavyzdžiui, jei desertas pagamintas iš kiek kartesnio juodojo šokolado, taip pat kartokas stautas ar porteris išlaikys derinio balansą. Tačiau prie vaisinių deserto pagardų priderintas rūgštus alus gali iššaukti priešingą efektą.
Prie šokoladinio deserto pasirinktas stautas ar porteris turėtų būti geriami šiltesnės temperatūros, nes taip geriau atsiskleidžia aludarių aromatas. O pasirinkus lambiką ar IPA alų, priešingai – žemesnė temperatūra „suvaldo“ kai kuriuos stiprius, mielių sukurtus kvapus.