Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Startuoja projektas „100 tortų Lietuvai“: kulinarinių knygų autorė R.Ničajienė dalijasi idėja ir „Napoleono“ receptu

Lietuvai minint Nepriklausomybės šimtmetį įvairiuose šalies kampeliuose netrūksta savų mažesnių progų, įsiliejančių į bendrą šventišką atmosferą. Gegužės 26-ąją Kurorto šventę organizuojantys Druskininkai įvairius restoranus, kavines, desertines ir konditerijos meistrus pakvietė skirti Lietuvos Nepriklausomybės šimtmečiui po vieną tortą – taip gimė projektas „100 tortų Lietuvai“, kurio vedle tapo kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė. Portale 15min kasdien nuo Vasario 16-osios rasite po vieną torto receptą. Ir taip iki pat gegužės 26-osios, kai tortų bus visas 100-as!
Renata Ničajienė ir jos keptas tortas „Napoleonas“
Renata Ničajienė ir jos keptas tortas „Napoleonas“ / Šarūnės Zurba nuotr.

Pokalbis su projekto idėjos autore Renata Ničajiene – apie projekto idėją, meilę Druskininkams ir, žinoma, tortams. Be jokios abejonės, Renata dalijasi ir savo mėgstamo torto receptu – „100 tortų Lietuvai“ startuoja su nuostabiu „Napoleonu“!

– Renata, kam kilo mintis saldžiu projektu susieti Lietuvos Nepriklausomybės atgavimo šimtmečio minėjimo šventę su Druskininkų gimtadieniu?

– „100 tortų Lietuvai“ projekto idėją mudvi su kolege brandinome beveik metus. Įkvėpimas mums tapo Latvijos maisto tinklaraštininkės Signe Meirane ruošiama knyga: ji savo šalies 100-mečiui planuoja išleisti knygą su 100-o tortų receptais. Man labai norėjosi šią puikią idėją susieti su gimtaisiais Druskininkais. Šią idėją labai entuziastingai sutiko Druskininkų savivaldybė, ji mielai sutiko globoti 100 tortų akciją. O kai su kolege suskaičiavusios dienas nuo Vasario 16-osios iki Druskininkų kurorto šventės gegužės 26 dieną, per kurią kasmet minimas ir Druskininkų gimtadienis, pamatėme jog šias dvi datas skiria lygiai 100 dienų, jokių abejonių dėl šventės laiko ir vietos nebeliko! Taip pat manau, jog puiki mintis valstybės atkūrimo šimtmečio renginius plėsti iš Vilniaus į kitus Lietuvos miestus, kad visi mūsų šalies gyventojai galėtų jais pasidžiaugti ir visus metus švęsti Lietuvos valstybingumo atkūrimo 100-metį.

Šarūnės Zurba nuotr. /Renata Ničajienė ir jos tortas „Napoleonas“
Šarūnės Zurba nuotr. /Renata Ničajienė ir jos tortas „Napoleonas“

– Kodėl „100 tortų Lietuvai“, kodėl ne, tarkime, cepelinų, blynų ar kitų tradiciškai lietuviškais laikomų patiekalų?

Be torto su žvakutėmis juk nepraeina nė vienas gimtadienis! O jei švenčiame savo šalies 100-ąjį gimtadienį, tortas tiesiog privalomas.

– Viskas labai paprasta! Juk kai švenčiame savo ar mums brangaus žmogaus gimtadienį, ant stalo, be pačių įvairiausių vaišių, privalomai dedame ir tortą, kuris yra gimtadienio simbolis. Be torto su žvakutėmis juk nepraeina nė vienas gimtadienis! O jei švenčiame savo šalies 100-ąjį gimtadienį, tortas tiesiog privalomas. Druskininkų gyventojai ir svečiai per šių metų kurorto šventę galės vaišintis ir ragauti net 100 tortų, kuriuos iškeps prie šios akcijos prisidėsiantys dalyviai.

Šarūnės Zurba nuotr. /Tortas „Napoleonas“
Šarūnės Zurba nuotr. /Tortas „Napoleonas“

– Kas bus tie dalyviai, gal jau gali paminėti kelias vietas ar virtuvės šefus, kurie pasidalins receptais?

– Dalyvauti projekte gali visi, kurie mėgsta kepti tortus, daro tai su didele aistra ir meile bei mano, jog tai būtų jų geriausia dovana Lietuvai. Tai ir mano kolegos maisto tinklaraštininkai, kulinarinių knygų autoriai, žinoma – konditeriai, kavinės, kepyklėlės, desertinės, restoranai, maistą renginiams tiekiančios, tortus, šakočius, pyragus asmeninėms šventėms gaminančios įmonės bei privatūs asmenys, turintys leidimus gaminti ir prekiauti maistu, taip pat produktus saldumynams gaminančios ir jais prekiaujančios įmonės, kurios nori paminėti Lietuvos gimtadienį, iškepdamos jai tortą ir pasidalindamos jo receptu portale 15min. Prie akcijos jau pradėjo jungtis pirmieji dalyviai. Labai didžiuojuosi, jog joje sutiko dalyvauti vienas geriausių Lietuvos šefų Deivydas Praspaliauskas, desertinės šeimininkė Liucina Rimgailė, žymiausios Vilniaus desertinės, Druskininkų miesto kavinės ir restoranai.

Šarūnės Zurba nuotr. /Tortas „Napoleonas“
Šarūnės Zurba nuotr. /Tortas „Napoleonas“

– Koks tavo ryšys su Druskininkais? Papasakok, kuo Druskininkų gimtadienio šventė trauks tuos, kurie gal čia nėra buvę?

– Esu gimusi Druskininkuose, jame švenčiau ir savo pirmuosius gimtadienius. Tai mano gimtasis miestas, iš jo ir apylinkių yra kilę mano seneliai ir proseneliai iš tėčio bei iš mamos pusės. Jame gilios mano giminės šaknys, esame vieni seniausių jo gyventojų. Šį miestą ypač mėgstu ir jame praleidžiu labai daug laiko. Nors mano pačios šeima šiuo metu gyvena Vilniuje, bet Druskininkuose taip pat turime namus, kuriuose leidžiame beveik visus savaitgalius ir vasaras. Jame, senajame mūsų giminės name, šiuo metu gyvena ir mano tėvai.

Šarūnės Zurba nuotr. /Renata Ničajienė ir jos keptas tortas „Napoleonas“
Šarūnės Zurba nuotr. /Renata Ničajienė ir jos keptas tortas „Napoleonas“

Druskininkai nuostabus miestas, kuris po Lietuvos nepriklausomybės atgavimo augo ir keitėsi tiesiog mano akyse. Šiuo metu tai modernus ir šiuolaikiškas Lietuvos kurortas, kuris visais metų laikais pritraukia poilsiautojų ne tik iš Lietuvos, bet ir iš viso pasaulio. Labai juo didžiuojuosi! Džiaugiuosi, kad šiais metais per Druskininkų kurorto šventę, kurią miestas tradiciškai švenčia paskutinį gegužės savaitgalį, Lietuvos 100-mečio proga visi miesto gyventojai ir svečiai galės paminėti Lietuvos valstybės jubiliejų bei vaišintis 100-tu tortų.

– Kokius tortus, o gal vieną tortą tu pati labiausiai mėgsti? Kuris jų tau atrodo labiausiai tinkantis švęsti Lietuvos ar miesto šventes?

– Turbūt labiausiai mėgstu gaminti saldumynus, ypač tortus. Turiu pripažinti, kad juos kepti man patinka net labiau nei valgyti! Paskutiniais metais tortus pamėgau kepti su mažesniu cukraus kiekiu, berdama speltų ar kitus altenatyvius miltus, stengiuosi savo kepiniuose nenaudoti rafinuotų produktų. Nė vienas mūsų šeimos gimtadienis nepraeina be mano kepto torto, jų receptais dalinuosi ir savo tinklaraštyje „Sezoninė virtuvė“ bei kulinarinėse knygose. Į vieną savo knygų „Nostalgiški skanumynai“ esu surinkusi saldžius ir vaikystės prisiminimais kvepiančius receptus.

Man su Lietuvos šimtmečio atkūrimo proga labiausiai asocijuojasi „Napoleono“ tortas. Manau, kad būtent jis per pastaruosius 100 metų ant mūsų iškilmingų šventinių stalų buvo dedamas dažniausiai. Juk ne veltui, šis tortas net yra siejamas su vienu iš Lietuvos pirmųjų prezidentų – tai smetoniškas „Napoleono“ tortas. Todėl šiai progai siūlau būtent „Napoleono“ torto receptą.

– Kuo šiuo metu dar užsiimi, be savo tinklaraščio rašymo?

– Šiuo metu kulinarinių knygų ir tinklaraščio rašymas tapo tiesioginiu mano darbu. Esu išleidusi 6 kulinarines knygas, dabar baigiu kurti septintą savo knygą, kurią pradėjau dar pernai. Be šių darbų, dar rūpinuosi mūsų šeimos nuomojamais svečių namais Druskininkuose. Į juos pailsėti kurorte kviečiame visus, kurie mėgsta laiką leisti su šeima ir draugais bei kartu gaminti maistą.

Renatos Ničajienės receptas – tortas „Napoleonas“

Tai tortų tortas – amžinoji klasika, kuris per visas šventes pirmasis „išgaruoja“ nuo desertų stalo. Kelis torto sluoksnius galite pertepti spanguolių, juodųjų serbentų ar bruknių uogiene. Tortas bus gaivesnio skonio.

Gaminimo laikas: 2 valandos ir torto brandinimas

Ingredientai (20 cm skersmens tortui):

  • 200 g sviesto;
  • 1 kiaušinis;
  • 320 g miltų;
  • 70 ml vandens;
  • 2 valg. šaukšt. konjako;
  • 1 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
  • žiupsnelis druskos.

plikytam kremui:

  • 3 kiaušinių tryniai;
  • 500 ml pieno;
  • 1 stiklinė cukraus;
  • pusė stiklinės miltų;
  • 100 g sviesto;
  • keli lašai migdolų esencijos;
  • 1 arbat. šaukšt. vanilinio cukraus.

papildomam sluoksniui:

  • keli šaukštai spanguolių, juodųjų serbentų ar bruknių uogienės.

Gaminimas:

1. Pirmiausiai pagaminkite plikytą kremą. Trynius konditerine šluotele išplakite kartu su paprastu ir vaniliniu cukrumi, migdolų esencija. Kad būtų lengviau plakti, įpilkite šlakelį šalto pieno. Į plakinį suberkite miltus, gerai išmaišykite. Jei masė per tiršta galite įpilti dar kiek pieno, kad būtų panaši į tirštą grietinę. Atskirame puode iki virimo užkaiskite pieną. Karštą pieną po truputį, nuolat maišydami, pilkite į trynių masę. Kremo ruošinį statykite ant vidutinės kaitros ir kaitinkite nuolat maišydami, kol kremas pradės tirštėti. Kremo užvirti nereikia, jis bus paruoštas, kai jį maišomas šaukštas apsivels kremu. Tada į karštą kremą suberkite gabalėliais pjaustytą sviestą, išmaišykite, kol ištirps ir vienodai pasiskirstys. Paruoštą plikytą kremą uždenkite ir palikite, kad praauštų. Atšalęs kremas bus dar tirštesnis.

2. Paruoškite tešlą torto lakštams. Kiaušinį lengvai išplakite, supilkite 70 ml vandens, konjaką, citrinos sultis ir žiupsnelį druskos, išplakite. Šaltą sviestą supjaustykite nedideliais gabaliukais, apvoliokite juos miltuose. Elektrinės kapoklės pagalba sviestą su miltais kapokite, kol jie pavirs į riebius miltus. Į juos supilkite kiaušinio plakinį ir užmaišykite kietą tešlą. Paruoštą tešlą susukite į maistinę plėvelę, dėkite valandai į šaldytuvą, kad atšaltų.

3. Tešlą išimkite iš šaldytuvo ir kiek paminkykite, kad būtų lengviau kočioti, padalinkite į 10 vienodų dalių. Kiekvieną tešlos dalį plonai iškočiokite ant kepimo popieriaus, pabarstyto miltais. Ant tešlos uždėkite nedidelę lėkštę, apipjaukite apvalios formos torto lakštą. Tešlą subadykite šakute, kad ji kepdama labai nesipūstų. Paruoštą iš tešlos lakštą, kartu su tešlos nuopjovomis, statykite kepti į įkaitintą 220 laipsnių orkaitę 5 minutėms, kol iškeps. Taip kepdami vieną paskui kitą, iškepkite visus torto lakštus. Tešlos nuopjovas panaudokite torto papuošimui, todėl kelias, pačias gražiausias, pasilikite, o likusias sutrinkite į miltus.

4. Formuokite tortą. Kiekvieną torto lakštą pertepkite kelias šaukštais plikyto kremo, kelis torto sluoksnius galite sutepti pasirinkta uogiene. Plikyto kremo palikite torto viršaus ir šonų aptepimui. Kai visus torto sluoksnius sutepsite, vienodai kremo užtepkite ant jo viršaus ir šonų. Paruoštą tortą apiberkite sumaltais tešlos trupiniais ir statykite mažiausiai nakčiai, o geriau, visai parai į šaldytuvą, kad „subręstų“.

5. Tortą puoškite keptomis tešlos atraižomis ir lazdynų riešutais, cukruotomis spanguolėmis, apibarstykite milteliniu cukrumi.

Šarūnės Zurba nuotr. /Renatos Ničajienės keptas tortas „Napoleonas“
Šarūnės Zurba nuotr. /Renatos Ničajienės keptas tortas „Napoleonas“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius