Dabar populiaru
Sužinokite daugiau
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Strelkabelka receptas: blyneliai su istorija – „Crepes Suzette“

Crepes Suzette
Strelkabelka nuotr. / Crepes Suzette
Šaltinis: 15min
0
A A

Yra keletas „Crepes Suzette“ atsiradimo istorijų. Manau, kad šiame pasaulyje visi tokie geri dalykai gimsta per kokį nors atsitiktinumą, tai man visai priimtina yra istorija apie jauną prancūzą padavėją, kuriam netyčia užsidegė likeris.

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Aišku, stresas – reikia patiekti, o viskas sugadinta. O patiekti tai reikėjo ne šiaip sau eiliniam svečiui, o būsimam Anglijos karaliui Edvardui VII. Tad patys suprantate, kaip tuo metu turėjo jaustis jaunuolis. Bet gerai, kad jam užteko proto paragauti prieš išmetant sugadintą patiekalą...

O Crepe Suzette taip pavadino dėl labai paprastos priežasties – karalius vakarieniavo su moterimi, kurios vardą galite atspėti patys.

Crepe tešlą ėmiau iš Michel'io Guerardo knygos „Cuisine Gurmande“ (1981). Visai netyčia ją pamačiau ant dėvėtų rūbų parduotuvės palangės. Nejau ramiai praeisi, teko užsukt. O receptų ten yra ir tikrai labai neblogų. O apelsinų sviestas yra Jacques Pepin.

„Crepes Suzette“

Tešlai:

  • 100 g miltų;
  • 40 g cukraus;
  • žiupsnis druskos;
  • 1 kiaušinis;
  • 1 kiaušinio trynys;
  • pusės apelsino tarkuotos žievelės;
  • 250 ml pieno;
  • 50 g sviesto;
  • šiek tiek aliejaus kepimui.

Apelsinų sviestui:

  • 60 g kambario temperatūros sviesto;
  • 40 g cukraus;
  • 1 valg. šaukšt. tarkuotos apelsino žievelės;
  • 80 ml šviežiai spaustų apelsino sulčių;
  • 2 arbat. šaukšt. cukraus apibarstymui;
  • 2 valg. šaukšt. konjako arba brendžio;
  • 60 ml likerio „Grand Marnier“ (bet puikiai tinka ir „Cointreau“).
Strelkabelka nuotr./Crepes Suzette
Strelkabelka nuotr.

Gaminimas:

1. Miltus, cukrų, druską, kiaušinį, kiaušinio trynį ir apelsino žievelę sudėkite į dubenį, pamažu pildami pieną maišytuvu išplakite tešlą.

2. Keptuvėje ištirpkite sviestą ant vidutinės ugnies. Gaminsime – beurre noisette. Kaitinkite, kol sviestas pasidarys gražios auksinės spalvos ir pradės skleisti malonų riešutų aromatą. Palikite kelioms minutėms atvėsti, supilkite į tešlą ir išmaišykite. Tešlą palikite „pailsėti“ 30 minučių. Iškepkite lietinius.

3. Sviestą, cukrų ir apelsino žievelę gerai išsukite. Supilkite apelsinų sultis ir išmaišykite.

4. Pusę lietinio ištepkite apelsinų sviestu (dėkite apie 1 arbat. šaukšt.), perlenkite per pusę ir dar kartą per pusę. Ir tą patį padarykite su visais likusiais.

5. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir ištepkite sviestu. Sudėkite lietinius, apibarstykite cukrumi. Orkaitėje įjunkite „grilio“ funkciją, lietinius įkiškite į viršutinę orkaitės lentyną ir kepkite 3–5 minutes, priklausomai nuo jūsų orkaitės. Cukrus turi ištirpti, o lietiniai apskrusti.

6. Mažoje keptuvėje užkaiskite brendį ir „Cointreau“. Alkoholį uždekite (tik atsargiai, kad nenusidegintumėte ar nesukeltumėte gaisro namie) ir palaukite, kol ugnis užges. Iš karto užpilkite ant šiltų lietinių. Leiskite pastovėti kelias minutes, kad sirupas susigertų į lietinius, ir dėkite į lėkštes.

Strelkabelka nuotr./Crepes Suzette
Strelkabelka nuotr.

Strelkabelka.lt yra dviejų autorių tinklaraštis apie dvi gyvenimo ir asmenybės puses: kietą ir minkštą, racionalią ir juslingą, ironišką ir sentimentalią. Strelkos ir Belkos gyvenimo būdas per kūno ir proto praktikas, psichologiją, patiekalų receptus, restoranų bei kitų dalykų apžvalgas.

Tinklaraščio paskyros socialiniuose tinkluose: Facebook ir Instagram.

Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką