Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Staiga panorusiems „ko nors saldaus“ – greiti ir paprasti sausainiai: 10 receptų

Daugeliui taip būna: tingų rytą, gurkšnojant kavą ar arbatą, kyla kone nenumaldomas noras sugraužti ką nors saldaus ir traškaus. Žinoma, dažnai pakanka mažyčio šokolado gabalėlio ar saldumo pilnos datulės, tačiau dar geresnis variantas – trapus naminis sausainėlis. Jų galima išsikepti kelioms dienoms į priekį, tik svarbu nesuvalgyti vienu prisėdimu. Kviečiame rinktis!
Žemės riešutų sviesto sausainiai
Žemės riešutų sviesto sausainiai / Vida Press nuotr.
Sausainiai „Kačių liežuvėliai“
Receptas: Sausainiai „Kačių liežuvėliai“ iš 4 ingredientų
4 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.6 / 111
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 60.00 g (minkšto; plius dar šiek tiek formai patepti)
Cukraus pudra: 60.00 g
Kiaušinio baltymas: 60.00 g (apie du baltymai; kambario temperatūros)
Miltai: 75.00 g
Kaip gaminti

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180C. Dvi kepimo skardas gerai ištepkite sviestu.

2. Visus išvardintus ingredientus sumaišykite, išsukite iki vientisos masės. Suverskite į konditerinį maišelį (tokį, jei neturite, galite pasigaminti patys – iš bet kokio maistinio polietileno maišelio, prakirpę vieną jo kampą). Jei turite, įdėkite į maišelį 10 mm paprastos skylės konditerinį antgalį (jei neturite, tiesiog prakirpkite maišelį taip, kad gautumėte tokio diamertro angą). Spausdami formuokite skardoje įstrižas juosteles, maždaug 5-7cm ilgio, palikdami didelius tarpus tarp jų (kepdami sausainiai taps plokšti, tad norint, kad jie nesusiklijuotų, turi likti pakankamai vietos).

3. Kepkite apie 8-10 minučių arba kol sausainiai gražiai apskrus kraštuose, taps auksinės spalvos.

Suskleisti
Kakaviniai speltų miltų sausainiai
Receptas: Veganiški kakaviniai speltų miltų sausainiai
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.6 / 16
Receptas
Ingredientai
Speltų miltai: 3.00 puodelis (šviesių)
Kakava: 0.50 puodelis (ekologiškos natūralios miltelių)
Rudasis cukrus: 5.00 valg. š. (nerafinuoto)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Saulėgrąžų aliejus: 6.00 valg. š. (ekologiško)
Avinžirnių skystis: 6.00 valg. š.
Vanduo: 0.75 puodelis (padalinto į dvi dalis: 0,5 ir 0,25 puodelio)
Cukraus pudra: 1.00 valg. š. (pabarstymui)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C laipsnių temperatūros.

2. Miltus sumaišykite su kakava, cukrumi ir kepimo milteliais.

3. Avinžirnių nuovirą sumaišykite su aliejumi ir vandeniu.

4. Sumaišykite sausuosius ir šlapuosius ingredientus ir išminkykite tešlą.

5. Iškočiokite iš tešlos apie iškočioti apie 0,8 cm storio lakštą ir išspauskite norimos formos sausainėlius bei išdėliokite juos ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos.

6. Kepkite sausainius apie 20 min., iškepusius atvėsinkite ant grotelių, o tuomet apibarstykite (jei naudojate) cukraus pudra.

Suskleisti
Migdoliniai sausainėliai
Receptas: Veganiški migdoliniai sausainiai be glitimo
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.2 / 33
Receptas
Ingredientai
Migdolų miltai: 200.00 g
Cukrus: 5.00 valg. š. (nerafinuoto kokosų žiedų)
Kepimo milteliai: 0.75 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Vanduo: 4.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Dubenyje sumaišykite visus sausus produktus (migdolų miltus, cukrų, kepimo miltelius, druską).

2. Supilkite vandenį ir išminkykite sausainių tešlą.

3. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.

4. Iš tešlos suformuokite vienodo dydžio rutuliukus, dėkite juos į skardą ir pirštais suformuokite sausainius. Turėtų išeiti 18-20 sausainių. Jeigu norisi, į kiekvieną sausainį galite „įsodinti“ po migdolą.

5. Sausainius kepkite iki 175 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 13-15 min. (Pusę laiko galite kepti įjungę vėjelio funkciją, o pusę – tik su kaitinimu iš viršaus ir iš apačios).

6. Sausainiams iškepus, atvėsinkite juos ant grotelių. Išorėje jie bus traškūs, o viduje minkšti. Laikykite sandariame inde šaldytuve.

Suskleisti
Sviestiniai sausainiai prie kavos
Receptas: Olandiški sviestiniai sausainiai prie kavos
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.8 / 33
Receptas
Ingredientai
Citrinos: 1.00 vnt. (nutarkuota žievelės geltonoji dalis)
Sviestas: 200.00 g (labai šalto, pjaustyto kubeliais)
Cukraus pudra: 125.00 g
Miltai: 250.00 g
Kiaušinių tryniai: 1.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Citrinos žievelės tarkius sumaišome su cukraus pudra ir šaltu sviestu. Triname tarp pirštų, po truputį suberiame miltus ir galiausiai dedame kiaušinio trynį. Procedūra paprasta, bet suktis reikia greitai, kad sviestas nepradėtų lydytis tarp pirštų.

2. Suminkytą sausainių tešlą dedame ant maistinės plėvelės ir suformuojame ritinį. Dedame arba į šaldytuvą, arba į šaldiklį, kad tešla sukietėtų.

3. Kietą tešlą pjaustome plonomis riekutėmis, dedame ant kepimo popieriaus, po to – į įkaitintą orkaitę (175–180C laipsnių), ten riekutes paliekame maždaug 10-iai minučių, kol tešla gražiai paruduoja. Didžiausia klaida būtų orkaitės prieš tai gerai neįkaitinti arba pjaustyti minkštoką tešlą. Čia gi sviestas – išsyk išsilydys ir vietoje sausainių bus taukuota košė.

Tai – pats paprasčiausias sausainių kepimo variantas. Iš tokio kiekio tešlos išeina 30 didelių sausainių.

Kadangi kepiau juos daug kartų, pristatau keletą savo išsidirbinėjimų ir patarimų:

  • Man būdavo gaila to vieno likusio baltymo, sykį net sudėjau jį į tešlą, bet tada sausainiai išsipūtė ir priminė nebe visai sausainius. Tai sugalvojau padaryti tokią kaip ir glazūrą: tą vieną baltymą truputį paplakiau, o tada silikoniniu teptuku brūkštelėjau sausainius prieš pat pašaunant į orkaitę. Prie drėgno baltymo sluoksnio gerai prilimpa rudasis cukrus ir saulėgrąžos. Rudasis cukrus orkaitėje karamelizuojasi, bet valgant išlieka malonus trakšt-trakšt.
  • Kepiau kažkada su lazdyno riešutais. Grubiai papjausčiau peiliu, kad liktų gana didelių gabalėlių – čia turbūt užvis skaniausias variantas.
  • Išbandžiau aš ir razinas, tai buvo visiška nesėkmė, nes, nors ir įminkytos į tešlą, sudegė. Pajuodę dideli taškai ant sausainių nepridėjo nei grožio, nei skonio...
Suskleisti
Sausainiai su kanapėmis
Receptas: Greitai pagaminami sausainiai su kanapėmis
6 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.4 / 14
Receptas
Ingredientai
Riešutų sviestas: 160.00 g (žemės, bet galite bandyti ir su kitokiu)
Medus: 90.00 g
Kokosų aliejus: 50.00 g
Miltai: 140.00 g (speltų)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Kanapių sėklos: 3.00 valg. š. (arba chia sėklų)
Kaip gaminti

1. Kartu sumaišykite riešutų sviestą, medų ir kokosų aliejų. Jei medus ar kokosų aliejus kieti, viską lengvai pašildykite.

2. Miltus gerai permaišykite su kepimo milteliais. Suberkite į riešutų sviesto masę kartu su kanapių sėklomis. Viską gerai išmaišykite.

3. Rankomis formuokite rutuliukus, juos lengvai paspauskite, kad pasidarytų šiek tiek plokšti. Dėkite ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi.

4. Kepkite 160 laipsnių temperatūroje 12-15 minučių, arba kol iškepa. Sausainius išdėkite ant grotelių, kad atvėstų.

Suskleisti
Trapūs sausainiai
Receptas: Trapūs sausainiai
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.3 / 137
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 350.00 g
Cukrus: 1.00 st. (0,5)
Miltai: 1.00 sauja (pagal poreikį (kol tešla taps vientisos tekstūros))
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 lapsnių. Sumaišykite 350 g sviesto, pusę stiklinės cukraus (arba miltelinio cukraus) bei žiupsnelį druskos.
  2. Dėkite miltus ir minkykite, kol tešla taps minkšta. Iškočiokite tešlą iki maždaug 5 mm storio ir formuokite sausainius.
  3. Kepkite 20–25 min., kol įgaus šviesiai auksinę spalvą.

 

Suskleisti
Žemės riešutų sviesto sausainiai
Receptas: Genialiai paprasti žemės riešutų sviesto sausainiai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.3 / 46
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 120.00 g (kambario temperatūros)
Riešutų sviestas: 250.00 g (be gabalėlių, kambario temperatūros)
Cukrus: 100.00 g
Rudasis cukrus: 95.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (didelis)
Miltai: 250.00 g
Druska: 0.25 arbat. š.
Kepimo milteliai: 0.25 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Dideliame dubenyje ar virtuvės kombaino inde iki purumo išsukite sviestą, tuomet sudėkite riešutų sviestą ir išsukite, kol gerai susimaišys.

2. Suberkite abiejų rūšių cukrų ir vėl gerai išsukite, kol masė taps vientisa. Įmuškite kiaušinį, vėl maišykite iki vientisumo.

3. Kitame dubenyje sumaišykite visus sausuosius ingredientus: miltus, druską, kepimo miltelius.

4. Suberkite sausuosius ingredientus į sviesto-cukraus masę ir pasukite tik tiek, kad susimaišytų. Masė bus lipni ir trupanti – taip ir turi būti. Padalinkite gautą masę į dvi dalis ir iš kiekvienos greitai suridenkite nestorą ritinį. Kiekvieną jų suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldymo kamerą 30 min.

5. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros, dvi skardas išklokite kepimo popieriumi.

6. Išimkite iš šaldymo kameros tešlos ritinius, išvyniokite ir aštriu peiliu pjaustykite 6–8 mm storio riekelėmis. Dirbkite greitai, nes tešla turi išlaikyti kietumą, kol jūs ją pjaustote (kitaip ims byrėti).

7. Dėkite sausainius į skardas, galite kiek suploti viršų šakute, padarydami gražų raštą, ir kiškite skardas į įkaitusią orkaitę. Kepkite 10–12 min., kol krašteliai taps švelniai rusvi.

8. Leiskite atvėsti ir skanaukite!

Suskleisti
Taškuoti sausainiukai
Receptas: Taškuoti sausainiukai
5 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.5 / 16
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 170.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (kiaušinis ir baltymas)
Cukrus: 80.00 g
Miltai: 260.00 g
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (1,5)
Šokoladas: 200.00 g (nedidelių gabaliukų)
Rudasis cukrus: 1.00 st. (0,5)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Vanilė: 1.00 vnt. (ankštis)
Kaip gaminti
  1. Vanilės ankštį perpjaukite per pusę, aštriu peiliu iškrapštykite sėklytes.
  2. Miltus ir kepimo miltelius persijokite per sietelį į didelį dubenį.
  3. Kitame inde iki purumo išsukite kambario temperatūros sviestą ir cukrų, įmuškite kiaušinį, supilkite kiaušinio baltymą ir viską labai gerai išmaišykite iki vientisos masės.
  4. Į sviesto ir cukraus masę po truputėlį berkite miltus, įmaišykite vanilės sėklytes ir užmaišykite tešlą. Iš jos drėgnomis rankomis formuokite rutuliukus, juos suplokite ir dėkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą.
  5. Į kiekvieną sausainėlį įspauskite šokolado gabalėlių ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15–17 min., kol dailiai pagels.
Suskleisti
Minkšti imbieriniai sausainiai
Receptas: Minkšti ir labai imbieriniai sausainiai
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.7 / 49
Receptas
Ingredientai
Miltai: 300.00 g
Kepimo milteliai: 1.50 arbat. š.
Imbieras: 5.50 arbat. š. (2,5 malto ir 3 tarkuoto šviežio)
Muskatas: 0.50 arbat. š.
Cinamonas: 0.50 arbat. š.
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Rudasis cukrus: 150.00 arbat. š. (geriau tamsaus)
Sviestas: 110.00 g
Margarinas: 110.00 g (kuo geresnės sudėties)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (didelis)
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š.
Medus: 3.00 valg. š. (arba melasos)
Cukrus: 3.00 valg. š. (pavoliojimui)
Kristalizuotas imbieras: 100.00 g (sukapoto)
Kaip gaminti

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C temperatūros. 2 dideles kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi.

2. Vidutinio dydžio dubenyje sumaišykite miltus, maltą imbierą, kepimo miltelius, cinamoną, muskatą, druską ir pipirus.

3. Kitame dubenyje mediniu šaukštu ar elektriniu plaktuvu iki purios, balsvos masės išsukite sviestą, margariną ir rudąjį cukrų. Maišydami į gautą masę supilkite kiaušinį, melasą (arba medų), vanilės ekstraktą, dėkite tarkuotą šviežią imbierą. Galiausiai supilkite sausąjį produktų mišinį ir pamaišykite tik tiek, kad viskas susimaišytų, pabaigoje suberkite kapotus kristalizuoto imbiero gabalėlius. Tešla bus lipni ir minkšta, neišsigąskite.

4. Į didelę lėkštę suberkite apvoliojimui skirtą cukrų.

5. Dviem šaukštais imkite po gabaliuką tešlos, meskite į lėkštę su cukrumi ir pavoliokite formuodami rutuliuką. Dėkite visus tokius cukruotus tešlos rutuliukus ant paruoštų kepimo skardų, kiekvieną jų kiek paspauskite.

6. Kepkite sausainius 10–12 min., įpusėjus kepimo laikui skardas sukeiskite vietomis.

7. Iškepusius sausainius atvėsinkite ant grotelių.

Suskleisti
Sviestiniai sausainiai su šokolado gabalėliais
Receptas: Sviestiniai sausainiai su šokolado gabalėliais
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.9 / 443
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 200.00 g (tepus riebalų mišinys ar margarinas netinka)
Miltai: 300.00 g (aukščiausios rūšies kvietinių)
Miltelinis cukrus: 100.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Kaip gaminti

1. Sutrupinkite arba stambia trintuve sutarkuokite šokoladą.

2. Sviestą palaikykite kambario temperatūroje, kad suminkštėtų. Mediniu šaukštu arba elektriniu plakikliu iki purios masės išsukite sviestą su milteliniu cukrumi. Suberkite vanilinį cukrų ir druską, įmuškite kiaušinį, gerai išsukite.

3. Suberkite į tešlą dalį miltų, išmaišykite, sudėkite šokolado gabalėlius, suberkite likusius miltus, užminkykite kietą tešlą.

4. Padalykite tešlą į tris dalis ir suformuokite maždaug 7 cm storio ritinėlius. Suvyniokite į maistinę plėvelę ir 10 min. palaikykite šaldiklyje.

5. Įkaitinkite orkaitę iki 180°С temperatūros. Supjaustykite tešlos ritinėlius maždaug 0,5 cm storio riekelėmis.

6. Išdėliokite sausainius ant kepimo popieriumi išklotos skardos, kepkite apie 20 min. Kai sausainukai gražiai paruduos, išimkite skardą iš orkaitės ir palikite atvėsti. Tiekite su arbata, kava ar pienu.  

Kulinaro patarimas. Į tešlą dar galite įmaišyti kakavos miltelių – šokoladiniai sausainukai bus tamsiai rudos spalvos.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius